Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Resolució de la Direcció General d'EGB, de 22 d'agost de 1983, per la qual es dicten instruccions que despleguen l'Ordre de 27 de juliol, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.

(DOGV núm. 121 de 15.09.1983) Ref. Base de dades 0322/1983

Resolució de la Direcció General d'EGB, de 22 d'agost de 1983, per la qual es dicten instruccions que despleguen l'Ordre de 27 de juliol, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
El Decret de 3 de desembre de 1982, l’Ordre de 3 de febrer de 1983 i d'altres disposicions regularen la introducció del valencià en els nivells d'ensenyament no universitari durant el curs 1982-83 proppassat.
L'Ordre de 27 de juliol de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència ha establert, de manera sistemàtica, la normativa necessària per a l'ensenyament del valencià durant el curs 1983-84.
Aquesta disposició, amb les anteriors, constitueix un marc normatiu suficient per a l'aplicació del valencià a l'escola. No obstant això, atesa la complexitat de situacions i circumstàncies que concorren en la dinàmica dels centres escolars de Pre-escolar i EGB, resulta convenient desenvolupar més concretament diversos aspectes, com ara professorat, organització, avaluació, orientació, control, etc.
En atenció a aquests motius, fent ús de la facultat que m'atorga la Disposició final tercera de l'Ordre de 27 de juliol, he resolt dictar les Instruccions següents:
Primera
a) Podran exercir l'ensenyament del valencià els professors amb les titulacions especificades en l'article 4 de l'Ordre de 27 de juliol, per la qual es dicten normes per a l'ensenyament del valencià en Educació Pre-escolar, General Bàsica, Formació Professional i Batxillerat, durant el curs 1983-84, a centres públics i privats.
b) Qualsevol qüestió que faça referència a titulacions universitàries oficials no contemplades en aquesta Resolució, haurà de sotmetre's a dictamen de la Comissió Tècnica per a l'Ensenyament del Valencià, d'acord amb les atribucions que li confereix l'apartat d) de l'article 6.é del Decret de 3 de desembre de 1982 (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 86), desenvolupat en l’apartat D de l'article tercer de l'Ordre de 3 de febrer de 1983, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 93, de 5 de febrer).
Segona
a) En Pre-escolar, Cicle Inicial i Cicle Mitjà seran, amb criteri general, els professors tutors els qui assumiran l'ensenyament del valencià, si estan en possessió d'aquesta especialitat, i en el Cicle Superior, un professor especialista de valencià.
b) Quan els professors siguen suficients per impartir el valencià en tots els cicles i nivells, els directors hauran d'adscriure-hi els professors disponibles d'acord amb els mínims següents:
A) Als centres d'una sola línia de Pre-escolar i EGB (deu o menys unitats) l’adscripció mínima serà de:
1. Un professor de valencià en un dels nivells de Preescolar.
2. Un professor de valencià en un dels nivells del Cicle Inicial.
3. Dos professors de valencià en dos dels nivells del Cicle Mitjà.
4. Un professor de valencià al Cicle Superior.
En Pre-escolar i Cicle Inicial cadascun dels professors de valencià impartirà les classes als cursos en què estarà adscrit i a l'altre Curs del Cicle, entrant en rotació amb el professor d'aquell.
En el Cicle Mitjà els dos professors de valencià impartiran classes als cursos en què estan adscrits, i el de titulació superior la impartirà també a l'altre curs, entrant en rotació amb el tutor d'aquell.
En el Cicle Superior el professor de valencià impartirà classes als tres nivells del Cicle.
B) Als centres de dues línies de Pre-escolar i EGB (vint o menys unitats) l’adscripció mínima serà de:
1. Un professor en un dels cursos de cada nivell en Preescolar, Cicle Inicial i Cicle Mitjà.
2. Un professor per a cada línia de tres cursos en el Cicle Superior o un professor per a les dues línies si calgués.
En Pre-escolar, Cicle Inicial i Cicle Mitjà cadascun dels professors impartirà la classe al curs a què està adscrit i al curs paral lel del mateix nivell, entrant en rotació amb el tutor d'aquell.
En el Cicle Superior, si hi ha dos professors, cadascú impartirà les classes en una línia de tres cursos i, si només n'hi hagués un, a tots els cursos del Cicle.
C) A tots els centres de dues línies seran adscrits els professors combinant les dues estructures susdites A i B.
D) Si no hi hagués prou professors de valencià per a tots els cursos, el director haurà d'adscriure-hi els titulats en valencià disponibles, començant pels primers nivells (Preescolar, Cicle Inicial, etc...), per tal de posar en pràctica el principi de la gradualitat.
E) En Pre-escolar i Cicle Inicial serà respectada la permanència dels professors que impartesquen els cursos d'aquests nivells sempre que, cas de no tenir la titulació adient, es comprometen de realitzar el reciclatge que a aquests efectes programarà la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
c) Sempre que les necessitats d'un centre ho recomanen, i amb el dictamen previ de la Comissió Tècnica, podran ser habilitats per a aquest curs 1983-84 els professors que, considerant-se en possessió d'un domini oral i escrit suficient del valencià, ho sol·liciten a la Direcció General d'EGB, a través del director del Centre, fent constar el compromís de realitzar els cursos de reciclatge que programe la Conselleria.
d) A fi de disposar d’unes dades exactes sobre les necessitats particulars del professorat de valencià als centres, cada director trametrà a la Direcció General d'EGB d'aquesta Conselleria, abans del dia 10 de setembre, tota la informació pel que fa a horaris, adscripció del professorat de valencià, titulacions, necessitats, etc. En cap cas serà admesa, per raons organitzatives, una reducció de les hores dedicades al valencià.
e) El professorat de valencià extraplantilla es farà càrrec, als centres on siguen adscrits, de l'ensenyament del valencià als cursos on aquest ensenyament no s'haja pogut cobrir amb els professors de plantilla.
f) Els professors contractats pels Ajuntaments o per les Diputacions que tinguen també caràcter d'extraplantilla seran organitzats i utilitzats amb els criteris esmentats.
g) Amb el temps lliure produït per la incorporació del professorat de valencià extraplantilla, el centre organitzarà activitats de reforçament i de recuperació, destinades a tots els alumnes, sobretot en els primers cicles, en les quals participaran tots els professors del centre que tinguen lleure.
h) Les normes dels punts anteriors són d'aplicació tant als centres públics com als privats, amb les precisions següents pel que fa als darrers:
1. Els centres privats no subvencionats de setze o més unitats hauran de contractar un professor de valencià amb equivaléncia de tracte al criteri aplicat per part de l'Administració als centres públics.
2. Atenent l'anterior obligació, els centres privats subvencionats quedaran a l'espera de la implantació del nou sistema de concerts que inaugura la LODE.
Tercera
a) Es constituirà a cada centre el Departament de Valencià, que tindrà els objectius, composició i dependència següents:
A) Objectius:
1. Coordinar l'ensenyament del valencià a cada centre.
2. Assessorar els professors de valencià de Pre-escolar i Cicle Inicial que comencen a reciclar-se i els altres professors del centre.
3. Preparar programacions i establir criteris i instruments d'avaluació.
4. Coordinar l'ensenyament del valencià del centre amb els altres centres de la localitat, amb les altres localitats de la comarca i a nivell de la Comunitat Autònoma.
5. Redactar en valencià els documents del centre (comunicacions amb l'Administració, APA, pares en particular, així con els inters del centre).
6. Programar qualsevol activitat complementària (conferències, exposicions de llibres, visites, confecció d'una revista escolar, correspondència amb altres escoles, etc.) que ajude a l'ensenyament i la normalització de la llengua.
B) Composició:
El Departament de Valencià estarà integrat per:
1. Un Cap del Departament, designat pel Coordinador, prèvia consulta al Director del centre, entre els professors que tinguen la titulació exigida.
2. Tots els professors del claustre que facen classes de valencià.
C) Dependència:
Malgrat la relació orgànica amb el director del centre, el Cap del Departament de Valencià dependrà funcionalment del Coordinador per a l'ensenyament del valencià.
b) Els directors dels centres, en la mesura de les possibilitats, dofaran el Departament de Valencià del fons bibliogràfic i dels mitjans tècnics necessaris per tal de realitzar-ne el treball.
c) Aprofitant el temps necessari de la dedicació exclusiva, els professors de valencià d'una mateixa localitat o districte es reuniran periòdicament, a instàncies del Coordinador, per tal d'unificar criteris a l'hora de programar, d'impartir classes o d'avaluar, així com d'intercanviar experiències i material didàctic, d'organitzar activitats conjuntes, etc.
Quarta
a) L'aprofitament en l'aprenentatge del valencià serà avaluat amb criteris, metodologia i sistema de notacions idèntics als de llengua castellana. Per això cal una relació i col·laboració constants entre el Departament de Llengua Castellana i el Departament de Valencià.
b) Al Llibre d'Escolaritat, Registre Acumulatiu d'Avaluacions, Actes, Butlletíns de Notes, etc., s'hi inclourà l'assignatura «Valencià» immediatament després de l'assignatura «Llengua Castellana».
c) Tenint en compte la situació de què parteix l'ensenyament del valencià en el curs 1983-84 (diferència de nivell en els alumnes, classes en les quals mai no s'ha impartit l'ensenyament de l'assignatura, etc.), cada professor, a partir de la situació real de la classe i atenent les Orientacions i els Programes proposats pel Servei d'Ensenyament del Valencià, establirà un programa mínim realista, que avaluarà de manera flexible atenent les circumstàncies personals de cada alumne, per tal d'evitar animadversió i refús de principi -mantenint, però, la dignitat i el nivell d'exigència de l'assignatura-que serien altament perjudicials per a la consecució dels objectius finals de normalització lingüística a l'escola.
Cinquena
Els «Coordinadors per a l'Ensenyament del Valencià», creats per Ordre de 27 de juliol, desenvoluparan les funcions d'orientació, seguiment i suport tècnic al professorat, mitjançant les activitats següents:
a) Realitzar perìodicament reunions de coordinació i d'intercanvi d'experiències amb els Caps de Departament i professors de valencià en general.
b) Organitzar i supervisar els Cursos de Formació i Perfeccionament per als professors de valencià, en l'àmbit territorial en què siguen destinats.
c) Orientar els professors en qüestions de continguts, nivells mínims, programes i metodologia.
d) Avalar els professors de valencià sense perjudici de la competència general que hi té la Inspecció Tècnica Ordinària.
e) Proposar al Director del centre, a través de l'Inspector de Zona, les modificacions organitzatives, programàtiques i metodològiques que considere adients en vista d'una major eficàcia de la política de normalització del valencià a l'escola. Retrà compte d'aquestes propostes, alhora, al Cap del Servei d'Ensenyament del Valencià de la Direcció General d'EGB.
f) Qualsevol activitat que siga necessària per a l'exacte i fructífer exercici de les funcions que li són pròpies.
Sisena
a) La superior direcció i control de l'ensenyament del valencià, així com la de tots els aspectes que constitueixen la realitat escolar d' una zona, correspon a l’Inspector titular d'aquesta, en subordinació als seus superiors jeràrquics i al Consell Escolar, en l'àmbit de les competències que a aquest li siguen atribuïdes per la Llei.
b) Els Inspectors promouran i impulsaran l'ensenyament del valencià a tots els centres de la demarcació territorial, i afavoriran que les propostes dels Departaments de Valencià i del Coordinador, com a òrgans tècnics especialitzats, puguen dur-se a cap.
c) En vista de la complexitat intrínseca de la tasca històrica que suposa la incorporació del valencià a l'escola, i els entrebancs i conflictes conjunturals i extrínsecs, s'exigirà de tots els funcionaris d'aquesta Conselleria, siguen docents, directius o supervisors , el màxim respecte a la legalitat vigent i a les normes i instruccions que, en cada moment, dicten els òrgans legítims.
València, a 22 d'agost de 1983.
El Director General d'Educació Bàsica,
RAFAEL FERRER I FOMBUENA

linea
Mapa web