Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 10/1995, de 10 de gener, del Govern Valencià, pel qual es crea la Comissió Gestora del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia.

(DOGV núm. 2432 de 20.01.1995) Ref. Base de dades 0128/1995

DECRET 10/1995, de 10 de gener, del Govern Valencià, pel qual es crea la Comissió Gestora del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia.
La ciència i la tecnologia són variables estratègiques per al desenvolupament dels estats moderns. De fet, aquestes variables constitueixen un dels indicadors bàsics més àmpliament utilitzats per a la definició del nivell de competitivitat dels països. Conscients d'això, les administracions públiques procuren l'adopció de polítiques científiques i tecnològiques integrades en estratègies més àmplies que, dins de programacions plurianuals, permeten d'establir uns determinats objectius prioritaris, compatibles amb els mitjans disponibles. No és menys cert que, en l'actualitat, qualsevol mesura en matèria d'investigació i desenvolupament ha de tenir en compte tant la creixent internacionalització de les activitats científiques i econòmiques com, molt particularment, el marc regional on aquestes es porten a cap.
En aquest context, l'esforç desenvolupat durant l'última dècada per a la planificació, foment i coordinació de la investigació científica i tècnica ha sigut extraordinari, tant en l'àmbit estatal com en el valencià, responent així a la necessitat imperiosa de reformar i racionalitzar uns sistemes de ciència i tecnologia obsolets i que es trobaven en situació d'absoluta precarietat. Procurant sempre harmonitzar les seues actuacions amb les que deriven del desenvolupament de la Llei 13/1986, de 14 d'abril, de Foment i Coordinació General de la Investigació Científica i Tècnica, a través del Pla Nacional d'Investigació Científica i Desenvolupament Tecnològic, però tenint en compte, al seu torn, la potestat que tenen les comunitats autònomes per a emprendre iniciatives en aquesta matèria que responguen a les seues prioritats de desenvolupament regional, el Govern Valencià ha dedicat un esforç important a millorar la situació de la ciència i la tecnologia a la Comunitat Valenciana. Això és particularment cert tant pel que fa a motivar les empreses perquè porten a cap activitats d'investigació, desenvolupament i innovació, com pel que fa a l'increment dels recursos financers que destina l'administració autonòmica a la realització d'aquestes en general. No obstant això la situació de partida era tan extraordinàriament feble que resulta inevitable la pervivència d'importants disfuncions.
Aquestes disfuncions han sigut analitzades en el marc de referència econòmic i social previst per als anys 1994-1999 a la Comunitat Valenciana, el Pla Econòmic Valencià-3, que estableix un conjunt de prioritats de despesa pública amb la finalitat de corregir en aquesta matèria els principals desequilibris que afecten l'economia valenciana i satisfà l'estratègia de desenvolupament regional que articula l'esmentat PEV-3. Es tracta, en resum, d'harmonitzar les polítiques científica i tecnològica entre si i amb la realitat sobre la qual es pretén actuar, la qual cosa, ateses les característiques del model econòmic valencià -condicionat per un alt grau d'obertura extern a mercats altament competitius i una interdependència exterior comparativament superior a d'altres economies regionals-, requereix la potenciació i una major vertebració del teixit científico-tecnològic propi.
Per tot això, el Govern Valencià acordà, en la reunió de 13 de setembre de 1994, aprovar el text bàsic del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia. En el Pla Valencià de Ciència i Tecnologia, concebut com el mecanisme a través del qual s'han de considerar les propostes sobre investigació i desenvolupament previstes per als anys 1994-1999 en el Pla Econòmic Valencià-3, s'estableix un marc de referència per a la planificació, promoció i aplicació de les polítiques científica i tecnològica adequades a la Comunitat Valenciana. Al mateix temps, el Govern Valencià encomanà a la Conselleria d'Educació i Ciència el desenvolupament immediat de les actuacions necessàries per a la posada en marxa de l'esmentat Pla Valencià de Ciència i Tecnologia.
En aquest sentit, des de la formalització per part del Govern Valencià de l'esmentat Pla fins al desenvolupament final de les activitats concretes d'investigació i desenvolupament, és necessari distingir dos processos diferenciats de gestió que, a més de satisfer adequadament tasques específiques directes, faciliten, dins de les prioritats establertes pel Govern, encaminar aquestes activitats a satisfer els objectius concrets establerts en el Pla. D'una banda, que és clau des del punt de vista científico-tecnològic, la gestió de les diferents actuacions que comprén el Pla, entesa com el procés que condueix a l'assignació de recursos concrets a programes, equips o projectes específics. D'altra banda, menys rellevant científicament, però de gran importància per a l'èxit de qualsevol planificació, la que es refereix a la gestió tècnica pressupostària i administrativa, enteses en el seu sentit més ample. Hi ha addicionalment una tasca de gestió en matèria d'investigació i desenvolupament que, en termes generals, es troba poc desenvolupada en els distints nivells del nostre entorn i que, en el nostre cas, es pretén dinamitzar amb la posada en marxa del Pla: el seguiment i l'avaluació dels resultats aconseguits en les diferents etapes a través de les diferents activitats programades ha d'assolir un rigor equiparable, si més no, a la importància que adquireix la seua definició i selecció inicial. El sistema de gestió, control i seguiment propi del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia ha de ser, en tots els seus aspectes, homologable amb els estàndards europeus.
En virtut d'això, a proposta conjunta dels consellers d'Educació i Ciència i d'Indústria, Comerç i Turisme, i després de la deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 10 de gener de 1995,
DECRETE:
Article primer
Es crea la Comissió Gestora del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia.
Article segon
A la Comissió Gestora del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia, com a òrgan delegat pel Govern Valencià per a la coordinació, gestió i seguiment de l'esmentat Pla corresponen les funcions següents:
a) Planificar, coordinar i avaluar les actuacions en matèria d'investigació científica i desenvolupament tecnològic pròpies de la Comunitat Valenciana, d'acord amb les directrius generals emanades del Govern Valencià.
b) Informar, en aquest sentit, sobre l'adequació entre el Pla Valencià de Ciència i Tecnologia i les actuacions concretes que en matèria d'investigació científica i desenvolupament tecnològic es proposen portar a cap les diferents conselleries de la Generalitat Valenciana.
c) Assignar els pressupostos als diferents plans sectorials i horitzontals, programes i accions especials, tot això en l'àmbit de les seues competències i d'acord amb les prioritats que s'establisquen i les disponibilitats econòmiques.
d) Coordinar les activitats d'investigació científica i desenvolupament tecnològic pròpies de la Comunitat Valenciana amb les d'altres comunitats autònomes, les de l'estat i les de la Unió Europea.
Aquesta coordinació haurà de prestar especial atenció a les activitats desenvolupades per organismes públics o privats d'investigació situats a la Comunitat Valenciana i que no depenguen de la Generalitat Valenciana; la promoció i l'articulació d'iniciatives conjuntes en matèria d'investigació científica i desenvolupament tecnològic amb altres comunitats autònomes, amb l'administració de l'estat i amb la Unió Europea; el foment de la concurrència dels equips d'investigació valencians a les iniciatives que formule la Unió Europea en aquesta matèria dins dels seus programes marc.
e) Elaborar l'informe anual de progrés del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia que s'ha de presentar, per a la seua aprovació, al Govern Valencià.
L'esmentat informe haurà de contenir el resum de les actuacions portades a cap durant l'exercici corresponent; una valoració del compliment dels objectius programats; la proposta d'actuacions i la d'assignació pressupostària a cadascun dels plans, programes i, si s'escau, accions especials, previstos per a l'exercici següent.
Article tercer
La Comissió Gestora del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia està composta pels membres següents:
President: el conseller d'Educació i Ciència.
Vicepresident: el conseller d'Indústria, Comerç i Turisme.
Vocals:
- Un representant de cadascuna de les conselleries següents, designat pel conseller corresponent: Agricultura, Pesca i Alimentació; Economia i Hisenda; Educació i Ciència; Indústria, Comerç i Turisme; Medi Ambient; Sanitat i Consum i Administració Pública.
- Set vocals, un per cadascun del plans sectorials i horitzontals del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia. És a dir, dels plans Agroalimentari, de Recursos Naturals i Turisme, de Ciències de la Natura i Tecnologies Industrials, de Ciències de la Vida i de la Salut, d'Estudis Econòmics i Socials, del Pla Tecnològic i del de Recursos Complementaris per a la Investigació. Aquests vocals els nomenarà el conseller d'Educació i Ciència d'entre persones de rellevant competència en els respectius àmbits de la investigació científica i tecnològica. El vocal corresponent al Pla Tecnològic, el proposarà el conseller d'Indústria, Comerç i Turisme. Aquests vocals actuaran com a coordinadors dels plans respectius.
- Quatre representants d'empreses o associacions empresarials que hagen destacat per la seua participació en el foment i desenvolupament d'activitats I+D i col·laboren en el desenvolupament del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia, designats pel conseller d'Indústria, Comerç i Turisme.
Secretari: actuarà com a secretari de la Comissió, el comissari del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia.
La Comissió Gestora podrà acordar, si els assumptes que es debaten ho fan necessari, l'assistència de persones de reconegut prestigi amb la finalitat que assessoren. Aquestes persones hi tindran veu però no vot.
La Comissió Gestora podrà actuar en ple o com a comissió permanent. La composició i les funcions de la comissió permanent s'establiran reglamentàriament.
Article quart
En la definició de prioritats i en les activitats d'avaluació i prospectiva, la Comissió del Pla serà assistida pel Consell de Política Científica i Tecnològica de la Generalitat Valenciana. Sense perjudici de la seua independència funcional, aquest òrgan consultiu del Govern Valencià estarà adscrit a la Conselleria d'Educació i Ciència a l'efecte administratiu i pressupostari, i la seua composició i funcions s'estableixen en els articles següents.
Article cinqué
Sense perjudici del que estableix l'article anterior, correspon primordialment al Consell de Política Científica i Tecnològica l'exercici de les funcions següents:
a) Assessorar la Comissió Gestora en el desenvolupament de les competències que aquesta té assumides en l'àmbit de la investigació científica i el desenvolupament tecnològic.
b) Articular les relacions entre la col·lectivitat investigadora i les necessitats de la Comunitat Valenciana amb la finalitat d'aconseguir la màxima eficàcia de la investigació bàsica i aplicada en contacte estret amb la indústria i l'entorn social i econòmic general, a l'efecte que aquesta constituïsca un factor de progrés social.
c) Proposar criteris de valoració i selecció dels programes d'investigació i establir el seguiment, anàlisi i avaluació de la distribució dels recursos entre el conjunt d'actuacions previst en el Pla.
d) En general, valorar el desenvolupament del Pla i elaborar recomanacions per a la seua millora a curt i mitjà termini.
e) Qualsevol altra activitat relacionada amb la investigació científica i el desenvolupament tecnològic que legalment se li atribuïsca.
Article sisé
El Consell de Política Científica i Tecnològica de la Generalitat Valenciana, que serà presidit pel conseller d'Educació i Ciència i del qual formaran part com a vocals nats la resta de membres de la Comissió Gestora del Pla, estarà compost, a més, pels membres següents:
a) Els vicerectors d'Investigació de les universitats valencianes, com a vocals nats.
b) 14 vocals nomenats pel conseller d'Educació i Ciència d'entre persones de rellevant competència en l'àmbit de la investigació científica i tecnològica. D'aquests, dos consellers ho seran com a representants i a proposta de les associacions empresarials que tinguen la representativitat prevista en la disposició addicional sisena de l'Estatut dels Treballadors. Altres dos ho seran a proposta de les respectives organitzacions sindicals que tinguen, d'acord amb la Llei Orgànica de Llibertat Sindical, el caràcter d'organitzacions més representatives a la Comunitat Valenciana. Un altre conseller serà nomenat a proposta del Consell Superior d'Investigacions Científiques.
Article seté
En el termini de tres mesos a partir de la seua constitució, el Consell de Política Científica i Tecnològica de la Generalitat Valenciana elaborarà un reglament intern que se sotmetrà a l'aprovació de la Comissió Gestora del Pla, i que haurà de regular, com a mínim i entre d'altres, els aspectes següents:
a) El règim de sessions, que inclourà la celebració d'una ordinària almenys cada sis mesos i les extraordinàries, que se celebraran per convocatòria de la presidència o a petició d'un terç dels seus membres.
b) La discussió dels assumptes sotmesos al seu parer.
c) L'adopció d'acords.
f) L'emissió de dictàmens, informes i propostes.
Article vuité
Per a assistir-lo en les seues funcions i en les diferents etapes de gestió, la Comissió Gestora disposarà d'una estructura que integrarà el Comissariat del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia, estructura que es crearà per mitjà d'un decret del Govern Valencià i al capdavant del qual figurarà el comissari del Pla. El Comissariat s'adscriurà orgànicament a la Conselleria d'Educació i Ciència i dependrà funcionalment de la Comissió Gestora del Pla.
Article nové
El Comissariat del Pla tindrà al seu càrrec la gestió tècnica pressupostària, administrativa i de coordinació que en relació amb aquest Pla li encomane la Comissió Gestora.
Article deu
El Govern Valencià designarà, a proposta del president de la Comissió Gestora del Pla, el comissari del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia. Sense perjudici del que disposa l'article anterior, correspon al comissari del Pla desenvolupar, en la pràctica i d'acord amb les directrius de la Comissió Gestora, totes les tasques que li delegue reglamentàriament l'esmentada Comissió, i també les pròpies de coordinació del Pla amb altres organismes de gestió de la investigació en els àmbits estatal i internacional; i elevar, si s'escau, a la Comissió Gestora propostes d'accions especials.
DISPOSICIONS TRANSITòRIES
Primera
Fins al moment en què es constituïsca el Consell de Política Científica i Tecnològica de la Generalitat Valenciana amb la composició i funcions que estableix aquest decret, l'esmentat Consell continuarà exercint les seues funcions en els termes que estableix el Decret 105/1984, de 17 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental d'Investigació Científica i Tecnològica de la Generalitat Valenciana.
Segona
Fins al moment en què es constituïsca el Comissariat del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia, la Comissió Gestora serà assistida en les seues funcions pel Servei de Política Científica de la Conselleria d'Educació i Ciència. Així mateix, durant aquest període, les funcions del comissari del Pla seran desenvolupades pel director general d'Ensenyaments Universitaris i Investigació de la Conselleria d'Educació i Ciència.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Queda derogat el Decret 105/1984, de 17 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es creà la Comissió Interdepartamental d'Investigació Científica i Tecnològica de la Generalitat Valenciana, excepte en allò previst en la disposició transitòria primera d'aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza el conseller d'Educació i Ciència perquè adopte totes les disposicions reglamentàries i altres resolucions que necessite l'aplicació i desenvolupament d'aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 10 de gener de 1995
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,
MARTíN SEVILLA JIMÉNEZ
El conseller d'Educació i Ciència,
JOAN ROMERO GONZáLEZ

linea
Mapa web