Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 25 de març de 1988, de la Conselleria d'Agricutura i Pesca, per la qual s'estableix el programa de profilaxi i sanejament del bestiar bovi, ovi, cabrum i apícola a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 805 de 18.04.1988) Ref. Base de dades 0539/1988

Ordre de 25 de març de 1988, de la Conselleria d'Agricutura i Pesca, per la qual s'estableix el programa de profilaxi i sanejament del bestiar bovi, ovi, cabrum i apícola a la Comunitat Valenciana.
Basant-se en les disposicions del Ministeri d’agricultura, Pesca i Alimentació (Ordre de 25 de novembre de 1978 i Ordre de 28 de febrer de 1986) i de la Conselleria d’agricultura i Pesca (Ordre d’1 d'abril de 1987), es realitzen les campanyes de sanejament ramader, que hi han reduït considerablement la presència de tuberculosi i brucel·losi. Aquesta reducció comporta una disminució de les pèrdues econòmiques originades per les malalties esmentades i un descens de la incidència d'aquestes malalties en els homes.
D'altra banda, la presència de la malaltia de la varroasi, la qual s'ha mostrat molt virulenta, als abellars d'aquesta Comunitat i de tota Espanya, va determinar un interés generalitzat per tal de combatre'n la propagació i regularitzar un sector que mancava de suport legislatiu pel que en fa a l’estructura. El Decret 12/1987, de 2 de febrer (DOGV de 19 de febrer), estructura aquest suport legal en aquesta Comunitat.
Aquesta Ordre articula un programa de profilaxi del bestiar boví, oví, cabrum i apícola, que es fa extensiu, quant a sanejament, a les espècies rumiants esmentades que tinguen com a orientació principal la producció de llet.
Ambdós programes fan referència expressa a totes les explotacions existents a la Comunitat Valenciana.
En atenció d'aquests motius i per tal d'unificar els criteris que es plantegen sobre la sanitat de les explotacions ramaderes de bestiar boví, oví, cabrum i apícoles,
ORDENE:
Article primer
El programa de profilaxi de la febra aftosa comprendrà la vacunació, que tindrà una periodicitat anual, llevat que les circumstàncies epizoòtiques aconsellen acurtar-ne el període. La practicaran a tot animal boví d'edat superior a 3 mesos, a les explotacions d'origen, amb la vacuna reconeguda oficialment. Als animals que seran vacunats per primera vegada, se'ls aplicarà una altra vegada quan hauran trancorregut de cinc a vuit setmanes.
En el bestiar oví i cabrum la vacunació serà obligatòria en aquells animals que hagen de ser objecte de transhumància fora del seu terme municipal.
Article segon
El programa de profilaxi de la brucel·losi en el bestiar boví, oví i cabrum comprendrà la vacunació, que es practicarà a les femelles destinades a la reproducció d'edat compresa entre tres i sis mesos, amb la vacuna antibrucel·lària B-19 per a bestiar boví i amb la vacuna REV-1 per a bestiar oví i cabrum. En aquelles zones i en aquells ramats d'oví í cabrum on els animals adults presenten taxes d'infecció altes, es podrà aplicar la vacuna REV-1 reduïda.
Els animals, en el moment de la vacunació, els marcaran amb una perforació auricular en forma de creu de malta.
Unicament podran quedar exempts de l'obligatorietat de la vacunació aquells bòvids allotjats a explotacions que a judici de la Secció de Producció i Sanitat Animal puguen aspirar, per les seues condicions sanitàries, al títol d'Oficialment Indemne de Brucel·losi.
Article tercer
Les vacunacions esmentades, les practicaran durant els mesos de març-maig i de setembre-novembre els veterinaris oficials de la Conselleria d’agricultura i Pesca o els veterinaris col·legiats que manifesten als anteriors la seua disposició per realitzar-les. La responsabilitat del compliment d'aquestes normes recaurà en els ramaders i en qualsevol veterinari que dirigesca una Agrupació de Defensa Sanitària.
La Conselleria d’agricultura i Pesca facilitarà les vacunes, les tenalles de marcar i els certificats de vacunació.
Article quart
Per tal que els apicultors obtinguen l'autorització per a realitzar els desplaçaments transhumants dels seus ruscs serà obligatori que estiguen inscrits al registre provincial creat als Serveis Territorials de la Conselleria d’agricultura i Pesca, d'acord amb el que estableix el Decret 12/1987, de 2 de febrer.
L'apicultor posseirà el número de registre que li hauran assignat, que figurarà de manera visible en cadascun dels seus ruscs.
Pels mesos de novembre-març, els veterinaris responsables d'Agrupacions Sanitàries Apícoles i els seus ajudants sanitaris, en col·laboració amb els veterinaris oficials de la Conselleria, realitzaran un diagnòstic de la varroasi en tots els ruscs ubicats en aquesta Comunitat.
Aquells abellars on hom detecte la presència del paràsit esmentat seran sotmesos a tractament. Els Veterinaris Oficials en determinaran la manera i en fixaran el moment oportú de realització.
El veterinari responsable del diagnòstic i/o del tractament expendrà el certificat corresponent, que tindrà una validesa de quatre mesos i que serà requisit necessari per a l’expedició de la Guia d'Origen i Sanitat.
Article cinqué
El Programa de Sanejament Oficial del bestiar boví productor de llet i carn i del bestiar oví i cabrum productor de llet comprendrà les actuacions següents relatives al diagnòstic, serològic i al·lèrgic, de la brucel·losi, leucosi i tuberculosi, d'acord amb les tècniques oficials.
El realitzaran els veterinaris que designaran les Seccions de Producció i Sanitat Animal de la Conselleria d’agricultura i Pesca de cada província, els quals podran actuar sobre la totalitat de les explotacions de les espècies ramaderes esmentades, tot seguint la planificació de la campanya que les susdites Seccions establiran anualment, i sobre aquelles els titulars de les quals ho sol·liciten expressament per motius justificats d'urgència o necessitat. El ramader titular de l’explotació objecte de sanejament té l’obligació de prestar la col·laboració necessària pel que fa a personal i mitjans.
Tots els animals objecte de diagnòstic seran identificats mitjançant un cròtal a l'aurícula. Aquells que hagen resultat positius a les malalties esmentades hauran de ser marcats amb una perforació a l’orella esquerra en forma de T o amb un mètode indeleble.
Article sisé
Els animals objecte de Sanejament Oficial i amb resultat positiu a les proves diagnosticades de brucel·losi, tuberculosi o leucosi, hauran de ser enviats a sacrificar en els terminis que es detallen tot seguit:
- Animals positius a tuberculosi i brucel·losi, 30 dies a partir de la data del marcatge.
- Animals positius a leucosi, 90 dies a partir de la data del marcatge.
De manera excepcional, es podrà ampliar a 3 mesos el termini del sacrifici dels animals positius a la tuberculosi i la brucel·losi en el cas de tractar-se de femelles gestants, quan es preveurà el part per al susdit període o quan no hi haurà capacitat de sacrifici als escorxadors autoritzats per a aquesta finalitat. En la leucosi el termini de 90 dies podra prorrogar-se quan els percentatges de positivitat de l’explotació seran alts i interesse elaborar una estratègia d'eliminació de les femelles a data fixa, estratègia que elaborarà la Secció de Producció i Sanitat Animal de la Conselleria d’agricultura i Pesca de la província corresponent.
La Conselleria d’agricultura i Pesca podrà designar els escorxadors autoritzats on s'hauran de realitzar-se els sacrificis d'animals objecte de Sanejament Ramader.
Queda prohibit de destinar per a venda o trasllat a una altra explotació dels animals declarats reaccionants positius.
Una vegada n'haurà finalitzat el termini reglamentari, si no se n'ha realitzat el sacrifici, els propietaris del bestiar perdran el dret a la indemnització per sacrifici i se'ls prohibirà l’entrada i l’eixida del bestiar de la seua explotació, la concurrència del bestiar a fires, mercats, concursos de bestiar, pasts i abeuradors comunals, i la venda dels seus productes que no hagen passat per un procés d'esterilització i se'ls podrà aplicar la sanció corresponent. Cap servei d'inseminació artificial no podrà actuar en aquests estables ni tindran dret a altres ajudes de caràcter oficial mentre no regularitzen la seua situació.
Article seté
El trasllat amb destinació a l’escorxador dels animals objecte de Sanejament Oficial i dels reaccionants positius, el realitzaran en expedició exclusiva per a la susdita classe d'animals. El trasllat anirà emparat per un permís d'identificació estés per la Secció de Producció i Sanitat Animal de la Conselleria d’agricultura i Pesca, a requeriment del propietari d'aquest, que en comunicarà la data, l’escorxador, el nombre d'animals i la matrícula de vehicle que els traslladarà.
Article vuité
Seran objecte d'indemnització els propietaris del bestiar sacrificat objecte de Sanejament Oficial, d'acord amb el barem establert per la Conselleria d’agricultura i Pesca.
Els animals que estiguessen en control lleter oficial i siguen objecte de sacrifici per Sanejament Oficial podran ser objecte de valoracions especials en la indemnització corresponent amb càrrec als pressuposts de la Generalitat Valenciana. Per a optar a la susdita indemnització el ramader titular presentarà a la Secció de Producció i Sanitat Animal de la Conselleria d’agricultura i Pesca el certificat de sacrifici, de tots els animals diagnosticats positius, que expendran els serveis oficials de l’escorxador.
Quan el bestiar serà sacrificat en el termini de 30 dies comptador de la data del marcatge corresponent, el ramader tindrà dret a un increment del 15%, en concepte de prima, en la indemnització per sacrifici.
Article nové
Les explotacions objecte del Programa de Sanejament Oficial, en què els animals hagen resultat negatius a les proves diagnòstiques o on s'haja procedit al sacrifici de tots els animals positius i a la consegüent desinfecció, hauran de posseir el Document Acreditatiu de Sanejament (DAS), que estendrà la Secció de Producció i Sanitat Animal dels Serveis Territorials de la Conselleria d’agricultura i Pesca de la província respectiva. Al DSA constarà la relació identificativa dels efectius sans.
Totes les persones físiques o jurídiques que pretenguen adquirir bestiar boví i oví-cabrum d'aptitud lletera a explotacions situades a la Comunitat Valenciana tindran dret a exigir del venedor el DAS.
La regulació de la informació continguda al DAS i el disseny, es realitzarà per resolució de la Direcció General de la Producció Agrària de las Conselleria d’agricultura i Pesca.
Article deu
Els ramaders que efectuen entrades de bestiar a l’explotació, ja siga per reposar-hi efectius, ja siga per augmentar-ne el cens, hauran de proveir-se d'explotacions sanejades. Aquest extrem, l'acreditaran per mitjà dels documents aprovats oficialment.
A aquelles explotacions on tots els animals hagen resultat negatius als diagnòstics de les malalties objecte de Sanejament Ramader en les dues últimes actuacions consecutives, se'ls proporcionarà la targeta sanitària (targeta verda), document sanitari regulat per la Resolució de 27 de febrer de la Direcció General de la Producció Agrària del Ministeri d’agricultura, Pesca i Alimentació.
Article onze
D'acord amb les normes en vigor, RD 379/1987, de 30 de gener, les qualificacions sanitàries que podran obtenir les explotacions de bestiar boví seran les següents:
- Explotació oficialment indemne de tuberculosi.
- Explotació oficialment indemne de brucel·losi.
- Explotació indemne de brucel·losi.
- Explotació oficialment indemne de leucosi.
Aquestes qualificacions i la de Granja Diplomada i Granja de Sanitat Comprovada es reflexaran al DAS.
Article dotze
Les seccions de producció i sanitat animal respectives elaboraran anualment una memòria sobre les actuacions en matèria de sanejament ramader, que tindrà com a objectiu el disseny d'un mapa sanitari.
Article tretze
Les infraccions a aquesta Ordre seran sancionades d'acord amb el que disposa la Llei d'Epizooties, de 20 de desembre de 1952, i el Reglament que la desplega, de 4 de febrer de 1955, modificat pel RD 1665/76, de 7 de març (BOE de 21 de juliol).
DISPOSICIONS FINALS
Primera
La Direcció General de la Producció Agrària queda autoritzada perquè dicte les disposicions complementàries necessàries i, ajustant-se a les disponibilitats pressupostàries, als mitjans humans i als materials existents, programe les línies d'actuació en l’àmbit de la Comunitat Autònoma.
Segona
Queden derogades les Ordres de la Conselleria d’agricultura i Pesca, d’1 d'abril de 1987, per la qual s'estableix l’obligatorietat de les campanyes d'eradicació de brucel·losi tuberculosi i leucosi en el bestiar boví a determinats municipis de la Comunitat Valenciana, i de 7 de maig de 1987, relativa a mesures de lluita contra la brucel·losi en el bestiar oví, cabrum i boví a les províncies d'Alacant i València.
Tercera
Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 25 de març de 1988.
El Conseller d’agricultura i Pesca,
LUIS FONT DE MORA MONTESINOS

linea
Mapa web