Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 188/2021, de 26 de novembre, del Consell, de modificació del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l'acció concertada per a la prestació de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d'iniciativa social; del Decret 59/2019, de 12 d'abril, del Consell, d'ordenació del sistema públic valencià de serveis socials; del Decret 38/2020, de 20 de març, del Consell, de coordinació i finançament de l'atenció primària de serveis socials, i del Decret 34/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana [2021/12707]

(DOGV núm. 9238 de 20.12.2021) Ref. Base de dades 011544/2021

DECRET 188/2021, de 26 de novembre, del Consell, de modificació del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l'acció concertada per a la prestació de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d'iniciativa social; del Decret 59/2019, de 12 d'abril, del Consell, d'ordenació del sistema públic valencià de serveis socials; del Decret 38/2020, de 20 de març, del Consell, de coordinació i finançament de l'atenció primària de serveis socials, i del Decret 34/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana [2021/12707]

I. La promulgació i l’entrada en vigor de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, suposa “el canvi de model en l’ordenació i la planificació del sistema públic de serveis socials, així com per a la seua organització i gestió en l’atenció social”. Es tracta d’un canvi de model de serveis socials d’àmplia repercussió respecte del model precedent. Aquest canvi, per l’abast que representa, requereix un desplegament normatiu d’acord, tant a fi de desenvolupar els aspectes que la mateixa llei de serveis socials inclusius indica com a fi de conciliar la normativa ja existent amb aquesta llei i crear un espai normatiu coherent.

El procés de desplegament reglamentari que la mateixa llei de serveis socials inclusius necessita per a implantar-se correctament s’ha demostrat de gran envergadura i abasta nombrosos aspectes de l’organització i de la gestió dels serveis socials.
Amb l’entrada en vigor d’aquesta llei es va posar en marxa un doble procés: d’una banda, es feia necessari iniciar un ampli procés de desplegament normatiu per a la seua implantació efectiva i fer possible la transició de l’anterior model de serveis socials al nou i, d’una altra, es feia necessari garantir que els procediments ordinaris d’ordenació i de gestió en funcionament no resultaren interromputs o alterats negativament en el període de canvi cap al nou marc normatiu. Això és, amb l’entrada en vigor de la Llei de serveis socials inclusius es va obrir un període de transició en què conviuen part de la normativa del model anterior amb la nova normativa que prefigura el nou model.

De la mateixa manera, el desplegament normatiu que requereix la nova llei de serveis socials inclusius requereix que aquest es faça de manera concordada en temps, amb la previsió que s’establia en les seues disposicions transitòries i d’acord amb un calendari de regulació successiva i coherent. La pretensió que aquest desplegament normatiu es fera de manera concordada en el temps ha resultat afectada per la conjunció de diferents factors, entre els quals cal esmentar les alteracions en el funcionament dels òrgans directius de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives provocades per la crisi sanitària en la qual està immersa la Comunitat Valenciana des de principis de l’any 2020.
Així mateix, la crisi sanitària derivada de la pandèmia ens obliga a extraure lliçons a favor de la resiliència davant de la COVID-19, que impliquen fer adaptacions i reduir el nombre de places màximes que cal autoritzar en els nous centres residencials de majors o la necessitat de disposar d’estructures modulars que permeten aïllar per subgrups les persones residents. D’altra banda, es considera necessari millorar l’organització de les comissions d’atenció primària, creant específicament la comissió tècnica organitzativa que permetrà assumir tasques de planificació i organització, entre altres qüestions, davant de situacions d’emergència.
II. Des de l’entrada en vigor de la Llei de serveis socials inclusius han sigut dos les normatives de desplegament d’aquesta que s’han prioritzat a fi de promoure’n la implantació. D’una banda, el Decret 59/2019, de 12 d’abril, del Consell, d’ordenació del sistema públic de serveis socials, pel qual es regulen tant el registre de les persones físiques o jurídiques titulars d’activitats en l’àmbit dels serveis socials com el règim dels instruments d’intervenció administrativa en relació amb els serveis i els centres en matèria de serveis socials, això és, l’autorització i l’acreditació. I, d’altra banda, el Decret 38/2020, de 20 de març, del Consell, de coordinació i finançament de l’atenció primària de serveis socials, pel qual es regula, entre altres aspectes, l’òrgan de coordinació interadministrativa en matèria de serveis socials entre la Generalitat i les entitats locals, els instruments de finançament del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials i la coordinació dels equips professionals de serveis socials. Els dos decrets regulen aspectes essencials i inajornables del nou model de serveis socials i són normatives amb una gran importància procedimental. La seua implementació efectiva ha evidenciat la necessitat d’efectuar modificacions en la redacció d’alguns aspectes, en algun cas per a esmenar llacunes en la redacció i introduir aclariments i afavorir amb això la seguretat jurídica dels implicats en els procediments regulats.

En el cas del Decret 59/2019, de 12 d’abril, la modificació dels preceptes que efectua aquest decret té com a objectiu aclarir determinats aspectes dels procediments d’autorització amb visat previ o de la inscripció dels titulars d’activitats, l’aplicació pràctica de les quals ha posat de manifest unes certes ineficiències i dificultats en la tramitació.

Així mateix, es desplega la regulació de les autoritzacions d’emergència de centres en els supòsits que preveu l’article 70 de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, i en aquells en què és necessari fer obres o altres circumstàncies excepcionals que impliquen el trasllat dels usuaris del centre. Per a això es preveu un procediment sumari que, amb els necessaris informes preceptius dels òrgans competents, permeta donar cobertura jurídica temporal a situacions excepcionals que necessiten una solució urgent i que s’ha demostrat que no poden resoldre’s amb el procediment general d’autorització.
Finalment, mitjançant la introducció d’una nova disposició transitòria, es desenvolupa per a l’àmbit dels programes inclosos en el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, el procediment i els requisits per a la seua acreditació temporal, possibilitat ja prevista amb caràcter general en la disposició transitòria primera del Decret 59/2019, fins a l’entrada en vigor de la norma actualment en elaboració, amb la finalitat de sistematitzar en un únic text la normativa que es troba dispersa i facilitar així a les persones interessades l’obtenció d’aquesta acreditació.
I en el cas del Decret 38/2020, de 20 de març, concretament la modificació de l’apartat 1 de l’article 9, resulta necessària per a adaptar-lo al que s’estableix en la Sentència 82/2020, de 15 de juliol de 2020, dictada en el recurs d’inconstitucionalitat 3135-2019, que va declarar inconstitucionals la lletra b de l’apartat 4 de la disposició transitòria quarta i l’incís “d’acord amb la distribució establida en l’apartat 4.b de la disposició transitòria quarta” de la lletra b, número 2, de la disposició transitòria cinquena de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, i determina així aquesta sentència que la participació en el finançament per part de les diputacions provincials tinga lloc a través de plans sectorials, que en el cas de la Comunitat Valenciana és el Pla estratègic de serveis socials l’instrument a través del qual es determinarà aquesta participació.

Així mateix, hi ha una normativa anterior a l’entrada en vigor de la Llei de serveis socials inclusius que regula aspectes també essencials i que inicialment no cal substituir per una altra normativa, sinó que requereixen únicament una modificació parcial d’alguns punts per a adequar-la a la nova Llei de serveis socials inclusius. És el cas del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desplega l’acció concertada per a la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d’iniciativa social.

La prioritat legal i la política de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives és la construcció d’un Sistema Públic Valencià de Serveis Socials en què es primen les places públiques per a la ciutadania segons les seues necessitats, així com la llista d’espera pública existent.
Sota aquest concepte i tenint en compte que l’acció concertada és la provisió subsidiària de plaça pública, com a ordenació del sistema es busca la creació del major nombre de places públiques per a un sistema públic valencià de serveis socials fort i que done resposta a les necessitats de la ciutadania.
Per això és imprescindible comptar amb una forta aliança amb les entitats d’iniciativa social per la seua aportació al sistema públic. En aquest sentit, la Conselleria ha construït un marc d’estabilitat que és l’acció concertada, al marge d’altres fórmules possibles de provisió dels serveis que segons l’article 34 de la llei són l’última fórmula de provisió a la qual acudeix l’Administració.
La perspectiva de futur és la concertació d’un mínim del 85 % de les places autoritzades dels centres concertats en tots els sectors i entenent que l’altre 15 % siguen reservades per les entitats d’iniciativa social per l’arrelament en el territori i per a exercir l’objecte fundacional pel qual s’hagen creat.
L’aprovació del Decret 34/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana, també ha suposat un pas més en la implantació del nou model, mitjançant la regulació d’un aspecte tan essencial d’aquest com és l’estructura territorial del sistema públic valencià de serveis socials.

Finalment, cal indicar que hi ha tota una tasca de planificació normativa que està en procés, amb l’aprovació i la publicació d’altres decrets de regulació d’altres aspectes així mateix tan fonamentals com la tipologia de serveis i centres d’atenció social i la seua ubicació en l’estructura funcional del sistema. I en aquest escenari d’elaboració reglamentària van emergint situacions noves que la normativa precedent no va poder preveure i que fan necessari dur a terme un treball posterior d’harmonització de tot aquest marc normatiu.

III. El present decret pretén, doncs, fer les modificacions del Decret 181/2017 per a adequar-lo millor a la Llei de serveis socials inclusius, així com per a fixar algunes qüestions essencials per a la totalitat de les àrees sobre les quals recau l’acció concertada, aconseguir així una homogeneïtat i evitar disparitats segons sectors; del Decret 59/2019, a fi de dotar-lo de més claredat en la redacció d’alguns aspectes procedimentals; del Decret 38/2020, per a una major concordança amb el marc normatiu que fixa l’estructura territorial i funcional del sistema públic valencià de serveis socials; i del Decret 34/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana, per a ajustar els terminis de l’elaboració dels plans estratègics de caràcter zonal al Pla estratègic de serveis socials de la Comunitat Valenciana, així com al procés de zonificació i per a establir el procés d’aprovació.

IV. Aquest decret s’adequa als principis de bona regulació que estableix l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i a la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
En el procediment d’elaboració d’aquesta norma s’ha garantit la seguretat jurídica, ja que aquest decret és coherent amb el marc jurídic vigent, és una iniciativa normativa que compleix el principi de proporcionalitat i conté la regulació imprescindible per a desplegar l’esmentada Llei 3/2019, de manera que se’n complete i se’n concrete el contingut, dotant-lo d’aplicabilitat en la pràctica, així com de coherència amb el desplegament normatiu d’aquesta, mitjançant les clarificacions, les adaptacions i les adequacions necessàries de les normes reglamentàries aprovades després de la seua entrada en vigor, que ara es modifiquen.
Així mateix, s’ha complit el principi de transparència, tant en la fase de consulta pública com en el tràmit d’informació pública i audiència a les persones interessades, ja que s’han observat tots els tràmits que regulen tant la normativa en matèria de procediment administratiu comú com el decret sobre la forma, l’estructura i el procediment d’elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, i, en particular, la normativa en matèria de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i s’ha respectat en la mateixa mesura la normativa pròpia sobre protecció de dades de caràcter personal.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l’Administració de la Generalitat per a 2022.
Ha sigut oït l’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Interadministrativa en l’exercici de la seua competència, prevista en l’article 49.3.e de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius, i hi consta el dictamen del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana

En conseqüència, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, de conformitat amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, d’acord amb el Consell Jurídic Consultiu, prèvia la deliberació del Consell, en la reunió de 26 de novembre de 2021,


DECRETE

Article 1. Es modifiquen els articles 6.1, al qual s’afig una lletra c; 9.2 i 3; l’article 11.1, al qual s’afigen les lletres i, j i k; es modifica l’article 15.1, del qual se suprimeix la lletra a), es reordenen les lletres b), c) d), e) i f) i s’afigen les lletres i, j, k i l, així com la modificació de la lletra g; l’article 22, al qual s’afig un punt 4; es modifica l’article 23, l’article 29, l’article 31; els apartats 1 i 3 de l’article 32; la disposició addicional huitena; s’afig una disposició addicional desena i una disposició addicional onzena, i es modifica la disposició transitòria primera, apartat 2, així com els apartats IV i VI a X de l’annex del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d’iniciativa social, en els termes que s’indiquen a continuació:


1.1 Es modifica l’article 6.1, al qual s’afig una lletra c, en els termes següents:

“Article 6. Prestacions i serveis socials susceptibles d’acció concertada
1. Podran ser objecte d’acció concertada els serveis d’atenció a les persones incloses en aquests sectors i els serveis d’acció social, que tinguen com a finalitat:
…/…
c) La gestió de serveis d’atenció, assessorament i suport destinats a població en general o a grups vulnerables que requerisquen una intervenció especialitzada.”

1.2 Es modifica l’article 9.2 i s’afig l’apartat 3 en els termes següents:
“Article 9. Requisits i condicions prèvies
…/…
2. La convocatòria haurà de fixar els serveis i el nombre de prestacions, les places o les unitats concertades que l’Administració establisca en els àmbits territorials on es puga establir una concurrència competitiva per haver-hi una pluralitat d’entitats que reunisquen les característiques exigides amb disposició de centres i serveis autoritzats. El mínim de serveis, el nombre de prestacions, les places o les unitats concertades per a posar a la disposició per part de les entitats en l’acció concertada a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives serà del 85 %, i es podrà determinar un percentatge superior en les convocatòries. En casos excepcionals i degudament justificats, es podrà prendre com a referència el percentatge d’ocupació real del centre en les condicions que es determinen en la convocatòria corresponent.
Així mateix, haurà d’establir el període de vigència de la convocatòria a fi que es puguen incorporar nous recursos socials, d’acord amb el que preveu aquest decret.
3. El percentatge restant de serveis, el nombre de prestacions, les places o les unitats concertades no posades a la disposició per part de les entitats en l’acció concertada a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, no es podran cobrir mitjançant prestacions vinculades al servei o les prestacions vinculades de garantia de les tipologies de places o serveis vinculades al mateix objecte de les convocatòries d’acció concertada”.

1.3 Es modifica l’article 11.1, al qual s’afigen les lletres i, j i k en els termes següents:
“Article 11. Obligacions de les entitats
1. L’acord d’acció concertada i formalització del concert obliga l’entitat privada d’iniciativa social a:
…/…
i) Presentar una memòria justificativa de les accions, les actuacions i el compliment de les condicions que s’estableixen en el concert social, en la qual caldrà incloure el resum econòmic de l’exercici.
j) Presentar un informe d’auditoria externa dels seus comptes en el qual conste l’aplicació del finançament rebut per part de l’entitat en concepte d’abonament derivat de l’acord d’acció concertada.
k) Els serveis i els centres de serveis socials de les entitats d’iniciativa social hauran d’obtindre, així mateix, l’acreditació per a accedir al règim de concerts i amb això al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, d’acord amb el que es disposa en la normativa que desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials per entitats d’iniciativa social.”

1.4 Es modifica l’article 15.1, del qual se suprimeix la lletra a), es reordenen les letres b), c) d), e) i f) i i s’afigen les lletres i, j, k i l, així com la modificació de la lletra g en els termes següents:
“Article 15. Criteris de valoració d’entitats i serveis
1. Podran establir-se com a criteris de valoració d’entitats, per a puntuar en els procediments de concertació, a fi que servisquen de preferència per a concertar en els àmbits que establisca cada convocatòria:

a) Els anys d’experiència acreditada en la prestació del servei.
b) La valoració dels usuaris sobre el mateix servei, si ja ha prestat el servei anteriorment.
c) El nivell de qualitat del sistema bàsic o avançat de les certificacions de qualitat i la seua adequació al servei.
d) La continuïtat en l’atenció o la qualitat prestada.
e) El treball desenvolupat en l’àmbit comunitari i el grau d’inserció de l’entitat, el centre o el servei en el territori, desenvolupant accions i programes en col·laboració amb altres centres i serveis socials, culturals, sanitaris, d’ocupació, municipals o de la Generalitat.

f) L’arrelament o la vinculació de la persona a l’entorn d’atenció.

g) Les bones pràctiques socials i de gestió de personal, en relació amb les clàusules socials de creació d’ocupació per a persones amb diversitat funcional, el pla d’igualtat entre homes i dones, l’estabilitat dels professionals o les plantilles i altres de caràcter social, especialment establides en l’execució de les prestacions objecte de l’acció concertada.

h) La implantació de processos de participació i decisió de les persones mateixes en els plans de centres o serveis i en els seus projectes de vida.
i) L’adequació de les places o els serveis al mapa de necessitats del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.
j) Que l’entitat dispose d’un pla d’igualtat actualitzat, que aborde tant els aspectes relatius a la seua gestió dels recursos humans com les variables que tinguen incidència sobre els serveis que cal prestar.
k) Posar a la disposició de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives la totalitat de les places per part de les entitats en l’acció concertada.
l) Qualsevol altre que resulte determinant per a valorar la capacitat i la idoneïtat de les entitats.”

1.5 Es modifica l’article 22, al qual s’afig un quart apartat en els termes següents:
“Article 22. Finançament de l’acció concertada
…/…
4. Les indemnitzacions legals per acomiadament del personal directament vinculat al servei o al centre concertat que tinguen l’origen en la decisió de l’Administració de rescindir serveis, centres i places, la responsabilitat dels quals siga aliena als titulars de les entitats concertades, seran assumides per l’entitat concertada, i es podrà rescabalar el perjudici econòmic causat a l’entitat en el cas de ser una decisió unilateral de l’Administració i aliena a les entitats, sempre que aquestes entitats, en la seua condició d’ocupadores de la relació laboral, hagen complit els requisits exigits per la normativa laboral per a l’acomiadament per causes objectives.
En tot cas, les conseqüències econòmiques de l’acomiadament qualificat d’improcedent no seran rescabalades per l’Administració.”

1.6 Es modifica l’article 23 en els termes següents:
“Article 23. Duració dels concerts
Els concerts hauran d’establir-se amb una duració temporal no superior a quatre anys. Els concerts podran prorrogar-se fins a un període de dos anys, i només mitjançant un acord explícit de les dues parts. Quan acabe el període indicat, l’Administració competent podrà establir un nou concert.”

1.7 Es modifica l’article 29 en els termes següents:
“Article 29. Compensació i reintegrament de quantitats rebudes indegudament
Les convocatòries dels acords d’acció concertada, així com els documents de formalització, hauran de preveure mecanismes per a garantir l’equilibri entre la compensació i les despeses finançables, i poder corregir els desequilibris que es produïsquen amb una periodicitat no superior a dos anys. L’entitat concertada tindrà l’obligació de reembossar qualsevol compensació excessiva rebuda. El càlcul de la compensació es determinarà mitjançant les memòries econòmiques que presente l’entitat com a justificació de l’acord de concert.
La percepció indeguda de quantitats per part del titular del servei a les persones per a la realització d’activitats complementàries, quan no hagen sigut autoritzades per l’Administració, comporta l’obligació de reintegrar aquestes quantitats, incrementades, si és el cas, amb l’interés legal, si hi haguera demora en la devolució, sense perjudici de les mesures de sanció i possible causa de resolució i extinció del concert, d’acord amb el que preveu aquest decret.
L’Administració, comprovades les memòries econòmiques justificatives de l’acord de concert presentades per l’entitat, determinarà, si és el cas, la quantia del reembossament que haurà de fer l’entitat per la compensació excessiva rebuda.”

1.8 Es modifica l’article 31 en els termes següents:
“Article 31. Modificació dels concerts
1. Les variacions que puguen produir-se en els serveis per circumstàncies derivades de les necessitats d’atenció dels usuaris o per altres circumstàncies individualitzades, donaran lloc a la modificació del concert, sempre que hi haja crèdit adequat i suficient, i no afecten els requisits que s’estableixen per a la prestació i la provisió de serveis.

2. Quan siga necessari proporcionar un servei d’estada temporal de persones que es troben en una situació d’especial necessitat o vulnerabilitat acreditada, o estiguen sota la tutela de l’Administració i la seua atenció no estiga inclosa en un acord d’acció concertada en vigor, podrà proporcionar el servei una entitat acreditada i concertada, que ja estiga dins del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, i l’Administració concertant assumirà l’import de les places ocupades, amb un acord previ de les parts.
3. Així mateix, en els termes que estableix l’apartat anterior, si per les mateixes raons d’especial necessitat es requerira el trasllat a un altre centre concertat, o l’acord d’acció concertada d’una plaça en una nova entitat o centre, podrà ser acordat per l’Administració concertant.
4. Els supòsits que preveu aquest article s’hauran de formalitzar per escrit i caldrà adjuntar-los a l’acord d’acció concertada preexistent o se’n formalitzarà un de nou, seguint el procediment que preveu aquest article.

5. El concert es podrà modificar d’ofici o a instàncies del titular del servei, sempre que concórreguen motius d’interés públic, i serà preceptiva, en el cas d’una modificació d’ofici, l’audiència de la part interessada.
6. L’òrgan competent per a aprovar la modificació serà, en tot cas, l’òrgan competent per a aprovar la resolució de concessió en cada sector d’atenció social.

1.9 Es modifiquen els apartats 1 i 3 de l’article 32 en els termes següents:
“Article 32. Ampliació o minoració del nombre de places o serveis

1. Atenent les disponibilitats pressupostàries, anualment es pot incrementar el nombre de places o serveis objecte de concert durant la vigència d’aquest, així com durant la vigència de les seues pròrrogues, sempre que es justifique, d’acord amb el mapa de necessitats del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, la normativa en matèria d’ordenació en serveis socials i hi haja demanda de persones acreditades en la llista de l’administració concertant per a aquest determinat servei objecte de concert i acord d’acció concertada.
…/…
3. L’ampliació i la minoració, en tot cas, s’haurà d’efectuar d’acord amb el mòdul econòmic establit en el concert, i serà preceptiva l’audiència de la part interessada.
En cas d’ampliació o minoració, s’estudiarà un procés de transició que tinga en compte la situació de treballadors i treballadores.”


1.10. Es modifica la disposició addicional huitena amb el contingut següent:

“Huitena. Pòlisses d’assegurança
1. En relació amb el que es disposa en l’article 11.2 d’aquest decret, per a formalitzar el concert social, l’entitat concertant subscriurà les següents pòlisses d’assegurança:
a. Una assegurança de responsabilitat civil que cobrisca els danys a tercers per les accions del personal i dels usuaris dels centres o els serveis concertats, amb una cobertura màxima per sinistre de 30.050,61 euros i de 150.000 euros per any.
b. Assegurança col·lectiva d’accidents que s’estenga al personal de les entitats concertants en el desenvolupament de la seua comesa com a empleats dels centres o els serveis concertats, que preveja els riscos següents:
- Defunció, amb una cobertura mínima de 30.000 euros.
- Incapacitat permanent, siga parcial o absoluta, amb una cobertura mínima de 60.000 euros per sinistre i de 120.000 euros per any d’assegurança.
- Assistència sanitària i/o farmacèutica en cas d’accident patit pels assegurats i assegurades i sense més exclusions que les previstes legalment i les previstes comunament per les companyies asseguradores.

En el cas d’assistència sanitària i/o farmacèutica en centres no concertats, el límit de la indemnització serà de 6.000 euros per anualitat.

2. Per a tindre la condició d’assegurat serà suficient que la persona forme part dels col·lectius referits, per la qual cosa, a efectes contractuals, la condició d’assegurat s’obté des del mateix moment que es produïsca la pertinença, i no és tan necessària la comunicació prèvia nominal d’assegurat.
No obstant això, en el cas concret de menors d’edat, per a obtindre la condició d’assegurat resultarà preceptiva l’autorització per escrit dels seus representants legals.
El registre d’usuaris dels centres o els serveis concertats i el dels empleats de les entitats concertants quedarà a la disposició de l’entitat asseguradora per a efectuar qualsevol comprovació a aquest efecte.”


1.11. S’afig una disposició addicional desena amb el contingut següent:

“Desena. Accés al règim d’acció concertada dels serveis que no es corresponen amb centres o habitatges

En el cas dels serveis que no es corresponguen amb places en centres o habitatges, i que no disposen de normativa sectorial pròpia, les entitats que sol·liciten accedir al règim d’acció concertada per a la gestió d’aquests serveis hauran de presentar una declaració responsable mitjançant la qual es comprometen a acreditar, abans de la formalització del concert, el compliment dels requisits necessaris vinculats a la plantilla, els espais físics, l’autorització de funcionament i les assegurances indicades en l’article 7, l’article 11 i la disposició transitòria tercera, respectivament, d’aquest decret. L’Administració comprovarà el compliment d’aquests requisits, abans de la formalització del concert”.


1.12 S’afig una disposició addicional onzena amb el contingut següent:


“Onzena. Protecció de dades de caràcter personal
1. Els tractaments de dades dels usuaris dels serveis socials es tractaran de conformitat amb el que disposa el Reglament 2016/679/UE, de 27 d’abril, de protecció de les persones físiques (Reglament general de protecció de dades RGPD), i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. Tant les entitats concertades com la conselleria competent en matèria de serveis socials tindran la consideració de responsables del tractament en relació amb l’exercici de les funcions i les competències atribuïdes a cada una. En l’intercanvi d’informació entre l’Administració i les entitats concertades, per a la prestació efectiva dels serveis concertats, hauran d’aplicar-se les mesures de seguretat corresponents a l’Esquema Nacional de Seguretat.

2. Així mateix, el tractament de dades derivades de la sol·licitud de concert i el procediment relacionat amb aquesta es durà a terme de conformitat amb la normativa de protecció de dades. A aquest efecte:
a). La sotssecretaria de la conselleria responsabiel de les activitats de tractament de les dades de caràcter personal continguts en les citades activitats, garantirà:
a1) L’aplicació dels principis de protecció de dades que regula l’article 5 del RGPD.
a2) El compliment del deure d’informació de conformitat amb els articles 13 i 14 de l’RGPD amb totes les persones interessades les dades de les quals siguen objecte de tractament de les activitats que regula aquest reglament.
a3) L’adopció de mesures d’índole tècnica i organitzativa que siguen necessàries i apropiades per a garantir un nivell de seguretat adequat al risc, i assegurar, en tot cas, la confidencialitat, la seguretat i la integritat de les dades, així com les conduents a fer efectives les garanties, les obligacions i els drets reconeguts en el règim jurídic de protecció de dades. Aquestes mesures es correspondran amb les que estableix l’Esquema Nacional de Seguretat.
b) Les persones afectades per les diferents activitats de tractament podran exercir els seus drets d’accés, rectificació i supressió de dades, així com de limitació o oposició del tractament, quan siga procedent, davant de la conselleria competent en matèria de serveis socials.
c) En relació amb la documentació presentada per sol·licitants que incloga dades personals de terceres persones, amb caràcter previ a la comunicació d’aquestes dades a la conselleria, els sol·licitants i/o o, en el seu cas, els representants legals estan obligats a informar les persones afectades de la comunicació i el tractament de les seues dades personals per la conselleria competent en matèria de serveis socials.
d) Les comunicacions de les dades que tinguen lloc com a conseqüència de la col·laboració entre administracions públiques s’efectuaran amb fonament en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana. Qualsevol altre accés o comunicació haurà de fonamentar-se en els supòsits previstos en el règim jurídic d’accés a la informació pública i protecció de dades”.

1.13. Es modifica la disposició transitòria primera, apartat 2, en els termes següents:
“Primera. Convocatòries d’acords d’acció concertada i efectes
…/…
2. Les convocatòries es duran a terme, preferentment, amb caràcter unitari per a cada sector d’acció social, i s’establirà el termini màxim d’un any, a comptar de l’entrada en vigor d’aquest decret, per a la convocatòria dels acords d’acció concertada en els sectors socials i els serveis susceptibles de concert, que estan sota la competència de la Generalitat i que tinguen un caràcter preferent; i anirà implantant-se progressivament per a la convocatòria dels acords en els sectors o els serveis susceptibles de concert, que per limitacions pressupostàries o perquè no han estat prou desenvolupats, conformement al que es disposa en l’apartat següent, no tinguen declarada aquesta preferència”.


1.14. Es modifiquen els apartats IV i VI a X de l’annex “Sectors i serveis del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials susceptibles d’acords d’acció concertada”, en els termes que s’indiquen a continuació:
“IV) Persones amb diversitat funcional
…/…
7. Servei de promoció de l’autonomia personal
8. Servei d’intèrpret de llengües de signes i guia-intèrprets de llengua de signes, per a persones sordes i sordcegues
…/…

VI) Migrants
1. Servei social d’atenció i assessorament a migrants.
2. Servei social d’acolliment i inclusió a migrants, sol·licitants d’asil, refugiats, beneficiaris de protecció internacional i apàtrides.

3. Servei social de mediació intercultural, traducció i interpretació.

VII) LGTBI
1. Servei social de suport i assessorament a persones LGTBI: Orienta.
2. Servei social de coneixement, estudi i investigació sobre la història del col·lectiu LGTBI: Espai de la memòria LGTBI.
3. Altres serveis socials en l’aplicació de la Llei 8/2017 i la Llei 23/2018.
VIII) Poble gitano
1. Servei social de millora socioeducativa dirigit a la infància, l’adolescència i la joventut gitana: Kumpania.
2. Serveis socials per a atendre la població gitana.
IX) Igualtat de tracte i no discriminació
1. Servei social d’atenció i assessorament en situacions de discriminació.
X) Altres col·lectius
1. Servei d’acolliment residencial per a persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social, entre altres, sense llar, migrants, LGTBI, VIH o altres ITS.
2. Serveis socials específics d’inclusió social i inserció sociolaboral”.

Article 2. Es modifiquen els articles 10, 13, 14, 17, 25, 30, 31, 32, 33, 37, 38, 48, 62 i les disposicions addicionals primera, tercera i sisena; s’afig una disposició addicional dotzena; es modifica la disposició transitòria segona; s’afig la disposició transitòria tercera i es modifica la disposició derogatòria única del Decret 59/2019, de 12 d’abril, del Consell, d’ordenació del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, en els termes que s’indiquen a continuació:


2.1. En l’article 10.2 b 7é, on diu “Àmbit territorial d’actuació” ha de dir “Nivell funcional i demarcació territorial”.
2.2. En l’article 10.2 c 7é, on diu “Àmbit territorial d’actuació” ha de dir “Nivell funcional i demarcació territorial”.
2.3. En l’article 10.2 b 10é, on diu “Data de l’acreditació, si és el cas” ha de dir “Data de l’acreditació del servei i dels programes, si és el cas”.
2.4. En l’article 10.2 c 10é, on diu “Data de l’acreditació, si és el cas”, ha de dir “Data de l’acreditació del centre i dels programes, si és el cas”.
2.5. En l’article 11.2 b s’afig el punt “8é programes acreditats”.

2.6. L’article 13 queda redactat així:
“Article 13. Del procediment d’inscripció de les persones físiques o jurídiques que siguen o hagen de ser titulars d’activitats en l’àmbit dels serveis socials
1. La inscripció de les persones físiques o jurídiques en el Llibre de registre de titulars d’activitats de serveis socials es podrà efectuar d’ofici o a instàncies de part interessada:
a) S’efectuarà a sol·licitud de l’interessat, amb la presentació prèvia de la sol·licitud corresponent. Aquesta sol·licitud la podrà presentar, en el cas de les persones físiques titulars d’activitat, la mateixa persona física, o el seu representant voluntari o apoderat, i, en el cas de persones jurídiques titulars d’activitat, la persona jurídica titular de l’activitat, a través del seu representant legal o voluntari.
b) S’efectuarà d’ofici a conseqüència de l’autorització, de l’acreditació o de la presentació d’una declaració responsable, d’acord amb el que es disposa en el títol II d’aquest decret.
2. Les persones físiques o jurídiques que sol·liciten inscriure-s’hi hauran de presentar una sol·licitud electrònica en el registre electrònic de la Generalitat, segons el model normalitzat, juntament amb la documentació que s’indica a continuació, sense perjudici dels drets que els assisteixen referent a això de conformitat amb el que es disposa en l’article 28 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques:
a) L’acreditació de la personalitat de la persona física sol·licitant mitjançant la presentació del DNI o NIE i, quan es tracte de persones jurídiques, de la representació que exercisca mitjançant la presentació dels documents consignats en la lletra b d’aquest apartat.
b) En el cas de persones jurídiques, una còpia de l’escriptura, el document de constitució o modificació, o l’acte fundacional, inscrits, si és el cas, en el registre oficial corresponent, així com els estatuts corresponents. No serà necessari acreditar aquesta informació quan la persona sol·licitant no s’haja oposat expressament a la comprovació d’aquesta per l’òrgan gestor, de conformitat amb el que s’estableix en l’article 28 de l’esmentada Llei 39/2015.
c) Una còpia de la targeta d’identificació fiscal, quan es tracte de persones jurídiques.
d) La memòria de les activitats realitzades en l’últim any, així com de les executades l’any en curs i, en tot cas, de les programades per a l’any següent, llevat que es tracte de persones físiques o jurídiques que hagen de ser titulars d’activitats per primera vegada, i en aquest cas no se’ls exigirà aquesta memòria.
3. Rebuda la sol·licitud d’inscripció en el Llibre de registre de titulars d’activitats de serveis socials, de conformitat amb el que es disposa en l’article 21.4 de la Llei 39/2015, l’òrgan competent en matèria d’inscripció de titulars d’activitats de serveis socials comunicarà a la persona física o jurídica sol·licitant, en el termini de deu dies següents a la recepció de la sol·licitud, el termini màxim establit per a la resolució i la notificació del procediment, així com els efectes del silenci administratiu.
4. Efectuada la comunicació a què es refereix l’apartat anterior, l’òrgan competent esmentat en aquest apartat verificarà si la documentació de l’expedient està completa i és correcta i, si és el cas, requerirà la persona o l’entitat interessada que en el termini de deu dies hàbils aporte els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la sol·licitud, d’acord amb el que s’estableix en l’article 68.1 de la Llei 39/2015.
5. L’òrgan competent al qual es refereixen els apartats anteriors concedirà o denegarà la inscripció, mitjançant una resolució motivada, dins del termini de tres mesos a comptar del dia de la presentació de la sol·licitud. En cas que haja transcorregut aquest termini sense que s’haja notificat cap resolució expressa, s’entendrà estimada la sol·licitud d’inscripció”.

2.7. L’apartat 1 de l’article 14 queda redactat així:
“1. La inscripció dels serveis i els centres de serveis socials en el Llibre de registre de serveis i en el Llibre de registre de centres, respectivament, s’efectuarà d’ofici, mitjançant una resolució motivada, a conseqüència de l’autorització, l’acreditació o la presentació d’una declaració responsable, d’acord amb el que es disposa en el títol II d’aquest decret”.

2.8. La lletra b de l’apartat 1 de l’article 17 queda redactada així:

“b) Incompliment sobrevingut, total o parcial, inesmenable o no esmenat, de les condicions exigides per a l’autorització, l’acreditació o la declaració responsable que hagen determinat la inscripció”.

2.9. La lletra b de l’apartat 1.3. de l’article 25 queda redactada així:

“b) Informe justificatiu sobre el compliment de la normativa d’habitabilitat i disseny, protecció contra incendis i barreres arquitectòniques, en vigor en el moment de la construcció o en el moment de l’última reforma de l’habitatge, així com sobre el compliment de la normativa sectorial de serveis socials que resulte aplicable en funció de la tipologia de l’habitatge, incloent-hi plans a escala de l’habitatge, el vestíbul, l’escala i l’ascensor de la finca urbana en què se situe l’habitatge, redactat tot això pel tècnic competent”.

2.10. L’article 30 queda redactat així:
“Article 30. Procediment d’autorització amb visat previ
1. Les persones físiques o jurídiques titulars dels centres que disposen de visat previ, una vegada finalitzades les obres de construcció o condicionament del centre, i una vegada equipat aquest, hauran de sol·licitar l’autorització de funcionament davant de l’òrgan competent en matèria d’autorització.
2. Sense perjudici del que s’estableix en l’article 24.2, s’haurà d’adjuntar a la sol·licitud la documentació que s’indica a continuació:
a) L’acreditació de la personalitat física o jurídica de la persona titular o del representant de l’entitat, mitjançant la presentació del DNI o el NIE i, quan es tracte de persones jurídiques, de la representació que exercisca mitjançant la presentació dels documents consignats en la lletra b d’aquest apartat.
b) En el cas de persones jurídiques, caldrà adjuntar, a més, una còpia de l’escriptura o el document de constitució o modificació, o l’acte fundacional, inscrits, si és el cas, en el registre oficial corresponent, així com els estatuts corresponents i la composició actualitzada dels seus òrgans de govern. No serà necessari acreditar aquesta informació quan el sol·licitant no s’haja oposat expressament a la comprovació d’aquesta per l’òrgan gestor, de conformitat amb el que s’estableix en l’article 28 de la Llei 39/2015.
c) Una còpia de la targeta d’identificació fiscal.
d) Un certificat del tècnic director de les obres que constate que les obres executades es corresponen fidelment i íntegrament amb les descrites en el projecte o la documentació tècnica sobre la qual s’haja dictat la resolució de visat previ. En cas contrari, l’interessat haurà de presentar un projecte final d’obra visat pel col·legi oficial corresponent, perquè l’oficina tècnica responsable de projectes i obres emeta un nou informe sobre aquesta qüestió.
e) Pla d’autoprotecció, en els termes que estableix l’article 25.1.2.c d’aquest decret.
f) Projecte global d’intervenció social, amb referència expressa, entre altres aspectes, als objectius generals i específics, els programes d’intervenció, el perfil dels usuaris, la cartera de serveis, els recursos materials i humans amb els quals es dotarà el servei o el centre i la seua capacitat prevista, d’acord amb el que disposa aquest decret i la seua normativa de desplegament.
3. Dins dels dos mesos següents a la notificació de la resolució per la qual es concedeix l’autorització, i en qualsevol cas a partir del moment d’inici de les activitats del centre o l’habitatge, la persona física o jurídica titular sol·licitant haurà d’acreditar la posada en funcionament del centre autoritzat, mitjançant la comunicació i la presentació dels documents següents:
a) L’acreditació de la inscripció en el sistema de la Seguretat Social i, si és el cas, si es tracta d’un empresari individual, de la justificació de la seua afiliació i de trobar-se en situació d’alta en el règim que corresponga per raó de l’activitat. No serà necessari acreditar aquesta informació quan el sol·licitant no s’haja oposat expressament a la comprovació d’aquesta per l’òrgan gestor de conformitat amb el que s’estableix en l’article 28 de la Llei 39/2015.

b) Els justificants d’afiliació a la Seguretat Social, si és el cas, i d’haver donat d’alta els treballadors que presten serveis en el centre. No serà necessari acreditar aquesta informació quan el sol·licitant no s’haja oposat expressament a la comprovació d’aquesta per l’òrgan gestor de conformitat amb el que s’estableix en l’article 28 de la Llei 39/2015.

c) Una còpia de les llicències o els instruments d’intervenció administrativa municipal que resulten exigibles en funció de l’activitat que cal desenvolupar, o la indicació de les dates de la concessió i del municipi que els haja atorgat.
d) Una còpia de la pòlissa d’assegurances de responsabilitat civil i un justificant acreditatiu del pagament de la prima corresponent a l’any en curs, que done cobertura, des de l’inici del funcionament del centre o l’habitatge, als sinistres i a la responsabilitat civil en què puga incórrer la persona física o jurídica titular del centre o l’habitatge autoritzat pels danys causats a terceres persones, incloent-hi els usuaris, així com als treballadors en el desenvolupament de les seues funcions per mala praxi professional o negligència.
e) La tarifa de preus, si es requereix per a accedir al centre o l’habitatge.
4. L’incompliment de les obligacions que conté l’apartat anterior podrà donar lloc a la revocació de l’autorització, conforme al que es disposa en l’article 49 d’aquest decret.
5. En la tramitació del corresponent expedient administratiu, caldrà ajustar-se al que es disposa en els articles 26 i 27 d’aquest decret, incloent-hi la realització d’una visita prèvia de comprovació al centre: després de tot això, la direcció general competent, en funció de la tipologia del centre, emetrà la proposta de resolució en el termini de dos mesos a comptar de la data d’entrada de la sol·licitud en el registre electrònic de la Generalitat. No serà necessari recaptar l’informe de l’oficina tècnica responsable de projectes i obres quan aquest s’haja emés en la fase d’obtenció del visat previ i les obres executades es corresponguen fidelment i íntegrament amb les descrites en l’esmentat projecte o documentació tècnica, de conformitat amb el que s’estableix en l’article 30.2 d.

6. L’òrgan competent en matèria d’autorització resoldrà dins del termini de sis mesos, a comptar de la data d’entrada de la sol·licitud en el registre electrònic de la Generalitat.
7. Transcorregut el termini indicat en el paràgraf anterior sense que haja recaigut una resolució expressa, s’entendrà desestimada la sol·licitud d’autorització de funcionament, d’acord amb el que es disposa en l’article 58.5 de la Llei 3/2019, sense perjudici de l’obligació de l’Administració de dictar una resolució expressa i notificar-la a la persona interessada”.

2.11. L’apartat 1 de l’article 31 queda redactat així:
“1. Amb caràcter previ a l’inici de les obres necessàries per a la creació, l’establiment o la modificació substancial per obra del centre, la persona física o jurídica titular podrà sol·licitar i obtindre, de l’òrgan competent en matèria d’autorització de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, el visat previ del projecte o la documentació tècnica de les obres que calga executar, d’acord amb el procediment que s’estableix a continuació”.
L’apartat 2 d) de l’article 31 queda redactat així:
“d) El projecte tècnic bàsic i d’execució, amb el visat del col·legi oficial corresponent. Inclòs en el projecte caldrà aportar un informe de compatibilitat urbanística, així com un annex justificatiu del compliment dels requisits exigibles al centre, el visat del qual se sol·licita d’acord amb la normativa que el regule, segons la mena de centre de què es tracte. En el cas que s’actue en un edifici existent, caldrà aportar, a més, una justificació que les condicions estructurals de l’edifici són correctes i adequades a l’ús a què es destinarà, segons el que s’estableix en la normativa que resulte aplicable”.

2.12. L’apartat 4 de l’article 32 queda redactat així:
“4. Instruït el procediment i immediatament abans de redactar la proposta de resolució, es donarà audiència als interessats perquè, en un termini de deu dies hàbils, puguen al·legar i presentar els documents i les justificacions que estimen oportuns, de conformitat amb el que es disposa en la legislació en matèria de procediment administratiu comú de les administracions públiques vigent”.

2.13. L’apartat 2 de l’article 33 queda redactat així:
“2. La resolució de visat previ deixarà de tindre efectes per a l’obtenció de la corresponent autorització de funcionament o de modificació substancial per obres transcorregut un any des que s’haja dictat, en el cas de no haver-se iniciat l’obra”.

2.14. La lletra a) de l’article 37, queda redactada així:
“a) Projecte tècnic segons s’estableix en l’apartat 1.2 b de l’article 25 o, en cas d’haver-hi un visat previ, la documentació que preveu l’article 30.2 d”.

2.15. L’apartat 1 de l’article 38 queda redactat així:
“1. Respecte de la resta de tràmits d’autorització per modificació substancial, s’aplicarà el procediment d’autorització de funcionament previst en els articles 26 a 29 d’aquest decret”.

2.16. L’apartat 2 de l’article 38 queda redactat així:
“2. En els expedients de modificació substancial per obres, una vegada l’oficina tècnica responsable de projectes i obres haja informat favorablement sobre el projecte tècnic, l’òrgan competent en matèria d’autorització requerirà la persona física o jurídica sol·licitant que, en el termini d’un mes, aporte la corresponent llicència municipal d’obres. Aquest termini podrà prorrogar-se, amb el mateix efecte suspensiu, a petició del sol·licitant, si l’obtenció de la llicència està en procés d’obtenció. Transcorregut el termini concedit per a pròrroga sense que s’haja aportat la llicència d’obres, l’òrgan competent en matèria d’autorització advertirà la persona sol·licitant que, transcorreguts tres mesos sense que s’haja aportat, caducarà l’expedient en els termes de l’article 95 de la Llei 39/2015”.

2.17. S’afig l’apartat 5 a l’article 38, que queda redactat així:

“5. En cas d’haver-se autoritzat un visat previ a les obres, el procediment d’autorització s’haurà de subjectar al que es preveu en els apartats 3, 4 i 5 de l’article 30”.

2.18. La lletra b) de l’apartat 2 de l’article 48 queda redactada així:

“b) Incompliment de les condicions i els requisits als quals se subjecte expressament l’autorització de funcionament, així com en els supòsits establits en els articles 25.3 i 30.4 del present decret”.

2.19. S’afig un apartat 5 a l’article 62, amb la redacció següent:

“5. Sense perjudici del que s’estableix en l’apartat anterior, el titular del centre o el servei acreditat haurà de complir el que s’estableix en l’article 25.2 del present decret, dins dels dos mesos següents a la notificació de la resolució d’acreditació”.

2.20. L’apartat 3 de la disposició addicional primera queda redactat així:
“3. L’acreditació a què es refereix la present disposició addicional quedarà igualment subjecta al que s’estableix en l’article 51 del present decret, així com al règim de validesa, caducitat i renovació que contenen els articles 63 i 64 d’aquesta norma”.

2.21. L’apartat 3 de la disposició addicional tercera queda redactat així:
“3. Els centres de serveis socials de titularitat de la Generalitat que es posen en funcionament a partir de l’entrada en vigor d’aquesta norma hauran d’obtindre la corresponent autorització de funcionament així com l’acreditació, atenent en tot cas la tipologia dels centres de serveis socials de què es tracte. Per a això, se substanciarà d’ofici un procediment conjunt d’autorització i acreditació, que es tramitarà d’acord amb el que es disposa en la regulació que s’aprove a aquest efecte i que en tot cas haurà d’incloure informes favorables del centre directiu competent en funció de la tipologia del centre, de l’oficina tècnica responsable de projectes i obres i de la inspecció de serveis socials”.


2.22. La disposició addicional sisena “Identificació al públic i retolació de serveis i centres del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials” queda redactada així:
“Els centres i els serveis de serveis socials de titularitat pública, així com els centres i els serveis gestionats per entitats d’iniciativa privada que hagen subscrit acords d’acció concertada o que tinguen una vinculació administrativa o contractual que es financen en tot o en part amb fons provinents de la Generalitat, que constitueixen tots el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, s’hauran d’identificar amb el símbol o els símbols o els anagrames de l’Administració o les administracions públiques i mantindre en tot cas, en l’angle superior esquerre, el logotip de la Generalitat.
A aquests s’ha d’afegir la llegenda “Sistema Públic Valencià de Serveis Socials”, seguida, en la línia immediatament inferior, del nom genèric del tipus de centre o servei de què es tracte, d’acord amb la normativa de regulació de les tipologies de serveis i centres. A continuació, en la línia inferior, estarà referenciada la denominació pròpia concreta del centre o servei.
Finalment, a més d’això, s’afegirà més avall la llegenda que corresponga segons la mena de finançament d’aquest, d’acord amb les indicacions de la conselleria competent en matèria de serveis socials.
Així mateix, hauran d’emprar de manera preferent i juntament amb les marques pròpies de l’entitat, en els mitjans adscrits a l’esmentat centre o servei, incloent-hi les comunicacions entre administracions i particulars, uniformitat del personal, cartelleria i senyalística del centre, vehicles i la resta d’elements necessaris per a prestar el servei, l’anagrama i la imatge oficial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials”.


2.23. S’afig una disposició addicional dotzena, amb el contingut següent:
“Dotzena. Autoritzacions d’emergència de centres en supòsits excepcionals
1. Mitjançant una resolució del titular de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials podran concedir-se excepcionalment autoritzacions de centres davant de situacions d’emergència social i postemergència, per raó d’obres o altres circumstàncies excepcionals, que impliquen la ubicació temporal dels seus usuaris, per un termini màxim de dos anys, prorrogable anualment si es justifica que persisteixen les circumstàncies que hagen donat lloc a aquesta ubicació temporal.
2. A aquest efecte, es requeriran els informes previs de les direccions generals competents en funció de la tipologia de centre que s’haja d’autoritzar i de l’Oficina Tècnica de Projectes i Obres de la conselleria referida.
3. En tot cas, haurà de garantir-se el compliment de les condicions bàsiques de seguretat relatives a la protecció contra incendis, i a la seguretat i la utilització.
4. Les condicions d’accessibilitat s’exigiran en funció dels usuaris del recurs que s’haja d’habilitar.”

2.24. Es modifica la disposició transitòria segona, que queda redactada així:

“Segona. Acreditació temporal de serveis i centres de serveis socials

Transitòriament i amb vista a facilitar la implantació d’una xarxa de serveis i centres acreditats d’acord amb el que s’estableix en l’article 57 d’aquest decret, els serveis i els centres autoritzats o que hagen presentat la declaració responsable, respectivament, es consideraran acreditats temporalment, fins a l’aprovació de la corresponent normativa dels requisits concrets d’acreditació”.

2.25. S’afig una disposició transitòria tercera, amb la redacció següent:
“Tercera. Acreditació temporal dels programes inclosos en el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència previst en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
1. Fins que entren en vigor les normes que regulen els requisits i les condicions materials i funcionals per a l’acreditació dels programes inclosos en el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència d’acord amb l’article 57 d’aquest decret, seran aplicables les condicions bàsiques que preveu aquest article.
2. El Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència té per finalitat desenvolupar i mantindre la capacitat personal de controlar, afrontar i prendre decisions de com viure d’acord amb les normes i les preferències pròpies i facilitar l’execució de les activitats de la vida diària. Els programes del servei de promoció de l’autonomia personal hauran de ser acreditats i es classifiquen en:
a) Programa d’atenció precoç
b) Programa d’habilitació psicosocial per a persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual
c) Programa d’habilitació i teràpia ocupacional
d) Programa d’estimulació cognitiva
e) Programa de promoció, manteniment i recuperació de l’autonomia funcional
2. Per a acreditar-los caldrà atendre les condicions següents:
a) Programa d’atenció precoç
Aquest programa es desplegarà en els centres d’Atenció Precoç segons la normativa sectorial vigent.
b) Programa d’habilitació psicosocial per a persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual
Aquest programa es desenvoluparà en els centres de Rehabilitació i Inserció Social segons la normativa sectorial vigent.
En absència de normativa específica referent a les condicions dels programes c, d i e, s’estableixen les següents:
1) Condicions generals
1.1) Ubicació i identificació
1.1.1) Ubicació i condicions urbanístiques. El servei en què es preste tindrà l’emplaçament o la seu preferentment en sòl urbà, en zones que no suposen perill per a la integritat física i psíquica dels usuaris. L’emplaçament haurà de ser accessible en vehicle i a peu i estar situat en zones d’activitat sociocomunitària.
La ubicació, la qualificació, l’edificabilitat i la dotació de serveis d’infraestructures mínimes s’haurà d’ajustar al que determine el planejament urbanístic del municipi on se situe l’edifici.
1.1.2) Identificació. Els espais físics destinats a proveir prestacions de serveis socials s’hauran d’identificar segons el que estableix la disposició addicional sisena d’aquest decret. Aquesta identificació haurà de contindre, en qualsevol cas, la denominació i el tipus de servei, programa o centre.
1.2) Funcionalitat bàsica
1.2.1) Els serveis, tant públics com privats, independentment de si formen part o no de l’SPVSS, no s’han de considerar com a unitats organitzatives aïllades, sinó com a part d’un conjunt articulat i organitzat que responga a les necessitats de les persones, les famílies o les unitats de convivència, mitjançant la implantació i el desenvolupament de diferents prestacions.
1.2.2) D’acord amb el que disposa l’apartat anterior, hauran de:
1.2.2.1) Oferir les prestacions tenint en compte la iniciativa i la participació dels usuaris i els professionals implicats i afavorir, si és el cas, l’ús de noves tecnologies.
1.2.2.2) Mantindre una coordinació amb els serveis i els centres, des dels quals s’haja derivat l’usuari i amb aquells als quals es puga derivar posteriorment, de manera que es mantinga la traçabilitat del procés.

1.2.2.3) Mantindre un intercanvi d’informació constant i sistemàtic i una coordinació operativa amb els òrgans responsables de cada nivell d’atenció de les diferents demarcacions territorials.
1.2.2.4) Practicar una política informativa que privilegie la transparència.
1.2.2.5) Disposar d’un sistema de valoració de l’eficiència i l’eficàcia basat en criteris i estàndards objectivats que asseguren la qualitat i la professionalitat en la implantació i el desenvolupament de les prestacions.
1.2.2.6) Disposar del personal i de les categories laborals que s’establisquen en les ràtios globals i sectorials estipulades.
1.2.3) Tots els programes que conté aquest servei establiran especialment procediments de coordinació amb els equips d’intervenció social de l’atenció primària de caràcter bàsic i amb el supervisor del departament que preveu el Decret 34/2021, de 26 de febrer, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana.

2) Condicions materials del servei
2.1) Accessibilitat. Els espais físics destinats a proveir prestacions de serveis socials tindran l’entrada principal accessible. Disposaran d’un itinerari accessible que comunique la via pública amb l’interior a través de l’entrada principal i un itinerari accessible que comunique l’entrada principal amb les zones que presten serveis directes d’ús públic, com recepció, sala d’atenció, sala d’ús comú i lavabo accessible. Estaran situats en planta baixa, encara que podran ocupar també altres plantes. En qualsevol cas, l’accés serà independent del vestíbul.

L’accés o l’entrada principal s’ha de promoure a cota zero. No obstant això, serà admissible com a màxim un desnivell inferior o igual a 5 cm salvat amb un pendent que no excedisca el 25 %. En el cas de desnivells més grans, s’hauran de plantejar rampes accessibles.
Quan la planta diferent de la d’entrada accessible tinga zones d’ús públic, es disposarà d’un ascensor o una rampa accessible que comunique totes dues plantes.
Les portes en l’entrada principal i en les zones d’ús públic hauran de ser almenys d’una fulla de 92,5 cm d’amplària.
Els corredors hauran de tindre una amplària lliure de pas de 1,20 m, però seran admissibles estretes puntuals d’amplària de 1,00 m i d’una longitud de 0,50 m, i amb una separació de 0,65 m a buits de pas o a canvis de direcció.
Amb el fi de limitar el risc d’esvarades, els paviments hauran de garantir una resistència a les lliscades en funció de la localització, que s’haurà d’ajustar a les classes que s’indiquen en la taula 1.2. del CTE DB SUA. No hauran de contindre peces ni elements solts, com ara graves o arenes. Les estoretes i les moquetes hauran d’estar encastades o fixades a terra. Per a permetre la circulació i l’arrossegament d’elements pesants, com ara cadires de rodes, el pis haurà de ser resistent a la deformació.
2.2) Seguretat general i contra incendis. Els espais físics on se situe el servei hauran de complir les exigències bàsiques de seguretat contra incendis i d’utilització recollides en la normativa vigent per a ús administratiu.
2.3) Salubritat i habitabilitat. Els espais físics destinats a la prestació de serveis i programes hauran de disposar de ventilació i il·luminació de les estances que presten serveis d’atenció directa al públic, que serà sempre natural i directa a l’exterior o a un celobert de dimensions legalment establides. No obstant això, podran admetre’s complementàriament sistemes alternatius a la ventilació natural, sempre que complisquen els requisits establits en la normativa vigent aplicable. Disposaran almenys de les dependències següents: zona de recepció, un despatx polivalent, sala comuna i un lavabo accessible.
2.4) Climatització i calefacció. Els espais físics destinats a la prestació de serveis i programes disposaran d’una instal·lació que garantisca la qualitat tèrmica de l’ambient, d’acord amb el reglament d’instal·lacions tèrmiques en els edificis vigent. Estarà prohibit utilitzar sistemes de calefacció que no siguen fixos, que siguen susceptibles de provocar flama o cremades per contacte directe o proximitat.
Igualment, hauran de garantir la qualitat de l’aire interior, d’acord amb el reglament d’instal·lacions tèrmiques en els edificis vigent.
2.5) Connexió a Internet. Els espais destinats a la prestació de serveis i programes hauran de disposar de connexió a Internet amb cobertura completa per mitjà de xarxes cablejades i sense fil.
3) Condicions funcionals del servei
Els recursos de nova creació s’hauran d’acreditar d’acord amb el projecte global que presenten. La idoneïtat i l’equipament del local es valoraran en funció de l’objecte i els objectius i del perfil de les persones usuàries.
4) Documentació exigible
Tots els programes inclosos en el servei de promoció de l’autonomia personal hauran de disposar de la documentació següent:
4.1) Projecte global d’intervenció social del programa, que haurà d’incloure la cartera de serveis i un pla general d’intervenció, en el qual es descriguen els programes oferits i les funcions que s’implementen per desplegar-los, amb la indicació dels professionals implicats, l’organització d’aquests en la dinàmica del servei i una planificació general d’activitats anual, amb el detall d’horaris i perfils professionals, així com un plantejament metodològic i organitzatiu que incloga, en tot cas, el funcionament en equip.
4.2) Normes de funcionament en la prestació del programa, que regularan, com a mínim, els aspectes següents:
4.2.1) Condicions d’accés a les prestacions oferides i sistema de baixes.
4.2.2) Manera de pagament i facturació, que incloga: període, data i manera de pagament, incidències per baixes voluntàries i forçoses, absències temporals com ara vacances i desplaçaments hospitalaris, sistema de revisió de preus i tarifes i sistema de constitució de fiances.
4.2.3) Drets i obligacions dels usuaris.
4.2.4) Règim de funcionament que incloga, com a mínim, la regulació del sistema d’accés i sistema de baixes, la regulació del sistema d’acompanyament a l’usuari en la prestació dels serveis i la regulació de causes que motiven altes i baixes de la condició d’usuari del servei.

4.2.5) Règim de participació.
4.3) Memòria d’activitats de l’any anterior.
4.4) Pòlissa d’assegurances actualitzada, que done cobertura a la responsabilitat civil en què puga incórrer la persona física o jurídica titular del servei pels danys causats a tercers. Els usuaris seran considerats tercers en tots els supòsits, i entre els danys causats a tercers s’inclouran els que es produïsquen en l’àmbit de les relacions entre els usuaris del servei.
4.5) Tindre publicitats el sistema d’accés, les tarifes generals i les dels diferents serveis i activitats, així com una relació actualitzada de les inspeccions dutes a terme per la Inspecció de Serveis Socials, amb la indicació de la data en què s’hagen efectuat i els resultats.

4.6) Llibre de queixes i reclamacions en cada instal·lació oberta al públic, a la disposició dels usuaris, dels seus familiars, representants legals o tutors, i un procediment que garantisca la gestió de les queixes i dels suggeriments presentats.
4.7) Llibre de registre d’usuaris telemàtic, sempre que hi haja una aplicació informàtica que ho permeta, o, si és el cas, llibre de registre físic. Haurà de consignar almenys aquestes dades: núm. d’expedient personal; nom i cognoms; data de naixement; DNI; núm. de la Seguretat Social o SIP; data de l’ingrés; data i motiu de la baixa; tipologia de l’usuari i tipus de finançament, si és el cas; fiança, en cas d’haver-se efectuat; observacions.
4.8) Expedient personal de cada usuari, que haurà d’incloure el pla personalitzat d’intervenció social, amb el contingut mínim establit en l’article 78 de la Llei 3/2019, i el contracte assistencial que preveu l’article 13 d’aquest decret, si és el cas.
Els serveis en matèria de serveis socials hauran de disposar, a més de:
4.8.1) Pla d’autoprotecció, d’acord amb l’especificat en la normativa en matèria d’autoprotecció de centres, establiments i dependències dedicats a activitats que puguen originar situacions d’emergència, redactat pel tècnic competent i subscrit pel responsable del servei.

4.8.2) Pla de gestió de la qualitat, que haurà d’incloure, com a mínim:
4.8.2.1) Sistema que s’utilitzarà per a avaluar la prestació dels serveis continguts en la seua cartera.
4.8.2.2) Programes implementats i planificació de les activitats.

4.8.2.3) Enquestes de satisfacció anuals per als usuaris.

4.8.2.4) Un programa de millora de qualitat respecte dels estàndards mínims exigits i dels punts febles detectats en la gestió del servei.

4.8.3) Pla d’igualtat o Pla de conciliació
4.8.4) Protocols d’actuació relatius a les matèries següents:
4.8.4.1) Manteniment de la història social única
4.8.4.2) Elaboració i, si és el cas, actualització del PPIS
4.8.4.3) Contacte amb el professional de referència
4.8.4.4) Mecanismes i dispositius per al traspàs d’informació
4.8.4.5) Procediments i eines per al treball en xarxa, dins del sistema i amb altres sistemes de protecció social en el seu nivell d’actuació (zona, àrea, departament).
4.8.5) Pla de formació del personal, subscrit pel director o directora i pels representants dels treballadors.
4.9) Declaració responsable respecte del compliment de les condicions materials descrites en l’apartat A3 d’aquesta disposició.
5) Condicions específiques dels programes inclosos en el servei de promoció de l’autonomia personal
c) Programa d’habilitació i teràpia ocupacional
1) Es tracta d’un conjunt d’intervencions dirigides, en funció de les necessitats de cada persona, a previndre o reduir una limitació en l’activitat o les alteracions de la funció física, intel·lectual, sensorial o mental, així com a mantindre o millorar habilitats ja adquirides, amb la finalitat d’aconseguir el major grau possible d’autonomia personal, adaptant-se al seu entorn, la millora en la qualitat de vida i la integració en la vida comunitària.
2) En seran destinatàries les persones que tinguen dificultats per a realitzar les activitats de la vida diària i amb problemes d’acompliment de tipus físic i mental o ambdues. També ho seran les persones amb dany cerebral adquirit.
3) Quant a les condicions espacials, aquest recurs requerirà tallers en què poder desenvolupar els diferents programes, i es podrà desenvolupar també a l’entorn de la persona, si fora necessari. Haurà de disposar dels següents espais generals: sala de professionals, sala comuna, sala d’espera, lavabos adaptats i despatxos, tot això amb accessibilitat en totes les estances i els accessos. A més, haurà de comptar amb les següents sales d’atenció especialitzada: aules polivalents per a tallers o activitats grupals i sala d’intervenció individual.
4) Haurà de comptar obligatòriament amb els perfils professionals següents: psicologia sanitària, neuropsicologia o psicogerontologia i teràpia ocupacional. Podrà, a més, comptar amb altres figures professionals com: tècnic en integració social, logopèdia, treball social, educació social, tècnics mitjans sociosanitaris, intèrpret.
5) Els destinataris disposaran de les intensitats següents en funció del grau de dependència reconegut:
5.1) Grau I. 12 hores mensuals d’atenció o l’equivalent en sessions

5.2) Grau II. 12 hores mensuals o l’equivalent en sessions
5.3) Grau III. 8 hores mensuals o l’equivalent en sessions
6) El projecte d’intervenció funcional haurà de preveure almenys els objectius següents:
6.1) Previndre i reduir una limitació en l’activitat o una alteració de la funció física, intel·lectual, sensorial o mental de la persona.
6.2) Mantindre i potenciar les habilitats ja adquirides per les persones per a aconseguir el major grau d’autonomia personal possible.
7) A més, haurà d’atendre els següents objectius operatius:
7.1) Potenciar el desenvolupament personal, la integració en la comunitat, l’adaptació del seu entorn i la millora en la seua qualitat de vida.
7.2) Intervenció terapèutica especialitzada per a la millora de les àrees psicomotora, d’autonomia personal, comunicació, llenguatge, cognitivoconductual i social.
d) Programa d’estimulació cognitiva
1) Es tracta de tractaments terapèutics que, per mitjà de les tècniques adequades, tenen per finalitat mantindre o millorar el funcionament d’alguna o algunes de les capacitats cognitives superiors (raonament, memòria, atenció, concentració, llenguatge i similars), de les capacitats funcionals, la conducta i l’afectivitat.
2) Té com a destinataris pacients amb deterioració cognitiva, sobrevinguda o degenerativa, dany cerebral adquirit o alteració de les funcions mentals superiors degudes a l’envelliment, un trastorn mental, una discapacitat intel·lectual o per una etiologia no filiada.
3) Quant a les condicions espacials, aquest recurs requerirà tallers en què poder desenvolupar els diferents programes, i es podran desenvolupar també a l’entorn de la persona si fora necessari. Haurà de disposar dels següents espais generals: sala de professionals, sala comuna, sala d’espera, lavabos adaptats, despatxos, tot això amb accessibilitat en totes les estances i els accessos. A més, haurà de disposar de les següents sales d’atenció especialitzada: aules polivalents per a tallers o activitats grupals i sala d’intervenció individual.
4) Haurà de comptar obligatòriament amb els següents perfils professionals: psicologia sanitària, neuropsicologia o psicogerontologia, teràpia ocupacional i fisioteràpia. A més, podrà comptar amb logopèdia, tècnic d’integració social, treball social, educació social, tècnic mitjà sociosanitari i intèrpret.
5) Els destinataris disposaran de les intensitats següents en funció del grau de dependència reconegut:
5.1) Grau I. 12 hores mensuals d’atenció o l’equivalent en sessions

5.2) Grau II. 12 hores mensuals o l’equivalent en sessions
5.3) Grau III. 8 hores mensuals o l’equivalent en sessions
6) El projecte preveurà actuacions orientades a estimular la capacitat cognitiva, amb la finalitat de retardar i, si pot ser, minorar la deterioració cognitiva en els casos de dany sobrevingut o degeneratiu i per a mantindre les habilitats psicosocials necessàries en les activitats de la vida diària i la presa de decisions en tots els casos. Es durà a terme alguna de les actuacions següents, individuals o en grup, d’estimulació de la memòria, concentració i reducció de la fatiga, atenció, raonament, abstracció, orientació, llenguatge, funcions executives, càlcul, lectoescriptura, intervencions sobre les afàsies, així com informació, assessorament i suport als cuidadors.
e) Programes de promoció, manteniment i recuperació de l’autonomia funcional
1) Conjunt d’intervencions orientades a mantindre i millorar la capacitat per a dur a terme les activitats de la vida diària, evitar l’aparició de limitacions en l’activitat, deficiències, o dèficits secundaris i potenciar el desenvolupament personal i la inclusió social.
2) Els destinataris d’aquests programes hauran de presentar alteracions o pèrdua funcional de tipus físic/sensorial (limitacions psicomotores, trastorns motors, pèrdua de dominància lateral, trastorns de la praxi o amb dèficit sensorials, entre altres), intel·lectual o mental, que ocasionen problemes d’acompliment de tipus funcional. Les actuacions amb caràcter general es duran a terme enfocades al manteniment de les persones en el seu entorn físic i relacional.
3) Quant a les condicions espacials, es requeriran tallers en què poder desenvolupar els diferents programes, i es podran dur a terme també en l’entorn de la persona. Disposarà en tot cas dels següents espais generals: sala de professionals, sala comuna, sala d’espera, lavabos adaptats, despatxos, tot això amb accessibilitat en totes les estances i els accessos. A més, comptarà amb sales per a atenció especialitzada: sales de rehabilitació/gimnàs, aules polivalents per a tallers o activitats grupals i sala d’intervenció individual.
4) Haurà de comptar obligatòriament amb els següents perfils professionals: psicologia sanitària, neuropsicologia o psicogerontologia, teràpia ocupacional, treball social i fisioteràpia. A més, podrà comptar amb logopèdia, tècnic d’integració social, educació social, tècnic mitjà sociosanitari i intèrpret.
5) Els destinataris disposaran de les intensitats següents en funció del grau de dependència reconegut:
5.1) Grau I. 15 hores mensuals d’atenció o l’equivalent en sessions

5.2) Grau II. 12 hores mensuals o l’equivalent en sessions
5.3) Grau III. 8 hores mensuals o l’equivalent en sessions
6) El projecte per a aconseguir el manteniment de les persones en el seu entorn físic i relacional ha de preveure les actuacions següents:

6.1) Assessorament i entrenament de les activitats de la vida diària

6.2) Manteniment i condicionament físic
6.3) Entrenament en transferències i deambulació
6.4) Fisioteràpia neurològica i respiratòria
6.5) Aprenentatge i aplicació de tècniques de conservació de l’energia i relaxació
6.6) Accessibilitat i d’assessorament, i entrenament en l’ús de productes de suport
6.7) Educació per al correcte ús d’ortesis i pròtesis (col·locació i manteniment)
6.8) Valoració de la necessitat d’adaptacions en l’entorn habitual, siga domèstic, laboral o d’oci
6.9) Treball per a la integració familiar, comunitària i social
6.10) Assessorament, entrenament i suport als cuidadors i la família per a aplicar les actuacions esmentades anteriorment

6.11) Promoció d’envelliment actiu

2.26. S’afig una disposició transitòria quarta, que queda redactada així:

“Quarta. Nou model de residències per a persones majors i persones amb diversitat funcional:
1. Mentre no s’aprove una nova normativa que regule els requisits materials i funcionals en substitució de l’Ordre de 4 de febrer de 2005, les residències per a persones majors dependents per a les quals se sol·licite una autorització de funcionament del centre o l’obtenció del visat previ a partir de l’entrada en vigor d’aquesta disposició no podran superar les 100 places de capacitat i necessàriament hauran d’estar estructurades en mòduls convivencials. La capacitat d’aquests mòduls haurà de ser d’un màxim de 25 places autoritzades i cada un haurà de disposar d’almenys un menjador amb ofici, una sala d’estar, un bany comú i habitacions amb bany, de manera que es permeta la vida habitual i normalitzada dels residents en cada mòdul. Així mateix, no es permetran les estades diürnes per als usuaris no residents quan no es puga garantir una delimitació física dels espais utilitzats per aquestes persones respecte dels residents.

2. Les residències de persones amb diversitat funcional hauran d’estructurar-se igualment en mòduls convivencials.
3. El que es disposa en els dos apartats anteriors no serà aplicable per als centres que hagen sol·licitat el visat previ anteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta disposició.
4. En el cas dels centres d’atenció residencial per a persones amb discapacitat en situació de dependència, i mentre no s’aprove la normativa corresponent per a aquesta tipologia de centre, les seues ràtios de personal s’hauran d’adequar al que s’estableix en la Resolució de 2 de desembre de 2008, de la Secretaria d’Estat de Política Social, Famílies i Atenció a la Dependència i a la Discapacitat, per la qual es publica l’Acord del Consell Territorial del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, sobre criteris comuns d’acreditació per a garantir la qualitat dels centres i els serveis del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (BOE núm. 303, de 17 de desembre de 2008)”.


2.27. La lletra c de l’apartat 2 de la disposició derogatòria única queda redactada així:
“c) El títol I de l’Ordre de 9 d’abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desenvolupa el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, respecte de les disposicions procedimentals que s’hi regulen, conservant la vigència la resta de disposicions d’aquesta norma referides als requisits de funcionament de centres mentre no resulten modificades per aquest decret, i mentre no es dicten les disposicions necessàries de desplegament d’aquest”.


Article 3. Es modifiquen els articles 6.2, 9.1, 9.2, 9.3, 16.1 e, 19.5 i 7, 20, 21.2, 21.5, 22.1, 22.2, 23.1 d, 23.2, 26, 30, 38.2, 39 i 40, i s’afig un article 41; es modifica la disposició addicional segona; s’afigen la disposició addicional novena i desena; es modifica la disposició transitòria segona, apartats 3 i 4; s’afig un apartat a la disposició transitòria tercera i una disposició transitòria cinquena del Decret 38/2020, de 20 de març, del Consell, de coordinació i finançament de l’atenció primària de serveis socials, en els termes que s’indiquen a continuació:


3.1. L’article 6.2 queda redactat en els termes següents:
“Article 6. Règim organitzatiu i de funcionament de l’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Interadministrativa en Serveis Socials
2. L’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Interadministrativa en Serveis Socials haurà d’aprovar, en un termini màxim de nou mesos a partir de la seua constitució, les seues normes de funcionament, així com el règim de substitució dels integrants d’aquest, que recaurà en persones del mateix rang, a excepció de la presidència, que podrà ser delegada en un rang no inferior al de secretaria autonòmica, i que en tot cas hauran de respectar el que es disposa en la normativa estatal en matèria d’òrgans col·legiats i la resta de normativa vigent en aquesta matèria.”


3.2. L’article 9.1 i 9.3 queda redactat en els termes següents:
“Article 9. Distribució i condicions del finançament
1. Per al finançament dels serveis socials que presten els municipis i les mancomunitats, les administracions públiques de la Comunitat Valenciana aportaran les quantitats que els corresponguen respectivament, de conformitat amb el que s’estableix en la Llei de serveis socials inclusius i el pla estratègic de serveis socials corresponent en el cas de les diputacions.
.../…
3. Una vegada rebut el finançament estable dels llocs de treball de la zona bàsica de serveis socials, dels altres previstos en aquest finançament i dels serveis d’àrea de serveis socials de la seua competència, les entitats locals hauran d’incorporar progressivament aquests llocs mitjançant els instruments d’ordenació tècnica corresponent, a les respectives ofertes d’ocupació pública, d’acord amb la normativa reguladora sobre incorporació de nous efectius durant la vigència del primer contracte programa. A l’efecte d’aquest decret, s’entén per finançament estable el que es rep una vegada signat el primer contracte programa.

3.3. La lletra e de l’apartat 1 de l‘article 16 queda redactada en els termes següents:
“Article 16. Annexos del contracte programa
…/…
“e) Certificats subscrits per l’òrgan o els òrgans competents en què quede justificat que les corresponents administracions públiques disposen, en els pressupostos en vigor, dels respectius crèdits suficients per a atendre les diferents obligacions econòmiques que es deriven de la subscripció del contracte programa.

En els casos en què no es puga aportar el certificat amb caràcter pluriennal per causes justificades per part de l’entitat local, s’haurà d’emetre un certificat durant el primer mes de cada anualitat que acredite que disposa dels respectius crèdits suficients per a atendre les diferents obligacions econòmiques que es deriven de la subscripció del contracte programa”.

3.4. Els apartats 5 i 7 de l’article 19 queden redactats en els termes següents:
“Article 19. Compromisos i obligacions de les parts
…/…
5. L’entitat local haurà d’aportar un informe de la mesa general de negociació corresponent respecte de les matèries incloses en el contracte programa que han de ser objecte de negociació durant els 6 mesos següents a la signatura del contracte programa.
…/…
7. L’ajuntament o la mancomunitat haurà de complir la normativa de ràtio de personal mínima establida en la Llei 3/2019 i incorporar progressivament els llocs de treball mitjançant els instruments d’ordenació tècnica corresponent a les respectives ofertes d’ocupació pública durant tota la vigència del primer contracte programa”.

3.5. L’article 20 queda redactat en els termes següents:
“Article 20. Avaluació i seguiment
1. L’avaluació del compliment del contracte programa es basarà, d’una banda, en els criteris d’avaluació que s’establisquen en el contracte programa corresponent, que en tot cas seran homogenis i, d’una altra, en l’aportació del seguiment dels indicadors que, anualment, els ajuntaments i les mancomunitats signants enviaran al centre directiu competent en la gestió dels contractes programa sol·licitats per la conselleria competent en serveis socials relatius a la gestió respectiva d’aquests, desagregats per sexe i per grups d’edat, entre d’altres. Quant als aspectes del contracte programa que afecten matèries de negociació obligada, hauran d’adjuntar un informe d’avaluació de la mesa general de negociació.
2. Sense perjudici d’això, l’avaluació del compliment del contracte programa i el seguiment permanent dels contractes programa, l’efectuaran les direccions territorials en el cas de la Generalitat, o l’òrgan competent en el cas de les diputacions, i es donarà compte a les comissions mixtes de seguiment i control perquè en prenguen coneixement. Aquestes comissions mixtes podran estar assistides per les comissions tècniques de cada contracte programa.
3. De les conclusions de l’avaluació de l’informe de seguiment de l’execució del contracte programa i del seguiment dels indicadors per les comissions tècniques de seguiment i avaluació, se’n remetrà una còpia a la unitat administrativa de gestió dels contractes programa perquè en prenga coneixement, a fi de dissenyar o actualitzar la planificació de serveis socials. En el moment oportú, aquesta unitat el posarà a la disposició de l’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Interadministrativa en Serveis Socials”.

3.6. L’article 21.2 i 21.5 queda redactat en els termes següents:

“Article 21. Comissions mixtes de seguiment i control
…/…
2. Les comissions mixtes de seguiment i control tindran les funcions següents:
a) Conéixer i valorar la supervisió de l’execució del contracte programa efectuada per la comissió tècnica corresponent. En els aspectes del contracte programa que afecten matèries de negociació obligada, s’haurà d’adjuntar un informe d’avaluació de la mesa general de negociació.
b) Conéixer les avaluacions anuals de seguiment.
c) Resoldre les controvèrsies que no s’hagen pogut resoldre, eventualment, en la comissió tècnica de seguiment i avaluació dels contractes programa.
d) Valorar l’informe anual de seguiment d’indicadors i l’informe final d’avaluació d’execució i despesa de les comissions tècniques de seguiment i avaluació dels contractes programa.
…/…
5. L’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Interadministrativa en Serveis Socials aprovarà en el termini de sis mesos les normes de funcionament de les comissions mixtes”.

3.7. L’article 22.1 i 22.2 queda redactat en els termes següents:

“Article 22. Comissions tècniques de seguiment i avaluació dels contractes programa
1. Cada una de les comissions mixtes de seguiment i control crearà comissions tècniques de seguiment i avaluació per cada departament d’acord amb el Decret 34/2021 de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana. Si la comissió mixta de seguiment i avaluació ho considera necessari, també es podran crear comissions que agrupen més d’un departament.

2. Les comissions tècniques de seguiment i avaluació dels contractes programa tindran les funcions següents:
a) Supervisar l’execució del contracte programa d’acord amb els informes d’avaluació de caràcter preceptiu emesos per la direcció territorial en el cas de la Generalitat, o per l’òrgan competent en el cas de les diputacions provincials.
b) Supervisar l’execució dels indicadors del contracte programa.
c) Fer avaluacions contínues de seguiment.
d) Conéixer les controvèrsies tècniques que puguen, eventualment, plantejar-se.
e) Conéixer l’informe anual de seguiment d’indicadors i l’informe final d’avaluació d’execució i despesa, que seran emesos preceptivament per les direccions territorials en el cas de la Generalitat o per l’òrgan competent en el cas de les diputacions provincials”.


3.8. L’article 23.1 d i 23.2 queda redactat en els termes següents:

“Article 23. Finançament i justificació
1. El contracte programa haurà d’indicar, d’acord amb el marc competencial i la distribució de finançament establits en la Llei de serveis socials inclusius:
…/…
d) El sistema de justificació serà l’establit a través del contracte programa, i haurà de contindre, com a mínim i amb caràcter anual, la certificació de la despesa efectuada per la intervenció municipal de l’ajuntament o la mancomunitat, el certificat de la secretaria municipal de tots els professionals finançats a través del contracte programa i una memòria justificativa de les activitats realitzades, signada per la coordinació dels serveis socials municipals i per un òrgan competent en l’àrea de serveis socials de l’entitat local, sense perjudici de la memòria final de tot el període de vigència del contracte programa.


El pagament de l’import finançat, llevat que la legislació de la Generalitat permeta un règim de lliurament de transferències corrents diferent, i en aquest cas se seguirà aquest, s’ha d’ajustar al que es disposa en la Llei de pressupostos de la Generalitat Valenciana:
1r) S’anticiparà el 70 % de l’import anual de la transferència després de la concessió d’aquesta en el primer any, així com en cada any següent durant la vigència del contracte programa.
2n) La resta s’abonarà després de l’aportació i la comprovació de la documentació justificativa de l’aplicació efectiva i correcta de l’import inicialment anticipat per part del beneficiari de la despesa objecte de la subvenció atorgada en l’any, que en tot cas s’efectuarà abans del 31 d’octubre de cada any, així com en cada any següent durant la vigència del contracte programa.
Durant el mes de gener de l’exercici següent, hauran de justificar les despeses objecte de la subvenció que s’hagen finançat amb els imports realment percebuts, moment a partir del qual es liquidarà aquesta, de la qual podrà derivar-se una regularització, que implicarà l’exigència del reintegrament dels imports percebuts indegudament, en cas que la justificació siga insuficient.
D’acord amb les disponibilitats reals de la tresoreria, en els supòsits previstos en l’apartat segon del present article en els quals s’haja fixat un percentatge de pagament anticipat, els lliuraments efectius podran fraccionar-se sempre que ho permeta la naturalesa i l’objecte de la transferència, fins a arribar al límit assenyalat de percentatge màxim, i es mantindrà la resta de condicions per al seguiment i el control dels objectius del conveni interadministratiu pluriennal.
En el cas de les diputacions provincials, s’establiran aquests percentatges de pagament, llevat que per la seua regulació en el règim de lliurament s’establisquen percentatges diferents, i en aquest cas els percentatges establits en aquest article seran aplicables subsidiàriament.”

3.9. Es modifica l’article 26, que queda redactat en els termes següents:

“Article 26. Causes d’extinció, incompliment i efectes
1. El contracte programa s’extingeix per les causes següents:
a) El compliment de les actuacions constitutives del seu objecte.
b) El transcurs del termini de vigència del conveni sense que se n’haja acordat la pròrroga.
c) L’incompliment de les obligacions i els compromisos assumits per alguna de les parts signants.
En aquest cas, qualsevol de les parts haurà de notificar, d’acord amb el procediment administratiu comú, per escrit a la part incomplidora un requeriment perquè complisca en un termini determinat les obligacions o els compromisos que es consideren incomplits. Aquest requeriment s’haurà de comunicar a la unitat administrativa responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l’execució del conveni.

En el cas que l’incompliment afecte matèries de negociació obligada de la mesa general de negociació de l’entitat local, la unitat administrativa responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l’execució del conveni també podrà notificar aquesta situació a la mesa general de negociació.
Si transcorregut el termini indicat en el requeriment persisteix l’incompliment, la part que l’haja dirigit notificarà a l’altra part la concurrència de la causa de resolució i el conveni s’entendrà resolt.

La resolució del conveni per aquesta causa podrà comportar la indemnització dels perjudicis causats si així ho ha previst el contracte programa sense perjudici del reintegrament de les quantitats que hagen resultat de la liquidació.
L’obligació de reintegrament afectarà exclusivament els serveis en què s’haja comprovat l’incompliment segons la documentació justificativa del contracte programa que es presenta per a cada anualitat.

No serà causa de resolució la falta de justificació de part de les despeses, sense perjudici de les obligacions de reintegrament que puga comportar d’acord amb l’article 23 d’aquest decret.
L’incompliment de les obligacions i els compromisos es revisarà anualment, afectarà l’any natural i no tindrà efectes retroactius.
d) L’acord unànime de les parts signants.
e) Una decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.
f) Qualsevol causa diferent de les anteriors prevista en el mateix contracte programa, així com en la resta de normativa que resulte aplicable.
2. En el supòsit de contractes programa subscrits per les diputacions provincials amb ajuntaments o mancomunitats, la resolució haurà de comunicar-se al centre directiu competent en gestió dels contractes programa.”

3.10. L’article 30 queda redactat en els termes següents:

“Article 30. Disposicions generals
1. De conformitat amb el que es disposa en la Llei de serveis socials inclusius, el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials està compost per diferents nivells funcionals d’atenció, que s’han d’implementar en diferents demarcacions territorials i han de desenvolupar equips professionals de serveis socials.
2. La funció de coordinació, obligatòria per a tots els equips professionals de serveis socials d’atenció primària de caràcter bàsic, l’ha d’exercir un empleat públic a qui s’haja exigit una titulació universitària de grau, llicenciatura o diplomatura per a accedir al lloc de treball, preferentment funcionari de carrera o laboral fix. La funció de direcció s’ha de desenvolupar d’acord amb la planificació de la conselleria competent en serveis socials d’acord amb la Llei de serveis socials inclusius.

3. La figura de direcció exercirà funcions de direcció, coordinació i supervisió de les activitats pròpies de l’organització dels serveis socials i tots els seus recursos, assessorarà els òrgans de govern municipals i formularà propostes de millora i innovació en el context de les polítiques inclusives de base territorial local.
4. D’acord amb la normativa aplicable en l’entitat local corresponent, es designarà una persona amb responsabilitats de direcció i funcions de coordinació per cada equip d’atenció primària de caràcter bàsic, que exercirà les seues funcions en la corresponent zona bàsica de serveis socials. La figura de direcció de l’equip d’atenció primària de caràcter bàsic l’exercirà una de les figures professionals que componen l’equip d’intervenció social, segons el que es disposa en l’article 64.3 de la Llei de serveis socials inclusius, i d’entre professionals del nivell d’atenció primària de caràcter bàsic.

5. En el cas de municipis que, pel nombre de població, conformen simultàniament una zona bàsica de serveis socials i una àrea de serveis socials, la figura de direcció en l’àrea de serveis socials es correspondrà amb la figura de direcció de la zona bàsica de serveis socials.

6. Sense perjudici del que s’estableix en els apartats anteriors, les actuacions i les funcions de la figura de direcció o coordinació en els equips professionals de serveis socials d’atenció primària de caràcter bàsic es desenvoluparà de conformitat amb els principis rectors i els objectius del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials i les funcions de l’atenció primària, regulats en els articles 6, 8 i 17 de la Llei de serveis socials inclusius”.

3.11. Es modifica l’apartat 2 de l’article 38, que queda redactat en els termes següents:

“Article 38. Comissions de coordinació tècnica
…/…
2. Seran preceptives, com a mínim, les comissions tècniques de valoració i seguiment de prestacions econòmiques, d’intervenció social i organitzativa”.

3.12. S’afig un apartat 3 a l’article 39 i l’anterior apartat 3 passa a ser el 4 en els termes següents:
“Article 39. Comissió Tècnica de Valoració i Seguiment de Prestacions Econòmiques
1. La Comissió Tècnica de Valoració i Seguiment de Prestacions Econòmiques es constituirà com a òrgan col·legiat d’àmbit zonal amb la finalitat de valorar i proposar respostes individualitzades a les sol·licituds presentades en matèria de prestacions econòmiques de competència local.
2. La Comissió Tècnica de Valoració i Seguiment de Prestacions Econòmiques estarà determinada per l’entitat local o les entitats locals integrants de la zona bàsica de serveis socials, si bé, com a mínim, haurà de seguir la distribució següent:
a) Presidència: exercida pel titular de la direcció o coordinador o coordinadora de l’equip de professionals de la zona bàsica.

b) Secretaria: exercida per un professional de la unitat de suport administratiu de l’equip de professionals de la zona bàsica.

c) Vocalies: exercides, com a mínim, per dos professionals de l’equip de professionals de la zona bàsica que duguen a terme prescripcions tècniques.
3. Les funcions de la Comissió Tècnica de Valoració i Seguiment de prestacions econòmiques seran les següents:
a) Garantir el manteniment de criteris homogenis en la resolució de les ajudes.
b) Aprovar o denegar, en aquest últim cas de manera motivada, l’ajuda sol·licitada en funció de la proposta tècnica.
c) Elevar a l’òrgan competent la proposta tècnica perquè dicte la resolució corresponent.
d) Requerir al tècnic instructor de l’expedient ampliació de l’informe proposta, si és el cas.
e) Assessorar l’equip de professionals de la zona bàsica i resoldre els dubtes i les incidències que s’eleven a la Comissió.
4. S’haurà de garantir una composició equilibrada entre dones i homes de manera que, en el conjunt a què es referisca, les persones de cada sexe no superen el seixanta per cent ni siguen menys del quaranta per cent, de conformitat amb el que es disposa en la normativa vigent en matèria d’igualtat entre dones i homes.

3.13. S’afig un apartat 3 a l’article 40 i l’anterior apartat 3 passa a ser el 4 en els termes següents:

“Article 40. Comissió d’Intervenció Social
1. La Comissió d’Intervenció Social es constitueix com a òrgan col·legiat d’àmbit zonal amb la finalitat de garantir una atenció individual integral mitjançant l’establiment del Pla personalitzat d’intervenció social (PPIS) regulat en la Llei de serveis socials inclusius.

2. La Comissió d’Intervenció Social de caràcter zonal estarà determinada per l’entitat o les entitats locals integrants de la zona bàsica de serveis socials, si bé, com a mínim, haurà de seguir la distribució següent:
a) Presidència: exercida per la persona titular de la direcció o el titular de la coordinació de l’equip de professionals de la zona bàsica.

b) Secretaria: exercida pel personal de la unitat de suport administratiu de l’equip de professionals de la zona bàsica.
c) Vocalies: exercides, com a mínim, per dos professionals de l’equip de professionals de la zona bàsica que facen prescripcions tècniques, i almenys un d’ells serà el professional de referència assignat a cada cas. Així mateix, també podran ser convocats els professionals de l’àrea específica i, si és el cas, del departament.

3. Les funcions de la Comissió Tècnica d’Intervenció social seran:

a) Tindre coneixement dels plans personalitzats d’intervenció social (PPIS), així com supervisar els que el professional o la Comissió consideren oportuns.
b) Garantir el treball en xarxa, la interdisciplinarietat, la interprofessionalitat la continuïtat de la intervenció.
c) Contribuir al fet que la intervenció es coordine amb altres sistemes d’intervenció i protecció social.
d) Proposar a l’òrgan competent la declaració o el cessament de la situació de risc, la proposta de desemparament i els plans de protecció, així com efectuar les propostes d’incapacitació o qualsevol restricció legal de drets de les persones.
e) Aprovar o denegar, en aquest últim cas de manera motivada, la proposta del professional de referència de derivació a l’Atenció Primària Específica o a l’Atenció Secundària, segons siga procedent.
f) Contribuir en la priorització de les intervencions.
4. S’haurà de garantir una composició equilibrada entre dones i homes de manera que, en el conjunt a què es referisca, les persones de cada sexe no superen el seixanta per cent ni siguen menys del quaranta per cent, de conformitat amb el que es disposa en la normativa vigent en matèria d’igualtat entre dones i homes.

3.14. S’afig l’article 41, amb la redacció següent:

“Article 41. Comissió Tècnica Organitzativa
1. La Comissió Tècnica Organitzativa es constitueix com a òrgan col·legiat d’àmbit zonal amb la finalitat de garantir la unitat d’acció i el compliment normatiu, i col·laborarà amb el titular de la direcció dels equips professionals de serveis socials d’atenció primària de caràcter bàsic, en l’organització funcional de l’equip d’intervenció social i en la implantació del pla estratègic de l’entitat local.

2. La Comissió Tècnica Organitzativa estarà determinada per la mateixa entitat o les entitats locals integrants de la zona bàsica de serveis socials i estarà composta per un mínim de cinc membres i un màxim de deu, atenent la distribució següent:
a) El titular de la direcció dels equips professionals de serveis socials d’atenció primària de caràcter bàsic de la zona, que exercirà la presidència de la Comissió.
b) Una representació de l’equip d’intervenció social, triada pel titular de la direcció dels equips professionals dels serveis socials d’atenció primària de caràcter bàsic de la zona. Sempre que siga possible, hauran d’estar representades totes les figures professionals que conformen l’equip d’intervenció social, i representats tots els serveis.

c) Un representant del servei d’assessoria jurídica.
d) Un representant de la unitat de suport administratiu, que exercirà el càrrec de secretaria de la Comissió.
e) Un representant de la unitat d’igualtat.
3. Són funcions de la Comissió Tècnica Organitzativa:
a) Col·laborar amb la direcció d’atenció primària en la valoració i el disseny de l’organització funcional de l’equip d’intervenció social.
b) Revisar i adaptar eines i instruments de treball.
c) Garantir la unitat d’acció i el compliment normatiu.
d) Dissenyar i revisar el pla estratègic zonal que aprovarà el ple de l’entitat local corresponent.
e) Avaluar l’evolució dels objectius de l’equip d’intervenció social adequant-los al pla estratègic zonal.
f) Coordinar-se amb els equips o serveis de la zona i de l’àrea.
4. S’haurà de garantir una composició equilibrada entre dones i homes de manera que, en el conjunt a què es referisca, les persones de cada sexe no superen el seixanta per cent ni siguen menys del quaranta per cent, de conformitat amb el que es disposa en la normativa vigent en matèria d’igualtat entre dones i homes”.

3.15. La disposició addicional segona queda redactada en els termes següents:

“Segona. Documentació de models de contracte programa i annexos

Els models de contracte programa i dels annexos d’aquest regulats en els articles 12 i 16 d’aquest decret s’aprovaran per una resolució de la consellera o el conseller competent en matèria de serveis socials, i es podrà desenvolupar i establir més detalladament en la documentació, sempre que això resulte necessari per raons tècniques o d’adequació a la normativa que resulte aplicable”.

3.16. S’afig una disposició addicional novena amb el contingut següent:
“Novena. Comissió mixta amb les entitats locals per a la transferència de personal, infraestructures i equipaments de competència de la Generalitat.
1. Es crea la comissió mixta per a la transferència de personal, infraestructures i equipaments de competència de la Generalitat en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.
2. La comissió mixta tindrà com a funció l’estudi i la valoració dels processos de traspàs dels serveis de les entitats locals, així com l’adopció dels acords en els quals s’establisquen els termes i les condicions de cada transferència concreta. La integració de cada centre serà tractada per la comissió mixta de manera separada i específica amb cada entitat local.
3. Els acords de la comissió mixta adoptaran la de proposta als òrgans competents de les dues administracions.
4. La comissió mixta tindrà una composició paritària entre representants de la Generalitat i de l’entitat local afectada en cada cas, d’acord amb la distribució següent:
a) Presidència: el titular de la Conselleria amb competències en matèria de serveis socials, o la persona en qui delegue
b) Vicepresidència: l’alcaldia de l’entitat local, o la persona en qui delegue
c) Vocalies:
I) Dos representants de la Conselleria amb competències en matèria de serveis socials
II) Dos representants de la Conselleria amb competències en matèria d’hisenda
III) Un/a representant de la Conselleria amb competències en matèria de funció pública, en els casos en què la infraestructura que s’ha de transferir incloga personal públic. En defecte d’això, ocuparà aquesta vocalia un/a tercer representant de la Conselleria amb competències en matèria de serveis socials
IV) Cinc representants de l’entitat local
d) Secretaria: serà exercida per les dues Administracions, que designaran una persona cada una, que alçaran conjuntament actes de les reunions de la comissió
5. Els acords s’hauran d’adoptar per consens de les dues representacions, i la proposta resultant es considerarà formalitzada quan la presidència i la vicepresidència de la comissió li donen conformitat.

6. A fi de comptar amb l’assistència tècnica i l’assessorament necessaris, la comissió podrà decidir la constitució de grups o ponències de treball sobre aspectes concrets de cada procés de transferència. Així mateix, cada administració podrà acudir a les sessions de la comissió assistida pels tècnics o els experts que estime convenients, en funció de la matèria que calga tractar.
Quan el procés de transferència incloga el traspàs de personal de l’administració local afectada, podran formar part de la comissió mixta els representants dels treballadors i treballadores.
7. Els acords es pronunciaran sobre totes les qüestions necessàries per al traspàs més eficaç dels serveis i els centres que calga considerar, especialment pel que fa als mitjans personals, pressupostaris i patrimonials, i es consignarà també la data d’efectivitat de la transferència. Els acords aconseguits se sotmetran a l’aprovació respectiva del Consell i de l’òrgan competent de la corporació local.

8. La comissió quedarà dissolta automàticament quan concloga tot el procés d’integració dels serveis i les infraestructures afectades, llevat que la seua continuació posterior s’establisca expressament en els convenis obtinguts per a assumir funcions de seguiment dels acords o altres anàlogues.”

3.17. S’afig una disposició addicional desena, que queda redactada en els termes següents:

“Desena. Protecció de dades de caràcter personal
1. Els tractaments de dades de caràcter personal derivats de la coordinació i el finançament de l’atenció primària de serveis socials es regiran pel que es disposa en el Reglament 2016/679/UE, de 27 d’abril, de protecció de les persones físiques (Reglament general de protecció de dades o RGPD) i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

2. Tant les entitats locals com la conselleria competent en matèria de serveis socials tindran la consideració de responsables del tractament en relació amb l’exercici de les funcions i competències atribuïdes a cada una.
3. Les comunicacions de les dades que s’efectuen com a conseqüència de la col·laboració entre administracions públiques s’efectuaran amb fonament en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.”

3.18. Els apartats 3 i 4 de la disposició transitòria segona queden redactats en els termes següents:
“Segona. Finançament dels serveis socials d’Atenció Primària fins a l’entrada en vigor del contracte programa
…/…
3. En el cas d’agrupacions de municipis no constituïts com a mancomunitat i que ja estiguen prestant serveis conjunts de serveis socials, que a l’entrada en vigor de les disposicions d’aquest decret reguladores de la col·laboració financera del contracte programa en l’exercici 2021 no s’hagen constituït jurídicament com a mancomunitat, però hagen iniciat la tramitació com a aquesta figura durant el 2020, podran continuar sent finançats a través del sistema de finançament vigent, transitòriament, durant 2021. En el cas que no s’haja aconseguit la constitució de la mancomunitat, es podrà estendre per causes justificades i extraordinàries fins al 2022.
Aquesta situació serà també aplicable de manera totalment excepcional a les entitats del sector públic institucional i similars quan, prestant serveis d’atenció diürna i nocturna, d’atenció ambulatòria i d’allotjament alternatiu, així com atenció secundària, vinculades a entitats locals i que són finançades mitjançant una resolució nominativa de concessió directa, no s’haja completat el procés d’assumpció en el pressupost per part de les entitats locals.
4. En el cas que una diputació provincial, a l’entrada en vigor de les disposicions d’aquest decret reguladores de la col·laboració financera del contracte programa en l’exercici 2021 no haja assumit la totalitat de finançament de les entitats locals del seu àmbit competencial, podran continuar sent finançades a través del sistema de finançament vigent, transitòriament, durant el 2021. En el cas que no s’haja aconseguit aquesta assumpció financera per part d’una diputació, es podrà estendre per causes justificades i extraordinàries fins al 2022.”


3.19. S’afig un nou apartat a la disposició transitòria tercera, que queda redactada en els termes següents:
“Tercera. Finançament dels serveis socials d’atenció primària de caràcter específic fins a l’entrada en vigor del contracte programa
1. Mentre no es produïsca la transferència d’infraestructures prevista en la disposició transitòria primera de la Llei de serveis socials inclusius, el contracte programa recollirà el finançament dels serveis d’atenció diürna i nocturna, d’atenció ambulatòria i d’allotjament alternatiu i dels serveis de l’atenció secundària la titularitat actual dels quals corresponga a les entitats locals.
2. Així mateix, les ràtios i el desenvolupament de l’atenció primària de caràcter específic de competència local i el compliment d’aquestes en el desenvolupament del contracte programa quedaran condicionades per al seu ple desenvolupament a l’aprovació del decret pel qual es regula la tipologia i el funcionament dels serveis, els programes i els centres de serveis socials i la seua ordenació dins de l’estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, tal com es desprén de la disposició final segona de la Llei 3/2019, de serveis socials inclusius.”

3.20. S’afig una disposició transitòria cinquena, que queda redactada en els termes següents:

“Cinquena. Compliment per part de les corporacions locals de les ràtios professionals
El compliment per part de les corporacions locals de les ràtios professionals derivades de l’article 65 de la Llei 3/2019, de serveis socials inclusius, serà efectiu l’any 2022, atesa la redacció de la disposició final segona de la mateixa llei, i no podrà ser causa d’incompliment del contracte programa l’any 2021 el fet de no assolir-les plenament.”


Article 4. Es modifiquen els apartats 4 i 6 de la disposició transitòria cinquena del Decret 34/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana en els termes següents:

Disposicions transitòries
“Cinquena. Plans estratègics de caràcter zonal
…/…
4. El termini per a elaborar aquests plans estratègics de caràcter zonal serà de dotze mesos a partir que haja conclòs el procés de delimitació d’àrees i zones bàsiques segons el procediment establit en les seues disposicions transitòries segona i tercera, i amb això s’haja finalitzat el procés de zonificació. D’acord amb aquesta previsió temporal, els plans estratègics de caràcter zonal hauran d’haver-se elaborat abans de vint-i-un mesos des de l’entrada en vigor d’aquest decret.

…/…
6. Els plans estratègics de caràcter zonal seran aprovats pel ple de l’entitat local corresponent, amb la validació prèvia de la direcció territorial competent en matèria de serveis socials”.



Disposició addicional

Única. Incidència pressupostària
De conformitat amb el que es disposa en l’apartat 3 de l’article 26 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, l’aplicació d’aquest decret no comporta despesa i per tant manca d’incidència pressupostària en els Pressupostos de la Generalitat Valenciana.


Disposicions finals

Primera. Desplegament normatiu
Es faculta la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per a desplegar aquest decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 26 de novembre de 2021

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat
i Polítiques Inclusives
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web