Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 25/1998, de 10 de març, del Govern Valencià, pel qual es regula la norma-marc sobre estructura, organització i funcionament dels cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana. [1998/X2006]

(DOGV núm. 3204 de 16.03.1998) Ref. Base de dades 0433/1998

DECRET 25/1998, de 10 de març, del Govern Valencià, pel qual es regula la norma-marc sobre estructura, organització i funcionament dels cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana. [1998/X2006]
La Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat, en l'article 39, atribueix a les comunitats autònomes l'establiment de les normes-marc a què hauran d'ajustar-se els reglaments de les policies locals, de conformitat amb allò que s'ha disposat en la mateixa Llei i en la Llei de Bases de Règim Local.
Així mateix, la Llei 2/1990, de 4 d'abril, de la Generalitat Valenciana, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, en l'article 4, estableix que correspon al Govern Valencià l'exercici de la coordinació de les policies locals, que comprèn, entre altres, les següents funcions: a) L'establiment d'una norma-marc sobre estructura, organització i funcionament dels cossos de Policia Local.
L'estructura s'afronta basant-se en criteris de racionalitat i, per a això, es concreten uns criteris organitzatius mínims que hauran de completar-se en base a les necessitats reals de cada municipi en matèria de seguretat ciutadana, entesa en el sentit més ampli. L'establiment d'unes normes comunes de funcionament pretén facilitar el funcionament dels cossos de Policia Local, en determinar amb claredat el marc en què s'hi desenvoluparan les relacions com a servei públic de seguretat pública a prestar pels ajuntaments. La concreció d'un extens catàleg de drets i deures, en què han d'incloure's els relatius al sistema retributiu, normes de jubilació, i la regulació que s'estableix de la segona activitat, que haurà d'adaptar-se a la normativa vigent, permetrà una major i millor professionalització d'aquest cos de seguretat. Finalment, el règim disciplinari compleix escrupolosament el principi de seguretat exigible en tot procediment sancionador administratiu.
Per tant, previ informe de la Comissió de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, d'acord amb allò que s'ha establit en l'article 10.a) de la Llei de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller de Presidència, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i prèvia deliberació del Govern Valencià en la reunió del dia 10 de març de 1998,
DECRETE
Capítol I
Objecte
Article 1. Àmbit d'aplicació
1. Els reglaments d'organització i funcionament dels Cossos de Policia Local dels Municipis de la Comunitat Valenciana que siguen aprovats per les respectives corporacions locals hauran d'ajustar-se als criteris i continguts mínims que s'estableixen en aquesta norma-marc.
2. Aquesta norma serà d'aplicació directa als ajuntaments en què no hi haja Reglament de Policia Local i, de forma supletòria, en aquells que en tinguen.
Article 2. Àmbit personal
El contingut de aquesta norma-marc serà d'aplicació a tot el personal inclòs en l'article 1 de la Llei de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.
Capítol II
Concepte i funcions
Article 3. Missió de la Policia Local
La Policia Local és un cos de seguretat dependent dels municipis, la missió de la qual consisteix a protegir el lliure exercici dels drets i llibertats i garantir la seguretat ciutadana, mitjançant l'acompliment de les funcions atribuïdes legalment.
Article 4. Concepte
1. Els cossos de Policia Local, integrants dels cossos i forces de seguretat, són instituts armats de naturalesa civil amb estructura i organització jerarquitzada, sota la superior autoritat de l'alcaldia respectiva.
2. La denominació genèrica dels cossos de Policia dependents de les corporacions locals serà la de «Cos de Policia Local».
Article 5. Creació del cos de Policia
Els ajuntaments a què, prèvia sol·licitud de l'òrgan municipal competent, siga concedida autorització per a constituir el seu cos de Policia Local, hauran de comunicar aquest fet a la Generalitat Valenciana en el termini d'un mes.
Article 6. Legislació aplicable
La Policia Local es regirà per allò que s'ha disposat en la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, la normativa aplicable al règim local, la Llei de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, els Reglaments i Ordenances que aproven els respectius ajuntaments en desenvolupament d'aquesta norma-marc, i la resta de disposicions legals i reglamentàries d'aplicació.
Article 7. Funcions
1. Els cossos de Policia Local, en tot cas, hauran d'exercir les següents funcions:
a) Protegir les autoritats de les corporacions locals i vigilar o custodiar els seus edificis, béns i instal·lacions.
b) Ordenar, senyalitzar i dirigir el trànsit al nucli urbà, d'acord amb allò que s'ha establit en les normes de circulació.
c) Instruir atestats per accidents de circulació dins del nucli urbà.
d) Policia administrativa, pel que fa a ordenances, bans i la resta de disposicions municipals dins de l'àmbit de la seua competència.
e) Participar en les funcions de Policia Judicial en la forma establida en l'article 29.2 de la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat.
f) La prestació d'auxili en els casos d'accident, catàstrofe o calamitat pública, i participar, en la forma prevista en les lleis, en l'execució dels plans de Protecció Civil.
g) Efectuar diligències de prevenció i totes les actuacions que tendesquen a evitar la comesa d'actes delictius en el marc de col·laboració establit en les juntes de Seguretat.
h) Vigilar els espais públics i col·laborar amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en la protecció de les manifestacions i el manteniment de l'ordre en grans concentracions humanes, quan siguen requerits per a això.
i) Cooperar en la resolució dels conflictes privats quan siguen requerits per a això.
j) Totes aquelles que els siguen expressament atribuïdes en la legislació aplicable a les policies locals.
2. Les actuacions que practiquen els cossos de Policia Local en l'exercici de les funcions previstes en els apartats c) i g) precedents hauran de ser comunicades a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat competents.
Capítol III
Estructura dels cossos de policia local
Article 8. Estructura
Dins de cada municipi, la Policia s'integrarà en cos únic, en què poden haver especialitats d'acord amb les seues necessitats, sota la superior autoritat i dependència directa de l'Alcaldia o membre de la corporació en qui delegue.
Article 9. Provisió d'especialitats
Als cossos de Policia Local on hi haja especialitats, destinacions, seccions, o distribució estructurada de funcions, haurà d'establir-se un sistema de provisió de llocs de treball, i es garantirà els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.
Article 10. Organització
1. Els cossos de Policia Local hauran d'ajustar la seua organització a la següent estructura mínima:
1.1 En municipis de 5.001 fins 10.000 habitants:
a) Per cada 5 policies, 1 caporal.
b) Per cada 2 o més caporals, 1 sergent.
1.2. En municipis de 10.001 a 15.000 habitants:
a) Per cada 5 policies, 1 caporal.
b) Per cada 2 o 3 caporals, 1 sergent.
1.3. En municipis de 15.001 a 20.000 habitants:
a) Per cada 5 policies, 1 caporal.
b) Per cada 2 o 3 caporals, 1 sergent.
c) Per cada sergent o més, 1 suboficial.
1.4. En municipis de 20.001 a 50.000 habitants:
a) Per cada 6 policies, 1 caporal.
b) Entre 1 i 3 caporals, 1 sergent.
c) Entre 1 i 3 sergents, 1 suboficial.
d) Entre 1 i 2 suboficials, 1 oficial.
1.5. En municipis de 50.001 a 100.000 habitants.
a) Per cada 6 policies, 1 caporal.
b) Entre 1 i 3 caporals, 1 sergent.
c) Entre 1 i 3 sergents, 1 suboficial.
d) Entre 1 i 2 suboficials, 1 oficial.
e) Per cada oficial o més, 1 subsinspector.
1.6. En municipis de més de 100.000 habitants.
a) Per cada 6 policies, 1 caporal.
b) Entre 1 i 3 caporals, 1 sergent.
c) Entre 1 i 3 sergents, 1 suboficial.
d) Entre 1 i 2 suboficials, 1 oficial.
e) Entre 1 i 2 oficials, 1 subsinspector.
f) Per cada subsinspector o més, 1 inspector.
2. En tot cas, sempre que hi haja cos de Policia Local existirà la categoria de caporal.
3. L'existència d'una categoria superior comportarà, necessàriament, la de les inferiors.
Article 11. Direcció
1. La direcció de cada cos de Policia Local serà exercida per un funcionari de la màxima categoria de les que hi haja en aquest. En cas d'haver diversos funcionaris amb la màxima categoria, la seua forma de provisió respectarà, en tot cas, els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.
2. La direcció té la màxima representació del cos de Policia Local, tindrà comandament immediat sobre totes les unitats i serveis en què s'organitze i exercirà les funcions que reglamentàriament, o per decret de l'alcaldia, se li assignen i, en tot cas, les següents:
a) Exigir a tots els membres de la plantilla de Policia Local el compliment dels seus deures.
b) Designar el personal que ha d'integrar cada una de les unitats i serveis.
c) Dirigir i coordinar l'actuació i funcionament de tots els serveis del cos, i inspeccionar totes les vegades que considere les unitats i dependències d'aquest.
d) Elaborar la memòria anual del cos de Policia Local.
e) Elevar a l'alcaldia els informes i propostes d'organització i millora dels serveis del cos, i facilitar les dades necessàries per a l'elaboració dels pressupostos i avaluar les necessitats dels recursos humans i materials per a formular les corresponents propostes.
f) Proposar a l'alcaldia la iniciació de procediments disciplinaris als membres del cos quan l'actuació d'aquests així ho requerisca, i també la concessió de distincions al personal del cos.
g) Fer les propostes necessàries a l'alcaldia perquè la formació professional i permanent del personal del cos quede garantida.
h) Formar part de la Junta Local de Seguretat Ciutadana i de la Junta o Comissió Local de Protecció Civil en aquelles localitats on estiguen creades.
i) Presidir la Junta de Comandaments de la seua respectiva plantilla.
j) Acompanyar, com a màxim representant de la Policia Local, la corporació en aquells actes públics que concórrega aquesta i siga requerit per a això.
k) Mantenir el necessari grau de comunicació amb les direccions dels altres cossos de Seguretat i d'altres policies locals, i també la Direcció Provincial de Trànsit, l'Institut Valencià de Seguretat Pública i els òrgans de Protecció Civil, de cara a una eficaç col·laboració en matèria de seguretat i protecció ciutadanes.
Article 12. Substitució de la direcció
En els supòsits d'absència o malaltia de la direcció del cos, serà substituït per un funcionari de la seua categoria, designat per l'alcaldia i, si no n'hi ha, per un altre de la immediata inferior.
Article 13. Funcions del comandament
1. Els comandaments del cos exigiran a tots els seus subordinats el compliment de les obligacions que tinguen encomanades, i hauran de posar immediatament en coneixement dels seus superiors, o si és procedent de la direcció, quantes anomalies o novetats observen en el servei, així com corregir per si mateixos aquelles que siguen de la seua competència.
2. Les funcions i competències dels comandaments seran objecte de regulació en els respectius reglaments municipals.
Article 14. Conducte reglamentari
El conducte reglamentari dins del cos de Policia Local és el mitjà de transmissió d'ordres, informes i sol·licituds relatives al servei.
Les sol·licituds i reclamacions relatives al servei es cursaran a través dels comandaments immediats, els quals les tramitaran, al més aviat possible, amb l'informe sobre la pertinència o no d'accedir al sol·licitat o reclamat, si és procedent. En cap cas, se sobrepassarà el termini de deu dies hàbils per a donar el tràmit que corresponga.
Capítol IV
Normes comunes de funcionament
Article 15. Consell de Policia Local
1. Als municipis en la plantilla dels quals hi haja 15 policies locals o més, es constituirà un Consell de Policia Local, sota la presidència de l'alcalde o l'alcaldessa o persona en qui delegue amb representació corporativa, format pel cap o per la cap del cos i per policies locals pertanyents a les organitzacions sindicals més representatives amb presència en la corporació local.
2. Són funcions del Consell de Policia:
a) La mediació i conciliació, si és procedent, en els conflictes interns.
b) Tenir coneixement dels procediments disciplinaris per faltes molt greus.
c) Conèixer sobre els informes en matèria de felicitacions.
d) Ser oïts en els processos de determinació de les condicions de prestació del servei del personal del cos.
e) Conèixer l'adscripció i adjudicació de llocs de segona activitat.
f) La resta que els atribuïsca la legislació vigent.
Article 16. Junta de comandaments
Als municipis on hi haja Consell de Policia es constituirà amb caràcter preceptiu quan existisca l'escala superior i, potestatiu, en els altres casos, una junta de comandaments, com a òrgan consultiu de la Direcció de Policia Local, que estarà composta per, almenys, tres funcionaris que ocupen la màxima categoria de la plantilla i la immediata inferior. En els supòsits d'haver més de tres funcionaris de l'escala superior, tots ells formaran part de la Junta de Comandaments.
Article 17. Jornada
1. Sense perjudici d'allò que s'ha establit en l'article 5.4 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, la jornada de treball dels membres de la Policia Local serà, en còmput anual, la mateixa que s'assenyale per a la resta dels funcionaris del respectiu ajuntament.
2. La jornada podrà modificar-se per necessitats del servei, en aquest cas es retribuirà econòmicament o mitjançant l'oportuna compensació horària, en la forma que s'establisca reglamentàriament o en els acords subscrits en la corporació.
Article 18. Horari
1. L'horari de prestació del servei serà el fixat per l'òrgan competent previst en la legislació bàsica de règim local, conforme a allò que s'ha establit en la normativa sobre negociació col·lectiva vigent, i es determinen els torns que siguen necessaris, atenent a les disponibilitats de personal i els serveis a realitzar.
2. En els casos d'emergència i, en general, en aquells en què la situació excepcional ho requerisca, tot el personal estarà obligat a la prestació de servei permanent fins que cessen dits motius, els quals seran compensats en la forma establida en la legislació vigent i els acords que hi haja en l'àmbit de l'administració corresponent.
Article 19. Targeta d'identitat professional
Els membres de la Policia Local estaran proveïts d'una targeta d'identitat professional i una placa policial, que seran utilitzades per aquests quan procedisca la seua identificació.
Article 20. Uniformitat
1. Els membres de les policies locals en el compliment de les seues funcions hauran de vestir l'uniforme reglamentari, excepte en els casos previstos en l'article 52.3 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat.
2. Fora de l'horari de servei, o dels actes que es deriven de les seues funcions, està prohibit l'ús de l'uniforme, excepte en aquells casos que siguen autoritzats reglamentàriament.
3. No es permetrà l'ús de peces, equip, distintius i complements que no s'ajusten als estrictament reglamentats per a cada ocasió, ni aquelles podran ser objecte de reformes o alteracions.
Capítol V
Drets i deures
Article 21. Drets
Els drets dels membres dels cossos de Policia Local són els inclosos en la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, així com els establits amb caràcter general per als funcionaris d'administració local, amb les particularitats previstes en aquesta norma-marc i, en especial, els següents:
a) A una remuneració justa i adequada, que preveja el seu nivell de formació, règim d'incompatibilitats, dedicació i el risc que compartisca la seua missió, així com l'especificitat dels seus horaris de treball i peculiar estructura, d'acord amb allò que s'ha establit en l'article 25 d'aquesta norma.
b) A una adequada formació i perfeccionament, i es garantirà per a la seua materialització, en còmput anual, 40 hores dins de la jornada laboral.
c) A l'adequada promoció professional, d'acord amb els principis d'objectivitat, igualtat d'oportunitats, mèrit i capacitat.
d) A una jornada de treball adaptada a les peculiaritats de la funció policial, i es procurarà respectar, amb equitat, la meitat dels descansos de cap de setmana i festius. Així mateix, es facilitarà el coneixement de la jornada de treball, torns i festius mitjançant quadrants confeccionats amb un mes d'antelació a la seua aplicació, sense perjuí de les modificacions urgents que requerisquen les circumstàncies del servei.
e) A unes adequades prestacions de Seguretat Social, d'acord amb la seua legislació especifica, i es procurarà l'equiparació a aquella dels diferents sistemes de protecció.
f) A obtenir informació i participar en les qüestions de personal a través dels seus representants sindicals.
g) A les recompenses i premis que s'establisquen reglamentàriament, i aquests hauran de constar en els expedients personals.
h) Dret a assistència i defensa lletrada quan siga exigida responsabilitat amb motiu d'actes derivats de l'acompliment de les funcions que tenen encomanades. L'ajuntament subscriurà les oportunes pòlisses que asseguren els següents supòsits:
1. Defensa especialitzada davant de jutjats i tribunals.
2. Prestació de fiances que foren assenyalades
3. Abonament de les costes processals i indemnitzacions per responsabilitat civil que procedisquen, en els termes establits en la legislació vigent.
4. Retirada del permís de conduir.
No obstant això, en el cas que concórrega culpa o negligència per part de l'agent, la corporació podrà repetir contra aquest el tant de responsabilitat que haja satisfet, així com les despeses que s'hagen produït.
En les seues compareixences davant de l'autoritat judicial per raó d'actes de servei, els membres de les policies locals hauran de ser assistits per un lletrat dels serveis municipals o al servei de l'ajuntament, en aquells casos en què ho decidisca la corporació o ho sol·liciten els policies objecte de la compareixença.
Quedaran exempts de subscriure l'anterior pòlissa aquells ajuntaments que disposen d'un servei de defensa jurídica per als agents de la Policia Local.
i) A no ser discriminat per la seua afiliació a partits polítics, sindicats i associacions professionals o d'una altra índole.
j) Al vestuari i equip adequat al lloc de treball que exercisquen, que haurà de ser proporcionat per l'ajuntament.
k) A la informació i participació en temes professionals, amb les limitacions que l'acció policial requereix i la seguretat i reserva que el servei impose.
l) A prestar el servei en les condicions de seguretat i higiene en el treball adequades.
m) A la representació i negociació col·lectiva, que s'exercirà de conformitat amb allò que s'ha establit en la legislació vigent.
n) A que els siga facilitada la renovació dels permisos de conduir exigits per la professió.
o) A la prestació del servei en condicions dignes.
Article 22. Deures
A més dels corresponents a la seua condició de funcionaris al servei de l'administració local, els membres de les policies locals tindran els deures derivats dels principis bàsics d'actuació continguts en la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat i, en particular, els següents:
a) Jurar o prometre la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
b) Vetllar pel compliment de la Constitució, l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i de l'ordenament jurídic.
c) Actuar en el compliment de les seues funcions amb absoluta neutralitat i imparcialitat, i en conseqüència sense discriminació per raó de raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
d) Actuar amb integritat i dignitat inherents a l'exercici de la seua funció, i abstenir-se de tot acte de corrupció i oposar-se a aquests fermament.
e) Impedir i no exercitar cap tipus de pràctica abusiva, comporte o no violència física o moral.
f) Guardar el degut secret en els assumptes del servei que se'ls encomane, així com de la identitat dels denunciants.
g) Obeir i executar les ordres que reben dels seus superiors jeràrquics o que figuren als taulers d'anuncis o es publiquen en les ordres de servei, sempre que no constituïsquen un il·lícit penal o foren contraris a l'ordenament jurídic, i hauran de donar part al superior jeràrquic de qui emane l'ordre, en cas de dubte.
h) Portar a cap les seues funcions amb total dedicació, i hauran d'intervenir sempre, en qualsevol temps i lloc, estant de servei o no, en defensa de la legalitat i de la seguretat ciutadana.
i) Presentar-se en tot moment en perfecte estat d'uniformitat i neteja personal, sense portar cap objecte o element que redunde, de tota manera, en perjuí o menyscabament de la dignitat professional o la imatge pública de la Policia.
j) Conservar adequadament tant el vestuari com els equips que li foren entregats o encomanats per al seu ús o custòdia, i no podrà, en cap cas, utilitzar l'uniforme és de l'execució dels serveis encomanats.
k) Presentar-se amb puntualitat i complir íntegrament la seua jornada de treball, sense que puga abandonar-se el servei fins ser rellevats.
l) Observar, en tot moment, una conducta de màxim decor i probitat, ajustada a la dignitat de la professió, i tractar el ciutadà amb acurada educació.
m) Intervindre en evitació de qualsevol tipus de delicte o falta.
n) Prestar suport als seus companys i als altres membres de les Forces i Cossos de Seguretat, quan siguen requerits o fora necessària la seua intervenció.
o) Informar dels seus drets als detinguts, i comunicar-los, amb la suficient claredat, els motius de la detenció.
p) Assumir, per part del funcionari de major categoria, la iniciativa, responsabilitat i comandament en la realització dels serveis. En cas d'igualtat de categoria, prevaldrà l'antiguitat, excepte si l'autoritat o comandament competent efectua designació expressa.
q) Utilitzar l'arma en els casos i en la forma prevista en les lleis, i tenir sempre presents els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat en la utilització dels mitjans al seu abast.
r) Efectuar les sol·licituds o reclamacions utilitzant les vies reglamentàries.
s) Incorporar-se al servei i abstindre's durant la seua prestació d'ingerir begudes alcohòliques en el límit que s'indica a continuació, consumir drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques. Als efectes anteriors, quan es donen signes que evidencien l'incompliment de l'anterior deure, estaran obligats a sotmetre's, amb les garanties establides en la legislació sobre seguretat vial, a les oportunes proves per a la detecció de les dites substàncies, i no podran, en cap cas, sobrepassar la taxa d'alcohol establida per a vehicles de servei d'urgència. La negativa a sotmetre's a aquestes proves serà considerada com a falta greu.
t) Mantenir en el servei una actitud d'activa vigilància, i prestar atenció a totes les incidències que observen, especialment les que afecten els serveis públics i la conservació de béns municipals, a fi de remeiar-les, i evitar el seu agreujament, o, si és procedent, donar coneixement a qui corresponga.
u) Informar els seus superiors, pel conducte establit, de qualsevol incidència en el servei.
v) Reflectir fidelment els fets aportant totes les dades objectives que siguen necessàries per a la deguda comprensió d'aquests, sempre que haja de realitzar-se per escrit el supòsit previst en l'apartat anterior.
x) Saludar les autoritats locals, autonòmiques, estatals i comandaments de la Policia Local, i els seus símbols i himnes en actes oficials, així com a qualsevol ciutadà a què es dirigisquen, sempre que no tinguen assignades altres funcions que ho impedisquen.
La salutació es realitzarà portant la mà dreta estesa, amb els dits junts i la palma cap avall, fins el botó de la gorra o peça de cap.
i) Assistir, dins de la seua jornada laboral, als cursos de formació i reciclatge que acorde la corporació.
Capítol VI
Retribucions
Article 23. Conceptes retributius
Els conceptes retributius dels membres dels cossos de Policia Local s'ajustarà a allò que s'ha establit en la legislació bàsica sobre funció pública.
Article 24. Grups
La quantia de les retribucions bàsiques serà la que legalment corresponga, conforme a les grups d'equivalències que s'estableixen en la Llei de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.
Article 25. Nivells
1. El ple de cada Ajuntament, en la relació de llocs de treball o, si és procedent, el catàleg, determinarà el nivell corresponent a cada un d'aquests, atenent els següents límits:
Inspector 28-30
Subsinspector 26-28
Oficial 24-26
Suboficial 20-24
Sergent 18-22
Caporal 14-18
Policia 12-16
2. L'assignació de nivells es durà a terme per cada ajuntament, dins dels trams assenyalats en l'apartat 1 d'aquest article, sense que els de les categories inferiors puguen ser majors que els de les superiors.
3. El nivell de complement de destinació d'un lloc de treball serà superior a què corresponga a qualsevol altre subordinat a aquest.
4. En les direccions del cos s'aplicarà, en tot cas, el nivell màxim de cada tram.
Article 26. Complement específic
El ple de cada corporació, en la relació de llocs de treball o catàleg, determinarà la quantia del complement específic corresponent a tots aquells llocs que hagen de ser proveïts per funcionaris en situació d'actiu dels cossos de Policia Local, i s'haurà de valorar, en tot cas, la dedicació professional, responsabilitats, perillositat, penositat, tornicitat, nocturnitat, festivitat i incompatibilitat a què fan referència la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, així com l'especial dificultat tècnica.
Article 27. Jubilació
Les corporacions podran convenir, d'acord amb la legislació vigent, amb les organitzacions sindicals més representatives presents en aquesta, plans de jubilació anticipada, per tal d'incentivar el rejoveniment de les plantilles i afavorir una jubilació digna a edats raonables, en atenció a les característiques de la professió.
La jubilació forçosa es produirà en complir el funcionari l'edat que s'establisca en la legislació vigent en matèria de cossos i forces de seguretat.
Capítol VII
Segona activitat
Article 28. Motius
Quan un membre dels cossos de Policia Local tinga disminuïda la seua capacitat per al compliment del servei ordinari, ja siga per malaltia ja siga per raó d'edat, passarà a la situació de segona activitat conforme als criteris següents:
1. Per raó d'edat, sempre que s'haja romàs en situació d'actiu i s'hagen prestat serveis, com a mínim, els cinc anys immediatament anteriors a la petició, en complir-se:
Escala superior: 60 anys.
Escala tècnica: 58 anys.
Escala executiva: 56 anys.
Escala bàsica: 55 anys.
2. Per malaltia, quan les condicions físiques o psíquiques del funcionari així ho aconsellen, els membres de les policies locals passaran a ocupar destins qualificats de «segona activitat», per tal de garantir la plena aptitud psicofísica de la persona, així com l'eficàcia en el servei.
Article 29. Valoració
El passe a la segona activitat motivat per l'aptitud física o psíquica del funcionari podrà ser instat per la corporació o sol·licitar-se per l'interessat, i haurà de ser dictaminat per un tribunal mèdic, compost per especialistes, designats per l'interessat, l'ajuntament i la Conselleria de Sanitat, respectivament.
El dictamen mèdic que s'elabore garantirà el secret necessari i conclourà amb la declaració «d'apte» o «no apte».
El Tribunal Mèdic podrà disposar, així mateix, el reingrés de l'interessat a l'activitat ordinària, una vegada es produïsca la seua total recuperació. La revisió podrà ser sol·licitada per l'interessat o per l'alcaldia, amb l'informe, en tot cas, de la direcció del cos.
Article 30. Prestació
1. La segona activitat es desenvoluparà en el mateix Cos de Policia, mitjançant l'acompliment d'altres funcions d'acord amb la seua categoria.
2. Quan no existisquen llocs de segona activitat al cos de Policia Local, aquesta podrà realitzar-se en altres llocs de treball de la mateixa corporació d'igual o semblant categoria i nivell al de procedència.
3. En els supòsits en què la situació organitzativa o de les plantilles no permeta ocupar llocs de segona activitat, l'interessat romandrà en situació de servei actiu en expectativa de destinació fins la seua adscripció a un nou lloc de treball, i percebrà la totalitat de les retribucions que li corresponguen en la situació de segona activitat.
Article 31. Retribucions
El passe a la segona activitat no suposarà disminució en les retribucions bàsiques i complementàries, excepte les que es deriven específicament del lloc de treball que estiguera exercint.
Capítol VIII
Règim disciplinari
Article 32. Responsabilitat
El règim disciplinari inclòs en aquesta norma-marc s'entén sense perjuí de la responsabilitat civil o penal en què puguen incórrer els funcionaris, que es farà efectiva en els termes establits en l'article 52.1 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat.
Article 33. Funcionaris en pràctiques
Els funcionaris en pràctiques estaran sotmesos a les normes de règim disciplinari.
Secció primera
Faltes
Article 34. Faltes
Les faltes en què poden incórrer els membres de la Policia Local poden ser: molt greus, greus i lleus.
Article 35. Faltes molt greus
Són faltes molt greus:
a) L'incompliment del deure de fidelitat a la Constitució Espanyola, en l'exercici de les seues funcions.
b) Qualsevol conducta constitutiva de delicte dolós.
c) L'abús de les seues atribucions i la pràctica de tractes inhumans, degradants, discriminatoris i vexatoris a les persones que es troben sota la seua custòdia.
d) La negativa, individual o col·lectiva, a obeir les autoritats o caps de qui depenen, així com la desobediència a les legitimes ordres i instruccions donades per aquells.
e) La no-prestació d'auxili amb urgència, en aquells fets o circumstàncies greus en què siga obligada la seua actuació.
f) L'abandó injustificat del servei.
g) La violació del secret professional i la falta del degut sigil respecte als assumptes que coneguen per raó del seu càrrec, que perjudique el desenvolupament de la labor policial o qualsevol persona.
h) L'exercici d'activitats públiques o privades incompatibles amb l'acompliment de les seues funcions.
i) La participació en vagues o accions substitutòries d'aquestes o en actuacions concertades per tal d'alterar el normal funcionament dels serveis.
j) Haver sigut sancionat per la comesa de tres o més faltes greus en el període d'un any.
k) La falta de col·laboració manifesta amb els altres membres de les Forces i Cossos de Seguretat.
l) Embriagar-se o consumir drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques durant el servei, o amb habitualitat.
m) L'obstaculització a l'exercici de les llibertats públiques i drets sindicals.
n) Qualsevol altra conducta no enumerada en els apartats anteriors i tipificada com a falta molt greu en la legislació general de funcionaris que li siga d'aplicació.
Article 36. Faltes greus
Són faltes greus:
a) La greu desconsideració amb els superiors, companys, subordinats o ciutadans.
b) L'omissió de l'obligació de donar compte a la superioritat de tot assumpte d'importància que requerisca el seu coneixement o decisió urgent.
c) La negativa a realitzar serveis en els casos en què ho ordenen expressament els seus superiors jeràrquics o responsables del servei, per imposar-lo necessitats d'urgent i inajornable compliment, sempre que posteriorment s'hagueren executat, llevat que les ordres siguen manifestament il·legals.
d) El desistiment de funcions o la infracció de deures o obligacions inherents al càrrec o funció, o els derivats de necessitats d'urgent i inajornable compliment, quan es produïsquen de forma manifesta.
e) No mantenir la deguda disciplina o tolerar l'abús o extralimitació de facultats en el personal subordinat per part del cap o superior.
f) La tercera falta injustificada d'assistència al servei en un període de tres mesos, quan les dos anteriors hagueren sigut objecte de sanció per falta lleu.
g) No prestar servei al·legant suposada malaltia o simulant una altra de major gravetat.
h) La falta de rendiment que afecte el normal funcionament dels serveis i no constituïsca falta molt greu d'abandó de servei.
i) L'emissió d'informes sobre assumptes del servei que, sense faltar obertament a la veritat, desnaturalitzen aquesta, utilitzant termes ambigus, confusos o tendenciosos, o l'alteren mitjançant inexactituds, sempre que el fet no constituïsca delicte o falta molt greu.
j) La intervenció en un procediment administratiu quan es done d'alguna de les causes legals d'abstenció.
k) No anar proveïts, en els actes de servei, de l'uniforme reglamentari, quan el seu ús siga preceptiu, dels distintius de la categoria o càrrec, de l'arma reglamentària o dels mitjans de protecció o acció que es determinen, sempre que no hi haja cap autorització en contrari, així com provocar la seua pèrdua o sostracció per negligència inexcusable.
l) Exhibir els distintius d'identificació o l'arma reglamentària sense causa justificada, així com utilitzar l'arma en acte de servei o fora d'aquest infringint les normes establides.
m) Assistir d'uniforme o fent ostentació dels distintius d'identificació a qualsevol manifestació o reunió pública, llevat que es tracte d'actes de servei o oficials en què l'assistència d'uniforme estiga indicada.
n) Causar per negligència inexcusables danys greus en la conservació de locals, material o documentació relacionat amb el servei, o donar lloc a pèrdua o sostracció d'aquests per la mateixa causa.
nn) Impedir, limitar o obstaculitzar als subordinats l'exercici dels drets que tinguen reconeguts, sempre que no constituïsca falta molt greu.
o) Els actes i omissions negligents o deliberats que produïsquen greu dany a la labor policial, o la negativa injustificada a prestar la col·laboració sol·licitada, amb ocasió d'un servei sempre que no constituïsca falta molt greu.
p) Assistir a tancaments en locals policials i ocupar-los sense autorització.
q) L'absència, encara que siga momentània, d'un servei de seguretat, sempre que no constituïsca falta molt greu.
r) El greu atac a la dignitat o consideració de la funció policial.
s) La realització d'actes o declaracions que vulneren els límits del dret d'acció sindical assenyalats legalment.
t) L'ús injustificat o el destí a fins particulars de mitjans i materials del servei o de propietat pública.
u) La comesa de tres faltes lleus dins del període de dotze mesos.
v) La negativa a sotmetre's a les proves de detecció d'alcohol o altres substàncies tòxiques o psicotròpiques, quan existisquen signes externs d'estar afectat per aquestes.
Article 37. Faltes lleus
Són faltes lleus:
a) El retard o negligència en el compliment de les seues funcions.
b) La incorrecció amb els ciutadans o amb altres membres de les Forces i Cossos de Seguretat, sempre que no meresquen una qualificació més greu.
c) La inassistència al servei que no constituïsca falta greu i l'incompliment de la jornada de treball, així com les faltes repetides de puntualitat.
d) Prescindir del conducte reglamentari per a formular qualsevol sol·licitud, reclamació o queixa relacionada amb el servei.
e) El descuit en la neteja personal i l'incompliment de les normes d'uniformitat, sempre que no constituïsca falta de major gravetat.
f) L'absència de qualsevol servei, quan no meresca qualificació més greu.
g) El mal ús o el descuit en la conservació dels locals, material o altres elements dels serveis, així com l'incompliment de les normes donades en aquesta matèria, quan no constituïsca una falta de major gravetat.
h) No proporcionar a la direcció del cos les dades sobre domiciliació i telèfon, així com no indicar els canvis que es produïsquen.
i) L'omissió de la salutació, la no-devolució, o la deixadesa en la seua realització, a les persones a qui es té l'obligació de saludar.
j) L'incompliment dels deures i obligacions dels funcionaris, sempre que no hagen de ser qualificats com a falta molt greu o greu.
k) Les faltes greus quan concórreguen les circumstàncies d'atenuació incloses en l'article següent.
Article 38. Criteris de determinació
La graduació de les faltes greus i lleus i les seues sancions es realitzarà d'acord amb els següents criteris:
a) Intencionalitat.
b) La pertorbació que puga produir en el normal funcionament de l'administració i dels serveis policials.
c) Els danys i perjudicis o la falta de consideració que puguen implicar per als ciutadans i els subordinats.
d) El trencament dels principis de disciplina i jerarquia propis del cos.
e) Reincidència.
f) La seua transcendència per a la seguretat ciutadana en general.
Article 39. Autoria
Incorreran en la mateixa responsabilitat que els autors d'una falta els que induïsquen a la seua comesa i els caps que tinguen coneixement d'aquestes i les toleren.
Així mateix, incorreran en falta d'inferior grau els que encobriren la seua comesa.
Secció segona
Sancions
Article 40. Sancions
Per raó de les faltes a què es refereixen els articles anteriors, podran imposar-se als funcionaris de la Policia Local les següents sancions:
1. Per faltes molt greus:
a) Separació del servei.
b) Suspensió de funcions de tres a sis anys.
2. Per faltes greus:
a) Suspensió de funcions per menys de tres anys.
b) Trasllat amb canvi de residència.
c) Immobilització en l'escalafó per un període no superior a cinc anys.
d) Pèrdua de cinc a vint dies de remuneració, i suspensió de funcions per igual període.
3. Per falta lleus:
a) Pèrdua d'un a quatre dies de remuneració i suspensió de funcions d'un a quatre dies, que no suposarà la pèrdua d'antiguitat ni implicarà la immobilització en l'escalafó.
b) Advertència.
Secció tercera
Extinció de la responsabilitat
Article 41. Extinció de la responsabilitat
1. La responsabilitat disciplinària s'extingeix pel compliment de la sanció, mort, prescripció de la falta o de la sanció, indult i amnistia.
2. Si durant la substanciació del procediment sancionador es produeix la pèrdua de la condició de funcionari de l'inculpat, es dictarà resolució en què, amb invocació de la causa, es declararà extingit el procediment sancionador, sense perjuí de la responsabilitat civil o penal que li puga ser exigida, i s'ordenarà l'arxiu de les actuacions, llevat que l'interessat inste la continuació de l'expedient. Alhora, es deixaran sense efecte quantes mesures de caràcter provisional s'hagueren adoptat pel que fa a l'inculpat.
Article 42. Prescripció de les faltes
Les faltes molt greus prescriuran als sis anys, les greus als dos anys i les lleus al mes. El termini de prescripció començarà a comptar-se des que la falta s'haguera comés.
La prescripció s'interromprà per la iniciació del procediment, i amb aquesta finalitat la resolució d'incoació de l'expedient disciplinari haurà de ser degudament registrada, i tornarà a transcórrer el termini si l'expedient romanguera paralitzat durant més de dos mesos per causa no imputable al funcionari subjecte al procediment.
Article 43. Prescripció de les sancions
Les sancions per faltes molt greus prescriuran als sis anys, les imposades per faltes greus als dos anys i les imposades per faltes lleus al mes.
El termini de prescripció començarà a comptar des de l'endemà a aquell en què adquirisca fermesa la resolució per què s'imposa la sanció, o des que es trencara el seu compliment, si haguera començat.
Article 44. Anotació d'antecedents disciplinaris
1. Les sancions disciplinàries s'anotaran en els respectius expedients personals, amb indicació de les faltes que les motivaren.
2. Transcorreguts dos o sis anys des del compliment de la sanció, segons es tracte de faltes greus o molt greus no sancionades amb separació del servei, es cancel·laran aquelles anotacions a instància de l'interessat, sempre que no haguera incorregut en nova infracció greu o molt greu.
3. La cancel·lació d'anotacions per faltes lleus es realitzarà a petició de l'interessat als sis mesos de la data del seu compliment.
Secció quarta
Competència sancionadora i procediment
Article 45. Competència
Excepte les excepcions expressament establides en la Llei, l'Alcaldia és l'òrgan competent per a la imposició de sancions disciplinàries.
Article 46. Tramitació
La tramitació dels expedients disciplinaris s'ajustarà a allò que s'ha establit en la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, legislació en matèria de règim local, Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú i la resta de disposicions d'aplicació.
Article 47. Instrucció
Per a la imposició de sancions per faltes lleus serà preceptiva la instrucció d'expedients disciplinaris, en els termes assenyalats en aquest capítol.
Article 48. Instructor i secretari
La incoació del procediment amb el nomenament d'instructor i secretari es notificarà al funcionari subjecte a l'expedient, així com als designats per a ostentar dits càrrecs.
Quan hi haja funcionaris de l'escala superior dins del cos de Policia Local, el nomenament d'instructor haurà de recaure en un funcionari pertanyent a la dita escala.
Article 49. Mesures provisionals
1. Iniciat el procediment, per resolució de l'Alcaldia podran adoptar-se les mesures provisionals que s'estimen oportunes per a facilitar la marxa de l'expedient i aconseguir l'eficàcia de la resolució que poguera recaure, si hi haguera elements de juí suficients per a això.
2. No podran adoptar-se mesures provisionals que puguen causar perjudicis irreparables als interessats o que impliquen violació de drets emparats per les lleis.
3. L'Alcaldia podrà acordar la tramitació d'expedient disciplinari abreujat en el cas de faltes lleus.
4. En el supòsit de faltes greus o molt greus, l'Alcaldia podrà acordar les mesures cautelars pertinents sempre que no suposen un perjuí irreparable per a l'interessat.
Article 50. Impuls d'ofici
Amb estricta subjecció als principis de sumarietat i celeritat i pel que fa als terminis establits en aquest reglament, el procediment s'impulsarà d'ofici, i s'haurà de donar compliment a quantes diligències i tràmits siguen procedents.
Article 51. Diligències de comprovació
L'instructor ordenarà, en el termini màxim de quinze dies, la pràctica de quantes diligències siguen adequades per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades per les quals haja de pronunciar-se la resolució i, en particular, la pràctica de quantes proves i actuacions conduïsquen a l'esclariment dels fets i a determinar les responsabilitats susceptibles de sanció.
Article 52. Declaració de l'inculpat
En tot cas i com a primeres actuacions, es procedirà a rebre declaració a l'inculpat i a evacuar quantes diligències es deduïsquen de la comunicació o denúncia que originà l'expedient i d'allò que aquell haguera manifestat en la seua declaració.
Article 53. Càrrecs
1. A la vista de les actuacions practicades, l'instructor formularà el corresponent plec de càrrecs, si s'escau, i en aquest s'inclourà, de forma clara, en paràgrafs separats i numerats, tots i cada un dels fets imputats amb indicació de les sancions que puguen ser d'aplicació, d'acord amb aquesta norma-marc.
2. Es concedirà a l'expedientat un termini de deu dies perquè puga contestar el plec de càrrecs, al·legar quant considere oportú a la seua defensa i proposar la pràctica de quantes proves estime necessàries. El dit termini podrà prorrogar-se, a petició de l'interessat, si és necessari per a l'aportació de proves.
Article 54. Període probatori
1. Contestat el plec de càrrecs o transcorregut el termini sense fer-lo, l'instructor, d'ofici o a instància de part, podrà acordar l'obertura d'un període de deu dies a fi que puguen practicar-se quantes proves s'estimen oportunes.
2. Per a la pràctica de les proves proposades, així com per a les acordades d'ofici per l'instructor, es notificarà prèviament al funcionari expedientat, i se li indicarà el lloc, la data i l'hora en què hauran de realitzar-se.
Article 55. Proposta de resolució
1. L'instructor formularà, dins dels quatre dies següents a la finalització del termini previst en l'article anterior, proposta de resolució, en què es fixaran amb precisió els fets, es farà la valoració jurídica d'aquests per a determinar si s'estima que s'ha comès falta i, si és procedent, quina és aquesta i la responsabilitat de l'inculpat, amb indicació de la sanció a imposar.
2. La proposta de resolució de l'expedient serà notificada per l'instructor a l'interessat perquè, en el termini de deu dies, puga al·legar quant considere convenient a la seua defensa.
3. Oït l'interessat, o transcorregut el termini sense cap al·legació, s'elevarà immediatament l'expedient a l'Alcaldia, als efectes preceptius.
Article 56. Diligències complementàries
Rebut l'expedient, l'Alcaldia procedirà, previ examen d'allò actuat, després de la pràctica de les diligències complementàries que considere oportunes i, si és procedent, del dictamen dels serveis jurídics, a dictar la resolució que corresponga.
Article 57. Resolució
1. La resolució que pose fi al procediment disciplinari haurà de ser motivada, i en aquesta no es podran introduir fets distints dels que serviren de base al plec de càrrecs, i es determinarà amb tota precisió la falta que s'estime comesa, amb indicació dels preceptes en què aparega inclosa la classe de falta, el funcionari responsable i la sanció que se li imposa, i es farà expressa declaració sobre les mesures provisionals adoptades durant la tramitació del procediment.
2. La resolució de l'expedient, que posa fi a la via administrativa, serà notificada en forma a l'expedientat, dins dels deu dies següents a aquell en què és adoptada, amb indicació dels recursos que contra aquesta procedisquen, així com l'òrgan davant del qual han de presentar-se i els terminis per a interposar-los.
3. Si no s'aprecia responsabilitat disciplinària, la resolució haurà de contindre les declaracions pertinents sobre les mesures provisionals adoptades, si és procedent.
Article 58. Execució
Les sancions disciplinàries s'executaran segons els termes de la resolució en què s'imposen.
Article 59. Entrega de l'arma
Quan la sanció imposada com a conseqüència de l'expedient disciplinari consistisca en suspensió d'ocupació o separació del servei, el funcionari sancionat farà entrega, en la direcció del cos, de l'arma reglamentària, amb la seua corresponent guia, de la targeta d'identificació i de la placa policial.
Secció cinquena
Procediment per a faltes lleus
Article 60. Tramitació
1. Quan es tracte de faltes lleus, l'òrgan competent per a la imposició de la sanció, en rebre la comunicació o denúncia dels fets, o tenir coneixement de la presumpta infracció, podrà acordar la incoació d'informació reservada.
2. Si d'aquesta es desprèn responsabilitat disciplinària, s'acordarà la incoació del procediment sancionador, amb el nomenament d'instructor i secretari, i es notificarà a ambdós aquest nomenament.
3. L'instructor realitzarà les diligències que considere oportunes, i citarà pel mitjà més ràpid als interessats, amb indicació, en tot cas, dels fets que motiven la seua citació.
4. En l'acte de la compareixença es prendrà declaració als interessats, que podran al·legar i presentar els documents i proves que consideren oportunes per a la seua defensa.
Article 61. Resolució
1. Practicades les proves declarades pertinents, l'instructor formularà la proposta de resolució, en què fixarà amb precisió els fets, la valoració jurídica d'aquests, i determinarà, si és procedent, la falta que considere comesa, així com la responsabilitat de l'inculpat i la sanció a imposar.
2. De la proposta de resolució es donarà tràmit d'audiència a l'interessat, per un període de cinc dies, a fi que puga formular en el mateix termini les al·legacions que estime convenients.
3. La proposta de resolució, amb tot allò que s'ha actuat, es remetrà a l'òrgan sancionador.
4. L'òrgan sancionador dictarà resolució en què bé es declararà que no hi ha cap sanció davant de la inexistència d'infracció, o bé s'imposarà la sanció corresponent en base a la falta que es considere comesa, que haurà de ser establida amb tota precisió, amb indicació del precepte en què apareix tipificada.
5. La resolució es notificarà a l'interessat, amb indicació dels recursos que càpien contra aquesta, òrgan davant del qual ha de presentar-se i terminis d'interposició.
6. Si en qualsevol moment d'aquest procediment s'adverteix que els fets poden ser constitutius de falta greu o molt greu, es comunicarà aquest extrem a l'òrgan sancionador
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
És d'aplicació a la Policia Local, pel que fa a l'exercici dels drets sindicals, la normativa vigent en matèria d'òrgans de representació, determinació de les condicions de treball i participació del personal al servei de les administracions públiques i llibertat sindical.
Segona
1. Els municipis que per especials circumstàncies tinguen sobrecàrrega de serveis policials en determinades èpoques de l'any, que no requerisquen un augment de la plantilla de la Policia Local, podran reforçar-la per mitjà d'acords bilaterals amb altres municipis, per tal que els policies locals d'aquests puguen actuar en el terme municipal del sol·licitant, per un temps determinat i en règim de comissió de serveis.
2. L'anterior comissió de servei haurà de ser acceptada voluntàriament pels funcionaris de Policia Local afectats, i comportarà el dret a percebre les ajudes corresponents per dietes i desplaçaments que puguen correspondre d'acord amb la legislació vigent, per compte de l'administració sol·licitant.
3. En cap cas el funcionari podrà veure lesionats els seus drets a permisos, vacances i la resta de drets que tinga reconeguts en la seua plantilla de procedència.
4. Als efectes anteriors i abans de la seua aplicació pràctica, els acords bilaterals que se subscriguen hauran de ser comunicats a la Direcció General d'Interior de la Conselleria de Presidència, qui podrà formular les objeccions que estime oportunes en el termini de quinze dies següents a la dita notificació.
5. A l'Institut Valencià de Seguretat Pública es portarà un registre de tots els anteriors convenis, on haurà de constar, a més a més, el nom dels funcionaris afectats.
Tercera
El pas a la segona activitat en les escales distintes a la bàsica s'adequarà amb allò establert en la normativa vigent.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Els cossos de Policia Local dels municipis de la Comunitat Valenciana ajustaran els seus reglaments interns, així com la seua estructura i organització, a les prescripcions d'aquesta norma-marc en el termini màxim d'un any comptat a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
La Conselleria de Presidència dictarà les disposicions necessàries per al desenvolupament d'aquest Decret.
Segona
Aquest Decret entrarà en vigor als vint dies de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 10 de març de 1998
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Presidència,
JOSÉ JOAQUÍN RIPOLL SERRANO

linea
Mapa web