Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET LLEI 18/2022, de 30 de desembre, del Consell, d'adopció de mesures urgents de suport als/les usuaris i usuàries i operadors/es portuaris/es en l'àmbit dels ports de titularitat de la Generalitat Valenciana, amb motiu de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19. [2022/13117]

(DOGV núm. 9502 de 31.12.2022) Ref. Base de dades 012364/2022

DECRET LLEI 18/2022, de 30 de desembre, del Consell, d'adopció de mesures urgents de suport als/les usuaris i usuàries i operadors/es portuaris/es en l'àmbit dels ports de titularitat de la Generalitat Valenciana, amb motiu de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19. [2022/13117]
Les modificacions normatives que introdueix el present decret llei responen a una extraordinària i urgent necessitat derivada de l’actual situació econòmica, sanitària, geopolítica i social, que està afectant en gran manera a l’economia, i en particular a tots els sectors productius i econòmics, amb afeccions importants i sobrevingudes en la qualitat de vida de la ciutadania.
Amb motiu de la situació d’emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19, que l’Organització Mundial de la Salut va elevar a pandèmia internacional el passat 11 de març de 2020, el Govern de la nació va acordar declarar, mitjançant Reial decret 463/2020, de 14 de març, l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària en tot el territori nacional. Les mesures de contenció i de limitacions a la mobilitat derivades de la declaració de l’estat d’alarma contingudes en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, van ser prolongades en el temps mitjançant l’oportuna aprovació de pròrrogues, l’última d’elles aprovada mitjançant la Resolució de 3 de juny de 2020, del Congrés dels Diputats, que va establir que la pròrroga s’estendria des de les 00.00 hores del dia 7 de juny fins a les 00.00 hores del dia 21 de juny de 2020.
Mitjançant el Reial Decret 926/2020, de 25 d’octubre, el Govern d’Espanya va declarar un nou estat d’alarma per a contindre la propagació d’infeccions causades pel SARS-CoV-2, en tot el territori nacional, a l’empara de l’article 116.2 de la Constitució i de l’article 4 de la Llei orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge. L’estat d’alarma es va declarar vigent des del mateix moment de la publicació en el Boletín Oficial del Estado (BOE núm. 282, de 25 d’octubre de 2020) i va ser prorrogat mitjançant el Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021, amb fonament en les actuals circumstàncies extraordinàries que constitueixen una crisi sanitària sense precedents i d’enorme magnitud.

Durant el període de vigència de l’estat d’alarma, activat mitjançant Reial decret 926/2020, de 25 d’octubre, i la seua pròrroga, la Comunitat Valenciana ha dictat, per delegació del Govern d’Espanya, les ordres, resolucions i disposicions per a l’aplicació del que es preveu en els articles 5 a 11 del citat reial decret, suposant això la imposició de limitacions a la llibertat de circulació de les persones, a la seua entrada i eixida en la comunitat autònoma, i a la permanència de grups de persones en espais públics i privats, entre altres.

Aquestes limitacions i el seu desenvolupament han generat disrupcions greus en la major part dels sectors econòmics. En particular, les citades mesures han tingut un gran impacte en l’activitat portuària i en el conjunt d’usuaris, gestors i operadors portuaris, que han vist impossibilitat, reduït, afectat o limitat el desenvolupament normal de la seua activitat o la prestació de serveis.
La crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia de SARS-CoV-2 ens ha traslladat a un escenari absolutament diferent d’aquell en el qual han operat, tradicionalment, les administracions públiques, la qual cosa obliga aquesta a adoptar mesures amb caràcter extraordinari i urgent de cara a contrarestar els efectes negatius generats per aquesta.
L’impacte que està tenint aquesta situació d’excepcionalitat obliga les administracions públiques, en l’àmbit de les seues competències, a adoptar aquelles mesures tendents de pal·liar els efectes que està patint la nostra societat i a facilitar la ràpida recuperació de les activitats.

La prolongació de la paràlisi de l’activitat i dels serveis, l’impediment del normal desenvolupament d’aquests, així com l’extensió en el temps de la situació sanitària, està afectant amplis sectors de la nostra economia, la qual cosa fa necessària l’adopció de mesures, amb caràcter urgent, que atenuen els efectes de la disminució d’ingressos, perseguint amb això recuperar com més prompte millor la reactivació econòmica.

Constitueix un deure de les autoritats procurar que les mesures adoptades no produïsquen danys irreversibles en el teixit productiu i social, i impulsar les actuacions urgents i excepcionals que siguen necessàries per a pal·liar els efectes negatius de la limitació de la mobilitat i de la suspensió o reducció de gran part de l’activitat econòmica.

La política de la Generalitat Valenciana en matèria de ports ha de buscar l’objectiu d’implementar un sistema portuari que pose les infraestructures portuàries al servei de tots els operadors portuaris, amb la finalitat de promocionar l’activitat econòmica, industrial, logística, esportiva, pesquera, turística, científica, cultural i social de la Comunitat Valenciana, abordant de manera immediata les actuacions necessàries per a pal·liar l’inevitable mal causat per la pandèmia i facilitar la ràpida recuperació.
El Consell, des del primer moment, ha instrumentalitzat la posada en marxa de mesures per a esmorteir les conseqüències socioeconòmiques de la crisi sanitària, ja que, a diferència de la crisi financera de 2008, el problema no radica ara en un excés de deute, sinó en la feblesa de l’ocupació i de la demanda en un context d’incertesa, així com en la caiguda de l’activitat econòmica.
En aquest context, la reconstrucció de l’economia valenciana ha d’aspirar no sols a recuperar el nivell de benestar previ a la crisi provocada per la pandèmia, sinó a corregir febleses que ja hi eren presents.

D’acord amb el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat; i el Decret 177/2020, de 30 d’octubre, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat; correspon a aquesta la competències en matèria de ports; i d’acord amb el que es disposa en el Decret 171/2020, de 30 d’octubre, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, corresponen a la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic les competències en matèria d’hisenda i política financera, per la qual cosa als referits departaments del Consell els competeix la planificació i desenvolupament de les mesures necessàries per a dur a terme aquesta actuació, atés el seu caràcter portuari, d’una banda, i financer i tributari, d’una altra.
Per tot això, i en virtut del que estableixen els articles 44, 49 i 50 de l’Estatut d’Autonomia, a proposta conjunta del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, i de la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del 30 de desembre de 2022,


DECRETE

CAPÍTOL I
Suport econòmic als usuaris i operadors portuaris

Article 1. Establiment d’una deducció de caràcter temporal per a les taxes per ús i ocupació d’espais en els ports de la Generalitat.

Les taxes per ús i ocupació dels espais en els ports de la Generalitat en virtut de concessió o autorització regulades en la Llei 2/2014, de 13 de juny, de ports de la Generalitat, reportades des del 25 d’octubre de 2020, data en la qual es va decretar l’inici de l’estat d’alarma a través del Reial decret 926/2020, de 25 d’octubre, fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021, en què aquest s’ha donat per finalitzat, segons estableix el Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, pel qual es prorroga l’estat d’alarma declarat pel Reial decret 926/2020, de 25 d’octubre, pel qual es declara l’estat d’alarma per a contindre la propagació d’infeccions causades pel SARS-CoV-2, tindran una deducció del 30 per cent de la quota resultant d’aplicar el tipus de gravamen sobre la base imposable.

Article 2. Beneficiaris
Aquesta norma va destinada a tots els/les operadors/es portuaris/es i usuaris i usuàries dels ports de competència de la Generalitat, que siguen titulars d’una concessió o autorització regulades en la Llei 2/2014, de 13 de juny, de conformitat amb el que es disposa en la Llei 2/2014, de 13 de juny, de ports de la Generalitat, durant el període temporal adés indicat.

Article 3. Compatibilitat de les mesures
Aquestes mesures es declaren compatibles amb qualsevol altra mesura de caràcter tributari, laboral, o de qualsevol tipus que puguen adoptar-se per qualsevol altra administració o entitat.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació per al desenvolupament reglamentari
Es faculta la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per a adoptar les disposicions necessàries per al desenvolupament, l’execució i l’aplicació d’aquest decret llei.


Segona. Entrada en vigor
Aquest decret llei entrarà en vigor el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 30 de desembre de 2022

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic,
ARCADI ESPAÑA GARCÍA

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat,
REBECA MARIOLA TORRÓ SOLER

linea
Mapa web