Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

CORRECCIÓ d'errades de l'Ordre de 3 febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es modifica l'Ordre de 9 d'abril de 1990 (DOGV núm. 1.291) sobre registre, autorització i acreditació dels serveis socials de la Comunitat Valenciana, a fi d'atendre els nous serveis que es prestaran a malalts mentals crònics en la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2937 de 24.02.1997) Ref. Base de dades 0442/1997

CORRECCIÓ d'errades de l'Ordre de 3 febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es modifica l'Ordre de 9 d'abril de 1990 (DOGV núm. 1.291) sobre registre, autorització i acreditació dels serveis socials de la Comunitat Valenciana, a fi d'atendre els nous serveis que es prestaran a malalts mentals crònics en la Comunitat Valenciana.
Publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de 13 de febrer de 1997, el text de l'Ordre de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es modifica l'Ordre de 9 d'abril de 1990 (DOGV núm. 1.291) sobre registre, autorització i acreditació dels serveis socials de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d'atendre els nous serveis que es prestaran a malalts mentals crònics en la Comunitat Valenciana, i com que s'hi han detectat nombrosos errors, d'acord amb l'article 105 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, i per a major claredat, escau publicar de nou íntegrament el text de la referida ordre en la seua redacció correcta:
«ORDRE de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual es modifica l'Ordre de 9 d'abril de 1990 (DOGV núm. 1.291) sobre registre, autorització i acreditació dels serveis socials de la Comunitat Valenciana, a fi d'atendre els nous serveis que es prestaran a malalts mentals crònics en la Comunitat Valenciana.
Per una part, per atendre els malalts mentals crònics que no necessiten hospitalització, la Conselleria de Treball i Afers Socials considera que cal crear centres, avui inexistents en la nostra Comunitat, que permeten la rehabilitació i inserció sociolaboral en uns casos i que, en altres, valguen de residència alternativa a la llar.

Se seguiran en aquest context experiències de països europeus que palesen que, quan és possible una adequada coordinació entre els serveis socials i els sanitaris i es creen equips pluridisciplinars de planificació i de treball directe, milloren els efectes que el servei prestat té sobre la qualitat de vida de les persones afectades.
Amb aquesta finalitat, la Conselleria de Treball i Afers Socials crearà una xarxa de centres que presten els serveis adequats per a la rehabilitació psicosocial de malalts mentals crònics.
Això implicarà no sols la creació d'equips pluridisciplinars en aquest àmbit, encarregats de planificar les accions i coneixedors de les característiques dels sistemes assistencials en qüestió, sinó també la participació dels professionals que hauran de dur-los a cap i dels seus usuaris.
Per altra part, l'Ordre de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual es desenvolupa el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels serveis socials de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 1.291) no regula entre els Serveis Socials Especialitzats els que cal dispensar en sentit estricte a malalts mentals crònics que no requereixen hospitalització i que, per això mateix, no inclou en els seus annexos centres destinats específicament a aquests malalts.
Cal, per tant, modificar aquesta ordre en els aspectes assenyalats i, en conseqüència, fent ús de les facultats que em confereix la Llei del Govern Valencià,
ORDENE
Article 1
L'article 38 de l'Ordre de 9 d'abril de 1990 s'ampliarà amb dos nous tipus de centres:
"6. Centres de rehabilitació i integració social per a malalts mentals crònics (CRIS).
7. Centres de dia per a malalts mentals crònics".
Article 2
L'article 39 de l'Ordre de 9 d'abril de 1990 s'ampliarà amb un nou tipus de residència:
"10. Centre Específic per a Malalts Mentals Crònics (CEEM)"
Article 3
L'annex IV de l'Ordre de 9 d'abril de 1990 s'ampliarà amb dos nous tipus de centres:
"6. CENTRE DE REHABILITACIÓ I INTEGRACIÓ SOCIAL PER A MALALTS MENTALS CRÒNICS
DEFINICIÓ: els centres de rehabilitació i integració social (CRIS) es defineixen com a serveis específics i especialitzats, dirigits a malalts mentals crònics, amb un deteriorament significatiu de les seues capacitats funcionals, on es duran a cap programes de treball adequats a les característiques, necessitats i situació concreta dels usuaris.
FUNCIONS:
Afavorir la permanència dels malalts mentals crònics en la comunitat amb els majors nivells de qualitat de vida possibles.
Potenciar la participació dels malalts mentals crònics en la vida comunitària, tant como siga desitjable i possible.
Donar suport i ajudar la família en la convivència amb el malalt i afavorir l'estructuració d'un clima familiar adequat.
Donar suport i col·laborar amb altres recursos socials i sanitaris.
OBJECTIUS:
Potenciar l'adquisició de les habilitats i competències necessàries per a la vida en la comunitat i intentar aconseguir-hi els majors nivells de qualitat de vida i normalització possibles.
Prevenir el deteriorament, la marginació i la institucionalització.
Proporcionar suport, educació i assessorament a la família.
Potenciar la integració social en el medi comunitari.
Donar suport i assessorar la resta de dispositius sociosanitaris i recursos comunitaris.
BENEFICIARIS: subjectes adults afectats per malalties mentals greus, que impliquen un deteriorament important de la seua activitat social i laboral, i de les seues capacitats funcionals.
REQUISITS D'ACCÉS:
Residir en la Comunitat Valenciana
Estar en atenció i ser derivats directament des dels Serveis de Salut Mental.
Pertànyer a l'àmbit de cobertura del centre.
Tenir una edat entre 18 i 65 anys
No presentar conductes excessivament disruptores o agressives.
Diagnòstic:
Trastorns psicòtics: dins d'aquesta categoria s'inclouran tots els trastorns inclosos sota aquest epígraf en el DSM-IV
Trastorns de l'estat d'ànim greus i recurrents:
Trastorns depressius (depressió major)
Trastorns bipolars
Trastorns greus de la personalitat.
No presentar problemes d'addicció i caldrà la seua desintoxicació prèvia perquè s'incorpore als programes.
COORDINACIÓ. Hauran d'existir vies de coordinació adequades amb els següents dispositius:
- Centres de salut mental: tots els usuaris hauran d'estar en tractament en els centres de salut mental, els quals seran els encarregats de proporcionar l'atenció i el seguiment psiquiàtric.
- Centres de dia: col·laboraran en el seu funcionament i en les tasques de rehabilitació i integració dels usuaris que ho requeresquen.
- Miniresidències (CEEMs): treballaran en coordinació amb els centres de rehabilitació i integració social, els quals els donaran suport en el seu funcionament.
- Serveis socials generals: en una lògica de col·laboració i suport mutu facilitaran l'accés dels usuaris a les prestacions que en resulten necessàries i promouran el seu accés a recursos socials.
- Altres recursos socials: es buscarà la coordinació i col·laboració amb tots aquells recursos socials comunitaris que puguen donar suport a la integració i participació social dels usuaris.
ÀMBIT GEOGRÀFIC D'ACTUACIÓ: s'hi prendrà com a referència l'àrea de salut, atés que cal treballar en coordinació amb els recursos de salut mental de l'àrea.
PROTOCOL D'ATENCIÓ:
Caldrà comptar-hi, si més no, amb els següents protocols i programes:
Protocol d'avaluació social i funcional.
Programes de intervenció:
Entrenament en competència social.
Entrenament en habilitats de autoatenció i de la vida diària.
Recuperació d'habilitats cognitives.
Psicomotricitat.
Psicoeducació i promoció d'estils de vida saludables.
Intervenció familiar.
Articulació de recursos de manteniment en la comunitat i d'integració social.
Protocol de seguiment i suport comunitari.
L'atenció dispensada en aquest tipus de dispositius ha de ser:
Individualitzada: s'hi intervindrà sobre els problemes i necessitats concretes de cada usuari, que seran determinades després de l'avaluació psicosocial, la qual servirà de base per establir el Programa Individualitzat de Rehabilitació (PIR). A partir del Programa Individualitzat de Rehabilitació s'establirà tota la intervenció posterior.
Orientada a la consecució d'objectius específics i operatius: l'atenció ha d'estar guiada per la determinació d'objectius adequadament definits i temporalment fixats.
Susceptible d'avaluació i avaluada de forma contínua: les intervencions han d'utilitzar en la mesura possible instruments i estratègies que permeten la determinació abans de la intervenció (línia-base) i durant la intervenció.
EMPLAÇAMENT:
Situació en àrees urbanes
Fàcil accés i contacte amb la comunitat i recursos existents en aquesta.
Adequada xarxa de transports
Proximitat i connexió amb els centres de salut, centres de dia, recursos de rehabilitació laboral i recursos residencials.
CAPACITAT: comptaran amb capacitat per a un mínim 50 places i un màxim 70 places.
HABITABILITAT:
Mínim (50 places): les estades bàsiques i les seues dimensions aproximades hauran de ser, com a mínim, les següents:
1 vestíbul
1 despatx administratiu annex al vestíbul i proper a la porta
1 despatx direcció
3 despatxos polivalents
4 sales polivalents
2 banys
1 cuina equipada
1 vestidor amb dutxes
Màxim (70 places): les estades bàsiques i les seues dimensions aproximades hauran de ser, com a mínim, les següents:
1 vestíbul
1 despatx administratiu annex al vestíbul i proper a la porta
1 despatx direcció
4 despatxos polivalents
5 sales polivalents
3 banys
1 cuina equipada
1 vestidor amb dutxes
Les dimensions són orientatives i podran ser lleugerament inferiors si per les característiques del local és necessari.
PERSONAL:
Mínim 50 places:
1 director/psicòleg/òloga
2 psicòlegs/òlogues
1 treballador/a social
2 educadors/es
1 auxiliar administratiu
Màxim 70 places:
1 director/psicòleg/òloga
3 psicòlegs/òlogues
1 treballador/a social
3 educadors/es
1 auxiliar administratiu
7. CENTRE DE DIA PER A MALALTS MENTALS CRÒNICS
DEFINICIÓN: centre especialitzat i específic destinat a malalts mentals amb gran deteriorament de les seues capacitats funcionals i del seu entorn social on es desenvoluparan durant tot el dia programes intensius de recuperació funcional i activitats estructurades d'ocupació del temps lliure.
FUNCIONS:
Prevenir la claudicació familiar i la institucionalització.
Proporcionar activitats d'oci i ocupació del temps lliure a aquelles persones que no poden utilitzar cap altre recurs alternatiu atés el greu deteriorament de les seues capacitats funcionals.
Proporcionar un ambient de convivència estructurat alternatiu a l'entorn relacional quotidià de l'usuari.
Fomentar la recuperació de destreses, hàbits i capacitats funcionals que li faciliten l'accés als programes dels centres de rehabilitació i integració social.
BENEFICIARIS: subjectes adults afectats per malalties mentals greus i amb un gran deteriorament de les seues capacitats funcionals, greu desestructuració del seu entorn social immediat i severes dificultats per utilitzar recursos normalitzats per a la satisfacció de les seues necessitats en totes o quasi totes les àrees.
REQUISITS D'ACCÉS:
Residir en la Comunitat Valenciana.
Estar en atenció en els serveis de salut mental.
Ser derivats des del centre de rehabilitació i integració social de zona.
Tenir una edat entre 18 i 65 anys.
No presentar conductes excessivament disruptores o agressives.
Tenir una afectació molt greu en les seues capacitats funcionals i en el seu entorn social immediat.
Diagnòstic:
Trastorns psicòtics: dins d'aquesta categoria se inclouran tots els trastorns inclosos sota aquest epígraf en el DSM-IV
Trastorns de l'estat d'ànim greus i recurrents:
Trastorns depressius (depressió major)
Trastorns bipolars
Trastorns greus de la personalitat.
No presentar problemes d'addicció, sent necessària la seua desintoxicació prèvia per ser incorporats als programes.
COORDINACIÓ. Hauran d'existir vies de coordinació adequades amb els següents dispositius:
- Centres de salut mental: tots els usuaris hauran d'estar en tractament en els centres de salut mental, els quals seran els encarregats de proporcionar l'atenció i el seguiment psiquiàtric. Les prestacions mèdiques de qualsevol altre tipus de malaltia i l'atenció de la seua salut, en general, serà responsabilitat del sistema públic de salut.
- Centres de rehabilitació i integració social: col·laboraran en el seu funcionament i en les tasques de rehabilitació i integració dels usuaris que ho requeresquen.
- Serveis socials generals: en una lògica de col·laboració i suport mutu facilitaran l'accés dels usuaris a les prestacions que resulten necessàries i promouran el seu accés a recursos socials.
- Altres recursos socials: es buscarà la coordinació i col·laboració amb tots aquells recursos socials comunitaris que puguen donar suport a la integració i participació social dels usuaris.
PRESTACIONS:
Servei de menjador.
Recuperació d'hàbits bàsics d'autonomia.
Activitats de convivència, oci i temps lliure.
Entrenament en capacitats funcionals.
Suport i assessorament familiar.
ÀMBIT GEOGRÀFIC D'ACTUACIÓ:
Estaran adscrits als centres de rehabilitació i integració social i tindran, per tant, el mateix àmbit d'actuació que aquests.
PROTOCOL D'ATENCIÓ:
Hauran de comptar, almenys amb els següents protocols i programes:
Protocol d'avaluació social i funcional.
Programes d'intervenció:
Activitats estructurades d'ocupació del temps lliure.
Psicomotricitat.
Reeducació d'hàbits bàsics.
Rehabilitació cognitiva.
Orientació espaciotemporal i posada al dia.
Suport i assessorament a la família.
Convivència.
Suport social.
L'atenció dispensada en aquest tipus de dispositius ha de ser:
Individualitzada: s'intervindrà sobre els problemes i necessitats concretes de cada usuari, que es determinaran després de l'avaluació psicosocial, la qual servirà de base per establir el Programa Individualitzat de Rehabilitació (PIR). A partir del Programa Individualitzat de Rehabilitació s'establirà tota la intervenció posterior.
Orientada a la consecució d'objectius específics i operatius: L'atenció ha d'estar guiada per la determinació d'objectius adequadament definits i temporitzats.
Susceptible d'avaluació i avaluada de forma contínua: Les intervencions han d'utilitzar en la mesura que siga possible instruments i estratègies que permeten la determinació abans de la intervenció (línia-base) i durant la intervenció.
EMPLAÇAMENT:
Ubicació en nucli urbà.
Fàcil accés i contacte amb la comunitat i recursos existents en aquesta.
Adequada xarxa de transport.
Pròxim a un centre de rehabilitació i Integració Social.
CAPACITAT:
Comptaran amb un mínim de 15 places i un màxim de 20.
HABITABILITAT:
1 vestíbul
1 despatx administratiu annex al vestíbul i proper a la porta.
1 despatx de direcció.
2 despatxos polivalents.
4 sales polivalents
1 sala d'usos múltiples.
1 menjador
1 cuina equipada
El menjador disposarà com a mínim d'1 m2/plaça, les sales polivalents tindran un mínim de 2 m2/plaça. La sala d'usos múltiples comptarà com a mínim amb 3 m2/plaça.
PERSONAL:
1 auxiliar administratiu
1 psicòleg-director a un terç de jornada
1 psicòleg a dos terços de jornada.
1 treballador social a mitja jornada.
3 educadors.
1 terapeuta ocupacional. "
Article 4
L'annex V de l'Ordre de 9 d'abril de 1990 s'ampliarà amb un nou tipus de centre:
"10. CENTRE ESPECÍFIC PER A MALALTS MENTALS CRÒNICS (CEEM)
DEFINICIÓ: servei residencial comunitari obert i flexible destinat a malalts mentals crònics que no requereixen hospitalització. La residència treballarà sempre des d'una perspectiva de rehabilitació enfocant la seua actuació cap a la millora de l'autonomia personal i social dels residents i donarà suport a la seua normalització i integració comunitària.
TIPOLOGIA D'ESTADES:
Curta: cap de setmana-mes aprox.
Transitòria: mes-any aprox.
Indefinida: llarga. Més d'un any
OBJECTIUS. Segons la tipologia d'estades seran:
Curta:
Alleujar la sobrecàrrega familiar.
Ajudar al manteniment de l'usuari en l'ambient familiar.
Prevenir l'ús inapropiat de l'atenció hospitàlaria i els reingressos.
Transitòria:
Facilitar i/o preparar la inserció social i familiar.
Propiciar l'adquisició d'habilitats necessàries para dur una vida més autònoma i independent.
Prevenir la indigència dels malalts sense suport social ni familiar.
Indefinida:
Millorar el nivell d'autonomia personal i social.
Prevenir la indigència dels malalts sense suport social ni familiar.
Assegurar un nivell de qualitat digne.
FUNCIONS:
Atendre urgències familiars o socials.
Separació preventiva de l'ambient familiar.
Facilitar la transició de l'hospital a la comunitat després de les recaigudes.
Preparació per a opcions de vida i allotjament més autònomes i normalitzades.
BENEFICIARIS: subjectes adults afectats per malalties mentals cròniques amb dèficits o discapacitats en el seu funcionamient psicosocial que els impedesquen o dificulten atendre autònomament les seues necessitats d'allotjament i suport i que no requeresquen hospitalització.
REQUISITS D'ACCÉS:
Estar atés i ser derivat des dels serveis de salut mental.
Edat entre 18 i 65 anys.
Absència, inadequació o impossibilitat temporal de suport familiar i social.
Estar en situació psicopatològica estabilitzada i no en fase de crisi psiquiàtrica.
No patir malalties físiques greus o cròniques que exigesquen una assistència mèdica o d'infermeria especialitzada i continuada.
No presentar patrons comportamentals excessivament agressius o perillosos para ells mateixos o per als altres.
COORDINACIÓ: Hauran d'existir vies de coordinació adequades amb els següents dispositius:
- Centres de salut mental: tots els usuaris hauran d'estar en tractament en els centres de salut mental, els quals seran els encarregats de proporcionar l'atenció i el seguiment psiquiàtric. Les prestacions mèdiques de qualsevol altre tipus de malaltia i l'atenció de la seua salut, en general, serà responsabilitat del sistema públic de salut.
- Centres de rehabilitació i integració social: col·laboraran en el seu funcionament i en les tasques de rehabilitació i integració dels usuaris que ho requeresquen.
- Centres de dia: col·laboraran en el seu funcionament i en les tasques de rehabilitació i integració dels usuaris que ho requeresquen.
- Serveis socials generals: en una lògica de col·laboració i suport mutu, facilitaran l'accés a las prestacions dels usuaris a las prestacions que resulten necessàries i promourà el seu accés a recursos socials.
- Altres recursos socials: s'hi buscarà la coordinació i col·laboració amb tots aquells recursos socials comunitaris que puguen donar suport a la integració i participació social dels usuaris.
PRESTACIONS:
Allotjament
Manutenció
Suport de l'autonomia personal i social
Suport a la integració social
Orientació i suport a les famílies
PROTOCOL D'ATENCIÓ:
Hauran de comptar, almenys, amb els següents protocols i programes:
Protocol d'avaluació social i funcional.
Programes d'intervenció:
Entrenament en habilitats de autoatenció.
Entrenament en habilitats de la vida diària.
Psicoeducació i promoció d'estils de vida saludables.
Activitats d'oci i temps lliure.
Intervenció familiar.
L'atenció dispensada en aquest tipus de dispositius ha de ser:
Individualitzada: s'intervindrà sobre els problemes i necessitats concretes de cada usuari, que es determinaran després de l'avaluació psicosocial, la qual servirà de base per establir el Programa Individualitzat de Rehabilitació (PIR). A partir del Programa Individualitzat de Rehabilitació s'establirà tota la intervenció posterior.
Orientada a la consecució d'objectius específics i operatius: L'atenció ha d'estar guiada per la determinació d'objectius adequadament definits i temporalment planificats.
Susceptible d'avaluació i avaluada de forma contínua: Les intervencions han d'utilitzar en la mesura que siga possible instruments i estratègies que permeten la determinació abans de la intervenció (línia-base) i durant la intervenció.
EMPLAÇAMENT:
Situació en àrees urbanes o molt pròxima a elles
Fàcil accés i contacte amb la comunitat i recursos existents en aquesta
Adequada xarxa de transports.
Proximitat i connexió amb els centres de rehabilitació i integració social i laboral, els serveis de salut mental i la resta de recursos comunitaris
CAPACITAT: el nombre de places serà com a mínim de 20 i com a màxim de 40.
HABITABILITAT: prenent-hi com a referència el nombre mínim de dependències d'una miniresidència de 25 places, la extensió total estimada seria de 600m2 distribuïts entre:
Vestíbul
Cuina
Rebost-magatzem
Habitació neteja/bugaderia
1 menjador/sala
1 sala d'estar
15 dormitoris individuals
5 dormitoris dobles
5 banys complets
1 despatx comú personal
1 sala polivalent
1 despatx de direcció
1 despatx d'administració
PERSONAL:
1 director/a (psicòleg/òloga) a jornada completa
1 terapeuta ocupacional a jornada completa
10 monitors-educadors/es distribuïts en torns de matí, vesprada i nit.
1 auxiliar administratiu a jornada completa
2 auxiliars domèstics (suport, neteja, bugaderia i cuina) a jornada completa."
DISPOSICIÓ FINAL
Aquesta ordre tindrà vigència a partir del mateix dia en què es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 3 de febrer de 1997
El conseller de Treball i Afers Socials,
JOSÉ SANMARTÍN ESPLUGUES»

linea
Mapa web