Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 3 de maig de 1988, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual s'estableixen ajudes per a l'economia social a través de l'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme: programes de suport a les activitats promogudes pel sector cooperatiu.

(DOGV núm. 821 de 10.05.1988) Ref. Base de dades 0669/1988

Ordre de 3 de maig de 1988, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, per la qual s'estableixen ajudes per a l'economia social a través de l'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme: programes de suport a les activitats promogudes pel sector cooperatiu.
El Decret 57/88 de 25 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV 2-5-88), pel qual s'estableixen diversos programes de suport a la creació d'ocupació, i que recull les orientacions del PEV II pel que fa al mercat de treball, contempla entre aquell les ajudes destinades al suport de l’economia social, el que fa necessari desenvolupar les normes de procediment per fer efectives aquestes ajudes.
L'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme (IPFC) es configura en la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana com l’òrgan especialitzat de la Generalitat Valenciana per tal d'exercir les funcions de promoció, formació i assessorament de les entitats cooperatives.
L'IPFC, regulat per Decret 135/1986, de 10 de novembre (DOGV 2-11-86), ha d'actuar de dues maneres diferents, però complementàries:
1) Col·laborant en el finançament de les activitats promogudes per les mateixes cooperatives i llurs organitzacions.
2) Promovent actuacions o projectes propis quan es considere necessari.
L'actuació de l'IPFC, en la primera de les maneres assenyalades, es realitzarà a través de tres programes de suport a les activitats promogudes pel sector cooperatiu. Aquests programes s'han dissenyat tenint en compte el marc d’actuació de l'Institut i partint de dues consideracions bàsiques:
a) L'anàlisi de quines són les necessitats més importants del sector, i que coincideixen amb les funcions que li són assenyalades a l’I.P.F.C. en el seu Decret regulador.
b) La intenció d'evitar en tant que siga possible encobriments entre aquests programes i les línies d'ajudes habituals fins ara, de suport a l’ocupació de Cooperatives i Societats Anònimes Laborals.
En atenció d'aquests motius, atesa la Disposició Final Primera del Decret 57/88, de 25 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, i fent ús de les facultats que confereixen la Llei 5/83, de 30 de desembre, de Govern Valencià (DOGV 30-12-83), i el Decret 36/88, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV 13-04-88), pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Seguretat Social,
ORDENE
Article 1
A través de l’Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme, s'estableixen els programes següents de suport a les activitats promogudes pel sector cooperatiu:
Programa 1: Subvencions a cooperatives valencianes per tal de finançar inversions.
Programa 2: Suport a les estructures representatives del moviment cooperatiu.
Programa 3: Ajudes a la formació, la difusió i el foment del cooperativisme, així com per a la investigació en matèria de cooperativa.
PROGRAMA 1. SUBVENCIONS A COOPERATIVES VALENCIANES PER TAL DE FINANÇAR INVERSIONS
Article 2
Poden ser destinataris de les ajudes regulades en aquest programa els següents:
1. Cooperatives valencianes.
2. Federacions i Unions de cooperatives valencianes.
3. Consorcis de caràcter econòmic constituïts per cooperatives valencianes.
Article 3
Les actuacions objecte de subvenció poden ser les següents:
1) Inversió en actius fixos en cooperatives de nova creació, reconversió en cooperatives d'empreses en crisi o modernització i/o ampliació de la inversió en cooperatives ja existents.
2) Inversió en capital circulant dirigit a la constitució de Fons de Maniobra o Estocs estratègics.
3) Altres inversions destinades a la millora i modernització dels processos productius, de les estructures comercials o del disseny i la qualitat dels productes, així com aquelles que faciliten l'assistència tècnica o de gestió de les cooperatives i/o la modernització de llurs estructures directives.
Article 4
A fi de concedir les subvencions i fixar llur quantia es tindran en compte els criteris següents:
1) Viabilitat tècnica, econòmica i financera del projecte d'inversió, així com la de la mateixa entitat sol·licitant en funció de la seua organització, gerència, adequada dimensió i competitivitat.
2) La constitució i/o el manteniment de cooperatives de segon o ulterior grau, o consorcis per a la gestió en comú d'activitats empresarials.
3) La creació de llocs de treball, especialment per a menors de 25 anys.
4) Interés social del projecte i la seua influència en l'entorn geogràfic on es desenvolupa l'activitat.
5) La dificultat d’accés a altres fonts de finançament, derivada de la situació empresarial.
6) No haver-hi obtingut altres ajudes de la Generalitat Valenciana i/o d'altres Administracions Públiques.
Article 5
La subvenció concedida no superarà el 25% de la inversió prevista, ni la quantitat total de 5.000.000 de pessetes per entitat sol·licitant. Aquests límits només podran excedir-se amb autorització expressa del Conseller de Treball i Seguretat Social, o del Consell, si s'escau, oit el Consell de Direcció de l’IPFC.
Aquestes subvencions són compatibles amb qualssevol altres ajudes obtingudes per l’entitat sol·licitant, encara que aquest fet serà tingut en compte com a criteri de concessió, segons que estableix l'article 4.6.
Article 6
Juntament amb la sol·licitud en model oficial degudament formalitzada, s'hi haurà d'aportar la documentació específica següent, a més de la indicada en l'article 14:
1) Memòria de l'activitat, l'organització i els recursos tècnics i humans de l'entitat.
2) Balanços, comptes de resultats i distribució de l'excedent dels dos últims anys.
3) Detall valorat del pla d'inversió, incloent-hi pressuposts i/o factures proforma, pla de finançament previst i estudi econòmico-financer de viabilitat del projecte.
Article 7
Les sol·licituds de subvenció es podran presentar tant en l’IPFC com en les Direccions Territorials de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, on se subministraran els corresponents models oficials.
Les Direccions Territorials, si fa el cas, revisaran i verificaran que l’expedient estiga complet, i el tramitaran posteriorment a l’IPFC en el termini de deu dies.
L'expedient serà informat pel Director de l’IPFC, després de ser analitzat per tècnics d'aquest, tenint en compte els criteris expressats en l'art. 4. El Director podrà requerir, quan li siga necessari, l’opinió del Consell de Direcció de l’Institut abans de l’emissió del corresponent informe.
L'expedient serà tramitat posteriorment pel Servei de Cooperació de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació que elevarà la proposta de resolució al Director General, qui resoldrà sobre la concessió de la subvenció.
Per fer efectiva la subvenció, els beneficiaris hauran d'acreditar el compliment de les condicions exigides per la Resolució de concessió de l'ajuda, en la forma i els terminis que aquesta establesca.
PROGRAMA 2. SUPORT A LES ESTRUCTURES REPRESENTATIVES DEL MOVIMENT COOPERATIU
Article 8
Poden ser destinataris de les ajudes regulades en aquest programa les següents:
1. La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
2. Les Federacions dels diferents sectors del cooperativisme valencià.
3. Les Unions de Cooperatives Valencianes.
Article 9
Les subvencions concedides a l’empara d'aquest programa podran finançar part de les activitats de l’exercici econòmic actual que porten a efecte les entitats esmentades en l'article anterior. Aquestes activitats estaran dirigides a la creació de serveis destinats a l’assistència tècnica o de gestió de llurs associats, a la promoció i/o a la formació cooperativa.
PROGRAMA 3. AJUDES A LA FORMACIO, LA DIFUSIO I EL FOMENT DEL COOPERATIVISME, AIXI COM PER A LA INVESTIGACIO EN MATERIA COOPERATIVA
Article 10
Podran ser destinataris de les ajudes regulades aquest programa les següents:
1. Entitats sense finalitat lucrativa, especialitzades en la formació, la difusió i el foment del cooperativisme.
2. Universitats Valencianes.
Article 11
Les actuacions objecte de subvenció poden ser les següents:
1) Activitats formatives dirigides a promoure la formació professional i cooperativa dels socis i/o directius de les cooperatives, així com d'aquells col·lectius que tinguen interés en adquirir tal condició.
2) Investigació i documentació en matèria cooperativa, que contribuesca a un millor coneixement i divulgació del cooperativisme, i accions que faciliten la incorporació de professionals qualificats al sector cooperatiu.
3) Qualsevol altra acció que redunde en benefici del foment i la difusió del cooperativisme.
Article 12
En les activitats de formació hauran de ser observades les normes següents:
1) L'entitat que presente proposta de conveni, segons que estableix l'article 13, haurà de presentar així mateix un Pla de Formació, amb la programació anual dels cursos a impartir.
2) Les accions de formació s'hauran de tipificar en algun dels nivells següents:
a) Informació: iniciació en matèria empresarial cooperativa.
b) Promoció: aprofundiment en continguts empresarials cooperatius. Destinades a socis amb responsabilitats tècniques o de gestió.
c) Especialització: formació d'especialistes, en forma de cursos monogràfics, seminaris, etc.
3) Una part del cost dels cursos haurà de ser sufragada per l'alumne en concepte de matrícula. Les cooperatives hauran d'utilitzar, a tal efecte, llurs Reserves de Promoció i Formació de la Cooperativa o repercutir com a despesa de l’exercici el cost de la formació, considerant aquesta com una inversió en capital humà. No obstant això, es podran preveure beques per a aquells alumnes que ho necessiten.
DISPOSICIONS COMUNES ALS TRES PROGRAMES
Article 13
Les ajudes establertes en els programes 2 i 3, s'instrumentaran a través de la signatura de convenis de col·laboració entre la Conselleria de Treball i Seguretat Social i les entitats referenciades, en els quals s’especificaran les activitats a desplegar i la quantia de les ajudes que es concedeixen, així com la forma i els terminis per a justificar les activitats realitzades i el pagament de les subvencions.
Les propostes de conveni seran presentades davant l’IPFC i analitzades pel seu Consell de Direcció que, si s'escau, les tramitarà per a llur aprovació pel Conseller de Treball i Seguretat Social o pel Consell de la Generalitat Valenciana, quan li pertoque.
L'IPFC és facultat per a demanar, en cada cas, la documentació complementària que considere necessària.
Article 14
A la documentació exigida en cada programa, s'hi haurà d'adjuntar aquella que acredite que l’entitat sol·licitant es troba el corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, d'acord amb el que estableix l’Ordre de 28 d'abril de 1986, del Ministeri d'Economia i Hisenda.
Article 15
L'àmbit temporal per a l'inici de les actuacions que puguen accedir a les subvencions previstes en aquesta Ordre, serà el comprés entre l’u de gener i el trenta-u de desembre del corresponent exercici econòmic.
El termini per a la presentació de sol·licituds que s'acullen a les ajudes establertes en el programa 1, finalitzarà el 30 de novembre de cada any.
El termini per a la presentació de propostes de conveni en relació amb els programes 2 i 3, finalitzarà el 31 de març de cada any.
Article 16
El seguiment i control de les ajudes concedides d'acord amb aquesta Ordre, es realitzarà a través dels Serveis de la Conselleria de Treball i Seguretat Social i de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
El no compliment dels terminis prevists en les Resolucions o en els Convenis per a la justificació de les subvencions, la falsedat en les dades, els fets o la documentació aportada als expedients de sol·licitud o el no compliment de qualsevol dels requisits per a la concessió, comportarà la revocació de l'ajuda concedida i, si s'escau, l'obligatorietat de la devolució.
DISPOSICIO ADDICIONAL
Quan l'ajuda demanada a l'empara d'aquesta norma coincidirà amb alguna de les actuacions de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, se sol·licitarà informe d'aquesta Conselleria.
DISPOSICIO TRANSITORIA
El termini del 31 de març, establert en el tercer paràgraf de l'article 15 amb caràcter general per als exercicis en els quals l’Ordre estiga vigent, queda fixat en el 31 de maig per a aquest primer any de vigència.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta Ordre vigirà l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. No obstant això, durant aquest primer any de vigència tindrà efectes des de l'u de gener de 1988.
València, 3 de maig de 1988.
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH PASTOR

linea
Mapa web