Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 22/2017, de 13 de desembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de beques per a la realització de pràctiques professionals en els centres directius de l'esmentada conselleria. [2017/11414]

(DOGV núm. 8191 de 15.12.2017) Ref. Base de dades 011119/2017

ORDRE 22/2017, de 13 de desembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de beques per a la realització de pràctiques professionals en els centres directius de l'esmentada conselleria. [2017/11414]
ÍNDEX

Preàmbul
Capítol I. Disposicions generals
Article 1. Objecte
Article 2. Característiques de les beques
Article 3. Requisits de les persones sol·licitants
Article 4. Incompatibilitats
Article 5. Dotació econòmica individual i pagament de la beca
Article 6. Durada de la beca i pròrroga
Article 7. Òrgans competents en el procediment de concessió de beques
Article 8. Criteris de valoració de les sol·licituds
Capítol II. Procediment
Article 9. Procediment de concessió
Article 10. Termini i forma de presentació de les sol·licituds
Article 11. Documentació acreditativa dels mèrits i esmena

Article 12. Procés de valoració de les sol·licituds
Article 13. Resolució de concessió
Capítol III. Exercici de la beca i obligacions
Article 14. Unitat d’exercici
Article 15. Justificació i pagament
Article 16. Circumstàncies de modificació de la resolució de concessió de la beca
Article 17. Obligacions de la persona beneficiària
Article 18. Obligacions de l’entitat concedent
Article 19. Facultats d’interpretació i resolució d’incidències

Article 20. Pèrdua del dret al cobrament i reintegrament
Article 21. Pla de control
Disposició addicional primera. Incidència pressupostària
Disposició addicional segona. Normativa aplicable
Disposició final única. Entrada en vigor


PREÀMBUL

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball és el departament del Consell que assumeix les competències en matèria d’economia sostenible, foment de l’ocupació i de l’economia social, intermediació en el mercat laboral, indústria, energia, mineria, sectors productius, comerç interior i exterior, fires sectorials i activitats promocionals, artesania, consum i investigació i innovació tecnològica. En l’exercici d’aquests àmbits d’actuació reconeix la gran importància que la realització de pràctiques formatives té per a les persones joves, com a suport a la culminació del seu procés educatiu i el seu desenvolupament socioprofessional, tot això d’acord amb les competències exclusives de la Generalitat previstes en els articles 49.1 i 53.1 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

En execució de la política de la Generalitat adreçada a la millora i l’especialització professional de persones joves titulades, la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha previst entre les seues actuacions l’elaboració de convocatòries de beques que faciliten a aquelles l’especialització, i completen la seua formació per mitjà del coneixement pràctic de l’Administració pública a través de la realització de pràctiques professionals en les seues dependències. Així es recull en el seu Pla Estratègic de Subvencions 2016-2018, que inclou diverses línies de concessió de beques.
S’aborda amb aquesta norma la necessitat de millorar l’ocupabilitat, el foment de la capacitat emprenedora i la millor preparació per a l’exercici d’activitats professionals de les persones que acaben de titular-se, per mitjà del disseny d’un sistema de pràctiques professionals que es desenvoluparan en els distints àmbits competencials de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. La realització de pràctiques professionals en l’àmbit de l’Administració pública ofereix una oportunitat formativa a les persones joves titulades i permet complementar els coneixements adquirits en la formació acadèmica i professional, i afavoreix l’adquisició de competències que milloren el seu perfil, per la qual cosa queden justificats els principis de necessitat i d’eficàcia requerits per la normativa bàsica en l’exercici de la potestat reglamentària.
En aquest context, aquesta ordre té com a objecte regular les bases que hauran de regir les convocatòries de beques de pràctiques professionals dels distints centres directius de la Conselleria. La regulació respecta i és coherent amb la resta de l’ordenament jurídic d’aplicació i, a més, no inclou restriccions innecessàries ni obligacions addicionals a les previstes en el bloc normatiu d’aplicació. D’altra banda, s’ha respectat el principi d’eficiència, evitant càrregues i tràmits innecessaris, així, només les persones que passen a la segona fase del procés de selecció hauran d’acreditar els mèrits al·legats en la sol·licitud d’ajuda. S’ha respectat, així mateix, el principi de transparència, ja que la ciutadania ha participat a través del tràmit d’audiència pública.

Les beques regulades en aquesta ordre no estan subjectes a la política de la competència de la Unió Europea en matèria d’ajudes públiques i, per tant, no necessiten aquesta notificació, atés que no posseeixen els requisits de l’article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, ja que quant a la qualitat de les persones beneficiàries, graduades o llicenciades universitàries, i de l’objecte de les beques, pràctiques professionals, aquestes accions subvencionables no afecten la competència, ni els intercanvis comercials entre els estats membres, i tampoc afavoreixen determinades empreses o produccions.

Per tant, amb la percepció de les esmentades beques no hi ha cap avantatge econòmic, ni desenvolupament d’activitat econòmica en el mercat relacionada amb l’oferta de béns i serveis, que permeten la possibilitat de falsejament de la competència que afecte els intercanvis comercials entre estats membres, als efectes indicats en el Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat adreçats a establir, concedir o modificar subvencions públiques.
Atés que les beques per a pràctiques professionals tenen la consideració de subvencions, aquesta norma es dicta d’acord amb el que disposen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el reglament de l’esmentada llei; la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector Públic instrumental i de subvencions, i també en tot allò que no s’opose a aquesta, el Decret 132/2009, de 4 de setembre, del Consell, pel qual es regula la concessió de beques.
En el procediment de tramitació d’aquesta ordre ha emés un informe l’Advocacia General de la Generalitat i la Intervenció Delegada, abans del tràmit d’audiència pública.
Es fa constar que la present norma no està inclosa com una de les iniciatives reglamentàries a tramitar per aquesta conselleria en el marc del Pla Normatiu de l’Administració de la Generalitat 2017, aprovat per l’Acord del Consell de 17 de febrer de 2017, a causa del succeir posterior de la necessitat que l’ha inspirat.
En virtut del que s’ha exposat i de les facultats conferides per l’article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 104/2017, de 21 de juliol, del Consell, pel qual s’aprova el reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i atés que s’ha seguit el procediment previst per a l’elaboració de reglaments i disposicions administratives de caràcter general en la normativa bàsica i autonòmica d’aplicació, de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,



ORDENE

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
Aquesta ordre aprova les bases reguladores que regeixen la convocatòria, concessió i exercici de beques de pràctiques professionals en els òrgans directius de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, d’acord amb els principis de publicitat, transparència, concurrència competitiva, objectivitat, igualtat i no discriminació.
Les beques estan destinades a donar suport a la formació complementària, la millora i l’especialització professional de les persones que siguen seleccionades. Per a això, les persones que siguen seleccionades posaran en relació els coneixements adquirits amb aquelles noves realitats, o perspectives de futur, que es puguen derivar de la gestió de les polítiques de la Generalitat en les matèries competència de la Conselleria.

Article 2. Característiques de les beques
1. Les beques que es convoquen s’han de desenvolupar dins d’un programa de formació pràctica i integral sobre coneixements propis dels àmbits competencials del centre directiu on es desenvolupen.
2. Al final del programa de formació, l’òrgan directiu proporcionarà a la persona beneficiària de la beca, amb un informe previ del tutor o tutora, un certificat acreditatiu de la formació pràctica adquirida, als efectes del seu currículum.
3. La concessió i el gaudi de les beques, atés el seu caràcter formatiu, no suposarà vinculació laboral o funcionarial de cap classe entre la persona beneficiària i la Generalitat i implicarà per part d’aquella l’acceptació d’allò que s’ha disposat en aquestes bases i la respectiva convocatòria.
D’acord amb l’article 2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la quantitat que es pague a les persones becàries en cap cas tindrà la consideració de salari o remuneració, sinó d’ajuda econòmica per a la formació, i no meritarà cap dret a indemnització per finalització del programa de pràctiques.
4. Sense perjudici del compliment del que preveu el Reial decret 1493/2011, de 24 d’octubre, pel qual es regulen els termes i les condicions d’inclusió en el Règim General de la Seguretat Social de les persones que participen en programes de formació, el gaudi de les beques no tindrà en cap cas la consideració de serveis previs ni de serveis efectius, ni servirà com a mèrit per a l’accés a la funció pública ni per a l’adquisició d’una relació laboral amb la Generalitat ni amb cap entitat vinculada o dependent d’aquesta.
5. Les persones beneficiàries podran gaudir d’un període de descans de 22 dies hàbils per any complet de gaudi de la beca o dels dies que corresponguen proporcionalment al temps de gaudi efectiu de la beca. La concessió i el gaudi de descans no comporta vinculació laboral entre la persona beneficiària de la beca i la Generalitat.

Article 3. Requisits de les persones sol·licitants
1. Podran optar a l’obtenció de les beques previstes en aquesta ordre els que tinguen, quan acabe el termini de presentació de sol·licituds, els requisits següents:
a) Tindre la nacionalitat espanyola o la condició de nacional d’un estat membre de la Unió Europea. Les persones aspirants que no posseïsquen la nacionalitat espanyola hauran d’acreditar coneixements suficients en alguna de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana, aspecte que es verificarà, si és el cas, durant el procés de selecció.
b) No tindre més de 35 anys.
c) Estar en possessió de la titulació oficial universitària o de la formació professional que s’especifique en cada convocatòria segons l’àmbit de les funcions del centre directiu en què es desenvoluparan les beques convocades. La titulació respectiva haurà d’haver sigut expedida o homologada per les autoritats espanyoles corresponents. El termini màxim transcorregut des de la seua finalització serà de cinc anys.
d) No haver sigut beneficiària de beques de pràctiques professionals en la Generalitat per un període igual o superior a 36 mesos.
e) No estar incursa en les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiària establides en l’article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (d’ara endavant, LGS).
f) No estar afectada per malaltia o discapacitat que impedisca el compliment de les obligacions inherents a la concessió i normal desenvolupament de les pràctiques professionals. Sense perjudici d’això, aquelles persones amb discapacitat en les quals no concórrega aquest impediment podran al·legar aquesta condició a l’efecte de dirimir possibles empats.
2. No podran optar a una beca les que en el moment de publicar-se la convocatòria ja gaudisquen d’una beca de pràctiques professionals en la Generalitat, llevat que concórrega a la mateixa beca o que queden menys de dos mesos per a la seua finalització.

Article 4. Incompatibilitats
1. L’obtenció de beques regulades en aquesta ordre serà incompatible amb el gaudi de qualsevol altra beca o pràctica professional, i també amb la realització de qualsevol activitat remunerada que comporte concurrència amb el seu objecte i dedicació o impedisca el compliment de les obligacions derivades del normal desenvolupament d’aquesta.
2. La persona beneficiària comunicarà a l’òrgan concedent, tan prompte com ho conega, l’obtenció d’altres ajudes, subvencions, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades.

Article 5. Dotació econòmica individual i pagament de la beca
1. La dotació econòmica de cada una de les beques serà l’establida en la respectiva convocatòria, dins de les disponibilitats pressupostàries i amb subjecció a les lleis i reglaments aplicables, tenint en compte la resolució a què fa referència l’article 17.1 del Decret 132/2009, de 4 de setembre, del Consell, pel qual es regula la concessió de beques (d’ara endavant, Decret 132/2009), que estiga vigent. En el cas que el període de gaudi de la beca siga inferior a dotze mesos, la quantia de la beca es reduirà proporcionalment al temps de període formatiu.

2. De la dotació anual individualitzada es detrauran les oportunes retencions fiscals i les quotes per cotització a la Seguretat Social, d’acord amb el que preveu el Reial decret 1493/2011, de 24 d’octubre, pel qual es regulen els termes i les condicions d’inclusió en el Règim General de la Seguretat Social de les persones que participen en programes de formació.

Article 6. Durada de la beca i pròrroga
1. El període inicial de la beca, no superior a 12 mesos comptador des de la data indicada en la resolució de concessió, serà establit en la convocatòria.
2. El període inicial podrà prorrogar-se per un termini màxim de 12 mesos addicionals, sempre que hi haja crèdit pressupostari adequat i suficient.

Article 7. Òrgans competents en el procediment de concessió de beques
1. L’ordenació i instrucció del procediment de concessió correspondrà al centre directiu competent en les matèries sobre les quals versen específicament les pràctiques professionals convocades, el qual realitzarà totes les actuacions que considere necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades aportades per les persones sol·licitants.
2. L’avaluació de les sol·licituds, a la vista de l’expedient i aplicant els criteris de valoració de l’article 8 d’aquesta ordre, la realitzarà una comissió avaluadora, que estarà integrada per un nombre imparell de persones membres, tres o cinc, a determinar en la respectiva convocatòria, amb la composició següent:
a) Presidència: correspondrà a la persona titular de la secretaria general administrativa o de la subdirecció general competent per raó de la matèria o a la persona en qui, respectivament, deleguen, amb rang de cap de servei.
b) Vocalies: correspondran a persones funcionàries de l’Administració de la Generalitat, del grup A, adscrites al centre directiu competent per raó de la matèria, una de les quals exercirà les funcions de secretaria.
Les comissions que es constituïsquen a l’empara d’aquesta ordre s’ajustaran als principis de composició i presència equilibrada entre dones i homes, establits per la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
La identificació de les persones integrants de la comissió avaluadora es realitzarà en cada convocatòria.
La constitució i el funcionament d’aquesta comissió avaluadora s’adequarà al que preveu el capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
Les persones membres de la comissió avaluadora podran ser assessorades pel personal tècnic o professional que es considere necessari, el qual podrà assistir a les sessions amb veu però sense vot.
3. La competència per a convocar i resoldre la concessió de beques de pràctiques professionals regulades en aquesta ordre correspon a la persona titular de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.
4. En l’àmbit material de cada convocatòria, es delega en les persones titulars de la sotssecretaria o de les direccions generals la facultat de dictar la resolució de concessió de beques de pràctiques professionals.


Article 8. Criteris de valoració de les sol·licituds
1. Els criteris que serviran de base per a l’atorgament de les beques convocades seran els següents amb la ponderació que s’estableix en aquest article, i es fixa que el màxim de puntuació total a obtindre serà de 30 punts, dels quals 22,50 corresponen a la puntuació màxima dels apartats a al e, i 7,50 punts corresponen a la segona fase del procés, apartat f, entrevista:
a) Formació acadèmica, fins a un màxim de 13 punts.
1. Expedient acadèmic, fins a un màxim de 10 punts:
La puntuació assignada a l’expedient acadèmic de la titulació coincidirà amb la nota mitjana ponderada de l’expedient acadèmic, segons el certificat emés pel centre on s’hagen cursat els estudis, que donarà lloc a una valoració entre 5 i 10 punts.
Per al cas de titulacions universitàries, quan la ponderació s’haja realitzat amb un sistema de puntuació de 0-4, s’aplicarà el que disposen els articles 4 i 5 de l’article 13 del Reial decret 1267/1994, de 10 de juny, pel qual es modifica el Reial decret 1497/1987, de 27 de novembre, pel qual s’estableixen directrius generals comunes dels plans d’estudis dels títols universitaris de caràcter oficial, o per la normativa que els substituïsca.
2. Altres títols acadèmics oficials que no constituïsquen un requisit per a la concessió, fins a un màxim de 3 punts, d’acord amb el detall següent:
– Doctorat: 2 punts.
– Altres llicenciatures o graus: 1 punt.
– Diplomatures o Tècnic/a Superior de Formació Professional, d’Arts Plàstiques i Disseny o d’Esports: 0,50 punts.
b) Coneixements de valencià: fins a un màxim de 2,50 punts.
1. Coneixement general, fins a un màxim d’1 punt: es valoraran únicament els títols i els certificats oficials de coneixement de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià o homologats o equivalents, d’acord amb els nivells establits en el Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, d’acord amb l’escala següent i es puntuarà exclusivament el nivell més alt acreditat:


Denominació anterior Denominació actual (Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport) (nivells MCER) Punts
Oral Nivell A2 0,2
Elemental Nivell B1 0,4
– Nivell B2 0,6
Mitjà Nivell C1 0,8
Superior Nivell C2 1


2. Coneixements especialitzats, fins a un màxim d’1,5 punts: podran ser valorades, en la respectiva convocatòria, les especialitats següents: Correcció de Textos, Llenguatge als Mitjans de Comunicació i Llenguatge Administratiu, a raó de 0,5 punts cada una.
c) Coneixement d’idiomes de la Unió Europea, fins a un màxim d’1 punt, i es valorarà cada nivell superat de l’A2, B1, B2, C1 i C2, d’acord amb el Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, amb 0,20 punts.
Només es valoraran els títols expedits per les escoles oficials d’idiomes, universitats, ministeris o qualsevol organisme oficial acreditat. En el cas que el coneixement d’un idioma s’acredite per títol universitari i haja sigut valorat en l’apartat a, no es podrà computar també en aquest apartat.
d) Cursos de formació relacionats amb l’objecte de la beca, fins a un màxim de 4 punts.
Es valoraran els cursos de formació i perfeccionament de durada igual o superior a 15 hores que hagen sigut cursats o impartits per la persona interessada, d’acord amb l’escala següent:
De 200 o més hores, 3,00 punts
De 100 o més hores, 2,00 punts
De 75 o més hores, 1,50 punts
De 50 o més hores, 1,00 punts
De 25 o més hores, 0,50 punts
De 15 o més hores, 0,20 punts
Els cursos a què haja assistit la persona interessada o que aquesta haja impartit s’acreditaran per mitjà de la documentació que certifique que eren part de l’oferta formativa d’organismes oficials o centres de formació reconeguts, i es valoraran per una sola vegada, amb independència d’haver cursat o impartit successives edicions del mateix curs. En cap cas es puntuarà en aquest subapartat els cursos a què fan referència els anteriors apartats b i c d’aquest barem.
e) Altres mèrits, fins a un màxim de 2 punts.
Es valoraran els mèrits següents sempre que no siguen requisit ni estiguen inclosos en la resta d’apartats d’aquest article, i estiguen degudament acreditats.
1. Màster universitari directament relacionat amb l’objecte de la beca, que complisca els requisits de l’article 15 del Reial decret 1393/2007, de 29 d’octubre, pel qual s’estableix l’ordenació d’ensenyaments universitaris oficials, amb 1,5 punts.
2. Altres mèrits relacionats amb l’objecte de la convocatòria, fins a un màxim de 0,50 punts; podran ser valorats, quan així figure en la respectiva convocatòria, els coneixements en el maneig d’eines informàtiques (bases de dades, processador de text, presentacions, internet), publicacions d’articles especialitzats relacionats amb l’objecte de la convocatòria i coneixement d’altres idiomes no comunitaris.

f) Entrevista, fins a un màxim de 7,50 punts.
Una vegada efectuada la valoració dels mèrits dels apartats anteriors, la comissió avaluadora convocarà les persones aspirants a una entrevista que versarà sobre els coneixements de la matèria objecte de les beques, les habilitats i les aptituds de les persones candidates.
Per acord de la comissió avaluadora podrà convocar-se a l’entrevista un nombre màxim d’aspirants o els que superen una nota mínima en els apartats anteriors d’aquest barem. Igualment, establirà els criteris de ponderació que s’utilitzaran per a determinar la puntuació de cada persona aspirant entrevistada. Aquests criteris es faran públics a través de l’anunci pel qual se’ls cite a l’entrevista.
2. Els casos d’empat es resoldran a favor de la persona que haja acreditat, per mitjà del certificat oportú expedit per l’òrgan competent, i per aquest ordre: estar afectada per una discapacitat igual o superior al 33 %, ser víctima de violència de gènere o ser víctima d’accions terroristes, de conformitat amb la normativa vigent que siga aplicable en cada un d’aquests casos. Si persisteix l’empat dins d’aquesta prelació, s’atorgarà prioritat a la persona candidata que tinga la major puntuació obtinguda en els apartats que s’indiquen a continuació, i per aquest ordre:
a) Formació acadèmica.
b) Cursos de formació relacionats amb l’objecte de la beca.
c) Entrevista.
d) Coneixements de valencià.
e) Coneixement d’idiomes de la Unió Europea.
Si encara així persisteix l’empat, es dirimirà per ordre alfabètic de cognoms i nom, començant per la lletra que resulte triada, de conformitat amb el resultat del sorteig celebrat anualment en el qual es fixa l’ordre d’intervencions de les persones aspirants a les proves selectives de la Generalitat valenciana.
CAPÍTOL II
Procediment

Article 9. Procediment de concessió
1. El procediment de concessió de les beques regulades en aquesta ordre es tramitarà en règim de concurrència competitiva, a través de la valoració de les sol·licituds presentades d’acord amb els criteris establits en el barem de mèrits recollit en l’article 8.
2. El procediment s’iniciarà d’ofici, per mitjà de la publicació en extracte de la resolució de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
3. La resolució de convocatòria inclourà el contingut mínim previst en l’article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda, pública, del sector públic instrumental i de subvencions (d’ara endavant, Llei 1/2015) i contindrà les referències que indica l’article 8 del Decret 132/2009.

Article 10. Termini i forma de presentació de les sol·licituds
1. Sense perjudici del que disposa la normativa establida amb caràcter general sobre la presentació de sol·licituds davant de les administracions públiques, i atés el tipus de col·lectiu al qual van dirigides aquestes subvencions, les persones aspirants presentaran exclusivament per via electrònica una sol·licitud i el currículum, segons els models normalitzats, en el termini que determine cada convocatòria, comptador a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria.
2. Els models de sol·licitud i el currículum estaran disponibles en la seu electrònica de la Generalitat, https://sede.gva.es. Quan s’emplenen aquests formularis s’obté l’autobaremació inicial dels mèrits adduïts, calculada de forma automàtica a partir de la informació inclosa en el currículum.
3. El formulari de sol·licitud incorpora una declaració responsable per mitjà de la qual la persona sol·licitant declara, sota la seua responsabilitat, que totes les dades que conté la sol·licitud i el currículum són certes i que està en possessió de la documentació que així ho acredita, la qual queda a disposició de la Generalitat per a la seua comprovació, control i inspecció.
4. El formulari inclou, igualment, una autorització perquè l’Administració obtinga directament l’acreditació dels títols oficials, el grau de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social en els termes que preveuen els articles 18 i 19 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el reglament de l’LGS. Si la persona sol·licitant no concedeix aquesta autorització haurà d’aportar els certificats que s’indiquen a continuació, en els termes que preveu el reglament de l’LGS, amb una vigència que incloga, almenys, tres mesos comptadors des de la data de la seua presentació:

a) De l’Agència Estatal d’Administració Tributària, el certificat que acredite que la persona sol·licitant està al corrent de les seues obligacions tributàries.
b) De la Tresoreria General de la Seguretat Social, el certificat acreditatiu que la persona sol·licitant està al corrent en el compliment de les seues obligacions amb la Seguretat Social.
c) De l’Institut Valencià d’Administració Tributària, el certificat acreditatiu que la persona sol·licitant no té deutes de naturalesa tributària amb la Generalitat.
Així mateix, si no concedeix l’autorització abans indicada, la persona sol·licitant haurà d’aportar, si és citada a l’entrevista personal, la documentació acreditativa de l’obtenció dels títols oficials i el grau de coneixement de valencià.
5. El formulari indica que les dades de caràcter personal hi contingudes podran ser incloses en un fitxer automatitzat de l’òrgan convocant perquè puguen ser tractades per la persona responsable d’aquest, fent ús de les funcions que tinga atribuïdes i en l’àmbit de les seues competències.
Al seu torn, s’informarà les persones interessades de la possibilitat d’exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, tot això de conformitat amb el que disposa la vigent normativa sobre protecció de dades de caràcter personal.
6. Per a realitzar la tramitació electrònica a través de la plataforma de tramitació de la GVA, la persona sol·licitant podrà utilitzar qualsevol dels sistemes de firma electrònica admesos en la seu electrònica de la Generalitat (https://sede.gva.es). Igualment, la tramitació es podrà realitzar per mitjà d’un representant autoritzat inscrit en el Registre Electrònic de Representació de la Generalitat.
7. La presentació de la sol·licitud en el registre electrònic es podrà acreditar per mitjà del rebut expedit per aquest de manera automàtica. Només seran admeses les sol·licituds que hagen sigut registrades en el Registre Electrònic de la Generalitat abans de les 24.00 hores de l’últim dia de termini de presentació (hora oficial peninsular espanyola).
8. Si la convocatòria inclou més d’un tipus de beca, en el formulari de sol·licitud s’especificarà l’especialitat o la classe de beca a què s’opta. Si es desitja participar en dues o més de les beques convocades, haurà de presentar-se una sol·licitud per cada una d’aquestes. En el cas que una mateixa persona, dins del termini establit, presente més d’una sol·licitud per a un mateix tipus o classe de beca, s’entendrà que l’última presentada reemplaça les anteriors sol·licituds, que seran arxivades.
9. Si la sol·licitud presentada en termini no posseeix els requisits indicats en la convocatòria o no és aportada alguna de la documentació exigida, l’òrgan d’instrucció requerirà la persona interessada perquè ho esmene en el termini màxim de 10 dies hàbils, i se li ha d’advertir que, si no ho fa, es considerara que desisteix de la seua sol·licitud. Aquest tràmit es realitzarà de forma electrònica.

Article 11. Documentació acreditativa dels mèrits i esmena
1. A fi de reduir càrregues administratives a les persones interessades, a la sol·licitud i el currículum no s’ha d’adjuntar documentació acreditativa dels mèrits.
2. Únicament les persones seleccionades per a la fase d’entrevista hauran de presentar la documentació acreditativa dels mèrits indicats en el currículum.
3. Si la documentació presentada no posseeix els requisits indicats en la convocatòria o no s’hi aporten íntegrament, es requerirà la persona interessada per via electrònica perquè en el termini màxim de 10 dies esmene la falta o adjunte els documents preceptius, i se li ha d’advertir que, si no ho fa dins del termini, no seran tinguts en compte els mèrits a l’efecte de la valoració. El compliment temporal dels mèrits s’entendrà referit a la data de fi del termini de presentació de sol·licituds.


Article 12. Procés de valoració de les sol·licituds
1. Dins dels 15 dies hàbils següents a l’acabament del termini de presentació de sol·licituds, la comissió avaluadora es reunirà a fi de valorar els mèrits presentats per les persones sol·licitants.
2. Per a valorar els mèrits al·legats per cada sol·licitant en el marc de cada convocatòria, la comissió avaluadora aplicarà el barem establit en l’article 8 d’aquesta ordre.
3. S’ha d’elaborar una llista de les persones aspirants, ordenada d’acord amb la puntuació obtinguda en l’autobaremació, sobre la base dels mèrits establits en aquesta ordre. La comissió avaluadora valorarà els mèrits al·legats per cada aspirant d’acord amb la informació que es desprenga de l’autobaremació.
La comissió avaluadora publicarà, en ordre decreixent, la llista provisional de puntuacions en la seu electrònica o portal institucional de la Generalitat en internet, https://sede.gva.es, i concedirà un termini de 10 dies hàbils a les persones interessades per a la formulació d’al·legacions, les quals s’han adreçar a la comissió avaluadora.
4. La comissió avaluadora analitzarà les al·legacions presentades, adoptarà un acord sobre aquestes i elaborarà la llista definitiva que contindrà la llista ordenada de persones admeses i excloses. Acordarà, així mateix, convocar a l’entrevista en els termes recollits en l’apartat f de l’article 8.1 d’aquesta ordre. Aquesta entrevista podrà realitzar-se per videoconferència o mitjans semblants.
5. Realitzada l’entrevista i conclosa la selecció, es publicarà en la seu electrònica de la Generalitat la llista ordenada de les persones aspirants, i s’atorgarà un nou període d’al·legacions de 10 dies hàbils. Transcorregut aquest, la comissió avaluadora, en el termini de 10 dies hàbils, elaborarà i remetrà a l’òrgan concedent una proposta motivada de resolució que contindrà la llista de persones beneficiàries i una o més borses de reserva, constituïdes per les persones aspirants que no resulten adjudicatàries de les beques i prioritzades per ordre decreixent de puntuació, per a cobrir les vacants que pogueren produir-se durant el període de vigència d’aquelles. Així mateix, s’inclourà una llista de les persones aspirants les sol·licituds de les quals hagen sigut desestimades, i s’hi indicaran les causes que han motivat la denegació, així com d’aquelles que n’hagen desistit.
6. L’òrgan instructor requerirà les persones que figuren com a beneficiàries en la proposta de resolució perquè en el termini màxim de 10 dies presenten degudament emplenat i subscrit l’imprés de domiciliació bancària, previst en l’Ordre 18/2011, de 17 de juny, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es regula la comprovació i el procediment de registre de comptes bancaris de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb l’Administració de la Generalitat, el qual està disponible en la seu electrònica de la Generalitat, https://sede.gva.es.

Article 13. Resolució de concessió
1. Vista la proposta motivada de resolució formulada per la comissió avaluadora, l’òrgan competent per a resoldre dictarà la resolució de concessió.
La resolució de concessió es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, amb expressió de la convocatòria, del programa i crèdit pressupostari a què s’imputen les beques atorgades, les persones beneficiàries, les quantitats concedides i la finalitat d’aquestes.

De conformitat amb la normativa que siga aplicable a les subvencions i a les beques de pràctiques professionals, la resolució de convocatòria determinarà, si escau, les formes addicionals de publicitat de la resolució de concessió.
La publicació de l’esmentada resolució produirà els efectes de notificació a les persones interessades, d’acord amb la normativa reguladora del procediment administratiu comú, i s’inserirà la informació corresponent en la seu electrònica o portal institucional de la Generalitat en internet, https://sede.gva.es.
2. El termini màxim per a dictar i publicar la resolució serà de tres mesos, comptadors des de l’endemà de la data de publicació de la convocatòria, sense perjudici que puga ampliar-se en els termes previstos per la normativa reguladora del procediment administratiu comú.

Conclòs aquest termini sense que s’haja dictat i publicat la resolució expressa, les persones interessades podran entendre desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu.
3. Les resolucions que es dicten esgoten la via administrativa i seran notificades d’acord amb el que preveu l’article 26 de l’LGS.


CAPÍTOL III
Exercici de la beca i obligacions

Article 14. Unitat d’exercici
La resolució de concessió determinarà les unitats administratives en què s’exerciran les pràctiques, unitats que assumiran la direcció tècnica, la supervisió i la tutoria de les persones beneficiàries.

Article 15. Justificació i pagament
1. L’import de la beca es pagarà per mensualitats vençudes, després de l’expedició, per part del responsable de la unitat administrativa on les persones beneficiàries realitzen les pràctiques professionals, del certificat que acredite un nivell de dedicació satisfactori i aprofitament, d’acord amb la finalitat que justifica la concessió d’aquesta.

2. En el cas que, concedida la beca, algun període de desenvolupament no es realitze durant un mes complet i implique una meritació econòmica inferior a la corresponent a un mes natural, la prestació econòmica serà proporcional a aquest període. En aquests casos es garantirà, en tot cas, el dret de la persona interessada a l’audiència.

3. Després de la finalització del període de durada de les beques, i en un termini màxim de 30 dies a partir de l’endemà de la finalització, les persones beneficiàries hauran de presentar davant de l’òrgan directiu en què es van realitzar les pràctiques una memòria sobre les activitats realitzades i els coneixements adquirits. El lliurament de la memòria, i també l’informe favorable posterior per part del responsable de la direcció de la pràctica, seran condicions indispensables per al pagament de l’import de l’últim mes del període de durada de les beques.

Article 16. Circumstàncies de modificació de la resolució de concessió de la beca
Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de les beques i, en tot cas, l’obtenció concurrent de beques atorgades per altres administracions o ens públics o privats, donaran lloc a la modificació de la resolució de concessió.

Article 17. Obligacions de la persona beneficiària
Seran obligacions de la persona beneficiària:
1. Acceptar la concessió de la beca i renunciar a qualsevol altra beca coetània que es gaudisca, acceptar les bases de la convocatòria i incorporar-se al departament que se li indique en el termini establit en la resolució de concessió. La no-incorporació injustificada en la data indicada s’interpretarà com una renúncia a la beca concedida. En aquest cas, es podrà concedir una nova beca a la persona que corresponga segons l’ordre de la borsa de reserva per a substitucions.
2. Realitzar l’activitat que ha motivat la concessió de la beca durant tot el període de gaudi d’aquesta, d’acord amb les directrius que dicte la persona que exercisca la direcció tècnica de cada una de les persones beneficiàries de les beques.
3. Guardar el degut secret i confidencialitat dels assumptes en què intervinga.
4. Estar al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió de les beques, de conformitat amb l’LGS i, a aquest efecte, haver autoritzat expressament l’Administració perquè obtinga aquestes dades de manera directa o, a falta d’això, aportar els certificats oportuns, així com complir les altres obligacions establides en l’esmentada llei.
5. Presentar la memòria final de les pràctiques realitzades a què fa referència l’article 15.3 d’aquestes bases.
6. Cedir gratuïtament i de forma indefinida els resultats que s’obtinguen com a conseqüència del desenvolupament de les beques, i també la memòria final, a l’entitat concedent de la beca, que es reserva el dret de la seua publicació i utilització, llevat que la convocatòria o la normativa aplicable en determinades matèries disposen una altra cosa.
7. Abstindre’s de publicar article, o de remetre comunicacions a qualsevol entitat o organisme, sobre matèries relacionades amb la beca o l’activitat del departament en què es desenvolupa aquesta, sense autorització prèvia de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i fent constar expressament en la publicació que l’activitat s’ha realitzat per mitjà d’una beca d’aquest departament.

8. Durant el període de gaudi, la persona beneficiària haurà d’exercir les pràctiques amb un horari màxim de 30 hores setmanals, que es distribuiran de la manera en què el tutor o tutora de les persones beneficiàries les organitze.
9. Complir les obligacions de publicitat activa per a subvencions superiors a 10.000 € recollides en l’article 3.2. de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana. Si no es disposa de pàgina web on fer la deguda difusió de la concessió de l’ajuda, la persona beneficiària haurà de comunicar a l’autoritat concedent aquesta circumstància en ocasió de la presentació de la memòria final, perquè aquesta li done publicitat a través del portal web corresponent.


Article 18. Obligacions de l’entitat concedent
Són obligacions d’aquesta conselleria amb les persones beneficiàries:
1. Proporcionar el suport necessari, i facilitar la utilització dels mitjans, instruments i equips que siguen necessaris per al normal exercici de l’activitat objecte d’aquesta beca.
2. Designar un tutor/a per a la coordinació, orientació i direcció tècnica de l’activitat a desenvolupar, el qual assignarà les funcions que s’han de realitzar en el curs de les seues pràctiques, realitzarà el seguiment i suport necessari, resoldrà els dubtes que puguen sorgir i n’avaluarà l’aprofitament.
3. Vetlar pel desenvolupament adequat del programa de formació.
4. Expedir el corresponent certificat d’aptitud i aprofitament a favor de la persona beneficiària de la beca, després de la finalització del gaudi de la beca i de l’informe favorable del tutor o tutora.

Article 19. Facultats d’interpretació i resolució d’incidències
1. En el marc de cada convocatòria, la persona titular de la sotssecretaria o de la direcció general competent per raó de la matèria resoldrà, per delegació de la persona titular de la Conselleria, tant els dubtes com els conflictes que puguen plantejar les persones becàries en l’exercici de la seua funció o les unitats administratives que els tutelen. Al mateix temps, resoldrà les incidències que es produïsquen durant el període de gaudi de les beques, amb audiència prèvia de la persona interessada.
2. La renúncia a la beca suposarà la pèrdua de tots els drets inherents a aquesta i, per tant, el seu import deixarà de percebre’s a partir d’aquest moment.
3. En cas de renúncia a la beca concedida, la persona titular de la sotssecretaria o de la direcció general competent per raó de la matèria, si ho considera convenient, podrà cobrir la vacant pel temps que quede per a la finalització del període de durada de la beca, i per a això ha de recórrer a la borsa de reserva que resulte del procediment de selecció prèviament efectuat i en l’ordre establit en aquesta.
4. Quan per raó de part, adopció o acolliment s’interrompa el període de duració establit, la persona interessada continuarà meritant i percebent l’import de la beca atorgada i recuperarà amb posterioritat el període interromput. Igualment, en casos d’ingrés hospitalari prolongat, es recuperarà amb posterioritat el temps de pràctiques interromput.


Article 20. Pèrdua del dret al cobrament i reintegrament
1. Es produirà la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la beca en el cas de falta de justificació o de concurrència de les causes previstes per l’LGS i la Llei 1/2015.
2. Serà procedent el reintegrament de la quantitat percebuda i l’exigència de l’interés de demora corresponent des del moment del pagament de la beca fins a la data en què s’acorde la procedència del reintegrament, d’acord amb el que disposa l’LGS, així com en els casos següents:
a) Quan es destine la quantitat percebuda a fins contraris o incompatibles amb la finalitat de la beca.
b) Quan s’incórrega en algun dels casos d’incompatibilitat de la beca establits en aquestes bases.
3. En la tramitació dels procediments previstos per aquest article, es garantirà en tot cas el dret d’audiència a la persona interessada.


Article 21. Pla de control
Es durà a terme un pla de control de la realització de l’activitat objecte d’aquestes bases, per mitjà de la comprovació i control de la documentació acreditativa dels mèrits, i després de la finalització del gaudi de la beca, de la memòria de les activitats de formació realitzades per la persona beneficiària de la beca prevista en l’article 15.3 d’aquesta ordre, de conformitat amb l’article 169 de la Llei 1/2015.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència pressupostària
L’aprovació d’aquestes bases no suposarà increment de cost econòmic en el pressupost de la Generalitat. Seran les corresponents convocatòries les que, d’acord amb la Llei 1/2015 i les corresponents lleis anuals de pressupostos, han de recollir les línies pressupostàries a què s’imputa el pagament de les beques, així com l’import global màxim destinat a pagar-les.

Segona. Normativa aplicable
Aquesta ordre es dicta d’acord amb el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el reglament d’aquesta llei; la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, de la hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i el Decret 132/2009, de 4 de setembre, del Consell, pel qual es regula la concessió de beques i totes les normes vigents que siguen aplicables.



DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 13 de desembre de 2017

El conseller d’Economia Sostenible,
Sectors Productius, Comerç i Treball,
RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

linea
Mapa web