Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Llei 1/1991, de la Generalitat Valenciana, de 14 de febrer, d'Ordenació del Transport Metropolità de València.

(DOGV núm. 1489 de 21.02.1991) Ref. Base de dades 0539/1991

Llei 1/1991, de la Generalitat Valenciana, de 14 de febrer, d'Ordenació del Transport Metropolità de València.
SIA notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat i jo, d'acord amb el que estableixen la ConstituciÓ i l'Estatut d’autonomia, en nom del Rei, promulgue la Llei següent:
PREAMBUL
I
Un dels problemes més urgents que ocasiona la concentració de la població en les grans ciutats i les seues zones d’influència, fruit del procés d'industrialització, és el relatiu a la mobilitat ciutadana, donada la necessitat d’assegurar, en condicions de qualitat i preu, els desplaçaments que provoquen les relacions habitatge/treball/oci, fet que en els països democràtics més desenvolupats ha donat lloc a l'anomenat «dret al transport», que ha dut als poders públics a assajar diferents models organitzatius amb l’objectius comú que els diversos serveis que operen en l’espai metropolità funcionen harmònicament quant a parts d'un mateix sistema integrat.
II
En el cas de la ciutat de València i la sua zona d’influència, es fa patent al descoordinació existent entre els distints modes i mitjans de transport que presten servei en l’àrea metropolitana, amb el consegüent desequilibri espacial i temporal en la capacitat de l’oferta.
Descoordinació que, igual que en altres àrees metropolitanes, causa l’existència d'una situació de dispersió de competències entre les Administracions públiques titulars dels serveis urbans i interurbans.
Aquesta diversitat de potestats ordenadores es reflecteix de la manera següent: l'Administració de la Generalitat Valenciana és titular de la competència sobre els Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), dels serveis de transport per carretera que realitzen prestacions interurbanes i de l’Estació d'autobusos interurbans.
L’Ajuntament de València exerceix la competència ordenadora sobre el seu transport urbà, i és l'actual titular de l’Empresa Municipal de Transports (EMT).
Els ajuntaments dels municipis de la rodalia de València disposen de la potestat d’ordenació sobre el transport urbà realitzat en els seus respectius termes municipals. 1 finalment, el Consell Metropolità de l’Horta, segons la seua Llei constitutiva, disposa de potestats per a la planificació i gestió del transport supramunicipal en el seu àmbit territorial. Tot açò dóna Roc a una actuació deficientment coordinada, i inclòs aïllada, de les empreses operadores, en desconèixer-se en els seus plans d'explotació el conjunt de prestacions i la globalitat d'usuaris, per la qual cosa el marc tarifari es composa d'una sèrie d'elements aïllats, concebuts en atenció a diferents conceptes tècnics, situació manifestament contraposada a la idea de «sistema integrat».
III
Entre les opcions que per a la solució del problema ofereixen les experiències nacionals i estrangeres, s'ha optat perquè, ponderant les circumstàncies concurrents, en el cas de València i tenint en compte el marc institucional vigent, s'ha considerat més funcional, de menor cost econòmic i de contrastada operativitat pràctica.
En aquest sentit, quant a cost tecnoburocràtic suposa en un país sobrat d'estructures administratives i per la complexitat operativa que comporta, s'ha optat per descartar la creació d'una nova Administració pública de tipus consorcial, ja que en definitiva la imatge d'autoritat unitària que aquest model persegueix pot veure’s assolida igualment mitjançant l'encontre de les Administracions titulars dels servis en una Comissió «ad hoc», en la qual la seua actuació mancomunada done lloc al «Pla de Transport Metropolità».
D’aquesta forma, la solució adoptada, alhora que s'inspira parcialment en experiències contrastades en altres països d'estructura política federativa, encaixa nítidament en els previsions establertes en l’ordenament de règim local de l’Estat i de la Generalitat Valenciana i, en suma, en el marc constitucional.
La solució que s’arbitra concep dos plans d’actuació ben diferenciats: un de planificació, que es concreta en l’elaboracio del «Pla de Transport Metropolità», i un altre de gestió i execució del plantejament, que s'encomana a les administracions titulars dels serveis i a les empreses explotadores. Es element clau de tot el sistema la «Comissió del Pla de Transport Metropolità». que, integrada per les administracions implicades i pels operadors de transport, és el camí a través del qual es produeix, com s'indica, l'exercici mancomunat de les potestats públiques que, tenint en compte el plantejament de les infrastructures i l'ordenació urbanística, haurà d'assegurat l'explotació dels serveis en base a principis de funcionalitat i economicitat.
I és que, conforme ha entès la doctrina administrativa, la mutació que en la natura del serveis provoca la seua integració en el «sistema de transport metropolità» exigeix, bé un canvi en la titularitat d’aquests, amb, correlatius traspassos de competències, cas dels Consorcis interadministratius, bé una essencial restricció d'exercici en els potestats ordenadores, inclosa la potestat tarifària, de les administracions responsables, supòsit que ens ocupa.
En aquest ordre de coses, l’operació a què dóna lloc la qualificació de «serveis d'interés metropolità» que la Llei preveu connecta inevitablement amb el paper constitucionalment reservat a la Generalitat Valenciana que, com a titular de la competència sobre ordenació del territori i coordinació dels transports locals i regionals i, en definitiva, com a poder polític responsable de l’ordenació sòcio-econòmica regional, assumeix la responsabilitat del planejament a nivell comunitari.
Solució que està contemplada en l'article 59 de la Llei de Bases del Règim Local, ja que preveu que, mitjançant lleis reguladores dels diferents sectors, les Comunitats Autònomes podran atribuir als seus Consells de Govern «la facultat de coordinar l'activitat de l'Administració Local... en l’exercici de les seues competències»... «a través de plans sectorials».
Actuació integradora d'interessos locals i supralocals que ja amb anterioritat a la Llei de Règim Local ha presidit l'actuació legislativa de la Generalitat Valenciana, en declarar-se d’«interés comunitari», per Llei de 4 d’octubre de 1983, les tasques reservades a les Diputacions Provincials pel que fa a foment, construcció i explotació de ferrocarrils, autobusos, tramvies i troleibusos interurbans, declaració que., segons l'article 3 de la Llei, implica que les potestats de coordinació d'aquests serveis han passat a exercir-les el Consell de la Generalitat Valenciana.
La qual cosa, lluny d'atemptar contra l'autonomia municipal, articula harmònicament a través d'una actuació cooperativa els interessos locals i supralocals, evitant que una interpretació rigorista del sistema de distribució de competències faça impossible el funcionament d'un servei públic essencial, en la forma que el fenomen metropolità demanda en les societats evolucionades, cosa per la qual, a través de les tècniques de coordinació i cooperació, alhora que es complimenta l'article 103 de la Constitució, es dóna satisfacció als mandats de solidaritat i progrés que, en tot cas, han de presidir la construcció de l’Estat de les Autonomies.
La Llei del Pla, que no podia confondre’s amb el Pla mateix, alhora que perfila l'abast del planejament, separa la comesa que a la Comissió del Pla i al Govern valencià es confia en el procés planificador, atribuint a les Administracions públiques titulars dels serveis una comesa executora, atés que, segons va quedar exposat, l’exercici de les seues potestats ordenadores té lloc, en tot cas, a través 'de la seua inserció en la Comissió.
La indispensable unitat del planejament per a organitzar un sistema de transport metropolità coherent requeria, a més a més, que la comesa planificadora del transport supramunicipal atribuït al Consell Metropolità de l’Horta en la Llei de la Generalitat Valenciana 12/1986, de 31 de desembre fos exercida en el marc de la Comissió del Pla, incorporant a aquesta Comissió la susdita Administració metropolitana, igual que les altres Administracions públiques. D’aquesta manera, les atribucions de l’Ens metropolità s'exerceixen, com la seua Llei de creació estableix, de conformitat amb la superior acció sectorial del Consell de la Generalitat Valenciana; i es propicia així mateix la necessària coordinació de la Comissió del Pla amb les altres actuacions territorials que incumbisquen al Consell Metropolità de l’Horta.
En aquest sentit, la Llei articula, a través de la Comissió del Pla, la interrelació funcionai amb altres organismes competents en matèria d'infrastructura del transport, ordenació del territori i urbanisme, i també amb els ens estatals titulars de competències relacionades amb el transport metropolità, donant una especial significació a les relacions amb RENFE a tenor del que hi ha establert en l'article 33.8 de l’Estatut d'Autonomia.
IV
Finalment, en l'ordre financer, en estar ara pendent d'assentar definitivament el sistema de financiació de les Comunitats Autònomes i dels Ens Locals, la Llei no ha pogut més que dissenyar el marc legal necessari per tal que tant el repartiment de responsabilitats entre les diferents Administracions públiques, com les bases de l'estructura de tarifes dels serveis d'interés metropolità i la distribució d'ingressos per utilització de títols multimodals, puguen establir-se amb el detall tècnic que es requerisca en el Pla de Transport Metropolità.
CAPITOL I .
Objecte i àmbit d'aplicació
Article primer
1. L’objecte d'aquesta Llei és d'establir el marc legal necessari per a l'organització a manera de sistema integrat coherent i eficaç dels serveis de transport públic de viatgers prestats en l'àmbit territorial a què fa referència l’article 2 d'aquesta Llei, i de l'exercici per part de les Administracions Públiques de les seues competències de conformitat amb el que hi ha establert en aquesta Llei i en les prescripcions del Pla.
2. L’organització d’aquests serveis de transport públic de viatgers es dissenya, desenvolupa i avalua a través del Pla de Transport Metropolità i de l'exercici per part de les Administracions Públiques de les seues competències de conformitat amb la legislació vigent.
Article segon
1. L’àmbit territorial d'aplicació d'aquesta Llei al qual es denomina Area de València, és el comprés pels Municipis de: Alaquàs, Albal, Albalat dels Sorells, Alboraya, Albuixech, Alcácer, Aldaia, Alfafar, Alfara del Patriarca, Alginet, Almàssera, Almussafes, Benaguasil, .,Benetússer, Benifaió, Benisanó, Beniparrell, Bétera, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Carlet, Catarroja, l'Eliana, Emperador, Foios, Godella, Llíria, Lugar Nuevo de la Corona, Manises, Massalfassar, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Moncada, Museros, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, la Pobla de Farnals, la Pobla de Vallbona, el Puig, Puçol, Quart de Poblet, Rafelbunyol, Riba-roja de Túria, Rocafort, Sedaví, Silla, Sollana, Tavernes Blanques, Torrent, València, Vilamarxant, Vinalesa i Xirivella.
2. L’àmbit territorial a què fa referència l'apartat anterior podrà modificar-se per Decret del Consell de la Generalitat Valenciana, a proposta de la «Comissió del Pla de Transport Metropolità», previ expedient en el qual es practicarà el tràmit d'informació pública i l'audiència dels Municipis afectats.
CAPITOL II
Dels «serveis de transports d'interés metropolità»
Article tercer
Són serveis de transports d'interés metropolità els que, de conformitat amb el que hi ha disposat en l'article 5, formen part del sistema de transports de l’Area de València, i aquells que es declaren expressament com a tals de conformitat amb aquesta Llei.
Article quart
1. Per a la declaració de servei d'interés metropolità es tindran en compte les necessitats d'explotació unitària i prestació coordinada dels serveis, i també l’existència d’economies d'escala i altres circumstàncies que propicien l’eficàcia i economia del conjunt.
2. En l’expedient de declaració de servei d'interés metropolità es practicarà el tràmit d'informació pública, a la qual seran convocats expressament els Ajuntaments afectats, i també els empresaris transportistes els serveis dels quals resulten afectats, i serà preceptiu l’informe del Consell Metropolità de l’Horta.
3. La declaració de servei d'interés metropolità no comporta la pèrdua de la titularitat pública per part de l'Administració responsable del servei, però l’exercici de les potestats d’ordenació i coordinació, inclosa la potestat tarifària, s'haurà de produir necessàriament a través de la Comissió del Pla de Transport Metropolità i sotmetre’s a posterior sanció del Consell de la Generalitat Valenciana.
4. La declaració de servei d'interés metropolità podrà ser causa de les compensacions que, si s'escau, s'establiran en el Ple de Transport Metropolità.
CAPITOL III
Del planejament, ordenació i gestió dels serveis d'interés metropolità
Article cinquè
1. Formen part del sistema de transports de l’Area de València, i tenen per tant la consideració de «serveis d'interés metropolità», els que tot seguit es determinen:
- Els de transport urbà de viatgers prestats per l'Empresa Municipal de Transports de València (EMT).
- Els de transport de viatgers per carretera prestats pel Consorci Valencià de Transports (CVT) a l'àmbit territorial de la present Llei.
- Els ferroviaris de viatgers prestats en l'àmbit territorial objecte d'aquesta Llei per «Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana» (FGV).
- Els regulars i discrecionals de transport de viatgers per carretera d'ús general o ús especial prestats íntegrament en l'àmbit territorial objecte d'aquesta Llei, i també les expedicions parcials dels serveis d'àmbit superior, declarades d'interés metropolità de conformitat amb les previsions d'aquesta Llei.
- Tots els serveis de transport urbà o interurbà de viatgers que, desenvolupats en l'esmentat àmbit territorial, siguen declarats d'interés metropolità de conformitat amb les previsions d'aquesta Llei.
2. Quan el seu caràcter ho justifique els serveis de la Xarxa Nacional dels Ferrocarrils Espanyols (RENFE), prestats en l’àmbit del Pla, s'incorporaran al sistema de transports de l'Area de València, respectant-se les previsions de l'article 33.8) de l’Estatut d’autonomia, mitjançant l’establiment d'un Conveni de col·laboració entre RENFE i la Generalitat Valenciana, i si s’escau, l'Administració de l’estat.
Article sisé
El Pla de transport Metropolità, tenint en consideració la programació de les infrastructures i el que hi ha establert en les Normes de Coordinació Metropolitana i els Plans Generals d'Ordenació Urbana dels Municipis afectats, haurà de contenir almenys les prescripcions següents-
- La planificació general dels serveis i l'establiment de programes d'explotació coordinada per a totes les empreses prestadores d'aquests.
- Marc de tarifes dels serveis de transport metropolità determinant-se, si s'escau, la part del preu que corresponga cobrir amb càrrec a subvencions.
- Procediment de repartiment d'ingressos i de compensacions financeres.
- Sistemes de financiació d'instal·lacions i material.
- Formules de control d'ingressos i costs de les empreses prestatàries.
- Assignació d'actuacions, en l'àmbit de la coordinació, als operadors públics i privats del transport.
- Previsions sobre estacions d'autobusos, aparcaments dissuasius, intercanviadors i altres instal·lacions i equipaments de transport.
- Programació d'actuacions sobre inspecció conjunta i pautes generals d'inspecció d'empreses i explotacions.
- Previsions generals sobre ordenació del trànsit en zones urbanes i interurbanes, en connexió amb les Autoritats competents i en matèries relacionades amb la coordinació del transport, respectant, en qualsevol cas, els interessos peculiars i les prioritats incloses en les diferents unitats territorials afectades.
- Mesures de racionalització dels serveis sotmesos a concessió administrativa i compensacions procedents si s'escau.
- Previsions sobre contractes-programa, concerts i convenis a establir entre les Administracions públiques i les empreses prestatàries.
- Avaluació de les mesures econòmiques d'actuació contingudes en el Pla, i singularment de les càrregues de servei públic.
- Mesures de publicitat del sistema de transport i d'informació als usuaris.
Article seté
1. L’elaboració i proposta d'aprovació del «Pla de Transport Metropolità» correspon a la Comissió a què es refereix l'article 9, i la seua aprovació al Consell de la Generalitat que donarà compte a les Corts Valencianes.
2. L’avantprojecte del Pla haurà de ser sotmès a informació pública i a informe de les Administracions públiques i empreses. afectades.
3. La duració del Pla serà d'almenys quatre anys, i es podrà revisar anualment en forma parcial. En acabar el període de vigència del Pla es procedirà a la seua renovació, i se seguirà el procediment establert per a la seua aprovació, tant per a la renovació com per a la revisió.
4. En cas necessari, seguint el procediment establert per a l'aprovació del Pla, amb caràcter previ al mate ' ix, podran adoptar-se mesures parcials d'ordenació i coordinació dels serveis de transport. cc
Article vuité
1. Correspon a les Administracions públiques el compliment de les prescripcions del Pla de Transport Metropolità quant als serveis de la seua competència, a través dels programes d'actuació de les empreses públiques, de la gestió de les concessions i autoritzacions i de les altres mesures d'actuació que l'ordenament jurídic estableix.
2. Les d’administracions públiques elaboraran els programes d'inspecció dels seus respectius serveis, de conformitat amb les directrius del Pla de Transport Metropolità, i hauran de donar compte dels seus resultats a la Comissió a què es refereix l'article 9.
CAPITOL IV
De la Comissió del Pla de serveis de transport metropolità
Article nové
1. La Comissió del Pla de Transport Metropolità de l’Area de València d'ara endavant la Comissió del Transport Metropolità és l’òrgan a través del qual es canalitza l’exercici de les potestats de planificació, ordenació i coordinació de les Administracions públiques titulars dels serveis d'interés metropolità.
2. Correspon a la Comissió del Pla:
- L’elaboració i proposta d'aprovació del Pla de serveis de transport metropolità i les seues modificacions, i també la seua tramitació a través de la Secretaria General
- L’elaboració i proposta de mesures de reestructuració de l'oferta i coordinació de tarifes i qualssevol altres de similar naturalesa que calga adoptar amb anterioritat o posterioritat al Pla.
- Proposar fórmules de col·laboració entre les Administracions públiques i entre aquestes i les empreses explotadores per a la millor coordinació dels serveis.
- Proposar fórmules de distribució de les assignacions econòmiques de l’estat, de la Generalitat Valenciana i dels Ens Locals, i també de repartiment dels ingressos i compensacions a què donen Hoc els sistemes de tarifes combinades.
- Vetllar pel l'acompliment del Pla de Transport Metropolità i altres mesures de planejament, requerint de les Administracions públiques i empreses prestatàries totes les dades i informes que resulten necessaris, sol·licitant si fos necessari les mesures d’actuació que es consideren pertinents del Govern valencià.
- Conéixer i informar dels Convenis de col·laboració a celebrar entre RENFE i la Generalitat Valenciana sobre els serveis ferroviaris de la Xarxa Nacional a incorporar al sistema metropolità de transports.
- Promoure i resoldre sobre la declaració de serveis d'interés metropolità de conformitat amb el que hi ha establert en l'article 4.
- Elaborar un informe anual sobre el grau d’acompliment del Pla, del qual es donarà compte a les Corts Valencianes, a les empreses prestatàries, Administracions públiques i al Consell de la Generalitat Valenciana.
- Controlar la qualitat del servei prestat per les diverses empreses.
Article deu
1. La Comissió del Pla de Transport Metropolità s'integra de la forma següent:
President: El Conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports de la Generalitat Valenciana.
- Vice-presidents:
- L’Alcalde de l'Ajuntament de València o Regidor en qui delegue.
- El Director General de Transports de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
Vocals:
- Dos representants del Consell Metropolità de l'Horta, un dels quals serà membre del Ple d'aquest organisme.
- Dos membres del personal al servei de l’Administració de la Generalitat, un per l'àrea d'Urbanisme i altre per l'àrea de Transports.
- Dos representants de l’Ajuntament de València, un per l'àrea d'Urbanisme i altre per l'àrea de Transports, un dels quals serà elegit pel Ple d'aquest Ajuntament.
- Un Regidor en representació dels Ajuntaments inclosos en l’àmbit territorial d’aquesta Llei que no formen part del Consell Metropolità de l’Horta.
- Un representant de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) a proposta de l'Ajuntament de València.
- El Director de «Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana» (FGV).
- El Director Gerent del Consorci Valencià de Transports (CVT).
- Un representant de les empreses prestatàries de serveis regulars de transports de viatgers per carretera.
- Un representant de les empreses prestatàries de serveis discrecionals de transports de viatgers per carretera.
- Un representant de les empreses prestatàries de serveis de taxis.
- El Director de Zona de la Xarxa Nacional dels Ferrocarrils Espanyols (RENFE).
- Dos representants dels Sindicats amb major implantació de la Comunitat Autònoma, en la forma que reglamentàriament es determine.
- Un representant dels usuaris de l’àrea de València en la forma que reglamentàriament es determine.
Dos representants de la Cambra de Comerç de València.
- Un representant de les associacions veïnals de l’àmbit territorial de l’àrea de València, en la forma que reglamentàriament es determine.
Secretari General:
- Un funcionari de nivell superior, adscrit a la Direcció General de Transports de la Generalitat Valenciana, amb veu però sense vot, designat pel President de la Comissió.
2. Quan la naturalesa dels afers ho requeresca, la Presidència podrà convidar a participar en les sessions de la Comissió a un representant de la Direcció General d'Obres Públiques de la Generalitat Valenciana, del Port Autònom de València, de l'Aeroport de Manises, de la Direcció General de Trànsit del Ministeri de l’Interior i de la Direcció General de Carreteres del MOPU.
3. La modificació de l’àmbit territorial del Pla de Transport Metropolità, en la forma prevista en l'article 2.2, facultarà el Consell per a alterar la composició de la Comissió del Transport Metropolità en la representació dels Ajuntaments no inclosos en el Consell Metropolità de l’Horta, amb informe previ d'aquesta i dels Municipis afectats.
Article onze
1. La Comissió funcionari en Ple, en Comissió Executiva i en Ponències Tècniques.
2. La Comissió Executiva estarà presidida pel Director General de Transports de la Generalitat Valenciana i vice-presidida per l’Alcalde de València o Regidor en qui delegue, i formarà part da’questa un Vocal del personal al servei de la Generalitat Valenciana, altre membre del Ple del Consell Metropolità de l'Horta, dos de les empreses prestatàries de serveis i el Secretari General de la Comissió.
A la Comissió Executiva li correspon exercir les funcions que li encomane el Ple i en qualsevol cas l'elaboració material del projecte de Pla de serveis de transport metropolità i de les mesures de reestructuració de l'oferta, coordinació de tarifes i qualssevol altres de naturalesa similar que hagen d'adoptar-se amb anterioritat a l'aprovació del Pla o desprès d'aquesta.
Així mateix serà missió de la Comissió Executiva el seguiment del Pla i les adaptacions que siguen necessàries per a la seua execució, una vegada aprovat pel Ple de la Comissió.
3. La proposta del Pla i altres mesures de planejament correspondran, en tot cas, al Ple de la Comissió.
4. Les relacions de la Comissió del Pla amb el Govern Valencià s'efectuaran sempre a través de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, prèvia la seua tramitació per la Secretaria General de la Comissió.
Article dotze
1. La Secretaria General de la Comissió serà l’òrgan ordinari de suport de la mateixa. La Direcció General de Transports de la Generalitat Valenciana, el Consell Metropolità de l’Horta i qualssevol dels Ajuntaments afectats podran proporcionar els mitjans personals i materials necessaris per al seu funcionament.
2. U Comissió podrà recaptar, en tot cas, de la Generalitat Valenciana, del Consell Metropolità de l’Horta i de qualssevol dels Ajuntaments afectats els suport tècnic i jurídic que resulte necessari per a l'acompliment de la seua comesa.
3. Les despeses de funcionament de la Comissió i de la Secretaria General es distribuiran de la forma que reglamentàriament es determine entre totes les Institucions afectades.
4. El personal adscrit a la Secretaria General de la Comissió que pertanyés a la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports de la Generalitat Valenciana, al Consell Metropolità de l’Horta o a qualssevol dels Ajuntaments afectats conservarà la seua situació de funcionari d’origen.
CAPITOL V
Del Consell de la Generalitat Valenciana i de les Administracions públiques responsables dels serveis
Article tretze
1. Es competència del Consell l'aprovació del Pla de Transport Metropolità elaborat en la forma establerta en l'article 7, així com les seues modificacions.
2. El Consell de la Generalitat Valenciana inclourà en el Projecte de Pressupostos de la Generalitat Valenciana les partides necessàries per a fer front a les obligacions que, de conformitat amb allò dispost en el Pla, incumbesquen a l’Administració autonòmica.
3. Si resultara necessari, el Consell de la Generalitat Valenciana, oïda la Comissió del Pla, durà a terme les mesures pertinents per a fer complir les precisions contingudes en el Pla de Transport Metropolità. En cas de greu incompliment del Pla, el Consell de la Generalitat Valenciana ho farà saber a les Corts Valencianes, i donarà compte de les solucions adoptades i proposarà, si s'escau, l'adopció de les disposicions legislatives que resulten necessàries.
Article catorze
1. Incumbeix a l'Administració de Transports de la Generalitat Valenciana, a l'Ajuntament de València i a les altres Administracions Locals incloses en l’àmbit d'aplicació del Pla de Transport Metropolità el compliment de les precisions establertes en aquest en allò que es refereix a les empreses i serveis de transport de la seua respectiva competència.
2. El Consell Metropolità de l’Horta i els Ajuntaments dels Municipis compresos en l’àmbit d’aplicació del Pla de Transport Metropolità inclouran en els respectius pressupostos les previsions que, si s’escau, els corresponguen per a fer front a allò establert en el Pla.
3. En el supòsit que alguns dels Ajuntaments acordara formalment deslligar-se del compliment de les previsions econòmiques que li van ser assignades, no produirà la seua desvinculació de quant afecta a l’ordenació dels serveis declarats d'interés metropolità, i el Consell de la Generalitat Valenciana podrà impugnar els Pressupostos d’aquests Ajuntaments en la forma establerta en la Llei de Règim Local.
CAPITOL VI
De les empreses públiques i de la gestió dels serveis per empreses privades
Article quinze
1. Sense perjudici de la seua vinculació a les respectives Administracions, les empreses públiques que presten serveis d'interés metropolità tindran personalitat jurídica independent, patrimoni propi i autonomia de gestió, i dissenyaran i executaran llurs programes d'actuació amb subjecció al Pla de transports i altres mesures de planejament.
2. Les relacions entre les empreses privades prestatàries de serveis d'interés metropolità i les respectives Administracions públiques es duran a . terme a través de contractes programes o bé d’actes jurídics similars.
3. La inspecció dels serveis d'interés metropolità es durà a terme, en cada cas, per les Administracions públiques responsables d'aquests, tot acomplint-se al respecte les prescripcions establertes en el Pla de transports.
4. La col·laboració amb RENFE s'establirà, si s'escau, a través de Convenis que regularan l'oferta de serveis de caràcter metropolità a càrrec de l'entitat ferroviària nacional, el seu cost, nivell de qualitat, tipus de tarifes i mecanismes de compensació que en el seu cas resulten necessaris, als efectes dels quals haurà de requerir-se de l'empresa ferroviària una gestió comptable individualitzada.
Article setze
1. Els serveis d'interés metropolità prestats per empreses de titularitat privada es. gestionaran d'acord amb allò establert en les respectives concessions i autoritzacions, els títols administratius dels quals hauran de conformar-se, en tot cas, a les prescripcions del Pla de transports i altres mesures de planejament.
2. Les modificacions que s'hagueren d'establir en els títols administratius susceptibles d'alterar l'equilibri econòmic de les concessions seran compensades mitjançant els recursos econòmics corresponents.
3. La Comissió del Pla prendrà les mesures oportunes per a garantir el seguiment i control efectiu de les subvencions.
Article disset
Les empreses que presten serveis públics d'interés metropolità hauran de dur una comptabilitat homologada que permeta conéixer el cost real dels serveis, i hauran de presentar anualment a la Comissió Executiva del Pla, a través de les respectives Administracions Públiques, una memòria explicativa del balanç dels resultats.
A instància de la Comissió del Transport Metropolità, les empreses subvencionades hauran de sotmetre’s a auditoria comptable.
CAPITOL VII
Del finançament del sistema de transport de l’Area de València
Article divuit
1. El Pla determinarà els supòsits en què el cost dels serveis d'interés metropolità haja de ser cobert íntegrament amb càrrec a tarifes i aquells altres en què una part del cost haja de ser sufragada amb càrrec a subvencions de l’Estat, de la Generalitat Valenciana, del Consell Metropolità de l’Horta o dels ajuntaments afectats, o si és el cas a través d'una subvenció múltiple.
Les empreses prestatàries dels serveis seran compensades, en tot cas, de les obligacions de servei públic que s'imposen en el Pla.
2. El Pla establirà els mòduls objectius pels qual haurà de regir-se el repartiment dels ingressos entre les empreses per la utilització de títols multimodals.
3. El Consell de la Generalitat Valenciana fixarà l’import de les subvencions a percebre per les empreses prestatàries dels serveis de transport públic destinades a cobrir les diferències entre els ingressos i les despeses d'explotació.
Cas que les esmentades ajudes no cobresquen l’import total d’aquestes diferències, el Consell Metropolità de l’Horta i/o els Municipis corresponents estaran obligats a destinar els recursos necessaris per a establir l’equilibri funcional d'aquelles d’acord amb allò que preveu el número 3 de l'article 45 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.
El Pla determinarà les despeses d'inversió en equipaments i material que hagen de ser assumits per les diferents Administracions públiques i la distribució, en el seu cas, de les aportacions de l’Estat.
Article dinou
1. El Consell en el Projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana establirà les previsions necessàries per a fer front a les obligacions que incumbesca assumir a l’Administració de Transports de la Generalitat Valenciana de conformitat amb les previsions del Pla.
2. Els Municipis, els serveis de transport públic col·lectiu de superfície dels quals s'integren en el Pla de Transports Metropolità s'entendrà que presten aquest servei als seus residents a efectes del que disposa el número 4 de l'article 73 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, que regula els límits vigents en cada moment per a la fixació dels tipus de l'Impostos sobre Béns Immobles. Aquesta facultat haurà de ser exercitada en funció dels objectius del Pla.
Article vint
1. Els crèdits establerts cada any en els Pressupostos Generals de l'Estat en favor de les Entitats Locals que tinguen al seu càrrec el servei de transport col·lectiu urbà, es distribuiran per la Comissió del Pla mitjançant mòduls objectius i amb els requisits que la mateixa determine, en base a allò establert- en la disposició addicional dotzena de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals de 28 de desembre de 1988.
2. Si els resultats negatius de l’explotació d'aquelles empreses que reberen subvencions dels Pressupostos Generals de l’Estat, o en el seu cas de la Generalitat Valenciana, foren deguts a una mala gestió empresarial, la Comissió del Pla, sense perjudici de responsabilitats d'altre caràcter, proposarà a les Administracions municipals respectives l'adopció de les mesures correctives pertinents, i podrà recaptar les decisions oportunes de la Generalitat Valenciana.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
La comesa atribuïda al Consell Metropolità de l'Horta en l'article 3 de la Llei de la Generalitat Valenciana 12/1.986, de 31 de desembre, quant a la planificació conjunta del transport i la seua infrastructura, serà exercida en el marc del que estableix la present Llei.
Segona
La Comissió del Pla, per a formular la planificació conjunta del transport i la seua infrastructura, i determinar les formes de gestió dels serveis de transport d'interés metropolità, comptarà amb l'acció tècnica i administrativa del Consell Metropolità de l’Horta.
Tercera
En el cas que les Administracions Locals interessades per la present Llei remodelen les titularitats dels seus serveis de transport en ordre a assolir una organització metropolitana d'aquests, el Consell de la Generalitat Valenciana podrà decretar l’oportuna alteració en les composicions de la Comissió del Pla i de la seua Comissió Executiva, respectivament definides en els articles 10 i 11 d’aquesta Llei.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades quantes disposicions d'igual o inferior rang s'oposen al que disposa la present Llei.,
DISPOSICIONS FINALS
Primera
1. Previ informe de la Comissió del Pla, el Consell de la Generalitat Valenciana aprovarà un Reglament d’aplicació als serveis de transport d'interés metropolità.
2. El Govern Valencià dictarà quantes disposicions resulten necessàries per al desenvolupament de la present Llei.
Segona
Per Decret del Consell de la Generalitat Valenciana, previ informe del Consell Metropolità de l’Horta i dels Ajuntaments interessats, es determinarà la composició de la Secretaria General de la Comissió.
Tercera
La present Llei entrarà en vigor el dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta Llei.
València, 14 de febrer de 1991.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO

linea
Mapa web