Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 15/2010, de 23 de desembre, de la Conselleria de Governació, per la qual es regulen els horaris d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, per a l'any 2011. [2010/13999]

(DOGV núm. 6426 de 28.12.2010) Ref. Base de dades 013669/2010

ORDRE 15/2010, de 23 de desembre, de la Conselleria de Governació, per la qual es regulen els horaris d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, per a l'any 2011. [2010/13999]
La nova Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics, ha modificat, entre altres qüestions, el model de procediment destinat a l'obertura i prestació dels servicis en l'àmbit de l'oci.
En aquest context, la llei adés esmentada manté en l'article 35 la determinació, mitjançant ordre de la conselleria competent en la matèria, dels horaris d'obertura i tancament dels locals, recintes i esdeveniments que es troben oberts a la pública concurrència.
Així mateix, entre les novetats que presenta, s'incorporen en el catàleg de l'annex figures no existents jurídicament fins a la data així com mesures més raonables d'actuació basades en el principi de subsidiarietat.
Aquestes novetats han de tenir la seua lògica translació a l'ordre d'horaris anual. Una translació que suposa dotar de nous horaris les figures de recent creació, igual que la reconsideració de les ja preexistents per a aquelles de nova ubicació.
Alhora, la present ordre es recolza en els municipis com a entitats més pròximes al ciutadà. Els problemes generats per l'ús inadequat del temps d'obertura dels establiments comporten la necessitat d'adoptar i prioritzar administrativament les decisions tendents a preservar la salvaguarda i el respecte del dret al descans.
Per tot això, i d'acord amb el que disposa l'article 35 de la referida Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics, en relació amb el Decret 100/2007, de 13 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Governació, oïda la Comissió d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives, en la reunió del dia 16 de desembre de 2010,
ORDENE
Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació
La present ordre té com a objecte establir l'horari general d'obertura i de tancament dels espectacles, establiments públics i activitats recreatives, inclosos en l'àmbit d'aplicació de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics.
Article 2. Horari general
U. Sense perjuí de les disposicions legals existents en matèria de contaminació ambiental i acústica, els espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, podran exercir la seua activitat únicament dins dels horaris establits com d'obertura i tancament per a cada un d'ells en els apartats següents, d'acord amb els epígrafs del catàleg annex a la Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics:
- Grup A. Obertura: 10.00 hores; tancament: després de l'acabament de l'última sessió, que com a màxim començarà a les 01.05 hores.
Espectacles cinematogràfics
Teatres.
Auditoris.
Espectacles circenses.
- Grup B. Obertura: 12.00 hores; tancament: 03.30 hores.
Cafès teatre.
Cafès concert.
Cafès cantant.
Pubs i karaokes.
Sales d'exhibicions especials.
- Grup C. Obertura: 08.00 hores; tancament: 01.00 hores.
Salons recreatius de màquines d'atzar, tipus B.
Salons recreatius de màquines d'atzar, tipus A.
- Grup D. Obertura: 09.00 hores; tancament: 01.00
Espectacles taurins.
Sales de conferència.
Museus i sales d'exposicions.
Corrals de prova.
Instal·lacions esportives.
Pistes de patinatge.
Parcs d'atraccions.
Parcs temàtics.
Establiments de joc d'estratègies amb armes simulades.
- Grup E. Obertura: 09.00 hores; tancament: 24.00 hores.
Parcs aquàtics.
Ludoteques.
- Grup F. Obertura: 10.00 hores; tancament: 24.00 hores.
Escoles taurines.
Salons ciber i semblants.
- Grup G. Obertura: 10.00 hores; tancament: 01.00 hores.
Camps d'esport i estadis.
Activitats recreatives (pistes de birles i billars).
- Grup H. Obertura: 07.00 hores; tancament: 01.00 hores.
Pavellons esportius.
Gimnasos.
Piscines esportives.
Piscines de recreació o polivalents.
- Grup I. Obertura: 17.00 hores; tancament: 07.30 hores.
Sales de festa.
Discoteques.
Sales de ball.
- Grup J. Obertura: 06.00 hores; tancament: 01.30 hores.
Ciber cafè.
Restaurants.
Cafè, bar.
Cafeteries.
- Grup K. Obertura: 08.00 hores; tancament: 03.00 hores.
Restaurants i cafès, bars i cafeteries ubicades en establiments considerats com a botigues de conveniència d'acord amb la regulació prevista en la Llei 8/1997, de 9 de desembre, de la Generalitat Valenciana, d'Horaris Comercials de la Comunitat Valenciana.
- Grup L. Obertura: 10.00 hores; tancament: 03.30 hores.
Salons de banquets.
- Grup M. Obertura: 09.00 hores; tancament: 22.00 hores.
Zoològics.
Aquaris.
Safari park.
- Grup N. Obertura: 09.00 hores; tancament: 02.30 hores.
Sales polivalents.
- Grup O. Obertura: 12.00 hores; tancament: 02.30 hores.
Saló lounge.
Dos. L'horari dels establiments que s'ubiquen en la zona marítima terrestre d'acord amb la normativa reguladora de costes, en funció de les seues condicions d'autorització així com al que preveu la regulació d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics, serà des de les 11.00 del matí fins a les 03.00 de la matinada.
Tres. Els espectacles, establiments públics i activitats recreatives, inclosos en l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre, podran prolongar l'horari de tancament durant la vespra de Cap d'Any en 90 minuts, sobre l'establit en l'apartat u d'aquest article.
Article 3. Obertura i inici
1. S'entendrà per hora d'obertura dels espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics el moment a partir del qual s'hi permet l'accés dels espectadors o usuaris.
2. Es considerarà per hora d'inici aquella en què, a partir de l'hora d'obertura, dóna començament l'espectacle o activitat. En els establiments públics citats en l'article anterior l'hora d'obertura podrà coincidir amb l'hora d'inici de l'activitat.
3. L'antelació amb què els locals i establiments hauran d'estar oberts abans que donen començament els espectacles públics, inclosos en el grup A de l'article 2.U d'aquesta ordre, serà com a mínim de 15 minuts, i com a màxim de 30 minuts. Aquesta circumstància es donarà a conèixer per l'organitzador de l'espectacle mitjançant els cartells anunciadors d'aquest.
Els locals destinats als espectacles de cafè teatre, cafè concert i cafè cantant, quan realitzen actuacions en directe l'hora d'inici dels quals coincidisca amb la d'obertura general establida en el grup B de l'article 2.U d'aquesta ordre, obriran les portes al públic amb una antelació respecte a l'inici de l'actuació de 15 minuts com a mínim i de 30 minuts com a màxim.
4. Per a la celebració d'espectacles públics o activitats recreatives en recintes, instal·lacions o llocs oberts al públic, la seua obertura, en funció de l'aforament màxim autoritzat, es realitzarà amb prou antelació per a permetre-hi l'accés ordenat del públic assistent. En tot cas, el temps mínim exigit entre l'obertura i l'inici de l'espectacle o activitat serà el següent:
- De 15.000 a 35.000 persones d'aforament autoritzat, 2 hores.
- De 35.000 a 75.000 persones d'aforament autoritzat, 3 hores.
- Més de 75.000 persones d'aforament autoritzat, 4 hores.
No obstant això, en els espectacles i activitats que tinguen la consideració d'extraordinaris o singulars o excepcionals, d'acord amb el que preveu la normativa vigent, l'antelació esmentada s'ampliarà, com a mínim, en una hora més en cada un dels supòsits anteriors.
Així mateix, en aquells espectacles o activitats en què per raons d'ordre públic es requerisca, el temps que transcórrega entre l'hora d'obertura de les instal·lacions o recintes i l'inici de l'espectacle o activitat, es podrà ampliar en funció de les necessitats concurrents.
Article 4. Tancament
1. A partir de l'hora de tancament, assenyalada en l'article 2 d'aquesta ordre per als establiments públics, no es permetrà l'accés de cap client al local o establiment, no s'expendrà cap consumició i, si és el cas, haurà de quedar fora de funcionament tant la música ambiental com les màquines recreatives, vídeos o qualsevol aparell o màquina semblant i els senyals lluminosos ubicats al seu exterior.
Així mateix, a l'hora de tancament s'encendran els llums generals del local, quedant les portes d'entrada i d'emergència expedites i obertes, perquè se'n produïsca el total desallotjament en el termini màxim de 30 minuts.
2. Amb independència que hagen finalitzat les tasques pròpies d'arreplega i neteja del local o establiment, els usuaris no podran romandre en el seu interior a partir de l'hora de tancament, sent responsabilitat dels titulars de l'activitat l'efectivitat del desallotjament i el tancament del local en la forma i temps establits.
3. Entre el tancament i l'obertura dels locals i establiments públics, haurà de mitjançar un període de temps no inferior a quatre hores.
Article 5. Sessions adscrites a menors d'edat
Els locals que hagen obtingut autorització per a la realització de sessions especials dirigides a menors d'edat, podran iniciar l'activitat o espectacle a partir de les 17.00 hores. En tot cas, hauran de finalitzar abans de les 22.00 hores del mateix dia. Aquests locals romandran tancats almenys durant una hora, des de la finalització de la sessió i el començament de les sessions ordinàries, si en tingueren.
Article 6. Activitats realitzades a l'aire lliure
1. Les activitats i espectacles compresos en l'article 2.U d'aquesta ordre, excepte els autocinemes i cinemes d'estiu, que es realitzen a l'aire lliure o en instal·lacions portàtils o eventuals en la via pública, ja siguen autoritzades amb caràcter temporal o compten amb llicència o autorització definitiva municipal, tindran l'horari que s'establisca en la corresponent autorització administrativa, que haurà de ser expressa, havent d'acabar en tot cas la seua activitat, com a màxim, en l'hora de tancament assenyalada amb caràcter general en aquesta ordre per a cada grup, sense perjuí del compliment de les disposicions sobre contaminació acústica.
2. Les festes populars o patronals, incloses en l'apartat 4.3 del catàleg de l'annex de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, tindran l'horari que fixe l'ajuntament del municipi en el terme dels quals tinguen lloc, en atenció a les circumstàncies concurrents, tot procurant, en tot cas, de compatibilitzar-ne l'exercici amb l'aplicació de les normes vigents en matèria de contaminació acústica.
3. L'autorització de l'horari de les activitats a l'aire lliure, podrà ser revocada, previ tràmit d'audiència de la persona interessada per un període no superior a 10 dies, per l'autoritat municipal i, en cas d'inactivitat, per la Direcció General de Seguretat i Protecció Ciutadana, quan amb motiu de l'activitat realitzada se sobrepassen els límits de contaminació acústica establits en la Llei 7/2002, de 3 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Protecció contra la Contaminació Acústica. S'entèn que hi ha inactivitat quan es produïsca la falta d'actuació per part dels ajuntaments davant la denúncia presentada pels ciutadans, i una vegada instats aquells a actuar per la Direcció General de Seguretat i Protecció Ciutadana.
Article 7. Locals amb ambientació i amenització musical
1. L'horari de l'ambientació musical dels espectacles públics, activitats recreatives o establiments públics que, d'acord amb la seua llicència municipal d'obertura, en disposen, començarà en tot cas a partir de les 10.00 hores.
2. D'acord amb l'article 19.3 de la Llei 14/2010, l'horari de l'amenització musical degudament acreditada podrà començar des del moment de l'obertura dels establiments.
Article 8. Sales de bingo
Les sales de bingo queden autoritzades a un horari únic setmanal d'obertura i tancament de 12 hores ininterrompudes de funcionament dins de l'horari comprés entre les 10.00 hores i les 03.00 hores de l'endemà.
Els divendres, dissabtes i vespres de festius, així com els mesos de juliol, agost i setembre, l'horari podrà ampliar-se fins a les 04.00 hores, sent en aquests casos l'horari de funcionament de 13 hores ininterrompudes.
Les sales de bingo hauran de comunicar a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, i a la de Governació, abans que finalitze el mes de gener, el seu horari anual. Qualsevol modificació posterior requerirà l'autorització expressa de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, que es comunicarà a la Conselleria de Governació.
Article 9. Establiments annexos a altres instal·lacions principals
Els establiments previstos en el grup J de l'article 2.U, excepte els cibercafès, ubicats en instal·lacions en què es desenrotlle una altra activitat considerada com a principal i de la qual siga accessòria, podran tenir el mateix horari d'aquelles.
S'entenen per tals els ubicats en ports, aeroports, estacions d'autobusos, de servici i semblants, mentre estiguen operatives les instal·lacions principals. No obstant això, queden exclosos els establiments o locals situats en centres comercials o grans superfícies comercials o d'oci, i en aquest cas seran regits per l'horari general establit en aquesta ordre, sempre que estiguen compresos dins de l'horari d'obertura i tancament del centre comercial o d'oci en què s'ubiquen.
Article 10. Bous al carrer
L'horari de celebració de bous al carrer serà el que es determine, en cada cas, en la resolució d'autorització.
Article 11. Concessió d'horari excepcional pels ajuntaments
1. Amb caràcter excepcional i per a supòsits, zones o dates concretes, els ajuntaments podran autoritzar l'ampliació a l'horari general establit en aquesta ordre, en fins una hora, amb motiu de festes locals o patronals, esdeveniments de caràcter firal, certàmens, exposicions o consideracions puntuals equivalents, sense perjuí del que establisquen les disposicions legals existents en matèria de contaminació ambiental i acústica.
2. Les ampliacions a l'horari general, a què es refereix el paràgraf anterior, hauran de ser comunicades a l'òrgan competent de la Generalitat, en el termini no superior a 15 dies des de l'autorització i, en tot cas, abans que l'horari excepcional s'aplique.
En la comunicació esmentada, els ajuntaments delimitaran exactament i de manera motivada els dies en què s'aplicarà l'horari excepcional de l'apartat anterior.
3. D'acord amb les prescripcions i els principis generals establits en aquesta ordre, correspondrà a les autoritats municipals la determinació dels horaris de començament i finalització de les revetlles, concerts i la resta d'espectacles que tinguen lloc en ocasió de festes patronals o locals.
Article 12. Ampliació de l'horari general pels ajuntaments durant l'època estival
1. Durant el període comprés entre el 17 de juny i el 30 de setembre de 2011, els ajuntaments de la Comunitat Valenciana podran prolongar l'horari general de finalització establit en l'article 2.U d'aquesta ordre els divendres, dissabtes i vespres de festius per als grups següents:
a) Grup B: mitja hora fins a les 04.00 hores.
b) Grup J: una hora fins a les 02.30 hores.
c) Grup L: mitja hora fins a les 04.00 hores.
L'exercici d'aquesta facultat haurà de ser motivat per l'ajuntament i comunicat a l'òrgan competent de la Generalitat, en un termini d'antelació no inferior a 15 dies des de l'adopció.
2. El que preveu el present article quedarà sense efecte quan es concedisquen pels ajuntaments els horaris excepcionals regulats en l'article 11.1 d'aquesta ordre. En aquest cas, només hi regirà el que preveu l'horari excepcional citat sense que s'aplique l'ampliació de l'horari previst per a l'època estival.
Article 13. Procediment per a l'ampliació d'horaris per la Generalitat
1. Les autoritzacions per a l'ampliació de l'horari general dels establiments situats en carreteres, que atenguen les necessitats dels treballadors nocturns, així com d'aquells a què es refereix la normativa de desplegament de la Llei 14/2010, de la Generalitat, tindran caràcter extraordinari i excepcional, i es concediran per un termini màxim d'un any.
2. El procediment per a la concessió d'horaris especials serà l'establit en la normativa de desplegament de la Llei 14/2010, de la Generalitat.
Per a això, el titular de la llicència del local, recinte o establiment que sol·licite la concessió de l'ampliació de l'horari haurà de presentar davant la Direcció Territorial de la Conselleria de Governació de la província de què es tracte, una petició en què es faça constar el següent:
a) Horari sol·licitat, motivació per la qual s'interessa la sol·licitud esmentada i mesures que pretenga adoptar per a garantir, en tot cas, el compliment de les normes sobre qualitat ambiental, prevenció de la contaminació acústica i seguretat ciutadana.
b) Còpia confrontada de la llicència municipal d'obertura del local o establiment.
3. No obstant allò previst en l'apartat 1 del present article, les autoritzacions d'ampliació d'horaris podran ser renovades per un període de temps igual al de la concessió, prèvia petició expressa de la persona interessada, realitzada amb una antelació mínima de dos mesos al termini de finalització.
4. Les autoritzacions d'ampliació d'horari podran ser revocades en qualsevol moment per causes degudament justificades i motivades, amb audiència prèvia de la persona interessada.
5. Els establiments a què s'haja aplicat el règim d'ampliació horària previst en el present article no podran acollir-se a la prolongació de l'horari de tancament establit per als divendres, dissabtes i vespres de festius prevista en l'article 12 d'aquesta ordre.
Article 14. Reducció d'horaris
1. El procediment per a la reducció de l'horari general dels locals i establiments públics serà l'establit en la normativa de desplegament de la Llei 14/2010, de la Generalitat. S'iniciarà preferentment a instància dels ajuntaments i, si no n'hi ha, per part per la Direcció General de Seguretat i Protecció Ciutadana de la Conselleria de Governació en els supòsits previstos per la referida normativa de desplegament.
2. En la resolució per la qual s'acorde la reducció de l'horari, s'establirà també el seu termini de duració. Transcorregut aquest, el local tornarà a regir l'horari general que es fixa en la present ordre.
3. Els establiments a què s'haja aplicat el règim de reducció d'horaris previst en el present article no podran acollir-se a la prolongació de l'horari de tancament establit per als divendres, dissabtes i vespres de festius prevista en l'article 12 d'aquesta ordre.
Article 15. Horari d'activitats susceptibles de compatibilitat
Si en un local s'exerceixen distintes activitats que diferisquen en qüestió d'horari, de conformitat amb la Llei 14/2010, de la Generalitat, i se'n declare la compatibilitat, cada una d'elles haurà de cessar en el seu funcionament d'acord amb l'horari establit en la resolució de compatibilitat que així ho determine.
Article 16. Horari d'activitats extraordinàries i activitats singulars o excepcionals
1. Els espectacles i activitats recreatives que tinguen caràcter extraordinari en funció del que preveuen els articles 7.1.d) i 25 de la Llei 14/2010, de la Generalitat, hauran d'acabar, com a màxim, a l'hora de tancament de l'establiment d'acord amb allò que s'ha indicat en aquesta ordre.
2. Els espectacles i activitats recreatives que tinguen caràcter singular o excepcional en funció del que preveu l'article 7.1.e) i 26 de la Llei 14/2010, de la Generalitat, hauran d'acabar, com a màxim, a l'hora indicada per l'òrgan competent per a l'autorització. La indicació de l'horari de finalització adés esmentat estarà determinat per la tipologia i/o característiques del recinte on es vagen a realitzar així com per la classe d'espectacle o activitat que se sol·licite.
Article 17. Cartell horari
1. Els locals compresos dins de l'àmbit d'aplicació de la Llei 14/2010, de la Generalitat, hauran de col·locar un cartell en lloc llegible i visible des de l'exterior en què s'expressarà l'horari d'obertura i tancament que realitzen. L'horari esmentat haurà d'estar comprés, en tot cas, dins de l'establit amb caràcter general en l'article 2 d'aquesta ordre.
2. En el cartell d'horari es farà constar, si és el cas, les modificacions que, per ampliació o reducció, s'hagen establit respecte a l'horari general de funcionament del local o establiment.
3. Igualment, en el referit cartell, es farà constar l'horari en què es deixen de prestar algun dels servicis, en el cas que aquest siga diferent del d'obertura o tancament.
Article 18. Règim sancionador
1. Les infraccions comeses per incompliment de la normativa prevista en aquesta ordre donaran lloc a responsabilitat d'acord amb el que preveu el títol IV de la Llei 14/2010, de la Generalitat, d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics.
2. De la mateixa manera, els decrets, acords, ordenances o declaracions equivalents emanats pels ajuntaments que incomplisquen les condicions assenyalades en la regulació dels horaris excepcionals i ampliacions i reduccions d'horaris previstos en aquesta ordre, seran susceptibles d'impugnació d'acord amb la normativa vigent en aquest àmbit d'actuació.
DISPOSICIÓ FINAL
La present ordre entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2011, aplicant-se també a la vespra de Cap d'Any de 2010.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
A l'entrada en vigor de la present ordre, quedarà derogada l'Ordre de 18 de desembre de 2009, de la Conselleria de Governació, per la qual es regulen els horaris d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics per a l'any 2010.
València, 23 de desembre de 2010
El conseller de Governació,
SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

linea
Mapa web