Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Resolució de 30 de gener de 1990, de la Direcció General de l'Agència del Medi ambient, per la qual es formula la Declaració d'Impacte Ambiental de la pedrera anomenada "Fuente de la Virgen", situada als termes municipals de Torís i Alboratxe.

(DOGV núm. 1258 de 06.03.1990) Ref. Base de dades 0577/1990

Resolució de 30 de gener de 1990, de la Direcció General de l'Agència del Medi ambient, per la qual es formula la Declaració d'Impacte Ambiental de la pedrera anomenada "Fuente de la Virgen", situada als termes municipals de Torís i Alboratxe.
Vist l’expedient 009/EIA referent a una pedrera d'extracció calcària, situada als termes municipals de Torís i Alboratxe, promogut per FORBISA.
Vist que l’empresa FORBISA presentà el 4 de juliol de 1989 a l'Agència del Medi Ambient el projecte d'explotació, Estudi d'impacte ambiental i el corresponent de restauració d'una explotació de pedrera calcària, anomenada «Fuente de la Virgen» en els termes municipals de Torís-Alboratxe, com a empresa filial d'una planta de fabricació de formigó.
Vist que la ubicació prevista per a la pedrera dista, segons es desprén de la consulta realitzada al Servei Territorial d’Indústria i Energia, uns 500 m. d'una concessió minera, i queda, per tant, l’explotació de la pedrera «Fuente de la Virgen», obligada (segons el punt 12 de l'annex 2 del Reglament esmentat) al procediment d'avaluació d'impacte ambiental.
Vist que després d'haver rebut les contestacions a les consultes prèvies, es procedí al tràmit d'informació pública als Ajuntaments de Torís i Alboratxe i a l'Agència del Medi Ambient, durant 30 dies hàbils, i, posteriorment, es publicà en el DOGV el dia 6 de novembre de 1989.
Vist que en el període d'informació pública no s'hi va rebre cap al·legació formulada.
Vist que de l'anàlisi del contingut de l’Estudi s'obtenen les observacions següents:
- L'explotació de la pedrera s'ha projectat considerant, única i exclusivament, el volum de recursos disponibles, prescindint en tot moment de criteris paisatgístics.
- Encara que s'han identificat els impactes més notables, s'han omés alguns aspectes que resulten afectats temporalment per l'execució del projecte, com, per exemple, els efectes derivats de l'emissió de partícules a l'atmosfera, dels sorolls, etc. Aquests aspectes es tracten, tan sols, des del punt de vista d'aplicació de mesures correctores.
- Els valors assignats als impactes detallats no són correctes, cosa que ha impedit de detectar en l'Estudi la veritable magnitud d'aquests. Aquest fet és greu, sobretot pel que fa als impactes sobre el paisatge produïts per l'explotació.
- Com s'assenyala en el RD 2994/1982 sobre Restauració de l’espai natural afectat per activitats mineres, de 15 d'octubre, el Pla ha de garantir la restauració de l’espai natural en funció de la fisonomia, configuració, característiques, valor i utilització del sòl abans de l’inici de les explotacions.
Com s'ha dit abans, l’impacte ambiental sobre el paisatge és bastant greu, i l'aplicació de mesures correctores i de protecció no el minva ni el compensa. Tanmateix, a les mesures protectores i correctores se'ls ha de fer les puntualitzacions que segueixen:
a) No existeix un apartat específic que descriga detalladament i concretament les mesures a aplicar.
b) Els talusos tenen alçària i pendents excessius, i no s'hi fa una convenient remodelació posterior.
c) En la preparació del terreny s'indica que: «hom realitzarà un llaurat profund a fi de permetre la penetració de les arrels de les noves plantes», i, tanmateix, el material de les plataformes impedeix l’ús de l'arada.
d) L'aportació de terra vegetal de 10 cm no garanteix un basament suficient per a la vegetació.
e) No s'hi detallen les espècies que s'utilitzarà en la restauració de les zones afectades.
- I, finalment, no s'hi descriu el programa de vigilància ambiental.
Atés que l'avaluació d'impacte ambiental té per objecte d'evitar les pertorbacions i contaminacions sobre el medi ambient que se'n pugueren derivar de l’exercici d'algunes activitats, més que no de combatre els efectes negatius que aquestes produeixen.
Atés que aquesta tècnica s'incorporà a la legislació espanyola mitjançant el Reial Decret Legislatiu 1302/1986 d'avaluació d'impacte ambiental, de 28 de juny, i el Reial Decret 1131/1988, de 30 de juny, pel qual s'aprova el reglament d'execució. Amb data recent entrà en vigor per a l’àmbit de la Comunitat valenciana la Llei 2/89 d'avaluació d'impacte ambiental, de la Generalitat Valenciana.
Atés que segons es dedueix de l’expedient, s'han observat els tràmits previstos en la Llei 2/1989 de la Generalitat Valenciana, de 3 de març, i, subsidiàriament, en el Reial Decret Legislatiu 1302/1986, de 28 de juny, i Reial Decret 1131/1988, de 30 de setembre, reglament que desenrotlla l'anterior.
Atés que l’empresa FORBISA sol·licita l'autorització d'explotació per haver vençut els drets miners; que l’empresa està en possessió de la llicència municipal corresponent per realitzar l'activitat, per la qual cosa no està sotmesa a la Comissió d'activitats qualificades.
Atés que correspon a l'Agència arreplegar estudis i informes d'avaluació d'impacte ambiental, així como el fet d'orientar sobre el seu contingut, i el de vetlar pel seu compliment, d'acord amb els Decrets 3/89 (DOGV núm. 1000, art. 4, ap. h) i 45/89 (DOGV núm. 1050, art. 53) del Consell de la Generalitat Valenciana, i que, així mateix, els esmentats Decrets i la Correcció d'errades del Decret 3/89 (DOGV núm. 1037) estableixen que correspon al director general de l'Agència el formular les declaracions d'impacte ambiental.
Es per tot l’esmentat anteriorment, i fent ús de les facultats que m'atorga la llei, que formule la següent
Declaració d'Impacte Ambiental
Primer. He decidit acceptar, a efectes de medi ambient, la realització del Projecte d'extracció d'àrids anomenada «Fuente de la Virgen» en els termes municipals de Torís i Alboratxe, sempre que s'ajuste a les condicions següents, les quals seran de preferència sobre les establides en l’Estudi d'impacte presentat pel promotor:
a) El Projecte d'explotació es realitzarà en forma de bancals, d'acord amb les directrius i mesures protectores marcades en l'annex I d'aquesta resolució.
b) Les mesures correctores i el programa de vigilància ambiental s'ajustaran a les indicacions detallades respectivament en els annexos II i III.
Segon. Aquesta Declaració d'impacte ambiental, així com els annexos, es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana perquè tothom en tinga coneixement, segons que es disposa en l'art. 5.3 de la Llei 2/1989 d'impacte ambiental, de la Generalitat Valenciana, de 3 de març.
Les persones interessades podran formular contra aquesta Resolució, la qual no esgota la via administrativa, Recurs d'alçada davant l’Hble. Sr. Conseller d'Administració Pública, en un termini de 15 dies, o qualsevol altre recurs que estime convenient, que podrà ser presentat en el Registre general de la Conselleria d'Administració Pública, carrer Micalet, núm. 5, València, enviada per correu, o a qualsevol altre registre públic, d'acord amb el que s'estableix en la Llei de procediment administratiu.
València, 30 de gener de 1990.
El Director General de l'Agència del Medi Ambient:
Carlos Auernheimer Arguiñano.
ANNEX I
Projecte d'explotació i mesures protectores
L'efecte que el Projecte d'explotació de la pedrera »Fuente de la Virgen» produeix sobre el paisatge no ha estat valorat ni corregit convenientment.
Aquest impacte es podria amortiguar significadament amb una alternativa d'explotació quant al sistema i volum es refereix, és a dir, amb mesures de protecció a nivell de projecte, sense perjudici de les mesures correctores que s'apliquen en el Pla de restauració.
L'explotació es farà com a mínim en 4 bancals.
1r bancal fins a la cota de 345 m.
2n bancal fins a la cota de 340 m.
3r bancal fins a la cota de 332,72 m.
4r bancal fins a la cota de 326 m.
D'aquesta manera, els perfils transversals quedaran rebaixats fins a les cotes que segueixen:
P-1 fins 345 m. (cota d'antiga pedrera).
P-2 i P-3 fins 340 m.
P-4 i P' fins 332,72 m. - 326 m.
P-6 fins a la cota de 326 m.
P-7 cota de barranc 315 m.
La modificació en les cotes d'explotacions es veu gràficament en la figura 1 que s'hi adjunta.
Els talusos seran modelats amb el menor pendent possible, de forma que s'afavoresca un pendent final màxim de 35º.
Veure imatge
ANNEX II
Mesures correctores
Tot partint del buit que en resulta a l'apartat anterior, el tractament de recuperació contindrà les mesures següents:
- Es remodelaran els talusos fins un pendent màxim de 351, tot arrodonint bases i capçaleres.
- Es procedirà a la descompactació del terreny com a preparació per a una correcta reposició de la vegetació.
- A les plataformes dels bancals s'apilaran materials solts en forma de petis montículs a fi d'atenuar les formes excessivament geomètriques.
- Sobre el terreny, convenientment preparat, es posarà una capa de terra vegetal d'un mínim de 30 cm., que servirà de sosteniment a la vegetació.
- En la refeta de la vegetació s'utilitzaran espècies que hi havia abans del començament de l'activitat d'explotació.
ANNEX III
Programa de vigilància ambiental
El Projecte alternatiu d'explotació indicat en aquesta Resolució permet de refer part del terreny afectat, de forma simultània a les activitats d'extracció, i, per tant, es comprovarà, en les primeres fases de reposició, l'eficàcia de les Mesures correctores aplicades.
Un seguiment estacional permetrà detectar i corregir qualsevol problema que obstaculitze la reposició de l’àrea afectada.

linea
Mapa web