Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 25 de febrer de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual desplega el procediment sobre l'autorització per al funcionament i sobre el registre de centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència, a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 1985 de 16.03.1993) Ref. Base de dades 0573/1993

Ordre de 25 de febrer de 1993, de la Conselleria de Treball i Afers Socials, per la qual desplega el procediment sobre l'autorització per al funcionament i sobre el registre de centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència, a la Comunitat Valenciana.
El Decret 233/1992, de 28 de desembre, del Govern Valencià, sobre autorització per al funcionament de centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència a la Comunitat Valenciana (DOGV 1.944, de 15 de gener de 1993), faculta la Conselleria de Treball i Afers Socials Per a dictar totes les disposicions que calguen per al seu desplegament.
Igualment, la mateixa norma autoritza la Conselleria de Treball i Afers Socials a fixar tant els requisits exigibles per a l'atorgament de les referides autoritzacions i la documentació que hauran d'aportar, per a la seua legalització, els centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència, com l'establiment del registre específic d'inscripció i anotació dels actes relatius al funcionament i cessament.
Per això,
ORDENE
TITOL I
Sobre requisits i sol·licituds per a l'autorització
CAPITOL I
Requisits comuns
Article primer
U. Als centres i dependències d'atenció i prevenció de la drogodependència que funcionen o prevegen funcionar a la Comunitat Valenciana, els seran exigits, amb caràcter general, els requisits comuns establerts en l'article quart del Decret 233/1992, de 28 de desembre, sobre autorització per al funcionament de centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència. Açò és:
a) Existència d'un programa terapèutic i d'un reglament de règim interior, ambdós acceptats per l'usuari
b) Existència d'un equip responsable del programa, la direcció del qual haurà de recaure en un professional de titulació superior o mitjana, del camp de la medicina, psicologia, educació, treball social, o d'altres ciències afins al problema de la drogodependència.
c) Garantia de l'atenció continuada, per algun dels components de l'equip responsable, durant tot el temps d'obertura del centre o servei.
d) Garantia de l'assistència sanitària dels usuaris, encara que el centre o servei, no compte amb recursos mèdics propis.
e) Existència d'un llibre registre d'usuaris, així com expedient personal de cadascun d'ells.
f) Existència d'un llibre de reclamacions a disposició de l'usuari.
g) Garantia de la voluntarietat de l'alta, per part de l'usuari.
h) Existència d'un règim de preus a percebre per la prestació dels serveis, que haurà de ser comunicat a la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència, perquè en prenga coneixement.
En el cas que l'usuari reba gratuïtament la prestació, caldrà comunicar aquesta circumstància a l'esmentada direcció general, així com, si s'escau, la persona física o jurídica que finança els serveis.
Dos. El programa d'actuació o de tractament, a què es refereix l'apartat u.a) d'aquest article, haurà d'especificar el seu caràcter informatiu, preventiu, assistencial, educatiu, rehabilitador, ocupacional o de qualsevol altre caràcter no especificat ací, que complesca la funció finalista establerta en l'article primer, u, del decret de referència. Quan el programa tinga caràcter mixt, es definirà com a tal, fent constar-hi els subprogrames de què consta.
En tot cas, en cada programa i/o subprograma s'especificaran el temps màxim de duració, els objectius, la població atesa, les activitats a desenvolupar i el temps de dedicació a cadascuna d'elles.
Així mateix, caldrà especificar el nombre màxim de places existents en el centre que tinguen cabuda en el servei de què es tracte.
Tres. El règim de preus que serà de coneixement públic i haurà de ser comunicat a la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència, estarà fixat per serveis o mensualitats de manera clara i precisa, i caldrà lliurar a l'usuari les corresponents factures, datades i numerades, en el moment del pagament.
En el cas que l'usuari reba gratuïtament la prestació, caldrà comunicar aquesta circumstància tant a l'esmentada direcció general com al mateix usuari, i esmentar-hi, alhora, l'import del servei i la persona física o jurídica que l'haurà finançat.
CAPITOL II
Requisits específics
Article segon
Els centres o serveis englobats en l'apartat u de l'article tercer de l'esmentat decret (centres i serveis d'informació, prevenció i orientació a persones drogodependents i població en general) hauran de dur un llibre registre d'usuaris sol·licitants, que tindrà caràcter confidencial, on es recollirà:
a) Identitat.
b) Sexe.
c) Data de naixement.
d) Professió.
e) Estudis del sol·licitant.
f) Residència habitual.
g) Situació familiar.
h) Data de sol·licitud.
i) Tipus de demanda plantejada.
j) Actuació realitzada.
k) Representació legal del sol·licitant, si escau.
Els centres i serveis a què es refereix aquest precepte hauran, a més, d'establir la necessària coordinació amb els serveis socials generals, amb el sistema sanitari i amb el sistema educatiu.
Article tercer
Els centres i serveis englobats en l'apartat dos de l'article tercer del decret de referència (centres i serveis terapèutico-assistencials i/o formatius), hauran de comptar, com a requisits específics, amb:
U. Expedient personal i confidencial de cada usuari, que inclourà documentació acreditativa dels següents aspectes:
a) Criteris determinants de l'admissió en el programa.
b) Acceptació per part de l'usuari de l'ingrés en el programa.
c) Acceptació per part de l'usuari, des del moment de l'ingrés, del reglament de règim interior del centre o del servei.
d) Informació a l'usuari sobre el seu dret de sol·licitar l'alta voluntària, quan així ho desitge.
e) Acceptació per part de l'usuari del seu trasllat, en el supòsit que fos convenient derivar-lo a un altre centre o servei.
Si el trasllat fos necessari, l'acreditació d'aquesta necessitat per part del centre o servei.
f) Història sòcio-sanitària i educativa de l'usuari, que haurà d'incloure els següents aspectes:
f1. Situació en el moment de l'ingrés en el centre o servei, avaluació i diagnosi.
f2. Pronòstic.
f3. Tipus de tractament o d'actuació.
f4. Descripció i acreditació de l'evolució de l'usuari des del seu ingrés fins al moment de l'alta, amb detall del seguiment realitzat i de la seua periodicitat.
f5. Acreditació de les revisions mèdiques, psicològiques, educatives i socials que, periòdicament, es realitzen a l'usuari.
f6. Informe de la finalització de l'actuació, per compliment, abandonament, trasllat o expulsió, tot especificant-hi la causa que la produeix.
Dos. Llibre registre, confidencial, d'ingressos i d'altes dels usuaris que haurà de contenir, si més no, les dades següents:
a) Centre o servei d'origen.
b) Data d'ingrés i motiu.
c) Nom i cognoms.
d) Sexe.
e) Número de DNI o del passaport.
f) Domicili del pacient.
g) Telèfon.
h) Data d'alta.
i) Motiu de l'alta.
j) Centre o servei de destinació.
Tres. Reglament de règim interior, que haurà de contenir, si més no, expressament:
a) El programa general d'activitats, amb especificació d'horaris, amb indicació d'objectius, metodologia i tècnica a aplicar.
b) Funcions i competències generals del personal.
c) Drets i deures dels usuaris.
d) Règim de visites i d'eixides del centre.
e) Regles de convivència del centre, a les quals els usuaris hauran d'ajustar la seua conducta.
f) Motius de trasllat i d'expulsió.
Quatre. Llibre d'iniciatives, suggeriments i reclamacions, a disposició dels usuaris, amb subjecció al model que es desplegarà reglamentàriament.
Cinc. Tauler informatiu, a l'abast dels usuaris, amb exposició de la normativa vigent, horari setmanal d'activitats, règim alimentari diari, existència d'un llibre d'iniciatives, suggeriments i reclamacions, i els altres aspectes rellevants.
CAPITOL III
Sol·licituds d'autorització de funcionament
Secció I
Centres o serveis de nou funcionament
Article quart
Les sol·licituds d'autorització provisional per al funcionament de centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència a què es refereixen els articles seté i vuité del Decret 233/1992, es presentaran en la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència (Servei d'Orientació de Drogodependències), sense perjudici del que disposa l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú, acompanyades de la documentació acreditativa següent de:
1. La personalitat del sol·licitant i, si escau, de la representació que posseeix.
Quan el sol·licitant siga una persona jurídica, s'adjuntarà, a més, còpia certificada de l'acord de l'òrgan competent de posada en funcionament del centre o servei de què es tracte.
2. La identificació de la persona que posseeix la representació legal del centre o servei.
3. La memòria descriptiva que justifique la sol·licitud de l'autorització.
4. La proposta de l'immoble que afecta el centre o servei, amb la dependència jurídica prevista.
5. La relació inventariada del projecte d'equipament del centre o servei, amb justificació de la seua idoneïtat.
6. El projecte de plantilla de personal, amb indicació detallada de la direcció i de l'equip responsable del programa, amb desglossament per grups professionals i per dedicacions.
7. L'estudi econòmico-financer on s'exposen les fonts de finançament i el pla econòmic per al seu sosteniment.
8. El projecte tècnic, amb plànols que detallen la situació i la distribució de les instal·lacions.
9. El compromís, convenientment desenvolupat, del compliment de la resta de requisits i obligacions exigits per al corresponent tipus de centre o servei, que figuren recollits en aquesta ordre.
10. El compromís de facilitar a la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència tota la informació que li siga requerida amb finalitat inspectora, de control o d'avaluació del centre o servei, sense perjudici de la confidencialitat exigible.
Secció II
Centres o serveis en funcionament
Article cinquè
D'acord amb el que es disposa en les disposicions transitòries primera i segona del Decret 233/1992, els centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència que, a l'entrada en vigor d'aquest, estiguessen oberts i en funcionament, disposaran del termini de dos mesos per comunicar a la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència l'activitat que desenvolupen, i de set mesos per formalitzar la seua legalització, en ambdós casos comptadors des de la publicació d'aquesta ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i amb aquesta finalitat presentaran la documentació següent, degudament acreditada, de:
a) La personalitat del sol·licitant i, si escau, de la representació que posseeix.
b) La identificació de la persona que posseeix la representació legal del centre o servei.
c) El títol de la propietat o dependència jurídica de l'immoble efecte al centre o servei.
d) La memòria descriptiva que comprenga:
d1. Data d'obertura i posada en funcionament.
d2. Tipus d'assistència o servei que es presta i pla de funcionament.
d3. Plantilla de personal de què es disposa, amb indicació detallada de la direcció i de l'equip responsable del programa, amb desglossament per grups professionals i dedicacions, i s'adjuntaran còpies dels contractes amb especificació del tipus.
d4. Equipament.
e) La memòria d'activitats dels darrers últims anys.
f) Els plànols que detallen situació i distribució de les instal·lacions.
g) L'estudi econòmico-financer i el pla econòmic per al seu sosteniment.
h) El compliment dels altres requisits exigits per al corresponent tipus de centre o servei, que figuren recollits en aquesta ordre.
i) El compromís de facilitar a la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència tota la informació que li siga requerida amb finalitat, inspectora, de control o d'avaluació del centre o servei, sense perjudici de la confidencialitat exigible.
CAPITOL IV
Sol·licituds d'autorització de cessament o de tancament
Article sisé
1. En els casos a què es refereix l'article 14, número 2, del Decret 233/1992, de cessament o de tancament que necessite autorització administrativa, la persona física o jurídica obligada haurà de presentar:
a) Document acreditatiu de la personalitat del sol·licitant i, si escau, de la representació que posseeix. Quan el sol·licitant siga una persona jurídica s'adjuntarà, a més, còpia certificada de l'acord de l'òrgan competent de supressió o de tancament del centre o servei de què es tracte.
b) El procediment a seguir per a la tramitació i resolució d'aquestes sol·licituds, el termini màxim de resolució, els efectes de l'absència de pronunciament administratiu exprés, l'òrgan competent i els recursos procedents seran idèntics als previstos en l'article 7, punts 1 i 2, d'aquesta ordre, respecte a les autoritzacions provisionals.
c) Memòria econòmica.
d) Proposta de reversió del finançament, amb la prèvia liquidació de la part no amortitzada.
e) Compromís de facilitar a la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència tota la informació que li siga requerida amb finalitat inspectora, de control o d'avaluació del centre o servei, sense perjudici de la confidencialitat exigible.
2. El procediment a seguir per a la tramitació i resolució d'aquestes sol·licituds, el termini màxim de resolució, els efectes de l'absència de pronunciament administratiu exprés, l'òrgan competent i els recursos procedents, seran idèntics als previstos en els articles 7, punts 1, 2 i 3, i 8, punt 1, d'aquesta ordre, respecte a les autoritzacions provisionals.
CAPITOL V
Procediment
Secció I
Normes comunes
Article setè
1. Rebudes les sol·licituds, el Servei d'Orientació de Drogodependències procedirà a la seua verificació. Quan una sol·licitud no reunesca els requisits assenyalats en l'article 70 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, o no s'hi adjunte la documentació que d'acord amb aquesta Ordre resulte exigible, es requerirà l'interessat perquè, en el termini de 10 dies, repare la falta o adjunte els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa, perdrà els drets derivats de la seua petició i s'arxivarà l'expedient sense més tràmit.
2. Serà competència del Director General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència la resolució de les sol·licituds a què es refereix aquesta ordre. Contra la resolució, expressa o presumpta, de la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs administratiu ordinari en el termini d'un mes davant el Conseller de Treball i Afers Socials, d'acord amb el que disposa el capítol II del títol VII de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment Administratiu Comú.
3. En el cas que s'interpose recurs administratiu contra la desestimació presumpta de la sol·licitud pel transcurs del termini abans assenyalat, s'entendrà estimat el recurs si transcorregut un termini de 3 mesos des de la seua interposició no s'ha produït resolució expressa sobre aquest.
4. En qualsevol cas, per fer valer els efectes de l'acte presumpte front a l'administració o front a tercers, així com per a la interposició, si escau, del recurs administratiu contra les resolucions presumptes, caldrà que l'interessat acredite l'eficàcia de l'acte presumpte, positiu o negatiu, d'acord amb el que disposa l'article 44 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment Administratiu Comú.
Secció II
Normes específiques
Article vuité. Centres o serveis de nou funcionament
1. El termini màxim per tramitar i resoldre les sol·licituds d'autorització provisional serà de tres mesos comptadors des de la data de presentació de la documentació exigida. Si, transcorregut l'esmentat termini, no s'hagués produït cap resolució expressa, caldrà entendre desestimada la sol·licitud formulada per l'interessat.
2. El termini màxim per resoldre sobre l'autorització definitiva serà el de tres mesos des de l'efectiva posada en funcionament dels centres o serveis. Si, transcorregut l'esmentat termini, no s'hagués produït resolució expressa, caldrà entendre concedida l'autorització definitiva, sense perjudici del compliment del que estableix l'article 7.4 d'aquesta ordre.
Article novè. Centres o serveis en funcionament
1. El procediment específic per als centres o serveis que, a l'entrada en vigor del Decret 233/1992, estiguessen en funcionament, serà l'establert per les disposicions transitòries segona i tercera de l'esmentat decret.
2. En tot cas, el termini màxim per resoldre sobre les sol·licituds de legalització que presenten els centres o serveis a què es refereix l'apartat anterior, així com sobre les peticions d'acceptació dels programes d'adaptació i autorització excepcional de funcionament d'aquests centres o serveis, sol·licituds de prórroga d'autoritzacions o autoritzacions definitives, totes elles previstes en les disposicions transitòries segona i tercera del Decret 233/1992, serà de tres mesos comptadors des de la data de presentació de la respectiva sol·licitud. Si transcorregut l'esmentat termini, no es produeix cap resolució expressa, caldrà entendre desestimada la sol·licitud que s'hagués formulat.
TITOL II
Sobre el Registre de Centres i Serveis
Article deu
1. El Registre de Centres i Serveis d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència té per objecte la inscripció o anotació dels actes relatius a l'obertura, funcionament i cessament d'activitats dels centres i serveis inclosos en l'àmbit d'aplicació del Decret 233/1992.
2. El registre serà únic per a tot el territori de la Comunitat Valenciana i es trobarà sota la dependència del Director General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència, que vetllarà pel seu correcte funcionament.
3. Els llibres del registre estaran integrats per fulls mòbils, foliats i segellats per la direcció general abans de la seua utilització, i s'ajustaran al model que aprovarà la direcció general.
4. Tots els assentaments, siguen inscripcions o anotacions, es practicaran a continuació de la primera inscripció sense deixar clars en els assentaments i numerant-se correlativament.
5. S'inscriuran d'ofici en el registre:
a) Les autoritzacions provisionals, que obriran foli registral en el llibre d'inscripcions.
b) Les autoritzacions definitives.
c) Les autoritzacions de cessament temporal o definitiu d'activitats; en aquest segon cas, la inscripció tancarà el foli registral.
Les inscripcions registrals seran mitjà de prova de l'existència i situació dels centres autoritzats i es podrà, amb aquesta finalitat, sol·licitar les oportunes certificacions.
6. Seran objecte d'anotació en el registre els canvis autoritzats que es produesquen en la titularitat del centre, en les seues característiques o en les condicions que motivaren la seua autorització, circumstàncies totes aquestes que hauran de ser comunicades a la direcció general, adjuntant els documents acreditatius d'aquestes variacions; s'hi anotarà, igualment, la percepció de fons de la Generalitat Valenciana.
7. Serà objecte d'anotació preventiva l'acord d'iniciació de l'expedient previst en l'article 16 del Decret 233/1992. Aquesta anotació quedarà sense efecte amb la resolució de l'expedient, i es practicarà, si s'escau, la corresponent inscripció.
8. No podrà tenir accés al registre cap acte que contradiga o que siga incompatible amb les inscripcions i anotacions recollides en els llibres del registre, mentre no es procedesca a la cancel·lació de l'assentament.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Tota menció a l'usuari d'aquesta norma s'haurà d'entendre referida al seu representant legal, en els casos que així ho determinen les disposicions vigents.
Segona
Serà nul·la tota renúncia de l'usuari als drets reconeguts per aquesta norma o pel reglament de règim interior del centre o servei.
Tercera
La Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència haurà de procedir al desplegament del que disposa el capítol VI (Registre de centres i serveis) d'aquesta ordre.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Mentre es despleguen reglamentàriament, els models normalitzats de la documentació exigible per la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència, els sol·licitants hauran de formalitzar els requisits amb els seus propis models.
Segona
Els centres i serveis que, d'acord amb la normativa anterior, ja haguessen presentat alguns dels documents exigits en aquesta ordre, no necessitaran reiterar-los. Amb aquesta finalitat, la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència demanarà als òrgans corresponents el trasllat dels esmentats documents.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Faculte el Director General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència per a dictar totes les resolucions que calguen a fi d'aplicar aquesta ordre.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 25 de febrer de 1993.
El Conseller de Treball i Afers Socials,
MARTIN SEVILLA JIMENEZ

linea
Mapa web