Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Resolució de la Direcció General d'Ensenyament Mitjà, de 23 d'agost de 1983, per la qual es dicten instruccions que despleguen l'Ordre de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, de 27 de juliol.

(DOGV núm. 121 de 15.09.1983) Ref. Base de dades 0323/1983

Resolució de la Direcció General d'Ensenyament Mitjà, de 23 d'agost de 1983, per la qual es dicten instruccions que despleguen l'Ordre de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, de 27 de juliol.
L 'Ordre de 27 de juliol passat estableix la normativa que regirà l'ensenyament del valencià a tots els centres d'ensenyament, durant el curs 1983-84, de la mateixa manera que el Decret de 3 de desembre de 1982, l’Ordre de 3 de febrer de 1983 i Circulars posteriors en regulaven la introducció en el Sistema d'Ensenyament.
Tanmateix, alguns dels temes tractats en la normativa vigent necessiten un desenvolupament més ampli, atesa la complexitat de situacions que concorren als Centres de Batxillerat i Formació Professional.
En atenció a aquests motius, fent ús de la facultat que m'atorga la Disposició Final de l'Ordre de 27 de juliol passat, he resolt dictar les instruccions següents:
Primera
L'Ordre de 27 de juliol passat especifica quina és la titulació necessària per a impartir classes de valencià en el nivell de BUP, i queda oberta la possibilitat que, als centres privats, puguen fer-se càrrec de l'assignatura els professors ja contractats que tinguen un domini oral i escrit de la llengua.
En cas que el centre vulga aprofitar aquesta eventualitat, els tràmits a realitzar seran els següents:
1. Els centres remetran a la Direcció General d'Ensenyament Mitjà el curriculum dels professors que estiguen en disposició d'impartir l'assignatura, escrit a mà per ells mateixos, en valencià, adjuntant-hi una declaració jurada per la qual es comprometen a obtenir en tres anys els certificats universitaris que es determinen.
2. La Direcció General d'Ensenyament Mitjà comunicarà al centre l'autorització o denegació de la sol·licitud, prèvia consulta a la Comissió Tècnica per a l'Ensenyament del Valencià.
Segona
A) El Departament de Valencià de cada centre estarà format per tots els professors que impartesquen aquesta assignatura.
B) Per elecció majoritària entre els professors de valencià, en serà nomenat un que tindrà la consideració de Cap de Departament, i l'elecció haurà de recaure preferentment en professors que tinguen titulació específica a l'apartat a) de l'article 4.t del Decret de 3 de desembre de 1982.
C) Als centres on hi haja només un professor de valencià és convenient que funcionalment es vincule, sempre que les circumstàncies ho permeten, al Departament de Valencià d'un altre centre proper, encara que, orgànicament, continue depenent de la Direcció del centre on impartesca les classes.
D) La Coordinació de valencià arbitrarà les disposicions organitzatives necessàries per a la creació de grups de treball compostos pels professors pertanyents a distints centres d'un mateix àmbit comarcal.
E) En la programació de continguts, formulació d'objectius, metodologia i avaluació el Departament de Valencià actuarà amb els mateixos criteris que els altres departaments o seminaris, i se sotmetrà a les disposicions emanades d'aquesta Direcció General.
Tercera
A) L'Ordre de 27 de juliol de 1983 crea la figura dels professors-coordinadors, els quals depenen directamente del Servei de Normalització Lingüística de la Direcció General d'Ensenyament Mitjà, i desenvoluparan, d'acord amb les funcions que s'hi especifiquen, les tasques següents:
1. Orientació i suport tècnic als professors en actiu:
a) Els Coordinadors dissenyaran un sistema de grups de treball comarcals.
Cada grup o grups comarcals de treball serà el nucli d'estudi i discussió dels diferents temes i problemes que, en els àmbits didàctic, lingüístic i sociolingüístic es plantegen a la comarca o a cada centre.
b) La Coordinació de valencià oferirà suport informatiu i didàctic a cadascun dels grups o professors, alhora que coordinarà l'acció de tot el conjunt.
2. Seguiment i avaluació del rendiment de l'ensenyament del valencià:
a) Els Coordinadors elaboraran periòdicament estadístiques del rendiment acadèmic dels alumnes a partir de la informació subministrada pels professors de valencià.
b) Els Coordinadors realitzaran específicament un seguiment del treball pedagògic del professorat, en el treball del grup comarcal o individualment, a fi d'aportar dades a la Direcció General d'Ensenyament Mitjà en l'elaboració d'un pla de Formació i Perfeccionament del professorat.
c) Els Coordinadors aporfaran les dades sociolingüístiques que el Servei de Normalització Lingüística de la Direcció General d'Ensenyaments Mitjans determine, en funció d’un millor coneixement de la realitat lingüística de cada zona.
Quarta
Vista la peculiaritat de les condiciones de cada centre quant a la inclusió del valencià en l'horari dels estudis nocturns, aquesta Direcció General d'Ensenyament Mitjà capacita els directors perquè establesquen les disposicions organitzatives necessàries, sempre d'acord amb els criteris següents:
1. En el cas que les condicions ho permeten, l’assignatura de valencià serà impartida durant tres hores setmanals.
2. Quan, a parer del director, la implantació de tres hores setmanals produesca perjudicis a una part o al conjunt dels alumnes, aquest podrà reduir el nombre d'hores de classe, sempre que, com a mínim, en quede una hora setmanal per curs.
3. En cas que es donen les circumstàncies de l'apartat anterior, el professor/a de valencià planificarà el treball dels alumnes per tal que aquests puguen realitzar les tasques fora de les hores de classe.
4. Els directors informaran la Inspecció de Batxillerat de les mesures preses al centre en relació amb el règim d'ensenyament nocturn.
València, a 23 d'agost de 1983.
El Director General d'Ensenyament Mitjà,
XAVIER PANIAGUA

linea
Mapa web