Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 23/1988, de 8 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, de mesures de protecció de menors en situació de desemparament a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 766 de 18.02.1988) Ref. Base de dades 0271/1988

Decret 23/1988, de 8 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, de mesures de protecció de menors en situació de desemparament a la Comunitat Valenciana.
Els tres referents que presideixen la reforma legal sobre menors, realitzada per la Llei 21/1987, d'11 de novembre, són la concepció de les mesures tutelars com a un instrument d'integració familiar, l'ordenament d'aquestes sobre la base de l'interès o del benefici del xiquet, que ha de prevaler front a d'altres interessos, i la situació de les mesures en l'interior dels sistemes de protecció social.
Per la primera directriu s'intenta de donar resposta jurídico-social a necessitats primàries que no han pogut ser satisfetes en l'ordre natural, dotant d'ambient familiar escaient el menor que en manca, així com omplir les insuficiències de les respostes d'asilament causants de perjudicis irreparables.
L'acolliment familiar, en les diferents modalitats, es fonamenta en la necessitat que té el menor d'una llar referencial, quan n'estiga mancat, a fi de contribuir al desenvolupament integral de la personalitat d'aquest.
Conseqüentment, les mesures protectores han de posseir una garantia triple per al menor:
a) Que s'esgoten totes les mesures socials que permeten de mantenir el xiquet al seu medi familiar.
b) Que no se'l separe innecessàriament del seu medi familiar.
c) Que siga acollit o adoptat per persones idònies.
La segona directriu que sotmet les mesures tutelars a «l'interès suprem del xiquet» obliga a desplegar una reglamentació que acabe amb un sèrie d'irregularitats en aquest terreny, les quals han creat costums socials i funcionals, generadors de situacions injustes i, a vegades, de veritables mals socials, com ara el tràfic de xiquets, realitzat en circumstàncies que en fan possible la impunitat, i la concurrència d'intermediaris irresponsables o poc fiables; la peregrinació institucional del xiquet d'una família o centre a altre; la consagració del trencament absolut del vincle jurídic que l'adoptat mantenia amb la família anterior, que deixava el xiquet, durant un llarg període, en una situació jurídica incerta, sense que es reconega l'estat d'abandó i la selecció inadequada dels adoptants, allunyats de l'objetivitat que demana un sistema de tanta transcendència social.
I en tercer lloc, la tutela se situa en l'interior del sistema públic dels Serveis Socials, la qual cosa no sols significa que la Generalitat Valenciana exercirà la tutela automàtica a través de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, sinó que compromet els procediments i l'execució de les mesures. La intervenció sobre els menors se situa en l'interior d'una jerarquia de recursos i solament quan s'esgoten les mesures menys traumàtiques, com són el suport Econòmic i domiciliari a la família del menor, es poden utilitzar altres recursos. Igualment se sotmetrà la intervenció a la metodologia de les ciències socials, encara que el procediment adoptiu estiga sotmès a la vigilància del Ministeri Fiscal i al control judicial necessari.
Es procurarà alhora territorialitzar la gestió de manera que siga el Municipi la unitat de gestió de les mesures. En ser els operadors Socials els qui gestionaran la tutela automàtica, la intervenció serà globalitzada de manera que actue sobre diversos aspectes del xiquet i de la seua família com a element mediador i coordinador en funció de les necessitats.
Per totes aquestes consideracions, la protecció i tutela de menors no pot fer-se lliurement, sense cap control. Per aquesta raó la intervenció de la Generalitat Valenciana en aquest camp. Cal una selecció prèvia, realitzada per experts que acrediten i garantesquen la idoneïtat de les mesures i les circumstàncies familiars, perquè la tutela tinga els efectes inherents a la seua naturalesa i quede salvaguardat així l'interès superior del xiquet.
En atenció d'aquests motius, a proposta del Conseller de Treball i Seguretat Social i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la sessió del dia 8 de febrer de 1988,
DECRETE:
CAPÍTOL I Disposicions generals
Article primer
La Generalitat Valenciana exercirà a través de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per mitjà de la Direcció General de Serveis Socials la protecció i tutela dels menors que es troben en situació de desemparament en els termes que li encomana la Llei.
Article segon
A fi d'exercir aquesta responsabilitat, la Direcció General de Serveis Socials desplegarà el sistema públic de protecció social en atenció als recursos següents:
a) El suport a les famílies tant econòmic com educatiu per al manteniment del xiquet en la seua llar.
b) El suport a través d'una família educadora si la dificultat és transitòria i l'ajuda és sol·licitada voluntàriament per la família d'origen.
c) L'acolliment en famílies pre-adoptives quan no escaiga l'adopció immediatament però la situació estiga oberta a l'adopció.
d) L'adopció en els casos previstos per la Llei.
e) L'acolliment en Residències Comarcals -infantils i juvenils- en els casos que el recolzament a les famílies es demostre insuficient, inadequades les famílies educadores i l'adopció no resulte legalment possible.
Article tercer
La Generalitat Valenciana podrà exercir les responsabilitats de protecció i tutela a través d'institucions d'integració familiar que, tenint llur domicili en el territori de la Comunitat Valenciana, estiguen acreditades com a Institucions de Serveis Socials amb els requisits que els siguen exigibles i segons les funcions que a cada modalitat d'acolliment i tutela els encomane l'Administració Autonòmica.
CAPITOL II
Del suport a la família
Article quart
El suport a la família, tant de caràcter Econòmic com educatiu, es prestarà, gestionarà o promourà des dels Serveis Socials Generals de caràcter municipal.
Els correspon:
a) Detectar la necessitat de la protecció en el Municipi.
b) Diagnosticar la necessitat social perquè es puga donar prioritat a les mesures.
c) Arbitrar els suports adequats de caràcter formal i informal.
d) Orientar cap als recursos socials escaients.
e) Gestionar els programes comunitaris que fomenten els suports informals a la família.
f) Fomentar les iniciatives Socials de suport als menors.
g) Sol·licitar a la Direcció General de Serveis Socials l'aplicació d'altres mesures específiques quan s'haja esgotat la possibilitat de mantenir al menor en el seu medi, o la família pròpia resulte manifestament contrària als drets del xiquet.
Article cinquè
Els Serveis Socials Generals establiran preceptivament en cada Municipi les mesures següents:
a) El servei d'ajudes econòmiques a les famílies de caràcter polivalent quan el problema de desprotecció té el seu origen en la manca de recursos materials.
b) El servei d'ajuda domiciliària quan calga un recolzament temporal de caràcter higiènic o substituir per impossibilitat física o mental.
c) El servei d'ajuda educativa quan el responsable familiar necessite suport per a gestionar la pròpia família o a causa de la relació conflictiva dels seus membres.
Article sisè
Per al compliment de llurs funcions, els Serveis Socials del Municipi disposaran dels suports necessaris de la Direcció General de Serveis Socials, la qual conjuntament amb les Diputacions posarà a disposició del Municipi els recursos següents:
a) El suport econòmic que anualment s'establirà a través d'un Conveni en el qual es fixen els percentatges Econòmics a cobrir per cada Institució.
b) El suport Tècnic que es realitzarà conjuntament amb les Diputacions.
Article setè
Els suports familiars que s'estableixen com a serveis mínims a desenvolupar pels Serveis Socials Generals podran exercir-se bé directament, bé a través d'Institucions d'integració familiar, acreditades per la Direcció General de Serveis Socials, en els termes establerts.
Article vuitè
La Direcció General de Serveis Socials, a través de les Direccions d'àrea, i amb la sol·licitud prèvia dels Equips Socials de Base, es farà càrrec d'aquells supòsits que demanen solucions alternatives a la família en haver-se esgotat els suports familiars, i que siguen manifestament vexatoris per als drets del xiquet, com ara:
a) Els mals tractes físics o psíquics.
b) Violacions o abusos sexuals.
c) Explotació econòmica.
d) Abandó objecte d'adopció.
e) Greus mancances afectives que no puguen sol·lucionarse amb els suports familiars.
CAPITOL III
De l'acolliment familiar
Article novè
La protecció social del tutelat es podrà exercir a través d'altres famílies quan l'interès del xiquet així ho requeresca. S'hi implantaran dues mesures en atenció a supòsits distints:
a) L'acolliment per una família educadora d'un menor no abandonat a petició de la família d'aquest, mentre perduren les dificultats sòcio-familiars i aquestes no puguen resoldre's mitjançant les ajudes familiars del Capítol II.
b) L'acolliment en els casos de suspensió del dret de guarda i educació, que és de caràcter transitori i pot estar obert tant a restablir la situació familiar anterior, com en últim terme a l'adopció.
Article deu
La reglamentació de les famílies educadores s'atindrà al que estableix l'Ordre de 20 de març de 1986, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social. La Direcció General de Serveis Socials exercirà les funcions a través de la Comissió Mixta creada per la susdita Ordre.
Quan l'acolliment familiar estiga obert a l'adopció, la Direcció General de Serveis Socials farà entrega del menor amb la proposta prèvia del Consell d'adopció i la comunicació al Fiscal, tal i com estableix el procediment d'adopcions.
Les Institucions d'integració familiar col·laboraran en el recurs de famílies educadores, i en la gestió de l'acolliment que els confie la Comissió Mixta, en els termes que estableix l'Ordre de 20 de març; de 1986.
En les resolucions sobre acolliment familiar, en ambdues modalitats, se'n determinarà el temps i la quantia de l'ajuda Econòmica a percebre per la persona o família d'acollida, ajuda Econòmica que cessarà en el moment que es determina la pre-adopció.
CAPITOL IV
De l'adopció
Article onze
Correspon a la Direcció General de Serveis Socials de la Conselleria de Treball i Seguretat Social la gestió pública del procediment adoptiu.
Aquesta gestió pública es durà a terme a través de les Direccions d'àrea de Serveis Socials, que tindran a llur càrrec la tramitació dels expedients d'adopció, formulant, en el moment oportú, la proposta prèvia, la qual engegarà el procediment.
Article dotze
Les adopcions dels menors susceptibles d'aquest recurs, que per qualsevol causa manquen d'una llar que n'estructure la personalitat i estiguen sota la tutela del Govern de la Comunitat Valenciana, acollits o no en Institucions, tindran en compte els criteris següents a fi que l'Entitat puga formular la proposta d'adopció:
- Per part dels adoptants:
a) Ser de nacionalitat espanyola i resident en la Comunitat Valenciana, tret que especials circumstàncies aconsellen que el menor residesca fora del territori autonòmic.
b) Disposar d'informe favorable psicològic i sòcio-Econòmic realitzat per l'Equip de Recepció que mostre la idoneïtat personal.
c) Respectar els drets i les obligacions que establesca la legislació general del menor i la específica de la Comunitat Valenciana.
d) Haver presentat la sol·licitud d'adopció en el Registre de la Direcció General de Serveis Socials.
- Per part de l'adoptat:
a) Que totes les circumstàncies permeten preveure que l'adopció servirà al bé del menor, per a la qual cosa s'aconseguiran totes les dades i els informes que calguen.
b) Acreditar el consentiment del menor des dels dotze anys i valorar-ne l'opinió si tenia menys de dotze anys, però tingués suficient raó. Quan el xiquet no puga donar el consentiment hom haurà d'aconseguir-lo del seu representant legal.
Als pares naturals se'ls concedirà temps suficient i l'assessorament adequat que els permeta de prendre una opció sobre el futur de llurs fills.
Article tretze
Les Institucions d'integració familiar col·laboraran en l'adopció, exclusivament, a través de la participació, mitjançant llurs representants, en el Consell d'adopció.
Article catorze
Uacreditació atorgada a les Institucions col·laboradores d'integració familiar per part de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, podrà ser revocada quan aquelles deixaran de complir els requisits mínims exigits o infringiran, en l'exercici de llur comesa, les normes legals.
CAPITOL V
De l'acolliment en Residències
Article quinze
Quan el suport familiar, l'acolliment i l'adopció no siguen possibles o es manifesten insuficients o inadequats, la Direcció General de Serveis Socials arbitrarà per a l'exercici de la tutela, durant el temps estrictament necessari, l'acolliment en Residències Comarcals -infantils i juvenils- dins de les seues disponibilitats.
En tot cas, les Residències procuraran la reinserció del menor en la pròpia família, la convivència entre germans, la integració en l'entorn social i l'accessibilitat als sistemes ordinaris de serveis (sanitaris, escolars, laborals ... ).
Article setze
En els supòsits d'acolliment en les Residències, la guarda l'exercirà el Director del Centre, sota la vigilància de la Direcció General de Serveis Socials.
Article disset
Les Residències per a la protecció social de menors podran ser pròpies o concertades.
Seran Residències concertades les que estiguen acreditades per la Direcció General de Serveis Socials en atenció als requisits establerts.
Article divuit
Correspon a l'Equip de Recepció proposar el recurs especialitzat, una vegada esgorades les intervencions dels Equips Socials de Base al seu medi i a proposta d'aquestos.
Article dinou
Cada Direcció d'àrea disposarà almenys d'un Centre de Recepció per a l'acollida de menors mentre es diagnostica la situació del menor.
La permanència en un Centre de Recepció no podrà superar els trenta dies.
CAPITOL VI
Procediments
Secció primera Normes generals
Article vint
En cada Direcció d'àrea de Serveis Socials hi haurà un Equip de Recepció amb les funcions de:
a) Fer la recepció de sol·licituds i usuaris per a la informació, l'assessorament i l'orientació al recurs pertinent.
b) Portar a efecte l'estudi social del cas, ja directament o a través dels professionals implicats en cada modalitat d'atenció: ajudes familiars, famílies educadores i acollida en Residències de menors. Quant a l'adopció, realitzarà l'estudi social i psicològic de les persones que vulguen adoptar i dels xiquets susceptibles d'aquest recurs.
c) Tramitar la proposta de resolució viable per a cada cas als diferents òrgans de resolució que més avant es descriuen o derivar el cas al Centre de Recepció mentre s'adopta la resolució pertinent.
d) Mantenir la informació periòdica que ha de subministrar-se al Tribunal Tutelar de Menors o Ministeri Fiscal sobre l'evolució dels menors encomanats a la Direcció General de Serveis Socials.
Article vint-i-u
L'Equip de Recepció proporcionarà els informes i les consultes que li siguen demanats pels Jutges competents, i afavorirà el tràmit de les diligències que aquestos Jutges hagen considerat oportunes, per tal de garantir que tant el cessament de l'acolliment com la formulació de l'adopció es realitzen en benefici del menor.
Article vint-i-dos
Es crea una Comissió de Valoració d'Expedients en cada Direcció d'àrea de Serveis Socials, que elaborarà la proposta tècnica per a la resolució d'ajudes familiars, els acolliments familiars que no requeresquen de resolució judicial i l'ingrés en Residències pròpies o concertades.
La Comissió de Valoració la integraran:
- El Cap de Programes de la Direcció d'àrea de Serveis Socials.
- El Cap de Secció de Família, Infància i Joventut.
- Un Tècnic de la Secció de Família, Infància i Joventut.
- Membre/s de l'Equip de Recepció.
També podran formar part de la Comissió, quan presenten expedients amb informe per a la valoració, o perquè la Direcció d'àrea sol·licite llur assistència, representants dels Centres següents:
- Centre de Recepció i Acollida.
- Centres o Serveis d'atenció al menor: Residències i Equips Base.
- Equip Tècnic de Diputació.
- Equip Delegats Tècnics del Tribunal de Menors.
Les Institucions d'integració familiar col·laboraran en cada una de les modalitats d'atenció, segons que disposen els Capítols anteriors.
Article vint-i-tres
La Generalitat Valenciana posa a disposició dels Jutges de Primera instància, Ministeri Fiscal i Tribunal Tutelar de Menors tots els recursos i Serveis Socials acreditats, descrits en els Capítols anteriors, que seran sol·licitats a través de la Direcció d'àrea de Serveis Socials.
Quan el Jutge adopte una Resolució, segons les seues facultats, i la mesura imposada implique la utilització dels recursos posats a la disposició d'aquest, la Direcció General de Serveis Socials executarà la Resolució, amb la notificació previa.
Els costos d'estada en Residències o els derivats de l'aplicació de qualsevol recurs que s'assigne al menor, seran a càrrec de la Direcció General de Serveis Socials, a través dels pressupostos assignats per la Generalitat Valenciana.
La Direcció General de Serveis Socials establirà juntament amb el Jutge de Menors i el Ministeri Fiscal, el tipus d'informació i la periodicitat amb la qual s'haja de trametre-hi sobre la situació del menor, a fi que el Jutge competent puga adoptar, modificar o cessar la mesura.
Secció segona Procediments específics
Article vint-i-quatre
Les ajudes familiars s'atindran al que dispose la convocatòria anual del sistema d'ajudes en matèria de Serveis Socials, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, pel que fa referència a prestacions econòmiques individualitzades.
En el cas d'ajudes concedides directament per la Direcció d'Àrea, l'Equip de Recepció tramitarà la sol·licitud amb l'informe de l'ajuntament del qui sol·licita.
Excepcionalment, elaboraria l'informe de la sol·licitud si no es donava el supòsit anterior.
El Cap d'àrea de Serveis Socials resoldrà la concessió d'ajudes, sense menyscapte del que disposa l'Ordre anual d'ajudes esmentada.
Article vint-i-cinc
Pel que fa a les famílies educadores, hom estarà al que disposa l'Ordre de 20 de març de 1986, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, i serà la Comissió Mixta l'òrgan resolutiu per a l'assignació del recurs.
Article vint-i-sis
No s'autoritzarà cap acolliment de cara a l'adopció mentre no queden totalment provades, en els informes fets per l'Equip de Recepció, les qualitats necessàries dels adoptants.
Article vint-i-set
El procediment administratiu a seguir en l'adopció serà el següent:
a) Els qui vulguen adoptar presentaran la sol·licitud segons la instància oficial, en el Registre que per a tals efectes estarà obert en les Direccions d'àrea de Serveis Socials.
b) L'Equip de Recepció de cada Direcció d'àrea examinarà cada expedient d'adopció i elaborarà un informe sobre les capacitats necessàries dels futurs adoptants per a la viabilitat de l'adopció.
c) A efectes de les condicions mínimes indispensables per a la defensa del xiquet i els seus drets, cal assegurar el consentiment dels pares naturals quan d'alguna manera hi haja el vincle familiar.
d) Si l'informe Tècnic és favorable, el Consell d'adopció realitzarà la proposta prèvia, seguint l'ordre cronològic de presentació de sol·licituds en el cas de reconeguda igualtat d'idoneïtat, i segons que estableix l'article 1.829 de la Llei d'Enjudiciament Civil.
Article vint-i-vuit
El Consell d'adopció és l'òrgan a qui correspon la decisió final d'entrega del menor en pre-adopció, així com realitzar la proposta prèvia al Jutge competent.
El Consell l'integraran:
- El Cap d'àrea.
- Cap de la Secció de Família, Infància i Joventut.
- Un membre de l'Equip de Recepció.
- Un membre en representació d'Institucions d'integració familiar de titularitat pública.
- Un membre en representació d'Institucions d'integració familiar de titularitat privada.
Article vint-i-nou
Quan els qui tenen potestat sobre el menor sol·liciten l'atenció per part de la Generalitat Valenciana justificant que no el poden atendre per raons de malaltia o d'altres circumstàncies greus, la Direcció General de Serveis Socials de la Conselleria de Treball i Seguretat Social assumirà la guarda durant el temps que calga. A sol·licitud dels pares o representants legals del menor es formularà la instància, segons model oficial.
Article trenta
El procediment per a la guarda del menor en Residències de menors pròpies o concertades serà el següent:
L'informe social serà presentat a la Comissió de Valoració per qualsevol dels seus membres, juntament amb la sol·licitud dels pares o representants legals, segons model esmentat en l'article anterior. Hi haurà de quedar raonadament provada la inviabilitat dels recursos d'ajudes familiars o acolliment familiar.
La Comissió de Valoració elaborarà la proposta més idònia per al menor i serà responsabilitat de l'Equip de Recepció la confirmació de la plaça disponible en el Centre elegit.
El Cap d'àrea resoldrà l'ingrés, oït l'informe de la Comissió de Valoració.
DISPOSICIO ADDICIONAL
Queda facultat el Conseller de Treball i Seguretat Social per a dictar totes les disposicions necessàries per a l'aplicació aquest Decret.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que preveu aquest Decret.
DISPOSICIO FINAL
Aquest Decret vigirà el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 8 de febrer de 1988.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH I PASTOR

linea
Mapa web