Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 46/1983, de 18 d'abril de 1983, pel qual s'aproven les normes provisionals per a l'aministració, defensa i conservació del Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

(DOGV núm. 103 de 05.05.1983) Ref. Base de dades 0158/1983

Decret 46/1983, de 18 d'abril de 1983, pel qual s'aproven les normes provisionals per a l'aministració, defensa i conservació del Patrimoni de la Generalitat Valenciana.
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 50.2, estableix que «EI Patrimoni de la Comunitat Autònoma, la seua administració, defensa i conservació, seran regulats per Llei de les Corts Valencianes». Aquest precepte, en tant que expressió concreta del reconeixement de l'existència del Patrimoni propi de la Comunitat Autònoma, que la mateixa Constitució realitza en l'article 157, apartat 1, d), constitueix exigència d'ineludible i ràpid compliment per a l'eficaç configuració jurídica de l'autonomia de la nostra Comunitat. La titularitat patrimonial es converteix en la millor demostració de l'aptitut reconeguda a la Generalitat Valenciana per a ser titular de béns i drets.
Mentre es promulga la Llei, cal dictar les normes necessàries per a adequar-les a la nova realitat derivada de l'entrada en vigor de la Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol, per la qual s'aprova l'Estatut d'Autonomia de la nostra Comunitat.
Amb aquesta finalitat, i tenint en compte les disposicions vigents, a proposta del Conseller d'Hisenda i després de la deliberació del Ple del Consell en la reunió del día 18 d'abril de 1983,
DECRETE
Article primer.
El patrimoni de la Generalitat està integrat per:
a) Els béns i drets de què era titular la Generalitat durant la vigència del règim pre-autonòmic.
b) Els béns i drets efectes als serveis transferits per l'Estat a la Comunitat Autonòmica Valenciana.
c) Els béns procedents d'herències intestades, quan el causant ostentàs la condició jurídica de valencià, en els termes que establesca la legislació de l'Estat.
d) Els béns i drets adquirits per la Generalitat mitjançant qualsevol titol jurídic vàlid.
Article segon.
1. En termes generals, les competències que la legislació general del patrimoni de l'Estat atribueix al Director General de Patrimoni, Ministre d'Hisenda i Consell de Ministres, s'atribuiran, respectivament i en l'àmbit del Patrimoni de la Generalitat, al Tresorer General, Conseller d'Hisenda o al Consell.
2. L'exercici de les competències que regula aquest Decret, igual que el desenvolupament dels procediments que s'hi preveuen, es realitzarà d'acord amb el que disposa aquest Decret i, en defecte d’açò, s'integrarà segons la normativa vigent al respecte en la Legislació General del Patrimoni de l'Estat.
Article tercer.
L'administració del Patrimoni de la Generalitat correspon al Conseller d'Hisenda, que l'exercirà normalment mitjançant la Tresoreria General i el Servei del Patrimoni dependent d'aquesta.
El Conseller d'Hisenda podrà proposar al Consell que, en alguns casos, aquestes facultats siguen transferides a altres òrgans de l'administració de la Generalitat.
Article quart.
La representació de la Generalitat en matèria patrimonial compet al Conseller d'Hisenda.
Aquest departament exercirà la representació extrajudicial, compareixent en representació de la Generalitat en l'atorgament de les escriptures públiques en què es formalitzen negocis jurídics de tràfic patrimonial, sense perjudici que es produesca una delegació de competències mitjançant la resolució corresponent del Conseller d'Hisenda, publicada al «Diari Oficial de la Generalitat Valenciana».
La representació en judici serà assumida pel Servei corresponent de la Generalitat que la tinga atribuïda amb caràcter general.
Article cinqué.
S'atribueix al Tresorer General:
a) L'exercici de les facultats per recuperar la possessió indegudament perduda sobre béns o drets del patrimoni.
b) L'exercici de les facultats per a investigar la situació en què es troben els béns i drets que fonamentadament es consideren patrimonials, a fi d'esbrinar la titularitat exacta.
c) L'exercici de les accions de delimitació dels immobles patrimonials.
d) L'exercici de les actuacions administratives tendents a identificar i avaluar els béns i drets que, com a conseqüència d'un procediment judicial o administratiu hagen estat adjudicats a la Generalitat.
e) Les facultats per a inscriure els béns i els drets de la Generalitat en els corresponents Registres Públics.
Article sisé.
1. La Conselleria d'Hisenda durà l'Inventari General de Béns i Drets de la Generalitat, on s'inclouran:
a) Els béns de la Generalitat, independentment de llur naturalesa, demanial o patrimoni, la forma d'adquisició i el departament o Conselleria a què estiguen afectats.
b) Els drets patrimonials.
c) Els béns dels Organismes autònoms de la Generalitat, sense altra excepció que aquells que hagen estat adquirits amb el propòsit de retornar-los al tràfic jurídic patrimonial, d'acord amb les seues finalitats peculiars, així com els adquirits per tal de garantir la rendabilitat de les disposicions per les quals siguen regits.
La Tresoreria General podrà recaptar dades i antecedents que considere necessaris per a la formació i actualització de l'Inventari General.
Article seté.
La Intervenció General establirà i durà, de forma permanent, l'oportuna Comptabilitat Patrimonial.
Article viuté.
l. Els fruits, rendes o percepcions de qualsevol classe o naturalesa produïts pel patrimoni de la Generalitat, prèvia liquidació quan siga necessària, seran ingressats en el Tresor de la Generalitat, amb aplicació als corresponents conceptes del Pressupost d’Ingressos.
2. Igualment, s'ingressarà en el Tresor de la Generalitat el producte de l'alienació dels béns i drets patrimonials.
Article nové.
1. Els procediments per a l'adquisició i alienació de béns immobles de la Generalitat, així com les permutes i cessions de béns immobles, seran els previstos per l'ordenament vigent en matèria de Patrimoni de l'Estat.
2. Pertoca al Conseller d'Hisenda la conservació dels béns immobles patrimonials fins que, mitjançant afectació, s'integren en el domini públic. A tal efecte, hom podrà dictar les mesures encaminades a la conservació dels béns expressats.
3. D'acord amb la legislació vigent en matèria de Patrimoni de l'Estat, el Conseller d'Hisenda podrà proposar al Consell l'adscripció de béns immobles als organismes autònoms de la Generalitat Valenciana.
El Conseller d'Hisenda, a través de la Tresoreria General, controlarà l'efectiva aplicació dels immobles adscrits als organismes autònoms a la finalitat per a la qual foren cedits, promovent, si s'escau, la reincorporació al patrimoni de la Generalitat.
Article deu.
Pertoca al Conseller d'Hisenda prendre en arrendament els béns immobles que la Generalitat necessite per tal de complir les seues finalitats.
Aquests arrendaments es concertaran mitjançant concurs públic, llevat dels casos que, a judici del Conseller d'Hisenda, calga o convinga concertar-los de manera directa.
La Tresoreria redactarà els plecs de condicions del concurs, publicarà la seua convocatòria al «Diari Oficial de la Generalitat Valenciana» y de la Província respectiva, i el procediment es desenvoluparà segons el que estableix la legislació estatal vigent.
Article onze.
L'adquisició dels béns mobles necessaris per al desenvolupament dels serveis públics o per a l'ornat i decoració de les dependències oficials, tindrà lloc a través de concurs, d'acord amb el Reglament del Patrimoni de l'Estat, llevat d'aquelles que tinguen la qualificació legal del seu ministre o quan es tracte d'adquisició de béns exceptuats del règim de concurs en la legislació general de contractes de l'Estat.
L'adquisició, que es verificarà pel Departament que haja d'utilitzar els béns de què es tracte, comportarà implícitament l'afectació d'aquests al servei públic corresponent.
Article dotze.
L'alienació dels béns mobles propietat de la Generalitat tindrà lloc mitjançant subhasta pública amb el mateix procediment dels immobles quan siga aplicable, però la competència per a acordar l'alienació i la realització d'aquesta correspondrà a la Conselleria que els hagués estat utilitzant.
L'acord d'alienació implicarà, per ell mateix, la desafectació dels béns de què es tracte.
La realització de la subhasta podrà ajornar-se si la quantia dels béns alienables no aconsella de celebrar-la de manera immediata.
El Tresorer General serà competent en tot cas per a declarar l'alienabilitat dels béns mobles adjudicats a la Generalitat en procediments judicials o com a conseqüència de procediments d'execució derivats de l'impagament de tributs. També serà competent per a aprovar la taxació, acordar l'alienació i aprovar, previ informe dels Serveis Jurídics de la Generalitat i de la Intervenció General, la subhasta d'aquests béns quan aquesta taxació no siga superior a 250.000 pessetes.
Article tretze.
1. Pertoca al Conseller d'Hisenda l'administració i l'explotació de les propietats incorporals de la Generalitat, en tots aquells casos en què no estiguen encomanades o s'encomanen específicament per Decret a una altra Conselleria.
2. L'adquisició d'aquests drets es realitzarà mitjançant decret acordat pel Consell, a proposta del Conseller d'Hisenda.
3. L'alienació d'aquests drets correspon també al Consell que, llevat dels casos excepcionals degudament justificats, la realitzarà mitjançant subhasta.
Article catorze.
L'adquisició, administració i alienació de títols representatius del capital d'empreses mercantils es subjecfaran al que preveu la legislació estatal.
Article quinze.
Pertoca al Conseller d'Hisenda l'afectació dels béns integrants del Patrimoni de la Generalitat a l'ús general o als serveis públics.
Aquesta facultat s'entendrà delegada en la Tresoreria General.
Article setze.
Els òrgans de l'Administració de la Generalitat que necessiten béns patrimonials determinats per tal de complir les seues finalitats, es dirigiran per conducte i amb l'aprovació del titular del Departament respectiu, al Conseller d'Hisenda, i s'expressarà quins són i les finalitats que tinguen previstes.
Article disset.
El Conseller d'Hisenda, a la vista de la situació dels béns, les raons invocades per a l'afectació i aquelles que puguen existir per una altra de distint ordre o la conservació en el Patrimoni, pendrà l'acord escaient, sense perjudici del que disposa l'article 25.
Article divuit.
L'afectació dels béns patrimonials es farà per ordre expressa, que serà comunicada al Conseller del Departament interessat.
L'ordre d'afectació expressarà el bé o els béns que incloga, la finalitat o les finalitats a què faça referència, la circumstància de quedar aquells integrats en el domini públic de la Generalitat i Departament al qual correspon l'exercici de les competències demanials, inclòsa l'administració i la conservació dels béns.
En la mateixa ordre es demanarà del Departament a què els béns es destinen, la designació d'un representant perquè concórrega, amb l'anomenat pel Tresorer General, a l'acte d'afectació en la data determinada.
Article dinou.
El representant designat per la Conselleria d'Hisenda i el de la Conselleria a què els béns s'hagen de destinar, subscriuran una acta d'afectació d'acord amb el model oficial, en la qual consfaran els extrems continguts en l'ordre del compliment de la qual es tracte.
Aquesta acta serà tramesa a la Tresoreria General, i una còpia, al Departament destinatari del bé.
L'afectació es farà constar a l'Inventari General i, si s'escau, al Registre de la Propietat.
Subscrita l'acta, el Departament interessat utilitzarà els béns afectats d'acord amb la finalitat prevista.
Article vint.
Els distints Departaments o Conselleries podran dirigir-se al Conseller d'Hisenda a fi d'obtenir la informació que necessiten sobre béns existents al Patrimoni de la Generalitat que puguen ser afectats a determinades finalitats. Si, a la vista de la informació rebuda, estimassen que algun o alguns d'aquests béns convenen a aquelles finalitats, iniciaran la tramitació d'acord amb el que disposa l'article l.er i s'observaran les prevencions i els procediments establerts en aquest capítol.
Article vint-i-u.
La desafectació dels béns que no siguen necessaris a l'ús general o als serveis públics, pertoca al Conseller d'Hisenda, independentment de quin haja estat el procediment seguit per a l'adquisició, el Departament que l'hagués realitzat o la causa per la qual haguessen passat al domini de la Generalitat.
Vint-i-dos.
Per a aquests efectes, el Departament que els tingués sota la seua administració i custòdia, dirigirà comunicació a la Tresoreria General, en la qual hauran de constar totes les circumstàncies que permeten la identificació del bé o béns de què es tracte i les causes que determinen la desafectació.
La Tresoreria General tramitarà l'oportú expedient i recaptarà del Departament interessat la designació d'un representant que, amb el nomenat per l'esmentat Centre directiu, formalitze l'acta corresponent de lliurament del bé o béns al Patrimoni de la Generalitat.
Article vint-i-tres.
Igualment es procedirà en els casos de delimitació del domini públic en què els terrenys sobrants s'integraran en el Patrimoni de la Generalitat. A aquestes delimitacions haurà d'acudir en tot cas un representant de la Conselleria d'Hisenda; a tals efectes l'Organ competent per a realitzar la delimitació cursarà oportunament la citació necessària a la Tresoreria General.
La Conselleria d'Hisenda podrà recaptar dels departaments competents la delimitació dels béns del domini públic, a efectes de la integració dels possibles terrenys sobrants en el Patrimoni de la Generalitat.
Article vint-i-quatre.
La incorporació al Patrimoni de la Generalitat dels béns desafectats, fins i tot quan provinguen de la delimitació del domini públic, no se considerarà efectuada fins la recepció formal per part de la Conselleria d'Hisenda dels béns de què es tracte; i mentrestant aquells seguiran tenint el caràcter de domini públic.
Article vint-i-cinc.
Les Conselleries que necessiten béns que es troben afectats a d'altres, es dirigiran a la Conselleria d'Hisenda per tal que aquesta incoe l'expedient oportú, en el qual, amb audiència de totes les Conselleries interessades, es decidirà sobre el destí del bé o béns de què es tracte, mitjançant resolució motivada. Quan hi haja discrepància entre les Conselleries interessades o entre alguna d'aquestes i la Conselleria d'Hisenda, sobre l'afectació, desafectació o canvi de destinació determinats, la resolució corresponent serà de la competència del Consell a proposta del Conseller d'Hisenda.
DISPOSICIONS FINALS
Primera.
Correspon al Conseller d'Hisenda l'exercici de la potestat reglamentària per al desenvolupament i execució d'aquest Decret.
Segona.
Aquest Decret entrarà en vigor el dia següent al de publicació al «Diari Oficial de la Generalitat Valenciana».
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller d'Hisenda
ANTONIO BIRLANGA I CASANOVA

linea
Mapa web