Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 12/1987, de 2 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual és regulada i ordenada l'activitat apícola a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 530 de 19.02.1987) Ref. Base de dades 0276/1987

Decret 12/1987, de 2 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual és regulada i ordenada l'activitat apícola a la Comunitat Valenciana.
L'apicultura representa un sector important de la producció agrària a la Comunitat Valenciana, tant per tradició històrica com per les especials característiques climatològiques que hi han permès el desenvolupament de dita activitat, basada en l'experiència i la professionalització adquirides pels particulars que se'n dediquen a l'aprofitament.
La importància de l’explotació apícola per a l'obtenció de productes d'utilització i consum humà, el benefici que representa per a l'agricultura en general ja que les abelles afavoreixen el procés de pol·linització, així com l'aprofitament dels recursos agrícoles naturals d'escassa o nul la utilitat i els beneficis econòmics i socials que poden reportar a nombroses famílies que exploten ruscs, justifiquen la necessitat d'una regulació de l'activitat apícola tant des del punt de vista de la producció com del de la vigilància sanitària.
En atenció d'aquests motius, i a proposta del Conseller d'Agricultura i Pesca i prèvia deliberació del Consell en sessió del dia 2 de febrer de 1987,
DECRETE:
Article primer
Es creat el Registre d'Explotacions apícoles de la Comunitat Valenciana, dependent de la Conselleria d'Agricultura i Pesca de la Generalitat Valenciana.
Article segon
Tenen l'obligació d'enregistrar-s'hi totes les explotacions apícoles existents a la Comunitat Valenciana.
El termini d'inscripció al Registre serà de sis meses a partir de l'entrada en vigor del present Decret. L'enregistrament de noves explotacions serà previ a la instal·lació.
Article tercer
El titular de l'explotació, propietari dels ruscs que la integren, serà responsable de la correcta identificació de cadascun dels ruscs; en cadascun haurà de figurar de manera llegible el número de registre assignat al titular. La identificació de cada rusc es podrà completar amb el marcatge amb tinta indeleble o a foc, en lloc i amb tamany visible, del número que li corresponga en la numeració correlativa dins la susdita explotació.
Article quart
A efecte de les distàncies hom considera abellar el conjunt agrupat de ruscs, pertanyents a un únic titular o agrupació d'aquests, sobre la mateixa superfície senyalitzada de terreny. Cada abellar, haurà d'estar senyalitzat com cal amb un cartell metàl·lic d'unes dimensions mínimes de 35 x 20 cms. en què figuraran les paraules «Atenció Abelles» amb el número de registre d'identificació. Seran situats de forma visible, sobre pals de 1,5 metres d'altura com a mínim. i a 20 metres de l'abellar.
Article cinqué
Els titulars d'explotacions apícoles que vulguen instal·lar ruscs a terrenys que no siguen de la seua propietat hauran de disposar del permís del propietari.
Article sisé
La ubicació de qualsevol abellar s'ajustarà, respecte a un altre legalment establert amb anterioritat, a les distàncies mínimes següents:
- En zones de cultius arboris de regadiu (cítrics, nesprers, etc.), 100 metres lineals.
- En zones de cultius arboris de secà (ametllers, etc.), 500 metres lineals.
- En zona d'arbusts i plantes herbàcies, 500 metres lineals.
Així mateix, qualsevol abellar respectarà les distàncies mínimes de 500 metres de carreteres o autopistes, 300 metres de nuclis urbans o edificacions habitades amb assiduïtat i de 100 metres de carreteres comarcals i camins veïnals d'ús públic.
Quan un abellar s'assentarà al costat d'una bardissa o paret de més de 2 metres d'altura les distàncies anteriors podran ser reduïdes a 25 metres lineals.
Article seté
Totes les explotacions apícoles de la Comunitat Valenciana, amb independència del nombre de ruscs, hauran de posseir la Cartilla Ramadera corresponent, d'acord amb la Llei d'Epizooties de 20 de desembre de 1952 i el Reglament que la desenvolupa de 4 de febrer de 1955.
Es responsabilitat del titular de l'explotació apícola comunicar en un termini màxim d'una setmana les incidències sanitàries, així com aquelles malalties que la Conselleria d'Agricultura i Pesca establesca com a de declaració obligatòria, al Veterinari titular o a l'Ajuntament corresponent d'acord amb la normativa legal esmentada al paràgraf anterior o, si mancava, als Serveis Territorials de Producció Animal, que corresponguen, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca.
Article vuité
Tot titular d'una explotació apícola que vulga traslladar la totalitat o part dels seus ruscs haurà de posseir el Certificat Apícola Oficial, així com la documentació sanitària que es determine.
Article nové
La Conselleria d'Agricultura i Pesca podrà establir línies d'ajuda per al foment, la modernització i el desenvolupament del sector apícola. Per participar en aquestes ajudes serà condició preferent pertànyer a una associació o agrupació d'apicultors, i condició necessària estar inscrit al Registre d'Explotacions Apícoles.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Es derogada l'Ordre de 20 de març de 1984, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que estableix la normativa sobre emplaçaments apícoles i tractaments sobre plantes en floració, als articles segon i quart.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es facultada la Conselleria d'Agricultura i Pesca per dictar les disposicions complementàries que siguen necessàries per al desenvolupament i l’aplicació del present Decret.
Segona
Aquest Decret vigirà l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 2 de febrer de 1987.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Agricultura i Pesca,
LLUIS FONT DE MORA I MONTESINOS

linea
Mapa web