Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 203/2021, de 17 de desembre, del Consell, de modificació del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l'estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana. [2021/13021]

(DOGV núm. 9245 de 29.12.2021) Ref. Base de dades 011869/2021

DECRET 203/2021, de 17 de desembre, del Consell, de modificació del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l'estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana. [2021/13021]
La Llei 15/2018, de 7 de juny, de la Generalitat, de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat Valenciana (d’ara en avant, LTOH) estableix, entre altres instruments de planificació territorial, l’elaboració d’un estatut del municipi turístic, que es va materialitzar per mitjà del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l’estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana.
La disposició addicional segona del Decret 5/2020, Avaluació i seguiment de l’aplicació de l’Estatut del Municipi Turístic, estableix que «El departament del Consell competent en matèria de turisme avaluarà anualment l’aplicació d’aquest decret, i proposarà, si escau, les mesures de modificació i millora que considere oportunes». I afig que «En el seguiment de l’aplicació d’aquest decret se sol·licitarà la col·laboració de la FVMP».
Atés que han transcorregut més de vint mesos des de l’entrada en vigor del decret esmentat, s’ha donat compliment a l’avaluació esmentada, comptant amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
A conseqüència de tot això, s’han plantejat diverses modificacions del Decret 5/2020, amb l’objectiu principal de flexibilitzar els criteris per al reconeixement de la condició de municipi turístic, de manera que aquest reconeixement es puga ampliar a un nombre més gran de municipis de la Comunitat Valenciana. Per a això, en la cerca d’una eficàcia més gran de la norma i de la proporcionalitat d’aquesta, s’inclou com a novetat la diversificació en tres categories: municipi turístic d’excel·lència, municipi turístic de rellevància i municipi turístic de singularitat.

Amb això, es dona compliment fonamentalment a l’apartat 2, in fine, de l’article 29 de la LTOH, referit a l’estatut del municipi turístic, que assenyala que «L’estatut del municipi turístic podrà diversificar la condició de municipi turístic en virtut del grau de compliment dels criteris i obligacions establits».
La introducció de les tres categories referides obliga, per seguretat jurídica, a introduir nous canvis en l’articulat, com ara en els articles 5, 6, 7 i 8, relatius als criteris per al reconeixement de municipis turístics en les diferents categories o la modificació dels articles 2, 20, 21 i 22, motivada per la possibilitat de modificar o perdre el reconeixement en una determinada categoria.
Finalment, s’ha concretat la forma de compliment d’alguna de les obligacions exigides.
Aquest decret s’estructura en un article únic, una disposició addicional, dues disposicions transitòries, una disposició derogatòria, una disposició final i un annex que conté la relació completa dels articles en la seua nova redacció.
Aquesta norma s’articula sobre els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, previstos en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Els principis de necessitat i eficàcia es compleixen en portar a efecte el mandat establit en la LTOH, i al seu torn, es compleix el principi de seguretat jurídica, en la mesura en què es regula detalladament la categorització dels municipis turístics, així com tots els criteris per al reconeixement de la condició de municipi turístic.
Respecte del principi de proporcionalitat, aquest decret desenvolupa les previsions contingudes en la referida llei i en la disposició addicional segona del Decret 5/2020, i es tramita, com a resultat de l’avaluació de l’aplicació del decret indicat, amb les modificacions i millores de la norma que s’han considerat convenients.
En aplicació del principi de transparència, s’han definit els objectius d’aquesta norma, es garanteix la mateixa en totes les actuacions administratives, i, en la seua tramitació, s’ha sotmés a informació pública.

I, finalment, en aplicació del principi d’eficiència, aquest decret no comporta cap mena de càrregues administratives innecessàries.
En el procés d’elaboració d’aquest decret, s’han emés els informes preceptius, i s’ha donat compliment a l’article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell.
Per tot això, de conformitat amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del president de la Generalitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 17 de desembre de 2021,


DECRETE

Article únic. Modificació del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l’estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana
Es modifiquen els articles 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8, l’apartat 2 de l’article 9, els articles 11, 13 i 16, i el capítol VI del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l’estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana, que queden redactats tal com figura en l’annex.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
L’aplicació i desenvolupament d’aquest decret no tindrà cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignada al departament competent en turisme i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials d’aquest.


DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Municipis reconeguts com a municipis turístics
1. Els municipis reconeguts com a municipis turístics conforme amb el títol III de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de turisme de la Comunitat Valenciana, disposaran del termini d’un any, comptat a partir de l’entrada en vigor d’aquest decret, per a acreditar la seua adaptació als criteris i el compliment de les obligacions establits en aquest. El transcurs d’aquest termini sense que s’haja procedit a l’esmentada acreditació implicarà la pèrdua del reconeixement de la condició de municipi turístic i dels drets que els atorga el seu estatut regulats en aquest decret.
2. Els municipis reconeguts com a municipis turístics conformement amb el que s’estableix en l’LTOH i el Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l’estatut del Municipi Turístic de la Comunitat Valenciana, queden reconeguts com a municipis turístics d’excel·lència, sense necessitat de cap tràmit ni cap formalitat, a partir de l’entrada en vigor d’aquest decret.

Segona. Recursos turístics de primer ordre
1. De conformitat amb el que es disposa en l’article 24, apartat 3, de l’LTOH, el departament del Consell competent en turisme elaborarà un catàleg dels recursos turístics de primer ordre de la Comunitat Valenciana.
2. Mentre no es dispose de l’esmentat catàleg, es considerarà acreditat que un municipi té un recurs turístic de primer ordre dels recollits en l’apartat 2 de l’article 24 de l’LTOH, quan aporte, davant la direcció general competent en turisme, juntament amb la sol·licitud de reconeixement, la documentació que justifique l’existència del recurs turístic de primer ordre, i transcórrega el termini d’un mes sense que s’haja denegat aquest reconeixement.
3. En el cas que, una vegada aprovat el catàleg de recursos turístics de primer ordre de la Comunitat Valenciana, no es reculla el recurs turístic de primer ordre d’algun municipi que haja sigut reconegut com a municipi turístic pel fet de disposar d’aquest recurs, caldrà tramitar la pèrdua de la condició de municipi turístic, d’acord amb el que es preveu en el capítol VI.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queda derogada la disposició transitòria tercera del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l’estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana, així com totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen al que es disposa en aquest decret.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 17 de desembre de 2021

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER


ANNEX
Nova redacció dels articles 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8, de l’apartat 2 de l’article 9, dels articles 11, 13 i 16 i del capítol VI del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l’estatut del municipi turístic de la Comunitat Valenciana


U. L’article 2 queda redactat de la manera següent:
«Article 2. Definició i diversificació de municipis turístics
1. Tindrà la condició de municipi turístic de la Comunitat Valenciana tot aquell municipi en el qual concórreguen els criteris i es complisquen les obligacions que conduïsquen al seu reconeixement, d’acord amb el que s’estableix en els capítols II i III.

2. En virtut del grau de compliment dels criteris i de les obligacions establits en els capítols II i III d’aquest decret, i d’acord amb el que es disposa en l’article 29, apartat 2, últim paràgraf, de l’LTOH, el municipi turístic queda diversificat en les categories següents:
a) Municipi turístic d’excel·lència.
b) Municipi turístic de rellevància.
c) Municipi turístic de singularitat.
3. El municipi que ja haja obtingut un reconeixement d’una de les categories establides podrà sol·licitar el reconeixement d’una superior, sempre que complisca els requisits exigits en aquest decret, de conformitat amb el procediment establit en el capítol V.
4. Si des del departament competent en turisme es constatara que la categoria reconeguda a un municipi ha de ser inferior, es procedirà en els termes del que s’estableix en el capítol VI.»

Dos. L’article 3 queda redactat de la manera següent:
«Article 3. Compromisos a adquirir pels municipis turístics continguts en el codi ètic del turisme valencià
La consideració de municipi turístic, en qualsevol de les categories, comporta l’assumpció dels compromisos recollits en el codi ètic del turisme valencià. D’aquesta manera, tots els municipis turístics es comprometen a:
a) Col·laborar amb l’Administració de la Generalitat en què el turisme constituïsca un motor de desenvolupament sostenible, que promoga els drets humans i, especialment, la igualtat de gènere, els drets de la infància, de les persones majors, de les persones amb diversitat funcional o discapacitat, de les persones LGTBI i de les minories ètniques i religioses, així com el desenvolupament del respecte a la diversitat i polítiques de no discriminació per raons de sexe, nacionalitat, origen racial o ètnic, edat, orientació sexual, identitat i expressió de gènere, grup familiar, desenvolupament sexual, diversitat funcional o discapacitat, religió o creences, idees polítiques, pobresa, llengua, cultura, malaltia, estètica o cos.
b) Planificar i gestionar l’oferta turística perquè siga capaç d’integrar en la seua activitat la llengua i cultura valencianes, així com protegir i valorar el patrimoni artístic, etnològic i paisatgístic de la Comunitat Valenciana, de manera que no conduïsca a la seua desaparició o empobriment.
c) Promoure la formació i la comunicació necessàries perquè les persones i entitats implicades en el desenvolupament turístic coneguen els seus recursos i adquirisquen les competències necessàries per a un acolliment hospitalari de les i dels turistes. D’igual forma es potenciarà que la ciutadania participe, a través d’associacions de veïns i veïnes o de federacions d’aquestes, en el desenvolupament de l’hospitalitat amb les seues accions d’acolliment, respecte i tolerància cap a les i els turistes.
d) Procurar que les polítiques turístiques s’organitzen de manera que contribuïsquen al desenvolupament econòmic sostenible i equitatiu de la població, mitjançant la lluita contra l’estacionalitat i l’establiment de les clàusules socials necessàries per al foment dels valors de l’esmentat codi ètic.
e) Procurar el compliment dels drets fonamentals de les persones assalariades i autònomes del sector turístic i de les activitats connexes, per les seues condicions laborals i salarials, a través de la limitació en tot el que siga possible l’estacionalitat i la precarietat de la seua ocupació.
f) Respectar el medi ambient i els recursos naturals, i afavorir i incentivar totes les modalitats de desenvolupament turístic que permeten estalviar recursos naturals escassos i valuosos, en particular l’aigua i l’energia, i reduir la producció de residus, fomentant un turisme respectuós amb el nostre patrimoni natural i paisatgístic.
g) Distribuir en el temps i en l’espai els moviments turístics, amb la finalitat de reduir la pressió que exerceix l’activitat turística en el medi ambient i d’augmentar els seus efectes beneficiosos en el sector turístic i en l’economia local, afavorint un turisme que permeta l’accés de la ciutadania a l’oci, als viatges i a les vacances.
h) Procurar la compatibilitat del desenvolupament de les activitats turístiques amb la millora de la qualitat de vida de la població local i el respecte al seu dret de residència, tranquil·litat i descans, i impedir tota conducta que pertorbe la forma de vida tradicional dels pobles i territoris valencians.
i) Dedicar els recursos procedents de la freqüentació dels llocs i monuments d’interés cultural al manteniment, a la protecció, a la millora i a l’enriquiment d’aquest patrimoni.
j) Establir els canals de comunicació necessaris perquè els diferents grups d’interés puguen plantejar millores i alertar de l’incompliment dels valors i les normes del codi ètic del turisme valencià, així com de les males pràctiques que observen, establint mecanismes que conduïsquen a la seua progressiva erradicació.»

Tres. L’article 4 queda redactat de la manera següent:
«Article 4. Cooperació interadministrativa
L’Administració de la Generalitat, el seu sector públic instrumental i els municipis turístics cooperaran per a l’assoliment dels compromisos turístics que assumeixen, posaran en marxa les accions comunes que contribuïsquen a això i facilitaran l’exercici de les respectives competències en matèria de turisme. Els patronats provincials de turisme (o àrees de turisme de les diputacions provincials, si és el cas) i la Comissió de Turisme de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies podran secundar o assessorar tècnicament els municipis que així ho requerisquen en la labor municipal d’acreditació de les obligacions establides en el capítol III.»

Quatre. L’article 5 queda redactat de la manera següent:
«Article 5. Criteris
1. Per al reconeixement de la condició de municipi turístic hauran de complir-se, d’acord amb el que s’estableix en els articles següents, els següents criteris:
a) Criteri relatiu a la població turística.
b) Criteri relatiu al nombre de places d’allotjament turístic i de segona residència.
c) A més, amb caràcter alternatiu, s’haurà de complir, almenys, un dels següents criteris:
– Tindre en el seu terme municipal algun recurs turístic de primer ordre.
– Acreditar que l’activitat turística representa la base de la seua economia o, com a mínim, una part important d’aquesta.
2. L’acreditació del compliment d’aquests criteris es realitzarà a través del sistema d’intel·ligència turística previst en l’article 48 de l’LTOH, a través de qualsevol altre sistema oficial d’acreditació de dades i, en defecte d’això, a través d’operacions estadístiques específiques realitzades pels municipis sol·licitants que garantisquen la solvència i la qualitat de la informació.
El sistema o sistemes d’acreditació gaudiran de publicitat i podran realitzar-se a partir de la informació estadística que figura en el portal turístic de la Comunitat valenciana en l’adreça:
http://www.turisme.gva.es/.»

Cinc. L’article 6 queda redactat de la manera següent:
«Article 6. Criteri de població turística
1. Es considera, a l’efecte de l’aplicació d’aquest criteri, població turística d’un municipi la integrada pels i per les turistes i les persones visitants, d’acord amb les definicions establides en les lletres r i t de l’article 3 de l’LTOH.
El còmput de turistes es determinarà mitjançant la corresponent operació que tinga en consideració el total de places d’allotjament reglat, l’ocupació mitjana anual i l’estada mitjana. També s’incorporarà la quantificació del turisme residencial.
Per a determinar el còmput de visitants, el municipi haurà d’acreditar les visites als recursos turístics de primer ordre, mitjançant comptatge diari i fefaent, així com que aquesta afluència es troba repartida en més de 120 dies a l’any.
2. Es considerarà complit aquest criteri per als municipis turístics d’excel·lència quan la població turística d’un municipi arribe almenys a les 10.000 persones en el període d’un any natural i sempre que, a més, el municipi sol·licitant complisca la condició següent:
a) Per a municipis de fins a 5.000 habitants: acreditar una població turística 10 vegades major que la població resident.
b) Per a municipis entre 5.001 i 50.000 habitants: per als primers 5.000 habitants, complir el que s’estableix en l’apartat a i, per a la restant població resident en el municipi, acreditar una població turística 5 vegades major que la població resident.
c) Per a municipis entre 50.001 i 100.000 habitants: per als primers 5.000 habitants, complir el que s’estableix en l’apartat a; per al tram de població resident comprés entre 5.001 i 50.000 habitants complir amb el que s’estableix en l’apartat b, i, per a la restant població resident en el municipi, acreditar una població turística 3 vegades major a aquesta.

d) Per a municipis entre 100.001 i 500.000 habitants: per als primers 5.000 habitants, complir amb el que s’estableix en l’apartat a; per al tram de població resident comprés entre 5.001 i 50.000 habitants complir amb el que s’estableix en l’apartat b; per al tram de població resident comprés entre 50.001 i 100.000 habitants, complir amb el que s’estableix en l’apartat c, i, per a la restant població resident en el municipi, acreditar una població turística 2 vegades major a aquesta.

e) Per a municipis de més de 500.000 habitants: per als primers 5.000 habitants, complir amb el que s’estableix en l’apartat a; per al tram de població resident comprés entre 5.001 i 50.000 habitants, complir amb el que s’estableix en l’apartat b; per al tram de població resident comprés entre 50.001 i 100.000 habitants, complir amb el que s’estableix en l’apartat c; per al tram de població resident comprés entre 100.001 i 500.000 habitants complir amb el que s’estableix en l’apartat d, i, per a la restant població resident en el municipi, acreditar una població turística almenys igual a aquesta.
3. Es considerarà complit aquest criteri, per als municipis turístics de rellevància i els de singularitat, quan la població turística d’un municipi arribe almenys a les 10.000 persones en el període d’un any natural, i sempre que, a més, el municipi sol·licitant complisca almenys el cinquanta per cent del que es requereix per als municipis turístics d’excel·lència.
4. Es considerarà població resident la població de dret del municipi sol·licitant que així figure en la revisió anual del padró municipal.»


Sis. L’article 7 queda redactat de la manera següent:
«Article 7. Criteri de places d’allotjament turístic i de segona residència
1. En el cas dels municipis turístics d’excel·lència:
a) Es considerarà complit aquest criteri quan el municipi sol·licitant dispose, almenys, de 1.000 places d’allotjament reglades a 31 de desembre de l’any anterior a la sol·licitud.
b) En el cas que no s’arribe a aquest valor, es considerarà complit aquest criteri quan el municipi sol·licitant dispose, almenys, de 500 places d’allotjament reglades a 31 de desembre de l’any anterior, i aquestes, juntament amb les places en habitatges secundaris, arriben, almenys, a les 1.500 places d’allotjament, segons l’últim cens de població i habitatge disponible.
2. En el cas dels municipis turístics de rellevància:
Es considerarà complit aquest criteri quan el municipi sol·licitant dispose, almenys, del cinquanta per cent del que s’exigeix en l’apartat 1.

3. En el cas dels municipis turístics de singularitat:
a) Per a municipis de fins a 5.000 habitants, es considerarà complit aquest criteri quan el municipi sol·licitant dispose de places d’allotjament reglades a 31 de desembre de l’any anterior a la sol·licitud, sempre que aquestes siguen d’ús turístic i així s’acredite.
b) Per a municipis de més de 5.000 i menys de 20.001 habitants, es considerarà complit aquest criteri quan el municipi sol·licitant dispose, almenys, de 125 places d’allotjament reglades a 31 de desembre de l’any anterior, i aquestes, juntament amb les places en habitatges secundaris, arriben, almenys, a les 375 places d’allotjament, segons l’últim cens de població i habitatge disponible.
c) Per a municipis de més de 20.000 habitants, es considerarà complit aquest criteri quan el municipi sol·licitant dispose, almenys, de 200 places d’allotjament reglades a 31 de desembre de l’any anterior, i aquestes, juntament amb les places en habitatges secundaris, arriben, almenys, a les 500 places d’allotjament, segons l’últim cens de població i habitatge disponible.
4. El departament del Consell competent en turisme estimarà el nombre de places, i, per a això, utilitzarà la mitjana de places registrades en la modalitat d’habitatge en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana.»

Set. L’article 8 queda redactat de la manera següent:
«Article 8. Criteris amb caràcter alternatiu
De conformitat amb el que es disposa en l’article 5, apartat 1, a més dels criteris establits en les lletres a i b d’aquest apartat, s’haurà de complir un dels criteris alternatius següents:
1. Tindre en el seu terme municipal algun recurs turístic de primer ordre d’acord amb el catàleg elaborat en virtut del que s’estableix en el paràgraf segon de l’apartat 3 de l’article 24 de l’LTOH.
2. Econòmic:
a) Per a considerar complit aquest criteri, el municipi haurà d’acreditar que l’activitat turística representa la base de l’economia municipal o, almenys, una part important d’aquesta.
b) El compliment d’aquest criteri es basarà en dos indicadors econòmics: la generació d’ocupació que suposa l’activitat turística i la influència d’aquesta sobre l’economia municipal.
c) En el cas d’aquests dos indicadors, s’haurà d’acreditar que aquests almenys igualen els resultats que, per al conjunt de la Comunitat Valenciana, determine l’últim estudi sobre impacte del turisme en l’economia i ocupació regional elaborada pel departament del Consell competent en turisme.»

Huit. L’apartat 2 de l’article 9 queda redactat de la manera següent:

«Article 9. Obligacions
[…] 2. Les obligacions previstes en aquest article podran ser complides pels municipis mitjançant iniciatives conjuntes sobre el seu espai turístic, a través de convenis o altres mecanismes de governança multinivell, o a través de mancomunitats o altres entitats supramunicipals de constitució voluntària.»

Nou. L’article 11 queda redactat de la manera següent:
«Article 11. Instrument de planificació turística
1. Els municipis turístics hauran d’elaborar, aprovar i executar un pla turístic en el qual es complisquen els principis establits en l’LTOH.

2. Entre les determinacions d’aquesta planificació s’hauran d’incloure, com a mínim, les mesures següents:
a) De sostenibilitat, d’accessibilitat integral i inclusives.
b) De millora i reforç de la qualitat dels serveis turístics i de millora de la competitivitat i de l’ocupació.
c) De gestió intel·ligent de la destinació turística.
3. Aquestes mesures podran integrar-se en les determinacions del pla d’ordenació dels recursos turístics (PORT) previst en l’article 27 de l’LTOH.
4. Les estratègies sobre destinació turística intel·ligent i sobre qualitat en destinació podran complir-se mitjançant la participació del municipi en programes i iniciatives públiques en aquests àmbits, especialment mitjançant la participació activa del municipi en la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana de Turisme Comunitat Valenciana (d’ara en avant, XDTICV)».
5. Els municipis turístics d’excel·lència hauran de complir totes les obligacions sobre instruments de planificació en el moment de sol·licitar aquest reconeixement, a més de pertànyer i participar activament en l’XDTICV o bé participar en programes i iniciatives públiques en aquests àmbits.
6. Els municipis turístics de rellevància hauran de tindre elaborat i aprovat el pla amb anterioritat a la sol·licitud, i l’inici de l’execució d’aquest ha d’estar previst en el mateix pla amb una data màxima d’inici no posterior a sis mesos des de l’acord d’aprovació del pla. Així mateix, hauran de pertànyer i participar activament en l’XDTICV o bé participar en programes i iniciatives públiques en aquests àmbits.
7. Els municipis turístics singulars hauran de tindre elaborat i aprovat el pla, amb anterioritat a la sol·licitud, i l’inici de l’execució d’aquest ha d’estar previst en el mateix pla amb una data màxima d’inici no posterior a un any des de l’acord d’aprovació del pla. Així mateix, hauran de pertànyer i participar activament en l’XDTICV o bé participar en programes i iniciatives públiques en aquests àmbits.»

Deu. L’article 13 queda redactat de la manera següent:
«Article 13. Governança col·laborativa
1. Els municipis turístics hauran de disposar d’un òrgan o estructura de participació en l’acció pública turística, integrat per representants de la corporació i de les persones o entitats implicades en els àmbits social i econòmic del sector turístic. Les seues funcions seran les d’emetre informes sobre temes específics del sector, proposar al municipi millores i ser informat en la presa de decisions que afecten directament aquest sector.
2. Els municipis turístics hauran d’establir modalitats de participació efectiva de la ciutadania en l’acció pública turística. En aquest sentit, hauran d’establir sistemes i mitjans telemàtics adequats i accessibles que garantisquen una comunicació directa i àgil entre la ciutadania i l’administració municipal.
3. L’Administració de la Generalitat cooperarà amb el municipi turístic per a la consecució de la participació efectiva de la ciutadania en l’acció pública turística, d’acord amb el que s’estableix en l’article 6 de l’LTOH.
4. Els municipis turístics col·laboraran amb la Generalitat per a combatre el problema de l’intrusisme professional en el sector turístic, en el seu àmbit territorial, amb els mitjans que tinguen al seu abast. Així mateix, els municipis seran consultats en l’elaboració dels plans anuals d’inspecció que realitze l’administració competent, d’acord amb el que es preveu en el Decret 15/2020, de 31 de gener, del Consell, de disciplina turística en la Comunitat Valenciana.»

Onze. L’article 16 queda redactat de la manera següent:
«Article 16. Dret a finançament específic
1. La consideració de municipi turístic, en qualsevol de les seues categories, atorga el dret d’accedir a vies de finançament específiques per a compensar l’esforç financer, motivat per l’activitat turística, tant en la prestació de serveis com en la inversió en infraestructures, que seran modulades en funció de la categoria de municipi turístic en la norma que desenvolupe aquestes vies de finançament.
2. L’esforç financer dels municipis turístics motivat per l’activitat turística podrà ser compensat mitjançant un finançament nominatiu a través del corresponent conveni, d’acord amb els condicionants establits en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

3. Els municipis turístics tindran una consideració específica en el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que es disposa en la Llei 5/2021, de 5 de novembre, de la Generalitat, reguladora del Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana, mitjançant l’articulació de la línia específica corresponent en la seua normativa reguladora.
4. Per a tot el que s’estableix en els apartats anteriors, es tindrà en compte la categorització de cada municipi turístic.»

Dotze. El capítol VI queda redactat de la següent manera:
«CAPÍTOL VI
Pèrdua de la condició de municipi turístic o modificació de la categoria

Article 20. Causes
Donarà lloc a la pèrdua de la condició de municipi turístic o a la modificació de la categoria d’aquest, la concurrència d’alguna de les circumstàncies següents:
a) Desaparició de la concurrència dels criteris obligatoris que van donar lloc al reconeixement d’una determinada categoria de municipi turístic.
b) Incompliment d’alguna de les obligacions establides en capítol III d’aquest decret.
c) Renúncia expressa del municipi.
d) Incompliment del que s’estableix en l’article 14, a l’efecte de poder realitzar les comprovacions oportunes.

Article 21. Procediment
1. El procediment pel qual es resolga la pèrdua de la condició de municipi turístic o la modificació de la categoria d’aquest, que es tramitarà d’acord amb la legislació bàsica sobre procediment administratiu comú, s’iniciarà d’ofici per resolució de la persona titular de l’òrgan de l’administració del Consell competent en turisme.
2. L’acord d’iniciació s’haurà d’acompanyar d’un informe motivat de la persona titular de la direcció general amb competència en turisme.

3. La resolució d’inici i el contingut de l’informe es posaran en coneixement de l’ajuntament afectat, a fi que formule totes les al·legacions que considere procedents.
4. Rebudes les al·legacions, o transcorregut el termini concedit sense que s’hagen formulat, es traslladarà l’expedient a l’FVMP, la qual emetrà un informe preceptiu i no vinculant, que versarà sobre el motiu origen del procediment. Finalitzat aquest tràmit, s’informarà i donarà audiència al Consell Valencià del Turisme.

Article 22. Resolució
1. La resolució que done lloc a la pèrdua de la condició de municipi turístic o a la modificació de la categoria d’aquest, serà adoptada per la persona titular del departament del Consell competent en turisme. Aquesta resolució serà notificada a l’ajuntament i publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució del procediment, que posarà fi a la via administrativa, serà de sis mesos.»

linea
Mapa web