Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 150/2009, de 2 d'octubre, del Consell, pel qual es modifiquen determinats preceptes del Decret 44/2007, de 20 d'abril, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc. [2009/11216]

(DOGV núm. 6117 de 06.10.2009) Ref. Base de dades 011170/2009

DECRET 150/2009, de 2 d'octubre, del Consell, pel qual es modifiquen determinats preceptes del Decret 44/2007, de 20 d'abril, del Consell, pel qual s'aprovà el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc. [2009/11216]
PREÀMBUL
En compliment i desplegament del que disposa l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que en l'article 49.1.31ª establix que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de casinos, joc i apostes, excloent-ne les apostes mútues esportivobenèfiques, es va promulgar la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana.
D'acord amb el que disposa la disposició final primera de la llei esmentada, que autoritza el Consell per a dictar les disposicions necessàries per al seu desplegament, es va aprovar, per mitjà del Decret 44/2007, de 20 d'abril, del Consell, el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc, que va derogar l'anterior.
La Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Financera i Administrativa, i d'Organització de la Generalitat per a l'exercici 2009, en el capítol V, va modificar diversos articles de Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana, incidint algun d'ells en la regulació dels salons recreatius i salons de joc.
Els canvis legals succeïts i la nova realitat social i empresarial, junt amb els avanços tecnològics, determinen la necessitat de modificar alguns preceptes de la regulació vigent per a adequar-los a la situació existent derivada dels canvis socials i empresarials produïts.
En esta línia s'efectuen les modificacions de determinats preceptes del reglament esmentat, com ara la prohibició d'instal·lar un saló de joc o canviar de classificació un saló recreatiu, quan hi haja un altre o altres salons de joc autoritzats dins d'un radi de 200 metres, adequant-ho a la modificació legal; es modifica la tramitació de l'autorització d'instal·lació dels salons de joc, a fi d'evitar als interessats perjuís innecessaris tenint en compte la limitació de 200 metres imposada per la norma; s'amplia el termini de validesa de les autoritzacions; i finalment es modifica la regulació de la interconnexió de les màquines de tipus B, tant dins d'un mateix saló com entre màquines ubicades en distints salons.
Per tot això, amb informe previ de la Comissió del Joc de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 2 d'octubre de 2009,
DECRETE
Article únic. Modificació del Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc
Es modifiquen els articles 4, 17, 20 i 24 del Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc, aprovat pel Decret 44/2007, de 20 d'abril, del Consell, en els termes que es detallen en l'annex.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Sol·licituds en tramitació
Les sol·licituds que es troben en tramitació en la data d'entrada en vigor del present decret s'hauran d'ajustar al que este disposa i complir els requisits i les condicions previstos en este.
No obstant això, el contingut de l'article 4.1 de la present norma no s'aplicarà a aquelles sol·licituds presentades abans de l'1 de gener de 2009.
Segona. Pròrroga de les autoritzacions vigents
Les autoritzacions concedides als titulars de salons recreatius i salons de joc quedaran prorrogades automàticament pel període que reste fins a complir el termini de deu anys previst en el present decret.
Tercera. Supòsit específic de transmissió de les autoritzacions d'instal·lació en cas de defunció de l'empresari individual
La transmissió de les autoritzacions d'instal·lació de salons actualment vigents en el supòsit de defunció d'un empresari individual titular d'una inscripció en el Registre d'Empreses Titulars de Salons previst en l'article 20.2.b) del Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc, es realitzarà d'acord amb el que disposa la dita norma, i s'haurà d'adaptar a les condicions i requisits que establix. En els casos en què siga tècnicament impossible l'adaptació, es podrà autoritzar la transmissió sempre que reunisquen els requisits següents:
1. Que complisquen el que disposen els apartats 2, 3 i 4 de l'article 4, apartat 1, de l'article 10 i apartat 2 de l'article 26 del Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc.
2. Que s'adopten les mesures correctores suplementàries que garantisquen la seguretat de l'establiment i dels seus usuaris.
Estes mesures hauran de ser proposades per l'interessat en la sol·licitud de transmissió, per mitjà de la presentació d'un projecte bàsic i plànols en les formes indicades en l'article 17, i tots els documents que es considere oportú.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
Queden derogades les disposicions d'igual o inferior rang en allò que s'oposen al que disposa el present decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Habilitació per al desplegament normatiu
Es faculta el conseller competent en matèria de joc per a dictar les disposicions necessàries de desplegament del present decret.
Segona. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Valencia, 2 d'octubre de 2009.
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,
GERARDO CAMPS DEVESA
ANNEX
REGLAMENT DE SALONS RECREATIUS I
SALONS DE JOC
CAPÍTOL II
DEFINICIÓ I CARACTERÍSTIQUES
Article 4. Localització situació
1. Es prohibix la instal·lació de nous salons de joc, així com el canvi de classificació de saló recreatiu a saló de joc, quan hi haja un altre o altres salons de joc autoritzats dins d'un radi de 200 metres mesurats des de qualsevol de les portes d'accés del que es pretén instal·lar o canviar la classificació.
2. Tots els salons disposaran d'alguna eixida i façana a via pública o espai obert i comunicat directament amb la via pública que satisfaça les condicions de seguretat i distàncies que fixen la normativa tècnica d'edificació aplicable.
3. Els emplaçats en galeries comercials necessitaran que la galeria d'accés tinga eixides alternatives a la via pública i que la seua porta d'eixida no diste més de 10 metres de la via pública o espai obert apte per a la circulació rodada.
4. Es prohibix la instal·lació de qualsevol dependència normalment accessible pel públic, a una cota inferior als 4 metres o superior a 5 metres, respecte del rasant del carrer en el punt mitjà de qualsevol de les eixides.
No obstant el que establix l'apartat anterior, es permetrà l'augment de cotes en els casos següents:
a) Quan el saló ubicat en un edifici no comercial constituïsca un sector de risc d'incendi independent de la resta de l'edifici i disposa d'altres eixides alternatives d'evacuació a un espai segur (corredor protegit, escala protegida, etc.), calculades segons l'aforament del local.
b) Quan el saló estiga ubicat en un edifici comercial o anàleg que siga totalment exempt i cada planta dispose d'eixides d'edifici aptes per a l'evacuació de tots els seus ocupants fins a un espai exterior segur, el recorregut del qual no supere els 60 metres i tinguen la qualitat d'espai segur. Que l'edifici estiga protegit, en la seua totalitat, amb una instal·lació de ruixadors automàtics d'aigua i compte amb sistemes que garantisquen un eficaç control de fums produïts per un incendi.
En els casos referits en els apartats a) i b) s'haurà d'aportar, junt amb la documentació tècnica específica, certificat emés pel tècnic que ha elaborat el projecte en què s'acredite el compliment dels requisits indicats.
CAPÍTOL III
RÈGIM DE LES AUTORITZACIONS DE SALONS I
DE LES EMPRESES TITULARS
Article 17. Sol·licitud i tramitació
1. Les persones físiques o jurídiques que, complint els requisits especificats en l'article anterior, estiguen interessades a ser titulars d'un saló recreatiu o d'un saló de joc i aconseguir l'oportuna autorització d'instal·lació i permís de funcionament, hauran de sol·licitaran en model normalitzat, dels òrgans corresponents de la conselleria competent en matèria de joc, les dites autoritzacions.
Esta sol·licitud serà independent de la preceptiva autorització d'activitats que, en tot cas, haurà d'obtindre de l'ajuntament respectiu i que serà tramitada conforme a la Llei d'espectacles, establiments públics i activitats recreatives, de la Generalitat, o norma que la substituïsca i normes corresponents.
2. Els que estiguen interessats a ser titulars d'un saló de joc, amb caràcter previ a l'aportació dels documents a què es referix el número 3 del present article, hauran d'adjuntar la documentació següent:
a) Plànol de situació del local on es pretenga instal·lar el saló de joc, a escala 1/1000 com a mínim, comprensiu del radi de 200 metres mesurats des de qualsevol de les portes d'accés al local.
b) Certificat emés per tècnic competent, visat pel col·legi professional corresponent, en què es detallen els números de policia, carrers i població o poblacions compreses en el radi de 200 metres a què es referix l'apartat a).
Els servicis territorials, amb comprovació prèvia que no hi ha autoritzats o en tramitació un altre o altres salons de joc en el radi de 200 metres a què es referix l'article 4.1 de la present norma, procediran en el termini de trenta dies hàbils a requerir l'interessat perquè aporte els documents que es detallen en l'apartat 3 d'este article.
En cas contrari, s'elevarà l'expedient, junt amb informe sobre la sol·licitud formulada, a la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc, la qual, una vegada revisada la documentació i efectuades les comprovacions oportunes, resoldrà en el termini de trenta dies hàbils, i els efectes del silenci administratiu s'entendran desestimatoris, d'acord amb el que preveu la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana.
3. A la sol·licitud d'autorització d'instal·lació s'haurà d'adjuntar, en tot cas:
a) Document acreditatiu de la representació de la persona o entitat sol·licitant per part de qui subscriga la sol·licitud, en alguna de les formes previstes per la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
b) Projecte bàsic de les obres i instal·lacions del local, redactat per tècnic competent i visat pel col·legi professional corresponent. El contingut mínim d'este projecte serà:
1r. Pla de situació del local on es pretén instal·lar el saló, a escala 1/1000.
2n. Pla de planta en la seua configuració actual.
3r. Pla de secció i façana.
4t. Pla de distribució prevista, amb les cotes i superfícies corresponents.
5é. Pla d'electricitat, que indique la situació dels punts de llum, llums d'emergència, endolls, etc.
6é. Pla indicatiu de les mesures de seguretat (extintors, boques d'incendi, instal·lació d'extinció automàtica, compartimentació, etc.), de barreres arquitectòniques i vies d'evacuació (recorregut, mesures, etc.).
7é. Pla amb els sistemes de ventilació existents i a instal·lar, si és el cas.
8é. Memòria descriptiva del local, en la qual es farà constar els càlculs i el compliment dels requisits establits en el capítol II d'este reglament.
c) Document públic que acredite la disponibilitat del local.
d) Certificació, emesa per tècnic competent, acreditativa que el local i les instal·lacions que es pretenen realitzar s'ajusten a la normativa de seguretat específica per a este tipus d'establiments.
e) Fotocòpia del DNI, o el seu equivalent si es tracta d'estrangers, inclosos els membres del Consell d'Administració o, si és el cas, dels administradors i partícips de la societat.
f) Còpia o testimoni de l'escriptura de constitució de la societat, en la qual haurà de constar el nom i cognoms dels socis o partícips, la seua quota de participació, i còpia dels estatuts.
g) Certificat o sol·licitud de certificat del Registre Central de Penats i Rebels, junt amb la declaració complementària a què fa referència la Llei 68/1980, d'1 de desembre, sobre Expedició de Certificacions i Informes sobre Conducta Humana, del sol·licitant o, si és el cas, dels administradors i partícips de la societat.
h) Memòria sobre l'experiència professional i els mitjans humans i tècnics amb què es compta per a l'exercici de l'activitat.
i) Còpia legitimada del codi d'identificació fiscal i de l'autoliquidació de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, meritats com a conseqüència de la constitució de la societat.
j) Declaració del sol·licitant o dels socis indicativa de la participació que tinguen en empreses relacionades amb el joc.
k) Fotocòpia legitimada de les declaracions de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i Patrimoni del sol·licitant o de cada un dels socis de la mercantil. Si és el cas, declaració de l'Impost sobre Societats, si algun dels socis fóra persona jurídica.
l) Certificat d'inscripció en el Registre Mercantil quan el sol·licitant siga una societat mercantil.
4. La sol·licitud i documentació annexa es presentarà en dos exemplars en qualsevol dels registres i oficines que establix la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, dirigida als servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc corresponents al domicili on es pretenga instal·lar el saló.
Els servicis territorials requeriran informe de l'alcalde de la població on sol·licita instal·lar el saló recreatiu o saló de joc, que haurà de ser emés en el termini de trenta dies, i es reputarà favorable si transcorregut este termini no s'ha rebut contestació.
Article 20. Vigència, caducitat o extinció de les autoritzacions
1. L'autorització d'instal·lació, i per tant, la inscripció en el Registre d'Empreses Titulars de Salons, tindrà caràcter temporal i la seua validesa màxima no podrà excedir de deu anys, comptats a partir de la concessió del permís de funcionament, si bé podrà renovar-se per períodes de la mateixa duració, o pel període que reste del contracte de disponibilitat del local, que no podrà ser inferior a sis mesos.
2. Podrà produir-se la caducitat, l'extinció o revocació de les autoritzacions, i com a conseqüència cancel·lar-se la inscripció en el Registre d'Empreses Titulars de Salons, en els casos següents:
a) Per renúncia de la persona o entitat titular, manifestada per escrit a la conselleria competent en matèria de joc.
b) Per dissolució o liquidació de l'empresa titular. En els supòsits de defunció d'un empresari individual titular d'una inscripció en el Registre d'Empreses Titulars de Salons, no es cancel·larà esta si hereus així ho sol·liciten, i es mantindrà vigent amb la menció de «Hereus d...» fins que es produïsca la partició de l'herència o passen dos anys des de la defunció de l'anterior titular.
c) Pel transcurs del termini de validesa de l'autorització d'instal·lació, sense haver sol·licitat la seua renovació dins del termini i en la forma pertinent.
d) Com a conseqüència d'expedient sancionador en matèria de joc que consistisca en la cancel·lació o revocació de l'autorització.
e) Per impagament dels impostos específics sobre la pràctica i desenvolupament del joc o l'ocultació total o parcial de la seua base imposable.
f) Per resolució motivada adoptada pel procediment corresponent, que s'haurà d'ajustar, en tot cas, al que preveu la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú i que reculla alguna de les causes següents:
1r. Falsedat en les dades aportades en la sol·licitud d'autorització o les seues modificacions.
2n. Modificació dels termes de l'autorització prevista en el present reglament sense haver obtingut autorització prèvia.
3r. La transmissió de l'autorització sense autorització prèvia o a persona diferent de l'autoritzada.
4t. L'incompliment de l'obligació que sobre la constitució de fiances i el manteniment de la seua vigència i import estan establits en el present reglament.
5é. Incompliment reiterat de requeriments efectuats per la conselleria competent en matèria de joc per a l'aportació de documents i dades sobre la seua activitat.
6é. Quan es deixe de reunir els requisits a què fa referència l'article 16 del present reglament.
7é. Per pèrdua de la disponibilitat legal del local on està ubicat el saló.
8é. Per caducitat o revocació ferma de la llicència municipal de funcionament.
9é. Quan no s'òbriga el saló en el termini concedit en l'autorització, o si és el cas, en les seues pròrrogues.
10é. Quan el saló romanga tancat per més d'un any consecutiu sense l'autorització prèvia, llevat que hi concorreguen circumstàncies de força major.
g) Per trobar-se sotmés a alguna de les causes d'incapacitat establides en l'article 3.3 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat Valenciana, del Joc de la Comunitat Valenciana.
CAPÍTOL IV
RÈGIM DE FUNCIONAMENT
Article 24. Màquines recreatives
1. El règim legal d'explotació de les màquines recreatives que s'instal·len en els salons s'haurà d'ajustar al Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar.
2. Les empreses inscrites en el Registre d'Empreses Titulars de Salons es consideraran empreses operadores, i poden ser titulars i explotadores, únicament, de les màquines recreatives i d'atzar que tinguen instal·lades en els salons de la seua titularitat.
3. El nombre mínim de màquines instal·lades no podrà ser inferior a cinc màquines de tipus A en salons recreatius, ni inferior a vuit màquines de tipus B en salons de joc autoritzats en poblacions amb un cens inferior a 120.000 habitants, ni de dotze màquines de tipus B en salons de joc autoritzats en poblacions amb un cens superior a 120.000 habitants.
Quan es tracte de salons de joc amb zones diferenciades per a màquines de tipus A i B, el nombre mínim de màquines instal·lades en cada zona serà el fixat en el paràgraf anterior segons el cens de la població on estiga ubicat.
4. En els salons de joc i en les sales de bingo, les màquines de tipus B es podran interconnectar entre elles per mitjà de sistemes degudament homologats, a fi que el bloc de màquines que conformen el sistema d'interconnexió concedisca un premi especial.
En tot cas, el premi especial no podrà suposar una disminució del percentatge de devolució de premis que s'establix en el Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar.
La instal·lació d'estes màquines interconnectades de tipus B s'haurà d'ajustar als requisits següents:
a) La quantia màxima del premi especial que es pot concedir és de 1.200 euros per a les màquines instal·lades en les zones sense servici d'admissió .
b) La quantia màxima del premi especial que es pot concedir és de 3.000 euros per a les màquines instal·lades en les zones amb servici d'admissió previst en l'article 25 de la present norma.
c) La realització d'estes interconnexions necessitarà comunicació prèvia a la conselleria competent en matèria de joc. Amb esta finalitat, el sol·licitant haurà d'especificar el nombre de màquines que s'interconnecten, el model i el nombre d'autoritzacions d'explotació, la forma en què es realitza en enllaç i la quantia màxima del premi.
d) Les màquines que s'interconnecten hauran d'estar situades en la mateixa sala de jocs i el seu nombre no podrà ser inferior a tres, llevat que la interconnexió s'efectue entre les màquines de tipus B a què fa referència l'apartat b) d'este punt, i en este cas el seu nombre no podrà ser inferior a dos.
e) En cada una de les màquines que formen part de la interconnexió es farà constar de forma visible esta circumstància.
5. Les màquines de tipus B instal·lades en dos o més salons de joc es podran interconnectar entre elles per mitjà de sistemes degudament homologats, i amb l'autorització prèvia de la Comissió Tècnica del Joc, a fi que el bloc de salons que formen part de cada un dels sistemes d'interconnexió concedisca premis especials.
La interconnexió d'estes màquines s'haurà d'ajustar als requisits següents:
a) Les màquines que s'interconnecten hauran d'estar instal·lades tant en salons ubicats en la mateixa província com en salons situats en províncies distintes dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
b) En els mateixos termes que la interconnexió regulada en el punt anterior, el premi especial no podrà suposar una disminució del percentatge de devolució de premis que s'establix en el Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar.
c) La quantia màxima del premi especial que es pot concedir és de 5.000 euros.
d) Un saló de joc no podrà ser integrat en més d'un sistema d'interconnexió.
e) Els salons que formen part d'un bloc d'interconnexió hauran de respondre solidàriament davant de l'administració i del jugador de totes les responsabilitats que es deriven de l'organització, explotació i funcionament del sistema informàtic d'interconnexió.
6. Per a homologar un sistema d'interconnexió de màquines de tipus B entre dos o més salons de joc autoritzats, s'haurà d'acreditar, per mitjà d'assaig en laboratori autoritzat, el compliment, com a mínim, dels requisits següents:
a) El servidor del sistema d'interconnexió haurà de trobar-se instal·lat dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana en un saló dels que conforme la interconnexió o en local independent que haurà d'estar degudament autoritzat per la Comissió Tècnica del Joc, i haurà de controlar el sistema d'interconnexió en el seu conjunt, i garantir la inviolabilitat de l'accés al sistema i estar dotat de tots aquells controls de seguretat que siguen necessaris.
La conselleria competent en matèria de joc podrà accedir al local per a inspeccionar els elements utilitzats per al desenvolupament del joc.
La conselleria competent en matèria de joc podrà sotmetre els sistemes informàtics d'interconnexió a auditories informàtiques, per mitjà d'empreses informàtiques especialitzades, amb una periodicitat màxima de dos anys, o quan ho estime oportú. Esta auditoria determinarà la seua idoneïtat i el compliment respecte de les prescripcions del present reglament. Estes auditories no podran ser realitzades per empreses que hagen realitzat al seu torn auditories en qualsevol altra empresa semblant directament relacionada amb ella en l'àmbit del territori de l'Estat, fins que no haja transcorregut un període superior a sis anys des de la seua realització.
b) El sistema d'interconnexió de les màquines haurà de garantir la seua comunicació constant i a temps real que assegure la relació entre qualsevol esdeveniment en el desenvolupament del joc i el sistema de control i gestió per davall del temps mínim establit reglamentàriament per a una partida.
c) Disposar dels corresponents adaptadors als quals es connecten les màquines que conformen el sistema d'interconnexió.
d) Comptar amb una xarxa interna dins de cada saló de joc que connecte els adaptadors de les màquines a un servidor local o concentrador del saló de joc.
e) Comptar amb una xarxa externa que connecte el saló de joc amb el sistema central d'interconnexió.
f) Comptar amb visualitzadors connectats a la xarxa de cada saló de joc, destinats a informar en qualsevol moment dels premis i de l'estat del joc interconnectat.
g) Les màquines recreatives interconnectades al sistema hauran d'interactuar directament amb la persona jugadora, sense que puguen tindre incorporat cap element addicional que faça dependre exclusivament d'elles el desenvolupament del joc.

linea
Mapa web