Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 3 de juliol de 1996, de la directora general de Qualitat Ambiental, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual fa pública la següent declaració d'impacte ambiental.

(DOGV núm. 2941 de 28.02.1997) Ref. Base de dades 0517/1997

RESOLUCIÓ de 3 de juliol de 1996, de la directora general de Qualitat Ambiental, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual fa pública la següent declaració d'impacte ambiental.
Vist l'expedient 057/95-AIA sobre el Projecte de Col·lectors Generals de la Zona Sud de la Safor (València), promogut per l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana.
Vist que, en data 14 de febrer de 1995, l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana va remetre a la Conselleria de Medi Ambient un exemplar del Projecte de Col·lectors Generals de la Zona Sud de la Safor (València), com també l'estudi d'impacte ambiental corresponent.
Vist que el projecte presentat consisteix en l'execució dels següents trams de col·lectors de sanejament:
- Col·lector sud: amb un traçat coincident amb el futur vial d'unió interplatges, paral·lel a la costa i que recollirà els col·lectors realitzats en la 1.ª fase, més els corresponents als nuclis urbans de Miramar, Guardamar i Daimús, com també a les seues platges corresponents, i que conduirà les aigües residuals, mitjançant quatre estacions intermèdies de bombeig, a la futura estació depuradora.
- Dos trams que s'han de fer dins del barranc de Beneteixir.
- Col·lector de Beniarjó: connexió en la zona oest de Gandia que intercepta el col·lector existent que condueix les aigües procedents de Villalonga, Potríes, Beniarjó, Beniflá, Almoines i les aigües residuals de Gandia del marge dret del riu Serpis i elimina, així, els creuers existents d'aquest riu.
- Col·lector des de l'EDAR existent a l'EDAR projectada, que conduirà les aigües residuals corresponents a la platja de Gandia, Grau de Gandia i polígon industrial d'Alcodar.
- Col·lector de retorn: que podrà conduir la totalitat de les aigües depurades, en cas d'avaria o parada tècnica, fins a l'estació de bombeig de l'emissari submarí, situada al costat de l'antiga EDAR.
Vist que l'estudi d'impacte ambiental ha estat sotmés a informació pública, mitjançant un anunci de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana, publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, número 21, de 25 de gener de 1995, i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, número 2.441, de 2 de febrer de 1995, i s'hi han formulat al·legacions per part dels ajuntaments de Gandia, Miramar i Piles, i pel senyor Juan Beltrán Miralles, segons consta en els certificats remesos per l'Entitat de Sanejament en dates 21 i 28 d'abril de 1995.
Vist que, en data 22 de febrer de 1995, es van consultar els següents organismes:
- Direcció General de Patrimoni Artístic de la Conselleria de Cultura.
- Serveis Territorials de Medi Ambient de València.
- Servei de Planificació dels Recursos Hidrològics pertanyent a aquesta Direcció General.
- Ajuntaments de: Gandia, Bellreguard, Daimús, Piles, Guardamar i Miramar.
Vist que, en data 10 d'abril de 1995, la Direcció General de Patrimoni remet els informes corresponents en els qual es posa de manifest la falta de l'estudi relatiu a la possible incidència del projecte sobre el patrimoni històric, artístic, etnològic, arquitectònic i arqueològic. Indica que vora el lloc on es proposa instal·lar els col·lectors generals, se situa el jaciment arqueològic de Benieto i es proposa la realització d'una prospecció arqueològica de la zona afectada per l'execució de les obres. En l'informe tècnic d'Inspecció de Patrimoni s'assenyala que el col·lector sud discorrerà junt a la torre guaita de Piles, protegida com a bé d'interés cultural i es proposa que s'autoritze la intervenció en el seu entorn, sempre que es prenguen les mesures necessàries perquè durant l'execució de l'obra i després de la seua posada en servei, no es produïsquen accions que puguen perjudicar el monument o el seu entorn (excavacions o fallades d'estanqueïtat que puguen produir un minvament de la capacitat portant del terreny, càrregues o empentes que alteren la seua mecànica o filtracions que pogueren deteriorar les fàbriques). Pel que fa al patrimoni etnològic, com que no s'ha fet l'inventari de béns etnològics d'aquest terme municipal, es desconeix si hi ha cap bé afectat pel projecte.
Vist que en les al·legacions presentades al Projecte de Col·lectors, remeses per l'Entitat de Sanejament els dies 21 i 28 de març de 1995, s'assenyala el següent:
- Ajuntament de Piles: es fa referència a l'ocupació de terrenys de titularitat pública o a les expropiacions que se'n deriven, si escau.
- Ajuntament de Miramar: es fa referència a l'emplaçament de l'estació de bombeig número 2 i a la possibilitat de reducció de l'amplària d'ocupació en l'execució de les obres.
- Ajuntament de Gandia: proposa que se suprimisca el sifó en el col·lector que creua el riu Serpis; que es comproven i, si escau, s'adeqüen les dimensions del col·lector de referència per a cabals que hagen de ser evacuats per l'emissari submarí; la connexió directa del sobreeixidor del col·lector que recull les aigües procedents del polígon industrial d'Alcodar, platja i Grau de Gandia amb l'arqueta d'entrada a l'emissari submarí, i evitar així el seu abocament al riu Serpis; disposar respiradors en els col·lectors per a evitar la producció de processos anaerobis; adequació de la qualitat de les canonades aèries i subterrànies que s'empren al llit del riu Serpis.
- Pel senyor Juan Beltrán Miralles i diverses associacions i particulars que la subscriuen: es plantegen al·legacions referents a la tramitació, autoritzacions i llicències preceptives; qüestiona els cabals calculats per a l'any horitzó, que no coincidirien amb les previsions demogràfiques; fa referència a l'aprovació del PGOU de Gandia i a l'article 7, de la Llei de Sòl No Urbanitzable, i planteja unes altres alternatives a les proposades, relatives a l'emplaçament de l'EDAR.
Vist que, en data 21 d'abril de 1995, l'Entitat de Sanejament remet una còpia dels informes emesos pels serveis tècnics competents de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, en què respon a les al·legacions formulades en els termes següents:
- A les al·legacions formulades per l'Ajuntament de Gandia: pel que fa a la supressió del sifó al riu Serpis, considera que el pas d'aigües ja depurades no plantejarà problemes, però, no obstant això, es comprovaran en el Projecte de Construcció els costos energètics per si això en justificara la supressió. Respecte al dimensionament del col·lector de retorn, es considera que la seua capacitat és suficient per a evacuar els cabals tractats a la planta i els cabals de pluvials sols s'abocaran al riu Serpis quan excedisquen la dilució establida segons el criteri habitual de disseny de les plantes depuradores i caldrà la revisió i reparació dels col·lectors i de la xarxa de clavegueram perquè no se superen els cabals per raó del drenatge del nivell freàtic. Pel que fa a les observacions fetes sobre la canalització dels excedents del col·lector del polígon industrial d'Alcodar, el Grau i la platja de Gandia a l'arqueta d'eixida de l'emissari submarí i sobre la possibilitat de disposició de respiradors als col·lectors, es tindran en compte per a ser incloses en el plec de clàusules del Projecte de Construcció. Sobre l'adequació del tipus de canonades, s'indica que les establides en el projecte són les que estan especialment indicades per a aquest tipus de canalitzacions.
- A les al·legacions formulades pel senyor Juan Beltrán Miralles i diverses associacions de veïns: en relació amb la dotació i els cabals, indica que la depuradora es dimensiona per a 60.000 metres cúbics al dia, i el volum d'aigua residual és equivalent a una població de 300.000 habitants, molt superior a la que s'assenta a la zona. Es respon, així mateix, a les al·legacions sobre la tramitació, les autoritzacions i la intervenció de l'Entitat de Sanejament i les relatives al PGOU de Gandia i alternatives d'ubicació de l'EDAR.
Vist que, en data 28 de setembre de 1995, el Servei de Planificació de Recursos Hidrològics d'aquesta Conselleria remet l'informe corresponent a la consulta efectuada, en el qual no es formulen objeccions al projecte de col·lectors generals que ens ocupa.
Vist que, en data 30 de maig de 1996, la Direcció Territorial de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient remet l'informe corresponent a la consulta efectuada, en el qual s'indica que el Projecte de Col·lectors Generals no afecta cap via pecuària.
Atés que les obres objecte del projecte completen la 1.ª fase ja realitzada de les xarxes de sanejament que recullen les aigües pluvials i residuals generades a la zona sud de la Safor, com també la modificació dels col·lectors generals corresponents a l'adaptació del canvi d'ubicació de la nova EDAR situada al terme municipal de Gandia, i mitjançant les quals es completarà la xarxa de sanejament integral de la zona que permetrà recollir la totalitat de les aigües residuals generades, per a ser tractades en la nova estació depuradora mencionada.
Atés que la Llei 29/1985, de 2 d'agost, d'Aigües i el Reial Decret 849/1986, d'11 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament del Domini Públic Hidràulic, estableixen que els abocaments que es facen als llits requereixen autorització administrativa, i atés que s'han projectat també diversos sobreeixidors, que permeten l'evacuació de les aigües pluvials i que abocaran a la xarxa de barrancs existent. Per a complir la reglamentació esmentada necessitarà disposar per al seu funcionament de la preceptiva autorització d'abocament de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
Atés que el projecte examinat constitueix un dels supòsits fàctics en els quals resulta preceptiva la formulació d'una declaració d'impacte ambiental amb caràcter previ a la resolució administrativa que s'adopte per a l'aprovació definitiva de l'esmentat projecte, segons es desprén de l'article 5, de la Llei d'Impacte Ambiental, i concordants del reglament que la desenvolupa.
Atés que en l'expedient s'han observat els tràmits previstos en el Decret 162/1990, de 15 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament d'Impacte Ambiental, en la Llei 2/1989, de 3 de març, de la Generalitat Valenciana, i en les altres disposicions aplicables.
Atés que l'article 5, del Decret 162/1990, del 15 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el reglament per a l'execució de la Llei 2/1989, d'Impacte Ambiental, atribueix la competència a l'òrgan ambiental per a la declaració d'impacte ambiental dels projectes als quals s'aplique aquesta llei.
Atés que el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, aprovat pel Decret 22/1996, del Consell de la Generalitat Valenciana, atribueix a la Direcció General de Qualitat Ambiental la competència per a la tramitació i formulació de la declaració d'impacte ambiental.
Per tot això, fent ús de les facultats que tinc legalment atribuïdes, formule la següent declaració d'impacte ambiental:
Primer
Estimar acceptable, a l'únic efecte ambiental, el Projecte de Col·lectors Generals de la Zona Sud de la Safor (València), promogut per l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana, sempre que es complisca allò previst en l'estudi d'impacte ambiental i les següents condicions:
1) En el projecte de construcció es consideraran les partides pressupostàries necessàries per a recollir les mesures correctores d'impacte ambiental previstes en el projecte i en l'estudi d'impacte ambiental com també les que es deriven del compliment de les següents condicions.
2) Es realitzaran analítiques de control de les aigües residuals industrials que entren en la xarxa de col·lectors per a assegurar el compliment de l'article 8, del Reial Decret 509/1996.
Tot complint les prescripcions de la Llei 2/1992, de 26 de març, de Sanejament de les Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana, i altra normativa complementària, s'exigirà als ajuntaments corresponents la vigilància en el compliment de les respectives ordenances d'abocament, dictades per al correcte funcionament i per a la protecció de les instal·lacions i xarxa de col·lectors, i que es controlen tant els cabals com les càrregues contaminants.
3) Per a complir la Llei 29/1985, de 2 d'agost, d'Aigües, i el Reial Decret 849/1986, d'11 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament del Domini Públic Hidràulic, abans del funcionament, s'haurà de disposar de la preceptiva autorització d'abocament dels sobreeixidors dels col·lectors als barrancs corresponents i al riu Serpis.
4) Es prendrà especial cura i precaució en efectuar qualsevol operació de la qual poguera derivar-se algun abocament contaminant, tant en les fases de construcció com d'explotació posterior de les instal·lacions. Si accidentalment es produís cap abocament, sòlid o líquid, de qualsevol substància contaminant, es procedirà a la immediata neteja i adequació de l'àrea afectada.
5) La direcció facultativa vetlarà perquè, una vegada executades i acabades les obres, es retiren tots aquells enderrocs, materials sobrants i altres elements o restes d'obra que hagen sigut dipositats, abocats o abandonats a les zones d'obra i al seu voltant i s'adeqüe i netege qualsevol àrea de terreny afectada per aquestes.
6) L'adjudicatari de les obres, abans del seu inici, presentarà a la direcció facultativa per a la seua remissió a aquesta Direcció General el Pla d'Obres en el qual es detallaran suficientment i amb la informació gràfica a escala adequada:
- els llocs previstos per a la localització d'instal·lacions i per a la ubicació de runams, abocadors, zones de préstec de materials i pedreres o llocs d'extracció,
- els camins d'obra que s'han d'utilitzar (incloent-hi específicament els de nova obertura, el traçat dels quals s'elegirà de manera que es minimitzen els impactes per alteració de la vegetació, la morfologia i el paisatge).
7) Si s'estimara necessària l'obertura de nous abocaments i/o runams distints dels actualment controlats, degudament legalitzats i autoritzats, serà preceptiu sotmetre'n l'elecció de l'emplaçament i la seua obertura i utilització al procediment d'avaluació d'impacte ambiental.
De la mateixa manera, s'actuarà en el cas de l'obertura de noves pedreres o llocs per a l'extracció de materials, si no s'utilitzen aquells convenientment legalitzats.
El director facultatiu haurà de vigilar aquesta legalitat i no permetre cap extracció o abocament indiscriminat, sobretot als llits dels barrancs.
8) Durant l'execució de les obres, no es realitzaran treballs nocturns que puguen perjudicar el descans nocturn de la població, tant per impactes sonors o vibracions molestes com per elevada lluminositat. S'extremarà la vigilància durant l'execució del tram de col·lectors al voltant de les zones urbanitzades, per les possibles repercussions que sobre el trànsit rodat pogueren produir-se, amb les consegüents afeccions sobre la població, especialment a la zona costanera en l'època estival.
9) En cas que durant la construcció de les obres es produís cap troballa de restes arqueològiques, es paralitzarà immediatament les obres i es comunicarà el fet a la Direcció General de Patrimoni Artístic de la Conselleria de Cultura, d'acord amb la Llei 16/1985 del Patrimoni Històric Espanyol. S'extremaran les precaucions en els trams d'obra pròxims a la torre guaita de Piles (tenint en compte les consideracions reflectides en l'informe de la Direcció General de Patrimoni), com també al voltant del jaciment arqueològic de Benieto.
Segon
Notificar a les persones interessades que contra aquesta resolució, pel fet de no ser un acte de tràmit definitiu en via administrativa, no es pot interposar cap recurs, la qual cosa no és inconvenient perquè puguen utilitzar tots els mitjans que estimen oportuns per a defensar el seu dret.
Tercer
Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana aquesta declaració d'impacte ambiental.
València, 3 de juliol de 1996.- La directora general de Qualitat Ambiental: Gloria Arnandis Boix.

linea
Mapa web