Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 28/2001, de 30 de gener, del Govern Valencià, pel qual es regulen els permisos i les llicències del personal docent no universitari dependent de la Conselleria de Cultura i Educació. [2001/X874]

(DOGV núm. 3931 de 02.02.2001) Ref. Base de dades 0469/2001

DECRET 28/2001, de 30 de gener, del Govern Valencià, pel qual es regulen els permisos i les llicències del personal docent no universitari dependent de la Conselleria de Cultura i Educació. [2001/X874]
La Constitució espanyola, en l'article 27, reconeix el dret a l'educació i n'establix l'obligatorietat.
L'article 30 de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, establix el règim de permisos del personal inclòs en el seu àmbit d'aplicació, si bé este precepte només té caràcter bàsic en l'apartat 3, addicionat per Llei 3/1989, de 3 de març, que va establir el permís per maternitat, el contingut restant de l'article s'establix a títol enunciatiu i per equiparació amb el règim de permisos a què té dret el personal funcionari.
L'habilitació legal per a la present regulació s'establix en l'article 47 del text refós de la Llei de la Funció Pública Valenciana, aprovat pel Decret Legislatiu de 24 d'octubre de 1995, del Govern Valencià, que enumera, com a drets del personal funcionari, tant la vacança anual retribuïda com les llicències per malaltia, matrimoni, part o maternitat, estudis sobre matèries directament relacionades amb la funció pública, assumptes propis i, també, la resta de permisos fixats per la legislació general, adaptant-ne la regulació a l'establida per al personal funcionari de l'administració de l'estat en els articles 68 a 75 de la Llei de Funcionaris Civils de l'Estat de 7 de febrer de 1964.
Pel Decret 34/1999, de 20 d'abril, del Govern Valencià, es va regular la jornada i horari de treball, permisos i vacances del personal al servei de la Generalitat Valenciana que prestava els seus serveis en règim de dret administratiu, excloent, en l'article 1, expressament de la seua aplicació el personal docent, atés que la indicada norma ha sigut concebuda preveient un col·lectiu dedicat a unes funcions distintes de les pròpies dels funcionaris docents.
D'altra banda, la Llei 39/1999, de 5 de novembre, per a Promoure la Conciliació de la Vida Familiar i Laboral de les Persones Treballadores, introduïx una modificació en l'article 30.3 de la Llei 30/1984, de Mesures per a la Reforma de la Función Pública, que regula el permís per maternitat i paternitat.
Per tant, es fa necessària l'aprovació d'una normativa específica de permisos i llicències per a este col·lectiu, que coordine els principis constitucionals del dret a l'educació amb l'ús i gaudi de permisos i llicències pel personal docent. La present regulació separa tots dos conceptes, en entendre que els permisos son drets del personal que no requerixen autorització, sinó comunicació a l'òrgan administratiu encarregat del control i, en canvi, les llicències sí que es troven subjectes a autorització de l'òrgan competent.
Així doncs, el present decret té com a finalitat principal l'actualització i la racionalització de la normativa reguladora del gaudi dels permisos i llicències pel personal docent no universitari al servei de la Conselleria de Cultura i Educació, i atendre així les necessitats dels empleats públics, amb la màxima atenció a la societat i la consegüent millora del servei.
Així mateix, el present decret ha sigut negociat amb les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial d'Educació, d'acord amb el que s'ha establit en l'article 32.k) de la Llei 9/1987, de 12 de juny, d'Òrgans de Representació, Determinació de les Condicions de Treball i Participació del Personal al Servei de les Administracions Públiques.
Per tot això, a proposta del conseller de Cultura i Educació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu i prèvia deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 30 de gener de 2001,
DECRETE
Article 1. Àmbit d'aplicació
El present decret serà d'aplicació al personal docent no universitari, dependent de la Conselleria de Cultura i Educació.
Article 2. Vacances
El personal docent gaudirà de les seues vacances anuals retribuïdes, necessàriament, en el període no lectiu.
Article 3. Permisos
El personal inclòs en l'àmbit d'aplicació del present decret podrà gaudir dels permisos següents:
3.1 Quinze dies naturals i consecutius, per raó de matrimoni o inscripció en els registres oficials d'unions de fet, referits en la disposició addicional de la present norma, que es gaudiran, a conveniència dels interessats i no necessàriament a continuació del fet causant.
El personal podrà gaudir de permís durant el dia de la celebració del matrimoni dels parents següents: pares, pares polítics, germans, germans polítics, fills, néts i iaios; si el lloc de la celebració superara la distància de 375 km, computats des de la localitat de residència de l'esmentat personal, el permís serà de dos dies naturals consecutius.
3.2 Tres dies hàbils a continuació del fet causant, per naixement o adopció de fills o per acolliment familiar de xiquets, o cinc dies hàbils si ocorreguera a més de 100 km de distància de la localitat de residència.
Si el part tinguera complicacions en el quadre clínic de la mare o del fill, el pare tindrà dret a dos dies hàbils més de permís.
En el supòsit de part, la duració del permís serà de setze setmanes ininterrompudes, ampliables en el cas de part múltiple, en dues setmanes més per cada fill a partir del segon. El permís es distribuirà a opció de la funcionària, sempre que sis setmanes siguen immediatament posteriors al part. En cas de la mort de la mare, el pare en podrà fer ús de la totalitat o, si s'escau, del temps que quede del permís.
No obstant això, i sense perjudici de les sis setmanes immediates posteriors al part, de descans obligatori per a la mare, en el cas que la mare i el pare treballen, esta, en iniciar-se el període de descans per maternitat, podrà optar perquè el pare gaudisca d'una part determinada i ininterrompuda del període de descans posterior al part, bé de forma simultània o successiva amb el de la mare, llevat que en el moment de la seua efectivitat la incorporació al treball de la mare supose un risc per a la seua salut.
En el supòsit d'acolliment o d'adopció, tant si és preadoptiu com si és permanent, de menors de fins a sis anys, el permís tindrà una durada de setze setmanes ininterrompudes, ampliables en el supòsit d'adopció o acolliment múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon, comptades a elecció del funcionariat, bé a partir del moment de la decisió administrativa o judicial d'acolliment, o bé a partir de la resolució judicial per la qual es constituïx l'adopció. La durada del permís serà, així mateix, de setze setmanes en els supòsits d'adopció o acolliment de menors, majors de sis anys d'edat, quan es tracte de menors discapacitats o minusvàlids o que per les seues circumstàncies i experiències personals o que, per provenir de l'estranger, tinguen especials dificultats d'inserció social i familiar, degudament acreditades pels serveis socials competents. En el cas que la mare i el pare treballen, el permís es distribuirà a opció dels interessats, que podran gaudir-lo de forma simultània o successiva, sempre amb períodes ininterromputs.
En els supòsits de gaudi simultani de períodes de descans, la suma d'estos no podrà excedir de les setze setmanes previstes en els apartats anteriors o de les que corresponguen en cas de part múltiple.
En els supòsits d'adopció internacional, quan siga necessari el desplaçament previ dels pares al país d'origen dels adoptats, el permís previst per a cada cas en el present article, podrà iniciar-se fins a quatre setmanes abans de la resolució per la qual es constituïx l'adopció.
Es concediran permisos al personal pel temps indispensable per a l'assistència a la realització d'exàmens prenatals i cursos de tècniques per a la preparació al part que hagen de realitzar-se dins la jornada laboral, i també l'assistència a tractaments basats en tècniques de fecundació en els centres assistencials de la Seguretat Social o reconeguts oficialment, sempre que s'acredite que els esmentats centres no compten amb horari d'assistència fora de la jornada de treball de la interessada o interessat.
En cas d'interrupció de l'embaràs, la treballadora tindrà dret a sis dies naturals i consecutius a partir del fet causant, sempre que no es trobe en situació d'incapacitat temporal.
3.3 Per mort o malaltia greu d'un familiar:
Si és el cònjuge o familiar de primer grau, en línia recta o col·lateral, per consanguinitat o afinitat, quatre dies, i sis dies si ocorreguera a més de 100 km de la localitat de residència del personal.
Si és familiar de segon grau en línia recta o col·lateral, per consanguinitat o afinitat, tres dies, i cinc dies si ocorreguera a més de 100 km de la localitat de residència del personal.
Este permís es prendrà en dies naturals a partir del fet causant.
Es concedirà permís per malaltia greu quan hi haja hospitalització, o siga acreditada per metge competent la gravetat de la malaltia. L'esmentat permís podrà ser concedit cada vegada que s'acredite una nova situació de gravetat.
En els supòsits de malaltia greu, hospitalització en institució sanitària o hospitalització domiciliària de llarga durada, estos dies de permís podran utilitzar-se seguits o alternats, a petició del personal. En el cas que l'hospitalització és inferior als dies a què per malaltia greu es té permís i no existira certificat de gravetat, este permís es reduirà als dies que efectivament el familiar de l'afectat haja estat hospitalitzat.
Els permisos previstos en el present apartat seran compatibles i no necessàriament consecutius.
A estos efectes, es consideraran familiars de primer grau de l'afectat per consanguinitat en línia directa: pares i fills; per afinitat en línia col·lateral: cònjuge. Es consideraran familiars de segon grau per consanguinitat: germans, iaios i néts; per afinitat: pares polítics i cònjuge de la filla o fill.
3.4 Per a concórrer a proves selectives per a l'ingrés en qualsevol administració pública, a exàmens finals i la resta de proves definitives d'aptitud i avaluació en centres oficials, es disposarà de permís en el concret dia que tinga lloc cadascun d'ells, encara que la realització de l'exercici siga compatible amb la jornada laboral.
3.5 Dos dies naturals consecutius per trasllat del domicili habitual, i a este efecte s'haurà d'aportar justificant acreditatiu.
3.6 Pel temps indispensable per al compliment d'un deure inexcusable, de caràcter públic i personal.
S'entendrà per deure de caràcter públic i personal:
a) Citacions de jutjats, tribunals de justícia, comissaries o qualsevol altre organisme oficial.
b) Compliment de deures ciutadans derivats d'una consulta electoral.
c) Assistència a les reunions dels òrgans de govern i comissions que en depenguen quan deriven estrictament del càrrec electiu de regidora o regidor, i també de diputada o diputat.
d) Assistència com a membre a les sessions d'un tribunal de selecció o provisió, amb nomenament de l'autoritat pertinent.
e) Compliment d'obligacions que generen als interessats una responsabilitat d'ordre civil, social o administrativa.
3.7 Es concediran permisos per a realitzar funcions sindicals, de formació o de representació del personal, en els termes que s'establix en la normativa vigent.
3.8 Per lactància d'un menor de dotze mesos, adopció o per acolliment en idèntic supòsit, el personal tindrà dret a una hora diària d'absència del treball, que se procurarà que no coincida amb les hores lectives.
Este permís podrà ser gaudit indistintament per la mare o pel pare, en el cas que ambdós treballen, però en qualsevol cas només per un d'ells, sense que el temps acumulat excedisca del que correspondria en el cas que un sols d'ells en fera ús, i amb coneixement previ del centre de treball del dia i del moment que cadascun farà ús de la reducció de jornada. Este permís serà ampliable en la mateixa proporció per part, adopció o acolliment familiar múltiple.
3.9 El personal podrà acudir durant la seua jornada laboral, per necessitats pròpies o de menors, ancians o discapacitats al seu càrrec a consultes, tractaments i exploracions de tipus mèdic durant el temps indispensable per a la seua realització i, preferentment, en horari no coincident amb la impartició de la docència.
Article 4. Llicències
El personal inclòs en l'àmbit d'aplicació del present decret podrà gaudir de les llicències següents:
4.1 Llicències retribuïdes.
4.1.1 L'administració podrà concedir per un màxim de quatre dies a l'any, per l'òrgan competent, llicència per a l'assistència a conferències, seminaris, congressos i jornades organitzades per institucions nacionals o internacionals, els continguts dels quals estiguen directament relacionades amb l'activitat docent del peticionari, previ informe de la direcció del centre, i sempre que no ho impedisca les necessitats del servei. Esta llicència implicarà la continuació en la percepció íntegra de les retribucions.
4.1.2 Llicència per estudis: L'òrgan competent podrà concedir al personal amb relació jurídica de caràcter permanent, llicència de fins a dotze mesos per a la formació en matèries directament relacionades amb l'activitat docent del peticionari. Esta llicència es podrà sol·licitar cada cinc anys, sempre que s'hagen prestat serveis en actiu ininterrompudament. Durant el gaudi de la llicència per estudis es tindrà dret exclusivament a la percepció de les retribucions bàsiques.
En acabar el període de la llicència per estudis, el personal beneficiari presentarà a l'òrgan competent en matèria de formació, una memòria global del treball desenvolupat, i també una certificació acadèmica dels estudis realitzats.
La no presentació per part del beneficiari o beneficiària de la memòria i de la certificació acadèmica corresponent, implicarà l'obligació de reintegrar les retribucions percebudes.
En qualsevol moment que es considere que la persona seleccionada no complix els requisits establits en el paràgraf primer d'este apartat, se li revocarà la llicència pel mateix òrgan que en resolgué la concessió.
4.2 Llicències sense retribució.
4.2.1 Podran concedir-se, sempre que no ho impedisquen les necessitats del servei, per un període mínim de quinze dies ininterromputs, i un màxim de sis mesos cada tres anys. Esta llicència se sol·licitarà, llevat de casos excepcionals degudament justificats, amb una antelació mínima de trenta dies a la data del seu inici, i es resoldrà com a mínim amb quinze dies d'antelació de l'esmentada data. Si s'escau, la seua denegació serà motivada.
4.2.2 Gaudiran també d'este tipus de llicència els funcionaris als quals se'ls haguera adjudicat beques d'estudi o investigació per part dels òrgans del Ministeri d'Educació i Cultura i Esport, Administracions Educatives competents en la matèria, organismes oficials, o a conseqüència d'actuacions d'òrgans de la Unió Europea, en execució dels articles 149 i 150 del Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea.
El gaudi d'este tipus de llicència es realitzarà d'acord amb el que s'haja establit en les corresponents convocatòries, subordinat a les necessitats del servei i sense dret a retribució.
4.2.3 L'òrgan competent podrà concedir llicències no retribuïdes, d'una durada màxima de quatre mesos a l'any, per a l'assistència a cursos de perfeccionament professional, quan el contingut n'estiga directament relacionat amb el lloc de treball o amb la carrera professional de l'interessat en l'administració i sempre que no ho impedisquen les necessitats del servei.
4.2.4 Estes llicències seran considerades com a serveis efectivament prestats a efectes del còmput d'antiguitat, i durant el seu gaudi, l'administració mantindrà el personal en alta, dins del regim de previsió social que li corresponga.
Article 5. Reducció de jornada
5.1 El personal que, per raons de guarda legal, tinga a la seua atenció directa algun menor de sis anys, o familiars que requerisquen especial dedicació, prèvia declaració de l'òrgan corresponent de l'administració sanitària, tindrà dret a una disminució des d'un terç fins a la meitat de la seua jornada de treball, amb reducció proporcional de les seues retribucions.
5.2 Així mateix, tindrà dret a la reducció anteriorment referida el personal que, per raons de convivència, tinga a la seua atenció directa algun disminuït físic, psíquic o sensorial que supere el 33 per cent de minusvalidesa, acreditada per un òrgan competent, i que no exercisca activitats retribuïdes.
5.3 Igualment, el personal que, per raó de llarga o crònica malaltia, no puga realitzar la seua jornada laboral completa podrà acollir-se a esta reducció, prèvia certificació d'este extrem de l'òrgan que se determine, amb disminució proporcional de retribucions.
5.4 Les disminucions de jornada previstes en este article són incompatibles entre si, i podran ser gaudides per qualsevol dels membres de la parella, sempre que demostren que no és utilitzat per l'altre al mateix temps, excepte en el supòsit previst en l'apartat anterior.
5.5 Les reduccions de jornada previstes en este article afectaran a la totalitat de la jornada laboral docent establida en la normativa en vigor, i repercutirà de manera proporcional en els distints períodes que la conformen. Hauran de sol·licitar-se amb una antelació, almenys, de quinze dies a l'inici de cada trimestre escolar i la concessió es farà coincidir amb el trimestre. No obstant això, l'òrgan competent per a concedir l'esmentada disminució podrà modificar els terminis i períodes referits exclusivament en aquells supòsits en què se sol·licite de manera expressa i s'acredite fefaentment que circumstàncies extraordinàries impedixen la seua adaptació al trimestre escolar.
5.6 El personal acollit a les anteriors reduccions de jornades veurà disminuïdes proporcionalment la reducció de jornada per lactància, prevista en l'article 3.8 de la present disposició.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Als efectes exclusius de la concessió dels permisos, llicències i reducció de jornada establits en este decret, la parella tindrà la mateixa consideració que el cònjuge, sempre que estiguera inscrita en el Registre d'Unions de Fet de la Comunitat Valenciana creat per Decret 250/1994, de 7 de desembre, del Govern Valencià (DOGV núm. 2.408, de 16 de desembre), o en qualsevol altre registre públic oficial d'unions de fet.
Segona
Les llicències previstes en l'article 4 del present decret no seran d'aplicació al personal docent no universitari amb relació jurídica de caràcter no permanent.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta al conseller de Cultura i Educació perquè dicte les disposicions que calguen per al desenvolupament d'este decret.
Segona
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 30 de gener de 2001
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Cultura i Educació,

linea
Mapa web