Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 11/1995, de 10 de gener, del Govern Valencià, pel qual regula l'activitat de prestació de serveis a domicili.

(DOGV núm. 2435 de 25.01.1995) Ref. Base de dades 0172/1995

DECRET 11/1995, de 10 de gener, del Govern Valencià, pel qual regula l'activitat de prestació de serveis a domicili.
Com que és conegut el caràcter beneficiós que ha tingut per a la societat l'aprovació dels reglaments sobre tallers d'automòbils, electrodomèstics i bugaderies, sembla lògic i adient fer un pas endavant en la protecció del consumidor, usuari de serveis. Respecte d'això, el sector de serveis a domicili no només té una important incidència econòmica sobre el ciutadà mitjà sinó que també, en absència d'una regulació, comencen a ser cada dia més freqüents conductes contràries als interessos del consumidor i a la lleialtat de les relacions professionals.
Aquest decret pretén garantir l'equilibri en les relacions entre el consumidor i les persones que es dediquen professionalment a una activitat tan important per a ell com és el manteniment del seu habitatge. Per això, seguint els principis establerts per la Llei 2/1987, de 9 d'abril, de l'Estatut de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana, s'ha establert el seu dret a obtenir un pressupost escrit abans d'iniciar la prestació del servei i l'obligació del prestador d'emetre factures quan l'ha fet; també s'ha previst l'obligació que en la factura mateixa figuren les condicions de la garantia, a fi que el coneixement d'aquestes resulte fàcilment accessible al consumidor. Per últim, s'han qualificat com a infracció les pràctiques abusives en la prestació d'aquests serveis a domicili que en ocasions els consumidors pateixen per causa de la seua ignorància, inferioritat i indefensió enfront de les persones, físiques o jurídiques, que realitzen aquests serveis. Tot això es durà a terme intentant no imposar, tant com siga possible, al prestador del servei obligacions innecessàries.
En virtut d'això, a proposta del conseller de Sanitat i Consum, amb l'informe favorable del Consell Valencià de Consum, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 10 de gener de 1995,
DECRETE:
Article primer. àmbit d'aplicació
1. Aquesta disposició s'aplicarà a totes les persones físiques o jurídiques que es dediquen a la prestació al consumidor de serveis a domicili, tal com es defineix en l'article 3 de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de 9 d'abril.
2. Als efectes del que preveu aquest decret, s'entén per serveis a domicili tots els destinats al manteniment i la reforma de l'habitatge, en general, i de les instal·lacions i edificacions annexes, de propietat individual o comuna.
3. Queden exclosos d'aquesta disposició els serveis de lliurament a domicili i els que tinguen caràcter subsidiari respecte de l'activitat de venda de béns.
4. Tampoc s'aplicarà aquesta disposició als serveis a domicili en què la protecció dels interessos del consumidor siga l'objecte d'una protecció específica.
Article segon. Pressupostos
1. Tots els usuaris, o qui actue en nom seu, tenen dret a un pressupost previ per escrit. El prestador del servei haurà d'acreditar documentalment que ha informat al client d'aquesta possibilitat abans de la realització del servei.
2. En el pressupost caldrà que hi figure:
a) Nom i cognoms o denominació social, adreça, telèfon, CIF o NIF del prestador del servei i núm. d'autorització o registre, si el tipus d'activitat ho requereix.
b) Nom, cognoms, NIF i adreça del client, descripció del servei amb indicació de característiques, qualitats i resultat final sol·licitats, i adreça on ha de ser realitzat.
c) Quantitat, qualitat concreta i detallada amb expressió de marques o models, si cal, i preu unitari dels materials.
d) Preu de la mà d'obra per hora, dia, metres, superfícies, volums o altre tipus de tarifes usuals en el tipus de servei, i despeses de desplaçament.
e) Data aproximada d'inici i acabament del servei, des de la data en què l'usuari hi done la conformitat.
f) Preu total del servei, impostos inclosos, i forma de pagament.
g) Període de garantia.
h) Període de validesa de l'oferta realitzada en el pressupost.
i) Indicació de l'existència de fulls de reclamacions a disposició del client, d'acord amb el que preveu el Decret 77/1994, de 12 d'abril, del Govern Valencià, que regula els fulls de reclamacions dels consumidors i usuaris de la Comunitat Valenciana.
j) Data, signatura i, si en té, segell del prestador del servei i, al costat, un quadre reservat per a la signatura d'acceptació del client, on expressament ha de constar, en lletres majúscules de la mateixa mida que les emprades en la resta del document, la frase «Pressupost rebut abans de la realització dels treballs».
3. El pressupost constarà d'original i còpia. L'original es lliurarà al client, i el prestador del servei haurà de conservar-ne la còpia signada pel client en senyal de conformitat, durant un termini no inferior a un any des del venciment de la garantia.
4. Si a l'inici o durant la prestació del servei s'adverteix l'existència de vicis o defectes ocults en l'obra, la instal·lació o l'objecte a què es refereix el servei i que no han estat considerats en el pressupost acceptat, caldrà assabentar per escrit immediatament el client, amb indicació de l'increment de l'import del cost del servei i de les causes. El document i una còpia, que haurà de ser lliurada al client, han de ser signats per ambdues parts en senyal de conformitat.
5. Les variacions del pressupost que responguen a modificacions sol·licitades per l'usuari hauran de constar per escrit i de ser aprovades mitjançant la seua signatura.
6. En el cas que el consumidor no accepte el pressupost ofert, es podrà cobrar l'import de la seua elaboració, sempre que s'acredite documentalment que s'ha informat de l'obligació de pagament abans de la sol·licitud.
En la factura d'elaboració del pressupost sols es podrà cobrar una vegada despeses de desplaçament, encara que la confecció n'haja exigit més d'un.
7. La renúncia a l'elaboració del pressupost previ es farà constar de forma expressa en la factura amb la frase «Renuncie al pressupost», escrita de pròpia mà pel client, i amb la seua signatura.
Article tercer. Factures
1. Quan s'haurà fet el servei, el prestador haurà de lliurar al client una factura amb les següents dades:
a) Número de la factura.
b) Nom i cognoms o denominació social, adreça, NIF i telèfon del prestador del servei.
c) Nom, cognoms i adreça del client.
d) Descripció del servei realitzat.
e) Preu total amb desglossament de materials, mà d'obra i impostos.
f) Període de durada de la garantia.
g) Data i signatura del prestador del servei i del client.
h) Transcripció literal del contingut de les normes reguladores de la garantia vigents en cada moment.
i) Quan l'usuari haja renunciat a l'elaboració del pressupost previ per escrit, hi haurà de constar el que estableix l'article 2.7.
2. El preu de la factura haurà de ser el de l'import pressupostat. Si és superior, l'usuari no té obligació de pagar la diferència. No obstant això, si ho pagava, el prestador del servei quedarà obligat a la devolució immediata al client de les quantitats cobrades en excés sobre els pressupostos acceptats.
3. En cap cas podrà el prestador del servei cobrar els materials emprats per al treball per damunt del preu de venda al públic. Per això, tindrà a disposició del client les factures de compra o les tarifes de preus.
Article quart. Prohibicions
Queda prohibida la utilització, per a la realització del servei, de peces o materials usats, llevat que hi haja autorització prèvia, per escrit, del client.
Article cinquè. Competències
Els òrgans competents en matèria de protecció del consumidor s'encarregaran de la vigilància i inspecció del que estableix aquest decret.
Article sisè. Infraccions i sancions
1. L'incompliment de qualsevol dels preceptes continguts en aquesta disposició es considerarà infracció en matèria de protecció del consumidor, d'acord amb el que estableix l'article 33 de la Llei 2/1987, de 9 d'abril, de l'Estatut de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana, desplegat per l'article 2 del Decret 132/1989, de 16 d'agost, del Govern Valencià, pel qual es regulen les infraccions, el procediment i competència d'aplicació de sancions en matèria de defensa dels consumidors i usuaris.
2. En tot cas, es consideraran infraccions en matèria de protecció del consumidor:
a) Les actuacions fraudulentes que es facen amb ocasió de la prestació de serveis a domicili que alteren la seua naturalesa mitjançant la inducció a contractar prestacions innecessàries per a l'obtenció del resultat sol·licitat; la realització de pressupostos que no es corresponguen amb la realitat estricta del servei; la prestació de serveis que no es corresponguen amb el que s'havia contractat; o el cobrament de quantitats abusives que dupliquen el preu habitual del mercat.
b) La realització de serveis deficients o negligents sense que el prestador repare sense demora les insuficiències.
c) Els retards injustificats en la iniciació i l'acabament d'un servei respecte a les dates que hi haja en el pressupost.
3. Les infraccions a què es refereix aquest article es qualificaran com a lleus, greus o molt greus, segons els criteris establers en l'article 34 de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de 9 d'abril, i en l'article 3 del Decret 132 /1989, de 16 d'agost, del Govern Valencià.
4. Les infraccions a què es refereix aquest decret seran sancionades amb multes d'acord amb la graduació que estableixen els articles 32 i 35 de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de 9 d'abril.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller de Sanitat i Consum per a dictar les disposicions complementàries de desplegament del que disposa aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor als sis mesos de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 10 de gener de 1995
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller de Sanitat i Consum,
JOAQUíN COLOMER SALA

linea
Mapa web