Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 223/2007, de 9 de novembre, del Consell, pel qual es crea el Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana. [2007/13726]

(DOGV núm. 5638 de 13.11.2007) Ref. Base de dades 014094/2007

DECRET 223/2007, de 9 de novembre, del Consell, pel qual es crea el Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana. [2007/13726]
En la Comunitat Valenciana som testimonis d'un procés de canvi en la nostra societat i el nostre entorn que fa necessari, des dels poders públics, promoure i garantir valors de cohesió social, convivència ciutadana, respecte mutu, tolerància, no-discriminació, solidaritat i integració, que faciliten que la mateixa societat assimile i s'adapte sense dificultat a este nou context.
La consolidació d'estos principis requerix, al seu torn, una conscienciació per part de la ciutadania, siga quin siga el seu origen, la necessitat de la plena participació cívica en tots els àmbits de la vida pública des del respecte a la Constitució espanyola, com també el reconeixement, per part de les institucions, del paper de la societat civil com a principal interlocutora.
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 9.4, establix que "tots els valencians tenen dret a participar de forma individual, o col·lectiva, en la vida política, econòmica, cultural i social de la Comunitat Valenciana. La Generalitat promourà la participació dels agents socials i el conjunt de la societat civil en els assumptes públics".
El mandat estatutari i la voluntat d'avançar cap a una Comunitat Valenciana més justa, integradora i cohesionada, conduïx el Consell, entre altres accions, a formular les seues polítiques públiques comptant amb l'opinió i la valoració dels ciutadans i les ciutadanes en un procés d'interacció, diàleg i participació.
Paral·lelament, és un fet que les ciutadanes i els ciutadans s'associen per a la defensa dels seus interessos, constituint entitats ciutadanes que exercisquen l'acció col·lectiva i que contribuïsquen, d'esta manera, a una estructuració més adequada de la societat civil.
En este context naix el Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, com a nexe d'unió i diàleg entre la societat civil i l'administració autonòmica valenciana, amb l'objecte de fomentar projectes de caràcter participatiu i a fi d'aconseguir un procés de coordinació entre la societat civil i l'administració, i alhora afavorir el coneixement mutu i la convivència entre les entitats cíviques que conformen la societat civil.
Amb la posada en marxa del Consell de Ciutadania de caràcter consultiu, es materialitza la integració de la societat civil en el procés de presa de decisions en els assumptes públics, tenint com a objectiu la consecució d'una acció pública del Consell dirigida cap al bon govern.
Finalment, conforme amb el Reglament Orgànic i Funcional de la conselleria d'Immigració i Ciutadania, i d'acord amb les funcions atribuïdes a esta conselleria, amb el Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana es pretén l'acostament de les institucions de la Generalitat al conjunt de la societat, com també l'establiment de línies de treball dirigides al bon govern, seguint la recomanacions que la Comissió Europea establix en el seu Llibre Blanc de la Governança Europea.
En conseqüència, d'acord amb el que establix la disposició addicional única del Decret 101/2007, de 13 de juliol, del Consell, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la conselleria d'Immigració i Ciutadania i amb el que establix l'article 18 de la Llei del Consell, a proposta del conseller d'Immigració i Ciutadania i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 9 de novembre de 2007,
DECRETE
TÍTOL I
Naturalesa, fins i funcions
Article 1. Creació, naturalesa jurídica i fins del Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana
1. Es crea el Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, com a òrgan consultiu de l'administració de la Generalitat, que depén orgànicament de la conselleria que ostente les competències en matèria de participació ciutadana.
2. El Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana tindrà com a finalitat:
– Impulsar l'acostament de les institucions de la Generalitat a la societat civil i a la ciutadania, per a facilitar la seua comunicació.
– Ser la via per la qual la societat civil puga participar en les decisions polítiques i institucionals de la Generalitat.
– Fomentar la cultura de la participació ciutadana, a través de xarxes socials, especialment l'associacionisme; la integració social; i la difusió i la divulgació dels valors democràtics a tota la ciutadania.
3. El Consell de Ciutadania coneixerà i informarà els plans, polítiques públiques i accions que afecten o siguen susceptibles d'estar relacionats amb la participació ciutadana, l'associacionisme, la integració i la convivència intercultural que emprenga l'administració autonòmica, com també en tots aquells àmbits d'acció social en què s'ha de continuar fomentant la integració i el coneixement o competència de la qual no estiga atribuït a cap altre òrgan col·legiat consultiu o de participació de l'administració de la Generalitat.
Article 2. Funcions del Consell de Ciutadania
Són funcions del Consell de Ciutadania:
1. Rebre, coordinar i elevar als organismes corresponents les iniciatives ciutadanes, col·lectives o individuals, relatives a propostes o actuacions institucionals de la Generalitat, en les matèries assenyalades en l'article 1.3.
2. Redactar una memòria anual sobre l'estat de la participació ciutadana i de la integració en l'àmbit de les actuacions realitzades per l'administració autonòmica valenciana.
3. Emetre informes sobre el nivell de participació ciutadana en la formulació de polítiques públiques relacionades amb les matèries de l'article 1.3, realitzada per l'administració autonòmica valenciana.
4. Emetre informes consultius, a requeriment de les entitats ciutadanes com també de la conselleria competent, en les matèries relacionades en l'article 1.3 d'este decret.
5. Emetre informes consultius, a requeriment de la conselleria d'Immigració i Ciutadania, sobre problemes específics de la seua competència.
6. Resoldre les consultes que puga plantejar l'administració autonòmica valenciana respecte a l'acció col·lectiva de les entitats ciutadanes.
7. Crear grups d'investigació específics, quan així ho considere convenient.
8. Qualssevol altres que se li atribuïsquen reglamentàriament.
TÍTOL II
Dels membres del Consell de Ciutadania
de la Comunitat Valenciana
Article 3. Composició del Consell de Ciutadania
1. La composició del Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana serà la següent:
a) President o presidenta: la titularitat del qual recaurà en el conseller o la consellera competent en matèria de ciutadania i integració.
b) Vicepresident o vicepresidenta, la titularitat del qual recaurà en el o la titular de la secretaria autonòmica competent en matèria de ciutadania i integració.
c) Un o una vocal designat o designada per cada una de les conselleries en què s'estructura l'administració de la Generalitat.
d) Un o una vocal designat o designada per cada una de les universitats de la Comunitat Valenciana.
e) Tres vocals, un per província, designats o designades per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
f) Un nombre de vocals no inferior al nombre de vocals designats o designades per les conselleries, conforme a l'apartat 1.c) d'este article, designats pel conseller o la consellera competent en matèria de ciutadania, entre membres de les entitats ciutadanes de la Comunitat Valenciana.
g) Cinc vocals, designats o designades pel conseller o per la consellera competent en matèria de participació ciutadana, entre persones de reconegut prestigi del teixit associatiu de la Comunitat Valenciana.
2. El càrrec de secretari o secretària del Consell de Ciutadania recaurà en el titular o la titular de la direcció general competent en matèria de ciutadania.
3. El Consell de Ciutadania disposarà d'una secretaria administrativa, que correspondrà a la unitat administrativa que tinga atribuïdes les funcions de secretariat administratiu dels òrgans col·legiats de la Generalitat.
4. A petició de qualsevol membre del Consell de Ciutadania, i amb la conformitat del president o de la presidenta, es podrà comptar amb un màxim de tres convidats o convidades en qualitat d'experts, amb veu però sense vot, a fi de tractar temes específics en matèria de ciutadania.
5. Amb independència de les indemnitzacions que legalment corresponguen, els membres del Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana no percebran cap remuneració per l'exercici de les seues funcions.
6. En aplicació del principi d'igualtat de tracte entre dones i hòmens, reconegut en l'article 14 de la Constitució i en la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i hòmens, el nomenament de les persones que integren el Consell de Ciutadania seguirà el principi de presència equilibrada de dones i hòmens.
Article 4. Els vocals
1. El nomenament dels o les vocals del Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana serà publicat en el Diari Oficial de Comunitat Valenciana, i tindrà una duració màxima de dos anys, que podran ser renovats.
2. Els o les vocals perdran la seua condició de membres del Consell de Ciutadania per algunes de les causes següents:
a) Per finalització del mandat.
b) Per renúncia.
c) Per incapacitat judicialment declarada.
d) Per defunció.
e) Per incompatibilitat, en els termes que establisca la legislació vigent en la matèria.
f) Per revocació de la designació per l'entitat o institució que representa.
g) Per trasllat a una altra institució o entitat o haver deixat de prestar servicis en la institució o entitat.
TÍTOL III
De l'organització del Consell de Ciutadania
de la Comunitat Valenciana
Article 5. Funcionament del Consell de Ciutadania
El Consell de Ciutadania pot actuar en ple, comissions sectorials i grups d'investigació específics.
Article 6. El ple
El ple, integrat per tots els consellers y les conselleres, és el màxim òrgan de deliberació i decisió del Consell de Ciutadania, al qual correspon l'exercici de totes les competències atribuïdes a este òrgan, sense perjudici de les delegacions que puguen establir-se.
Article 7. Les comissions sectorials
1. El ple pot constituir totes les comissions sectorials que considere necessàries per al bon funcionament del Consell de Ciutadania, respectant en la seua composició les proporcions plenàries. En el moment de la constitució, el ple especificarà si tenen caràcter temporal o permanent.
2. El ple farà l'elecció dels membres de la comissions, a proposta dels distints organismes o entitats representades.
3. Les comissions emetran o elevaran al ple informes, dictàmens o propostes, sense que puguen adoptar acords executius, excepte per delegació del ple. La delegació expressa del ple pot atorgar a la comissió de què es tracte atribucions específiques o genèriques, i amb caràcter habitual, per a certes matèries, o en concret, per a un assumpte determinat.
4. Les comissions estaran presidides pel president o la presidenta del Consell de Ciutadania o la persona per este o esta designada, i actuarà com a secretari o secretària d'estes el que ho siga del Consell de Ciutadania.
5. El Reglament de Règim Intern establirà les funcions, composició i organització de les comissions sectorials.
Article 8. Els grups d'investigació específics
1. El ple pot constituir grups d'investigació específics en el moment que sorgisca una temàtica que requerisca un especial estudi i seguiment per part del Consell de Ciutadania. Estos grups estaran constituïts per membres del Consell de Ciutadania, amb la col·laboració d'algun expert extern si així es creu convenient.
2. Correspondrà als grups d'investigació específics analitzar i aprofundir en les matèries de l'article 1.3, i que estiguen relacionades amb temes específics d'integració i ciutadania, a fi d'editar un llibre blanc de recomanacions.
3. Mitjançant el Reglament de Règim Intern s'establirà la forma de funcionament i organització dels grups d'investigació.
Article 9. El president o la presidenta del Consell de Ciutadania
1. El president o la presidenta del Consell de Ciutadania ostenta la seua màxima representació.
2. Són funcions del president o de la presidenta:
a) Ostentar la representació formal del Consell de Ciutadania.
b) La convocatòria de les sessions i la fixació de l'ordre del dia.
c) Presidir la sessió i moderar l'exercici dels debats.
d) Exercir el seu dret de vot, decidint en cas d'empat.
e) Acordar les convocatòries de les sessions extraordinàries.
f) Visar les actes i certificats dels acords del Consell de Ciutadania.
g) Totes les altres funcions que siguen inherents a la seua condició de president o presidenta del Consell de Ciutadania i estiguen dins de l'àmbit de la coordinació i de la representació externa.
Article 10. El vicepresident o la vicepresidenta
1. Al vicepresident o la vicepresidenta correspon substituir el president o la presidenta en els supòsits de vacança, absència, malaltia, defunció, renúncia o un altre motiu legítim, com també exercir aquelles funcions que el president o la presidenta li delegue expressament, després de posar-ho en coneixement del ple.
2. El vicepresident o la vicepresidenta realitzaran totes les funcions que siguen inherents a la seua condició, exercint el seu dret de vot.
Article 11. El secretari o la secretària del Consell de Ciutadania
1. El secretari o la secretària serà el o la responsable del suport tecnicoadministratiu i tindrà les funcions següents:
a) Dirigir i responsabilitzar-se del funcionament de la Secretaria i dels recursos materials i humans del Consell de Ciutadania.
b) Realitzar les actes de les sessions, per a la qual cosa disposarà dels mitjans oportuns.
c) Convocar, en nom del president o de la presidenta, els plens del Consell de Ciutadania, estendre acta de les seues sessions i actuar de fedatari o fedatária dels seus actes i acords.
d) Convocar, en nom del president o de la presidenta, les reunions de les comissions.
e) Estendre acta de les sessions i actuar de fedatari o fedatária dels actes i acords que s'adopten en estes.
f) Organitzar l'arxiu, custodiar la documentació a càrrec seu i expedir certificats, amb el vistiplau del president o de la presidenta, del ple o comissions, segons corresponga.
g) Facilitar als consellers o les conselleres les informacions que li siguen sol·licitades.
h) Gestionar les dietes, despeses i compensacions que es determinen.
i) Totes les altres funcions que siguen inherents al seu càrrec.
j) Exercir el seu dret de vot com a vocal.
2. En cas de vacant, absència o malaltia, serà substituït pel o per la vocal designat o designada per la conselleria competent en matèria d'immigració i ciutadania.
TÍTOL IV
Del funcionament del ple
Article 12. Sessions del ple
Les sessions del ple podran ser ordinàries o extraordinàries.
Article 13. Sessions ordinàries
1. El ple es reunirà periòdicament en sessió ordinària cada quadrimestre. Totes les convocatòries es faran per escrit, acompanyades dels temes de l'ordre del dia que s'han de tractar i amb l'antelació mínima de quaranta-huit hores.
2. La convocatòria ha d'indicar el dia, hora i lloc de la reunió, com també l'ordre del dia, i incloure la documentació adequada per a l'estudi previ pels consellers o les conselleres.
3. L'ordre del dia de les sessions ordinàries contindrà l'aprovació de l'acta de la sessió anterior i la exposició del treball de les comissions sectorials i dels grups d'investigació, com també els temes que determine el president o la presidenta.
4. Abans de la convocatòria, els consellers o les conselleres podran fer arribar propostes de temes, que puguen ser inclosos en l'ordre del dia prèvia acceptació del president o de la presidenta.
5. Les qüestions urgents, a judici del president o de la presidenta, d'un terç dels consellers o les conselleres o a requeriment de la conselleria que ostente les competències en matèria de participació ciutadana, poden incloure's en l'ordre del dia sempre que, estant presents tots els membres del Consell de Ciutadania, declaren per majoria la urgència de l'assumpte.
Article 14. Sessions extraordinàries
1. Serà procedent la real·lització de sessió extraordinària tantes vegades com siga necessari, a iniciativa del president o de la presidenta o a sol·licitud d'una tercera part, almenys, dels o les vocals.
2. Quan la sol·licitud de sessió extraordinària la realitze una tercera part dels o les vocals, estos dirigiran un escrit al president o la presidenta, el qual contindrà els temes que s'han de tractar en la sessió sol·licitada, com també l'aportació dels documents, si hi ha, relacionats amb l'ordre del dia proposat. La reunió ha de celebrar-se dins dels quinze dies hàbils següents a la sol·licitud.
Article 15. Règim d'adopció d'acords
1. El ple i les seues comissions, de conformitat amb el que disposen els articles 22.2 i 26.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, s'entendran constituïts vàlidament quan concórreguen el president o la presidenta i el secretari o la secretària, o persones que els substituïsquen, i els dos terços, almenys, dels seus components en primera convocatòria; en segona convocatòria, mitja hora més tard, serà vàlida la reunió siga quin siga el nombre de consellers o conselleres que assistisquen. Supletòriament s'aplicaran les previsions contingudes per als òrgans col·legiats en l'esmentada Llei 30/1992 (articles 22 a 27).
2. Tots els acords es prendran per majoria simple dels membres presents, i el vot del president o de la presidenta dirimirà en cas d'empat.
3. De cada sessió s'elaborarà una acta que reculla substancialment el desplegament d'esta, com també la llista de les persones assistents. Tots els membres estan facultats per a sol·licitar que consten els seus vots reservats i abstencions.
4. Les actes seran redactades i firmades pel secretari o secretària, amb el vistiplau del president o de la presidenta, i s'aprovaran en la següent sessió ordinària, acompanyant-se el corresponent text de l'acta de la convocatòria prèviament enviada als consellers o les conselleres.
5. Qualsevol membre del Consell de Ciutadania té dret a sol·licitar la transcripció íntegra de la seua intervenció en cada sessió, sempre que aporte a l'acte el text escrit que es corresponga exactament i fidelment amb la seua intervenció, es farà constar així en l'acta i s'adjuntarà còpia autentificada de l'escrit a esta.
6. El vot serà individual i secret, llevat que existisca unanimitat manifesta entre els consellers o les conselleres sobre el tema proposat.
7. Una còpia de l'acta aprovada serà remesa a cada un dels o les vocals.
Article 16. Publicitat dels informes
Els informes que emeta el Consell de Ciutadania, com també la seua memòria anual, sean públics.
Article 17. Mitjans
La conselleria que ostente les competències en matèria de participació ciutadana facilitarà els mitjans materials i personals, com també la documentació necessària per al compliment de les funcions que té encomanades el Consell de Ciutadania.
Article 18. Seu
El Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana tindrà la seu oficial en la ciutat de Valencia, sense perjudici que puguen realitzar-se, excepcionalment, sessions de qualsevol dels seus òrgans en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Els nomenaments de representants en el Consell de Ciutadania, establits en l'article 3, han d'anar acompanyats de la designació del suplent. En el cas dels o les vocals designats en l'apartat 1.f) de l'article 3, seran les entitats ciutadanes les que proposen el suplent que s'ha de designar.
Segona
El Consell de Ciutadania estudiarà el mètode per mitjà del qual cinc vocalies seran assignades entre ciutadans i ciutadanes no associats, triats entre la ciutadania de la Comunitat Valenciana que manifeste el seu interés per pertànyer al Consell de Ciutadania.
Disposicions finals
Primera
El Consell de Ciutadania de la Comunitat Valenciana ha de constituir-se dins dels tres mesos següents a l'entrada en vigor d'este decret.
Segona
S'autoritza el conseller o la consellera que ostente les competències en matèria de participació ciutadana per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per a l'aplicació i el desplegament del present decret.
Tercera
Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Valencia, 9 de novembre de 2007.
El president de la Generalitat,
Francisco Camps Ortiz.
El conseller d'Immigració i Ciutadania,
Rafael Blasco Castany.

linea
Mapa web