Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 3 de març de 1997, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual es regulen les ajudes a les inversions en millora de les condicions de transformació i comercialització dels productes agraris i alimentaris.

(DOGV núm. 2953 de 17.03.1997) Ref. Base de dades 0719/1997

ORDRE de 3 de març de 1997, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual es regulen les ajudes a les inversions en millora de les condicions de transformació i comercialització dels productes agraris i alimentaris.
És comunament acceptat el concepte de sistema alimentari com a suma de les activitats de producció, transformació i comercialització en el sector agroalimentari. La part de transformació i comercialització en fase majorista rep la denominació genèrica d'indústria agroalimentària.
L'establiment d'un nou Marc Comunitari de Suport per al sexenni 1994-99, la normativa relativa a les ajudes estatals a la inversió en el sector de la transformació i comercialització de productes agrícoles (96/C 29/03), publicada en el Diari Oficial de les Comunitats Europees del 2 de febrer de 1996, per la qual a partir de l'1 de gener de 1996 la Comissió deixarà d'autoritzar qualsevol mesura d'ajuda per a inversions en el sector de la transformació i comercialització de productes agrícoles que no s'ajuste a aquelles, en compliment de l'apartat tercer de l'article 93 del tractat, i la recerca de la necessària complementarietat entre les diverses fonts de finançament (comunitari, nacional i autonòmic), aconsella l'elaboració d'un instrument normatiu per a l'aplicació dels fons per part de la Generalitat Valenciana en el sector de la indústria agroalimentària
L'austeritat que la conjuntura econòmica actual imposa, obliga a utilitzar criteris de selecció de projectes. Es fa necessari prioritzar els recursos públics per a concentrar-los en els sectors més dinàmics i, dins d'ells, en les empreses amb possibilitats de millorar la competitivitat, com també millorar la renda agrària i l'ocupació rural, i potenciar la participació en el valor afegit generat en el procés productiu.
Dins d'aquest nou marc és necessari mantenir l'especificitat de tractament que les línies d'ajuda dediquen a les entitats associatives agràries com una aposta inequívoca sobre el seu desenvolupament.
Per això i de conformitat amb l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià.
ORDENE
Article 1. Objecte
És objecte d'aquesta ordre regular les ajudes a les inversions en millora de les condicions de transformació i comercialització dels productes agrícoles, pesquers i alimentaris realitzades per empreses instal·lades en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i que complisquen les directrius de la Comissió Europea aplicables a les ajudes estatals per a inversions en el sector de la transformació i comercialització de productes agrícoles.
Article 2. Objectius
La finalitat d'aquestes ajudes públiques és millorar les condicions de transformació i comercialització dels productes agraris, pesquers i alimentaris de les empreses que perfeccionen, amplien o instal·len establiments que tinguen entre els seus objectius:
a) L'increment de la competitivitat de les empreses agroalimentàries mitjançant inversions destinades a reduir costs de transformació, condicionament, emmagatzematge o comercialització.
b) L'adequació a les normatives necessàries per a poder participar en els intercanvis intracomunitaris.
c) La protecció del medi ambient, la prevenció de contaminacions, l'eliminació de residus i l'aprofitament de subproductes.
d) La innovació tecnològica, nous processos productius i nous productes.
e) La millora de la renda dels agricultors i pescadors.
f) La potenciació de les produccions emparades per figures de qualitat reconegudes a la Comunitat Valenciana.
Article 3. Modalitats i normativa de les ajudes
1. Els percentatges màxims de les ajudes concedides seguiran allò que es reflecteix en l'annex de la normativa CE-96/C, 29/03, de conformitat amb el punt 3-C d'aquesta normativa comunitària o d'aquella que la modifique o substituïsca.
En el cas dels productes no inclosos en l'annex II del tractat, el percentatge màxim total de les ajudes públiques concedides serà del 30% de la inversió auxiliable.
Per a les entitats associatives (cooperatives, societats agràries de transformació, organitzacions i agrupacions de productors), el director general de Indústria, Cooperativisme i Relacions Agràries indicarà, mitjançant resolució, quin serà aquest percentatge màxim.
2. Les ajudes concedides podran articular-se com a transferència de capital sobre la inversió aprovada a càrrec de l'aplicació pressupostària 12.02.00.0000.714.30.76110.185, o com a subvenció neta equivalent quan s'aplique com a bonificació d'interessos o amortització de préstecs que el sol·licitant haguera obtingut d'entitats financeres amb un conveni de col·laboració firmat per a aquesta matèria amb la Generalitat Valenciana, com també subvenció per a despeses corrents, a càrrec, respectivament, de les aplicacions pressupostàries 12.02.00.0000. 714.30.46110.01414 i 12.02.00.0000.714.30.46110. 1692.
Article 4. Actuacions auxiliables
1. Els auxilis econòmics aniran orientats a subvencionar les inversions següents:
a) Construcció i adquisició de béns immobles.
b) L'adquisició de maquinària i béns d'equip nous inclosos els informàtics, necessaris en els processos de transformació i comercialització.
c) Despeses generals, honoraris i imprevistos fins el 12% de la inversió auxiliable dels apartats a) i b).
d) Les inversions en immobilitzat necessari per a la implantació o millora de sistemes de gestió interna de qualitat i d'assegurament extern de qualitat.
Aquestes ajudes estaran supeditades a la presentació del programa de gestió de qualitat corresponent i al manteniment d'aquest durant tres anys almenys.
2. Quedaran excloses del benefici de la subvenció les inversions següents:
a) Les despeses de constitució i primer establiment.
b) Les obres de jardineria.
c) La compra de maquinària i equips que no siguen nous o que hagen estat sotmesos a proves.
d) Les despeses de reparació i manteniment.
e) La compra de material amortitzable en un any.
f) Els vehicles de transport extern.
g) Les naus de segon ús, excepte si es tracta de compra de naus que porten més d'un any construïdes i estiguen sense utilització, tret del preu del terreny, i que per les seues característiques siguen adaptables a l'activitat industrial objecte de subvenció.
h) Els treballs començats abans de la presentació de la sol·licitud d'ajuda, excepte els següents:
- Honoraris del projecte, estudis de viabilitat i despeses relacionades amb els permisos de construcció.
- Compra de material de construcció i compra de maquinària, a condició que el muntatge, la instal·lació, les obres in situ i la posada en funcionament no s'hagen efectuat abans de l'alçament de l'acta de reconeixement de no-iniciació.
Article 5. Sol·licitants
Podran acollir-se a les ajudes les persones físiques o jurídiques, o entitats locals sobre les quals recaiga la càrrega financera de les inversions i despeses que es consideren subvencionables.
Article 6. Prioritats
1. Dins dels objectius de l'article 2 i de conformitat amb els criteris i les prioritats de selecció (Reglament CEE 866/90, de 29 de març de 1990, modificat pel Reglament CEE 3669/93, del 22 de desembre de 1993, i Decisió 94/173/CE, de 22 de març de 1994), aquestes ajudes públiques són de concurrència competitiva, i les condicions de prioritat per a l'avaluació de les sol·licituds serà:
a) Incidència de la millora en la competitivitat de l'empresa.
b) Protecció del medi ambient, prevenció de contaminació, eliminació de residus i aprofitament de subproductes.
c) Contribució a elevar la renda dels agricultors i pescadors.
d) Adequació als objectius de l'article 2 no especificats en aquest apartat.
e) Situació de comptabilitat del peticionari i viabilitat del pla previst de finançament.
f) Circumstàncies especials que ocasionen una problemàtica socioeconòmica específica en algun sector productiu o zona de la Comunitat Valenciana i que motiven, a criteri de la Conselleria, la seua intervenció per a pal·liar aquesta crisi o circumstàncies específiques.
g) Condició de no haver estat beneficiari d'anteriors ajudes a càrrec de fons públics, degudament documentada, especialment si es refereixen a la mateixa o anàloga inversió.
h) Ordre de presentació de les sol·licituds.
2. No seran subvencionables per aquesta ordre aquelles activitats que queden excloses segons la normativa relativa a les ajudes estatals a la inversió en el sector de la transformació i comercialització de productes agrícoles (96/C 29/03) publicada en el Diari Oficial de la Comunitats Europees del 2 de febrer de 1996.
3. En cas que no siguen suficients les disponibilitats pressupostàries en relació amb les sol·licituds, es desestimaran, en primer lloc, aquelles que ja hagueren rebut ajuda pública per qualsevol altre concepte per aquesta inversió; i en segon lloc, les que reunisquen menors condicions de prioritat de les expressades en l'apartat primer.
Article 7. Presentació de sol·licituds
Les sol·licituds d'ajuda per a projectes d'inversió que s'hagen d'executar en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, es presentaran davant dels serveis territorials de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació a Alacant, Castelló o València, en model que incloga les dades que figuren en l'annex A d'aquesta ordre.
Article 8. Termini d'obertura i tancament
1. Les sol·licituds es presentaran dins de cada any, abans del 31 de març, excepte per a l'any 1997, en què la data límit serà el 31 de maig.
2. La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a proposta del director general de Indústria, Cooperativisme i Relacions Agràries, resoldrà en el termini màxim de 6 mesos, comptadors des de la data de finalització del termini de presentació de les sol·licituds, tenint en compte l'avaluació prevista en l'article 6. La falta de resolució expressa en termini produirà efectes desestimatoris.
3. La resolució, degudament motivada i fonamentada d'acord amb el que es disposa en el text de l'ordre, establirà les quanties corresponents a les ajudes concedides a càrrec dels pressupostos de la Generalitat Valenciana, i també el termini concedit al beneficiari per a la realització i la justificació total o parcial de les inversions realitzades i, si s'escau, els terminis parcials de la inversió juntament amb el termini total d'aquesta si l'ajuda es concedeix per a diversos exercicis pressupostaris.
Cada resolució de concessió haurà d'indicar el percentatge concedit respecte a allò que es considerarà pressupost subvencionable.
El percentatge de la quantia de la subvenció concedida sobre el pressupost subvencionable mantindrà la mateixa proporcionalitat entre l'import de l'ajuda que s'ha de pagar i la inversió efectivament realitzada, sempre que aquesta forme part del projecte que es va acompanyar a la sol·licitud i d'acord amb els preus o valors continguts en aquest o corregits per l'administració.
4. En tots els casos, les inversions no podran iniciar-se abans de la data de la sol·licitud i caldrà alçar un acta de reconeixement de no-iniciació per part de l'organisme corresponent, en la qual es farà menció expressa a la situació el dia de presentació de l'expedient.
5. Les sol·licituds de subvenció que s'hagueren desestimat per falta de crèdit en un determinat exercici pressupostari, amb la petició prèvia de l'interessat, en el termini previst en l'apartat 1 podran ser reconsiderades per una única vegada en l'exercici següent, sense que tinguen preferència per la seua antiguitat. No onstant això, serà vàlida tota la documentació que hagueren presentat i no caldrà actualitzar-la.
6. Solament en el supòsit de concórrer les circumstàncies de l'apartat anterior serà auxiliable en la totalitat la inversió realitzada, encara que una part s'haguera realitzat abans de la petició de reconsideració de l'apartat anterior, però mai abans de la data de formalització de la primera sol·licitud ni de la inspecció subsegüent.
Article 9. Pagament de la subvenció
1. Una vegada finalitzades les inversions, i dins dels terminis establerts en la resolució de concessió, el beneficiari sol·licitarà el pagament de la subvenció, en un model que incloga les dades que figuren en l'annex B, acompanyades dels justificants relatius a les despeses realitzades (factures i justificants de pagament).
2. La documentació corresponent al pagament sol·licitat es presentarà davant dels serveis territorials de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la província on s'haja sol·licitat la inversió.
3. El pagament sol·licitat podrà comprendre l'import total de la subvenció o la part corresponent a les inversions parcials aprovades i realitzades relatives a despeses plurianuals. En aquest supòsit, s'admetrà un màxim de dues anualitats, en la primera de les quals l'import de la inversió haurà de ser igual o superior al 20%. Amb la sol·licitud del pagament del saldo o total s'aportarà el certificat d'inscripció en el Registre d'Indústries Agràries.
4. Una vegada comprovat que es compleixen tots els requisits establerts en aquesta ordre, es procedirà al pagament dels imports parcials o totals de les ajudes.
El pagament de la subvenció quedarà condicionat a la justificació real de les inversions executades.
5. Si el beneficiari haguera accelerat l'execució de les obres auxiliables, sols tindrà dret al cobrament de la subvenció segons els terminis parcials de la resolució per la qual se li va concedir l'ajuda, sense perjudici que aquests justificants i factures acreditaren en l'exercici econòmic següent o següents la realització de la inversió.
6. Per contra, si el beneficiari s'haguera endarrerit en l'execució de la inversió auxiliable, perdrà la part de l'ajuda corresponent al retard i a l'anualitat de què es tracte, tret que haguera sol·licitat i obtingut amb anterioritat la pròrroga pertinent. Aquestes peticions de pròrroga es resoldran en el termini de dos mesos i la falta de resolució expressa produirà els efectes propis de l'acte presumpte desestimatori. No podran concedir-se aquestes pròrrogues quan el termini d'execució de la inversió siga igual o inferior a sis mesos.
7. La realització parcial de la inversió generarà la pèrdua proporcional de l'ajuda concedida, o la pèrdua de la totalitat a criteri de l'informe tècnic, segons que complisca o no la finalitat per a la qual es va sol·licitar la inversió.
Article 10
1. La Direcció General de Indústria, Cooperativisme i Relacions Agràries, a través de les unitats que en depenguen funcionalment, realitzarà els controls necessaris sobre la gestió de les ajudes i verificarà, especialment, els justificants dels pagaments per part dels beneficiaris finals. Amb aquesta finalitat, examinarà la concordança entre les inversions aprovades i les efectivament realitzades (annex C).
2. Els beneficiaris de les ajudes concedides facilitaran tots els justificants o documents acreditatius del compliment de les condicions financeres i els altres requisits, i permetran la realització de les inspeccions que es consideren necessàries.
Article 11. Ajudes acollides a la bonificació d'interessos
1. Les ajudes acollides a la modalitat de bonificació d'interessos, una vegada presentada la sol·licitud i a més de complir tots els requisits exposats en aquesta ordre, hauran de seguir la tramitació específica que s'exposa:
a) Els serveis territorials de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació comprovaran que les inversions previstes tenen per finalitat la millora de les condicions de transformació i comercialització de productes agraris i pesquers, i que compleixen les condicions establertes en aquesta ordre.
En el termini màxim d'un mes, el director dels serveis territorials entregarà al sol·licitant un document acreditatiu d'això.
b) El sol·licitant presentarà aquest document davant una entitat financera a fi d'iniciar la tramitació del préstec.
c) Una vegada obtingut de l'entitat financera un informe favorable per a la concessió del préstec, es presentarà aquest document davant els serveis territorials de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el termini màxim de 3 mesos, comptadors des de la data de la sol·licitud.
La no-presentació de l'informe en el termini indicat tindrà com a conseqüència l'arxivament de l'expedient.
d) Una vegada rebuda la resolució de concessió de l'ajuda, el beneficiari disposarà del termini d'un mes per a formalitzar l'escriptura del préstec.
2. Els terminis per a tramitar l'expedient i els efectes de la falta de resolució expressa en aquest termini són els expressats en l'article 8.2.
3. Una vegada concedida l'ajuda, per a poder iniciar els pagaments de bonificació d'interessos se seguirà el procediment del pagament d'una subvenció.
S'emetrà el certificat, per part de l'organisme corresponent, del fet que l'execució de la inversió ha estat concordant amb la sol·licitud.
El pagament dels imports corresponents a les bonificacions d'interessos l'efectuarà la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació a les entitats financeres en els terminis i en els termes previstos en el conveni de col·laboració financera establert a l'efecte.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Les sol·licituds de les ajudes previstes en aquesta ordre podran acompanyar-se de les corresponents a les ajudes amb el mateix objecte a càrrec dels fons del Reglament (CEE) 866/90, sempre que es referisquen al mateix projecte d'inversió.
Aquestes sol·licituds de les ajudes del Reglament (CEE) 866/90 es formularan expressament condicionades a ser efectiva la convocatòria en data anterior a la resolució expressa de la sol·licitud de les ajudes de la Conselleria. Amb aquesta finalitat, s'entendran convocades les ajudes del Reglament (CEE) 866/90 des de la data de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la resolució de convocatòria corresponent. A partir d'aquesta data es disposarà d'un termini de tres mesos per a comunicar la decisió per una de les dues línies d'ajuda.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
1. Totes les sol·licituds que estiguen en període de tramitació es resoldran, segons aquesta ordre, a càrrec de les disponibilitats econòmiques d'aquest i els pròxims exercicis.
2. Per a aquestes sol·licituds seran d'aplicació les prioritats de l'article 6, apartat primer, però no els serà d'aplicació allò que s'assenyala en l'apartat segon del mateix article.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
1. Queden derogades l'Ordre de 21 de febrer de 1987, que reglamenta les ajudes a les inversions de la indústria agroalimentària, i l'Ordre de 5 de juny de 1995, per la qual es regula el procediment per a la concessió de les ajudes per a despeses en els programes de control de qualitat per a les empreses agroalimentàries preferents.
2. Igualment, queden derogats els articles 5, 6, 7, 8, 9, 10 i 11 de l'Ordre de 6 de juliol de 1994, per la qual es determina el procediment de qualificació de les empreses agroalimentàries preferents i es regulen les ajudes a aquestes empreses, pel que fa al procediment per a la concessió de les subvencions als tipus d'interés, sense perjudici que se satisfacen les subvencions plurianuals concedides durant la vigència d'aquesta.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el director general de Indústria, Cooperativisme i Relacions Agràries perquè dicte les normes necessàries per al compliment i desplegament d'aquesta ordre.
Segona
Aquesta ordre vigeix des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 3 de març de 1997
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
ÀNGELS RAMÓN-LLIN I MARTÍNEZ

linea
Mapa web