Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 10/2000, de 25 de gener, del Govern Valencià, pel qual es crea l'Institut Valencià d'Avaluació i Qualitat Educativa. [2000/A658]

(DOGV núm. 3677 de 31.01.2000) Ref. Base de dades 0353/2000

DECRET 10/2000, de 25 de gener, del Govern Valencià, pel qual es crea l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa. [2000/A658]
A fi de donar compliment a allò que s’ha establit en la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’Ordenació General del Sistema Educatiu, en la qual es planteja l’èxit d’una ensenyança de qualitat com un repte fonamental de l’educació del futur i com un objectiu primordial del procés de reforma educativa, i atenent a la dimensió europea de l’educació i des dels criteris de qualitat que servixen com a referent als sistemes educatius del nostre entorn, es fa necessari crear un òrgan de l’administració educativa que realitze l’avaluació general del sistema educatiu a la Comunitat Valenciana, orientada a l’obtenció d’una millora contínua de la qualitat de l’ensenyança.
Així, la citada llei, en el seu títol IV, assigna a l’avaluació general del sistema educatiu en ella dissenyat un paper rellevant per a aconseguir una ensenyança de qualitat, assenyalant en el seu article 62.1 que l’avaluació s’orientarà a la permanent adequació del sistema educatiu a les demandes socials i a les necessitats educatives, i s’aplicarà sobre els alumnes, el professorat, els centres, els processos educatius i sobre la pròpia administració. En este mateix article 62, en els punts 2, 3 i 4, s’atribuïx a l’Institut Nacional de Qualitat i Avaluació la realització de l’avaluació general del sistema educatiu, havent de participar en esta les distintes administracions educatives en l’àmbit de les seues competències.
D’altra banda, la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, de Participació, Avaluació i Govern dels Centres Docents, assenyala en el seu títol preliminar, com un dels seus principis d’actuació, l’establiment de procediments per a l’avaluació del sistema educatiu, dels centres, de la labor docent, dels càrrecs directius i de l’actuació de la pròpia administració educativa.
Per tant la millora qualitativa de l’ensenyança exigix, en primer lloc, que les administracions educatives disposen de mecanismes adequats d’obtenció i anàlisi de dades, amb vista a recolzar la seua presa de decisions i a rendir comptes de la seua actuació, i, d’altra banda, la societat, en el seu conjunt, té dret a conèixer l’estat general del sistema educatiu i dels seus components.
En conseqüència, i per a donar resposta a les raons anteriorment exposades, es fa necessari crear a la Comunitat Valenciana un òrgan de l’administració educativa que des del rigor científic realitze l’avaluació general del sistema educatiu en l’àmbit de les seues competències, orientada a l’obtenció d’una contínua millora de la qualitat del nostre sistema educatiu en els distints nivells d’ensenyança, de tal manera que quede garantit a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana, no sols el dret constitucional a l’educació, sinó a rebre una ensenyança de qualitat. Entre les accions de l’institut s’inclou l’elaboració dels sistemes d’avaluació, així com la realització d’investigacions, estudis i, en general, proposar a l’administració quantes iniciatives i suggeriments puguen contribuir a afavorir la qualitat i millora de l’ensenyança.
En virtut d’això, a proposta del conseller de Cultura, Educació i Ciència, amb informe del Consell Escolar Valencià, i prèvia deliberació del Govern Valencià en la seua reunió del dia 25 de gener de 2000,
DECRETE
CAPÍTOL I
De la creació, àmbit d’actuació i funcions de
l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa
Article 1. Creació i àmbit de l’institut
Es crea l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa com a òrgan de consulta, assessorament i avaluació dependent de la Subsecretaria de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, amb l’objectiu de realitzar l’avaluació general del sistema educatiu pel que fa a ensenyances no universitàries en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, així com l’anàlisi dels seus resultats i la proposta de les mesures, iniciatives i actuacions per a la millora de la qualitat de l’ensenyança.
Article 2. Marc normatiu
L’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa es regularà per allò que s’ha disposat en el present decret i en les normes que el desenrotllen.
Article 3. Funcions
Per al compliment dels seus objectius, s’encomana a l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa l’exercici de les següents funcions:
a) Avaluar el grau d’adquisició de les ensenyances establides en els currículums aplicables a la Comunitat Valenciana per als diversos nivells, etapes, cicles i graus del sistema educatiu en el marc establit per l’administració educativa i els centres educatius.
b) Avaluar l’aplicació a la Comunitat Valenciana de les reformes generals del sistema educatiu, així com l’estructura, l’abast i els resultats de les innovacions de caràcter general introduïdes en el mateix.
c) Elaborar un sistema autonòmic d’indicadors que permeten avaluar el grau d’eficàcia i d’eficiència del sistema educatiu a la Comunitat Valenciana.
d) Elaborar sistemes d’avaluació per a les diferents ensenyances regulades en la Llei Orgànica 1/1990, d’Ordenació General del Sistema Educatiu, i els seus corresponents centres.
e) Cooperar, quan siga requerida la seua participació, i d’acord amb les seues disponibilitats i criteris d’actuació, amb altres administracions, institucions i organismes, que tinguen algun tipus de responsabilitat en l’avaluació educativa.
f) Informar als distints sectors de la societat del funcionament i resultats del sistema educatiu, sense perjuí de les competències que respecte d’això té atribuïdes el Consell Escolar Valencià.
g) Proporcionar i intercanviar informació amb altres administracions educatives.
h) Publicar i difondre els resultats de les avaluacions realitzades, així com les innovacions produïdes en l’àmbit de l’avaluació, d’acord amb els criteris generals que establisca la Comissió Rectora.
i) Sol·licitar informes i intercanviar informació amb el Consell Escolar Valencià, així com amb altres consells o organismes que s’estime convenient per a completar els propis dictàmens i informes.
j) Formular propostes als òrgans competents per a millorar el funcionament del sistema educatiu.
k) Qualssevol altres que li siguen expressament encomanades.
CAPÍTOL II
De l’estructura i òrgans de l’Institut Valencià
d’Avaluació i Qualitat Educativa
Article 4. Òrgans
Els òrgans de l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa són la Comissió Rectora, la directora o director de l’Institut i el Consell Assessor.
Article 5. De la Comissió Rectora
1. La Comissió Rectora estarà presidida per la consellera o conseller de Cultura, Educació i Ciència. Formaran part d’esta els o les titulars dels següents centres directius de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència:
– La Subsecretaria.
– La Secretaria General.
– La Direcció General de Centres Docents.
– La Direcció General d’Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.
2. Així mateix, formaran part de la Comissió Rectora la presidenta o president del Consell Escolar Valencià i la directora o director del propi institut.
3. La vicepresidència correspondrà a la persona titular de la Subsecretaria de la Conselleria, que substituirà la presidenta o president en cas d’absència.
4. La secretaria de la comissió serà exercida per la directora o director de l’institut.
Article 6. Funcions de la Comissió Rectora
Correspon a la Comissió Rectora l’exercici de les següents funcions:
a) Establir les directrius d’actuació de l’institut.
b) Aprovar els plans anuals o plurianuals d’actuació de l’institut elaborats per la direcció del mateix.
c) Establir les línies de cooperació amb altres administracions, organismes i institucions públiques o privades en l’àmbit de les funcions de l’institut.
d) Proposar els criteris de participació de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència a l’Institut Nacional de Qualitat i Avaluació.
e) Informar i, si és procedent, incloure en els plans d’actuació de l’Institut les propostes d’avaluació del sistema educatiu que li formule el Consell Escolar Valencià.
f) Informar a la societat valenciana dels treballs i resultats de l’avaluació del sistema educatiu en l’àmbit de la Comunitat Valenciana i la seua incidència en la qualitat de l’educació.
Article 7. De les reunions de la Comissió Rectora
La Comissió Rectora haurà de reunir-se almenys dos vegades a l’any o quan ho acorde la seua presidenta o president a iniciativa pròpia o a sol·licitud com a mínim de tres dels seus membres.
Article 8. De la Direcció de l’institut
Al front de l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat de l’Educació hi haurà una directora o director, amb rang de director general, que serà nomenat pel Govern Valencià a proposta de la consellera o conseller de Cultura, Educació i Ciència.
Article 9. Funcions
Seran funcions de la directora o director de l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa les següents:
a) Ostentar la representació de l’institut.
b) Proposar a la Comissió Rectora els plans anuals i plurianuals d’actuació de l’institut per a la seua aprovació, i informar sobre la seua realització.
c) Desenrotllar els plans d’actuació aprovada.
d) Vetlar pel compliment dels acords de la Comissió Rectora.
e) Proporcionar informació al Consell Escolar Valencià dels treballs elaborats per l’Institut.
f) Qualssevol altres que li siguen expressament encomanades.
Article 10. Del Consell Assessor
1. La directora o director de l’institut comptarà amb el suport d’un Consell Assessor, que estarà format per un president o presidenta i un màxim de quatre membres, designats per la consellera o conseller de Cultura, Educació i Ciència entre persones de reconegut prestigi, científic i professional, en l’àmbit de l’avaluació i l’educació.
2. El Consell Assessor tindrà com a funció assistir a la directora o director i a la Comissió Rectora de l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa en l’elaboració dels plans d’actuació i en el desenrotllament i avaluació dels mateixos.
Article 11. Dels recursos de l’institut
La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència disposarà el necessari perquè l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educatiu compte amb els recursos materials i humans i la dotació pressupostària necessària per al compliment de les funcions que té atribuïdes.
Article 12. Convenis i acords de col·laboració
Per a la consecució dels seus fins, l’institut, previ informe de la Comissió Rectora, podrà proposar a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència la subscripció de convenis i acords de col·laboració, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, amb les universitats, departaments i instituts universitaris i altres organismes públics o privats.
Així mateix, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà contractar amb persones físiques o jurídiques la realització total o parcial de projectes de l’institut.
Article 13. Indemnitzacions per assistència
Els membres de la Comissió Rectora o del Consell Assessor no percebran cap retribució per l’exercici de les seues funcions. No obstant això, podran percebre’s dietes i indemnitzacions per l’assistència a les reunions, d’acord amb allò que s’ha previst en el Decret 24/1997, d’11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servici i gratificacions per servicis extraordinaris.
Disposicions addicionals
Primera. Règim i funcionament dels òrgans col·legiats
La Comissió Rectora i el Consell Assessor de l’institut ajustaran el seu règim i funcionament a allò que s’ha disposat en les normes de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, reguladores dels òrgans col·legiats.
Segona. Modificació del Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència
1. L’apartat 19 de l’article 9 del Decret 86/1999, de 30 de juliol, del Govern Valencià, pel que s’aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, queda redactat com seguix:
«Article 9.19
Exercir la superior direcció de la inspecció educativa i coordinar les unitats administratives que desenrotllen la dita funció.»
2. S’afig una disposició addicional novena al Decret 86/1999, de 30 de juliol, del Govern Valencià, pel que s’aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, amb la següent redacció:
«Novena.
S’adscriu l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa a la Subsecretaria de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, amb la composició i funcions establides en la seua normativa específica.»
Disposicions finals
Primera. Desenrotllament del present decret
Es faculta la consellera o conseller de Cultura, Educació i Ciència perquè, dins de l’àmbit de les seues competències, dicte les disposicions que requerisca l’execució i desenrotllament del present decret.
Segona. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 25 de gener de 2000
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,

linea
Mapa web