Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Llei de la Generalitat Valenciana 3/1985, de 9 de març, de Coordinació Interuniversitària a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 237 de 18.03.1985) Ref. Base de dades 0308/1985

Llei de la Generalitat Valenciana 3/1985, de 9 de març, de Coordinació Interuniversitària a la Comunitat Valenciana.
Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat i jo, segons que estableixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom. del Rei, promulgue la Llei següent:
La Constitució Espanyola en l'article 27.5.estableix que els poders públics garanteixen la participació efectiva de tots els sectors afectats en la programació general de l'ensenyament, i el número 10 del mateix article reconeix l'autonomia de les Universitats, en la forma que la Llei estableix.
L'article 35 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que és de la competència plena de la Generalitat Valenciana la regulació i administració de l'ensenyament en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, en l'àmbit de les seues competències, sense perjudici del que disposa l'article 27 de la Constitució i les Lleis Orgàniques que, d'acord amb l'apartat u) de l'article 81 d'aquella, el desenvolupen, de les facultats que atribueix a l'Estat el número 30 de l'apartat u) de l'article 149 de la Constitució, i de l'alta inspecció necessària per al seu compliment i garantia.
Igualment en l'article 31, apartat 7, s'estableix que la Generalitat Valenciana té competència exclusiva en matèria d'investigació , sense perjudici d'allò que disposa el número 15 de l'apartat u) de l'article 149 de la Constitució.
D'altra banda, l'article 23 de la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària atribueix al Consell d'Universitats les funcions d'orientació, coordinació, planificació, proposta i assessorament que li atribueix aquella Llei. I l'article 3.r de l'esmentada Llei Orgànica precisa que, sense perjudici de les funcions atribuïdes al Consell d'Universitats, correspon a cada Comunitat Autònoma, les tasques de coordinació de les Universitats de la seua competència.
Aquesta Llei, doncs, tracta dels susdits preceptes i de la necessitat sentida de fa temps d'establir una coordinació entre les Universitats de la Comunitat Valenciana.
II
La Coordinació de les Universitats Valencianes pretén assolir una conjunció d'esforços que permeta no només bandejar tot allò que puga haver entre elles de recíproc desconeixement o d'estèril aïllament, sinó que, en fomentar l'esperit de treball en col·laboració, redundarà en el potenciament de les institucions universitàries, en la més racional planificació i aprofitament dels recursos. i en definitiva, en un millor servei a la societat valenciana.
Aquest és l'objectiu fonamental que pretén la present Llei.
III
La coordinació universitària perfilada en aquest text legal parteix del més absolut respecte tant de l'autonomia de la universitat com de la funció que la Llei de Reforma Universitària otorga al Consell d'Universitats.
Les facultats que en matèria de coordinació de les Universitats Valencianes tenen atribuïdes els poders públics autonòmics han d'exercir-se dins del marc finalista perfilat per la nova ordenació universitària, i aquesta Llei, òbviament, parteix d'aquest postulat.
L'esperit obert i participatiu que inspira la nova regulació de les universitats no podia ser alié a l'hora de configurar la coordinació universitària a la nostra comunitat. Es per això que, fent compatible aquest principi amb la irrenunciable competència que té atribuïda l'administració valenciana en aquesta matèria, de l'exercici de la qual ha de respondre, es crea el Consell interuniversitari de la Comunitat Valenciana.
Aquest òrgan constructiu de l'administració queda perfilat, tal i com ho demostra la seua composició, com una figura capaç de procurar un contacte àgil i eficaç entre els poders públics i la Universitat, i de propiciar la vertedera unificació d'esforços per tal d'evitar disfuncions.
Aquesta Llei pretén dissenyar una coordinació de les nostres universitats per tal d'assolir-ne la unió de l'esforç en benefici recíproc tant de la Universitat com de la societat. I això, des del màxim respecte a la institució universitària i a la necessària diversitat de la comunitat universitària.
Especial importància es concedirà a les accions interuniversitàries encaminades a potenciar la investigació en les distintes branques del saber, així com a divulgar els estudis científics en ares a conseguir un major coneixement i difussió de la cultura valenciana.
Institucionalitzar les vies que permeten d'establir un marc de col·laboració i d'interacció entre les diverses institucions de la Universitat valenciana, és apostar per la consecució dels nivells de qualitat i modernització de la nostra Universitat, resultats que revertiran en la societat valenciana.
TITOL PRIMER
De la coordinació de les Universitats a la Comunitat Valenciana
Article primer
U.-La coordinació universitària a la Comunitat Valenciana correspon a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, sense perjudici de les competències que corresponen al Consell d'Universitats.
Dos.-Les facultats de coordinació de les Universitats de la Comunitat Valenciana atribuïbles a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, s'exerciran d'acord amb el que disposen la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost de Reforma Universitària i els Estatuts de les respectives Universitats, en la forma prevista en aquesta Llei.
Article segon
La coordinació universitària a la Comunitat Valenciana d'acord amb el que disposa l'article 1.r d'aquesta Llei, comprén les matèries següents:
a) El Servei d'informació recíproca entre les distintes Universitats del territori de la Comunitat Autònoma en tots els àmbits d'actuació d'aquestes i, molí especialment, en aquells sectors en els quals l'activitat haja de realitzar-se conjuntament o afecte més d'una Universitat.
b) L'elaboració de programes conjunts d'actuació, tant per a fer front a problemes estructurals com per a dur a terme adequadament les funcions d'investigació i de docència.
c) La promoció d'activitats conjuntes en el camp de la docència i en el de la difusió cultural, realització d'estudis i investigacions interuniversitàries.
d) La informació preceptiva i prèvia per a la creació de centres universitaris i la supervisió d'aquells que tinguen aquest caràcter.
e) Els intercanvis de professors, personal no docent i alumnat entre les respectives Universitats.
f) La programació universitària en la Comunitat Autònoma.
g) Qualsevol altra activitat tendent a millorar el funcionament intern de les Universitats o la realització de les seues comeses mitjançant la conjunció i harmonització de les activitats i dels recursos.
TITOL SEGON
Del Consell Interuniversitari de la Comunitat Valenciana
Article tercer
Hom crea el Consell Interuniversitari de la Comunitat Valenciana com a òrgan de consulta i assessorament de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, en l'exercici per a aquesta de les competències de coordinació universitària que s'estableixen en aquesta Llei.
Article quart
U.-EI Consell Interuniversitari de la Comunitat Valenciana serà presidit pel Conseller de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, i la Vicepresidència d'aquest serà exercida pel Director General d'Ensenyaments Universitaris i d’Investigació de l'esmentada Conselleria.
Dos.-Seran vocals del Consell Interuniversitari els Rectors i els Presidents dels Consells Socials de les distintes Universitats, dos representants de cadascuna d'elles designats per llurs respectives Juntes de Govern, dos representants de cada Consell Social existent, elegits d'entre els vocals que representen els interessos socials i per ells' i el Secretari, nomenat pel Conseller de Cultura' Educació i Ciència, el qual actuarà amb veu peró sense vot.
Tres.-Igualment, podran assistir a les reunions que celebre el Consell Interuniversitari de la Comunitat Valenciana el Secretari General i els altres Directors Generals de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència i també els Vice-rectors de les Universitats. Ocasionalment podran incorporar-se en aquestes reunions amb la convocatòria prèvia del Conseller de Cultura Educació i Ciència, els assessors que convinguen per tractor assumptes o matèries específiques.
Article cinqué
U.-El Consell Interuniversitari assessorarà el Conseller de Cultura, Educació i Ciència en totes les matèries previstes en l'article segon d'aquesta Llei, i en qualsevol altres que li sotmeta a consulta respecte del funcionament de les Universitats de la Comunitat Valenciana.
Dos.-Les funcions del Consell Interuniversitari són:
a) Coneixer les propostes de creació d'Universitats i de creació, ampliació i transformació de centres universitaris.
b) Conéixer les directrius bàsiques a seguir per la Generalitat i les Universitats en l'ordenació de beques, crèdits i ajuts, i en la regulació de les taxes acadèmiques.
c) Informar sobre les normes reguladores de l'ingrés i permanència dels alumnes en les Universitats de la Comunitat Valenciana, i també les que determinen ia responsabilitat dels estudiants referents al compliment dels deures acadèmics.
d) Lliurar els informes adients per tal d'adequar la capacitat dels Centres a la demanda social, en els termes establerts per l'article 26 de la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de Reforma Universitària.
e) Conéixer la programació universitària a la Comunitat Autònoma i els criteris d'elaboració.
Article sisé
El Consell Interuniversitari de la Comunitat Valenciana es reunirà, com a mínim., dues vegades a l'any amb caràcter ordinari, amb la convocatòria prèvia del President. Igualment, podrà reunir-se en sessió extraordinària quan siga convocat pel seu President, o ho sol·licite un terç dels seus membres.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza el Consell de la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per tal que, en l'àmbit de les respectives competències, dicten les disposicions que calguen per al desplegament i l'aplicació d'aquesta Llei.
Segona
Aquesta Llei entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Per tant ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta Llei.
València, 9 de març de 1985.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO

linea
Mapa web