Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 66/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, pel qual es crea la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2724 de 09.04.1996) Ref. Base de dades 0606/1996

DECRET 66/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, pel qual es crea la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.
La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, ha posat fi a una falta de visió unitària en la política de prevenció de riscos laborals, pròpia de la dispersió de la normativa existent, fruit de l'acumulació en el temps de normes de molt divers rang i orientació, harmonitzant la nostra legislació amb la de la Unió Europea; al seu article 5 estableix que la política en matèria de prevenció tindrà per objecte la promoció de la millora de les condicions de treball, dirigida a elevar el nivell de protecció de la seguretat i salut dels treballadors en el treball i amb aquesta finalitat les administracions públiques es prestaran cooperació i assistència; en l'article 11 estableix, per a una més eficaç protecció de la seguretat i salut dels treballadors, la coordinació de les administracions competents en matèria laboral, sanitària i d'indústria per a l'elaboració de normes preventives i el control del seu compliment, la promoció de la prevenció, investigació i la vigilància epidemiològica sobre riscos laborals, accidents de treball i malalties professionals, i al seu article 12 estableix que la participació d'empresaris i treballadors, a través de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, en la planificació, programació, organització i control de la gestió relacionada amb la millora de les condicions de treball i la protecció de la seguretat i salut dels treballadors, com a principi bàsic de la política de prevenció de riscos laborals que desenvoluparan les administracions públiques en els distints nivells territorials.
La Llei 31/1995, en la disposició addicional cinquena, preveu la creació d'una fundació adscrita a la Comissió Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, a fi de promoure la millora de les condicions de seguretat i salut en el treball, especialment en les petites empreses, a través d'accions d'informació, assistència tècnica, formació i promoció del compliment de la normativa de prevenció de riscos, la qual és dotada d'un patrimoni amb càrrec al Fons de Prevenció i Rehabilitació, procedent de l'excés d'excedents de la gestió realitzada per les mútues d'accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social, part del qual serà assignat per ser gestionat als òrgans tripartits i de participació institucional que existesquen en els àmbits territorials, a fi de realitzar en aquests àmbits les funcions pròpies de l'esmentada fundació.
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat Valenciana la competència exclusiva en l'organització de les seues institucions d'autogovern i competències en matèria de treball, seguretat i higiene, sanitat, indústria, educació i administració pública, cosa que permet, amb una perspectiva global, establir una política coordinada en prevenció de riscos laborals en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
La Llei de Prevenció de Riscos Laborals s'insereix en l'àmbit específic de les relacions laborals, però alhora s'aplicarà també en l'àmbit de les administracions públiques.
El Decret 262/1995, de 29 d'agost del Govern Valencià, pel qual s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials, modificat pel Decret 359/1995, de 29 de desembre, del Govern Valencià, estableix en l'article 1 que la Conselleria de Treball i Afers Socials és el departament del Govern Valencià que té atribuïdes les funcions d'execució de la legislació laboral de l'Estat.
En aquest marc és convenient disposar d'un òrgan en què els agents socials participen en la formulació i desenvolupament de la política que, en matèria preventiva i en l'exercici de les seues competències, desenvoluparà la Generalitat Valenciana i que alhora gestione els recursos que la fundació assigne per al compliment dels seus fins, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
Resulta, per això, necessària la creació de la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana, com a òrgan col·legiat assessor de la Generalitat Valenciana en la formulació de les polítiques de prevenció i òrgan de participació institucional en matèria de seguretat i salut en el treball.
Per això, a proposta del conseller de Treball i Afers Socials, amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 25 de març de 1996,
DECRETE
Article 1. Creació
Es crea la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana, amb participació de les organitzacions sindicals i de les organitzacions empresarials més representatives en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, com a òrgan col·legiat assessor de la Generalitat Valenciana en la formulació de les polítiques de prevenció i òrgan de participació institucional en matèria de seguretat i salut en el treball.
La Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana tindrà la seu a Valencia i podrà, no obstant això, realitzar les seues reunions en qualsevol indret del territori de la Comunitat Valenciana que s'assenyale.
Article 2. Funcions
Són funcions de la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana, les següents:
1. Actuar com a òrgan consultiu de l'administració autonòmica en totes aquelles qüestions de prevenció de riscos laborals que són competència de la Generalitat Valenciana.
2. Conèixer les actuacions que desenvolupe la Generalitat Valenciana en matèria de promoció de la prevenció de riscos laborals, d'assessorament tècnic i de vigilància i control de les condicions de treball i informar i formular propostes consensuades en relació amb les actuacions esmentades, especialment pel que fa a:
- Criteris i programes generals d'actuació.
- Projectes de disposicions de caràcter general per a una millor aplicació de la normativa vigent.
- Coordinació de les actuacions desenvolupades per les administracions públiques competents en matèria laboral.
- Coordinació entre les administracions públiques competents en matèria laboral, sanitària i d'indústria.
3. Fomentar la investigació encaminada a la identificació i prevenció dels riscos laborals, la seua divulgació, així com la formació en matèria de seguretat i salut en el treball.
4. Gestionar en qualsevol de les formes previstes pel dret, els recursos que, provinents de la fundació adscrita a la Comissió Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, siguen assignats per al desenvolupament dels fins propis d'aquesta en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Article 3. Composició
La Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana tindrà una representació tripartida composta per representants de diferents departaments de l'administració autonòmica, de les organitzacions sindicals i de les organitzacions empresarials, integrada de la següent forma:
a) President, que serà el conseller de Treball i Afers Socials.
b) Tres vicepresidents, un per cada grup que integra la Comissió i elegits per i entre els seus membres, a excepció de la vicepresidència corresponent a l'administració autonòmica, que recaurà en el director general de Salut Pública, de la Conselleria de Sanitat i Consum.
c) Cinc representants de l'administració autonòmica, que seran:
- El director general de Salut Pública, de la Conselleria de Sanitat i Consum.
- El director general de Treball, de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
- El director general d'Indústria i Energia, de la Conselleria d'Indústria i Comerç.
- El director general de Funció Pública, de la Conselleria de Presidència.
- El director general de Formació i Inserció Professional, de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
d) Sis representants de les organitzacions sindicals que tinguen la consideració de més representatives, en proporció al seu grau d'implantació en la Comunitat Valenciana.
e) Sis representants de les organitzacions empresarials de major representativitat en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, designats pels seus òrgans de govern.
La Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana comptarà amb una Secretaria Executiva, responsable de l'execució dels seus acords i el seu titular serà el cap del Servei de Condicions de Treball, de la Direcció General de Treball. El secretari executiu assistirà com a tal a totes les reunions, amb veu però sense vot, tret d'aquells supòsits en què actue com a vocal representant de l'administració.
La Secretaria Executiva és la destinatària única dels actes de comunicació amb els vocals i, per tant, a ella s'hauran de dirigir totes les notificacions, acusaments de recepció, excuses d'assistència, peticions de dades, rectificacions o qualssevol altra classe d'escrits dels quals haurà de tenir coneixement la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.
Article 4. El president: funcions
Escau al president de la Comissió:
a) La representació de la Comissió.
b) Acordar la convocatòria de les reunions ordinàries i extraordinàries, així com la fixació de l'ordre del dia, tenint-hi en compte les peticions dels vocals, presentades amb prou antelació.
c) Presidir les reunions i moderar-ne el desenvolupament dels debats.
d) Decidir les votacions en cas d'empat.
e) Visar les actes i certificacions dels acords de la Comissió.
f) Assegurar el compliment de les funcions establertes en aquest decret.
g) Resoldre totes les qüestions que suscite l'aplicació d'aquest decret.
Article 5. Els vicepresidents: funcions
Escau als vicepresidents les següents funcions:
a) Assistir el president en les reunions, constituint conjuntament amb ell i el secretari, la mesa de la Comissió.
b) Totes les funcions que hi siguen delegades pel president.
Article 6. Els vocals: funcions
1. Escau a tots i a cadascun dels vocals:
a) Participar en els debats, efectuar propostes i plantejar mocions.
b) El dret a la informació necessària per complir degudament les funcions assignades a la Comissió, que s'articularà mitjançant una sol·licitud per escrit dirigida a la Secretaria Executiva de la Comissió.
c) Exercir el seu dret a vot i podrà fer constar en acta l'abstenció i els vots particulars que se sol·liciten.
d) Formular precs i preguntes.
e) Totes les funcions que siguen intrínseques a la seua condició de vocals.
2. En cap cas els vocals es podran atribuir la representació o les facultats de la Comissió, llevat que expressament se'ls haurà atorgat per un acord de l'òrgan col·legiat i per a un cas concret.
Article 7
Les centrals sindicals i les organitzacions empresarials comunicaran, als efectes pertinents, a la Secretaria Executiva de la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana, els nomenaments, les suplències i els cessaments de vicepresidents i vocals de la representació sindical i empresarial amb la suficient antelació.
Article 8
La durada del mandat dels membres de la Comissió, representatius dels grups compresos en els apartats d) i e) de l'article 3, serà de quatre anys, sense perjudici de la seua reelecció i de la possibilitat de remoció i substitució d'aquests durant l'esmentat període, a proposta de les organitzacions sindicals i empresarials a què representen.
En tot cas, fins que no s'haurà procedit a la presa de possessió dels nous vicepresidents o vocals, continuaran en els seus càrrecs, de manera transitòria, els vicepresidents i vocals sortints.
Article 9
A l'efecte de detenir la representació en la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana, s'entendrà que gaudeixen d'aquesta capacitat els sindicats i les organitzacions empresarials que tinguen major representativitat, conformement amb la normativa vigent de caràcter general en aquesta matèria.
Article 10. Funcionament
La Comissió funcionarà en ple i en grups de treball.
La Comissió es reunirà en ple, amb caràcter ordinari, com a mínim una vegada cada quadrimestre i, amb caràcter extraordinari, a iniciativa del president o a proposta, simultània dels vicepresidents o de la majoria de cada un dels grups de representació sindical i empresarial.
Escaurà al ple l'adopció d'acords i l'emissió d'informes sobre les matèries que constitueixen les funcions de la Comissió.
El ple estarà integrat per la totalitat dels membres assenyalats en l'article 3 d'aquest decret.
Article 11
En tot cas, el quòrum per a la vàlida constitució del ple de la Comissió requerirà la presència d'una majoria qualificada de dos terços dels membres.
Article 12
Es podran constituir grups de treball en funció de les matèries i funcions establertes en l'article 2 d'aquest decret.
La creació i regulació de la seua composició i funcionament serà competència del ple de la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.
En tot cas, tant en la proporcionalitat de la seua composició com en el règim d'acords, s'hi seguirà el que es disposa per al ple en els articles 3 i 15 d'aquest decret.
Article 13
A les reunions del ple i a les dels Grups de Treball podran assistir assessors de les parts, amb la limitació de quatre assessors per cada part quant al nombre, tret d'una decisió expressa del president de la Comissió, i sense dret a vot.
Article 14. Règim d'acords
Els acords del ple es prendran amb el vot favorable de la meitat més un dels presents.
En tot cas, hauran constar en acta els vots discrepants i el fonament d'aquests, quan així ho sol·liciten els respectius membres de l'òrgan.
De cada reunió s'alçarà l'escaient acta del que s'hi ha debatut i acordat, la qual serà signada pel secretari i visada pel president, i serà aprovada en la mateixa reunió o en una posterior.
Article 15. Convocatòria
Les convocatòries de la comissió s'efectuaran amb una antelació mínima de quaranta-vuit hores i s'hi haurà d'indicar el dia, l'hora i lloc de la reunió, així com l'ordre del dia, i incloure si s'escau la documentació adequada per un estudi previ pels vocals.
Article 16. Comissions territorials de Seguretat i Salut en el Treball
A fi de desplegar la participació institucional de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a nivell territorial, es crea, en cadascuna de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, una Comissió Territorial de Seguretat i Salut en el Treball, dependents de la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.
Les comissions territorials estaran compostes per:
a) President, que serà el director territorial de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
b) Tres vocals representants de l'administració.
c) Quatre vocals en representació dels sindicats més representatius.
d) Quatre vocals per les organitzacions empresarials de més representativitat.
Cada Comissió Territorial de Seguretat i Salut en el Treball comptarà amb una Secretaria Executiva, responsable de l'execució dels seus acords i el titular de la qual serà el director del Gabinet Tècnic Provincial de Seguretat i Higiene en el Treball, amb funcions, drets i deures similars als del Secretari Executiu de la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana, referides a l'àmbit d'actuació de la comissió territorial.
Les funcions de la Comissió Territorial de Seguretat i Salut en el Treball seran les següents:
a) Proposar i impulsar les mesures que s'estimen convenients per promoure la millora de les condicions de treball dirigides a elevar el nivell de seguretat i salut dels treballadors, incloent-hi tots els plans i programes que s'estimen necessaris per a aquesta finalitat.
b) Facilitar informació, propostes i consideracions a la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.
c) Conèixer i realitzar el seguiment dels plans i programes establerts a nivell provincial.
d) Realitzar totes les missions de seguiment i vigilància que li siguen encomanades per la Conselleria de Treball i Afers Socials o per la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.
e) Emetre un informe semestral de les seues activitats per elevar-les a la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana i a la Conselleria de Treball i Afers Socials.
Per al seu funcionament, creació i règim d'acords se seguiran les mateixes normes previstes per a la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.
Article 17
La Conselleria de Treball i Afers Socials, en el marc dels crèdits recollits en els seus corresponents pressupostos, dotarà la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana i les comissions territorials dels mitjans necessaris per al seu normal funcionament.
Article 18
En allò no previst en aquest decret serà d'aplicació la normativa establerta per als òrgans col·legiats en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Són derogades totes les disposicions que s'oposen a aquest decret i específicament:
a) El Decret 202/1990, de 10 de desembre, del Govern Valencià, pel qual es creà el Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball.
b) El Decret 125/1989, de 28 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es crearen les comissions territorials de Seguretat i Higiene en el Treball.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
La Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana i les comissions territorials de Seguretat i Salut en el Treball hauran de quedar constituïdes dins els seixanta dies següents a l'entrada en vigor d'aquest decret.
Segona
Es faculta el conseller de Treball i Afers Socials per dictar totes les disposicions que calga a fi de desenvolupar aquest decret, una vegada informada la Comissió de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana.
Tercer
Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 25 de març de 1996
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO
El conseller de Treball i Afers Socials,
JOSÉ SANMARTíN ESPLUGUES

linea
Mapa web