Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE d'11 de novembre de 1994 de la Conselleria d'Educació i Ciència per la qual s'estableix el procediment d'elaboració del dictamen per a l'escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials.

(DOGV núm. 2430 de 18.01.1995) Ref. Base de dades 0107/1995

ORDRE d'11 de novembre de 1994 de la Conselleria d'Educació i Ciència per la qual s'estableix el procediment d'elaboració del dictamen per a l'escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials.
La consecució d'una escola de tots i per a tots, oberta i respectuosa amb els seus alumnes i capaç d'oferir-los respostes educatives adequades i eficaces, susceptibles de promoure el seu desenvolupament i de contribuir a una societat més plural i menys discriminadora, constitueix un objectiu de llarg abast per a qualsevol sistema educatiu.
La Llei 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) estableix, al seu article 36.3, que l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials es regirà pels principis de normalització i integració escolar.
A l'hora de complir aquest precepte legal, i perquè la integració dels alumnes amb necessitats educatives especials no siga un fi en si mateix, sinó un mitjà per a garantir la consecució dels objectius establerts amb caràcter general per a tot l'alumnat, un dels aspectes més importants és el procés de presa de decisions respecte a l'escolarització d'aquests alumnes. Aquest procés comporta dificultats en haver d'equilibrar, d'una banda, la resposta educativa adaptada a les seues característiques personals i, de l'altra, el context escolar més normalitzador possible.
Així mateix, l'article 37.3 de l'esmentada Llei, determina que l'escolarització en unitats o centres d'Educació Especial sols es durà a terme quan les necessitats de l'alumne no puguen ser ateses per un centre ordinari. L'esmentada situació serà revisada periòdicament, per tal d'afavorir, sempre que siga possible, l'accés dels alumnes a un règim de major integració.
Finalment, tant el Reial Decret 334/1985, de 6 de març, d'Ordenació de l'Educació Especial com la LOGSE, preveuen que la identificació i valoració de les necessitats educatives especials seran realitzades per equips integrats per professionals de distintes qualificacions. Desenvolupant les normes citades, el Decret 131/1994, de 5 de juliol, del Govern Valencià, que regula els serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional, en l'article 3, estableix com una de les seues funcions, realitzar l'avaluació i la valoració sociopsicopedagògica de l'alumnat, per a la determinació de la seua escolarització més adequada.
L'Ordre de 3 de maig de 1993 sobre avaluació en Educació Infantil (DOGV de 25 de maig), en la seua disposició addicional primera, i les ordres de 19 de febrer de 1993 sobre avaluació en Educació Primària (DOGV de 23 de març) i de 23 d'abril de 1993, sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria (DOGV 25 de maig), en les seues respectives disposicions addicionals segones, estableixen que aquesta Conselleria regularà els procediments per a l'elaboració del dictamen d'escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials.
En conseqüència, es fa necessari concretar tant el marc de referència com el procediment per a l'elaboració del dictamen d'escolarització, amb la finalitat de garantir l'adequada escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials. Per tot això, i en virtut de les facultats que em confereix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE:
Primer
La present ordre s'aplicarà als centres que impartesquen els ensenyaments corresponents a nivells no universitaris i que estiguen ubicats en l'àmbit territorial de gestió de la Conselleria d'Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, mantinguts amb fons públics o que reben aportacions públiques per al seu manteniment.
Segon
El dictamen d'escolarització té caràcter prescriptiu per al procés d'escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials que requereixen adaptacions d'accés al currículum i adaptacions curriculars significatives i que es troben en qualsevol d'aquestes situacions:
a) Alumnes que sol·liciten, per primera vegada, l'ingrés en un centre ordinari o en un centre específic d'Educació Especial.
b) Alumnes ja escolaritzats, la modalitat d'escolarització dels quals, ha de ser objecte de revisió.
Tercer
1. El dictamen d'escolarització té com a finalitats: la determinació de les necessitats educatives especials d'un alumne, l'orientació de la resposta educativa, la determinació de la modalitat d'escolarització més adequada i dels suports i tractaments específics.
2. El dictamen d'escolarització s'adjuntarà als expedients acadèmics personals dels alumnes, d'acord amb el que estableixen les disposicions addicionals segones de les Ordres de 19 de febrer de 1993 sobre avaluació en Educació Primària (DOGV de 23 de març) i de 23 d'abril de 1993 sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria (DOGV de 25 de maig).
3. El dictamen ha d'estar subjecte a revisió al llarg del període d'escolarització dels alumnes, per tal que es consideren les modificacions derivades de l'evolució personal de l'alumne o alumna, i de l'oferta educativa i dels serveis existents.
4. La periodicitat en l'elaboració i la revisió del dictamen d'escolarització s'ajustarà a l'establert en el punt deu d'aquesta ordre.
Quart
1. El procés d'escolarització de l'alumnat amb necessitats educatives especials es compondrà de:
1.1 Dictamen per a l'escolarització.
1.2 Resolució de la direcció territorial.
2. El dictamen per a l'escolarització haurà d'incloure:
2.1 L'informe tècnic per a l'escolarització, realitzat col·legiadament pels professionals implicats dels serveis psicopedagògics escolars o gabinets psicopedagògics autoritzats corresponents al sector, zona, localitat o districte d'escolarització on residesca legalment l'alumne en les etapes d'Educació Infantil i Primària, i pels Departaments d'Orientació en Educació Secundària. Aquest informe, que s'ajustarà al model contingut en l'annex I, considerarà els elements i els criteris que es fixen en els apartats cinqué, sisé, seté i vuité d'aquesta ordre.
Els informes tècnics per a l'escolarització realitzats pels gabinets psicopedagògics autoritzats hauran de ser supervisats per la direcció del Servei Psicopedagògic Escolar del sector corresponent.
2.2 L'informe proposta d'escolarització, realitzat per la Inspecció Educativa segons l'informe tècnic i ajustat al model establert en l'annex II.
3. La resolució de la direcció territorial es formularà tenint en compte el dictamen d'escolarització.
Cinqué
L'informe tècnic per a l'escolarització haurà de tenir els següents elements:
a) Avaluació sociopsicopedagògica on es determine el nivell de competència curricular de l'alumne o alumna i altres condicions significatives per al procés d'ensenyament-aprenentatge.
b) Orientacions específiques per a les adaptacions curriculars i, si s'escau, les necessitats de suport i tractaments específics.
c) Proposta raonada d'escolarització, en funció dels recursos disponibles en el sector, zona, localitat o districte.
Sisé
L'avaluació sociopsicopedagògica tindrà en compte tota la informació que siga rellevant per a la determinació de les necessitats educatives especials dels alumnes, per a la presa de decisions curriculars i per a la proposta d'escolarització, i inclourà:
a) Informació sobre la història i el desenvolupament general de l'alumne o alumna, que reculla aquells aspectes biològics, cognitius, emocionals, de desenvolupament, història personal o d'interacció social de l'alumne o alumna que siguen pertinents per a la presa de decisions educatives.
b) Nivell de competència curricular de l'alumne o alumna, on es concrete tot allò que es capaç de fer en relació amb els objectius i continguts relatius al currículum ordinari que es desenvolupa en el cicle o etapa educativa que corresponga.
c) Altres factors significatius per a la proposta curricular, on queden reflectides les característiques dels alumnes que faciliten o interfereixen els processos d'ensenyament-aprenentatge. En el supòsit de canvi de modalitat d'escolarització s'inclourà informació sobre el context escolar referida als mitjans d'accés al currículum i la seua organització; als elements curriculars (avaluació, metodologia, etc.); als recursos del centre o del sector que puguen influir en la resposta educativa; i en general, qualsevol altra dada del context escolar que es considere rellevant.
d) Informació sobre el context sociofamiliar que siga important a l'hora d'organitzar la resposta educativa.
Seté
Les orientacions específiques per a les adaptacions curriculars comprendran, almenys, els següents aspectes: àrees en què es requereix adaptacions curriculars i línies generals d'aquestes; adaptacions d'accés i els tractaments especialitzats i programes específics que l'alumne o alumna necessita.
Vuité
La proposta d'escolarització realitzada col·legiadament pels professionals del servei psicopedagògic escolar i/o gabinet psicopedagògic autoritzat, tindrà en compte que les decisions siguen reversibles i que s'ajusten als següents criteris:
a) Amplitud de les adaptacions curriculars i d'accés necessàries.
b) Grau de modificació del currículum ordinari.
c) Grau d'adaptació i integració social.
d) Necessitats de suport i tractaments específics.
e) Oferta educativa i serveis existents.
Nové
1. El procediment per a l'elaboració i tramitació del dictamen d'escolarització, per als alumnes de nou accés, serà el següent:
a) Quan els pares o tutors legals sol·liciten lloc escolar i menifesten les característiques dels seus fills, el director del centre receptor de la documentació trametrà la sol·licitud al servei psicopedagògic escolar o gabinet psicopedagògic autoritzat corresponent perqué elabore l'informe tècnic d'escolarització, que haurà de ser tramés a la Inspecció Educativa en el termini que es fixe per al barem de sol·licituds i, en qualsevol cas, abans que es publiquen les llistes provisionals d'alumnes admesos.
b) La Inspecció Educativa completarà el dictamen, una vegada rebut l'informe tècnic, sempre abans que es facen públiques les llistes definitives d'alumnes admesos.
c) El director territorial ho resoldrà, davant del dictamen i establirà, si s'escau, la ratio que corresponga.
d) La direcció territorial trametrà una còpia de la resolució d'escolarització als pares o tutors legals de l'alumne o alumna i una altra còpia a la direcció del centre on siga procedent l'escolarització.
2. Es podrà sol·licitar, mitjançant la Inspecció Educativa, l'elaboració del dictamen abans del procés d'escolarització sempre que concórreguen les següents condicions:
a) Que s'inicie en qualsevol moment de l'any natural en que el xiquet o xiqueta faça tres anys.
b) A petició dels pares o tutors legals o de qualsevol servei educatiu.
Deu
1. La revisió del dictamen d'escolarització es realitzarà quan, amb petició motivada, ho demanen els pares o tutors legals de l'alumne o el centre on aquest estiga escolaritzat.
2. El procediment per a la revisió és l'establert en l'apartat nové d'aquesta ordre, si bé podrà iniciar-se durant el primer trimestre de l'any natural i, en qualsevol cas, haurà d'estar resolt abans del termini establert en aquest mateix apartat.
Onze
1. Els pares o tutors legals de l'alumne o alumna seran informats i consultats, al llarg de tot el procediment establert en l'article nové, de les necessitats educatives especials dels seus fills/es, de les opcions d'escolarització; de les adaptacions curriculars i del corresponent dictamen d'escolarització.
2. De conformitat amb allò establert en l'article 107 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, els pares o tutors legals de l'alumne podran interposar un recurs ordinari contra la resolució de la direcció territorial, davant la Direcció General de Centres Docents, en el termini d'un mes des de la seua notificació.
DISPOSICIó FINAL
S'autoritza les direccions generals de Centres Docents i d'Ordenació i Innovació Educativa a dictar les disposicions adients per al correcte desenvolupament i aplicació d'aquesta ordre, que entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 11 de novembre de 1994
El conseller d'Educació i Ciència,
JOAN ROMERO I GONZáLEZ

linea
Mapa web