Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 37/1996, de 5 de març, del Govern Valencià, sobre la regulació dels passos a nivell en les línies de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

(DOGV núm. 2708 de 13.03.1996) Ref. Base de dades 0435/1996

DECRET 37/1996, de 5 de març, del Govern Valencià, sobre la regulació dels passos a nivell en les línies de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
En virtut del Reial Decret 1496/1986, de 13 de juny, sobre el traspàs a la Generalitat Valenciana dels serveis ferroviaris explotats per Ferrocarrils de Via Estreta de l'Estat (FEVE), la Generalitat Valenciana va assumir les competències sobre l'establiment, l'organització, l'explotació i la inspecció dels ferrocarrils que discorren íntegrament pel territori de la comunitat autònoma i que no estaven integrats en RENFE, complint així les previsions constitucionals i estatutàries.
La Llei de la Generalitat Valenciana 4/1986, de 10 de novembre, va crear l'entitat Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. El seu objecte és l'explotació i la gestió de les línies de ferrocarril i serveis complementaris de transport transferits a la Generalitat Valenciana, així com de les que en el futur aquesta li puga encomanar. El Decret 144/1986, de 24 de novembre, del Govern Valencià, va aprovar l'estatut de l'entitat esmentada.
En les disposicions esmentades no hi ha una referència expressa a la normativa de caràcter especial o sectorial vigent en l'àmbit estatal; tanmateix, atés que, en matèries de competència exclusiva de la Generalitat Valenciana, el dret estatal és d'aplicació supletòria si no hi ha dret propi, s'ha de considerar aplicable a l'entitat Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana la normativa que, en l'àmbit estatal, regula els diferents aspectes relacionats amb l'explotació ferroviària que no hagen estat objecte de regulació específica per a l'àmbit autonòmic per la Generalitat Valenciana.
En matèria de passos a nivell, el Govern Valencià va aprovar el Decret 160/1989, de 30 d'octubre, sobre la regulació d'aquests en les línies de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, que adaptava les normes estatals vigents sobre passos a nivell a les peculiaritats del sistema sobre el qual exerceix aquestes competències.
Posteriorment, l'estat va dictar unes noves normes en matèria de passos a nivell, concretament el Reglament de la Llei d'Ordenació dels Transports Terrestres, aprovat pel Reial Decret 1.211/1990, de 28 de setembre, i l'Ordre del Ministeri d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient d'1 de desembre de 1994, que van derogar expressament les disposicions objecte d'adaptació pel decret valencià i que actualment, juntament amb l'Ordre del Ministeri d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient de 30 de març de 1995, integren la normativa estatal vigent en la matèria.
Totes les disposicions esmentades, autonòmica i estatals, tenen com a marc de referència la necessitat permanent de millorar les condicions de seguretat per a la circulació en els encreuaments entre el ferrocarril i la carretera, objectiu que s'ha de continuar mantenint com a prioritari en la regulació de les condicions d'explotació del ferrocarril. Tanmateix, l'àmbit d'aplicació de les normes estatals incideix fonamentalment en una xarxa ferroviària, la de RENFE, amb unes característiques, quantitativament i qualitativament, diferents de les característiques de les línies integrades en la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
Bàsicament aquestes diferències o especials consideracions, que s'han de tenir en compte en l'estructura del sistema ferroviari de competència autonòmica, se centren en el fet que una gran part del seu traçat discorre per l'àmbit urbà, i com a conseqüència perd protagonisme el servei interurbà davant de les relacions metropolitanes. És, per tant, necessari establir un equilibri, amb les adequades garanties de seguretat per a la circulació, entre l'interés del ferrocarril respecte de l'eliminació d'encreuaments a nivell amb el sistema viari i les necessitats municipals de permeabilització urbanística dels traçats ferroviaris. Peculiaritats que, precisament, van constituir l'objecte del Decret 160/1989, de 30 d'octubre, abans esmentat.
Cal, per tant, que la Generalitat Valenciana, en l'àmbit de les seues competències, revise la seua normativa sobre passos a nivell i adapte les normes vigents sobre passos a nivell a les peculiaritats del sistema sobre el qual exerceix aquestes competències.
Per això, a proposta del conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 5 de març de 1996,
DECRETE
Article 1. àmbit d'aplicació
El règim dels passos a nivell en les línies de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana s'ajustarà al que estableix aquest decret.
Article 2. Classificació de les línies
1. Segons el tipus d'explotació, es distingeix entre línies o trams de línia de caràcter ferroviari i línies o trams de línia de caràcter tramviari:
a) Són de caràcter ferroviari aquelles línies o trams de línia en què la regulació de la circulació dels vehicles depén exclusivament de les instal·lacions ferroviàries i és independent de la regulació del trànsit viari, preval la circulació ferroviària davant de qualsevol altre tipus de trànsit en els possibles punts d'encreuament i disposen de plataforma reservada per a ús exclusiu de la circulació ferroviària.
b) Són de caràcter tramviari aquelles línies o trams de línia que així qualifique la Direcció General de Transports, ja que comparteixen amb el sistema viari la regulació del trànsit en els punts d'encreuament, marcant preferència en aquests punts, en cada moment, el mateix sistema regulador i, fins i tot, podent arribar a compartir la plataforma de la línia amb el trànsit viari.
2. Alhora, en les línies o trams de línia de caràcter ferroviari, segons les característiques urbanístiques del sòl per on discorren, es distingeix entre línies o trams de línia de caràcter urbà i línies o trams de línia de caràcter interurbà:
a) Són de caràcter urbà aquelles línies o trams de línia que discorren per sòl classificat urbanísticament com a urbà.
b) Són de caràcter interurbà aquelles línies o trams de línia que discorren per sòl no classificat urbanísticament com a sòl urbà.
3. Als efectes del que estableix el número 2 precedent, serà suficient que una sola de les vores de la línia de ferrocarril confronte amb sòl urbà perquè es qualifique la línia de caràcter urbà.
Article 3. Passos a nivell
Als efectes del que estableixen els articles següents, tindrà la consideració de pas a nivell l'encreuament a la mateixa altura entre una línia de caràcter ferroviari i una via destinada al trànsit rodat i, si escau, també de vianants; i de pas a nivell de vianants l'encreuament a la mateixa altura entre una línia de caràcter ferroviari i una via o vorera d'ús exclusivament per a vianants, sense trànsit rodat. S'exceptuen aquells casos en què la via d'encreuament, rodat o de vianants, estiga adscrita al mateix servei ferroviari.
En les línies o trams de línia de caràcter tramviari, encara que hi haja encreuaments entre aquestes circulacions i els trànsits rodats o de vianants, no tindran aquests encreuaments la consideració de pas a nivell o pas a nivell de vianants, als efectes del que estableix aquest decret.
Article 4. Prohibició de l'establiment de nous passos a nivell
1. Els encreuaments de carreteres o d'altres vies de comunicació amb línies de caràcter ferroviari, que es produïsquen pel nou establiment o la modificació d'unes o d'altres, s'hauran de fer a diferent nivell.
2. Amb caràcter excepcional i per causes justificades podrà autoritzar-se l'establiment de nous passos a nivell. Correspon a la Direcció General de Transports atorgar l'autorització, que inclourà, en tot cas, la previsió d'instal·lació d'un sistema de protecció del pas a nivell dels que descriguen les disposicions de desplegament d'aquest decret, i podrà atorgar-se en els supòsits següents:
a) Amb caràcter provisional i pel temps estrictament necessari per a atendre la finalitat de què es tracte.
b) Amb caràcter no provisional, en les actuals línies, en les seues modificacions o en les que es projecten de nova planta, només quan la línia siga de caràcter ferroviari urbà i, ja que no és possible o convenient tècnicament la construcció d'un pas a diferent nivell, es justifique suficientment aquest punt i la necessitat d'obertura d'un pas a nivell d'acord amb els requeriments de permeabilitat transversal del traçat ferroviari i la millora substancial del trànsit en l'àrea d'influència.
Article 5. Supressió de passos a nivell
1. Línies de caràcter ferroviari interurbà:
a) Els projectes de duplicació de via o de variant de traçat de les línies actuals inclouran la supressió dels passos a nivell que hi haja en el tram afectat.
b) En aquells trams de línia en els quals la distància entre passos a nivell siga igual o inferior a 500 metres, amidats al llarg de la via entre els eixos de la carretera o camí de cada pas a nivell, aquests s'hauran de concentrar en un únic pas a nivell o, preferentment, a diferent nivell, i s'enllaçaran entre si per mitjà dels camins que calguen, tan aviat com ho permeta la disponibilitat dels mitjans existents i, si escau, d'acord amb les previsions del programa regulat en l'article 9.
c) La construcció d'un pas a diferent nivell comportarà la clausura de tots els passos a nivell que aquest substituïsca.
2. Línies de caràcter ferroviari urbà:
S'aplicarà el que estableix el número 1 precedent, tret que raons urbanístiques, constructives o de trànsit, suficientment motivades, que s'inclouran en el programa previst en l'article 9, justifiquen la impossibilitat del seu compliment o la conveniència del manteniment dels passos a nivell.
Article 6. Incidència en passos a nivell de noves urbanitzacions i equipaments
1. La construcció de noves urbanitzacions, polígons industrials, grans superfícies comercials, centres o establiments com hospitals, centres esportius, docents, culturals o d'altres equipaments equivalents, implicarà l'obligació de construir un encreuament a diferent nivell i, si escau, la supressió del pas a nivell preexistent:
a) Quan l'accés a aquests equipaments comporte la necessitat de creuar una línia de caràcter ferroviari per on no hi haja un pas a nivell.
b) Quan l'increment del trànsit per un pas a nivell existent, que es genere com a conseqüència d'aquestes urbanitzacions o equipaments, modifique significativament les condicions de vialitat d'aquell pas a nivell.
2. Els promotors de les urbanitzacions o equipaments presentaran, en la Direcció General de Transports, un projecte específic dels accessos a aquests, que inclouran els aspectes de parcel·lació, xarxa viària i serveis urbans que incidisquen sobre les zones de domini públic, servitud i afectació del ferrocarril, i en particular un estudi de la incidència del trànsit en el pas a nivell.
El projecte necessitarà l'aprovació de la Direcció General, la qual podrà determinar les mesures que calga incorporar-hi.
Serà a càrrec del promotor de la urbanització o equipament el cost de construcció de l'encreuament a diferent nivell i, si escau, la supressió del pas a nivell preexistent, així com l'obtenció de l'autorització o llicència que, si escau, corresponga atorgar a l'ajuntament o a altres organismes.
Article 7. Passos a nivell per a vianants
No s'autoritzarà l'obertura de nous passos a nivell per a vianants llevat de:
a) Quan en un pas a nivell la via d'encreuament tinga voreres per a vianants separades del trànsit rodat podrà autoritzar-se la modificació del pas a nivell, en el sentit de permetre la continuïtat de les voreres i dotar-les de l'adequada senyalització d'avís de la proximitat del tren, en combinació amb el sistema de protecció del pas a nivell.
b) Quan es tracte de la conversió d'un pas a nivell en un pas a nivell per a vianants.
c) Amb caràcter excepcional, en els supòsits i amb els requisits establerts en el número 2 de l'article 4.
Article 8. Utilització dels terrenys necessaris per a les obres de supressió o protecció de passos a nivell
1. De conformitat amb el que estableixen l'article 153.1 de la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'Ordenació dels Transports Terrestres, i els articles 233.1 i 235.2 del seu reglament, l'aprovació administrativa del corresponent projecte de supressió o protecció de passos a nivell comportarà la declaració d'utilitat pública i la urgència de l'ocupació, a l'efecte de l'expropiació, dels terrenys necessaris per a la realització de les obres que calguen.
2. Els projectes de supressió de passos a nivell seran sotmesos, abans de l'aprovació, als tràmits d'informe i informació pública establerts en l'article 228 del Reglament d'Ordenació dels Transports Terrestres. A l'efecte de l'exigència o no de la llicència municipal, quan aquests projectes afecten plans urbanístics s'aplicarà el que disposen la legislació urbanística i la resta de normes d'aplicació.
3. A fi de coordinar i fer compatibles les actuacions necessàries per a la supressió dels passos a nivell, els ens urbanístics responsables del planejament i aquells que acorden l'elaboració o revisen els plans d'ordenació urbana sol·licitaran de la Direcció General de Transports la informació pertinent sobre la planificació ferroviària.
Article 9. Programa de supressió o millora de passos a nivell
1. La Direcció General de Transports, amb la participació de les entitats i organismes interessats, elaborarà un programa plurianual per a la supressió o millora dels passos a nivell d'ús públic que hi ha, que sotmetrà a l'aprovació del Govern Valencià i s'executarà d'acord amb les disponibilitats pressupostàries.
2. D'acord amb el programa, per al desplegament de les diferents actuacions que conté i amb l'informe favorable previ de les administracions afectades, s'establirà una proposta de finançament compartida entre la Direcció General de Transports i els organismes i entitats que tinguen a càrrec seu les carreteres o camins.
3. Els costos inherents al desplegament del programa de supressió seran inclosos en els pressupostos d'inversió de cada organisme o entitat que haja d'assumir el finançament.
Article 10. Cost de l'establiment o millora de passos a nivell
El cost ocasionat per les obres d'establiment de nous encreuaments a diferent nivell o les d'instal·lació i millora de les proteccions necessàries, en els passos a nivell subsistents, aniran a càrrec de l'organisme o entitat que els promoga.
Article 11. Règim dels passos a nivell subsistents
1. Els passos a nivell subsistents hauran de tenir els sistemes de protecció i senyalització adequats per a garantir la seguretat que en cada cas els corresponga, d'acord amb el que establisquen les disposicions de desplegament d'aquest decret.
2. A sol·licitud de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, de l'ajuntament afectat o de l'organisme titular de la carretera o camí, la Direcció General de Transports podrà autoritzar la modificació o trasllat dels passos a nivell subsistents quan es tracte de millorar les condicions viàries en la carretera o en el ferrocarril. En qualsevol cas, el pas a nivell resultant haurà d'estar dotat del sistema de protecció adequat d'acord amb el que establisquen les disposicions de desplegament d'aquest decret.
Article 12. Passos a nivell d'ús particular
1. Els passos a nivell que hi ha d'ús particular establits per al servei de determinades finques o explotacions de qualsevol mena es regiran per les condicions que fixe l'autorització, que podrà ser revisada, i s'imposaran noves condicions de seguretat o de pas si les circumstàncies del camí o de l'encreuament han canviat des de la data de l'autorització.
2. La Direcció General de Transports podrà, d'ofici o a proposta de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, ordenar el tancament i clausura dels passos a nivell particulars quan els titulars d'aquests no respecten les condicions de l'autorització o l'encreuament puga fer-se per uns altres passos pròxims a igual nivell o diferent nivell .
3. La conservació, guarda i custòdia dels passos a nivell particulars, la seua protecció i la senyalització de qualsevol mena, així com les despeses de funcionament, seran a càrrec exclusiu del titular d'aquest, el qual estarà obligat a assumir les mesures de precaució i diligències que calguen o que siguen convenients.
Article 13. Normes de seguretat aplicables als passos a nivell
Per mitjà d'una ordre del conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, s'establiran les normes de seguretat aplicables als passos a nivell de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. Es determinaran les diferents classes de protecció dels passos a nivell i la senyalització i aplicació corresponents. Amb aquesta finalitat es definiran els indicadors estadístics que es consideren necessaris per a aquesta classificació i el procediment d'obtenció.
Article 14. Manteniment i conservació
1. Serà a càrrec dels respectius titulars la instal·lació, el manteniment i la conservació dels senyals fixos que, en els termes que estableix la legislació vigent, corresponen a les vies de trànsit rodat i camins d'encreuament en els passos a nivell, així com el manteniment i la conservació dels accessos, les estructures i les instal·lacions corresponents als passos a diferent nivell amb el ferrocarril.
2. Serà a càrrec de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana la instal·lació, el manteniment i la conservació dels senyals fixos i dels sistemes de protecció del pas a nivell que, d'acord amb aquest decret i les disposicions de desplegament, corresponguen a la via fèrria.
Article 15. Competències administratives
1. Les competències administratives per a l'aplicació de les determinacions que conté aquest decret les exercirà la Direcció General de Transports, de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, sense perjudici de les que corresponguen als ajuntaments en matèria de la seua competència.
2. En la instrucció dels expedients d'autorització d'establiment, modificació o millora de passos a nivell, se sol·licitarà l'informe de l'organisme titular de la carretera o camí, de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i de l'ajuntament afectat.
3. En els supòsits en què hi haja desacord, pel que fa a la solució que cal donar a la supressió o protecció d'un pas a nivell o en relació amb els indicadors estadístics utilitzats per a la classificació, entre l'entitat Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i els organismes o entitats que tinguen a càrrec seu la carretera o camí, el conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, d'ofici o a instància d'aquella entitat o de qualsevol altre interessat i, en qualsevol cas, amb l'informe previ d'aquella, resoldrà la solució més adequada en aquest cas, tenint en compte les disposicions que conté aquest decret.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana revisarà totes les autoritzacions de passos a nivell particulars que hi ha actualment i proposarà a la Direcció General de Transports la imposició als titulars de noves condicions de seguretat o de pas, quan les condicions de l'encreuament hagen variat des de la data de l'atorgament o siga procedent la variació de la modificació de les circumstàncies que incideixen en la infrastructura ferroviària, en la carretera o en ambdues alhora. Procedirà la revocació de l'autorització per l'incompliment d'implantar aquestes noves condicions.
Segona
Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, respecte de les infrastructures ferroviàries, i els organismes o entitats titulars de les carreteres i camins corresponents revisaran les dades estadístiques que calguen per a determinar la classificació de cada pas a nivell, amb la periodicitat que establisquen les disposicions de desplegament d'aquest decret, i modificaran, si escau, la classe de protecció que corresponga.
Tercera
1. En el moment de l'entrada en vigor d'aquest decret, la Direcció General de Transports iniciarà les actuacions necessàries per a l'elaboració del programa de supressió o millora de passos a nivell previst en l'article 9.
2. Sense perjudici del que estableix el número 1, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i els organismes o entitats titulars de les carreteres i camins procediran immediatament, d'acord amb les seues disponibilitats pressupostàries, a la instal·lació dels corresponents senyals a la via fèrria i a la carretera o camí, d'acord amb el que s'ha establit per a cadascun dels sistemes viaris en aquest decret i el que determinen les disposicions de desplegament.
Quarta
A l'efecte del que estableix l'article 2, té caràcter tramviari l'actual Línia 4 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
Fins que se suprimisca el pas a nivell o s'instal·le el sistema de protecció que en cada cas corresponga d'acord amb el que estableix aquest decret i el que establisquen les disposicions que el despleguen, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i els organismes o entitats titulars de les carreteres i camins hauran de conservar en un bon ús els elements de protecció i senyalització de què estiguen dotats els passos a nivell en l'actualitat.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Queda derogat el Decret 160/1989, de 30 d'octubre, del Govern Valencià, sobre regulació dels passos a nivell en les línies de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, i totes les altres disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que estableix aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports dictarà les disposicions que necessite el desplegament d'aquest decret i adoptarà les determinacions que calguen per al compliment i per a l'adequada interpretació.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 5 de març de 1996
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO
El conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports,
LUIS FERNANDO CARTAGENA TRAVESEDO

linea
Mapa web