Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 14 de febrer de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual s'estableixen normes zootècniques i de documentació zoosanitària per a les explotacions ramaderes de boví, porcí, equí, oví, cabrum, avícola, cunícola i apícola.

(DOGV núm. 2737 de 29.04.1996) Ref. Base de dades 0787/1996

ORDRE de 14 de febrer de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual s'estableixen normes zootècniques i de documentació zoosanitària per a les explotacions ramaderes de boví, porcí, equí, oví, cabrum, avícola, cunícola i apícola.
Per mitjà del Decret 76/1995, es va aprovar la Llista d'Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana. Aquesta s'organitzava en seccions, per la qual cosa, per a cada espècie i a fi de desplegar el decret mencionat, cal fer la corresponent ordenació i classificació de la Llista d'Explotacions segons les espècies objecte d'explotació i de l'orientació productiva.
Article 1
1. La Llista d'Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana (LEGCV), regulada mitjançant el Decret 76/1995, de la Generalitat Valenciana, s'estructura en les següents seccions:
- Secció d'explotacions porcines
- Secció d'explotacions avícoles
- Secció d'explotacions cunícoles
- Secció d'explotacions apícoles
- Secció d'explotacions equines
- Secció d'explotacions bovines
- Secció d'explotacions ovines
- Secció d'explotacions cabrums
2. El titular, abans d'iniciar l'activitat ramadera, efectuarà la corresponent sol·licitud d'incorporació a la Llista d'Explotacions amb l'aportació d'un programa sanitari subscrit per un veterinari en l'exercici lliure de la professió. Els continguts mínims d'aquest programa es determinaran mitjançant la corresponent resolució del director general de Producció Agrària i Pesca. Els programes s'adaptaran a l'evolució dels coneixements tècnics i científics, i a la situació epizoòtica.
La inscripció en la secció s'efectuarà una vegada es comprove l'adequació de l'explotació al que disposen les lleis, sense perjudici de l'obligació del titular de complir les disposicions de caràcter local que hi siguen aplicables. L'ampliació o el canvi d'orientació productiva d'una explotació inclosa en la Llista serà considerada com si es tractara d'una nova instal·lació.
3. El trasllat de ramat estarà emparat per la corresponent guia d'origen i sanitat o bé per la documentació que en aquesta disposició es determina per a cada espècie.
Article 2
A més dels requisits que s'estableixen en l'article 9 del Decret 76/1995, i en el cas que la distància a una altra explotació prèviament establida siga inferior a mil metres i la precedent estiga qualificada sanitàriament o adscrita a un programa sanitari reconegut oficialment, l'explotació d'una nova instal·lació haurà de situar-se, almenys, en el mateix nivell sanitari en un termini no superior a 90 dies i haurà de complir les mesures següents:
a) Instal·lació de sistemes que impedisquen l'accés d'animals que puguen actuar com a vectors de malalties.
b) Gual sanitari de longitud i profunditat adequades en cada accés.
c) Tancament perimetral de les instal·lacions que alberguen animals.
Totes les condicions previstes en aquest article hauran de complir-se perquè l'explotació puga ser inclosa en la secció corresponent de la Llista.
Quan es tracte d'explotacions en règim extensiu, podran eximir-se del compliment d'allò que es preveu en la lletra c).
Article 3. Normes d'ordenació de les explotacions porcines
1.A Classificació zootècnica
1.A.1 Explotació porcina de selecció
La dedicada a l'explotació i millora de races pures amb llibres genealògics oficialment establits per a l'obtenció d'animals selectes destinats a la reproducció i que porta els programes de millora genètica i control sanitari corresponents. Aquestes explotacions hauran de disposar del nombre de femelles mínim establit en la reglamentació específica de cada raça. Tots els animals estaran en els llibres genealògics corresponents o en els registres oficials establits.
1.A.2 Explotació porcina de multiplicació
La dedicada a la multiplicació d'animals de races o estirps selectes procedents de les explotacions de selecció amb la finalitat principal d'obtenir femelles per a la reproducció i que porta els corresponents programes productius i de control sanitari.
Tots els mascles utilitzats hauran d'estar inscrits en els llibres genealògics corresponents.
1.A.3 Explotació porcina de producció
És la dedicada a la producció de garrins per a l'engreixament i el sacrifici posteriors.
La fase d'engreixament es pot realitzar en:
- Centres d'engreixament independents de l'explotació de producció.
- Centres d'engreixament dependents de l'explotació de producció amb la qual mantenen una unitat funcional, encara que no es complete en una única instal·lació la totalitat de la fase d'engreixament.
1.A.4 Explotació porcina d'engreixament; amb dues modalitats:
a) Centre d'engreixament de fase intermèdia: la instal·lació on es realitza una fase de l'engreixament i s'obtenen animals destinats a centres d'engreixament finalitzadors.
b) Centre d'engreixament finalitzador: la instal·lació on s'obtenen animals per al sacrifici immediat en escorxadors autoritzats.
1.A.5 Centres de concentració
Les instal·lacions independents d'explotacions porcines en les quals es reuneixen exclusivament porcins procedents de diferents explotacions i que estan destinats a intercanvis. El règim de funcionament estarà basat en un sistema «tot dins-tot fora», seguit en cada procés d'una neteja i desinfecció profundes. Haurà de complir els requisits establits en l'article 9 del Decret 76/1995, pel qual s'aprova la Llista d'Explotacions Ramaderes, a més dels requisits mínims que es determinen per a l'espècie porcina en aquesta disposició. Sols podran proveir-se d'animals procedents d'explotacions incloses en ADS o sota control sanitari. Hauran de portar, actualitzat diàriament, un llibre registre d'entrades i eixides de bestiar.
1.B Documentació zoosanitària
El trasllat de bestiar procedent de ADS o explotacions qualificades sanitàriament podrà anar emparat per una autorització de trasllat des de l'origen fins a escorxadors autoritzats que estiguen ubicats en la Comunitat Valenciana. No obstant això, quan es detecte o se sospite l'existència d'una malaltia infectocontagiosa difusible o altres circumstàncies epizootiològiques, se suspendrà, mitjançant una resolució comunicada de la Direcció General de Producció Agrària i Pesca, la distribució i l'eficàcia de l'autorització de trasllat, i s'exigirà, en tot cas, la guia d'origen i sanitat prevista en el Decret 76/1995, del Govern Valencià. La resolució de suspensió serà motivada i en ella es concretarà l'àmbit d'aplicació i el període de vigència.
1.C Identificació
Tots els animals es marcaran com més prompte millor, i en qualsevol cas abans d'eixir de l'explotació, amb una marca auricular consistent en un cròtal o tatuatge que determine l'explotació de què procedeixen i que permeta fer referència a la Llista d'Explotacions Ramaderes. Caldrà fer esment de la marca en la documentació assenyalada en l'apartat 1.B.
Article 4. Normes d'ordenació de les explotacions avícoles
1.A Classificació zootècnica
1.A.1 Explotació avícola de selecció
La dedicada a la producció d'ous per a covar destinats a la producció d'aus de cria.
1.A.2 Explotació avícola de multiplicació
El seu objectiu és la producció d'ous per a covar destinats a les explotacions avícoles de producció.
1.A.3 Explotació avícola de cria
Aquella on es realitza la fase de creixement de les aus fins que arriben a l'edat de posta.
1.A.4 Explotació avícola de producció
És la dedicada a la producció d'ous per al consum o aus per a sacrifici.
1.A.5 Sales d'incubació
Les instal·lacions podran integrar-se en granges avícoles de selecció o multiplicació on es covaran únicament ous produïts en aquestes. Si no tenen producció pròpia d'ous, podran covar els d'explotacions avícoles de selecció o multiplicació alienes.
Hauran de complir els requisits següents:
- Mantenir una separació física i funcional entre les incubadores i les instal·lacions de cria.
- El funcionament es basarà en el principi de circulació de sentit únic dels ous, dels materials de servei i del personal.
- Els ous per a covar hauran de procedir d'explotacions avícoles de selecció o multiplicació autoritzades.
- Portaran, actualitzat, un registre, fitxer manual o informatitzat, que ha de contenir la informació següent:
· Procedència dels ous i data d'arribada
· Resultats de naixements
· Anàlisis de laboratori i resultats
· Nombre i destinació dels pollets d'un dia.
La informació dels dos anys anteriors es conservarà arxivada i estarà a la disposició de l'administració.
1.B. Documentació zoosanitària
Les aus amb destinació a sacrifici en escorxadors autoritzats hauran d'estar emparades pel certificat zoosanitari a què fa referència l'article 25 del Reial Decret 2.087/1994, del Ministeri d'Agricultura. Mitjançant una resolució del director general de Producció Agrària i Pesca es podrà habilitar com a veterinari oficial d'explotació els veterinaris de les explotacions que despleguen programes de vigilància sanitària continuada sota el control dels serveis veterinaris oficials de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient.
Depenent de les circumstàncies epizootiològiques, es podrà establir una documentació adaptada a la situació amb els mateixos efectes que la guia d'origen.
1.C Identificació
Les partides d'aus que es transporten hauran d'estar identificades mitjançant una etiqueta adhesiva o precinte que permeta fer referència a la Llista d'Explotacions. Aquesta marca es col·locarà en un lloc visible del mitjà de transport, si tota la partida procedeix d'una mateixa explotació, o en els gabiots de separació, quan procedisquen de diverses explotacions.
Article 5. Normes d'ordenació de les explotacions cunícoles
1.A Classificació zootècnica
1.A.1 Explotació cunícola de selecció
La dedicada a la millora genètica de races amb el control sanitari corresponent i els programes de la qual estiguen reconeguts oficialment.
1.A.2 Explotació cunícola de multiplicació
Aquella on es realitzen encreuaments d'animals provinents de manera regular i exclusiva d'explotacions de selecció. Els programes d'encreuament y el programa de control sanitari estaran reconeguts oficialment.
1.A.3 Explotació cunícola de producció
El seu objectiu és la producció de conills per a l'aprofitament de carn, pell i pèl.
1.A.4 Explotació cunícola d'engreixament
Aquella on es realitza, exclusivament, l'engreixament de llorigons fins al pes comercial.
1.B Documentació zoosanitària
Depenent de les circumstàncies epizootiològiques, les agrupacions de defensa sanitària, quan despleguen programes de vigilància sanitària continuada, podran disposar de l'autorització de trasllat conformement s'estableix en l'apartat 1.B de l'article tercer d'aquesta disposició.
1.C Identificació
Les partides de conills que es transporten hauran d'estar identificades mitjançant una etiqueta o precinte que permeta fer referència a la Llista d'Explotacions. Aquesta marca es col·locarà en un lloc visible del mitjà de transport, si tota la partida procedeix d'una mateixa explotació, o en els gabiots de separació, quan procedisquen de diverses explotacions.
Article 6. Normes d'ordenació de les explotacions equines
1.A Classificació zootècnica
1.A.1 Explotació equina de producció
La que té com a finalitat obtenir cries.
1.A.2 Explotació equina d'engreixament
És la dedicada exclusivament a l'engreixament de poltres per a posteriorment sacrificar-los en un escorxador autoritzat.
1.B Documentació zoosanitària
Els propietaris d'èquids per a ús particular que, d'acord amb el Decret 76/1995, no puguen ser considerats com a explotacions seran proveïts d'una targeta sanitària equina individual.
Tots els propietaris d'èquids, quan realitzen sobre els seus animals programes sanitaris continuats sota control veterinari en el marc d'associacions o federacions, disposaran de la targeta sanitària, que serà habilitada pel servei veterinari oficial com a document de trasllat. Aquesta habilitació s'actualitzarà cada sis mesos, sempre que les circumstàncies epizoòtiques no condicionen el moviment comercial.
1.C Identificació
S'efectuarà, obligatòriament, abans que l'animal complisca el mes de vida i consistirà en una ressenya o el procediment que reglamentàriament puga establir-se. En tot cas, el sistema d'identificació figurarà en la targeta sanitària equina.
Article 7. Normes d'ordenació de les explotacions bovines
1.A Classificació zootècnica
1.A.1 Explotació bovina de selecció
La dedicada a l'explotació i millora de ramat boví de races pures amb llibres genealògics legalment establits i l'objectiu de la qual és l'obtenció d'animals selectes per a la reproducció.
1.A.2 Explotació bovina de recria
La dedicada a recriar animals procedents d'altres explotacions fins que aquests animals arriben a l'edat reproductiva.
1.A.3 Explotació bovina de producció
La que es dedica a l'obtenció de llet o jònecs. Es poden classificar en algun dels apartats següents:
* Producció làctia
* Producció càrnia
* Mixta (combinació de les dues anteriors).
1.A.4 Explotació bovina d'engreixament
Es dedica exclusivament a l'engreixament de jònecs.
1.A.5 Centre de concentració
La instal·lació independent d'una explotació bovina en la qual es reuneixen exclusivament bovins procedents de diferents explotacions que estan destinats a intercanvis. El règim de funcionament estarà basat en l'agrupació dels animals per lots homogenis en pes i edat, que ocuparan, al mateix temps, parcs independents. Cada parc, una vegada desallotjat, serà sotmés a una neteja i desinfecció profundes. Les instal·lacions hauran de complir els requisits que s'estableixen en l'article 9 del Decret 76/1995, del Consell, pel qual s'aprova la Llista d'Explotacions Ramaderes. Aquestes instal·lacions sols podran proveir-se d'explotacions qualificades sanitàriament. Diàriament, el titular del centre haurà de portar un registre d'entrades i eixides de bestiar que en tot moment estarà a la disposició del servei veterinari oficial.
1.B Documentació zoosanitària
Els animals que s'incorporen als efectius d'explotacions de producció lletera hauran d'estar proveïts d'un certificat que acredite la seua procedència d'explotacions qualificades sanitàriament.
1.C Identificació
Els animals hauran de ser identificats abans que complisquen el mes de vida amb una marca auricular que permeta fer referència a la Llista d'Explotacions Ramaderes. Abans que els animals abandonen l'explotació, el titular haurà de comprovar que estan correctament identificats.
Article 8. Normes d'ordenació de les explotacions ovines i cabrums
1.A Classificació zootècnica
1.A.1 Explotació ovina/cabrum de producció
Les que es dediquen a l'obtenció de llet, carn o altres produccions.
1.A.2 Explotació ovina/cabrum d'engreixament
Les que realitzen exclusivament l'engreixament de corders o cabrits fins que atenyen un pes comercial.
1.A.3 Centre de concentració
Allò que s'estableix en el paràgraf 1.A.5 de l'article anterior.
1.B Documentació zoosanitària
Les explotacions incloses en agrupacions de defensa sanitària que en els últims dos anys, amb almenys dues proves realitzades amb un interval de sis mesos, estiguen lliures de brucel·losi podran disposar de l'autorització de trasllat en les mateixes condicions que s'especifiquen en el punt 1.B de l'article 3 d'aquesta disposició.
1.C Identificació
Els animals s'identificaran mitjançant una marca auricular o tatuatge que permeta fer referència a la Llista d'Explotacions Ramaderes.
Article 9. Normes d'ordenació de les explotacions apícoles
Només per als efectes estrictament organitzatius de la Llista d'Explotacions, s'inclouran en aquesta secció els titulars d'explotacions apícoles que realitzen aprofitaments de floracions localitzades en el territori de la Comunitat Valenciana, sempre que els seus titulars estiguen empadronats en un municipi de la Comunitat Valenciana. Serà obligatòria la identificació de cada una de les caixes que integren l'apiari d'acord amb el que s'estableix en l'article tercer del Decret 12/1987, de la Generalitat, pel qual es regula i s'ordena l'activitat apícola en la Comunitat Valenciana.
Article 10. Secció d'operadors comercials
- Llista de vehicles
A l'efecte dels controls previstos per la legislació vigent en matèria de condicions sanitàries del transport, s'inscriuran en aquesta llista els titulars de vehicles dedicats exclusivament al transport de bestiar, circumstància que acreditaran amb la corresponent documentació emesa per l'òrgan competent en matèria de transports.
- Llista de centres
A l'efecte dels controls previstos per la legislació vigent en matèria zoosanitària, s'inscriuran en aquesta llista els titulars de centres de concentració ubicats en la Comunitat Valenciana
DISPOSICIONS TRANSITòRIES
Primera
Els titulars d'explotacions ramaderes que, en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta disposició, estiguen incloses en una agrupació de defensa sanitària, tinguen una qualificació sanitària o estiguen en tràmit per a obtenir-la, no caldrà que aporten el programa sanitari a què fa referència l'article primer d'aquesta ordre.
Segona
Les explotacions en funcionament en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta ordre que no complisquen tots o algun dels requisits que s'estableixen en l'article 2 adequaran progressivament les seues instal·lacions al compliment de les mesures establides.
DISPOSICIó FINAL
Aquesta ordre vigeix des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 14 de febrer de 1996
La consellera d'Agricultura i Medi Ambient,
MARIA àNGELS RAMóN-LLIN I MARTíNEZ

linea
Mapa web