Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 25/2005, de 4 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aproven els Estatuts reguladors de l'Agència Valenciana de Salut. [2005/1234]

(DOGV núm. 4941 de 08.02.2005) Ref. Base de dades 0645/2005

DECRET 25/2005, de 4 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aproven els Estatuts reguladors de l'Agència Valenciana de Salut. [2005/1234]
La Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, definix l'Agència Valenciana de Salut com l'eix de l'organització dels servicis sanitaris públics, amb la finalitat de coordinar totes les entitats administratives amb responsabilitats en el camp de la salut.
L'Agència Valenciana de Salut ha de buscar prioritàriament la major eficiència en la gestió dels seus recursos i la satisfacció dels ciutadans, beneficiaris del sistema.
L'Agència Valenciana de Salut va quedar constituïda per la llei esmentada i, per a l'efectivitat del seu funcionament, s'han d'aprovar els seus Estatuts reguladors.
El Decret 116/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat
El Decret 133/2004, de 3 de setembre, del Consell de la Generalitat, va establir l'estructura orgànica de la Presidència i de les conselleries de l'administració de la Generalitat i regula, en el títol VI, la relativa a la Conselleria de Sanitat.
És necessari que l'estructura de l'Agència Valenciana de Salut i les seues normes de funcionament estiguen en perfecta harmonia amb la resta de l'estructura, tant orgànica com funcional, de la Conselleria de Sanitat.
Este decret s'aprova després de la negociació amb les centrals sindicals més representatives presents en la Mesa Sectorial de Sanitat, d'acord amb el que preveu la Llei 9/1987, de 12 de juny, d'òrgans de representació, determinació de les condicions de treball i participació del personal al servici de les Administracions Públiques.
En atenció de totes estes consideracions, de conformitat amb el que establixen els articles 38 i 40 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, de Govern Valencià, i la disposició addicional segona de la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 4 de febrer de 2005,
DECRETE
Article únic
S'aproven els Estatuts reguladors de l'Agència Valenciana de Salut, d'acord amb el text articulat que figura com a annex del present decret.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Inici d'activitats de l'Agència Valenciana de Salut
L'Agència Valenciana de Salut iniciarà les activitats en el termini de tres mesos des de la data de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana d'este decret. En la mateixa data s'hi adscriuran, orgànicament i funcionalment, les direccions generals, les àrees i els servicis inclosos en els Estatuts i que fins eixa data depenien directament de la Secretaria Autonòmica per a l'Agència Valenciana de la Salut, d'acord amb el Decret 116/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, i l'Orde de 31 de juliol del 2003, del conseller de Sanitat, que el desplega.
A l'entrada en vigor del present decret, es constituirà el Consell d'Administració de l'Agència Valenciana de Salut, que assumirà les funcions previstes en els Estatuts de l'Agència.
Així mateix, es nomenaran el director gerent i els directors dels òrgans de gestió de l'Agència, que assumiran les funcions previstes en els Estatuts.
A partir de la constitució i nomenament dels òrgans rectors i de gestió de l'Agència, poden adoptar-se els acords necessaris per a configurar l'estructura i l'organització del seu
personal, d'acord amb el que establix la legislació corresponent en matèria de negociació col·lectiva i de personal.
Segona. Intervenció Delegada
Per a fer efectiva la funció interventora prevista en els articles 56 a 63 del text refós de la Llei de la Hisenda Pública de la Generalitat, aprovat pel Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, es constituirà la Intervenció Delegada corresponent en els termes fixats en el Decret 112/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
Tercera. Gestió i administració dels centres, servicis i establiments sanitaris
La gestió i administració dels centres, servicis i establiments sanitaris de protecció de la salut o d'atenció sanitària o sociosanitària pot dur-se a terme directament o indirectament, amb mitjans propis o aliens, públics o privats, per mitjà de qualssevol entitats admeses en dret, així com a través de la constitució de concessions administratives, consorcis, fundacions, empreses públiques o altres ens dotats de personalitat jurídica pròpia, i es poden establir, a més a més, acords o convenis amb persones o entitats públiques o privades i fórmules de gestió integrada o compartida.
Les entitats públiques constituïdes per a això i a l'empara de la Llei 15/1997, de 25 d'abril, sobre habilitació de noves formes de gestió del Sistema Nacional de la Salut, depenen de l'Agència Valenciana de Salut.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades totes les disposicions, d'un rang igual o inferior, que s'oposen al que preveu la present norma, i, en especial, els articles 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8 de l'Orde de 31 de juliol de 2003, del conseller de Sanitat, per la qual es desplega el Decret 116/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller de Sanitat per a dictar totes les disposicions que demanen el desplegament i l'execució del present decret.
Segona
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 4 de febrer de 2005
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Sanitat,
VICENTE RAMBLA MOMPLET
ANNEX
ESTATUTS DE L'AGÈNCIA VALENCIANA DE SALUT
CAPÍTOL I
Naturalesa jurídica i funcions
Article 1. Naturalesa jurídica
L'Agència Valenciana de Salut va ser creada per la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, per a dur a terme una gestió i administració adequades del Sistema Valencià de Salut i de la prestació sanitària de la Comunitat Valenciana.
L'Agència Valenciana de Salut és un organisme autònom, de caràcter administratiu, de la Generalitat, adscrit a la Conselleria de Sanitat, dotat de personalitat jurídica pròpia i capacitat plena per al compliment dels seus fins, que es regix per la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, i pel que disposen estos estatuts.
Article 2. Funcions
2.1. Per a la consecució dels seus objectius, l'Agència Valenciana de Salut té les funcions següents:
a) Establir i aplicar els criteris generals de coordinació de tots els recursos i mitjans sanitaris públics de la Comunitat Valenciana.
b) Establir acords, convenis i concerts per a la prestació dels servicis, amb vista a la utilització adequada dels recursos sanitaris públics, i l'establiment de fórmules de gestió integrada o compartida amb entitats públiques i privades.
c) Analitzar i proposar a la Conselleria de Sanitat la constitució de fórmules organitzatives per a la provisió i gestió dels servicis sanitaris, com també la d'entitats amb personalitat jurídica pròpia per a la consecució d'eixa finalitat, atenent, especialment, la configuració de mecanismes de coordinació amb l'estructura de salut pública a fi que en el concepte integral d'assistència sanitària es normalitzen les actuacions destinades a la promoció de la salut, l'educació per a la salut i la prevenció de la malaltia, definint amb claredat en la cartera de servicis assistencials els destinats a este fi.
d) Autoritzar i desenvolupar en els seus centres la creació de noves unitats/fórmules organitzatives com són les àrees clíniques i les unitats de gestió clínica, de conformitat amb el que disposen els articles 41 a 45 de la Llei 3/2003, de 6 febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, i la normativa que es dicte per a desplegar-la.
e) Proposar l'establiment, revisió i modificació dels preus i les tarifes per la prestació i concertació dels servicis sanitaris.
f) Proposar els requisits i les condicions mínims, bàsics i comuns aplicables a concerts per a la prestació de servicis sanitaris.
g) Proposar criteris d'actuació als servicis i centres adscrits funcionalment a l'Agència Valenciana de Salut, en tot el que es referix a la coordinació amb el dispositiu sanitari públic.
h) Realitzar propostes d'instruccions, circulars i ordes de servici, en les matèries de la seua competència.
2.2. L'Agència Valenciana de Salut, en l'exercici de les seues funcions o competències sobre la gestió i administració del sistema de salut i de la prestació sanitària a la Comunitat Valenciana, en concurrència i coordinació amb les altres administracions competents en la matèria, exercix les potestats administratives necessàries per al compliment de la seua missió o finalitat, d'acord amb la legislació vigent aplicable.
Article 3. Pla de gestió
L'Agència Valenciana de Salut establirà, com a procediment dirigit a l'eficàcia i eficiència amb els seus centres dependents, plans de gestió específics i es constituirà com a instrument de treball en el qual es vinculen de forma directa i contractual les relacions entre l'Agència i els centres provisors.
El pla de gestió suposa un estímul i un compromís per a l'eficiència dels centres sanitaris, ja que permet aclarir objectius i promoure una competència, regulada contínuament per l'autoritat sanitària competent, entre els diversos agents.
El pla de gestió ha d'incloure:
– L'objecte de cobertura.
– Activitat que s'ha de desenvolupar i volum de l'activitat.
– Paràmetres de mesura de la qualitat dels servicis prestats.
– Manera d'avaluació i control.
– Fixació del termini per al compliment.
– Pressupost assignat a objectius i incentius per a aconseguir-los.
CAPÍTOL II
Estructura i organització
Article 4. Estructura
L'organització de l'Agència Valenciana de Salut s'estructura en òrgans centrals i en òrgans perifèrics.
Secció 1ª
Òrgans centrals de l'Agència Valenciana de Salut
Article 5. Òrgans centrals
Són òrgans centrals de l'Agència Valenciana de Salut:
– El Consell d'Administració.
– El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana.
– El director gerent.
– Els òrgans de gestió, que són:
a) El director general de Recursos Humans.
b) El director general de Recursos Econòmics.
c) El director general d'Assistència Sanitària.
d) El director general de Farmàcia i Productes Sanitaris.
e) El director general de Qualitat i Atenció al Pacient.
g) El director general d'Atenció a la Dependència.
Article 6. El Consell d'Administració de l'Agència Valenciana de Salut
6.1. El Consell d'Administració de l'Agència Valenciana de Salut és l'òrgan superior de direcció i govern de l'Agència Valenciana de Salut.
El Consell d'Administració està format per:
– El conseller de Sanitat, que en serà el president.
– El director gerent de l'Agència Valenciana de Salut, que en serà el vicepresident primer.
– El secretari autonòmic de Sanitat o el subsecretari de la Conselleria de Sanitat, que en serà el vicepresident segon.
– Onze vocals, dels quals:
* Un en representació de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
* Dos en representació de la Conselleria de Sanitat.
* Tres en representació dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
* Tres en representació dels departaments de salut.
* Un en representació de les organitzacions sindicals més representatives de la Comunitat Valenciana.
* Un en representació de les organitzacions empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana.
El conseller de Sanitat, a proposta de cada una de les representacions que el componen, fa els nomenaments i cessaments dels vocals del Consell d'Administració. La condició de membre del Consell d'Administració és incompatible amb qualsevol vinculació amb empreses o servicis relacionats amb el subministrament de material sanitari o farmacèutic.
Entre el personal de l'agència es designarà el secretari del consell.
6.2. Corresponen al Consell d'Administració de l'Agència Valenciana de Salut les funcions següents:
– La planificació estratègica dels recursos i mitjans adscrits a l'agència.
– Fixar els criteris d'actuació de l'Agència Valenciana de Salut, d'acord amb les directrius de la Generalitat, i establir els criteris generals de coordinació de tots els recursos i mitjans sanitaris públics de la Comunitat Valenciana, en especial els referents a l'ordenació territorial.
– Controlar la gestió de l'Agència Valenciana de Salut.
– Aprovar la proposta d'avantprojecte de pressupost d'ingressos i despeses anuals de l'agència i elevar-la a la Conselleria de Sanitat.
– Establir els acords, convenis i concerts per a la prestació dels servicis, tenint sempre en compte, abans, la utilització òptima dels recursos sanitaris públics.
– Proposar a la Conselleria de Sanitat, perquè l'eleve al Consell de la Generalitat, la constitució de fórmules organitzatives adscrites a l'Agència Valenciana de Salut, per a la provisió i gestió dels servicis sanitaris.
– Aprovar la proposta d'inversions de l'Agència Valenciana de Salut.
– Aprovar, prèviament, la licitació pública dels contractes que, per la tipologia i/o l'import econòmic, reglamentàriament es determinen.
– Proposar a la Conselleria de Sanitat els preus i tarifes per la prestació i concertació dels servicis sanitaris, així com la modificació i revisió.
– Proposar a la Conselleria de Sanitat els requisits i les condicions mínims, bàsics i comuns aplicables als concerts per a la prestació de servicis sanitaris amb mitjans aliens, així com les condicions econòmiques.
– Aprovar propostes d'instruccions, circulars i ordes de servici en les matèries de la seua competència.
– Proposar a la Conselleria de Sanitat el nomenament i cessament dels càrrecs directius de l'Agència Valenciana de Salut, fer l'Avaluació i el control de la gestió en matèria de personal i l'aprovació de les propostes de plantilles o relacions de llocs de treball i convocatòries públiques periòdiques del personal de l'agència.
– Aprovar la memòria anual de gestió de l'agència.
– Proposar a la Conselleria de Sanitat els representants de l'agència en els Consells de Salut dels Departaments de Salut.
– Aprovar el reglament de funcionament intern dels Consells de Direcció dels Departaments de Salut.
– Qualsevol altra competència de l'Agència Valenciana de Salut no atribuïda a cap altre dels seus òrgans.
6.3. El Consell d'Administració es reunirà, en sessió ordinària, almenys una vegada cada quatre mesos, i sempre que el convoque el president, o quan ho sol·liciten un mínim de quatre membres per a decidir sobre les qüestions que estos proposen. Esta convocatòria també la fa el president. Des de la sol·licitud fins a la reunió no han de transcórrer més de 15 dies.
La convocatòria de reunió es farà per escrit, amb antelació suficient i amb l'orde del dia.
El Consell d'Administració ha d'aprovar el seu reglament de funcionament, d'acord amb la normativa vigent.
Article 7. El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana
7.1. A fi de promoure la participació comunitària en el Sistema Sanitari Valencià, existix el Consell de Salut de la Comunitat Valenciana, com a òrgan superior col·legiat de caràcter consultiu.
7.2. El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana està format per:
– Nou vocals en representació de la Generalitat, designats pel conseller de Sanitat.
– Sis vocals en representació dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
– Un vocal per cada una de les organitzacions sindicals amb representació en la Mesa Sectorial de Sanitat.
– Sis vocals a proposta de les organitzacions empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana, dels quals tres seran proposats entre les organitzacions empresarials més representatives en l'àmbit sanitari de la Comunitat Valenciana.
– Quatre vocals en representació de les organitzacions de consumidors, usuaris i veïns més representatives de la Comunitat Valenciana.
– Tres vocals en representació dels col·legis professionals sanitaris de la Comunitat Valenciana.
El conseller de Sanitat, a proposta de les entitats i organismes representats, nomena i cessa els vocals del Consell de Salut, per un període màxim de quatre anys, i poden ser designats novament per a altres períodes. Entre els seus membres, el Consell de Salut de la Comunitat Valenciana designarà un president, un vicepresident i un secretari.
7.3. Les funcions del Consell de Salut de la Comunitat Valenciana són les següents:
– Informar sobre l'avantprojecte de Pla de Salut de la Comunitat Valenciana i conéixer-ne el grau d'execució.
– Proposar a la Conselleria de Sanitat, perquè l'aprove, el reglament de funcionament propi.
– Conéixer la proposta de l'avantprojecte de pressupost de l'Agència Valenciana de Salut i fer-hi un informe.
– Conéixer la memòria anual de l'Agència Valenciana de Salut i fer-hi un informe.
– Conéixer les propostes de modificació territorial dels departaments de salut i fer-hi un informe.
– Conéixer els convenis, acords o concerts que establisca la Conselleria de Sanitat amb altres entitats o administracions, en assumptes sanitaris.
– Qualsevol altra funció que se li atribuïsca legalment o reglamentàriament.
7.4. En el procediment d'adopció d'acords, el Consell se subjectarà a les normes bàsiques de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, relatives als òrgans col·legiats, sense perjuí del que dispose el seu reglament.
El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana es reunirà, com a mínim, cada sis mesos, i quan ho acorde el president, o després de la sol·licitud d'una tercera part dels membres, o a sol·licitud del conseller de Sanitat. Totes les convocatòries s'han de fer per escrit, acompanyades dels temes de l'orde del dia que s'hagen de tractar i amb l'antelació suficient.
Tots els acords es prenen per majoria simple dels membres presents i el vot del president dirimix en casos d'empat.
La Conselleria de Sanitat ha de facilitar els mitjans materials i personals, així com la documentació necessària per al compliment de les funcions que té encomanades el Consell de Salut.
Article 8. El director gerent de l'Agència Valenciana de Salut
8.1. El director gerent de l'Agència Valenciana de Salut n'exercix la direcció i gestió, d'acord amb les directrius dictades pel Consell d'Administració.
És nomenat pel Consell de la Generalitat, a proposta del conseller de Sanitat, després d'haver escoltat el Consell d'Administració de l'Agència Valenciana de Salut, i té el rang de secretari autonòmic.
8.2. Les funcions del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut són les següents:
– Complir i fer complir les disposicions del Consell d'Administració i de la Conselleria de Sanitat en les matèries de la seua competència.
– Proposar al Consell d'Administració, perquè els aprove, els projectes relatius a programes d'actuació i d'inversions generals, la proposta de l'avantprojecte de pressupost, l'estat de comptes i els documents relatius a la gestió econòmica i comptable.
– Proposar al Consell d'Administració, perquè els aprove, l'establiment i l'actualització d'acords, convenis i concerts per a la prestació de servicis i l'establiment de fórmules de gestió integrada o compartida amb entitats públiques i privades.
– Proposar al Consell d'Administració, perquè els aprove, els criteris d'actuació quant als centres i servicis adscrits funcionalment a l'Agència Valenciana de Salut, pel que fa a la seua coordinació amb el dispositiu sanitari públic.
– Proposar al Consell d'Administració la memòria anual de l'Agència perquè l'aprove.
– Elevar al Consell d'Administració la proposta de preus i tarifes per la prestació i concertació dels servicis sanitaris, així com la de modificació i revisió.
– Avaluar els òrgans, servicis i activitats de l'Agència Valenciana de Salut, sense perjuí de les competències que té la Conselleria de Sanitat en esta matèria.
– Dictar instruccions, circulars i ordes de servici relatives a matèries de la seua competència i a l'organització i funcionament de l'Agència Valenciana de Salut, d'acord amb les directrius del Consell d'Administració i de la Conselleria de Sanitat.
– Actuar com a òrgan de contractació de l'Agència, sense perjuí de les competències del Consell d'Administració.
– Autoritzar i proposar despeses i pagaments de l'Agència Valenciana de Salut.
– Elevar el nomenament i el cessament dels càrrecs directius de l'Agència Valenciana de Salut al Consell d'Administració, el qual els comunicarà a la Conselleria de Sanitat perquè, si és el cas, els aprove.
– Exercir la direcció del personal de l'Agència Valenciana de Salut; la selecció, nomenament i provisió de places, així com la contractació del personal de l'Agència a què es referix l'article 20 d'estos Estatuts.
– Exercir les funcions que corresponguen a l'Agència Valenciana de Salut en relació amb el seu patrimoni. És necessària l'aprovació prèvia del Consell d'Administració dels actes de gravamen o disposició sobre béns immobles.
– Exercir les competències que se li atribuïsquen reglamentàriament o que el Consell d'Administració hi delegue, d'acord amb la normativa reglamentària esmentada.
– El director gerent de l'Agència Valenciana de Salut pot delegar els directors gerents dels departaments de salut per a algunes de les seues funcions, en tot allò que faça referència als seus àmbits territorials d'actuació, amb l'autorització prèvia del Consell d'Administració de l'agència.
8.3. Directament dependents del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut hi ha la Direcció General de Recursos Humans, la Direcció General de Recursos Econòmics, la Direcció General d'Assistència Sanitària, la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris, la Direcció General de Qualitat i Atenció al Pacient i la Direcció General d'Atenció a la Dependència.
8.4. Depenen directament del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut els directors d'Assistència Sanitària de Zona, amb naturalesa estatutària, i amb les funcions previstes en el Decret 215/1999, de 9 de novembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es va crear la figura del director d'Assistència Sanitària de Zona.
8.5. Depenen del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut, com a suport tècnic, l'Àrea de Coordinació i Planificació i l'Àrea d'Informàtica, Telecomunicacions i Organització.
8.6. L'Àrea de Coordinació i Planificació exercix les funcions següents:
– Coordinar amb la resta d'òrgans directius i unitats de l'agència, sota la supervisió immediata del director gerent, les directrius marcades en matèries pròpies.
– Planificar, sota la supervisió immediata del director gerent, els objectius, les finalitats i les actuacions que s'han de seguir en el seu àmbit.
– Recopilar, elaborar i analitzar informació i documentació, a fi d'assistir l'òrgan directiu de l'agència.
– Preparar estudis i informes tècnics sobre les matèries pròpies de l'agència.
– Donar suport, informar i assessorar el director gerent, així com qualsevol altra funció que este li encomane expressament.
8.6.1. De l'Àrea de Coordinació i Planificació depén el Servici d'Anàlisi de Sistemes d'Informació Sanitària, que té encomanades les funcions següents:
– Fer l'anàlisi de les dades generades pels sistemes d'informació sanitària.
– Elaborar els indicadors de gestió sanitària.
– Fer l'anàlisi i l'avaluació dels processos assistencials.
– Elaborar i fer el seguiment d'indicadors d'activitat i gestió.
– Col·laborar en la implantació i seguiment del Sistema d'Informació Econòmica en tots els centres de gestió i l'anàlisi de les dades obtingudes a través d'este sistema.
– Impulsar la utilització de sistemes i tecnologies de la informació en els servicis centrals i en els centres sanitaris.
8.7. L'Àrea d'Informàtica, Telecomunicacions i Organització és la unitat que dirigix i impulsa l'ús de les tecnologies i sistemes d'informació i les telecomunicacions, així com l'optimització i normalització dels procediments de treball, i exercix les funcions següents:
– Definir estratègies, planificar, normalitzar, ordenar i supervisar actuacions en relació amb els sistemes d'informació i comunicació.
– Definir estratègies, planificar, normalitzar, ordenar i supervisar actuacions en relació amb la racionalització administrativa.
– Planificar i controlar les inversions en tecnologies de la informació.
– Ordenar, planificar, desplegar i gestionar les comunicacions de veu i dades, seguint les normes i orientacions generals de la Generalitat.
L'Àrea d'Informàtica, Telecomunicació i Organització queda estructurada en els servicis següents:
8.7.1. Servici de Sistemes i Comunicacions, que té les funcions següents:
– Impulsar la utilització de sistemes i tecnologies de la informació.
– Vetlar per la gestió operativa dels equips informàtics, bases de dades, xarxes locals i sistemes de seguretat en este àmbit.
– Assegurar el funcionament operatiu dels equips informàtics a tots els nivells: llocs de treball, servidors departamentals, corporatius i els que donen suport a projectes comuns als centres sanitaris.
– Impulsar i vetlar pel funcionament correcte de les xarxes de comunicacions, tant de veu com de dades, de la xarxa sanitària valenciana, en coordinació amb la Direcció General de Telecomunicacions i Investigació.
– Desenvolupar, implantar i vigilar els mecanismes de seguretat necessaris per a assegurar els sistemes informàtics sanitaris.
– Administració de sistemes de gestió de bases de dades necessàries per a donar suport a les aplicacions informàtiques existents i a les de nou desplegament.
– Crear i mantindre al dia l'inventari de recursos informàtics (tant de físics com de lògics).
8.7.2. El Servici d'Organització i Sistemes d'Informació, que exercix les funcions següents:
– Racionalitzar i normalitzar els procediments administratius i mètodes de treball seguint les orientacions generals de la Generalitat.
– Servir com a òrgan de comunicació i enllaç amb el Prop.
– Impulsar i coordinar funcionalment la implantació de sistemes d'informació en els centres sanitaris, cuidant-ne l'harmonització i compatibilitat.
– Impulsar projectes d'implantació de sistemes d'informació en l'àmbit de la salut i vetlar per la seua gestió operativa.
– Coordinar el servidor web (orientat al ciutadà), i crear i desenvolupar la Intranet (orientada al personal propi).
Article 9. La Direcció General de Recursos Humans
La Direcció General de Recursos Humans s'estructura en les unitats següents:
Àrea de Recursos Humans:
– Servici de Gestió de Personal.
– Servici de Selecció i Provisió de Personal.
– Servici de Plantilles i Registre de Personal.
– Servici de Règim Jurídic de Personal.
– Servici de Relacions Sindicals i Condicions de Treball.
9.1. Correspon a l'Àrea de Recursos Humans, directament dependent del director general de Recursos Humans, planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar les unitats següents:
9.1.1. El Servici de Gestió de Personal, que exercix les funcions següents:
– Tramitar els expedients disciplinaris, les situacions administratives i les incidències d'assumptes referents al personal de l'Agència Valenciana de Salut.
– Fer totes les funcions de gestió de personal que li siguen encomanades.
9.1.2. El Servici de Selecció i Provisió de Personal, que exercix les funcions següents:
– Fer la tramitació dels processos de selecció i provisió de places en execució de les ofertes d'ocupació pública.
– Elaborar i fer el seguiment de les distintes convocatòries per a la provisió de llocs de treball de l'Agència Valenciana de Salut.
– Fer els nomenaments i la contractació del personal del sector sanitari.
– Fer els nomenaments i els cessaments del personal directiu de les institucions sanitàries.
– Fer la gestió de les adscripcions provisionals reglamentàries del personal d'institucions sanitàries.
– Tramitar i resoldre els recursos interposats en matèria de selecció i provisió contra els actes dictats pels tribunals i les comissions d'avaluació.
9.1.3. El Servici de Plantilles i Registre de Personal, que exercix les funcions següents:
– Classificar els llocs de treball.
– Gestionar el registre de personal d'institucions sanitàries, efectuant el control dels actes o resolucions que afecten la vida administrativa d'este personal.
– Elaborar i modificar les plantilles preceptives i, si és el cas, les relacions de llocs de treball de naturalesa funcionarial d'institucions sanitàries.
– Elaborar les propostes de relacions de places que s'han d'incloure en les convocatòries de selecció i provisió per a la cobertura oportuna.
– Fer el seguiment i l'estudi de l'absentisme laboral a través de la informació rebuda dels centres.
9.1.4. El Servici de Règim Jurídic de Personal, que exercix les funcions següents:
– Assessorar els òrgans que efectuen la negociació col·lectiva en la Mesa Sectorial de Sanitat.
– Estudiar i fer l'informe preceptiu de les convocatòries i ofertes de qualsevol tipus de personal d'institucions sanitàries.
– Emetre els informes en matèria de règim jurídic de personal d'institucions sanitàries.
– Tramitar les reclamacions prèvies i els expedients d'incompatibilitats del personal de les institucions sanitàries, i els recursos interposats en matèria de personal d'institucions sanitàries contra actes dictats per òrgans de l'Agència Valenciana de Salut.
– Assessorar en matèria de règim jurídic, respecte a les normes i instruccions relatives a tots els aspectes relacionats amb el personal d'institucions sanitàries.
9.1.5. El Servici de Relacions Sindicals i Condicions de Treball, que exercix les funcions següents:
– Executar la política de relacions sindicals amb les organitzacions sindicals o òrgans de representació del personal del sector sanitari.
– Prestar el suport administratiu a la secretaria de la Mesa Sectorial de Sanitat.
– Estudiar, analitzar i proposar el règim retributiu del personal de les institucions sanitàries.
– Establir criteris homogenis respecte a l'aplicació del règim retributiu, especialment quant a les reclamacions formulades en estes matèries.
– Estudiar i elaborar instruccions relatives a jornada, horari, permisos, vacances i llicències per a l'aplicació homogènia en els centres respectius.
– Coordinar i realitzar el seguiment dels sistemes implantats per a la selecció de personal amb vinculació amb caràcter temporal d'institucions sanitàries, així com la resolució dels recursos i reclamacions que es plantegen en esta matèria.
Article 10. La Direcció General de Recursos Econòmics
La Direcció General de Recursos Econòmics s'estructura en les unitats següents:
–Servici de Coordinació i Planificació de Recursos Econòmics.
–Servici d'Aprovisionament.
–Àrea de Recursos Econòmics:
* Servici de Gestió Econòmica.
* Servici de Gestió Pressupostària.
* Servici d'Anàlisi de Costos i Facturació.
–Àrea d'Infraestructura i Manteniment:
* Servici d'Infraestructures.
* Servici de Manteniment.
10.1. Directament dependent del director general de Recursos Econòmics s'adscriu el Servici de Coordinació i Planificació de Recursos Econòmics, que exercix les funcions següents:
– Coordinar amb la resta d'òrgans directius i unitats de l'Agència Valenciana de Salut, sota la supervisió immediata del director general de Recursos Econòmics, les directrius marcades en matèries de recursos econòmics.
– Planificar, sota la supervisió immediata del director general de Recursos Econòmics, els objectius, les finalitats i les actuacions que s'han de seguir.
– Donar suport, informar i assessorar el director general de Recursos Econòmics, així com qualsevol altra funció que este encomane expressament.
10.2. Directament dependent del director general de Recursos Econòmics s'adscriu el Servici d'Aprovisionament, que exercix les funcions següents:
– Preparar i tramitar els contractes de subministraments i servicis en els quals per la similitud de l'objecte o per l'obtenció de millors condicions, siga convenient la contractació centralitzada per a tot l'àmbit de l'Agència Valenciana de Salut, així com la resta d'expedients de contractació de l'agència.
– Dictar les instruccions oportunes sobre normalització de productes, n'estiga centralitzada o no l'adquisició.
– Establir els criteris d'emmagatzemtge de productes amb les institucions sanitàries.
– Coordinar els procediments de contractació dels centres de gestió referits a l'aprovisionament de productes i servicis.
– Efectuar la tramitació i el seguiment econòmic dels convenis i concerts.
10.3. Correspon a l'Àrea de Recursos Econòmics, directament dependent del director general de Recursos Econòmics, planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar les unitats següents:
10.3.1. El Servici de Gestió Econòmica, que exercix les funcions següents:
– Executar la gestió econòmica i comptable del pressupost de despeses dels distints òrgans i unitats de l'Agència Valenciana de Salut, tramitant els documents administratius corresponents.
– Gestionar la nòmina del personal adscrit a l'Agència Valenciana de Salut.
– Elaborar procediments de coordinació en matèria econòmica entre els distints centres de gestió de l'Agència Valenciana de Salut.
– Programar, controlar, seguir i gestionar l'execució de les inversions de l'Agència Valenciana de Salut.
10.3.2. El Servici de Gestió Pressupostària, que exercix les funcions següents:
– Elaborar, realitzar el seguiment i gestionar el pressupost dels distints òrgans i unitats de l'Agència Valenciana de Salut.
– Elaborar els procediments de gestió de la nòmina del personal d'institucions sanitàries en els àmbits d'incidències, contingències fiscals i quotes socials.
– Gestionar i realitzar la coordinació d'ingressos pressupostaris.
– Estudiar, valorar i aplicar els resultats dels dissenys i estratègies planificades sobre la gestió dels centres de l'Agència Valenciana de Salut.
10.3.3. El Servici d'Anàlisi de Costos i Facturació, que exercix les funcions següents:
– Impulsar la implantació en tots els centres dels sistemes d'informació que permeten identificar els costos de l'assistència sanitària.
– Elaborar les anàlisis de costos obtinguts i proposar mesures d'actuació per a garantir una eficiència major.
– Impulsar i supervisar la facturació de servicis a pacients, tant desplaçats com la resta de casos, i amb finalitat informativa.
10.4. Corresponen a l'Àrea d'Infraestructura i Manteniment, directament dependent del director general de Recursos Econòmics, les funcions següents:
– Tramitar, realitzar el seguiment i controlar els expedients de contractació d'obres, i les seues assistències tècniques, instal·lacions i equipaments. Per a això hi haurà una unitat de contractació.
– Tramitar els expedients de cessió de terrenys i immobles destinats a ús sanitari.
– Fer el seguiment i el control de les distintes fases d'execució de les obres contractades.
Correspon a l'Àrea d'Infraestructura i Manteniment, directament dependent del director general de Recursos Econòmics, planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar les unitats següents:
10.4.1. El Servici d'Infraestructures, que exercix les funcions següents:
– Redactar i supervisar, si és el cas, els projectes tècnics d'execució d'obres i instal·lacions.
– Fer el seguiment, el control i l'aprovació, si és el cas, de l'execució de les obres i les inversions gestionades per l'Agència Valenciana de Salut.
10.4.2. El Servici de Manteniment, que exercix les funcions següents:
– Gestionar i coordinar el manteniment de les infraestructures dels centres sanitaris.
– Impulsar nous procediments, modalitats i tècniques de manteniment dels centres sanitaris que en garantisquen en tot moment l'optimació.
Article 11. La Direcció General d'Assistència Sanitària
La Direcció General d'Assistència Sanitària s'estructura en les unitats següents:
–Àrea de Concerts i Tecnologia Sanitària:
* Servici de Tecnologia Sanitària i Telemedicina.
* Servici de Concerts.
–Àrea d'Assistència Sanitària:
* Servici de Recursos Assistencials.
* Servici d'Assistència Sanitària Urgent i Emergències.
* Servici de Protocol·lització i Integració Assistencial.
* Servici de Gestió Clínica i Desenvolupament Professional.
* Servici de Coordinació de Programes Especials.
* Servici de Desenvolupament de Ferramentes per a la Gestió.
11.1. Correspon a l'Àrea de Concerts i Tecnologia Sanitària, directament dependent del director general d'Assistència Sanitària, planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar les unitats següents:
11.1.1. El Servici de Tecnologia Sanitària i Telemedicina, que exercix les funcions següents:
– Detectar les necessitats d'inversió en equipament, proposta del pla anual d'inversions i proposta de dotacions bàsiques.
– Fer el seguiment informatitzat d'incidències en equips d'electromedicina.
– Fer la implantació de sistemes de telemedicina.
11.1.2. El Servici de Concerts, que exercix les funcions següents:
– Fer les propostes dels concerts i convenis amb centres i servicis privats o públics aliens a la xarxa de l'Agència Valenciana de Salut.
– Fer el control de l'activitat sanitària concertada.
– Fer el control assistencial, tràmit i autorització de la derivació de pacients a centres i servicis sanitaris no concertats.
11.2. Correspon a l'Àrea d'Assistència Sanitària, directament dependent del director general d'Assistència Sanitària, planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar les unitats següents:
11.2.1. El Servici de Recursos Assistencials, que tindrà encomanades les funcions següents:
– Gestionar i planificar els recursos assistencials, proposant-ne l'adequació per a la prestació correcta dels servicis sanitaris.
– Desenvolupar la cartera de servicis del catàleg de prestacions dels centres sanitaris amb la finalitat d'aportar informació al ciutadà de tots els recursos.
– Gestionar i fer la promoció de programes en funció de les atencions d'infermeria que s'han de fer.
– Elaborar i analitzar els indicadors de càrrega de treball del personal.
– Control d'activitat assistencial.
11.2.2. El Servici d'Assistència Sanitària Urgent i Emergències, que té encomanades les funcions següents:
– Gestionar el programa d'atenció urgent per a les grans ciutats.
– Coordinar els centres d'informació i la coordinació d'urgències.
– Exercir les funcions derivades del Pla director d'Urgències amb incidència especial en el transport sanitari i gestionar el programa d'emergències mèdiques.
11.2.3. El Servici de Protocol·lització i Integració Assistencial, que té encomanades les funcions següents:
– Elaborar protocols i guies de pràctica clínica.
– Elaborar i gestionar programes d'integració assistencial, a fi de facilitar l'accessibilitat al sistema.
– Potenciar el desenvolupament i l'homogeneïtzació d'alternatives assistencials: atenció domiciliària, cirurgia sense ingrés, hospital de dia.
11.2.4. El Servici de Gestió Clínica i Desenvolupament Professional, que té encomanades les funcions següents:
– Desplegar instruments per a potenciar la gestió clínica en els centres sanitaris.
– Desplegar i avaluar fórmules de gestió d'integració dels recursos assistencials: àrees clíniques, unitats de gestió clínica i noves unitats organitzatives.
– Desplegar i avaluar sistemes de desenvolupament professional als professionals dirigits a aconseguir l'excel·lència en l'assistència.
– Desplegar i implantar la gestió per processos.
– Desplegar i fer el seguiment de contractes de gestió.
11.2.5. El Servici de Coordinació de Programes Especials, que exercix les funcions següents:
– Desplegar i impulsar programes dirigits a problemes de salut emergents.
– Desplegar i impulsar programes dirigits a problemes de salut susceptibles de diagnòstic i tractament per l'avanç de les noves tecnologies.
– Elaborar els protocols dirigits a la posada en marxa d'eixos programes.
11.2.6. El Servici de Desenvolupament de Ferramentes per a la Gestió, que exercix les funcions següents:
Desplegar, dissenyar, impulsar i mantindre funcionalment les ferramentes per a dur a terme una atenció amb nivells màxims de qualitat.
11.3. Depén directament del director general d'Assistència Sanitària el director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana, al qual es fa referència en l'Orde de 20 de gener del 2003, de la Conselleria de Sanitat, que fa de coordinador autonòmic. El Registre de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana queda integrat en la coordinació autonòmica.
Article 12. La Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris
La Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris s'estructura en les unitats següents:
Àrea de Farmàcia:
–Servici de Provisió i Assistència Farmacèutica.
–Servici de Prestacions Complementàries.
12.1. L'Àrea de Farmàcia depén directament del director general de Farmàcia i Productes Sanitaris i li correspon planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar les unitats següents:
12.1.1. El Servici de Provisió i Assistència Farmacèutica, que té encomanades les funcions següents:
– Centralitzar la informació referent a assajos clínics autoritzats, així com el control de la publicitat i tècniques de promoció de medicaments.
– Elaborar, revisar i supervisar els concerts amb proveïdors en matèria de medicaments.
– Distribuir i fer el control de segells oficials i talonaris de receptes oficials de l'Agència Valenciana de Salut.
– Fomentar activitats d'ús racional del medicament i d'atenció farmacèutica.
– Impulsar una guia farmacoterapèutica bàsica i dinàmica, que servisca de referent per a la implantació en totes les àrees de salut a través de les comissions farmacoterapèutiques.
– Potenciar l'activitat del Centre Autonòmic Valencià d'Informació de Medicaments.
– Gestionar, coordinar i avaluar les prestacions farmacèutiques en Atenció Primària, Atenció Especialitzada i Atenció Sociosanitària.
– Analitzar l'oferta de productes farmacèutics inclosos en la prestació farmacèutica.
– Estudiar, efectuar el seguiment i incorporar els medicaments en els concursos públics a través de la Central de Compres.
– Gestionar els assajos clínics.
– Autoritzar administrativament els estudis postautorització.
12.1.2. El Servici de Prestacions Complementàries, que exercix les funcions següents:
– Gestionar i coordinar les prestacions ortopèdiques, reintegrament de despeses i transport sanitari no concertat.
– Realitzar l'autorització de dietes d'estada per assistència sanitària.
– Tramitar les qüestions relatives a convenis internacionals.
– Realitzar l'autorització a les empreses per als servicis de prevenció de l'assistència mèdicofarmacèutica als treballadors.
– Elaborar, revisar i supervisar els concerts amb proveïdors en matèria de productes sanitaris.
Article 13. La Direcció General de Qualitat i Atenció al Pacient
La Direcció General de Qualitat i Atenció al Pacient s'estructura en les unitats següents:
Àrea de Qualitat i Atenció al Pacient:
–Servici de Qualitat Assistencial.
–Servici de Coordinació de l'Atenció al Pacient.
–Servici de Comunicació amb el Pacient.
13.1. L'Àrea de Qualitat i Atenció al Pacient depén directament del director general de Qualitat i Atenció al Pacient i li correspon planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar les unitats següents:
13.1.1. El Servici de Qualitat Assistencial, que té encomanades les funcions següents:
– Establir els mecanismes i criteris per a l'avaluació continuada de la qualitat de centres, unitats i processos.
– Promoure l'acreditació i el reconeixement extern dels centres i unitats assistencials i la gestió basada en l'excel·lència.
– Identificar necessitats de sistemes de qualitat i implantar-ne.
– Elaborar informació contrastada sobre qualitat de servicis, perquè la utilitzen els professionals i la conega el públic.
– Promoure la potenciació dels principis de la medicina basada en l'evidència, orientant les actuacions cap a la millora de la pràctica assistencial.
– Instaurar un sistema d'indicadors de qualitat per a control i avaluació de processos.
13.1.2. El Servici de Coordinació de l'Atenció al Pacient, que té encomanades les funcions següents:
– Avaluar el nivell de satisfacció dels usuaris dels servicis sanitaris.
– Dissenyar, implantar i desenvolupar la Carta del Pacient de la Comunitat Valenciana.
– Coordinació d'associacions i voluntariat, convenis i subvencions.
– Elaborar materials i publicacions d'informació sanitària.
– Adaptar les infraestructures amb l'objecte de facilitar l'accés als servicis a persones amb discapacitat.
– Implantar i desenvolupar el Pla d'Humanització.
– Coordinar l'actuació dels Servicis d'Atenció i Informació al Pacient en el desenvolupament del Pla d'Humanització.
13.1.3. El Servici de Comunicació amb el Pacient, que té encomanades les funcions següents:
– Analitzar les causes de les queixes, els suggeriments, els agraïments i les reclamacions.
– Coordinar la comunicació dirigida al pacient.
– Millorar l'accés dels pacients als servicis sanitaris i la informació del ciutadà sobre els servicis i prestacions sanitàries.
– Facilitar el dret a la lliure elecció de metge i de centre.
– Facilitar els drets que es deriven de l'aplicació de la legislació vigent en matèria de drets i informació al pacient.
13.2 Amb independència de la seua adscripció a la Direcció General d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitària, de la Conselleria de Sanitat, i en aplicació del Decret 14/2002, de 8 de febrer, del Consell de la Generalitat, la col·laboració de l'Agència Valenciana de Salut amb l'Institut per a l'Acreditació i Avaluació de les Pràctiques Sanitàries, SA, s'articula a través del director general de Qualitat i Atenció al Pacient, amb la finalitat de contribuir de forma efectiva a la millora contínua de la qualitat i seguretat de l'assistència sanitària en l'àmbit dels centres dels quals és titular.
Article 14. La Direcció General d'Atenció a la Dependència
La Direcció General d'Atenció a la Dependència s'estructura en les unitats següents:
– Secretaria Tècnica del Comissionat per a l'Atenció i Prevenció de Drogodependències.
– Servici de Gestió.
– Servici de Salut Mental.
– Servici d'Assistència Sociosanitària.
14.1. La Secretaria Tècnica del Comissionat per a l'Atenció i Prevenció de Drogodependències, amb rang de servici, exercix les funcions següents:
– Dur a terme el manteniment dels sistemes d'informació en matèria de drogodependències i trastorns addictius.
– Dur a terme la prestació de servicis i la gestió dels centres d'atenció i prevenció de les drogodependències dels quals és titular la Generalitat.
– Coordinar els centres, servicis i programes assistencials i de prevenció que siguen finançats per la Conselleria de Sanitat.
– Fer la coordinació i el seguiment de les accions previstes en el Pla Autonòmic Valencià sobre Drogodependències i Altres Trastorns Addictius.
14.2. El Servici de Gestió exercix les funcions següents:
– Fer la preparació i la tramitació dels convenis, concerts i subvencions corresponents a les matèries assignades al director general.
– Tramitar els expedients administratius per a l'obtenció de l'acreditació i el registre dels centres i servicis d'atenció i prevenció de drogodependències.
– Tramitar els expedients en matèria sancionadora corresponents a la direcció general.
14.3. El Servici de Salut Mental té com a funcions la gestió i planificació dels centres, servicis i programes de salut mental, així com la coordinació del Pla director de Salut Mental de la Comunitat Valenciana.
14.4. El Servici d'Assistència Sociosanitària és la unitat encarregada d'impulsar una política sociosanitària en coordinació amb altres unitats del Consell de la Generalitat.
Secció 2ª
Els Departaments de Salut
Article 15. Els departaments de salut
El Sistema Sanitari Valencià s'ordena en departaments de salut, que equivalen a les àrees de salut previstes en la Llei General de Sanitat.
Els departaments de salut són les estructures fonamentals del Sistema Sanitari Valencià i també les demarcacions geogràfiques en què queda dividit el territori de la Comunitat Valenciana pel que fa a la sanitat.
S'estendrà la seua acció, sense perjuí de les excepcions a què hi haguera lloc, tenint en compte els factors geogràfics, demogràfics, socioeconòmics, culturals, epidemiològics, laborals, climatològics i de dotació de vies i mitjans de comunicació i les instal·lacions sanitàries de cada departament.
En l'àmbit de cada departament de salut es tendirà a la integració màxima de les accions de promoció i protecció de la salut, de les de prevenció i curació de la malaltia i de rehabilitació de l'estat de salut, garantint una sanitat sense escalons a través de la coordinació dels recursos, especialment amb les estructures perifèriques de salut pública.
En cada departament de salut es garantirà una ordenació adequada de l'Assistència Primària i la coordinació amb l'Atenció Especialitzada, de manera que es possibilite la màxima eficiència en la ubicació i l'ús dels recursos, així com l'establiment de les condicions estratègiques més adequades per a l'aprofitament de sinergia o la configuració de dispositius de referència per a tota la Comunitat Valenciana.
Les especialitats mèdiques que es despleguen a nivell extrahospitalari estaran reglamentàriament adscrites als establiments sanitaris, a fi de garantir la màxima integració de l'assistència i la continuïtat d'atencions i en benefici mutu tant del professional com del ciutadà.
La delimitació dels departaments de salut és competència de la Conselleria de Sanitat, com queda recollit en l'article 22 de la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana.
Secció 3ª
Òrgans perifèrics de l'Agència Valenciana de Salut
Article 16. Òrgans perifèrics
Són òrgans perifèrics, en cada departament de salut, els següents:
–El gerent del departament de salut.
–El consell de direcció del departament de salut.
–El consell de salut del departament de salut.
Article 17. El gerent del departament de salut
17.1. El gerent del departament de salut és l'encarregat de la direcció i gestió dels recursos del departament, tant d'Atenció Primària com d'Assistència Especialitzada i Sociosanitària. Serà nomenat pel conseller de Sanitat, a proposta del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut, després d'haver consultat el consell d'administració.
17.2. Les funcions del gerent del departament de salut s'establixen en l'article 32 de la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana.
Article 18. El consell de direcció del departament de salut
18.1. És l'òrgan perifèric de direcció i gestió de l'Agència Valenciana de Salut per a la provisió de l'assistència sanitària i sociosanitària, amb mitjans públics i privats, dins del departament de salut.
18.2. La composició i les funcions del consell de direcció del departament de salut s'establixen en l'article 31 de la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació sanitària de la Comunitat Valenciana.
18.3. S'establirà el marc de coordinació amb les estructures de Salut Pública.
Article 19. El consell de salut del departament de salut
19.1. El consell de salut del departament de salut és l'òrgan de participació comunitària per a la consulta i el seguiment de la gestió de l'Agència Valenciana de Salut en el departament de salut.
19.2. La composició i les funcions del consell de salut del departament de salut s'establixen en l'article 33 de la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana.
CAPÍTOL III
Mitjans personals
Article 20. Recursos humans
20.1. El personal de l'Agència Valenciana de Salut està integrat per:
– El personal de la Generalitat que treballe en les unitats de l'Agència Valenciana de Salut recollides en els presents estatuts.
– El personal transferit per a la gestió i execució de les funcions i servicis de les prestacions d'assistència sanitària de la Seguretat Social a la Comunitat Valenciana.
– El personal procedent de les administracions locals o altres entitats que s'integre en l'Agència Valenciana de Salut, en els termes i condicions previstes, segons corresponga, en la norma de transferència o en els convenis d'integració respectius.
– El personal que s'incorpore a l'Agència Valenciana de Salut d'acord amb la legislació.
20.2. Els llocs de treball que comporten funcions d'autoritat han ser exercits per personal funcionari o estatutari.
20.3. El personal laboral es regirà per la legislació corresponent.
20.4. El personal estatutari de l'Agència Valenciana de Salut es regirà, dins del marc estatutari bàsic establit per la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut, i la resta de disposicions de caràcter bàsic que s'apliquen, pel que establix el Decret 7/2003, de 28 de gener, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament de Selecció i Provisió de Places de Personal Estatutari al Servici d'Institucions Sanitàries de la Generalitat.
20.5. La selecció del personal s'efectuarà per mitjà de convocatòries públiques ajustades als principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat, seguint els criteris generals emanats per l'Agència Valenciana de Salut, dictats per a garantir una actuació coordinada. En els processos de selecció s'inclourà la valoració del coneixement de valencià, de conformitat amb la legislació.
Les normes relatives a abstenció i recusació previstes en els articles 28 i 29 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, s'aplicaran als òrgans de selecció que es constituïsquen.
20.6. S'aplica al personal que treballe en l'Agència Valenciana de Salut el règim d'incompatibilitats establit en la Llei 53/1984, de 26 de novembre, d'Incompatibilitats del Personal al Servici de les Administracions Públiques.
Els centres, servicis i establiments sanitaris de l'Agència Valenciana de Salut tenen la mateixa consideració, pel que fa a incompatibilitats, que els centres a què es referix l'article 2 del Reial Decret 598/1985, de 30 d'abril, sobre incompatibilitats del personal al servici de l'administració de l'Estat, de la Seguretat Social i dels ens, organismes i empreses que en depenen.
Article 21. Carrera professional
La carrera professional constituïx el reconeixement individual economicoadministratiu dels mèrits adquirits a través del perfeccionament i l'actualització professional contínua, i que repercutix en els resultats obtinguts i objectius preestablits de l'organització.
Reglamentàriament es promouran les vies necessàries tendents a la motivació professional, amb la finalitat d'estimular l'exercici del treball fet i avançar cap a la millora contínua, per a la qual cosa s'implantaran polítiques d'incentivació i desenvolupament de la carrera professional.
Article 22. Règim jurídic
La classificació i el règim jurídic del personal de l'Agència Valenciana de Salut es regiran per les disposicions que, respectivament, s'apliquen, atenent la normativa que regula els sistemes d'integració en el sistema jurídic estatutari o general.
CAPÍTOL IV
Règim patrimonial
Article 23. Béns i drets
23.1. Tenen la consideració de béns adscrits a l'Agència Valenciana de Salut:
– Els béns i els drets de tota índole afectes al servici sanitari el titular dels quals siga la Generalitat.
– Els béns i servicis de qualsevol classe afectes a l'assistència sanitària transferits de la Seguretat Social o adscrits funcionalment a l'actual Secretaria Autonòmica per a l'Agència Valenciana de la Salut.
– Els béns i drets de les corporacions locals que li siguen adscrits per un acord, conveni o concert, en la norma de transferència o en el conveni d'integració.
– Tots els béns o drets que adquirisca o reba per qualsevol títol, amb el caràcter d'adscrits, així com els productes i rendes dels seus béns i drets.
23.2. Tenen la consideració de béns i drets propis de l'Agència Valenciana de Salut tots els que adquirisca o reba per qualsevol títol, així com els productes i rendes que se'n deriven.
Article 24. Règim patrimonial
24.1. Els béns immobles procedents del patrimoni de la Seguretat Social que s'adscriguen a l'Agència Valenciana de Salut seran objecte d'administració ordinària i l'Agència s'atribuïx, respecte a esta facultat, els mateixos drets i obligacions que tenen les entitats gestores de la Seguretat Social.
Els béns i drets adscrits a l'Agència Valenciana de Salut conserven la qualificació jurídica originària i únicament poden ser utilitzats per al compliment dels seus fins, i té, quant a eixos béns i drets, totes les prerrogatives i els drets que establix la normativa sobre patrimoni per a la conservació, administració correcta i defensa.
24.2. Pel que fa al seu patrimoni propi, l'Agència Valenciana de Salut pot adquirir, a títol onerós o gratuït, posseir, arrendar béns i drets de qualsevol classe, que quedaran afectats al compliment dels seus fins.
Les adquisicions de béns immobles, així com les alienacions i gravàmens de béns immobles propis, requeriran l'informe previ favorable de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació i de la Conselleria de Sanitat.
L'afectació de béns i drets patrimonials propis als fins i servicis públics que preste l'Agència serà acordada per la Conselleria de Sanitat, a proposta del Consell d'Administració, i s'entén implícita l'afectació a estos fins en adoptar-se l'acord de l'adquisició.
24.3. L'Agència Valenciana de Salut formarà i mantindrà actualitzat l'Inventari de Béns i Drets, tant de propis com d'adscrits, a excepció dels de caràcter fungible, on es consignarà el caràcter i la procedència dels béns, i també la destinació específica dels immobles adscrits propietat de la Tresoreria General de la Seguretat Social.
L'Inventari es revisarà, si és el cas, anualment amb referència al 31 de desembre i se sotmetrà a l'aprovació del Consell d'Administració. També s'enviarà anualment a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació i a la Conselleria de Sanitat.
24.4. Els béns i drets patrimonials propis de l'Agència Valenciana de Salut afectes al compliment de les seues funcions tindran la consideració de domini públic i, amb esta consideració, gaudiran de les exempcions i bonificacions tributàries que corresponguen als béns de la naturalesa esmentada.
Els béns i drets de la Generalitat adscrits a l'Agència Valenciana de Salut hauran de revertir en la Generalitat en les mateixes condicions que tenien en produir-se l'adscripció, en el cas que l'Agència Valenciana de Salut s'extingisca o es modifique substantivament la naturalesa de les seues funcions, amb incidència en els béns i drets esmentats.
S'entendrà implícita la utilitat pública amb relació a l'expropiació de béns immobles respecte a les obres i servicis de l'Agència Valenciana de Salut.
Per a tot allò que no preveuen la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, i estos estatuts, s'apliquen als béns i drets de l'Agència Valenciana de Salut les previsions contingudes en les lleis del Patrimoni i de la Hisenda Pública de la Generalitat, i, supletòriament, la legislació patrimonial de l'Estat i de la Seguretat Social.
CAPÍTOL V
Règim financer, pressupostari i comptable
Article 25. Règim financer
L'Agència Valenciana de Salut es finança amb:
– Els recursos que li són assignats a càrrec dels Pressupostos de la Generalitat o d'altres entitats.
– Els rendiments procedents dels béns i drets que li han sigut adscrits i dels propis.
– Els ingressos ordinaris i extraordinaris que legalment està autoritzada a percebre.
– Les donacions, subvencions i aportacions que li poden fer entitats o particulars.
– Qualsevol altre recurs que li puga ser atribuït.
Article 26. Règim pressupostari i comptable
26.1. Llevat del que preveu la Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, l'estructura, procediment d'elaboració, execució, liquidació i control del pressupost de l'Agència Valenciana de Salut es regix pels articles 20 a 48 del text refós de la Llei de la Hisenda Pública de la Generalitat i per les lleis de Pressupostos de la Generalitat.
El pressupost de l'Agència Valenciana de Salut ha d'incloure's en el pressupost de la Conselleria de Sanitat, de manera diferenciada, i ha d'orientar-se d'acord amb les previsions del Pla de Salut de la Comunitat Valenciana i s'ha de desglossar per departaments de salut.
26.2. El règim comptable de l'Agència Valenciana de Salut es regirà per la Llei de la Hisenda Pública de la Generalitat, i ha d'adoptar el Pla General de Comptabilitat Pública de la Generalitat, aprovat per l'Orde de 16 de juliol de 2001, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
Els centres que configuren l'Agència Valenciana de Salut han de comptar amb un sistema integral de gestió que permeta implantar una direcció per objectius i un control per resultats, delimitar clarament les responsabilitats de direcció i gestió, i establir un control adequat en l'avaluació dels paràmetres que influïxen, de manera preponderant, en els costos i la qualitat de l'assistència.
26.3. La funció interventora la du a terme la Intervenció General de la Generalitat, d'acord amb el que disposen els articles 56 a 63 del text refós de la Llei de la Hisenda Pública de la Generalitat, que suposa la intervenció prèvia de la despesa per part de la Intervenció Delegada adscrita a l'Agència Valenciana de Salut.
26.4. L'Agència Valenciana de Salut queda obligada a facilitar als òrgans competents de la Generalitat tota la informació que siga necessària per al control adequat de l'eficàcia i l'eficiència en el compliment dels objectius. Este control serà exercit per la Conselleria de Sanitat, sense perjuí del control establit respecte a això en la Llei de la Hisenda Pública de la Generalitat. Este control té com a finalitat comprovar el grau de compliment dels objectius i la utilització adequada dels recursos assignats.
CAPÍTOL VI
Règim jurídic
Article 27. Règim jurídic i de contractació
27.1. L'Agència Valenciana de Salut se subjecta, amb caràcter general, al dret aplicable als organismes autònoms de caràcter administratiu.
27.2. Contra els actes i les resolucions administratives de l'Agència Valenciana de Salut, les persones interessades poden interposar els recursos que siguen procedents, d'acord amb el que disposa la legislació sobre procediment administratiu.
D'acord amb l'anterior, contra els actes i les resolucions dictades pels òrgans centrals de direcció i gestió de l'Agència Valenciana de Salut, les persones interessades poden interposar recurs d'alçada davant del conseller de Sanitat i, contra els actes dictats pels òrgans de direcció i gestió dels departaments de Salut, recurs d'alçada davant del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut.
27.3. Les reclamacions prèvies a la via jurisdiccional civil les resol el conseller de Sanitat.
Les reclamacions prèvies a la via jurisdiccional laboral les resol el director gerent de l'Agència Valenciana de Salut.
27.4. A l'actuació de l'Agència Valenciana de Salut relativa als servicis i prestacions sanitàries de la Seguretat Social, se li aplica la legislació sobre la contingència de la Seguretat Social de prestació d'assistència sanitària.
27.5. La representació i defensa en juí de l'Agència Valenciana de Salut, així com l'assessorament en dret, correspon al Gabinet Jurídic de la Generalitat, d'acord amb el que establixen la Llei 5/1984, de 29 de juny, de la Generalitat, de Compareixença en Juí, i en la normativa dictada per a desplegar-la.
27.6. La contractació es regirà per la normativa general reguladora de les administracions públiques.
Els contractes la quantia dels quals excedisca els sis milions (6.000.000) d'euros necessiten l'autorització del conseller de Sanitat.
Per mitjà d'un reglament, es pot modificar la quantia fixada anteriorment, i es poden establir quanties inferiors segons el tipus de contracte.
Article 28. Relacions jurídiques amb institucions privades per a la provisió de servicis sanitaris
28.1. Les relacions entre l'Agència Valenciana de Salut i qualsevol entitat privada per a la provisió de servicis sanitaris s'ajustaran al que disposen els presents estatuts i la normativa general bàsica que s'aplique.
28.2. Els concerts, convenis o acords sanitaris podran celebrar-se després de tindre en compte la utilització òptima dels recursos i sense contradir els objectius sanitaris, socials i dels plans de salut.
28.3. Els concerts, convenis o acords de provisió de servicis sanitaris estaran obligats a incloure:
– El respecte a la igualtat dels drets dels usuaris afectats pels concerts, convenis o acords, en l'atenció sanitària prestada.
– Els servicis, recursos, prestacions i el volum d'activitat objecte de cobertura.
– Els requisits i les condicions mínims, bàsics i comuns aplicables als concerts.
– Els requisits de qualitat que han de tindre els servicis sanitaris.
– Els requisits i procediments de control i auditoria.
– Les condicions econòmiques s'establiran basades en mòduls de costos efectius, prèviament establits i revisables per l'administració.
– Els nivells de responsabilitat que adquirixen les parts quant a les revisions, adaptacions i la resta d'incidències que es puguen suscitar en l'aplicació del conveni, concert o acord.
– La coordinació i cooperació amb tots els centres sanitaris en la xarxa i amb els distints nivells.

linea
Mapa web