Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 5 de desembre, de la conselleria de benestar social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d'accés a les ajudes econòmiques del programa d'atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència en la comunitat valenciana. [2007/14893]

(DOGV núm. 5656 de 10.12.2007) Ref. Base de dades 015146/2007

ORDRE de 5 de desembre, de la conselleria de benestar social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d'accés a les ajudes econòmiques del programa d'atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència en la comunitat valenciana. [2007/14893]
El Consell ha decidit realitzar un esforç substancial per a fer efectives mesures de caràcter econòmic destinades a recolzar les persones i les seues famílies, dins del marc normatiu configurat per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència i les seues disposicions ulteriors de desplegament. En concret, els reials decrets 614 i 615, d'11 de maig, de 2007, sobre nivell mínim de protecció del sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència (SAAD) i sobre la Seguretat Social dels cuidadors de les persones en situació de dependència, així com el Reial Decret 727/2007, de 8 de juny, sobre criteris per a determinar criteris d'intensitat de protecció dels servicis i la quantia de les prestacions econòmiques de la referida Llei.
Esta última disposició estatal, faculta la Generalitat per a establir els requisits específics, les condicions d'accés, i, en particular els criteris per a determinar les quanties de les prestacions. Així mateix, establix l'obligació d'aplicar coeficients reductors sobre les quanties vigents en funció de la capacitat econòmica dels beneficiaris.
D'acord amb l'anterior, la present Ordre regula les condicions i quanties de les prestacions econòmiques establides en el dit marc normatiu i desplega un ambiciós sistema de protecció, a través del qual els avanços assolits en els últims anys en el sistema valencià d'atenció a les persones en situació de dependència i les seues famílies no es vegen perjudicades com a conseqüència de l'entrada en vigor de la llei estatal.
Quant al seu cofinançament, les aportacions conjuntes de l'administració General de l'Estat i de la Generalitat hauran de ser suficients per a garantir el ple compliment de les obligacions derivades del reconeixement de la situació de dependència, com a nou dret subjectiu. L'Administració General de l'Estat assumirà íntegrament el cost derivat del nivell de protecció mínim, previst en la Llei. L'aportació de la Generalitat serà per a cada any, almenys igual, a la de l'administració General de l'Estat, podent establir un nivell de protecció addicional amb càrrec íntegrament als fons propis de la Generalitat, atenent-hi a les disponibilitats pressupostàries presents i futures.
Finalment, és particularment destacable del contingut d'esta ordre la regulació del règim transitori, que es concreta en l'homologació dels sistemes Bo-Residència, Bo-Centre de Dia, Bo d'Atenció a les Persones amb Discapacitat o Malaltia Mental Crònica (BONAD) i Prestacions Econòmiques Individualitzades (PEI) al sistema d'atenció a la dependència. Els centres adherits als esmentats programes tindran la consideració de centres acreditats provisionalment per a la prestació dels servicis a beneficiaris de les prestacions previstes en esta ordre. I, finalment, la conversió dels centres d'accessibilitat social en centres concertats, amb caràcter general d'aplicació de la Llei.
En virtut d'això i d'acord amb el que disposa l'article 28.e) de la Llei de la Generalitat 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana:
ORDENE
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació.
La present Ordre té com a objecte regular els requisits i les condicions d'accés a les ajudes econòmiques a les persones dependents i a les seues famílies, així com el règim de compatibilitats i intensitats dels servicis i prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana, establides en la Llei 39/2006, de 14 de desembre.
Article 2. Servicis i prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana.
1. De conformitat amb el que establix l'article 15 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, el catàleg de servicis del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana està configurat pels servicis següents:
a) Els servicis de Prevenció de les Situacions de Dependència i els de Promoció de l'Autonomia Personal.
b) Servici de Teleassistèwncia.
c) Servici d'Ajuda a Domicili:
I. Atenció de les necessitats de la llar.
II. Cures personals.
d) Servici de Centre de Dia i de Nit:
I. Centre de dia per a majors.
II. Centre de dia per a menors de 65 anys.
III. Centre de dia d'atenció especialitzada.
IV. Centre de nit.
e) Servici d'Atenció Residencial:
I. Residència de persones majors en situació de dependència.
II. Centre d'atenció a persones en situació de dependència, quant als distints tipus de discapacitat.
Estos servicis descrits anteriorment es regulen sense perjuí del que preveu l'article 14 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut.
2.Sense perjuí del que establix l'apartat anterior, la conselleria de Benestar Social podrà ampliar el catàleg de servicis del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana.
3. D'acord amb el que establixen els articles 14 i 17 a 20 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, les prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana, són:
a) La prestació econòmica vinculada al servici que es reconeixerà, en els termes que s'establisca, únicament quan no siga possible l'accés a un servici prestat per mitjà de la Xarxa de Centres Públics i Concertats del Sistema d'Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana.
b) La prestació econòmica per a atencions en l'entorn familiar i suport a cuidadors no professionals, que tindrà caràcter excepcional i es reconeixerà quan es reunisquen les condicions establides.
c) La prestació econòmica d'assistència personal.
4. Tindran dret a les prestacions econòmiques regulades en esta ordre totes aquelles persones que complisquen les condicions establides per a l'accés a cada una d'elles en la Llei 39/2006, de 14 de desembre i les disposicions estatals i de la Comunitat Valenciana que es dicten per a desplegar-la, el programa individual d'atenció de les quals les regule com a modalitat d'intervenció més adequada a les necessitats del beneficiari, segons el seu grau i nivell de dependència.
5. Per al seu reconeixement a favor dels seus beneficiaris es tindrà en consideració la regulació del règim de compatibilitats dels servicis i prestacions econòmiques que regula el capítol II següent d'esta ordre.
Article 3. Servicis i Prestacions per grau i nivell de dependència.
Els servicis i prestacions que corresponen als graus II i III de dependència són els següents:
Grau III nivell 1 i 2. Gran dependència.
Servicis:
- De Prevenció i de Promoció de l'Autonomia Personal.
- De Teleassistència.
- D'Ajuda a Domicili
- De Centre de Dia
- De Centre de Nit
- D'Atenció Residencial
Prestacions econòmiques:
- Prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar.
- Prestació econòmica d'assistència personal.
- Prestació econòmica vinculada, en els supòsits previstos en la Llei 39/2006, de 14 de desembre.
Grau II nivell 1 i 2. Dependència severa.
Servicis:
- De Prevenció i de Promoció de l'Autonomia Personal.
- De Teleassistència.
- D'Ajuda a Domicili.
- De Centre de Dia.
- De Centre de Nit.
- D'Atenció Residencial.
Prestacions econòmiques:
- Prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar.
- Prestació econòmica vinculada, en els supòsits previstos en la Llei 39/2006, de 14 de desembre.
CAPÍTOL II
Règim de compatibilitats dels servicis
i prestacions econòmiques
Article 4. Règim de compatibilitats.
A l'efecte del que disposa esta ordre, s'establix el següent règim de compatibilitats entre servicis i prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana:
a) Els Servicis de Prevenció de les Situacions de Dependència i de Promoció de l'Autonomia Personal són compatibles amb tots els servicis i prestacions econòmiques del sistema i d'acord amb el que preveu els corresponents plans de prevenció.
b) El Servici de Teleassistència serà compatible amb tots els servicis i prestacions excepte amb el Servici d'Atenció Residencial i amb la prestació econòmica vinculada a l'adquisició d'un servici d'esta mateixa naturalesa.
c) El Servici d'Ajuda a Domicili (SAD) serà incompatible amb tots els servicis i prestacions, a excepció del Servici de Teleassistència i, durant el període vacacional de la persona cuidadora o assistent, amb la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a cuidadors no professionals i d'assistència personal.
d) El Servici de Centre de Dia serà incompatible amb tots els servicis i prestacions econòmiques a excepció del Servici de Teleassistència, del Servici d'Atenció Residencial quan este no dispose d'activitats rehabilitadores i/o terapèutiques, i, durant el període vacacional de la persona cuidadora o assistent amb la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a cuidadors no professionals i d'assistència personal.
e) El Servici de Centre de Nit és incompatible amb els altres servicis i prestacions econòmiques a excepció del Servici de Teleassistència, i, durant el període vacacional de la persona cuidadora o assistent amb la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a cuidadors no professionals i d'assistència personal.
f) El Servici d'Atenció Residencial serà incompatible amb tots els servicis i prestacions, a excepció de l'atenció en centres de dia quan el servici d'atenció residencial no dispose d'activitats rehabilitadores i/o terapèutiques, i, durant el període vacacional de la persona cuidadora o assistent amb la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a cuidadors no professionals i d'assistència personal.
g) La prestació econòmica vinculada al servici serà incompatible amb tots els servicis i prestacions, a excepció del Servici de Teleassistència, excepte quan es tracte de prestació econòmica vinculada per a l'adquisició d'un servici d'Atenció Residencial i, durant el període vacacional de la persona cuidadora amb la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a cuidadors no professionals.
h) La prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a cuidadors no professionals serà incompatible amb tots els servicis i prestacions, a excepció del servici de Teleassistència i dels servicis d'Ajuda a Domicili, Centre de Dia i de Nit i Atenció Residencial, durant el període vacacional de la persona cuidadora amb la prestació econòmica vinculada a l'adquisició d'un servici.
i) La prestació econòmica d'assistència personal és incompatible amb els altres servicis i prestacions, a excepció del Servici de Teleassistència i, durant el període vacacional de la persona assistent amb els servicis d'Ajuda a Domicili, Centre de Dia i de Nit i Atenció Residencial.
CAPÍTOL III
Prestació econòmica vinculada al servici
Article 5. Definició.
1. La prestació econòmica vinculada al servici té com a objecte contribuir al finançament del cost dels servicis establits en el programa individual d'atenció de cada beneficiari, en funció del seu grau i nivell de dependència, i es reconeixerà únicament quan no siga possible l'atenció a través de la Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana.
2. Esta prestació econòmica de caràcter personal estarà, en tot cas, vinculada a l'adquisició d'un servici establit en el Programa Individual d'Atenció per part del beneficiari.
Article 6. Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana.
1. Als efectes del que disposa esta ordre es consideren integrats en la Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema d'Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana els següents centres:
a) Centres i servicis públics de titularitat de l'administració de la Generalitat i dels seus organismes o entitats dependents.
b) Centres i servicis públics de titularitat de les entitats locals de la Comunitat Valenciana, o dels seus organismes o entitats dependents.
c) Centres i servicis privats concertats.
d) Centres del Pla d'Accessibilitat Social, d'acord amb el que establix la disposició transitòria quarta d'esta ordre.
e) Centres i servicis privats d'entitats sense ànim de lucre que estiguen majoritàriament subvencionats per la conselleria de Benestar Social en els seus gastos de manteniment i funcionament, o que participen en programes de finançament de places, d'acord amb les ordres anuals de subvencions per a este tipus de centres.
2. Tots els centres i servicis integrats en la Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana constituïxen l'oferta de recursos públics del mencionat Sistema.
Article 7. Condicions objectives per al reconeixement del dret a la prestació econòmica vinculada al servici.
1. La prestació econòmica vinculada al servici serà substitutiva, sense perjuí de les possibles compatibilitats, dels següents servicis previstos en l'article 15 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre:
a) Servici d'Atenció Residencial, permanent o temporal.
b) Servici de Centre de Dia i de Nit.
c) Servici d'Ajuda a Domicili.
d) Teleassistència.
2. Respecte als servicis indicats en l'apartat anterior, es considerarà que no és possible l'atenció a través de la Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema d'Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana, en els següents supòsits:
a) Servici d'Atenció Residencial: quan no es dispose de plaça adequada al grau i nivell de dependència del beneficiari, en la Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema d'Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana en l'àmbit de la província on residisca la persona beneficiària, o quan la plaça no es considere adequada per l'interessat en el procediment d'elaboració del programa individual d'atenció de conformitat amb l'article 15.1 del Decret 171/2007, de 28 de setembre.
b) Servici de Centre de Dia i de Nit: quan no es dispose de plaça o de transport adequats al grau i nivell de dependència del beneficiari en la Xarxa de Centres i Servicis Públics i Concertats del Sistema d'Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana, ubicats a una distància màxima de quaranta-cinc minuts amb els mitjans habituals de locomoció des del domicili de la persona beneficiària.
c) Servici d'Ajuda a Domicili: quan no es dispose d'este en el municipi.
d) Teleassistència: quan no n'hi haja disponibilitat del servici.
3. La prestació econòmica vinculada al servici haurà de ser aplicada a l'obtenció d'atenció i/o servicis en centres i servicis privats no concertats que es troben degudament acreditats per a la prestació dels servicis en virtut de resolució expressa de la direcció general competent i que disposen d'autorització definitiva per al seu funcionament.
4. Amb una ordre de la conselleria de Benestar Social es regularà el procediment per a adquirir la condició de centre o servici acreditat als efectes del que disposa esta ordre, tot això sense perjuí de la conversió que regula la disposició transitòria tercera i sexta d'esta ordre.
Article 8. Requisits subjectius per a obtindre el dret a la prestació econòmica vinculada al servici.
1. Tindran dret a la prestació econòmica vinculada al servici els qui reunisquen els requisits següents:
a. Complir les condicions específiques previstes per a l'accés al centre o servicis d'atenció a què es vincula la prestació segons el seu programa individual d'atenció; i a més,
b. Ocupar o tindre reservada plaça o obtindre la prestació del servici a través d'un centre o servici privat no concertat.
2. A l'efecte d'acreditar el que disposa l'apartat b) del paràgraf anterior, es podrà requerir la persona en situació de dependència, els seus representants legals o els centres privats no concertats acreditats, a través dels quals es preste el servici al pagament del qual s'aplique la prestació econòmica vinculada al servici, la documentació acreditativa del compliment d'este requisit específic per qualsevol mitjà vàlid en dret.
CAPÍTOL IV
Prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar
i suport a cuidadors no professionals.
Article 9. Definició.
1. La prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar de persones dependents està destinada a contribuir als gastos que la família ha de suportar derivats de l'atenció específica que requerix la persona dependent.
2. Addicionalment, la prestació econòmica complix la finalitat social de recolzar econòmicament la labor que el cuidador/a no professional desenvolupa en l'entorn familiar, d'aconseguir la permanència de les persones dependents en el seu nucli convivencial d'origen i evitar, en la mesura que siga possible, el seu internament residencial.
Article 10. Condicions de percepció de la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar de persones dependents.
1. Per a percebre la quantia de la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar de persones dependents, el beneficiari haurà d'acreditar per qualsevol mitjà vàlid en dret, amb caràcter previ a l'aprovació del programa d'individual d'atenció, que:
a) Serà atés personalment per una persona cuidadora no professional, que complix els requisits que s'establixen en l'11 d'esta ordre.
b) La seua vivenda complix els requisits d'habitabilitat que la fan apta per a la seua utilització en funció del seu grau i nivell de dependència, previstos en l'article 12 d'esta ordre.
2. A estos efectes, abans de l'aprovació del programa individual d'atenció, es podrà requerir la persona en situació de dependència o els seus representants legals, perquè acrediten, per mitjà de l'aportació de documents que ho justifiquen, que disposa d'un familiar en el grau de parentiu indicat en esta ordre, que assumirà la funció de cuidador no professional i que complix els requisits establits en esta ordre.
3. Una vegada comprovat el compliment dels requisits establits en esta ordre, el programa individual d'atenció reconeixerà el dret a la percepció d'esta prestació econòmica.
Article 11. Requisits dels cuidadors no professionals.
1. Podran assumir la condició de cuidadors no professionals d'una persona en situació de dependència el seu cònjuge i els seus parents per consanguinitat, afinitat o adopció fins al tercer grau.
2. A més de complir el requisit de vinculació familiar que establix l'apartat anterior, el cuidador no professional ha de reunir els requisits següents:
I. Ser major de 18 anys.
II. Residir legalment en la Comunitat Valenciana i estar empadronat en algun municipi seu.
III. Complir les condicions d'afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social en els termes que preveu el Reial Decret 615/2007, d'11 de maig, pel qual es regula la Seguretat Social dels cuidadors de les persones en situació de dependència i en l'Ordre 2.632/2007, de 7 de setembre, per la qual es modifica l'Ordre 2.865/2007, de 13 d'octubre, per la qual es regula el conveni especial en el Sistema de la Seguretat Social.
IV. Complir alternativament alguna de les següents condicions de convivència per a prestar l'atenció i cura de forma adequada:
1. Conviure amb la persona dependent en el mateix domicili.
2. Viure en un domicili pròxim al domicili habitual de la persona dependent.
V. Estar en disposició de prestar l'atenció personalitzada a la persona dependent en el nivell de dedicació proposat (hores/mensualitat) durant un termini de, almenys, sis mesos continuats. Este requisit s'acreditarà per mitjà de compromís formal davant de l'òrgan encarregat de la tramitació del programa individual d'atenció.
VI. No estar vinculada a un servici d'atenció professionalitzat.
VII. Acreditar una formació específica en matèria de cures a persones dependents, o bé comprometre's a realitzar-la.
3. Quan la persona en situació de dependència tinga el seu domicili en un entorn caracteritzat per insuficiència de recursos públics o privats acreditats, la despoblació, o circumstàncies geogràfiques o d'una altra naturalesa que impedisquen o dificulten altres modalitats d'atenció, es podrà excepcionalment autoritzar l'existència de cures no professionals per part d'una persona del seu entorn que, encara que no tinga el grau de parentiu assenyalat en l'apartat primer d'este article, complisca els requisits de l'apartat segon, i a més haurà d'acreditar la residència en el municipi de la persona dependent o en un veí durant almenys el període previ d'un any.
Tot això haurà de justificar-se en el procediment, així com la impossibilitat d'una altra forma d'atenció.
4. A l'efecte de valorar les circumstàncies excepcionals que, en els nuclis urbans, poden justificar, per qualsevol mitjà vàlid en dret, l'autorització prevista en l'apartat anterior, es consideraran les circumstàncies següents:
I. La situació específica de la família, valorant les situacions d'especial soledat de la persona dependent.
II. L'entorn geogràfic immediat que permeta al cuidador no professional atendre la persona dependent amb la immediatesa que requerisquen les cures a prestar.
III. Les circumstàncies personals del cuidador no professional, primant-se els supòsits de cuidadors no professionals en situació de pensionistes de viudetat.
Article 12. Condicions d'habitabilitat de la vivenda del beneficiari.
1. Per al reconeixement de la prestació econòmica per a l'atenció en l'entorn familiar de la persona dependent, la vivenda del beneficiari haurà de complir condicions d'habitabilitat que la facen apta per a l'ús per part seua.
2. A este efecte, la proposta de programa individual d'atenció valorarà:
a) La tipologia de la vivenda (unifamiliar de planta baixa, pis amb ascensor, unifamiliar amb més d'una planta, pis sense ascensor.
b) La seua distribució interior i l'existència o no d'elements que constituïsquen barreres arquitectòniques que impedisquen la mobilitat de la persona dependent, així com la utilització d'ajudes tècniques en l'interior d'esta.
Article 13. Drets dels cuidadors no professionals.
1. Els cuidadors no professionals que reunisquen els requisits establits en l'article 11 d'esta ordre, i que estiguen prestant atenció a persones dependents, tindran dret a participar en programes de formació i informació que la Generalitat desplegarà en coordinació amb l'administració General de l'Estat d'acord amb el que s'establisca en el Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència.
2. La Generalitat establirà mesures que permeten que durant els períodes de descans, malaltia o assistència a cursos i programes de formació dels cuidadors no professionals, es mantinga l'adequada atenció a la persona dependent.
3. De conformitat amb l'article 4.5 del Reial Decret 615/2007, d'11 de maig, pel qual es regula la Seguretat Social dels cuidadors de les persones en situació de dependència, la cotització a la Seguretat Social, així com la corresponent a les accions formatives dels cuidadors no professionals, serà assumida directament per conveni amb la Tresoreria General de la Seguretat Social per l'administració General de l'Estat.
CAPÍTOL V
Prestació Econòmica d'Assistència Personal
Article 14. Definició.
La prestació econòmica d'assistència personal està destinada a contribuir a la cobertura dels gastos derivats de la contractació d'una persona que facilite al beneficiari l'accés a l'educació i al treball, així com a una vida més autònoma en l'exercici de les activitats bàsiques de la vida diària.
Article 15. Requisits subjectius per a obtindre el dret a la prestació econòmica d'assistència personal.
Tindran dret a obtindre esta prestació econòmica d'assistència personal les persones en qui concórreguen acumulativament estos requisits:
a) Que hagen sigut valorades en el grau III, nivells 1 i 2 (gran dependència).
b) Que tinga capacitat, per si o a través del seu representant legal, per a determinar els servicis que requerix, exercir el seu control i impartir instruccions a la persona encarregada de l'assistència personal.
Article 16. Requisits que ha de complir la persona encarregada de l'assistència personal.
1. Podrà assumir la condició d'assistent personal qualsevol persona major de 18 anys, resident legalment en la Comunitat Valenciana, que complisca les condicions d'idoneïtat i capacitat per a la prestació dels servicis derivats de l'assistència personal.
2. Les condicions de capacitat i idoneïtat de l'assistent personal es valoraran en la proposta de programa individual d'atenció, per això, a l'efecte del reconeixement d'esta prestació econòmica caldrà conéixer les circumstàncies professionals del candidat o candidats proposats.
3. La persona encarregada de l'assistència personal haurà de prestar els seus servicis per mitjà de contracte subscrit entre el beneficiari o el seu representant legal i una empresa prestadora d'estos servicis o directament per mitjà de contracte laboral o de prestació de servicis subscrit amb el beneficiari o el seu representant legal.
4. Quan la relació que s'establisca entre el beneficiari i el seu assistent personal estiga basada en un contracte de prestació de servicis o en un contracte laboral, este últim haurà d'acreditar el compliment de les seues obligacions d'afiliació i alta en el corresponent règim de la Seguretat Social.
5. El reconeixement de la prestació econòmica per a assistent personal no es perdrà pel fet que se substituïsca la persona de l'assistent que haja sigut seleccionat sempre que el beneficiari o el seu representant legal acredite que el nou assistent complix les mateixes condicions de capacitat i idoneïtat per a dur a terme l'assistència personal requerida i que respecte d'este últim es complixen tots els requisits formals i contractuals que s'establixen en esta ordre.
6. Les empreses prestadores d'estos servicis, hauran d'estar degudament registrades davant de la conselleria amb competències en la matèria. Per a això, la conselleria competent crearà el registre d'empreses prestadores de servicis socials d'assistència personal a domicili de persones gran dependents.
CAPÍTOL VI
Règim econòmic de les prestacions
Article 17. Requisits generals.
1. La quantia de les prestacions econòmiques que regula esta ordre serà establida anualment pel govern mitjançant un reial decret, amb l'acord previ del Consell Territorial, per als graus i nivells amb dret a prestacions. Per a l'any 2007 les quanties màximes a percebre seran les indicades en la disposició transitòria primera d'esta ordre.
2. A l'efecte de la quantificació d'estes ajudes es tindrà en consideració la intensitat dels servicis de promoció d'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, establits en l'article 15 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, açò és, el contingut prestacional de cada un dels servicis assistencials i la seua extensió o duració segons el grau i nivell de dependència.
3. A tals efectes s'establixen els següents nivells d'intensitat del servici següents:
a) Servicis de prevenció de les situacions de dependència i de promoció de l'autonomia personal: la intensitat del servici de prevenció s'articularà en els termes descrits en els corresponents plans per a previndre l'aparició de les situacions de dependència i el seu agreujament.
La intensitat del servici de promoció de l'autonomia personal s'adequarà a les necessitats personals de suport per a facilitar l'autonomia, a la infraestructura dels recursos existents i a la normativa que es dicte sobre la matèria.
b) Teleassistència: el Servici de Teleassistència es prestarà les vint-i-quatre hores del dia durant tots els dies de l'any per a les persones en situació de dependència, d'acord amb el que establix el Programa Individual d'Atenció i en les condicions regulades per les disposicions aplicables.
c) Servici d'Ajuda a Domicili. El Servici d'Ajuda a Domicili comprén l'atenció personal en la realització de les activitats de la vida diària i la cobertura de les necessitats domèstiques, per mitjà dels servicis previstos en l'article 23 de Llei 39/2006, de 14 de desembre, i els que s'establisquen en la normativa que hi siga d'aplicació. La intensitat del Servici d'Ajuda a Domicili estarà en funció del Programa Individual d'Atenció i es determinarà en nombre d'hores mensuals de prestació del servici, per mitjà d'intervals segons el grau i nivell de dependència:
Grau III. Gran dependència Hores d'atenció
- Nivell 2 Entre 70 i 90 hores mensuals
- Nivell 1 Entre 55 i 70 hores mensuals

Capacitat econòmica anual d'acord Percentatge de reducció aplicable sobre l'import màxim a percebre
amb la quantia IPREM en 2007
Vinculada al servici Per a cures
en l'entorn familiar D'assistència personal

Fins a 1,5 vegades l'IPREM 0% 0% 0%
De més d'1,5 a 3 IPREM 20% 10% 20%
De més de 3 a 4 IPREM 30% 15% 30%
De més de 4 a 5 IPREM 40% 20% 40%
Més de 5 IPREM 50% 25% 50%
* * * * *
Capacidad económica anual de acuerdo Porcentaje de reducción aplicable sobre el importe máximo a percibir
con la cuantía IPREM en 2007
Vinculada al servicio Para cuidados
en el entorno familiar De asistencia personal

Hasta 1,5 veces el IPREM 0% 0% 0%
de más de 1,5 a 3 IPREM 20% 10% 20%
de más de 3 a 4 IPREM 30% 15% 30%
de más de 4 a 5 IPREM 40% 20% 40%
más de 5 IPREM 50% 25% 50%
Grau II. Dependència severa Hores d'atenció
- Nivell 2 Entre 40 i 55 hores mensuals
- Nivell 1 Entre 30 i 40 hores mensuals
Part de l'atenció domèstica podrà ser realitzada per mitjà de servicis de menjars o bugaderia a domicili.
El Servici d'Ajuda a Domicili se suspendrà temporalment per l'internament de la persona beneficiària en establiments sanitaris o residencials amb caràcter temporal, per un màxim de trenta dies anuals.
Amb caràcter excepcional i quan concórreguen circumstàncies especials que ho aconsellen, apreciades per l'òrgan competent, podrà establir-se un nombre d'hores mensuals, superior o inferior a les establides en l'apartat anterior.
d) Servici de Centre de Dia. El Servici de Centre de Dia ajustarà els servicis establits en l'article 24 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, a les necessitats les persones en situació de dependència ateses segons el seu grau i nivell.
e) Servici d'Atenció Residencial. El Servici d'Atenció Residencial oferix una atenció integral i continuada, que es prestarà en centres residencials, públics o acreditats, tenint en compte la naturalesa de la dependència, el grau d'esta i la intensitat de cures que necessite la persona. La intensitat del Servici d'Atenció Residencial estarà en funció dels servicis del centre que requerix la persona amb dependència, d'acord amb el seu programa individual d'atenció.
f) El servici d'estades temporals en centre residencial es prestarà d'acord amb el que resulte de la seua normativa pròpia.
Article18. Quanties.
1. La quantia individual de la prestació per a cada persona dependent es determinarà, aplicant a la quantia a què es referix el 17.1 d'esta ordre, el percentatge de reducció que establix en la taula següent, en funció de la capacitat econòmica final del sol·licitant, calculada segons establix la disposició addicional primera d'esta ordre.
2. Una vegada obtinguda la quantia individual per aplicació del percentatge de reducció en funció de la capacitat econòmica del beneficiari, per a obtindre la quantia efectiva de la prestació econòmica s'aplicaran els següents coeficients reductors per a ponderar la intensitat de prestació del servici:
a) En relació a les prestacions econòmiques per a cures en l'entorn familiar de persones dependents i de cures d'assistència personal,
Grau de dedicació mensual a la persona dependent Coeficient reductor
Complet (més de 160 hores/mes) 0%
Parcial (entre 81 i 160 hores/mes) 25%
Mínim (entre 41 i 80 hores/mes) 50%
* * * * *
Grado de dedicación mensual a la persona dependiente Coeficiente reductor
Completo (más de 160 horas/mes) 0%
Parcial (entre 81 y 160 horas/mes) 25%
Mínimo (entre 41 y 80 horas/mes) 50%
b) Tractant-se de la prestació vinculada al servici d'atenció residencial la quantia efectiva a percebre per la persona dependent serà del 100% per a una atenció de la persona dependent en un centre residencial (atenció 24 hores).
c) Tractant-se de la prestació vinculada al servici d'atenció en Centre de Dia i Centre de Nit, la quantia de la prestació econòmica vinculada al servici serà d'un 60% sobre la quantia màxima establida.
3. En tot cas la quantia reconeguda a favor de la persona dependent no podrà en cap cas superar el cost del servici a què estiga vinculada.
Article 19. Deduccions.
D'acord amb el que disposa l'article 31 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre i l'article 14 del Reial Decret 727/2007, de 8 de juny, de l'import de la prestació econòmica reconeguda a favor del beneficiari en qualsevol de les tres modalitats que regula esta ordre es deduiran les quantitats percebudes pel beneficiari per percepció de prestacions de naturalesa i finalitat anàlogues a les establides en els règims públics de protecció social i, en particular, les següents:
a) El complement de gran invalidesa regulat en l'article 139.4 del Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juliol, pel qual s'aprova la Llei General de la Seguretat Social.
b) El complement de l'assignació econòmica per fill a càrrec major de 18 anys amb un grau de minusvalidesa igual o superior al 75%, previst en l'article 182 bis.2.C, del Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juny, pel qual s'aprova la Llei General de la Seguretat Social.
c) El complement per necessitat tercera persona de la pensió d'invalidesa no contributiva, previst en l'article 145.6, del Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juny, pel qual s'aprova la Llei General de la Seguretat Social.
d) El subsidi per ajuda de tercera persona, previst en l'article 12.2.C, de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'Integració Social dels Minusvàlids, LISMI.
Article 20. Import mínim garantit.
L'import de les prestacions econòmiques que regula esta ordre per a cada persona beneficiària en situació de dependència de grau III, en qualsevol de les seues modalitats, no podrà ser en cap cas inferior a la pensió no contributiva (PNC).
Article 21. Pagament de les prestacions econòmiques.
1. L'abonament de les prestacions econòmiques que regula esta ordre es realitzarà mensualment i, preferentment, per mitjà de transferència bancària al compte designat per la persona beneficiària o, si és el cas, pels seus representants legals o voluntaris.
2. Les prestacions econòmiques reconegudes es faran efectives a partir de l'inici del seu any d'implantació, d'acord amb el calendari de l'apartat 1 de la disposició final primera de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, o des de la data de la sol·licitud de reconeixement de la persona interessada, si esta és posterior a l'esmentat inici.
No obstant, si la persona beneficiària no estiguera rebent cap servici dels previstos en el catàleg de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, o en el que establisca la Generalitat, en el moment de la seua sol·licitud, de conformitat amb el que disposa l'article 10.4 del Decret 171/2007, de 28 de setembre, pel qual s'establix el procediment per a reconéixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones dependents, la data d'efectes serà aquella en què comence a prestar-se el servici.
Article 22. Obligacions de les persones beneficiàries.
1.Les persones perceptores de les prestacions econòmiques regulades en esta ordre estaran obligades a:
a) Facilitar directament, o a través del seu representant, tota la informació i dades que li siguen requerides i que resulten necessàries perquè l'administració puga verificar l'aplicació a la seua finalitat de les quantitats satisfetes, així com per a realitzar quantes comprovacions o actuacions es consideren oportunes.
b) Destinar les prestacions econòmiques a les finalitats per a les quals van ser reconegudes, així com a justificar la seua aplicació.
c) Comunicar a l'òrgan competent de l'administració qualsevol variació de circumstàncies que puguen afectar el dret, el contingut o la quantia de la prestació econòmica en el termini de trenta dies comptadors des que la dita variació es produïsca.
2. Si la persona beneficiària incomplira les obligacions establides en l'apartat anterior i, com a conseqüència d'això, es derivaren quanties indegudament percebudes de les prestacions econòmiques, estarà obligada al seu reintegrament o a l'abonament de la diferència que corresponga.
3. Per a l'aplicació del que disposa l'apartat anterior, la conselleria de Benestar Social aplicarà el que disposa la normativa reguladora en matèria de subvencions.
CAPÍTOL VII
Nivell addicional de protecció de les prestacions
Article 23. Nivell addicional de protecció.
1. De conformitat amb l'article 7.3r de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, la Comunitat Valenciana, establix un nivell addicional de protecció que es concreta en les següents prestacions econòmiques:
a) Un increment de fins un 15% en l'import de la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar de persones dependents que es fixe, d'acord amb el que s'establix en esta ordre, en els supòsits de persones dependents de grau III, nivell 2 amb discapacitat i/o malaltia mental crònica.
b) En el cas que concórreguen els requisits que donen dret als increments regulats en l'apartat a) i b), només se'n podrà reconéixer un.
c) L'abonament del diferencial entre la quantia de la prestació econòmica vinculada al servici regulada en esta ordre i la quantia que li correspondria percebre a l'interessat a través del sistema Bo-residència; Bo Centre de Dia, BONAD, o Prestacions Econòmiques Individualitzades (PEI), en funció de l'aplicació de la regulació d'estes ajudes i del règim de copagament establit per la Generalitat per a estos servicis, mentre es mantinguen estos sistemes.
Este nivell addicional de protecció, en els supòsits previstos en la disposicions transitòria segona i quinta, apartat 4, únicament serà aplicable respecte a aquelles persones que en el moment de reconéixer-se la prestació econòmica vinculada siguen beneficiàries de les referides ajudes.
2. El nivell addicional de protecció es finança a càrrec dels fons propis de la Generalitat, i no tindrà caràcter de dret subjectiu.
Article 24. Reconeixement i pagament del nivell addicional de protecció.
El reconeixement d'estes ajudes econòmiques addicionals, així com la seua quantificació en concret per a cada beneficiari es faran a través del programa individual d'atenció.
Article 25. Altres ajudes.
1. Al marge del nivell addicional de protecció que s'establix en esta ordre, la Generalitat, a través de convocatòries específiques, podrà atorgar ajudes i subvencions públiques a particulars i a entitats locals per a la realització d'obres d'accessibilitat en edificis i en entorns urbans.
2. Així mateix, la conselleria de Benestar Social anualment convocarà ajudes per al finançament total o parcial dels gastos derivats de l'adquisició d'ajudes tècniques o dels instruments necessaris per a recolzar la persona dependent per al desenvolupament de la seua vida ordinària i per al finançament total o parcial dels gastos derivats de l'adaptació de la vivenda que constituïsca la llar de la persona dependent a les seues necessitats de mobilitat, a fi de millorar la seua capacitat de desplaçament dins de la vivenda habitual.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Capacitat econòmica de la persona beneficiària
1. D'acord amb l'article 14.7 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, a l'efecte d'esta ordre, la capacitat econòmica personal dels beneficiaris de les prestacions del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència es calcularà valorant el nivell de renda i patrimoni de la persona interessada.
2. Fins que no siguen determinades reglamentàriament per l'administració General de l'Estat, s'aplicaran les següents regles per a valorar la capacitat econòmica de la persona beneficiària d'estes ajudes.
3. S'entén per renda la totalitat dels ingressos derivats de:
a) Els rendiments del treball, incloses pensions i prestacions de previsió social, siga quin siga el seu règim.
b) Els rendiments del capital mobiliari i immobiliari.
c) Els rendiments de les activitats econòmiques.
d) Els guanys i les pèrdues patrimonials.
S'entendrà com a renda personal del beneficiari la suma dels seus ingressos dividit pel nombre de membres de la seua unitat familiar. A este efecte es considera unitat familiar la que establisca la llei reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
4. S'entén per patrimoni la totalitat del capital mobiliari i immobiliari de la persona beneficiària.
Per a l'estimació del valor del patrimoni se seguiran les normes establides per a l'impost sobre el patrimoni amb deducció de les càrregues i gravàmens que disminuïsquen el seu valor, i també dels deutes i les obligacions personals de què haja de respondre.
Es consideren exempts de còmput l'habitatge habitual i els béns i drets qualificats com a exempts en la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l'Impost sobre el Patrimoni, fins al límit que determine la legislació de l'impost sobre el patrimoni aplicable quan el beneficiari reba servicis o prestacions i haja de continuar residint en el seu domicili, o bé, quan residint en un centre residencial, tinguera a càrrec seu el seu cònjuge o persones d'edat inferior a 25 anys que continuen vivint en este.
5. La capacitat econòmica final del sol·licitant serà la corresponent a la seua renda, modificada a l'alça per la suma d'un 5% del valor del patrimoni net que supere el mínim exempt per a la realització de la declaració de l'impost sobre el patrimoni a partir dels 65 anys d'edat; un 3% dels 35 anys als 65 anys, i un 1% els menors de 35 anys.
6. Esta quantitat serà la que es considerarà a l'efecte de l'aplicació de l'IPREM previst en l'article 18 d'esta ordre.
7. La falsificació o ocultació de dades sobre la capacitat econòmica podrà donar lloc a la suspensió temporal o definitiva de la prestació del servici, i també en el cas de les prestacions econòmiques, a la devolució de les quantitats percebudes indegudament.
Segona. Règim econòmic dels servicis del Catàleg de Servicis del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana
1. El gaudi dels servicis del Catàleg de Servicis del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana que es preveuen en l'article 2.1 d'esta ordre que siguen reconeguts al beneficiari, a través de l'aprovació del Programa Individual d'Atenció, s'efectuarà en règim de copagament, és a dir, contribuint el beneficiari al finançament del seu cost, en funció de la seua capacitat econòmica.
2. L'import que ha de satisfer la persona beneficiària es determinarà d'acord amb el que preveu el Decret 23/1993, de 8 de febrer, i el Decret 103/1995, de 16 de maig, fins que no siguen acordats pel Consell Territorial de SAAD els criteris per a establir el sistema de copagament per a cada un dels servicis del sistema.
3. El servici de teleassistència tindrà caràcter gratuït per a totes les persones que el tinguen reconegut en el seu programa individual d'atenció.
4. Les persones que tinguen dret a la prestació de servici i que es troben ateses en un centre de dia o residencial a l'entrada en vigor d'esta ordre continuaran efectuant la contribució econòmica en la forma i quantia en què ho estaven fent fins que s'establisca la nova regulació de la contribució econòmica, d'acord amb els criteris que fixe el Consell Territorial del SAAD, i hi serà d'aplicació l'opció que resulte més favorable.
Tercera. Cooperació administrativa
La conselleria de Benestar Social podrà demanar la col·laboració de qualssevol altres administracions públiques a l'efecte d'exercir les seues competències i potestats en relació amb el contingut d'esta ordre i amb l'objecte de tramitar els procediments i les mesures que escaiga per a garantir una efectiva atenció a les persones en situació de dependència, tal com preveu l'article 4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Quantia de les prestacions econòmiques regulades en esta ordre
1. De conformitat amb el que disposa l'annex 2 del Reial Decret 727/2007, de 8 de juny, pel qual s'establixen els criteris per a determinar les intensitats de protecció dels servicis i la quantia de les prestacions econòmiques de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, les quanties màximes de la prestacions econòmiques regulades en esta ordre per al 2007 són les següents:
1. PRESTACIÓ ECONÒMICA VINCULADA AL SERVICI:
- Grau III, nivell 2 780 euros mensuals
- Grau III, nivell 1 585 euros mensuals
2. PRESTACIÓ ECONÒMICA PER A CURES EN L'ENTORN FAMILIAR DE PERSONES DEPENDENTS:
- Grau III, nivell 2 487 euros mensuals
- Grau III, nivell 1 390 euros mensuals
3. PRESTACIÓ ECONÒMICA D'ASSISTÈNCIA PERSONAL:
- Grau III, nivell 2 780 euros mensuals
- Grau III, nivell 1 585 euros mensuals
Segona. Règim d'homologació del sistema Bo Residència i Bo Centre de Dia al Sistema d'Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana després de la Llei 39/2006, de 14 de desembre
1. Des de l'entrada en vigor de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, les ajudes públiques atorgades o que atorgue la conselleria de Benestar Social a l'empara de les ordres reguladores dels programes d'ajudes de Bo Residència i Bo Centre de Dia, durant l'any en què tinguen efecte, tindran la consideració de prestacions econòmiques vinculades al servici per a aquelles persones respecte a les quals les resolucions de reconeixement del seu grau i nivell de dependència i el seu programa individual d'atenció preveja com a servicis i prestacions més adequats a la seua situació personal els servicis de centre de dia i servici d'atenció residencial.
2. En conseqüència, les persones que es troben en la situació descrita en l'apartat anterior des del moment que siga efectiu el seu dret d'obtindre esta prestació econòmica vinculada al servici, no tindran necessitat de ratificar la seua sol·licitud per a anualitats posteriors al 2007.
3. Esta homologació del règim de les ajudes actuals al que preveu la 39/2006, de 14 de desembre, implicarà el manteniment per temps indefinit de les obligacions que el beneficiari va assumir en relació a la seua estada en el centre de què es tracte, derivades del seu reglament de règim interior i del que disposa l'Ordre de 20 de desembre de 2005, per la qual es regula l'Estatut dels Usuaris de Centres de Servicis Socials Especialitzats, i també el manteniment de les seues obligacions d'informació i aportació de documentació en relació amb el centre que es preveja en les ordres que, per al corresponent exercici, convoquen els programes d'ajudes de Bo Residència i Bo Centre de Dia.
4. De conformitat amb el que establix el nivell addicional de protecció previst en l'article 23 d'esta ordre, els qui hagen obtingut el reconeixement per part de la conselleria de Benestar Social de prestacions econòmiques a càrrec de les ordres que s'esmenten en l'apartat 1 d'esta disposició no els serà minvada en cap cas eixa quantia a pesar que l'import de la prestació econòmica vinculada al servici, calculada d'acord amb el que establix la Llei 39/2006, de 14 de desembre, resulte inferior a la quantia que tinguen reconeguda.
5. La Generalitat abonarà, a càrrec dels seus pressupostos, la diferència fins a equiparar l'import de la prestació vinculada al servici amb l'import de les ajudes que s'establisquen per mitjà del sistema Bo Residència i Bo Centre de Dia.
6. L'anterior s'ha d'entendre sense perjudici que la conselleria de Benestar Social mantinga el sistema Bo Residència i Bo Centre de Dia per a persones no dependents, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, i dependents que, per virtut del calendari d'implantació previst en la disposició final primera de la Llei 39/2006, tinguen supeditada l'efectivitat del seu dret.
Tercera. Règim dels centres i servicis privats no concertats adherits al sistema Bo Residència i Bo Centre de Dia després de la Llei 39/2006, de 14 de desembre
1. A l'efecte de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, els centres adherits als programes Bo Residència i Bo Centre de Dia tindran la consideració de centres acreditats provisionalment per a la prestació dels servicis d'atenció residencial i/o servici de centre de dia a beneficiaris de la prestació econòmica vinculada al servici.
2. L'òrgan competent de la conselleria de Benestar Social per a atorgar la condició de centre adherit als programes de Bo Residència i Bo Centre de Dia expedirà a este efecte un certificat que permeta justificar davant de tercers esta condició.
3. La condició de centre acreditat provisionalment implicarà l'obligació de mantindre per temps indefinit les obligacions que es preveuen en les ordres reguladores del programa per a finançar estades en residències de la tercera edat i del programa per a finançar estades en centres de dia per a persones majors dependents.
4. En particular esta condició implicarà el respecte dels preus establits en les esmentades ordres.
5. Amb caràcter general l'acreditació provisional del centre per a la prestació dels servicis d'atenció residència i/o servici de centre de dia es considerarà com a autorització operativa, de tal manera que els centres estaran obligats a fer les adaptacions que en virtut de la normativa aplicable, estatal o autonòmica resulten necessàries per a prestar el servici en les condicions de qualitat, idoneïtat i atenció a les persones dependents que en cada moment es consideren adequades.
6. Els centres acreditats provisionalment hauran d'obtindre l'acreditació definitiva d'acord amb el que establisca l'ordre de la conselleria de Benestar Social que regule els requisits i el procediment per a la dita acreditació. Transcorregut, si és el cas, el temps establit en la dita ordre, perdran la seua condició de centres acreditats amb caràcter provisional.
7. En tot cas els centres podran renunciar a la seua condició d'acreditats provisionalment amb efectes des de l'1 de gener de l'any següent.
Quarta. Règim especial de les residències d'Accessibilitat Social
1. A l'efecte de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, els centres d'Accessibilitat Social, tindran a tots els efectes jurídics la condició de centres concertats, entenent-s'hi que els termes i condicions del dit concert són aquells que es deriven del plec de condicions pel qual es va regir la licitació del contracte administratiu especial per a la implantació de les 9.000 places residencials, i també els respectius contractes subscrits amb les empreses adjudicatàries d'esta licitació.
2. No obstant això i sense perjudici d'eixa conversió des de l'entrada en vigor d'esta ordre, en el termini d'un any s'establiran de comú acord els possibles ajustos que resulten necessaris en relació al règim jurídic i econòmic.
3. Estos ajustos hauran de dirigir-se, fonamentalment, a materialitzar la garantia d'exclusivitat contractualment reconeguda a favor de les empreses adjudicatàries del Pla d'Accessibilitat Social, en virtut del que establix el plec de clàusules administratives particulars que va regir la mencionada licitació i en els seus respectius contractes.
4. A este efecte i respectant, en tot cas, els aspectes fonamentals d'aquella licitació (nombre de centres, nombre de places en cada centre, termini de duració del contracte), i la lliure voluntat de les parts contractants, dins de les disponibilitats pressupostàries de la Generalitat i de forma coherent amb les previsions d'atenció residencial en la Comunitat Valenciana per als pròxims anys, es podrà incrementar el nombre de places a subjectar al règim de concert fins al 100% de les places disponibles en els dits centres, fins a la finalització del termini contractual, entenent-se com a tals qualsevol de les places existents en els centres acollits al Pla d'Accessibilitat Social, independentment de la seua naturalesa (places d'accessibilitat social o places de lliure disposició).
5. Com a conseqüència dels ajustos regulats en esta disposició transitòria, el nombre de places concertades entre la Generalitat i qualsevol de les empreses adjudicatàries del Pla d'Accessibilitat Social no podrà ser inferior al nombre de places posades a disposició de la conselleria de Benestar Social com a places d'accessibilitat, ni superior al nombre total de places disponibles en els dits centres.
Quinta. Règim d'homologació del Sistema de Bo d'Atenció a les Persones amb Discapacitat o amb malalties mental crònica (BONAD), al Sistema d'Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana, després de la Llei 39/2006, de 14 de desembre
1. Des de l'entrada en vigor de la Llei 39/2006, de 14 de desembre de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, les ajudes públiques que atorguen la conselleria de Benestar Social, a l'empara de les ordres que per a cada exercici convoquen els programes d'ajudes de Bo d'Atenció a les Persones amb Discapacitat o amb malaltia mental crònica (BONAD), i les Prestacions Econòmiques Individualitzades (PEI), tindran la consideració de prestacions econòmiques vinculades al servici per a aquelles persones respecte a les quals les resolucions de reconeixement del seu grau i nivell de dependència i el seu programa individual d'atenció preveja com a servicis i prestacions més adequats a la seua situació personal el servici de Centre de Dia d'Atenció Especialitzada i servici d'Atenció Residencial en la seua modalitat de Centre d'Atenció a Persones en Situació de Dependència, quant als distints tipus de discapacitat.
2. En conseqüència, les persones que es troben en la situació descrita en l'apartat anterior, des del moment que siga efectiu el seu dret d'obtindre esta prestació econòmica vinculada al servici, no tindran necessitat ratificar la seua sol·licitud per a anualitats posteriors a 2007.
3. Esta homologació del règim de les ajudes actuals al que preveu la Llei 39/2006, de 14 de desembre implicarà el manteniment per temps indefinit de les obligacions que el beneficiari va assumir en relació a la seua estada en el centre de què es tracte, derivades del seu Reglament de Règim Interior i del que disposa l'Ordre de 20 de desembre de 2005 per la qual es regula l'Estatut dels Usuaris de Centres de Servicis Socials Especialitzats i també el manteniment de les seues obligacions d'informació i aportació de documentació en relació amb el centre que es regulen en les ordres que, per al corresponent exercici, convoquen els programes d'ajudes BONAD.
4. D'acord amb el que establix el nivell addicional de protecció previst en l'article 23 d'esta ordre, els qui hagen obtingut el reconeixement per part de la conselleria de Benestar Social de prestacions econòmiques a càrrec de les ordres que se citen en l'apartat 1 d'esta disposició, no veuran minvada en cap cas eixa quantia a pesar que l'import de la prestació econòmica vinculada al servici, calculada d'acord amb el que establix la Llei 39/2006, de 14 de desembre, resulte inferior a la quantia que tinguen reconeguda.
5. La Generalitat abonarà, a càrrec dels seus pressupostos, la diferència fins a equiparar l'import de la prestació vinculada al servici amb l'import de les ajudes que s'establisquen per mitjà del sistema BONAD i les Prestacions Econòmiques Individualitzades (PEI).
6. L'anterior s'ha d'entendre sense perjudici que la conselleria de Benestar Social mantinga el sistema BONAD, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, per a persones no dependents i dependents amb discapacitat o amb malaltia mental crònica que, per virtut del calendari d'implantació previst en la disposició final primera de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, tinguen supeditada l'efectivitat del seu dret.
Sexta. Règim dels centres i servicis privats no concertats adherits al Sistema de Bo d'Atenció a les Persones amb Discapacitat o amb malaltia mental crònica (BONAD), després de la Llei 39/2006, de 14 de desembre
1. A l'efecte de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, els centres adherits al Programa de Bo d'Atenció a les Persones amb Discapacitat o amb malaltia mental crònica (BONAD), tindran la consideració de centres acreditats provisionalment per a la prestació dels servicis d'atenció residencial en l'especialitat de centre d'atenció a persones en situació de dependència, quant als distints tipus i/o servici de centre de dia d'atenció especialitzada a beneficiaris de la prestació econòmica vinculada al servici.
2. L'òrgan competent de la conselleria de Benestar Social per a atorgar la condició de centre adherit al Programa de Bo d'Atenció a les Persones amb Discapacitat o amb malaltia mental crònica (BONAD) expedirà a este efecte un certificat que permeta justificar davant de tercers esta condició.
3. La condició de centre acreditat provisionalment implicarà el manteniment per temps indefinit de les obligacions que es preveuen en l'article 32 de l'Ordre de 24 de febrer de 2006, a la qual es remet en la seua disposició addicional segona l'Ordre de 20 de febrer de 2007.
4. En particular esta condició implicarà el respecte dels preus establits en les esmentades ordres.
5. Amb caràcter general l'acreditació provisional del centre per a la prestació dels servicis d'atenció residèncial especialitzada i/o servici de centre de dia d'atenció especialitzada es considerarà com a autorització operativa, de tal manera que els centres estaran obligats a les adaptacions que per virtut de la normativa aplicable, estatal o autonòmica, resulten necessàries per a prestar el servici en les condicions de qualitat, idoneïtat i atenció a les persones dependents que en cada moment es consideren adequades.
6. Els centres acreditats provisionalment hauran d'obtindre l'acreditació definitiva, d'acord amb el que establisca l'ordre de la conselleria de Benestar Social que regule els requisits i el procediment per a la mencionada acreditació després de la fixació dels criteris comuns per a l'acreditació de centres per part del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència. Transcorregut, si és el cas, el temps establit en la dita ordre, perdran la seua condició de centres acreditats amb caràcter provisional.
7. En tot cas, els centres podran renunciar a la seua condició d'acreditats provisionalment, amb efectes des de l'1 de gener de l'any següent.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Aplicació
La Secretaria Autonòmica de Benestar Social dictarà les instruccions necessàries per al desplegament i l'execució del que disposa esta ordre.
Segona. Entrada en vigor
La present Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 5 de desembre de 2007
El consellar de Benestar Social i
vicepresident tercer del Consell
JUAN G. COTINO FERRER

linea
Mapa web