Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 34/2014, de 22 de desembre, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es modifica l'Orde 21/2012, de 25 d'octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d'accés al Programa d'Atenció a les Persones i a les seues Famílies en el marc del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana. [2014/11922]

(DOGV núm. 7434 de 31.12.2014) Ref. Base de dades 011513/2014

ORDE 34/2014, de 22 de desembre, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es modifica l'Orde 21/2012, de 25 d'octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d'accés al Programa d'Atenció a les Persones i a les seues Famílies en el marc del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana. [2014/11922]
PREÀMBUL

L’Orde 21/2012, de 25 d’octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, regula els requisits i les condicions d’accés al programa d’atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana. Entre altres qüestions, en els capítols VI i VIII regula el règim econòmic de les prestacions del sistema d’atenció a la dependència. Amb això, i en l’àmbit específic de l’atenció a les persones amb dependència a la Comunitat Valenciana, es complix el contingut del que disposa l’article 33 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència. Així mateix, es garantix el principi d’igualtat d’acord amb les previsions de l’Acord de 10 de juliol de 2012, del Consell Territorial del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, que té com a finalitat establir uns criteris comuns per a l’aportació dels beneficiaris, a fi de fer complir l’anterior mandat establit en la Llei de dependència.

El sistema d’atenció a la dependència reconeix un conjunt de servicis i prestacions, i els beneficiaris, d’acord amb la llei i la seua capacitat econòmica, han de participar i contribuir econòmicament per a la seua provisió o prestació corresponent. Els mecanismes per a la determinació de la quantia de les prestacions econòmiques i determinats servicis són objecte de revisió en esta orde.
També és procedent, en virtut del principi de seguretat jurídica, plasmar de manera expressa les fórmules utilitzades per a determinar la quantia de les prestacions econòmiques vinculades als distints servicis.
Al mateix temps, es fa necessari adoptar les mesures necessàries per a proporcionar més seguretat jurídica a altres qüestions tan importants com són les relatives a la capacitat econòmica del beneficiari, en especial quan este és el sosteniment de la seua unitat familiar o de convivència i la situació de dependència del qual apareix de manera sobrevinguda en edats adultes, perquè en cas contrari trencarien el principi d’igualtat, la coresponsabilitat dels individus i l’equitat que inspiren l’actuació de la Generalitat en este punt.
Així mateix, s’assimila la idoneïtat de romandre atés en l’entorn familiar a la inexistència de recursos públics o privats per al cas de menors de 18 anys dependents, i s’establix amb caràcter general per a estos supòsits la figura del cuidador no professional com a recurs més adequat.
En última instància, es considera necessari derogar la disposició transitòria sèptima de l’Orde 21/2012 esmentada, relativa al règim especial de les residències d’accessibilitat social, atés que el règim esmentat està regulat en altres instruments jurídics específics.
Tot això fa necessària l’adopció de les mesures i els mecanismes correctors que, dins del marc establit en la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a Persones en Situació de Dependència, i en l’Acord de 10 de juliol de 2012, del Consell Territorial del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, permeten la més justa adequació del sistema a la capacitat real dels beneficiaris de les distintes prestacions, ateses les seues circumstàncies personals i familiars.

La Generalitat és competent per a dictar esta orde, de conformitat amb el que establixen els articles 10.3, 49.1.24 i 49.1.27 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i l’article 11 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de l’Estat, de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència.
Per tot això, en virtut del que disposa l’article 28 e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, oïdes les entitats més representatives del sector, demanats els informes preceptius corresponents de necessitat i oportunitat, la memòria econòmica, d’impacte de gènere, i el previst en l’article 28 bis del text refós de la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, i de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu,


ORDENE

Article únic. Modificació de l’orde
Es modifiquen els articles 6, 8, 10, 11, 18, 19, 23, 30, la disposició addicional primera i la disposició transitòria segona de l’Orde 21/2012, de 25 d’octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d’accés al programa d’atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana, i se’n fa una redacció nova, d’acord amb el text arreplegat en l’annex d’esta orde.

disposició addicional

Única. Contingut de les resolucions en matèria de dependència
Les resolucions en matèria de dependència reflectiran les dades econòmiques, així com les operacions aritmètiques i els càlculs que han sigut tinguts en compte per a l’obtenció de la quantia de les prestacions econòmiques (QPE) o, si és el cas, la participació econòmica de la persona beneficiària en el cost dels servicis (PB).

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Actualització de les prestacions de dependència preexistents i efectes econòmics
1. Les quanties derivades de prestacions econòmiques i servicis d’atenció a persones dependents reconeguts amb anterioritat a l’entrada en vigor d’esta modificació, hauran d’adaptar-se d’ofici, si és el cas, al que disposa esta norma.
2. Els efectes econòmics d’esta adaptació es produiran el primer dia del mes següent a la data de resolució d’actualització. En el cas que estos efectes econòmics siguen favorables per a les persones dependents, es produiran a partir del primer dia del mes següent a la publicació d’esta orde. A este efecte, una vegada adaptades les indicades quanties, i després de la tramitació dels corresponents expedients de quantificació dels efectes retroactius, estos es regularitzaran en una única resolució, la qual n’arreplegarà la totalitat.


Disposició derogatòria

Única. Normes que es deroguen
1. Queda derogada la disposició transitòria sèptima de l’Orde 21/2012, de 25 d’octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d’accés al programa d’atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana.

2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions que, del mateix rang o d’un rang inferior, s’oposen al que disposa esta orde.

disposicions finals

Primera. Aplicació
La Secretaria Autonòmica d’Autonomia Personal i Dependència dictarà les instruccions necessàries per a aplicació del que disposa esta orde.

Segona. Entrada en vigor
Esta orde entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 22 de desembre de 2014

La consellera de Benestar Social,
ASUNCIÓN SÁNCHEZ ZAPLANA
ANNEX ÚNIC

Nova redacció dels articles 6, 8, 10, 11, 18, 19, 23, 30, la disposició addicional primera i la disposició transitòria segona de l’Orde 21/2012, de 25 d’octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d’accés al programa d’atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana.

Els preceptes de l’Orde 21/2012, de 25 d’octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d’accés al programa d’atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana, que a continuació s’assenyalen, queden redactats de la manera següent:

Article 6. Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana
1. Als efectes del que disposa esta orde, es consideren integrats en la Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema d’Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana els centres següents:

a) Centres i servicis públics de titularitat de l’Administració de la Generalitat i dels seus organismes o entitats dependents.
b) Centres i servicis públics de titularitat de les entitats locals de la Comunitat Valenciana, o dels seus organismes o entitats dependents.

c) Centres i servicis privats concertats per l’Administració per a la prestació dels servicis de dependència.
d) Centres i servicis privats d’entitats sense ànim de lucre que estiguen majoritàriament subvencionats per la conselleria competent en matèria de benestar social en els seus gastos de manteniment i funcionament, o participen en programes de finançament de places d’acord amb les ordes anuals de subvencions per a este tipus de centres.
2. Tots els centres i servicis integrats en la Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana constituïxen l’oferta de recursos públics del sistema mencionat.

Article 8. Requisits subjectius per a obtindre el dret a la prestació econòmica vinculada al servici
1. Tindran dret a la prestació econòmica vinculada al servici les persones que reunisquen els requisits següents:
a) Complir les condicions específiques previstes per a l’accés al centre o servicis d’atenció a què es vincula la prestació segons el seu programa individual d’atenció i, a més,
b) Ocupar, de forma continuada, plaça no concertada en centres acreditats o obtindre la prestació del servici per mitjà d’empreses acreditades.
2. Als efectes d’acreditar el que disposa l’apartat b del paràgraf anterior, es podrà requerir a la persona en situació de dependència, als seus representants legals o als centres privats no concertats acreditats, a través dels quals es preste el servici al pagament del qual s’aplique la prestació econòmica vinculada al servici, la documentació acreditativa del compliment d’este requisit específic per qualsevol mitjà vàlid en dret. Així mateix, s’entén que hi ha continuïtat en la recepció del servici quan no hi haja, durant l’any natural, períodes d’absència d’ocupació que totalitzen dos mesos.

Article 10. Condicions de percepció de la prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar de persones dependents
Per a percebre la quantia de la prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar de persones dependents, el seu programa individual d’atenció, una vegada acreditat el requisit de la convivència de l’article 14.4 de la Llei 39/2006, haurà de declarar que el beneficiari ha acreditat per qualsevol mitjà vàlid en dret que des de l’inici del procediment de reconeixement de la situació de dependència i accés a les prestacions del sistema:
a) És atés per mitjà de cures en l’entorn familiar, amb caràcter previ a la solicitud de reconeixement de la situació de dependència, per una persona cuidadora no professional que complisca els requisits que s’establixen en l’article 11 d’esta orde, i no siga possible l’accés a un servici o, a falta d’això, a una prestació econòmica vinculada al servici per la inexistència de recursos públics o privats. S’exceptuen del requisit d’acreditar la inexistència de recursos públics o privats, els menors de 18 anys dependents, sempre que el programa individual d’atenció declare la idoneïtat de romandre atés en l’entorn familiar. La declaració d’idoneïtat sempre haurà d’anar precedida de l’informe social emés pel servici municipal competent en matèria de dependència.

b) La seua vivenda complix els requisits d’habitabilitat que la fan apta per a la utilització d’acord amb el seu grau de dependència, previstos en l’article 12 d’esta orde.

Article 11. Requisits dels cuidadors no professionals
1. Només podran assumir la condició de cuidadors no professionals d’una persona en situació de dependència el cònjuge o parella de fet legalment constituïda, i els parents per consanguinitat, afinitat, adopció o acolliment fins al tercer grau de parentiu.
2. A més de complir el requisit de vinculació familiar que establix l’apartat anterior, el cuidador no professional ha de reunir els requisits següents:
a) Ser major de 18 anys.
b) No tindre reconeguda la situació de dependència en qualsevol dels seus graus ni haver-ne solicitat el reconeixement, ni estar en situació de gran invalidesa.
c) Acreditar la capacitat física, mental i intelectual suficient per a desenrotllar adequadament per si mateixa les funcions d’atenció i cura, per mitjà de la valoració feta pel treballador social del servici d’atenció a la dependència, el qual, a este efecte i a fi de valorar la mencionada idoneïtat, demanarà, si és el cas, l’informe de salut que forme part de la història clínica del cuidador.
d) Residir legalment a la Comunitat Valenciana.
e) Firmar un compromís de convivència. El cuidador no professional haurà de residir i estar empadronat en el domicili del dependent durant tot el període d’exercici de la seua condició, amb l’excepció que s’establix en l’apartat 3 d’este article.
f) Estar en disposició de prestar l’atenció personalitzada a la persona dependent en el nivell de dedicació proposat (hores/mensualitat) durant un termini de, com a mínim, un any continuat. Este requisit s’acreditarà per mitjà de compromís formal davant de l’òrgan encarregat de la tramitació del programa individual d’atenció.
No exercir cap activitat per compte propi o d’altri, que tinga una duració superior a quatre hores diàries.
g) No estar vinculada a un servici d’atenció professionalitzat.
h) Acreditar una formació específica en matèria de cures a persones dependents, o bé comprometre’s a realitzar-la.
i) Assumir formalment davant de l’Administració els compromisos necessaris per a l’atenció i cura de la persona en situació de dependència.
3. Només quan la persona en situació de dependència tinga el seu domicili en un entorn caracteritzat per insuficiència de recursos públics o privats acreditats, la despoblació, l’absència de xarxa de suport familiar, o circumstàncies geogràfiques o d’una altra naturalesa que impedisquen o dificulten altres modalitats d’atenció, inclosa l’atenció per mitjà de servicis amb prestació vinculada, es podrà excepcionalment autoritzar l’existència de cures no professionals per part d’una persona del seu entorn que, tot i no tindre el grau de parentiu assenyalat en l’apartat primer d’este article, residisca al municipi de la persona dependent, o en un municipi veí, i ho haja fet durant el període previ d’un any respecte a la presentació de la solicitud. En estos supòsits, no serà necessari que les persones cuidadores reunisquen el requisit de convivència en el mateix domicili. També estaran exceptuats de l’obligació de convivència amb el dependent, els casos de cuidadors de menors dependents que tinguen un parentiu fins al segon grau de consanguinitat, acolliment o adopció, i residisquen al mateix municipi que este.

L’entorn a què es referix el paràgraf anterior haurà de tindre, a més, la consideració d’entorn rural per a les persones en situació de dependència amb grau I. Tot això haurà de justificar-se en el procediment, així com la impossibilitat d’una altra forma de cura.
4. En el supòsit previst en l’apartat anterior, les persones cuidadores hauran de reunir la resta de requisits establits en esta orde. En el programa individual d’atenció que determine la prestació més adequada a les necessitats de la persona beneficiària, s’haurà d’indicar expressament el motiu pel qual no pot ser proposat un servici o la prestació econòmica vinculada al dit servici.
5. El beneficiari de la prestació, directament o a través dels seus representants, podrà decidir el canvi del seu cuidador no professional, si bé este ha de ser solicitat amb dos mesos d’antelació davant del servici municipal competent en matèria de dependència. S’exclouen d’esta comunicació prèvia els casos en què haja de realitzar-se la substitució per baixa per força major de l’anterior cuidador. El nou cuidador no professional ha de complir els requisits enumerats en l’apartat 2 d’este article i la valoració de la seua idoneïtat la farà el servici municipal d’atenció a la dependència que emetrà un informe preceptiu sobre això.


Article 18. Disposicions comunes per a la determinació de la quantia de les prestacions econòmiques
1. Si el beneficiari d’alguna de les prestacions econòmiques del sistema percep qualsevol altra prestació d’anàloga naturalesa o finalitat de les esmentades en l’article 31 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, i en particular les que s’indiquen a continuació, l’import d’estes es deduirà de la quantia inicial d’aquelles:
a) El complement de gran invalidesa regulat en l’article 139.4 de la Llei General de la Seguretat Social, aprovada per Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juny (d’ara en avant TRLGSS).
b) El complement de l’assignació econòmica per fill a càrrec major de 18 anys amb un grau de discapacitat igual o superior al 75 per cent, previst en l’article 182 bis 2 c del TRLGSS.
c) El complement per necessitat de tercera persona de la pensió d’invalidesa no contributiva, previst en l’article 145.6 del TRLGSS.
d) El subsidi per ajuda de tercera persona, previst en l’article 8 i la disposició transitòria única del Reial Decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text tefós de la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la Seua Inclusió Social.

2. Quan dels càlculs efectuats segons els articles següents, i després d’aplicar les deduccions corresponents, la quantia final de la prestació a percebre fóra inferior a 20 euros, es fixarà com a import mínim la dita quantia.
3. La quantia de la prestació econòmica serà del cent per cent de la quantitat màxima establida en el reial decret que fixe les quanties anuals, quan la capacitat econòmica de la persona beneficiària siga igual o inferior a l’IPREM mensual.

Article 19. Quanties de la prestació econòmica vinculada al servici i d’assistència personal
1. La quantia mensual de la prestació econòmica vinculada al servici i la prestació econòmica d’assistència personal, s’establix d’acord amb el cost del servici i la capacitat econòmica, de conformitat amb el següent:
a) Prestació econòmica d’assistència personal:
CPE = IR + CM – CEB
On:
CPE: quantia de la prestació econòmica.
IR: cost de referència del servici.
CM: quantitat mínima garantida a la persona beneficiària per a cada tipus de servici: 33 per cent de l’IPREM mensual, incrementada en tot cas fins al 41,25 per cent de l’IPREM mensual per a les persones amb discapacitat.
CEB: capacitat econòmica de la persona beneficiària.

b) Prestació econòmica vinculada al servici residencial:
CPE = IR + CM – CEB
On:
CPE: quantia de la prestació econòmica.
IR: cost de referència del servici.
CM: quantitat mínima garantida a la persona beneficiària per a cada tipus de servici: 33 per cent de l’IPREM mensual, incrementada en tot cas fins al 41,25 per cent de l’IPREM mensual per a les persones amb discapacitat.
CEB: capacitat econòmica de la persona beneficiària. En els casos de persona beneficiària amb cònjuge o parella de fet legalment constituïda que no ingressa en un centre residencial, per al càlcul de la seua capacitat econòmica es deduiran 2.000 euros del total dels ingressos anuals.

c) Prestació econòmica vinculada al servici de centre de dia o nit:

CPE = IR – (0,4*CEB) +(IPREM/3,33)
On:
CPE: quantia de la prestació econòmica.
IR: cost de referència del servici.
CEB: capacitat econòmica de la persona beneficiària.

d) Prestació econòmica vinculada al servici d’ajuda a domicili.
1r. Fins a 45 hores mensuals:
CPE = IR – ((0,4 x IR x CEB/IPREM. – (0,3 x IR)) * Nre. hores/mes

2n. De 46 a 70 hores mensuals:
CPE = IR – ((0,3333 x IR x CEB/IPREM. – (0,25 x IR)) * Nre. hores/mes
On:
CPE: quantia de la prestació econòmica.
IR: cost de referència del servici/hora.
CEB: capacitat econòmica de la persona beneficiària.

2. La quantia establida en el contracte subscrit per la persona beneficiària, en concepte de contraprestació de l’assistent personal o per a l’adquisició del servici, al pagament del qual anirà destinat el cent per cent de la prestació econòmica vinculada al servici, no podrà ser inferior a la quantia màxima establida per a la respectiva prestació.
3. Als efectes de determinar la quantia de les prestacions econòmiques, es fixarà anualment mitjançant una resolució de la Direcció General competent que es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, el cost de referència dels servicis esmentats en este article.


Article 23. Nivell addicional de protecció
1. De conformitat amb l’article 7.3 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, la Comunitat Valenciana, establix un nivell addicional de protecció que es concreta en les prestacions econòmiques següents:
a) L’abonament del diferencial entre la quantia de la prestació econòmica vinculada al servici regulada en esta orde i la quantia que correspondria percebre a l’interessat a través del sistema bo residència; bo centre de dia, BONAD, o prestacions econòmiques individualitzades (PEI), d’acord amb l’aplicació de la regulació d’estes ajudes i del règim de copagament establit per la Generalitat per a estos servicis, mentres es mantinguen estos sistemes.
Este nivell addicional de protecció, en els supòsits previstos en les disposicions transitòria quinta i octava, apartat 4, d’esta orde, únicament serà aplicable respecte a aquelles persones que en el moment de reconéixer-se la prestació econòmica vinculada siguen beneficiàries de les ajudes indicades.
b) L’abonament del diferencial entre la quantia de la prestació vinculada al servici determinada d’acord amb les regles establides en esta orde i la quantia del cost del servici, en el supòsit de persones tutelades o ateses per mandat judicial per l’Administració de la Generalitat, sempre que no hi haja disponibilitat de plaça pública.
c) A les persones beneficiàries de la prestació d’assistència personal, que siguen grans dependents (grau III) amb un grau de dedicació completa de més de 120 hores mensuals, la Generalitat complementarà fins a 1.300 euros la quantia que els corresponga, d’acord amb el capítol VI d’esta orde, una vegada fetes les deduccions corresponents.

Així mateix, per al càlcul de l’import del dit complement es tindran en compte les quantitats percebudes pel beneficiari per percepció de prestacions de naturalesa i finalitat anàlogues a les establides en els règims públics de protecció social.
d) En els casos en què l’article 4 establix la compatibilitat entre distints servicis i prestacions, l’import integre del servici o prestació addicional compatible.
e) A aquelles persones beneficiàries de prestacions econòmiques per a les quals el càlcul de la quantia final de la prestació resulte inferior a 20 euros se’ls garantirà com a mínim la percepció del dit import.

f) La quantitat mínima de referència per a gastos personals de la prestació vinculada al servici d’atenció residencial i assistència personal corresponent al tram comprés entre el 19 per cent i el 33 per cent de l’IPREM mensual, o en el cas de persones amb discapacitat, la quantitat compresa entre el 19 per cent i el 41,25 per cent de l’IPREM mensual.

g) La diferència entre la prestació vinculada resultant d’aplicar la deducció de 2.000 euros establida en l’apartat 1.b de l’article 19 i la que hauria resultat de no efectuar la dita deducció en el càlcul de la prestació.
2. El nivell addicional de protecció es finançarà a càrrec dels fons propis de la Generalitat, i les prestacions finançades a càrrec del dit nivell no tindran caràcter de dret subjectiu.

Article 30. Servici d’ajuda a domicili
1. El cost de referència del servici es fixarà anualment mitjançant una resolució de la Direcció General competent que es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, i es diferenciaran els servicis relacionats amb l’atenció personal i els servicis relacionats amb l’atenció de les necessitats domèstiques o de la llar.
2. La participació del beneficiari en el cost del servici d’ajuda a domicili es determinarà per mitjà de l’aplicació de les fórmules següents, que garantixen la disminució proporcional del cost d’acord amb el nombre d’hores d’atenció:
1r. Fins a 45 hores mensuals:
PB = ((0,4 x IR x CEB/IPREM. – (0,3 x IR)

2n. De 46 a 70 hores mensuals:
PB = ((0,3333 x IR x CEB/IPREM. – (0,25 x IR)
On:
PB: participació de la persona beneficiària.
IR: cost de referència del servici/hora.
CEB: capacitat econòmica de la persona beneficiària.

3. Les intensitats de protecció, referides a hores/mes en el servici d’ajuda a domicili, seran les següents:
– Per a aquelles persones que ingressen en el sistema d’atenció a la dependència amb grau o el tinguen ja reconegut d’acord amb la nova estructura de graus sense nivells:
Grau III: entre 46 i 70 hores/mes.
Grau II: entre 21 i 45 hores/mes.
Grau I: màxim 20 hores/mes.
– Per a aquelles persones que tingueren reconegut grau i nivell:
Grau III, nivell 2: entre 56 i 70 hores/mes.
Grau III, nivell 1: entre 46 i 55 hores/mes.
Grau II, nivell 2: entre 31 i 45 hores/mes.
Grau II, nivell 1: entre 21 i 30 hores/mes.
Grau I, nivells 1 i 2: màxim de 20 hores/mes.
4. La persona beneficiària participarà en el cost del servici, en tot cas, amb 20 euros, si la quantia obtinguda amb l’aplicació de la fórmula resulta negativa o inferior a eixa quantitat.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Capacitat econòmica de la persona beneficiària
D’acord amb l’article 14.7 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, als fectes d’esta orde, la capacitat econòmica personal dels beneficiaris de les prestacions del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, es calcularà valorant el nivell de renda personal de la persona beneficiària.
Mentres no es determine reglamentàriament per l’Administració General de l’Estat, s’aplicaran les regles següents per a valorar la capacitat econòmica dels beneficiaris:
a) La capacitat econòmica del beneficiari, a l’efecte d’establir la seua participació econòmica en el cost de la prestació o servici, es determinarà d’acord amb la seua renda personal. S’entendrà com a renda personal, en els casos de persona beneficiària amb cònjuge o parella de fet legalment constituïda, la mitat de la suma dels ingressos d’ambdós membres de la parella.
b) A l’efecte de determinar la renda personal del beneficiari major de 18 anys, s’inclourà també la prestació econòmica per fill a càrrec de la qual, per raó del dit beneficiari, pogueren ser beneficiaris els seus progenitors, adoptants o acollidors.
c) En el cas que la persona beneficiària estiga integrada en una unitat familiar amb fills a càrrec, podrà solicitar que es compute com a renda personal el quocient resultant de dividir la renda acumulada de les persones que integren la dita unitat familiar entre el nombre de membres que la componen, inclòs el mateix beneficiari.
A estos efectes, s’entén per unitat familiar amb fills a càrrec la unitat de convivència integrada per la persona beneficiària, i, si és el cas, el seu cònjuge o parella de fet legalment constituïda, i els fills de la persona beneficiària o del seu cònjuge o parella de fet legalment constituïda, ja ho siguen per naturalesa, adopció o acolliment, sempre que, en este últim cas, siguen menors de 25 anys o majors de la dita edat amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent.
3. S’entén per renda la totalitat dels ingressos derivats de:
a) Els ingressos del treball, incloses pensions i prestacions de previsió social, siga quin siga el seu règim.
b) Els ingressos del capital mobiliari i immobiliari.
c) Els ingressos de les activitats econòmiques.
d) Els guanys i les pèrdues patrimonials.
4. La falsificació o ocultació de dades sobre la capacitat econòmica donarà lloc a la suspensió temporal o l’extinció de la prestació del servici segons la gravetat, així com a l’obligació de pagament d’aquella diferència de preu indeguda i no abonada per l’interessat derivada de l’ocultació i/o falsejament de la informació facilitada. Així mateix, en el cas de les prestacions econòmiques donarà lloc a la devolució de les quantitats percebudes indegudament. Estes mesures s’adoptaran després de la instrucció prèvia del corresponent expedient sancionador.

Segona. Requisits dels cuidadors no professionals per a les prestacions econòmiques per a cures en l’entorn familiar reconegudes a l’empara de l’Orde de 5 de desembre de 2007, de la Conselleria de Benestar Social
1. Per al supòsit d’aquelles prestacions per a cures en l’entorn familiar que hagueren sigut reconegudes a l’empara del que disposa l’Orde de 5 de desembre de 2007, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d’accés a les ajudes econòmiques del programa d’atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del Sistema per a l’Autonomia i Atenció de la Dependència a la Comunitat Valenciana, els seus cuidadors no professionals es regiran pel que establix esta i no pel que disposa l’article 11.2 d’esta orde.

2. D’altra banda, en el cas que en estes prestacions es produïsca un canvi de cuidador no professional, esta substitució es regirà pel que establix l’apartat 5 de l’article 11 d’esta orde.

linea
Mapa web