Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 26 de gener de 1995, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre concessió d'ajudes en matèria de turisme.

(DOGV núm. 2447 de 10.02.1995) Ref. Base de dades 0298/1995

ORDRE de 26 de gener de 1995, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre concessió d'ajudes en matèria de turisme.
El turisme en la Comunitat Valenciana, que aporta una considerable contribució al Producte Interior Brut i al volum de col·locació, se fonamenta principalment en el producte "sol i platja", donades les bases sobre les que s'ha establert, que no són altres que els aventatges comparatius d'índole natural, tals com ara el privilegiat clima i l'atractiu de les platges, sense oblidar la fàcil accessibilitat derivada de la proximitat respecte dels principals mercats emissors tant a nivell nacional com internacional.
L'activitat turística de la Comunitat Valenciana, a més, ha anat ampliant l'especialització a altres productes, a través de la política de diversificació desenvolupada durant els darrers anys, cosa que permet hiu ofertar un ventall ampli de suggerents propostes per a cobrir l'oci dels nostres visitants.
Per altra banda, l'activitat turística s'ha beneficiat en bona part d'un turisme de masses, la conducta del qual es troba molt mediatitzada pel factor preu, particularment en el cas de la demanda estrangera. A això contribueixen de forma molt significativa les constriccions que comporta un mercat, el mercat turístic de "sol i platja" europeu, caracteritzat pel domini d'uns pocs tour-operadores, els objectius dels quals solen situar-se més en funció de valoracions quantitatives (volum de paquets venuts) que de les necessitats i potencialitats de les destinacions turístiques.
L'oferta que sustenta l'activitat turística de la Comunitat Valenciana es caracteritza, en bona mesura, per la maduresa, per un sobredimensionament de l'oferta indiferenciada i de baixa qualitat, que requereix plantejaments l'objectiu del qual siga la millora d'aquesta. També s'observa cert un cert envelliment dels establiments turístics, com a notables excepcions, que obliga a una tasca de modernització i millora en àrees on incrementar la competitivitat de les unitats de negoci, sobretot si se té en compte que existeix en la indústria turística de la Comunitat Valenciana una experiència i capacitat de gestió molt rica, producte de l'esforç continuat al llarg de diverses dècades, que podria esdevenir estèril si no s'escomet l'esmentat rejoveniment.
Els recursos humans que presten els serveis en el turisme de la Comunitat Valenciana tenen, a pesar dels esforços realitzats en els darrers anys pels diversos agents que incideixen en l'activitat, mancances formatives que en minven la capacitat de proporcionar un servei professional que es veja amb gurt pels visitants i que, en conseqüència, done lloc a un acceptable grau de satisfacció per part d'aquests, d'ací que cal seguir incidint en activitats formatives que contribuesquen a la millora competitiva del sector.
El moment actual que viu l'activitat turística constitueix un vertader repte per a tots els agents implicats en ella, donat que els exel·lents resultats que ha donat 1994 ben bé podrien permetre la necessària modernització i millora de la qualitat de la indústria turística, i no fer oblidar conjuntures adverses no molt llunyanes en el temps, sobretot si es considera que les favorables circumstàncies que han marcat 1994 probablement no es puguen mantenir indefinidament.
Por això, cal insistir en la necessitat d'aprofitar tan favorable conjuntura per a escometre els imprescindibles esforços en matèria de formació dels recursos humans, modernització i millora de qualitat, així com de diversificació del producte turístic, que facen possible la consecució de graus més alts de competitivitat essencials per a la continuïtat de la contribució de l'activitat turística a la creació de riquesa i col.locació de la Comunitat Valenciana
Por últim, cal assenyalar que aprovat el Programa Econòmic Valencià (PEV III) i el Marc Comunitari de suport per al període 1994-1999, se entén necessària l'elaboració d'un nou règim d'ajudes amb l'objectiu d'adaptar la concessió d'aquelles a la finalitat i els objectius que s'hi estableixen; concessió supeditada al compliment del que es disposa en l'article 93.3 del Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea i les directrius comunitàries sobre ajudes estatals a les PYMES, adoptades per la Comissió en data 20-5-92 (92/C 213/02) (DOCE 19-8-92).
En virtut d'això, aquesta Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme ha disposat:
CAPíTOL I
Disposicions generals
Article primero
L'objecte d'aquesta Ordre és establir el procediment i el marc general per a la concessió d'ajudes en matèria de turisme.
Article segon
1. Qui vulga acollir-se a aquest règim d'ajudes, presentarà la sol.licitud, en imprès normalitzat, acompanyada de la següent documentació:
a) Documents acreditatius de la identificació del sol.licitant.
b) Memòria del projecte, especificant les diferents partides de l'inversió a realitzar per a la qual es sol.licita l'ajuda, acompanyada dels corresponents pressupostos o factures proforma.
c) Declaració, en impressos normalizats, d'ajudes sol.licitades o concedides per al mateix projecte, no destrucció d'ocupació i autofinanciació.
d) Justificació, a la data de presentació de la sol.licitud, del compliment formal de les obligacions fiscals i davant a la Seguretat Social, d'acord amb les Disposicions vigents en la matèria.
2. Així mateix, es podrà demanar del sol.licitant qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que calguen per a la resolució de l'expedient.
Article tercer
1. Les sol.licituds es presentaran amb anterioritat a la realització del projecte o amb anterioritat a l'inici de l'ejecuciUó de la fase del projecte corresponent a l'ejercici per al qual es sol.licita l'ajuda, en el supòsit de projectes plurianuals.
2. Els sol.licitants podran executar els projectes després que hagen presentat la sol.licitud, sense esperar que la concessió de l'ajuda s'atorgue i sense que això prejutge la decisió que finalment s'adopte.
Article quart
1. Les ajudes seran concedides per Resolució del President de l'ITVA, fixant expressament la quantia i incorporant, si és el cas, les condicions i les obligacions que afecten al desenvolupament del projecte.
2. Així mateix, podran establir-se terminis parcials perquè el beneficiari tinga executat com a mínim un determinat percentatge del projecte i per a la justificació del compliment d'altres condicions.
3. Quan les ajudes s'atorguen a una societat en constitució, es fixarà un termini perquè el beneficiari presente la documentació acreditativa de les circumstàncies registrals de la societat. Acabat el termini sense haver presentat la documentació, l'òrgan que haja concedit la subvenció corresponent podrà decidir que l'interessat ha perdut els drets i arxivarà l'expedient. En cap ces s'abonarà l'import de les ajudes abans que la societat estiga constituïda i inscrita en el registre corresponent.
4. El termini màxim per a resoldre les sol.licituds serà de cinc mesos comptadors a partir de la finalització del termini de presentació d'aquestes. Si la documentació exigida en cada programa no està completa, el termini es computarà a partir del dia que aquella es presente correctament.
Acabat el termini màxim per a resoldre les sol.licituds sense que s'haja dictat cap resolució, s'entendrà desestimada la sol.licitud de concessió de l'ajuda, d'acord amb els terminis previstos en els articles 43 i 44 de la llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment Administratiu Comú.
Article cinqué
1. L'òrgan competent per a la concessió de les ajudes contemplades en aquesta Ordre, resoldrà les incidències que es produesquen amb posterioritat a la concessió, i en especial els supòsits de:
- Canvis de titularitat
- Canvis d'ubicació
- Pròrrogues per a l'execució del projecte i per al compliment de les condicions particulars de la concessió, amb caràcter excepcional.
- Modificacions justificades del projecte inicial.
2. El beneficiari haurà de comunicar, de manera inmediata i en qualsevol moment de la vigència de l'expedient, les altres ajudes públiques que haja obtingut o sol.licitat per al mateix projecte amb posterioritat a la data de presentació de la sol.licitud.
Article sisé
1. La liquidació de les ajudes s'efectuarà una després que haja executat totalment el projecte o en les fases previstes, d'acord amb la sol.licitud presentada i en els terminis fixats per a la concessió de l'ajuda.
Amb caràcter excepcional i en els terminis previstos en les corresponents lleis de pressupostos, podrà anticipar-se el pagament de l'ajuda amb anterioritat a la realització del projecte, després de la presentació prèvia pel beneficiari, si és el cas, de garantia suficient en la forma i quantia que així es determine anualment.
2. Als efectes del que s'estableix en el punt anterior, els beneficiaris hauran de presentar:
a) Documentació acreditativa de l'execució del projecte.
b) Acreditació, si és el cas, del compliment de les obligacions i condicions que s'hagen establert.
c) Justificació, a tal data, del compliment formal de les obligacions fiscals i davant a la Seguretat Social, quan s'efectue el pagament en exercicis posteriors al de la concessió, d'acord amb les disposicions vigents en la matèria.
3. L'alteració d'alguna de les característiques del projecte aprovat, l'incompliment de condicions i terminis establerts en la resolució, la execució parcial de la inversió, l'incompleta justificació de les despeses efectivament realitzades i la concessió amb posterioritat a aquesta acció de la sol.licitud d'altres ajudes públiques que en conjunt superen els límits establerts, podran ocasionar la minoració de la subvenció concedida.
Article seté
L'incompliment pel beneficiari de qualssevol dels requisits, condicions i altres circumstàncies que ocasionen l'atorgament de la subvenció o la falta de justificació de la realització del projecte, ocasionarà la incoació per part de l'òrgan competent per a la concessió de les ajudes del corresponent expedient que podrà finalitzar, si és el cas, amb la revocació de la subvenció i l'obligació de reintegrar les ajudes rebudes. En la tramitació del procediment es garantirà, en tot cas, el dret de l'interessat a l'audiència.
Article vuité
L'Institut Turístic Valencià podrà en tot moment efectuar les actuacions de comprovació i verificació de la inversió o realització de l'actuació objecte d'ajuda que considere necessàries.
CAPíTOL II
Régim d'ajudes
Article nové
1. Les ajudes en matèria de turisme seran gestionades i concedides per l'institut Turístic Valencià, d'acord amb els programes anuals que a l'efecte aprove el Comité de Direcció i amb les consignacions previstes en les Lleis de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a cada exercici econòmic.
2. Els programes per a cada exercici econòmic en el marc del qual es disposa en les seccions 1a, 2a i 3a d'aquest Capítol, s'hauran de contenir, entre altres possibles extrems, els següents:
- Naturalesa de l'ajuda.
- Actuacions objecte d'ajudes.
- Beneficiaris.
- Quanties màximes, si és el cas, aplicables.
- Coste incentivable.
- Terminis de presentació de sol.licituds, si és el cas
3. Per Resolució del President de l'ITVA, anualment es faran publics els esmentats programes i l'import global màxim destinat per a el finançament de les ajudes d'acord amb la corresponent llei de pressupostos.
Secció primera
Règim d'ajudes per a creació, modernització
i millora de l'oferta turística
Article deu
Les ajudes previstes en aquesta secció es concediran, d'acord amb els programes corresponents, en el marc del règim que s'estableix a continuació:
1. Podran ser objecte d'ajudes les següents actuacions:
a) Projectes de creació de nous establiments lligats a l'oferta turística en zones no saturades o que reunan especials circunstàncies de calitat i singularitat o suposen l'aplicació al sector turistic d'alta tecnologia.
b) Projectes d'inversió que donen lloc al desenvolupament o iniciació d'activitats complementàries lligades a l'oferta d'allotjament, sempre que es generen nous llocs de treball i que suposen una requalificació sensible dels serveis ofertats.
c) Projectes de modernització, entenent com tals les inversions que comporten una millora substancial de la infrastructura turística existent, sense que això supose un increment de la capacitat d'hostalatge, la quantia de la qual constituesca una part representativa en relació amb l'actiu material net de l'empresa.
No obstant el que s'indica en el paràgraf anterior, quan el projecte d'inversió es localitze a una zona amb dèficit important de dotació d'allotjaments o d'una classe específica d'aquells, aquesta línia d'ajuda podrà dirigir-se a incrementar la capacitat d'allotjament, o, si és el cas, la infrastructura turística de què es tracte.
d) Projectes dirigits a crear i millorar notablemet les infrastructures d'informació, gestió i comercialització de productes turístics, entenent com a tals els dirigits a la comercialització del producte per les empreses turístiques a través de sistemes informàtics de gestió.
e) Projectes dirigits a crear o ampliar activitats complementàries no lligades a l'oferta d'allotjament que impliquen un notable interès per al sector turístic al parer de l'Institut Turístic Valencià.
f) Projectes dirigit a elevar la qualitat de la gestió i del servei oferts pels establiments turístics, per mitjà de la realització de diagnòstics i plans de la millora de la qualitat, així com altres actuacions amb fins anàlegs.
2. Podran ser beneficiaris de les ajudes les petites i mitjanes empreses turístiques d'establiment hoteler, de campaments de turisme, d'apartaments turistics, d'establiments d'allotjament rural, d'agencies de viatje, d'oferta turística complementària, així como qualsevol petita i mitjana empresa relatcionada de manera directa amb el turisme.
3. L'import màxim de les ajudes que es podrà concedir a les PIMES no podrà sobrepassar el percentatge del 30 per cent sobre el cost total incentivable, amb un límit de 15 milions de pessetes per a projectes de modernització d'aquests establiments turístics i de 30 milions de pessetes per a la creació de nous establiments turístics.
Per als projectes en matèria de qualitat a què fa referència la lletra f) del punt 1 d'aquest article, l'import de les ajudes que es concediran podrà ser de fins al cent per cent del cost del projecte.
Cap projecte no podrà rebre diferents ajudes per a un mateix concepte quan, acumulades, sobrepassen els màxims establerts per a cada lloc.
4. S'entendrà per PIMEs les petites i mitjanes empreses, el nivell de col.locació de les quals siga inferior a 250 treballadors i tinga un volum de negoci no superior a 20 milions d'ECUS o bé un balanç general no superior a 10 milions d'ECUS.
Secció segona
Règim d'ajudes per a la formació
Article onze
Les ajudes previstes en aquesta Secció es concediran, d'acord amb els programes corresponents, en el marc del règim que s'estableix a continuació:
1. Podran ser objecte d'ajudes les següents actuacions:
a) Projectes dirigits a millorar la qualitat dels serveis turístics per mitjà de la realització de cursos de reciclatge professional i/o qualsevol altra activitat de formació contínua, dirigides als professionals en actiu del sector.
b) Projectes dirigits a la millora de la qualitat dels serveis turístics a través de programes formatius dirigits al col.lectiu d'aturats per tal que adquiresquen els coneixements suficients per a la incorporació a un lloc de treball.
2. Podran ser beneficiaris de les ajudes les petites i mitjanes empreses turístiques d'establiment hoteler, de campaments de turisme, d'apartaments turistics, d'establiments d'allotjament rural, d'agencies de viatje, d'oferta turística complementària, així como qualsevol petita i mitjana empresa relacionada de manera directa amb el turisme. També podran ser beneficiaries d'aquest tipus d'ajudes les associacions empresarials vinculades al sector turístic, les entitats locals i els ens públics i privats relacionats directament amb el turisme..
3. L'import màxim de les ajudes que es podrà concedir no podrà sobrepassar els següents percentatges sobre el cost total del projecte:
- empreses privades: fins al 70%
- associacions empresarials, sense ànim de lucre i entitats locals fins a un màxim del 80%,
- per a aquells cursos que es realitzen amb càrrec al FSE, el 100% del cost, segons els mòduls alumne/hora establerts anualment per l'ITVA d'acord amb les indicacions de la unitat administradora del FSE.
Cap projecte no podrà rebre diferents ajudes per un mateix concepte quan, acumulades, sobrepassen els màxims establerts per a cada supòsit.
4. S'entendrà per PIMES les petites i mitjanes empreses amb un nombre de treballadors inferior a 250, que tinga un volum de negoci no superior a 20 milions d'ECUS o bé un balanç general no superior a 10 milions d'ECUS.
Secció tercera
Règim especial de suport a associacions,
entitats i organismes turístics
Article dotze
El règim de concessió d'ajudes a associacions, entitats i organismes turístics per a la realització d'actuacions a què es refereix l'article següent, es regirà pel que s'estableix en aquesta secció, i li s'aplicarà el que es disposa en el capítol I en tot allò que s'hi contempla.
Article tretze
1. Podran ser objecte d'ajudes les actuacions següents:
a) Adquisició de mobiliari i altres elements adequats per a la correcta dotació de locals, i també per a l'adquisició de qualsevol altre equipament o material necessari per al normal funcionament de les associacions, les entitats i els organismes turístics.
b) Adquisició de material informàtic, ofimàtic o de comunicació, que millore la capacitat de gestió.
c) Millora i/o ampliació dels locals de les diverses seus.
d) Realització d'activitats pròpies i internes que contribuesquen a afavorir l'organització, gestió i funcionament intern de les associacions, les entitats i els organismes turístics.
e) Esdeveniments, manifestacions o altres actuacions susceptibles d'assolir un fort atractiu turístic, d'acord amb la sol.licitud dels organismes a què es refereix l'article 14.2.
2. Podran acollir-se a les ajudes previstes en aquesta Secció totes aquelles actuacions que s'hagen iniciat amb posterioritat a l'1 de gener de cada exercici econòmic.
Article catorze.
Podran beneficiar-se de les ajudes:
1. Les associacions empresarials o professionals i aquelles entitats sense ànim de lucre, l'activitat de les quals estiga adscrita al sector turístic o, en qualsevol cas, a activitats de caràcter notòriament turístic.
2. Les corporacions locals o patronals de turisme, consells, comissions locals i organismes similars adscrits o vinculats a les corporacions locals, que desenvolupen activitats de caràcter turístic.
Article quinze
1. Les sol.licituds es presentaran en model normalitzat i en la forma i amb els documents que a continuació es relacionen:
1.1. Les entitats a què es refereix l'article 14.1 afegiran a la sol.licitud:
a) Documentació acreditativa d'identificació o constitució de l'associació o entitat, junt amb els estatuts, si és el cas.
b) Dades personals dels representants legals de l'associació o entitat i acreditació de la seua representació.
c) Fotocòpia de la targeta d'identificació fiscal.
d) Memòria explicativa de l'activitat per a la qual se sol.licita l'ajuda, junt amb el pressupost detallat i els terminis d'execució.
e) Justificació, a tal data, del compliment formal de les obligacions fiscals i davant de la seguretat social, en els casos que calga, d'acord amb les disposicions vigents en la matèria.
1.2. Les entitats a què es refereix l'article 14.2 acompanyaran la sol.licitud:
a) Documentació que acredite l'acord en què s'expresse la petició de sol.licitud d'ajuda.
b) Memòria explicativa de l'activitat per a la qual se sol.licita l'ajuda, junt amb el pressupost detallat i terminis d'execució.
1.3. Declaració d'ajudes sol.licitades o concedides per a la mateixa actuació.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
En el cas d'ajudes cofinançades amb fons comunitaris serà d'aplicació el procediment establert en aquesta ordre, s'adequarà a les especialitats i complirà els requisits que en es determinen en relació amb aquelles.
La publicitat d'aquestes ajudes haurà de realitzar-se d'acord amb la normativa comunitària en la matèria.
Segona
En el supòsit que els documents exigits que han d'acompanyar la sol.licitud de concessió d'ajudes ja estiguen en poder de qualsevol òrgan de l'Administració actuant, el sol.licitant podrà acollir-se al que s'estableix en l'apartat f) de l'article 35 de la llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, sempre que es faça constar la data i l'òrgan o dependència en què es van presentar o, si és el cas, emesos i quan no hagen transcorregut més de cinc anys des de la finalització del procediment a què corresponguen.
En els supòsits d'impossibilitat material d'obtenir el document, l'òrgan competent podrà demanar al sol.licitant que el presente o, si no ho fa, que acredite per altres mitjans els requisits a què es refereix el document.
DISPOSICIó DERGATORIA
ùnica
Queden derogades expressament les normes per les quals es regulen els règims vigents d'ajudes en matèria de turisme.
DISPOSICIó FINAL
única
Aquesta Ordre entrarà en vigor el dia que es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, salvant el que disposa l'article 93.3 del Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea.
Valencia, 26 de gener de 1995
El conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,
MARTíN SEVILLA JIMÉNEZ

linea
Mapa web