Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 12 de juliol de 1984, de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball, sobre control i inspecció dels abastiments d'aigua potable destinada al consum públic.

(DOGV núm. 182 de 30.07.1984) Ref. Base de dades 0609/1984

Ordre de 12 de juliol de 1984, de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball, sobre control i inspecció dels abastiments d'aigua potable destinada al consum públic.
El Decret 27/84, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, dictat en desplegament i aplicació del Reial Decret 1423/82, de 18 de juny, del Govern de la Nació, atribuí (article cinqué) a la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball la funció de control i vigilància sanitària de les instal·lacions dels abastaments públics d'aigua potable i de la idoneïtat i qualitat d'aquesta.
A fi de reglamentar aquesta important labor i de delimitar els criteris d'actuació per obtenir un eficaç compliment de la normativa vigent, i fent ús de la facultat concedida en la Disposició Transitòria Segona del Decret 27/84, de 21 de març,
ORDENE:
Article primer
1. En tots els abastaments d'aigües potables de consum públic, siga quin siga el nombre d'habitants de la població a què abasteix, hi haurà un servei de control periòdic de la potabilitat de l'aigua.
2. Els abastaments amb poblacions menors de cinquanta mil habitants podran tenir aquests serveis de control contractats o mancomunats amb altres poblacions.
3. En qualsevol cas, tots els serveis disposaran de laboratori capaç de realitzar totes les anàlisis que determina el Reial Decret 1423/82, de 18 de juny, als efectes de comprovació periòdica de les característiques de potabilitat de l'aigua.
Article segon
Sense perjudici que en casos excepcionals la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball puga exigir-ne altres d'especials o addicionals, revestiran caràcter obligatori i mínim les anàlisis que per a cada cas estableixen els articles 25 i 26 del Reial Decret 1423/82, de 18 de juny, i amb la freqüència que hi determinen. La realització de les anàlisis serà completament de compte i a càrrec de l'entitat abastidora, siga pública o privada.
Article tercer
Els laboratoris que efectuen les anàlisis per a entitats abastadores, seran sotmesos periòdicament a exercicis d'intercalibració, a fi de garantir de forma permanent la bondat dels resultats facilitats per ells. Aquests exercicis de control seran degudament reglamentats per la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball, i seran de compliment obligat per als laboratoris esmentats.
Article quart
Les empreses proveïdores i/o distribuïdores d'aigua de consum públic estan obligades a dur els llibres-registres previstos en l'article 31 del Reial Decret 1423/82, de 18 de juny, segons els models oficials que figuren com a Annexos 1 i 2 d'aquesta Ordre.
2. Degudament diligenciats, els llibres-registres romandran en el domicili d'abastament a disposició en tot moment dels inspectors sanitaris, tant municipals com de la Conselleria.
3. En els llibres d'anàlisi es transcriuran els resultats obtinguts d'aquells que es realitzen periòdicament i en el d'incidències quedarà constància de les visites d'inspecció girades, amb expressió d'aquelles circumstàncies que se'n deduesquen, així com de les mesures a aplicar.
Article cinqué
Qualsevol incidència o anomalia que la mateixa empresa observàs, que pogués afectar directament o indirecta la idoneïtat de les instal·lacions o la potabilitat de l'aigua, haurà de posar-la en coneixement immediat de la Delegació Territorial de Salut i de l'Ajuntament respectius, per tal que s'hi ordenen les actuacions que paguen escaure's. Alhora, l'empresa consignarà l'anomalia esmentada en el llibre d'incidències.
Article sisé
Quan no puga subministrar-se aigua amb els caràcters de potabilitat exigits en l'article tercer de la Reglamentació Tècnico-Sanitària, de 18 de juny de 1982 (Reial Decret 1423/82), les empreses hauran d'obtenir l’autorització corresponent per a subministrar temporalment "aigua sanitàriament permissible" d'acord amb la qualificació donada en aquesta en el punt quatre, punt dos, de la Reglamentació esmentada. Aquesta autorització correspondrà otorgar-la a la Comissió Permanent de Control, creada en l'article sisé del Decret 27/84, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, i davant d'aquesta, per conducte de la Direcció General de Salut es formularà la petició d'autorització, mitjançant instància circumstanciada en què haurà de justificar-se la impossibilitat temporal de subministrar aigua potable, bé per manca d'un abastament adient, o per anormalitat del que habitualment distribuesca aigua potable, o qualsevol altra eventualitat de naturalesa impeditiva idèntica.
Article seté
La Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball, a través dels Serveis de les Delegacions Territorials de Salut i dels farmacèutics titulars destinats en els respectius partits sanitaris, exercirà una labor permanent de control i inspecció dels abastiments d'aigua potable destinada al consum públic.
Article vuité
Els farmacèutics titulars, dins dels termes municipals que en conformen el partit, exerciran les comeses següents:
1. Controlaran diàriament el nivell de cloració de totes i cadascuna de les xarxes d'abastament, mesurant-ne el nivell de clor residual lliure o combinat en l'aigua d'abastament públic.
La presa de mostra haurà de realitzar-se en un punt o punts de la xarxa que resulten representatius per al conjunt d'aquesta, de forma que s'assegure una quantitat adient residual per a tot el conjunt.
Dels resultats obtinguts hom remetrà informes setmanals de l'estat de cloració de l'aigua, a la Delegació Territorial de la Salut de la província en què radique el municipi en qüestió, així com una còpia a l'Alcaldia.
En cas de no trobar nivells de clor residual acceptables, immediatament serà comunicada aquesta situació tant a l'Alcaldia com a la Delegació Territorial.
2. Realitzaran una inspecció mensual de tots i cada un dels abastaments d'aigua de consum públic.
La inspecció inclourà, com a mínim:
a) L'examen dels llibres de registre d'abastament (anàlisi química, bacteriológica i d'incidències), en què haurà de comprovar-se que efectivament s'hi han realitzat les anàlisis preceptives, per al volum de població abastida amb la periodicitat indicada, segons el Reial Decret 1423/82.
Alhora, hom comprovarà també que els paràmetres obtinguts en les anàlisis indicades estan inclosos dins dels considerats com a tolerables en el Reial Decret esmentat.
b) La comprovació que tots els elements que inclou el sistema hidràulic (captació, tractament, emmagatzament, distribució i control) responen adequadament a la normativa vigent, així com a les característiques que s'indicaren en els projectes que serviren de base per a la inscripció de l'abastament en el Registre Sanitari.
c) La presa de mostra representativa de l'aigua en el sistema de distribució.
d) L'anàlisi mínima de l'aigua presa, per a aquells abastaments la població abastida dels quals siga inferior a 50.000 habitants.
En aquelles que ultrapassen aquesta xifra, l’anàlisi a realitzar serà la "normal", segons la nomenclatura del Reial Decret 1423/82.
e) Prendre acta de la inspecció efectuada amb les observacions adients segons l'estat d'instal·lacions, personal, llibres, etc.
f) Si, com a resultat de la inspecció, s'hagués de donar alguna indicació al titular de l'abastament, per tal d'assegurar la perfecta garantia sanitària de les aigües, caldrà fer-ho deixant-ne constància escrita en el llibre d'incidències i ordres.
g) Si hom comprovàs l'existència d'anomalies, independentment de fer-ho constar en l'acta i el llibre, informarà immediatament tant l'Alcaldia del terme on radique l'abastament com la Direcció Territorial de Salut corresponent.
3. Els farmacèutics titulars, ultra les comunicacions que facen a les Delegacions Territorials en casos d'anomalia, hauran de confeccionar un informe-resum de la situació de cada un dels abastaments inclosos en el partit de què són titulars. Aquest informe haurà de tenir periodicitat semestral i serà remés a l'Alcaldia del municipi on radique l'abastament i a la Delegació Territorial corresponent.
Article nové
Les Delegacions Territorials de Salut de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball, dins l'àmbit provincial de les seues competències, exerciran les comeses següents:
1. Realitzaran visites d'inspecció a tots els abastaments existents, per tal que, almenys, siguen inspeccionats una vegada a l'any.
Per a abastaments que servesquen una població d'un màxim de 20.000 habitants, la periodicitat mínima serà anual.
Per a poblacions servides entre 20.000 i 50.000 habitants, la periodicitat mínima que s'hi estableix és de sis mesos i en aquells que ho facen a poblacions de més de 50.000 habitants la periodicitat serà trimestral.
2. Les visites d'inspecció que giren els facultatius de les Delegacions Territorials inclouran com a mínim. les comprovacions que s'indiquen en els apartats a) i b) de l'article vuité, punt dos.
Alhora, hom procedirà a la presa de mostres d'aigua, efectuant-ne una anàlisi "normal", segons la nomenclatura del Reial Decret 1423/82.
En els abastaments la població servida dels quals siga de 50.000 o més habitants, una de les quatre anàlisis que per any s'efectuen haurà de ser de les anomenades "completes" en el Reial Decret 1423/82.
Alhora, i amb una planificació que establirà la pròpia Delegació Territorial, hom procedirà en tots els abastaments d'aigua de consum públic, a una presa de mostra d'aigua de la xarxa i una anàlisi "completa", per tal que al llarg de 4 anys tots els abastaments hagen estat controlats, almenys, una vegada.
3. Les Delegacions Territorials, a la vista dels resultats obtinguts pels propis facultatius, així com pels municipals, hauran de confeccionar, semestralment, un informe complet i detallat de l'estat de tots els abastaments inclosos en l'àmbit territorial, que remetran a la Direcció General de Salut de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball. Independentment d'aquest informe periòdic, aquelles situacions d'especial importància que es produesquen en qualsevol abastament hauran de ser comunicades immediatament a la Direcció General.
4. Tant les visites efectuades pels facultatius de les Delegacions Territorials com les anàlisis que s'efectuen acreditaran taxes oficials, establertes en cada moment.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 12 de juliol de 1984.
El Conseller de Sanitat, Seguretat Social i Treball,
MIQUEL MILLANA I SANSATURIO
Veure annex

linea
Mapa web