Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 19 de gener de 1996, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual es regula l'organització i el funcionament de la central de compres de béns i serveis per a tots els centres que hi pertanyen.

(DOGV núm. 2700 de 01.03.1996) Ref. Base de dades 0368/1996

ORDRE de 19 de gener de 1996, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual es regula l'organització i el funcionament de la central de compres de béns i serveis per a tots els centres que hi pertanyen.
La Conselleria de Sanitat i Consum té com a un dels objectius prioritaris, en l'àmbit de la gestió dels recursos de què disposa, la racionalització i l'optimització dels processos d'aprovisionament de productes i de serveis per a tots els centres de la Conselleria.
Un volum important de recursos adreçats a l'adquisició de materials i a la contractació de serveis, unit a la gran multiplicitat que tenen i a la pluralitat de centres amb autonomia pròpia per a l'adquisició de productes i de serveis, aconsella escometre amb urgència la definició d'unes línies d'actuació en aquesta matèria que possibiliten la gestió logística integral dels centres, l'avaluació de la qualitat en els processos d'aprovisionament i l'obtenció d'uns resultats econòmics positius.
En aquest sentit, els elements clau haurien de descansar en una eficient gestió logística en les grans organitzacions actuals, quan es basen en una àmplia xarxa de centres de treball dispersos com s'esdevé en la Conselleria de Sanitat i Consum, es pot resumir en una centralització, almenys parcial, de la política d'aprovisionament i de reforç de les unitats de compres; reducció o eliminació de magatzems locals i augment del nombre de punts de lliurament dels proveïdors; enfocament just a l'hora i acords a mig i llarg termini amb els proveïdors; no considerar tot sol el preu com a únic factor de selecció; potenciació de les activitats de valor afegit dins dels centres d'emmagatzematge i distribució, i també, la instauració de sistemes de dispensació de medicaments en dosis unitàries en els serveis de farmàcia hospitalària; flexibilitat, simplificació, automatització i planificació dels processos d'aprovisionament i ús de sistemes d'informació que permet integrar les activitats de l'encàrrec, lliurament, gestió de magatzem, expedients i pagaments, mitjançant l'enllaç en temps real de tots els centres amb la Central de compres i amb els proveïdors a través del sistema EDI o d'altres alternatius.
Per a donar resposta a totes aquestes exigències en la gestió logística dels centres de la Conselleria de Sanitat i Consum, s'ha elaborat aquesta norma que establirà l'organització i el procediment de funcionament centralitzat de la política d'aprovisionament.
Per tot això, i d'acord amb el que disposa el Decret 4/1996, del Govern Valencià, pel qual modifica el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i Consum, establit en el Decret 37/1994, i també en el que disposa la llei 13/1995, de 18 de maig, de Contractes de les Administracions Públiques,
ORDENA:
CAPíTOL I
L'organització de la central
de Compres de Béns i Serveis
Article 1. Creació
Adscrita a la Direcció General de Règim Econòmic i dins de l'àmbit de competències de la Direcció per a la Gestió d'Infraestructures, Subministraments i Hostaleria es crea la Central de Compres de Béns i Serveis de la Conselleria de Sanitat i Consum.
La creació respon a la necessitat de disposar d'un mecanisme per a l'adquisició centralitzada de determinats grups, subgrups o famílies de productes o serveis que faran servei els diferents centes que pertanyen a la Conselleria de Sanitat i Consum.
Article 2. Organització
L'estructura organitzativa de la Central de Compres s'instrumenta a través de dos òrgans que actuen de forma coordinada, el Servei d'Aprovisionament adscrit a la Direcció per a la Gestió d'Infraestructura, Subministraments i Hostaleria i la Comissió de Compres com a òrgan col·legiat amb funcions consultives i executives regulades per l'article 5 d'aquesta ordre.
Article 3. Servei d'Aprovisionament: funcions
El Servei d'Aprovisionament, creat pel Decret 4/1996, del Govern Valencià, pel qual modifica el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i Consum, té al seu càrrec les funcions establides en els apartats k, l, m i n de l'article 1 de l'esmentat decret, i més concretament les següents:
a) Preparar i adjudicar els contractes de subministraments que per la semblança de l'objecte o per l'obtenció de millors condicions siga necessària la contractació centralitzada per a tot l'àmbit de la Conselleria de Sanitat i Consum.
b) Dictar les instruccions oportunes sobre la normalització de productes, siga l'adquisició centralitzada o no.
c) Dirigir la política d'emmagatzematge de les institucions sanitàries, determinant els criteris òptims de gestió per a cada tipus de productes.
d) Coordinar els procediments de contractació dels centres de gestió, referits tots a l'aprovisionament de productes i serveis.
El Servei d'Aprovisionament es configura com a unitat de administrativa de suport de la gestió de la Central de Compres i com a òrgan executor de les decisions adoptades per la Comissió de Compres, tant pel que fa a les compres de productes com a la contractació de serveis.
Article 4. Servei d'Aprovisionament: composició
Per al correcte compliment de les funcions, el Servei d'Aprovisionament està format per tres unitats especialitzades en les successives tasques que necessita el procés d'aprovisionament.
1. Unitat de Classificació de Proveïdors i de Codificació d'Articles: tindrà al seu càrrec la tasca administrativa referida al registre de proveïdors regulat en el capítol III d'aquest ordre, i la codificació sistemàtica dels articles i referències concretes que formen cada família de productes, agrupades en subgrups i en grups amb l'estructura establida en l'annex I d'aquesta ordre, a més de dur a terme la normalització i l'homologació de tots els productes que poden adquirir els centres de la Conselleria de Sanitat i Consum.
2. La Secció de Contractes d'Aprovisionament té al seu càrrec l'execució de tots els tràmits que demana la contractació administrativa, quan la contractació siga duta a terme pel serveis centrals de la Conselleria de Sanitat i Consum, i la coordinació i supervisió dels tràmits contractuals fets pels mateixos centres de la Conselleria, en ambdós casos tant els referits a compres de productes com els referits a contractació de serveis. A més, exercirà les tasques pròpies de la secretària de la mesa de contractació quan la Comissió de Compres actue en qualitat de secretària.
3. La Unitat Central Logística té la missió essencial de rebre i de canalitzar els encàrrecs dels centres esmentats a les famílies d'articles l'adquisició de les quals haja estat centralitzada, de manera que siguen formulats els encàrrecs per la Unitat Central Logística als adjudicataris d'aquest concursos, detallant en cada comanda els subministraments que lliurarà cada adjudicatari en cada centre sol·licitants, per la qual cosa haurà de desplegar i implantar els sistemes d'informació automatitzats més adequats a aquestes necessitats, i especialment el sistema EDI per a l'intercanvi electrònic de dades i de documents.
Igualment, haurà de proposar les directrius per a l'optimització de l'emmagatzematge i la gestió de l'estoc en els centres de la Conselleria, durà a terme l'avaluació de la qualitat dels productes i serveis subministrats pels diferents proveïdors i redactarà els plecs d'especificacions tècniques per als concursos gestionats per la Central de Compres.
Article 5. Comissió de Compres: funcions
La Comissió de Compres, com a òrgan col·legiat, té com a finalitat bàsica coordinar la política d'aprovisionament de productes i serveis de la Conselleria de Sanitat i Consum, amb el suport i recolzament del Servei d'Aprovisionament, per a això exercirà les funcions següents:
a) Decidir, a proposta del Servei d'Aprovisionament, les famílies de productes o els serveis externs, l'adquisició de les quals haja de ser gestionada centralitzadament.
b) Aprovar, a proposta del Servei d'Aprovisionament la classificació de proveïdors i la inclusió en el registre creat a l'efecte, i la codificació d'articles que formen cada família, com a pas anterior per a la inclusió en la compra centralitzada.
c) Aprovar, a proposta dels diversos centres de la Conselleria de Sanitat i Consum, la inclusió i la codificació de nous articles en la respectiva família quan aquesta es trobe codificada i l'adquisició centralitzada.
d) Actuar com a mesa de contractació en els expedients d'adquisició centralitzada, subjectes a les normes de procediment vigents per a la contractació administrativa.
e) Servir com a òrgan consultiu i assessor per a totes les qüestions plantejades tant en els centres com en els serveis centrals de la Conselleria de Sanitat i Consum.
En el termini d'un mes des de la formació, la Comissió de Compres serà dotada d'un reglament intern de funcionament que regule la periodicitat de les reunions, convocatòries, mecanisme d'adopció de decisions i tots els aspectes que es consideren necessaris per a un funcionament òptim. En tot cas, el funcionament de la Comissió de Compres es regirà pel que disposa el capítol II, títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 6. Comissió de Compres: components
1. Per a l'exercici de les funcions a), b), c), e) de les enumerades en l'article 5 anterior, la Comissió de Compres estarà formada pels següents membres:
- El/la director/a per a la Gestió d'Infraestructura, Subministrament i Hostaleries, que exercirà la presidència de la Comissió.
- El/la director/a per a la Gestió d'Assitència especialitzada.
- El/la director/a per a la Gestió d'Atenció primària.
- El/la cap de Servei d'Aprovisionament.
Els membres esmentats podran assistir-hi personalment, o a través de les persones que deleguen de forma expressa.
Els membres esmentat podran anar acompanyats d'especialistes en la matèria que es tracte, els quals assistiran amb veu, però sense vot.
El/la cap del Servei d'Aprovisionament actuarà com a secretari/ària en l'exercici de les funcions a què fa referència aquest punt.
2. Per a l'exercici de la funció d) de les enumerades en l'article 5 anterior, a la Comissió de Compres s'incorporaran els membres següents:
- Un representant del servei Jurídic.
- L'interventor delegat de la Conselleria de Sanitat i Consum.
- El/la cap de secció de Contractes d'aprovisionament, que actuarà com a secretari/a quan la comissió es constituïsca en mesa de contractació.
- El/la responsable de la Unitat Central de logística.
Els dos últims membres esmentats s'incorporaran a la Comissió de Compres només en el cas que no estiguen incorporats per delegació dels membres primer i quart dels esmentats en el punt anterior.
Capítol II
El funcionament de la Central de Compres
de Béns i Serveis
Article 7. Procediment d'inclusió en la Central de Compres de Béns i Serveis
Per al cas d'adquisició de productes, la incorporació al mecanisme d'adquisició centralitzat es produirà, com a regla general, a través de famílies completes de productes, que hauran de ser amb anterioritat codificades de forma excloent.
Una vegada incorporada una família de productes al mecanisme d'adquisició centralitzada, els centres només podran adquirir, mitjançant els corresponents encàrrecs ala Unitat Central de Logística, els productes que s'hi troben codificats per acord de la Comissió de Compres.
No obstant això, els centres podran sol·licitar a la Comissió de Compres, a través del Servei d'Aprovisionament, la inclusió de nous productes en la corresponent família mitjançant una memòria d'avaluació de la conveniència de la inclusió i una descripció de les característiques del producte a què fa referència.
Excepcionalment, la Comissió de Compres podrà decidir incloure un producte concret en el mecanisme d'adquisició centralitzada, sense que la família respectiva hi estiga.
Article 8. Contractes de la Central de Compres
1. Els contractes de la Central de Compres per a l'adquisició de productes de forma centralitzada, es denominen de determinació del tipus i selecció de proveïdors tindran com a objecte del contracte establir un nombre determinat de proveïdors que seran els subministradors exclusius de la família de productes, del producte en concret o del servei de què es tracte, per als centre de la Conselleria de Sanitat i Consum.
El contracte de determinació del tipus i de selecció de proveïdors per al subministrament de material sanitari s'adjudicarà sempre a través dels procediments previstos i regulats en la Llei 13/1995, de 18 de maig, de Contractes de les Administracions Públiques.
El termini de vigència d'aquest tipus de contractes serà amb caràcter general, excepte que una altra cosa acorde la Comissió de Compres, de dos anys.
2. Per al cas d'adquisició de productes, l'adjudicació del contracte es farà a tot el conjunt de proveïdors seleccionats, sobre la base del preu oferit per cadascun d'ells, que tindrà el caràcter de màxim, de manera que la quantitat total per adquirir a cada proveïdor serà coneguda quan acabe la vigència del contracte com a resultat de multiplicar el nombre d'unitats base servides pel preu efectivament aplicat en cada encàrrec.
El caràcter màxim dels preus oferits pels adjudicataris en permetrà la variabilitat, ja siga mitjançant peticions d'ofertes que amb caràcter trimestral faça la Direcció per a la Gestió d'Infraestructures, Subministrament i Hostaleria, o bé mitjançant les ofertes fetes pels adjudicataris en qualsevol moment de la vigència del contracte.
3. Per a la tramitació dels expedients de contractació a què fa referència aquest article es farà un plec de clàusules administratives particulars únic, que regule els aspectes continguts en els paràgrafs anteriors, i també el barem correctament ponderat a aplicar en la selecció dels proveïdors. Els plecs d'especificacions tècniques establiran, per la seua banda, les característiques tècniques de cada producte objecte del contracte, ja siguen individuals o agrupats en famílies.
4. Per a la contractació de serveis de forma centralitzada, la selecció dels adjudicataris anirà sempre unida als Centres que són receptors dels serveis esmentats i per tant amb un pressupost estimat en l'adjudicació, de forma individual per a cada centre.
5. D'acord amb l'Ordre de 20 de setembre de 1995, per la qual efectuen delegacions en matèria econòmica i pressupostària, l'òrgan de contractació per als procediments d'adquisició centralitzada serà, sempre, el director general de Règim Econòmic, i actuarà com a Mesa de Contractació la Comissió de Compres establida en aquesta ordre.
Article 9. Gestió dels encàrrecs a través de la Central de Compres
En totes les famílies de productes o productes individuals, si així és autoritzat per la Comissió de Compres, l'adquisició dels quals ha estat declarada centralitzada, els encàrrecs corresponents als centres de la Conselleria de Sanitat i Consum, seran remesos sempre a la Unitat Central de Logística del Servei d'Aprovisionament, que afegirà tots els encàrrecs que corresponguen a un mateix producte i serà l'encarregada de formular-los al proveïdor o proveïdors respectius en funció dels preus vigents en cada moment.
Per a tots els productes l'adquisició dels quals no ha estat inclosa en el mecanisme centralitzat, els centres continuaran fent la contractació administrativa i els encàrrecs de la mateixa manera que actualment es fa.
La gestió dels encàrrecs en la Unitat Central Logística, en una primera fase l'enviament dels encàrrecs i de la resta de comunicacions entre els centres i la Unitat, es farà mitjançant sistemes informàtics dissenyats per a aquest cas, incloent-hi el mecanisme d'intercanvi electrònic de documents i dades (EDI), per a establir en una segona fase les comunicacions sota l'anomenat procediment amb els proveïdors que estiguen seleccionats per a això pel Servei d'Aprovisionament i estiguen inscrits en el Registre.
La Comissió de Compres, a proposta del Servei d'Aprovisionament, establirà els criteris en què la Unitat Central Logística canalitzarà els encàrrecs dels centres als diferents proveïdors de cada producte.
El procediment per a la gestió dels encàrrecs establirà amb posterioritat a la signatura del contracte, mitjançant acords amb els respectius adjudicataris.
Article 10. Gestió Pressupostària dels contractes de la Central de Compres
Sobre la base de les condicions establides en el plec de clàusules administratives particulars i les establides en el plec d'especificacions tècniques elaborat per a cada tipus de producte, l'import del contracte es determinarà aplicant els preus vigents en cada encàrrec, al nombre d'unitats que finalment subministre cada adjudicatari.
Per a l'adquisició de productes de forma centralitzada de Servei d'Aprovisionament sol·licitarà de cada centre usuari, la confecció de la corresponent proposta de document comptable RA per un import proporcional a la participació en el consum total dels productes de que es tracte, fins a sumar amb els documents comptables de tots els centres, una quantitat inicial sobre la qual començar el procés de compra.
Rebuts els productes en cada centre, aquest haurà de fer el pagament de cada factura a partir del preu aplicat en cada encàrrec, fent la proposta de document comptable RA/ i ADOK simultanis (opció «RA/..» de la comptabilitat pressupostària). En el cas que l'import subministrat supere l'import consignat en el document comptable RA inicial, el centre elaborarà successives propostes de documents comptables RA per a donar cobertura al posterior pagament de les factures.
Els encàrrecs fets per cada Centre a la Unitat Central Logística hauran de trobar-se coberts per la corresponent consignació pressupostària del respectiu centre, i és responsabilitat total del centre la tramitació d'encàrrecs en el cas contrari.
Capítol III
Registre de proveïdors
Article 11. Adscripció i àmbit del Registre
Adscrit al Servei d'Aprovisionament de la Direcció per a la gestió d'Infraestructures, Subministraments i Hostaleria, dependent de la Direcció General de Règim Econòmic, el Registre de Proveïdors inclourà a tots els empresaris que estiguen interessats a subministrar productes o prestar serveis als diferents centres d ela Conselleria de Sanitat i Consum, sense perjudici de l'existència del Catàleg General de Contractistes de la Generalitat Valenciana creat pel Decret 26/1987, de 30 de març, i sense interferència en el funcionament.
La inscripció en el registre tindrà caràcter voluntari i no se'n derivarà cap avantatge que afecte al principi d'igualtat i la no-discriminació de licitadors.
La inscripció alliberarà de presentar en les licitacions qualsevol document dels exigits per a la inscripció, encara que les empreses inscrites quedaran obligades a presentar en totes les licitacions en què participen una declaració responsable de validesa i vigència de les dades registrades.

Article 12. Documentació necessària per a la inscripció
1. Les sol·licitud d'inscripció s'hauran de presentar en model normalitzat, correctament emplenades (annex II d'aquesta ordre), que recollirà, almenys, els següents punts:
- Sol·licitud d'inscripció.
- Qüestionari de la qualificació de proveïdors amb el següent detall:
· Identificació de l'empresa proveïdora.
· Activitat de l'empresa.
· productes i serveis subministrats.
· Mitjans de producció.
· Gestió i assegurança de la qualitat.
· Organització comercial.
2. A la sol·licitud d'inscripció s'haurà d'adjuntar:
- Fotocòpia del DNI del proveïdor o apoderat.
- Còpia legalitzada davant notari de l'escriptura de constitució, de modificació, si n'hi ha, de la Societat inscrita en el registre mercantil i, si escau, l'escriptura d'adaptació a la Llei 19/1989, de 25 de juliol, de Reforma Parcial i Adaptació de la Legislació Mercantil a les Directives de la CEE, en matèria de societats.
- Escriptura d'apoderament inscrita, en el seu cas, en el registre mercantil.
- Declaració sota jurament de no ser sotmesa la persona física o jurídica en cap de les prohibicions de contractar previstes en els article 15 al 20 de la Llei 13/1995, de 18 de maig, de Contractes de les Administracions Públiques, en cap dels supòsits de la Llei 12/1995, d'11 de maig, d'Incompatibilitats dels Membres del Govern de la Nació i dels Alts Càrrecs de l'Administració General de l'Estat, i de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'Incompatibilitats del Personal al Servei de les Administracions Públiques, o tractar-se de qualsevol dels càrrecs electius regulats per la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General, i la Llei 1/1987, de 21 de març, Electoral Valenciana, lliurada per l'òrgan de direcció o representació competent de l'empresa.
- Declaració sota jurament que obliga a comunicar les variacions que es produïsquen, lliurada per l'òrgan de direcció o de representació competent de l'empresa.
- El certificats detallats en el qüestionari de qualificació de proveïdors signats per l'òrgan de direcció o de representació competent de l'empresa.
- Expressió del mitjans financers, adjuntant-hi, almenys, el certificat de dos entitats bancàries. Per a l'ús de societats, caldrà adjuntar-hi el balanç dels dos últims exercicis.
3. Tant la sol·licitud, com la documentació que s'adjunta ha de ser signada exclusivament per l'òrgan de direcció o de representació competent de l'empresa. Igualment, els documents presentats pels contractistes seran informats pel Servei Jurídic de la Conselleria.
Article 13. Variacions de les dades registrades i el termini de validesa de la inscripció
En el supòsit que es produiren variacions en les dades que hi ha en el Registre, les empreses afectades hauran de posar-les en coneixement d'aquest en el termini de 15 dies. El no-compliment d'aquest obligació deixarà sense efecte la inscripció de l'empresa en el Registre.
El termini de validesa de la inscripció serà de quatre anys des de la data de l'expedició. Superat aquest termini l'empresa interessada haurà de promoure un expedient d'actualització i de revisió de la documentació exigida. En altre cas, s'anul·larà d'ofici de la inscripció.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
Les autoritzacions d'inscripció en el Registre de Proveïdors fets a l'empara de la resolució de 10 de maig de 1989, del President del Consell d'Administració del Servei Valencià de Salut, continuaran sent vigents fins que els corresponga promoure l'expedient d'actualització i de revisió de la documentació corresponent, d'acord amb l'article 5 de l'esmentada resolució, o bé es modifiquen les dades que hi ha en el registre.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Queden derogades qualsevulla altres disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que es disposa en aquesta ordre, i també en l'Ordre de 2 de març de 1993, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual acorden establir la composició de les meses de contractació.
DISPOSICIó FINALS
Primera. Autorització per al desplegament i l'aplicació
S'autoritza el director general de Règim Econòmic perquè dicte quantes normes disposicions siguen necessàries per al desenvolupament i l'aplicació d'aquesta ordre.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 19 de gener de 1996
El conseller de Sanitat i Consum,
JOAQUíN FARNóS GAUCHíA

linea
Mapa web