Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Resolució de 30 de gener de 1990, del Director General de l'Agència del Medi Ambient, per la qual es formula la Declaració d'Impacte Ambiental d'una pedrera situada al terme municipal de Xiva.

(DOGV núm. 1258 de 06.03.1990) Ref. Base de dades 0576/1990

Resolució de 30 de gener de 1990, del Director General de l'Agència del Medi Ambient, per la qual es formula la Declaració d'Impacte Ambiental d'una pedrera situada al terme municipal de Xiva.
Vist l’expedient 016/EIA referent a una pedrera d'extracció de roca calcària situada en el terme municipal de Xiva, promogut per l’empresa FOCSA (Foment d'Obres i Construccions).
Vist que l’esmentada empresa comunicà a l'Agència del Medi Ambient, amb data de 25 de juliol de 1989, el Projecte d'obertura de pedrera, a les parcel·les 143 i 144, partida d'Urrea, del terme municipal de Xiva (València), per a l’extracció de roca calcària amb destinació a les obres de l'autovia València-Utiel; ampliació de calçada CN-III de Madrid-València, km 324,4 al 339; Xest-aeroport i enllaç aeroport, V30 del Pla general de carreteres 1984-91 del MOPU.
La documentació presentada la composaven: el Projecte d'explotació, l’Estudi d'impacte ambiental i el Pla de restauració.
Vist que a fi de determinar si en aquest Projecte hi havia alguna de les circumstàncies de les arreplegades en el punt 12, annex 2 del Reglament, per a l’execució del Reial Decret Legislatiu 1302/86, de 28 de juny, sobre Avaluació d'impacte ambiental, es realitzà consulta, el 31 de juliol de 1989, al Servei Territorial d'Indústria i Energia, després de la qual se sap que existeix una concessió d'explotació d'algeps a menys de 5 km de l’emplaçament de la pedrera Urrea, motiu pel qual serà d'aplicació allò que s'ha legislat al respecte.
Vist que amb data de 27 de setembre de 1989 es comunicà al promotor que el Projecte presentat estava subjecte a Avaluació d'impacte ambiental, així com els punts que havia de considerar i completar en l’Estudi d'impacte ambiental.
Vist que l’esmentat tràmit fou realitzat pel promotor el 8 d'octubre de 1989, per la qual cosa es remeté al DOGV, el 16 d'octubre de 1989, l'Anunci d'informació pública del projecte, per 30 dies hàbils, a l'Agència del Medi Ambient i a l'Ajuntament de Xiva, el qual anunci fou publicat el 31 d'octubre de 1989.
Vist que no s'hi han presentat al·legacions.
Vist que de l'anàlisi del contingut de l’estudi es desprenen les observacions següents:
El Projecte d'explotació preveu la instal·lació, annexa a la pedrera, d'una planta de matxucament i una de formigó alfàltic; tanmateix, no s'hi detallen les característiques ni la localització de les mencionades instal·lacions i, conseqüentment, no s'han tingut en compte ni s'ha valorat l’impacte sobre el medi que se'n pugués derivar.
La natura de l’impacte, els efectes acumulatius, el sinèrgic, el temporal i d'altres no sempre han estat aplicats correctament, per exemple, sobre el sòl, paisatge, aire, etc.
Això no obstant, si tenim en compte les característiques de l’àmbit territorial on s'ubica l'activitat, es pot acceptar que no existeixen efectes notables d'importància, o que, si n'hi ha, són assuavits per les mesures proposades en el Pla de restauració de l’espai afectat.
Les mesures protectores i les correctores, així com el Programa de vigilància ambiental resulten, en alguns aspectes, una mica confusos, per exemple, en el de les espècies a utilitzar en la reposició de la vegetació i programa de seguiment que garantesca el manteniment de l’efectivitat de les mesures proposades.
La Comissió de qualificació d'activitats i impacte ambiental, en reunió de 29 de gener de 1990, es pronuncià en favor de la realització del projecte.
Atés que si bé la Llei d'impacte ambiental 2/1989, de la Generalitat Valenciana, de 3 de mare, entrà en vigor el dia 8 de setembre de 1989, però l’expedient fou tramitat segons el disposat en el Reial Decret Legislatiu 1302/1986, d'avaluació d'impacte ambiental, de 28 de juny, i el seu Reglament d'execució, aprovat per Reial Decret 1131/1988, de 30 de setembre, i havent acomplert tots els requisits prevists en les disposicions.
Atés que l'article 4 del Reglament per a l’execució del RDL 1302/86, de 28 de juny, d'avaluació d'impacte ambiental, considera com a òrgan administratiu competent per a realitzar la Declaració d'impacte aquell que exercesca aquestes funcions en l'Administració Pública on estiga l’òrgan amb competència per a la realització o autorització de l’esmentat projecte, per la qual cosa correspon al director de l'Agència del Medi Ambient formular la Declaració d'impacte, en consonància amb el que disposa l'article 8 del Decret 3/89 del Consell de la Generalitat Valenciana, de 16 de gener, mitjançant el qual fou creada l'Agència del Medi Ambient, Correcció d'errades (DOGV núm. 1037 de 5 d'abril).
1 per tot això, i fent ús de les facultats que m'atorga la llei, formule la següent Declaració d'Impacte Ambiental
Primer
He decidit acceptar, a efectes ambientals, la realització del Projecte d'extracció d'àrids al paratge anomenat Urrea, del terme municipal de Xiva, el qual haurà d'ajustar-se a les condicions establertes en l’Estudi d'impacte presentat i a les especificacions que segueixen:
a) La instal·lació de la planta de matxucament i la de formigó alfàltic, accessòria a la pedrera, haurà de ser comunicada a l'Agència abans de la seua autorització, tot indicant la ubicació i efectes que se'n pugueren derivar, com a complement de l’Estudi d'impacte ambiental de la pedrera que hom avalua.
b) Mesures correctores i de protecció:
- El modelatge dels talusos es realitzarà amb menor pendent que la projectada, de manera que del posterior tractament, consistent en el desdoblegament i perfilament, resulte una inclinació final màxima de les costeres de 350, amb la finalitat de facilitar la reposició de la vegetació i l’estabilitat dels talusos.
- Durant la fase d'explotació haurà de procedir-se al reg, amb la freqüència adequada a cada època, de la plaça, zones de servei, i camins d'accés, a fi de reduir les emissions de pols a l'atmosfera.
- A la gran plataforma que en resultés del buit de l'explotació s'hi realitzarà, a més de l’estufat, l'apilament dels materials solts en petis montículs, que., posteriorment, seran refets amb vegetals per tal de compensar les formes geomètriques produïdes i obtenir una major integració del paisatge.
- La cubicació de terra vegetal pressupostada és insuficient per a l’àrea afectada. Es per això que el pressupost haurà d'adaptar-se a les dimensions d'aquesta, tot tenint en compte que la capa de terra vegetal és de 30 cm., segons les dades proposades en el Pla de restauració presentat.
- La selecció d'espècies per a la vegetació es farà en consonància amb les que hi havia a l’entorn de l’explotació.
- Si l'activitat afectara, en qualsevol de les seues operacions, la Canal Reial de Gestalgar de Godelleta, hom haurà de valorar el que es disposa en l'article 113 de les Ordenances municipals, d'acord amb l'informe de l'arquitecte municipal de Xiva (inclòs en l’expedient d'Activitats qualificades), i adoptar, prèvia la iniciació de les activitats, les mesures convenients per tal d'evitar l'afecció.
c) Programa de vigilància ambiental:
- Mentrestant dure l'activitat hom prestarà especial atenció a l’emissió de partícules sòlides i a la protecció de béns i serveis adjacents a l’explotació. Si és el cas, el promotor estarà obligat a reparar o indemnitzar els danys que s'hi pugueren ocasionar.
- Un cop fetes les labors complementàries de restauració, segons els criteris esmentats, es durà a terme un seguiment de freqüència estacional, a fi de comprovar l’efectivitat de les mesures correctores dissenyades. Posat cas que alguna de les mesures no donara els resultats prevists, es provaran d'altres que hi pugueren ser més efectives.
Segon
Aquesta Declaració es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana perquè tothom en tinga coneixement, de conformitat amb l'article 5.3 de la Llei 2/1989 d'impacte ambiental, de la Generalitat Valenciana, de 3 de març.
Les persones interessades podran interposar Recurs d'alçada contra aquesta Resolució, la qual no esgota la via administrativa, o qualsevol altra mena de recurs, davant l’Hble. Sr. Conseller d'Administració Pública, en un termini de 15 dies, que podrà ser presentat en el Registre General de la Conselleria d'Administració Pública, carrer Micalet, núm 5, València, per correu, o a qualsevol altre registre públic, segons que disposa la Llei de procediment administratiu.
València, 30 de gener de 1990.
El Director General de l'Agència del Medi Ambient:
Carlos Auernheimer Arguiñano.

linea
Mapa web