Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 4 de febrer de 2005, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regula el règim d'autorització i de funcionament dels centres de servicis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors. [2005/1376]

(DOGV núm. 4945 de 14.02.2005) Ref. Base de dades 0816/2005

ORDE de 4 de febrer de 2005, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regula el règim d'autorització i de funcionament dels centres de servicis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors. [2005/1376]
La Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat Valenciana per la qual es regula el Sistema de Servicis Socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, atribuïx a l'administració autonòmica, a través de la Conselleria de Benestar Social, tant l'autorització de funcionament dels centres de servicis socials com l'establiment dels mínims de qualitat que han de complir tots els centres, a fi de garantir les condicions dignes i adequades d'estos.
En exercici de les esmentades competències, a proposta del conseller de Benestar Social, el Consell del Govern Valencià, el 30 de maig del 2002 va aprovar el Decret 91/2002, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social i de Registre i Autorització de Funcionament dels Servicis i Centres d'Acció Social a la Comunitat Valenciana, el qual establix les condicions generals dels centres d'acció social a l'efecte de la seua autorització. Este decret va derogar al seu torn, el Decret 40/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre registre, autorització i acreditació dels servicis socials de la Comunitat Valenciana, el qual havia sigut desenvolupat quant a l'establiment de tipologia de centres i de condicions específiques d'estos, per l'Orde de 9 d'abril de 1990 de la Conselleria de Treball i Seguretat Social.
Quant a les condicions dels centres, el Decret 91/2002 fixa les de caràcter general, tot remetent-se a la normativa de desplegament per a l'establiment de les específiques segons la tipologia de cada centre, per això fins a l'entrada en vigor de la present Orde, ha regulat esta matèria l'esmentada Orde de 9 d'abril de 1990.
Resulta manifest i notori que el dinamisme de la societat en la creació de superiors nivells de qualitat de vida i benestar, ha portat que la regulació continguda en l'Orde de 9 d'abril de 1990, no es corresponga amb les demandes assistencials que els centres de servicis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors han de satisfer actualment i en el futur.
En la present Orde, es definixen i regulen els distints tipus de centres, amb els seus requisits pel que fa a la ubicació, arquitectònics i d'equipament, usuaris, servicis bàsics i opcionals que s'han de prestar, programes, protocols i registres obligatoris, les dotacions i les plantilles mínimes de personal i la seua qualificació professional, tot distingint entre el personal d'atenció directa i de servicis generals. També s'establixen les activitats que tenen l'usuari com a destinatari, així com el règim de participació dels usuaris en el funcionament del centre.
Pel que fa al règim d'autorització dels centres de servicis socials per a l'atenció de les persones majors, l'experiència adquirida en l'aplicació de la normativa abans esmentada, fa necessari desenvolupar aspectes de la seua regulació per a adaptar-la a la realitat funcional que s'ha operat per la pràctica administrativa.
En este sentit s'ha evidenciat la necessitat que, amb caràcter previ a la sol·licitud d'autorització de funcionament, puga ser consultada a l'administració l'adequació del projecte d'obra o de documentació tècnica a la norma vigent, cosa que permetrà que el titular del centre puga afrontar el seu procés de creació amb la seguretat jurídica que allò projectat i en construcció, complirà els requisits i les condicions que preceptivament hauran d'acreditar-se per a l'obtenció de l'autorització de funcionament.
En virtut d'això, a proposta de la Direcció General de Servicis Socials, i fent ús de les facultats que em conferix l'article 35 de la Llei 5/1983 de Govern Valencià, el Decret 120/2003, d'11 de juliol, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Benestar Social, i el Decret 91/2002, de 30 de maig del 2002, del Govern Valencià, abans al·ludit.
ORDENE
TÍTOL PRELIMINAR
Disposicions generals
Article 1. Objecte
La present Orde té com a objecte el desplegament del Decret de la Generalitat Valenciana 91/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció social, i de Registre i Autorització de Funcionament dels Centres de Servicis Socials, a la Comunitat Valenciana, tot establint-se el règim d'autorització de centres de servicis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors, així com les condicions i els requisits que han de complir tals centres.
Article 2. Àmbit d'aplicació.
La normativa continguda en esta orde s'aplicarà als centres de servicis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors que s'establisquen i desenvolupen la seua activitat en el territori de la Comunitat Valenciana, segons la tipologia que conté l'article 3.
Article 3. Tipologia dels centres
1. Són centres de servicis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors els següents:
– Els Centres de dia per a persones majors dependents.
– Els Centres residencials, que al seu torn poden ser:
* Centres residencials per a persones majors.
* Residències per a persones majors dependents.
2. Per a un adequat desenvolupament del Sistema de Servicis Socials, podran implantar-se i autoritzar-se altres centres diferents dels anteriors, que l'evolució i la dinàmica social requerisquen i es consideren necessaris, per a l'atenció de persones majors.
Article 4. Servicis dels centres
Els centres regulats en la present Orde hauran d'oferir i disposar de capacitat suficient per a la prestació dels servicis bàsics definits per a cada un d'ells. Així mateix podran prestar servicis de caràcter opcional tal com es regula en la present Orde, havent de figurar com a tals en el contracte assistencial i sempre que els usuaris els hagueren contractat.
Article 5. Programa funcional, equipament i autoritzacions sanitàries.
1. Els centres regulats en la present Orde hauran d'adaptar-se, en la seua estructura funcional, al programa que es recull, per a cada un d'ells, en l'annex II, sent les característiques generals dels espais, dels elements i de les instal·lacions que en cada cas els conformen, les recollides en l'annex III. I tot això, en compliment del que establix l'article 43.1 A) apartats a), b) i c) del Decret 91/2002, de 30 de maig.
2. Quant a les característiques generals de l'equipament d'estos, caldrà ajustar-se al que disposa l'annex IV.
3. Els titulars dels centres regulats en esta orde hauran de comptar amb les autoritzacions sanitàries que corresponguen, d'acord amb el que establix el Decret 176/2004, de 24 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana sobre Autorització Sanitària i el Registre Autonòmic de Centres, Servicis i Establiments Sanitaris o norma que la substituïsca. Així mateix, hauran de disposar, si és el cas, d'un sistema d'eliminació de residus sanitaris i no sanitaris d'acord amb el que establix la normativa vigent.
Article 6. Directors dels Centres de Servicis Socials
1. Els centres de servicis socials regulats en la present Orde, hauran de comptar amb un director responsable del centre, de la seua organització, funcionament i administració.
2. Són requisits per a detentar el càrrec de director del centre, ser diplomat universitari i no estar inhabilitat per a l'exercici de tal càrrec per mitjà de sanció ferma imposada per qualsevol de les administracions públiques o per resolució judicial.
Article 7. Règim de participació
Els titulars dels centres de servicis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors garantiran la participació dels usuaris en les activitats i funcionament del centre. A este efecte, el Reglament de Règim Interior dels centres regulats en la present Orde haurà de regular el règim de participació i de representació dels usuaris en el centre, en els termes que establix l'annex V.
Article 8. Principis rectors del funcionament dels centres.
El funcionament dels centres de servicis socials per a l'atenció de persones majors es regirà pels principis següents:
1. Normalització. La forma de vida dels usuaris haurà d'ajustar-se el més possible a la conducta i a les pautes de comportament considerades com a quotidianes per a la ciutadania.
2. Estimulació. Afavorint el desenvolupament de l'autonomia personal de l'usuari
3. Intimitat. Els protocols d'actuació i d'intervenció necessària respectaran i protegiran el dret a la intimitat dels usuaris.
4. Elecció. Els responsables i el personal dels centres procuraran oferir als usuaris alternatives per a decidir com en la vida quotidiana.
5. Participació. S'haurà de potenciar la participació dels usuaris residents en les activitats i el funcionament del centre.
6. Integració, tant en l'àmbit social com cultural.
7. Globalitat. L'atenció que es preste haurà de ser integral, tot comprenent els aspectes sanitaris, psicològics, socials, culturals, ambientals i anàlegs.
8. Professionalització. El personal dels centres haurà de tindre la qualificació tècnica corresponent al seu nivell professional, sense perjuí de la labor del voluntariat social.
9. Atenció personalitzada. Es prestarà una atenció personalitzada adaptada a les necessitats de cada usuari.
10. Prevenció, a nivell sanitari, social i de la dependència.
11. Confidencialitat, per part dels gestors i personal dels centres respecte de tot allò que es referisca als usuaris.
12. Col·laboració amb la Conselleria de Benestar Social. Havent d'aportar les dades la remissió de les quals la Conselleria sol·licite o fixe amb caràcter periòdic a efectes del seguiment del funcionament del centre i que no estiguen emparats per la normativa de protecció de dades.
TÍTOL I
Règim d'autoritzacions administratives
Article 9. Classes d'autoritzacions administratives.
Les actuacions que han de desenvolupar als centres de servicis socials per a l'atenció de persones majors estaran subjectes a les següents autoritzacions administratives:
1. Autorització de funcionament per al començament de l'activitat pròpia del centre, que pot ser provisional o definitiva.
2. Autorització per modificació substancial del centre per als actes que es descriuen en l'article 27 del Decret 91/2002.
3. Autorització de cessament de l'activitat exercida en el centre o tancament del mateix.
CAPÍTOL I
Autorització de funcionament de l'activitat
pròpia del centre
Article 10. Actuacions prèvies.
1. Amb caràcter facultatiu i previ a la sol·licitud d'autorització de funcionament, els interessats podran sol·licitar el visat previ del projecte o documentació tècnica de les obres que s'han de realitzar per a la construcció o condicionament del centre. Esta sol·licitud es regirà pel que disposen els articles següents.
2. En tot cas, prèviament a la sol·licitud de l'autorització de funcionament, els interessats hauran d'haver sol·licitat i obtingut de l'ajuntament en el terme municipal en què s'ubique el centre, les preceptives llicències municipals.
Secció 1a
Visat previ
Article 11. Visat previ. Sol·licitud i documentació.
1. Amb caràcter previ a l'inici de les obres necessàries per a la creació o establiment del centre, el seu titular podrà sol·licitar i obtindre de la Direcció General de Servicis Socials, el visat previ del projecte o documentació tècnica de les obres que cal realitzar.
2. La sol·licitud haurà de presentar-se davant de la Direcció Territorial corresponent a la província on estiga previst ubicar el centre, havent de formular-se segons model de l'annex VI, tot adjuntant a esta la documentació següent:
a) El projecte tècnic bàsic i d'execució o la documentació tècnica que corresponga d'acord amb el que establix l'article 21.1.2b) o 1.3b) i c) del Decret 91/2002, segons es tracte de construcció de nova planta o d'edificis ja construïts, amb el visat del col·legi oficial d'arquitectes. Acompanyant al projecte o la documentació tècnica s'aportarà annex justificatiu del compliment d'allò que s'ha regulat en els annexos II i III d'esta orde, segons el tipus de centre de què es tracte.
b) Memòria de l'activitat que ha de desenvolupar que contindrà els punts següents: ubicació del centre, objectius generals i específics, el perfil de les persones usuàries, cartera de servicis, programes d'intervenció, els recursos materials i humans amb els que es dotarà el centre i la seua capacitat prevista.
c) Document acreditatiu de la personalitat del titular del centre.
d) Certificació acreditativa de la disponibilitat de l'immoble en què s'ubicarà el centre.
Article 12. Ordenació i instrucció
1. La Direcció Territorial corresponent, després de comprovar que la documentació presentada és l'exigida en l'article anterior, remetrà el projecte o documentació tècnica de l'apartat a) de l'article 11, a l'Oficina Tècnica de Projectes i Obres de la Conselleria de Benestar Social, perquè esta emeta un informe en el termini de quatre mesos. Si l'Oficina Tècnica constatara deficiències en el projecte o documentació tècnica, requerirà a l'interessat perquè les esmene en una primera i successives correccions, fins a un màxim de tres, amb l'advertència que, si en el termini màxim d'un mes no s'han esmenat les deficiències, es declararà caducat el dret a tal tràmit i es podrà emetre l'informe desfavorable.
2. Una vegada emés informe per l'Oficina Tècnica, la Direcció Territorial elevarà proposta de resolució en el termini d'un mes a la Direcció General de Servicis Socials.
Article 13. Resolució
La Direcció General de Servicis Socials resoldrà i així ho notificarà a l'interessat dins del termini dels sis mesos següents a la data d'entrada de la sol·licitud en el registre de l'òrgan competent de la Conselleria de Benestar Social. Tal termini s'interromprà quan fóra requerida documentació a l'interessat i mentres esta no fóra aportada. Una vegada transcorregut l'esmentat termini de sis mesos sense que s'haja dictat una resolució expressa, l'interessat podrà entendre estimada la seua sol·licitud, tot operant el silenci administratiu positiu.
Havent obtingut el visat previ, l'interessat presentarà dos exemplars del projecte tècnic o documentació tècnica perquè siga segellat per l'Oficina Tècnica.
Secció 2a
Autorització de funcionament
Article 14. Procediment per a l'autorització administrativa de funcionament, sense l'existència de visat previ.
1. En els casos que amb caràcter previ no haja sigut obtingut el visat previ, els titulars dels centres sol·licitaran, d'acord amb el model que es recull en l'annex VII, l'autorització administrativa de funcionament davant de la Direcció Territorial de la Conselleria de Benestar Social corresponent a la província en què estiga ubicat el centre, sense perjuí del que disposa l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. El procediment en estos supòsits seguirà fins a la seua resolució els tràmits que es recullen en els articles 21 al 24 del Decret 91/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament dels Servicis i Centres d'Acció Social de la Comunitat Valenciana. En tot cas, abans de formular la proposta de resolució, la Direcció Territorial corresponent, girarà visita de comprovació al centre, a fi de constatar que este complix els requisits establits per al seu adequat funcionament.
Article 15. Procediment d'autorització de funcionament amb resolució de visat previ.
1. Els titulars dels centres que compten amb visat previ, una vegada finalitzades les obres de construcció o de condicionament del centre, i equipat este, sol·licitaran d'acord amb el model que es recull en l'annex VIII, l'autorització administrativa de funcionament davant de la Direcció Territorial de la Conselleria de Benestar Social corresponent a la província en què estiga ubicat el centre, sense perjuí del que disposa l'article 38 de la Llei 30/1992 de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. S'acompanyarà a la sol·licitud la documentació establida en l'article 21 del Decret 91/2002, a excepció de la ja presentada per al visat previ. Igualment s'haurà d'adjuntar:
a) El projecte tècnic o la documentació tècnica preceptiva de les obres de creació o d'establiment del centre amb el segell de l'Oficina Tècnica de Projectes i Obres de la Conselleria de Benestar Social, que va ser objecte de visat previ per la Direcció General de Servicis Socials.
b) Certificat del tècnic director de les obres en què es constate que les obres executades es corresponen fidelment i íntegrament amb les descrites en el projecte o documentació tècnica a què es referix l'apartat a) anterior.
3. En la tramitació del corresponent expedient administratiu caldrà ajustar-se al que disposen els articles 22 i 23 del Decret 91/2002, si bé les direccions territorials de la Conselleria de Benestar Social emetran la seua proposta de resolució en el termini d'un mes a comptar de l'entrada de la sol·licitud en els seus respectius registres, no havent de demanar-se l'informe de l'Oficina Tècnica quan este haja sigut emés en la fase del visat previ i les obres executades es corresponguen fidelment i íntegrament amb les descrites en l'esmentat projecte o documentació tècnica. A l'efecte de la citada proposta de resolució, serà girada visita prèvia de comprovació al centre.
4. El titular de la Direcció General de Servicis Socials, resoldrà dins del termini de sis mesos, a comptar de l'entrada de la sol·licitud en el registre de la Direcció Territorial.
5. Una vegada transcorrregut el termini indicat en el paràgraf anterior sense que haguera recaigut una resolució expressa, s'entendrà desestimada la sol·licitud d'autorització de funcionament.
Article 16. Documentació preceptiva posterior a la Resolució d'autorització.
1. Dins dels dos mesos següents a la notificació de la resolució per la qual es concedix l'autorització, i en tot cas, a partir del moment d'inici de les activitats del centre, el titular haurà de presentar els documents següents:
a) Fotocòpia compulsada de la inscripció en el sistema de la Seguretat Social i, si és el cas, si es tractara d'un empresari individual, d'estar afiliat i en alta en el règim que corresponga per raó de l'activitat.
b) Justificants d'haver afiliat, si és el cas, i haver donat d'alta els treballadors que presten servicis al centre.
c) Pòlissa d'assegurances de responsabilitat civil i justificant acreditatiu del pagament de la prima en vigor, que done cobertura als sinistres i a la responsabilitat civil en què puga incórrer el titular del centre pels danys causats a tercers, inclosos els usuaris d'aquell, des de l'inici del funcionament del centre.
2. Després de la resolució d'autorització, els centres hauran d'emplenar i remetre a la Direcció General de Servicis Socials, l'annex X o XI, segons es tracte de centres residencials o centres de dia respectivament, amb les dades relatives als usuaris, activitats i personal del centre, dins del mes de gener de cada any i amb referència a l'any anterior, a fi d'acreditar que en el seu funcionament complixen amb el que disposa la present Orde respecte de l'atenció a les persones majors usuàries d'estos.
CAPÍTOL II
Procediment d'autorització per modificació substancial.
Article 17. Sol·licitud i documentació.
1.Els titulars dels centres sol·licitaran prèviament a dur a terme les actuacions que s'indiquen en l'article 27 del Decret 91/2002, d'acord amb el model de l'annex IX, l'autorització administrativa per modificació substancial, davant de la Direcció Territorial de la Conselleria de Benestar Social corresponent a la província en què estiga ubicat el centre, sense perjuí del que disposa l'article 38.4 de la Llei 30/1992 de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. S'acompanyarà a la sol·licitud la documentació següent:
2.1.Quan es tracte de modificació amb augment de la capacitat assistencial del centre sense realitzar obres:
a) Memòria explicativa dels motius que justifiquen la modificació dels fins concrets que es perseguixen, programes i mitjans tècnics per a la seua consecució, tipus d'usuaris i nombre de places, així com repercussions en el funcionament derivades de la modificació prevista.
b) Informe justificatiu, redactat per tècnic competent i visat pel col·legi professional corresponent, que les modificacions no alteren les condicions inicials d'evacuació i de protecció contra incendis, així com els paràmetres mínims quant a espais exigits per la present Orde.
c) Tota aquella documentació que no figure en l'expedient d'autorització de funcionament i fóra necessària per a justificar l'adequació, si és el cas, a la nova tipologia, objecte i/o àrea d'actuació.
2.2. Quan s'hagen de realitzar obres en un centre que afecten l'estructura o distribució interior i requerisquen llicència d'obres, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 30 del Decret 91/2002.
Article 18. Ordenació, instrucció i resolució.
Quant a la tramitació i resolució del procediment, s'aplicarà allò que s'ha disposat per a l'autorització de funcionament en els articles 15 i 16 de la present Orde.
En tot cas, la resolució autoritzant la modificació substancial comportarà implícitament l'autorització de funcionament corresponent.
CAPÍTOL III
Procediment d'autorització per cessament
d'activitat o tancament del centre.
Article 19. Cessament d'activitat o tancament del centre.
1. Quan voluntàriament es pretenga finalitzar o extingir l'activitat d'un centre, el titular d'este sol·licitarà autorització a este efecte i presentarà davant de la Direcció Territorial corresponent la documentació següent:
- Memòria explicativa de les causes que motiven el cessament o el tancament amb especificació de les fases previstes per al procés.
- Estat i situació dels usuaris afectats i propostes alternatives amb calendari de mesures que garantisquen la seua atenció.
La Direcció Territorial remetrà en el termini de deu dies l'esmentada documentació junt amb un informe a la Direcció General de Servicis Socials, la qual resoldrà sobre l'autorització del tancament del centre o cessament de l'activitat, en el termini de dos mesos, establint, si és el cas, les mesures que garantisquen l'atenció dels usuaris.
2. En el cas de tancament del centre o suspensió temporal d'activitats decretats per resolució ferma en via administrativa, quan el titular no duga a terme voluntàriament les actuacions tendents a fer efectius aquells actes, amb les degudes garanties per als usuaris, les dites actuacions seran realitzades per la Direcció Territorial corresponent, la qual podrà demanar la col·laboració del Servici d'Avaluació i Inspecció de Servicis Socials així com de la policia autonòmica, local o cossos i forces de seguretat de l'Estat.
TÍTOL II
Centres de dia de persones majors dependents
Article 20. Definició
Es denomina centre de dia per a persones majors dependents a tot establiment que oferisca un programa d'atenció diürna especialitzat a persones que necessiten d'ajuda per a la realització de les activitats bàsiques i/o activitats instrumentals de la vida diària. Els seus objectius són mantindre, preservar i/o millorar la funcionalitat dels usuaris i servir de suport a la família, per mitjà de la provisió d'un recurs que possibilite la vida sociolaboral dels seus membres.
Article 21. Capacitat
Els centres de dia per a persones majors dependents tindran una capacitat màxima de 100 places.
Article 22. Usuaris.
Podran ser usuaris les persones majors de 60 anys amb problemes de dependència que presenten malalties cròniques, pluripatologia, amb limitació de la seua autonomia i que requerisquen una atenció sociosanitària especialitzada, supervisió mèdica, cures d'infermeria o rehabilitació, que no es puguen prestar adequadament al domicili.
Amb caràcter excepcional els centres de dia podran atendre, amb independència de l'edat, a persones que es troben en alguna d'estes situacions:
– demències que no requerisquen cures sanitàries continuades per l'evolució de la malaltia
– crònics amb patologies que generen problemes funcionals i/o cognitius
– crònics amb patologia osteoarticular degenerativa i traumatològica
– seqüeles funcionals post-intervenció quirúrgica o accident.
Queden exclosos malalts mentals, discapacitats psíquics i persones dependents que requerisquen cures sanitàries continuades i aquells que tinguen trastorns de la conducta que pertorben greument la convivència.
Article 23. Cartera de servicis
Els centres de dia de persones majors dependents, oferiran els servicis següents:
a) Servicis bàsics:
1. Acolliment.
Els centres de dia de persones majors dependents oferiran el servici d'acollida diürna i d'assistència en les activitats de la vida diària, havent d'oferir els seus servicis amb caràcter mínim els dies laborals de dilluns a divendres.
2. Restauració
La restauració haurà d'assegurar el compliment d'una correcta nutrició dels usuaris. Esta se sotmetrà a criteris dietètics, tenint en compte les necessitats quant a quantitat, qualitat i varietat, i preveurà l'elaboració de dietes especials per a aquelles patologies que així ho requerisquen, tenint en compte els hàbits i els costums dels usuaris.
Haurà d'oferir-se com a mínim desdejuny, dinar i berenar.
Els menús se supervisaran per personal especialista que establirà les pautes dietètiques oportunes.
S'informarà a l'usuari i a la família els menús, per la qual cosa estos hauran de planificar-se i publicitar-se en el tauler d'anuncis almenys setmanalment.
Així mateix s'establiran els procediments que garantisquen la correcta higiene i manipulació dels aliments segons la normativa vigent.
3. Higiene personal
El centre disposarà dels mitjans necessaris per a la higiene i el bany o dutxa, així com per a l'atenció estètica i de la imatge dels usuaris. Així mateix recolzarà amb les mesures tècniques i humanes necessàries aquells usuaris que necessiten ajuda per a la higiene.
4. Atenció social
Este servici inclou l'atenció social individual, familiar, grupal i comunitària, i l'animació sociocultural.
4.1– Animació sociocultural
Conjunt d'activitats de relació i ajuda encaminades a l'autopromoció dels individus o grups atesos, que faciliten el desenvolupament de les inquietuds culturals, intel·lectuals, etc.
4.2– Atenció social individual, grupal i comunitària.
L'atenció social individual està dirigida als usuaris del centre, a fi d'informar-los, orientar-los i assessorar-los respecte de problemes i de recursos socials. L'atenció grupal s'orienta a la convivència al centre i foment d'activitats estimuladores de les relacions entre els usuaris. La comunitària es basa en la coordinació amb professionals i recursos del sistema de servicis socials i del sistema sanitari a fi d'establir vies de comunicació, rendibilitzar recursos, establir les oportunes derivacions i dissenyar programes de prevenció.
4.3. Atenció social familiar.
Té com a objecte informar, orientar, assessorar i acompanyar la família durant el procés d'atenció a l'usuari al centre.
5. Atenció a la salut.
5.1. Atenció mèdica
Els centres de dia hauran de garantir una atenció mèdica dirigida al seguiment de patologies cròniques, diagnòstic de processos aguts i detecció i prevenció de grans síndromes geriàtriques. Realitzaran una valoració inicial a l'ingrés de l'usuari, amb elaboració de l'historial sanitari, indicacions per a la vida diària, rehabilitació funcional i cognitiva necessària, i el tractament que ha de seguir.
5.2. Atenció psicològica
Dirigida a preservar i mantindre la funció cognitiva dels usuaris i al tractament d'alteracions psicològiques que incidisquen en afectivitat, conducta i/o estat cognitiu.
5.3. Atenció d'infermeria.
Dirigida a la prestació de les cures d'infermeria, com ara preparació i administració de medicaments, cures, sondatges i altres.
5.4. Activitats de teràpia ocupacional.
L'objectiu del qual és la prevenció del deteriorament i el manteniment de les aptituds dels usuaris.
5.5. Activitats de rehabilitació.
Els centres de dia hauran d'oferir un servici que incloga la rehabilitació preventiva, de manteniment i terapèutica.
5.6. Prevenció i promoció de la salut.
Es realitzaran activitats de prevenció i promoció de la salut així com d'educació sanitària.
6. Transport adaptat.
El servici de transport adaptat realitzarà el trasllat dels usuaris des del domicili al centre i/o viceversa. El centre haurà de disposar, directament o a través de tercers, dels vehicles necessaris per a la prestació del servici, convenientment adaptats per a la seua utilització per persones en cadira de rodes.
En tot cas, els vehicles utilitzats per al transport hauran de comptar amb els requisits exigits per la legislació vigent per a la circulació de vehicles de motor i el transport de persones, haver superat les inspeccions tècniques pertinents, disposar de les assegurances reglamentàries i contractar una pòlissa d'assegurança d'ocupants per a tantes places com a usuaris que s'han de transportar.
Hauran de tindre unes característiques tals que els permeten circular inclús per carrers de reduïdes dimensions i estar dotats de calefacció i aire condicionat.
Així mateix, existirà una planificació de rutes amb temps i usuaris, així com un registre d'incidències hagudes i les observacions que es consideren oportunes en relació amb el servici prestat. Les rutes es dissenyaran de manera que els usuaris passen el menor temps possible en estes i permeten la seua presència al centre de dia des de l'inici de l'activitat diària fins a la seua finalització.
Este servici només es facturarà als usuaris que l'utilitzen.
b) Servicis opcionals:
S'entendran com a servicis opcionals aquells que no siguen necessaris per a l'atenció integral bàsica de l'usuari. Els centres de dia podran prestar els servicis opcionals següents :
1. Perruqueria.
2. Podologia.
3. Altres, sempre que no estiguen previstos en la cartera de servicis bàsics.
Article 24. Programes, protocols i registres.
1. Programes:
Tots els centres de dia hauran de tindre establit un programa anual d'atenció a l'usuari per a les activitats següents:
– Activitats de rehabilitació funcional i cognitiva.
– Activitats de teràpia ocupacional.
– Activitats d'animació sociocultural.
Cada un dels programes preveurà els objectius, tipologia dels usuaris als quals es dirigixen, activitats, professionals responsables, recursos necessaris, calendari, llistat d'usuaris programats i sistema d'avaluació del programa.
2. Protocols.
Els professionals dels centres hauran de disposar com a mínim dels següents protocols de prevenció i/o atenció:
a) Acollida i adaptació al centre. Contingut: recepció, presentació, visita al centre, informació i orientació en l'arribada.
b) Higiene personal, neteja i tècniques. Contingut: procediments utilitzats per a la higiene personal d'acord amb el sexe, la dependència i les patologies associades.
c) Caigudes. Contingut: detecció de població de risc, mesures preventives i d'intervenció davant d'una caiguda.
d) Medicació. Contingut: procediments d'obtenció, emmagatzemament, conservació, preparació de medicaments per a la seua administració individual i control de l'administració.
e) Incontinència. Contingut: mesures de prevenció higienicoterapèutiques, tractament, pautes d'utilització de bolquers, col·lectors, etc., i prevenció de riscos.
Emergència sanitària. Contingut: actuacions davant d'una situació d'emergència sanitària.
3. Registres
Els centres de dia hauran de disposar, com a mínim, dels registres següents:
– De caigudes amb indicació de l'usuari, data i hora, lloc, factors de risc, circumstàncies i conseqüències de la caiguda.
– D'usuaris amb incontinència d'esfínters i mesura adoptada per a la seua adequada atenció.
– Registre de medicació administrada als usuaris.
Article 25. Documentació.
Els centres de dia per a persones majors hauran de disposar de la documentació establida en l'annex I de la present Orde.
Article 26. Plantilla de Personal .
Per a l'adequada prestació dels servicis i d'atenció dels usuaris, els centres de dia per a persones majors dependents hauran de disposar com a mínim dels següents mitjans personals:
a) director.
Tots els centres hauran de comptar amb un director que disposarà d'una titulació mínima de diplomat universitari. La dedicació mínima serà de mitjà jornada. En el cas de centre de dia annex a residència, es podrà compartir la direcció d'ambdós recursos.
b) Personal d'atenció directa.
Es considera personal d'atenció directa al que assistix a l'usuari en les activitats de la vida diària i li proporciona ajuda personal i atenció sociosanitària. Com a mínim, els centres de dia per a persones majors dependents hauran de comptar amb el següent personal d'atenció directa:
b).1. Supervisor/a socioassistencial :
Un total de 5 hores/setmana de supervisor socioassistencial en centres amb capacitat fins a 50 places, i de 10 hores/setmana si té més de 50 places. Podrà exercir-lo qualsevol professional d'atenció directa del centre que necessites per al desenvolupament de les seues funcions, almenys, de la titulació de diplomat universitari. Les hores de prestació com a supervisor socioassistencial s'incorporaran a la seua jornada laboral.
b).2. Metge/ssa
Un total de 5 hores metge/setmana cada 20 places. Amb un mínim de 5 hores setmanals de prestació de servicis.
b).3. Infermer/a
Un mínim de 5 hores a la setmana cada 40 places o fracció, de forma proporcional, amb servici diari.
b).4. Psicòleg/a
Mínim de 5 hores a la setmana cada 20 places o fracció, de forma proporcional.
b).5. Fisioterapeuta
Mínim de 4 hores a la setmana cada 10 places o fracció, de forma proporcional.
b).6. TASOC/ Diplomat/a en educació social
Mínim de 4 hores a la setmana cada 10 places o fracció, de forma proporcional.
b).7. Treballador/a social
Mínim de 5 hores setmanals cada 40 places o fracció, de forma proporcional.
b).8. Auxiliar d'infermeria/ Gerocultor
S'aplicarà la ràtio d'un auxiliar d'infermeria/gerocultor per cada 12 usuaris. En tot cas, hauran de romandre simultàniament al centre, com a mínim, 2 auxiliars d'infermeria/gerocultors.
Per a l'exercici dels llocs d'auxiliar d'infermeria/gerocultor serà requisit posseir el títol oficial d'Auxiliar d'Infermeria, o bé el certificat de formació professional de primer grau, branca sanitària, o cicle formatiu equivalent o tindre aprovada l'especialitat completa del curs d'auxiliar d'infermeria en geriatria del Servici Valencià d'Ocupació i Formació o organisme oficial equivalent, autoritzat per la Conselleria de Benestar Social. Almenys el cinquanta per cent d'estos hauran de disposar de la titulació oficial d'Auxiliar d'Infermeria o titulació acadèmica equivalent.
c) Personal de servicis generals.
El personal de servicis generals haurà de ser el suficient per a garantir les condicions òptimes d'higiene, salubritat, conservació, i manteniment de totes les dependències, equipament i efectes del centre de dia, així com per a la prestació dels servicis encomanats. A este efecte, es consideraran servicis generals els de cuina, neteja, bugaderia, administració, manteniment i transport. Este personal no podrà realitzar les tasques que presta el personal d'atenció directa i constarà, almenys, d'1 treballador a jornada completa per cada 10 usuaris. Estos servicis podran ser contractats amb empreses externes, i en este cas es computarà el nombre de treballadors que es dedicaran a la prestació de cada un d'estos servicis i la seua jornada.
Article 27. Règim de Personal.
1. L'organització dels torns de personal es realitzarà de tal manera que s'assegure l'adequada atenció dels residents i el funcionament correcte del centre. En absència del director haurà de determinar-se la persona que assumix la seua responsabilitat. El centre haurà de disposar en tot moment d'una persona que assumisca la responsabilitat davant de qualsevol incidència que es produïsca, designada de forma expressa pel director del centre d'acord amb els torns de personal.
2. Tot el personal haurà de comptar amb la titulació adequada al lloc de treball que s'ha d'exercir. Així mateix, haurà de disposar del carnet de manipulador d'aliments o del certificat individual d'acreditació que ha rebut la formació corresponent, segons la normativa vigent, aquell personal que d'acord amb dita normativa haja d'estar en disposició d'este.
3. A l'efecte del còmput de ràtios de personal, no podran computar-se més de quaranta hores setmanals per cada treballador, o bé el nombre màxim d'hores que es fixe pel Conveni Col·lectiu corresponent.
4. A l'efecte del còmput setmanal, l'horari d'atenció mínima es prestarà de dilluns a divendres.
Article 28. Centre de dia annex a residències
Es considerarà centre de dia annex a residència de persones majors quan el programa d'atenció diürna especialitzada, es preste en establiment annex al centre residencial de tercera edat i ambdós es troben comunicats entre si, o quan este establiment estiga ubicat en el mateix edifici que el centre residencial de tercera edat. La residència i el centre de dia podran compartir els espais que es recullen en l'apartat corresponent de l'annex II, i el disseny d'ambdós recursos haurà de garantir l'accés fàcil i adequat dels usuaris del centre de dia a tals espais.
Article 29. Capacitat del centre de dia annex a residència.
Els centres de dia per a persones majors dependents annexos a centres residencials tindran una capacitat màxima de 60 places o bé un nombre tal que sumades al nombre de places residencials no supere el màxim de 200 places.
Article 30. Personal del centre de dia annex a residència
Els centres de dia annexos a residències de persones majors hauran de disposar d'idèntics mitjans personals que els regulats en el present capítol per als centres de dia.
TÍTOL III
Centres residencials
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 31. Definició.
A l'efecte d'esta orde es considerarà centre residencial, qualsevol establiment, edifici, conjunt de vivendes o complex residencial que, de forma organitzada, servisca com a allotjament per a majors i preste els servicis especialitzats en les condicions i els requisits que es recullen en el present títol i en els annexos corresponents, per a cada tipus de centre.
Article 32. Tipologia.
D'acord amb el grau de dependència dels usuaris que hagen d'atendre, els centres residencials podran ser:
a) Centres residencials per a persones majors.
b) Residències per a persones majors dependents.
CAPÍTOL II
Centres residencials per a persones majors
Article 33. Definició
Els centres residencials de persones majors oferiran allotjament estable i comú a les persones que reunint els requisits que s'exposen a continuació opten voluntàriament per l'ingrés en ells. Les estades en estos centres podran ser de caràcter temporal o permanent. L'autorització d'este tipus de centres podrà ser revocada quan els seus usuaris no complisquen els requisits establits.
Article 34. Usuaris
1. Podran ser usuaris d'estos centres les persones majors de 65 anys que hagen cessat en la seua activitat laboral o professional, i pensionistes majors de 60 anys, que no necessiten cap tipus d'ajuda d'altres persones per a la realització de les activitats de la vida diària. No podran ser usuaris presumptes incapaços o persones incapacitades, ni persones dependents per a les activitats de la vida diària, llevat que el centre dispose d'unitat per a persones majors dependents, en les condicions i els requisits que es regulen en el present capítol.
2. A l'efecte de l'apartat anterior l'usuari tindrà la condició de vàlid per a les activitats de la vida diària quan resulte una puntuació entre huitanta-cinc i cent en l'escala de Barthel, havent de quedar reflectit en el contracte assistencial.
3. El centre haurà de revisar semestralment el compliment dels requisits dels usuaris referits a l'escala de Barthel.
Article 35. Capacitat màxima
La capacitat màxima d'estos centres no podrà ser superior a 150 places. No obstant això, es considerarà la possibilitat de centres majors sempre que se salve l'autonomia personal i s'evite la massificació.
Article 36. Cartera de servicis
Els centres residencials per a persones majors, prestaran almenys els servicis següents:
a) Servicis bàsics:
1. Allotjament.
Els centres residencials per a persones majors oferiran allotjament en les condicions fixades en esta orde. El servici d'allotjament inclourà la neteja i la higiene de les habitacions i de les dependències i instal·lacions del centre.
2. Restauració.
La restauració haurà d'assegurar el compliment d'una correcta nutrició dels residents. Esta se sotmetrà a criteris dietètics, atenent les necessitats quant a quantitat, qualitat i varietat. Preveurà l'elaboració de dietes especials per a aquelles patologies que així ho requerisquen i haurà de tindre en compte els hàbits i els costums dels residents. S'oferirà com a mínim desdejuni, menjar, berenar i sopar. Els menús seran supervisats per personal especialista que establirà les pautes dietètiques oportunes. Sempre que l'organització de la cuina i el nombre d'usuaris ho permeta, es tindrà en compte la possibilitat d'oferir menús alternatius que promoguen la capacitat d'elecció del resident.
S'informarà als residents els menús, per això estos hauran de planificar-se amb la suficient antelació.
Així mateix, s'establiran els procediments que garantisquen la correcta higiene i manipulació dels aliments, segons la normativa vigent.
3. Bugaderia.
Haurà de garantir la rentada i el planxat periòdic de llenceria i roba d'ús personal dels residents i el repàs d'esta, així com la de la roba de llit. Totes les residències hauran de comptar amb una capacitat mínima de tractament propi de rentada i eixugada de roba i disposar d'una zona que permeta l'accés i el seu ús als residents.
4. Higiene personal
El centre disposarà dels mitjans necessaris per a la higiene, el bany i l'atenció estètica i de la imatge dels residents.
5. Atenció social
Este servici inclou l'animació sociocultural, l'atenció social individual, grupal i comunitària, així com l'atenció social familiar.
5.1. Animació sociocultural.
L'animació sociocultural té com a objecte el desenvolupament d'un conjunt d'activitats de relació i d'ajuda, encaminades a l'autopromoció dels individus o grups atesos, que faciliten el desenvolupament de les inquietuds culturals, intel·lectuals, etc.
5.2. Atenció social individual, grupal i comunitària.
L'atenció social individual està dirigida als usuaris del centre, a fi d'informar-los, orientar-los i assessorar-los respecte de problemes i de recursos socials. L'atenció grupal s'orienta a la convivència al centre i al foment d'activitats estimuladores de les relacions entre els usuaris. La comunitària es basa en la coordinació amb professionals i recursos del sistema de servicis socials i del sistema sanitari, a fi d'establir vies de comunicació, rendibilitzar recursos, establir les oportunes derivacions i dissenyar programes de prevenció.
5.3. Atenció social familiar.
Té com a objecte informar, orientar, assessorar i acompanyar la família durant el procés d'atenció a l'usuari al centre.
6. Activitats de teràpia ocupacional.
Amb l'objectiu de previndre el deteriorament i mantindre les aptituds dels residents, en les àrees funcional, cognitiva, motora, emocional i de participació.
7. Prevenció i promoció de la salut.
Es realitzaran activitats de rehabilitació preventiva i de promoció de la salut així com d'educació sanitària.
b) Servicis Opcionals:
S'entendran com a servicis opcionals aquells que no siguen necessaris per a l'atenció integral bàsica de l'usuari. Els centres residencials de persones majors podran oferir, els següents servicis opcionals:
– Perruqueria .
– Podologia.
– Cafeteria.
Altres, sempre que no estiguen recollits en la cartera de servicis bàsics.
Article 37. Programes, protocols i registres
1. Programes
Tots els centres residencials de persones majors hauran de tindre establit un programa anual d'atenció al resident amb les activitats de teràpia ocupacional, rehabilitació preventiva i animació sociocultural.
En cada un dels programes es preveuran els objectius, tipologia dels residents a qui es dirigixen, activitats, professionals responsables, recursos necessaris, calendari, llistat de residents i sistema d'avaluació del programa.
2. Protocols
Els professionals del centre hauran de disposar com a mínim dels següents protocols de prevenció i d'atenció:
a) Acollida i adaptació al centre.
Contingut: recepció, presentació, visita al centre, ubicació en habitació i menjador, informació, orientació en l'arribada i assignació de personal de referència.
b) Emergència sanitària.
Contingut: s'establiran les mesures oportunes que s'han de realitzar davant d'una situació d'emergència sanitària.
3. Registres
El centre haurà de disposar com a mínim dels registres següents:
– d'activitats programades i en curs
– de participació i d'assistència dels residents als programes i activitats que s'exercisquen al centre.
Article 38. Unitat per a persones majors dependents.
1. Este tipus de centres, als efectes de poder oferir una millor atenció als usuaris, podran delimitar una unitat per a persones majors dependents a qui li serà aplicable, per al nom de places autoritzades en eixa unitat, allò que s'ha disposat per a les residències de persones majors dependents en el capítol tercer d'este títol, quant a cartera de servicis, programes, protocols i registres, espais de l'àrea residencial i àrea especialitzada i ràtios de personal d'assistència directa. Igualment s'aplicaran les especificitats previstes en els annexos II i III.
2. El nombre de places d'esta unitat no serà superior al 20 per cent del total de les autoritzades.
3. La condició de dependent d'un usuari es determinarà quan de l'aplicació de l'escala de Bartherl resulte una puntuació inferior a huitanta-cinc.
Article 39. Documentació.
Els centres residencials per a persones majors, hauran de disposar de la documentació que es reculla en l'annex I de la present orde, a excepció de la història sociosanitària que es limitarà als extrems continguts en l'article 43.2.b) del Decret 91/2002.
Article 40. Plantilla de Personal.
Per a l'adequada atenció dels usuaris i prestació dels servicis mencionats en els articles anteriors, els centres residencials per a persones majors hauran de disposar de personal suficient per a això, en una proporció no inferior a 0,25 treballadors per resident. Dit personal estarà constituït com a mínim pels següents professionals:
a) director
En els centres de fins a 50 places la dedicació podrà ser d'un 50 per cent de la jornada laboral. En els de més de 50 places s'exigirà un director a jornada completa. Per a l'exercici del lloc de director s'exigirà una titulació mínima de diplomat universitari.
b) Treballador/a social.
La dedicació mínima per a esta figura professional serà de: 10 hores setmanals per a residències de capacitat entre 25 i 49 places; 20 hores setmanals en residències entre 50 i 100 places i 40 hores setmanals a partir de 100 places.
c) TASOC o Diplomat en Educació Social.
Les hores mínimes d'atenció d'estos professionals serà 10 hores setmanals cada 25 places o fracció de forma proporcional.
d) Fisioterapeuta.
Mínim 6 hores setmanals.
e) Psicòleg/a.
Mínim 6 hores setmanals.
f) Metge/ssa.
A l'efecte del compliment del que establix l'article 39 de la present Orde, el centre haurà de disposar dels servicis del facultatiu corresponent.
g) Auxiliar d'infermeria/gerocultor.
Mínim un auxiliar cada trenta usuaris.
h) Personal de servicis generals.
El personal de servicis generals haurà de ser el suficient per a garantir les condicions òptimes d'higiene, salubritat, conservació i manteniment de totes les dependències, equipament i efectes del centre, així com dels servicis encomanats. A este efecte, es consideraran servicis generals els de cuina, neteja, bugaderia, administració i manteniment. Este personal constarà almenys d'1 treballador a jornada completa cada 10 usuaris. Estos servicis podran ser contractats amb empreses externes, i en este cas es computarà el nombre de treballadors que es dedicarà a la prestació de cada un de tals servicis i la seua jornada.
Article 41. Règim de personal.
1. L'organització dels torns de personal es realitzarà de tal manera que s'assegure l'adequada atenció dels residents i el funcionament correcte del centre. En absència del director haurà de determinar-se la persona que assumix la responsabilitat d'este. En tot cas, el centre haurà de disposar en tot moment d'una persona que assumisca la responsabilitat davant de qualsevol incidència que es produïsca, designada de forma expressa pel director del centre, d'acord amb els torns de personal .
2.Tot el personal haurà de comptar amb la titulació adequada al lloc de treball que s'ha d'exercir. Així mateix, haurà de disposar del carnet de manipulador d'aliments o del certificat individual d'acreditació que ha rebut la formació corresponent, en els termes del que establix la normativa vigent, aquell personal que d'acord amb esta normativa haja d'estar en disposició d'este.
CAPÍTOL III
Residències per a persones majors dependents
Article 42. Definició
Tindran la consideració de residències de persones majors dependents, aquells centres en què s'oferisca allotjament estable junt amb atenció social, suport en la realització de les activitats de la vida diària, atenció sanitària, rehabilitació de les capacitats i atenció geriàtrica integral, segons el nivell de dependència dels seus usuaris.
Article 43. Usuaris
1. Poden ser usuaris d'estos centres aquelles persones majors de 65 anys que hagen cessat en la seua vida laboral o professional, i pensionistes majors de 60 anys, que no tinguen les capacitats necessàries per a realitzar per si mateixos les activitats bàsiques de la vida diària, i que necessiten una atenció geriàtrica integral. Excepcionalment també podran ser-ho les persones menors d'esta edat, quan la seua situació de dependència funcional, psíquica o social així ho requerisca i no siguen susceptibles d'atenció en un altre tipus de recursos socials o sanitaris.
2. Podran existir Unitats d'Alta Dependència específiques per a aquelles persones majors que no tinguen les capacitats necessàries per a realitzar per si mateixes les activitats bàsiques de la vida diària, i a més necessiten una atenció sociosanitària continuada a causa de la complexitat i el grau d'intensitat de l'atenció requerida. Estes unitats podran diferenciar-se tenint en compte la complexitat o la tipologia.
3. Les persones majors amb autonomia en les activitats de la vida diària podran ser usuaris/es d'estos centres, quan opten voluntàriament per l'ingrés en estos sempre que es garantisca una atenció d'acord amb les seues necessitats i es dispose de programes específics dirigits a este tipus de residents, tenint en compte el que establix el capítol anterior.
Article 44. Ingrés de persones incapacitades o presumptes incapaços
1. L'ingrés de persones majors en un centre residencial és un acte lliure que haurà de manifestar-se expressament. L'ingrés en el centre de persona incapacitada serà decidit per qui exercisca la tutela, d'acord amb el que establix la resolució judicial que fixe esta tutela, i havent de donar compte d'això al Ministeri Fiscal.
2. L'internament de la persona presumptament incapaç requerirà autorització judicial, excepte cas d'urgència, havent de donar compte en este supòsit de l'ingrés al jutge competent, com més prompte millor i, en tot cas, en el termini de 24 hores.
3. Si amb posterioritat a l'ingrés en el centre, sobrevinguera causa d'incapacitació, el director del centre haurà de comunicar-ho als familiars i posar-ho en coneixement del Ministeri Fiscal, deixant constància d'esta notificació en l'expedient de l'interessat.
Article 45. Tipologia de les places i capacitat màxima
1. Les residències de persones majors dependents hauran de tindre definit un nombre de places que seran objecte d'autorització en els termes establits en la present Orde. Estes places podran ser residencials i d'estada diürna. Dins de les places residencials poden existir places en Unitats d'Alta Dependència.
2. La capacitat màxima d'estos centres no podrà ser superior a 150 places, de les quals en cada Unitat d'Alta Dependència no podran existir més de 40 places. No obstant això, es considerarà la possibilitat de centres majors sempre que se salve l'autonomia personal i s'evite la massificació. En el cas de centres que disposen de places d'estada diürna, el nombre màxim de places d'este tipus no podrà ser superior al 30% del total de places residencials del centre.
Article 46. Cartera de servicis
Les residències de persones majors dependents, prestaran una assistència segons les necessitats i el nivell de dependència dels residents, que amb caràcter obligatori constaran almenys dels servicis següents:
a) Servicis bàsics:
1. Allotjament.
Els centres residencials de persones majors dependents oferiran allotjament en les condicions fixades en esta orde. El servici d'allotjament inclourà la neteja i la higiene de les habitacions i de les dependències i instal·lacions del centre.
2. Restauració.
La restauració haurà d'assegurar el compliment d'una correcta nutrició dels residents. Esta se sotmetrà a criteris dietètics, atenent les necessitats quant a quantitat, qualitat i varietat. Tindrà en compte l'elaboració de dietes especials per a aquelles patologies que així ho requerisquen, hàbits, aliments restringits, preferències i al·lèrgies. Haurà d'oferir-se com a mínim desdejuni, menjar, berenar i sopar, i els menús hauran de ser supervisats per personal especialista que establisca les pautes dietètiques oportunes. Sempre que l'organització dels servicis de cuina i el nombre d'usuaris ho permeta, es podrà preveure la possibilitat d'oferir menús alternatius, que promoguen la capacitat d'elecció del resident.
S'informarà per mitjà de notificació en el tauler d'anuncis del centre als residents i famílies dels menús i de les dietes, per això s'hauran de planificar amb la suficient antelació.
Així mateix s'establiran els procediments que garantisquen la correcta higiene i manipulació dels aliments segons la normativa vigent.
3. Bugaderia.
Haurà de garantir la rentada i planxat periòdic de llenceria i roba d'ús personal dels residents i el repàs d'esta així com la de la roba de llit. Totes les residències hauran de comptar amb una capacitat mínima de tractament propi de rentada i eixugada de roba.
4. Atenció sanitària.
4.1. Cures bàsiques
Disposarà dels mitjans necessaris per a la higiene, neteja, bany i per a l'atenció estètica i de la imatge dels residents, mobilitzacions, desplaçaments, etc. Es recolzarà amb les mesures tècniques i humanes necessàries a aquells usuaris que necessiten ajuda per a les activitats de la vida diària.
4.2 Atenció mèdica.
Es realitzarà una valoració inicial a l'ingrés del resident, amb elaboració de l'historial sanitari, indicacions per a les activitats de la vida diària, per a la rehabilitació funcional i cognitiva necessàries, així com el tractament que s'ha de seguir.
Les residències de persones majors dependents hauran d'oferir als residents servicis d'atenció, de seguiment i de vigilància mèdica amb independència dels drets que els corresponguen en la sanitat pública.
Les Unitats d'Alta Dependència hauran de disposar del personal i tindre establits les vies de coordinació sociosanitària adequats d'acord amb la seua activitat, així com disposar de la capacitat tècnica per al diagnòstic i el tractament amb mitjans propis o externs que asseguren una actuació prou àgil per al servici.
4.3 Atenció d'infermeria.
Dirigida a la prestació de les cures d'infermeria com ara preparació i administració de medicaments, cures, sondatges i altres.
4.4 Activitats de rehabilitació.
Les residències de persones majors dependents hauran de realitzar activitats de rehabilitació de manteniment, de prevenció, de mobilització o de tractaments individuals, d'acord amb les patologies i la dependència funcional dels residents.
4.5 Assistència farmacèutica.
S'adoptaran les mesures oportunes per a garantir una utilització correcta dels medicaments als centres segons la normativa establida a este efecte des de la Conselleria de Sanitat.
4.6 Prevenció i promoció de la salut.
Es realitzaran activitats de prevenció i de promoció de la salut així com d'educació sanitària.
5. Atenció psicològica i activitats de teràpia ocupacional.
5.1 Atenció psicològica.
Dirigida a preservar i mantindre la funció cognitiva dels residents i al tractament d'alteracions psicològiques que incidisquen en afectivitat, conducta o estat cognitiu.
5.2 Activitats de teràpia ocupacional.
Amb l'objectiu de previndre el deteriorament i mantindre les aptituds dels residents, els centres hauran de realitzar activitats en les àrees funcional, cognitiva, motora, emocional i de participació comunitària.
6. Atenció social.
Inclou l'animació sociocultural, l'atenció social individual, grupal i comunitària, així com l'atenció social familiar.
6.1. Animació sociocultural.
L'animació sociocultural té com a objecte el desenvolupament d'un conjunt d'activitats de relació i d'ajuda encaminades a l'autopromoció dels individus o dels grups atesos que faciliten el desenvolupament de les inquietuds culturals, intel·lectuals, etc.
6.2. Atenció social individual, grupal i comunitària.
L'atenció social individual inclou l'acollida i l'adaptació al centre, tramitació de documentació, seguiment dels processos d'incapacitació, integració en la comunitat i en el centre, seguiment d'hospitalitzacions, elaboració de programes específics i tramitació d'ajudes tècniques. L'atenció grupal s'orienta a la convivència al centre i al foment d'activitats d'estimulació de les relacions entre els usuaris. La comunitària es basa en la coordinació amb professionals i recursos del sistema de servicis socials i del sistema sanitari, a fi d'establir vies de comunicació, rendibilitzar recursos, establir les oportunes derivacions i dissenyar programes de prevenció.
6.3. Atenció social familiar.
Té com a objecte informar, orientar, assessorar i acompanyar la família durant el procés d'atenció a l'usuari al centre. Inclou informació general a les famílies sobre el centre a l'ingrés del resident, sobre el desenvolupament del pla d'atenció, suport i motivació a la família, intervenció familiar i organització d'activitats que faciliten les relacions del resident amb la seua família.
b) Servicis Opcionals:
S'entendran com a servicis opcionals aquells que no siguen necessaris per a l'atenció integral bàsica de l'usuari.
Les residències per a persones majors dependents podran oferir els següents servicis opcionals:
– Perruqueria, a més de les prestacions bàsiques que implica l'apartat anterior.
– Podologia.
– Cafeteria.
– Altres, sempre que no estiguen recollits en la cartera de servicis bàsics.
Article 47. Programes, protocols i registres.
1. Programes.
Tots els centres residencials de persones majors dependents hauran de tindre establit un programa anual d'atenció al resident de les activitats següents:
– Activitats de rehabilitació funcional i cognitiva.
– Activitats de teràpia ocupacional.
– Animació sociocultural.
En cada un dels programes s'inclouran els objectius, la tipologia dels residents a qui es dirigixen, les activitats, els professionals responsables, els recursos necessaris, el calendari, el llistat de residents programats i sistema d'avaluació del programa.
2. Protocols
Els professionals del centre hauran de disposar com a mínim dels següents protocols de prevenció i/o atenció:
a) Atenció a l'ingrés
Haurà d'estar definit un sistema d'informació a l'ingrés i cada usuari disposarà d'un professional de referència.
b) Acollida i integració dels residents al centre.
Haurà d'existir un protocol d'acollida i d'integració dels residents al centre que inclourà la recepció, la presentació, la visita al centre, la ubicació en habitació i menjador, la informació i l'orientació en les hores immediates a la seua arribada, assignació del personal a l'arribada i l'avaluació del grau d'adaptació al centre.
c) Valoració geriàtrica integral.
Haurà de realitzar-se de forma periòdica la valoració geriàtrica del resident i s'elaborarà un pla d'atenció personalitzat interdisciplinari. La valoració es realitzarà almenys semestralment, i davant de canvis en l'evolució.
d) Higiene personal, neteja i banys.
Este protocol contindrà els procediments utilitzats per a la higiene personal d'acord amb el sexe, la dependència i les patologies associades.
e) Nutrició.
Haurà d'existir un sistema de dietes adequat a les necessitats dels residents.
f) Medicació.
S'establiran procediments d'obtenció, emmagatzemament, conservació, preparació dels medicaments per a la seua administració individual i control de l'administració.
g) Prevenció de riscos i intervenció: mobilització, úlceres de decúbit, incontinència i caigudes.
Haurà d'existir un protocol de prevenció de riscos que incloga la detecció de la població de risc, les mesures preventives i les d'intervenció.
h) Gestió de la informació, confidencialitat i intimitat.
S'elaboraran les normes èticoprofessionals i de gestió de la informació d'atenció al resident.
i) Utilització de mesures de subjecció.
Als usuaris només els podran ser aplicades mesures de subjecció, per prescripció facultativa motivada i expressa, amb indicació de les hores que ha de dur-se a efecte, el tipus de subjecció i la duració del tractament. Haurà de concórrer el consentiment exprés i per escrit de l'usuari, o el seu representant legal, si és el cas, i informar sobre això a la família. El mitjà utilitzat per a la subjecció haurà de comptar amb la corresponent homologació. Cas que l'usuari o el seu representant legal no preste el seu consentiment, el centre podrà exigir que tal rebuig conste per escrit.
j) Trasllat i acompanyament a un centre assistencial.
S'hauran de definir en este protocol les accions a dur a terme segons el tipus de trasllat, informació al resident i a la família, tipus d'informe per al centre receptor, sistema d'acompanyament i sistema de registre.
k) Gestió de suggeriments i reclamacions
Inclourà la recepció, el seguiment i la resolució de queixes i suggeriments
l) Acompanyament i atenció durant el procés d'òbit.
Este protocol recollirà la informació relacionada amb l'orientació, l'acompanyament, el suport i l'atenció que s'ha de realitzar amb la persona, la família i els altres residents.
3. Registres
El centre haurà de disposar com a mínim dels registres següents:
– De residents que necessiten ser mobilitzats.
– De residents que necessiten una valoració periòdica del risc d'úlceres per pressió, amb escales validades.
– De caigudes de residents amb indicació del nom, data i hora, lloc, factors de risc, circumstàncies i conseqüències de la caiguda.
– De la participació i de l'assistència dels residents als programes i a les activitats que s'exercisquen al centre.
– D'activitats programades i en curs.
– De residents amb incontinència d'esfínters i mesures adoptades per a la seua adequada atenció.
– De residents amb mesures de subjecció; mesures, prescripció facultativa, duració, conformitat del resident o si és el cas del seu representant legal i familiars, i pautes de mobilització.
– Registre de tractaments en curs de cada resident.
Article 48. Estades diürnes en residències per a persones majors dependents.
Les Residències per a persones majors dependents podran disposar de places d'estada diürna, sempre que el programa d'atenció diürna especialitzada que es reculla en el títol segon de la present Orde es preste en l'establiment residencial de tercera edat, integrant-se els usuaris d'este en les activitats i en la vida diària del centre, en els termes i els requisits recollits en el present capítol i en els annexos corresponents de la present orde per a este tipus d'estades. Quant als requisits de personal caldrà ajustar-se al que establix l'article 51.5.
Article 49. Documentació
Les residències per a persones majors dependents, hauran de disposar de la documentació que es recull en l'annex I de la present orde.
Article 50. Plantilla de Personal.
Les residències per a persones majors dependents hauran de disposar de personal suficient per a garantir una correcta atenció dels residents les 24 hores del dia, tots els dies de l'any. El personal del centre estarà format com a mínim per:
a) director
Les residències per a persones majors comptaran amb un director. Als centres amb capacitat fins a 25 places la dedicació podrà ser d'un 50 per cent de la jornada laboral. En els de més de 25 places, haurà d'existir un director a jornada completa. Per a l'exercici del lloc de director s'exigirà una titulació mínima de diplomat universitari.
b) Personal d'Atenció Directa.
Es considerarà personal d'atenció directa el que assistix al resident en les activitats de la vida diària i li proporciona ajuda personal i atenció sociosanitària. Com a mínim, constarà dels següents professionals:
b).1. Metge/ssa.
La seua dedicació serà com a mínim de 3 hores setmanals per cada 10 places o fracció en centres de menys de 100 places. En centres de més de 100 places la seua dedicació serà de 10 hores setmanals per cada 25 places o fracció. En tot cas la prestació mínima setmanal serà de cinc hores.
b).2. Infermer/a
Les residències de persones majors dependents hauran de garantir la presència diària d'este professional en els horaris i temps necessaris per a dur a terme els procediments d'infermeria. Es fixa un mínim de 8 hores setmanals per cada 10 places o fracció de forma proporcional.
En el cas que el centre dispose d'Unitat d'Alta Dependència, esta haurà de disposar d'infermer/a amb presència física durant les 24 hores del dia.
b).3. Fisioterapeuta.
Per a dur a terme les activitats de rehabilitació serà necessària la presència d'este professional 3 hores setmanals per cada 10 places, o fracció de forma proporcional, fins a 100 places. En centres amb més de 100 places, s'augmentaran proporcionalment 2 hores setmanals addicionals per cada 10 places o fracció.
Les unitats d'alta dependència amb usuaris amb alta demanda d'activitats de rehabilitació funcional disposaran de fisioterapeuta durant 10 hores setmanals per cada 15 usuaris de la unitat proporcionalment.
b).4. Psicòleg/a.
Un mínim de 6 hores setmanals en centres de fins a 50 places o fracció de forma proporcional, augmentant proporcionalment amb 5 hores setmanals per cada 25 places addicionals o fracció.
b).5. TASOC o Diplomat/a d'Educació Social.
Amb una dedicació mínima de 6 hores setmanals per cada 25 places, o fracció de forma proporcional, fins a 100 places. En centres amb més de 100 places, s'augmentaran proporcionalment 4,5 hores setmanals addicionals per cada 25 places o fracció. Les activitats es duran a terme davall la supervisió del psicòleg.
b).6. Treballador/a social.
Amb un mínim de 5 hores setmanals per cada 40 places o fracció de forma proporcional.
b).7. Auxiliar d'infermeria/gerocultor .
Per a esta categoria professional s'establix el mínim de 2 auxiliars d'infermeria/gerocultors a jornada completa, cada 9 usuaris. Per a unitats d'alta dependència 2 auxiliars cada 7 usuaris.
Per a l'exercici dels llocs d'auxiliar d'infermeria/gerocultor serà requisit posseir el títol Oficial d'Auxiliar d'Infermeria o el certificat de formació professional de primer grau branca sanitària o cicle formatiu equivalent, o haver aprovat l'especialitat completa del curs d'auxiliar d'infermeria en geriatria del Servici Valencià d'Ocupació i Formació o organisme oficial equivalent, autoritzat per la Conselleria de Benestar Social. Almenys el cinquanta per cent d'estos hauran de disposar del títol oficial d'Auxiliar d'Infermeria o titulació acadèmica equivalent.
c). Personal de servicis generals.
El personal de servicis generals, és a dir, el de neteja, manteniment, cuina, bugaderia i administració, serà el suficient per a garantir les condicions òptimes d'higiene, salubritat conservació, i manteniment de totes les dependències del centre, equipament i efectes, així com dels servicis encomanats. Este personal no podrà realitzar les tasques que presta el personal d'atenció directa, i constarà almenys d'1 treballador/a a jornada completa per cada 10 usuaris. Estos servicis podran ser contractats amb empreses externes, i en este cas es computarà el nombre de treballadors que es dedicaran a la prestació de cada un d'estos servicis i la seua jornada.
Article 51 . Règim de Personal.
1. L'organització dels torns de personal es realitzarà de manera que assegure l'adequada atenció als residents i el funcionament correcte del centre. En absència del director haurà de determinar-se la persona que assumix la responsabilitat d'este. En tot cas, el centre haurà de disposar en tot moment d'una persona que assumisca la responsabilitat davant de qualsevol incidència que es produïsca, designada de forma expressa pel director del centre, d'acord amb els torns de personal.
2. L'atenció nocturna es durà a terme pel personal d'atenció directa detallat en este article, amb els mínims següents: un professional d'assistència directa en residències de fins a 35 places, dos treballadors d'atenció directa entre 36 i 100 places, 3 treballadors d'atenció directa en els centres amb capacitat entre 101 i 150 places. En les residències que excepcionalment, d'acord amb el que establix la present orde, tinguen una capacitat superior a 151 places es disposarà, com a mínim, de 3 treballadors d'atenció directa, i un més per cada 50 places addicionals o fracció.
3. En el cas que les residències per a persones majors dependents establisquen servicis de farmàcia o depòsit de medicaments, pel que fa al personal, caldrà ajustar-se a allò que s'ha disposat per la Conselleria de Sanitat, responsable de l'autorització d'estos.
4. Tot el personal haurà de comptar amb la titulació adequada al lloc de treball que s'ha d'exercir. Així mateix, haurà de disposar del carnet de manipulador d'aliments o del certificat individual d'acreditació d'haver rebut la formació corresponent, en els termes del que establix la normativa vigent, aquell personal que d'acord amb dita normativa haja d'estar en disposició d'este.
5. Les residències que disposen de places d'estada diürna, hauran de comptar amb el personal necessari per a l'atenció dels usuaris d'este tipus de places, que es determinarà aplicant a estos, la ràtio establida en la present orde, per al personal d'atenció directa de centre de dia per a persones majors dependents, excepte la figura del supervisor socioassistencial. El personal que corresponga haurà de ser addicional a allò que resulte del que establix el present article per a les places residencials.
6. A efecte del còmput de la ràtio de personal no podran computar-se més de quaranta hores setmanals per a cada treballador o bé el nombre màxim d'hores que s'establisca en el Conveni Col·lectiu corresponent.
TÍTOL IV
Altres centres de servicis socials especialitzats
per a l'atenció de persones majors
Article 52. Autorització d'altres centres
1. Podrà ser autoritzat el funcionament de centres de servicis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors diferents dels exposats anteriorment, segons la regulació continguda en el títol I, sempre que els titulars d'estos justifiquen la necessitat de la seua creació, els servicis que s'han de prestar, la població destinatària, els programes que s'han de desenvolupar, així com els recursos personals i materials necessaris per a l'adequada prestació dels servicis previstos en estos. Per a això hauran de presentar la documentació corresponent per a la seua autorització en els termes establits en esta orde.
2. En el cas que de l'estudi de la documentació presentada es desprenga que el centre per les seues característiques o servicis que ha de prestar, no ha de ser objecte d'autorització en el seu conjunt, però continga algun dels recursos especialitzats per a l'atenció de persones majors regulats en la present orde, únicament seran objecte d'autorització estos últims, havent d'ajustar-se en este cas a les condicions i als requisits establits en esta orde per al recurs de què es tracte.
3. En el cas de vivendes o complexos residencials, annexos a centres residencials per a persones majors o residències per a persones majors dependents, els usuaris del qual puguen accedir als servicis i espais comuns d'estos, hauran de disposar de capacitat suficient en tals servicis i espais per a l'ús simultani de tots els usuaris, a més de disposar dels mitjans personals i materials necessaris per a això, en els termes regulats en la present orde.
A este efecte, haurà d'autoritzar-se el nombre de places addicionals a les del centre residencial amb dret a ús de les instal·lacions i servicis d'este, i figurar esta circumstància, si és el cas, en el contracte que subscriga el titular del centre amb els usuaris d'este tipus. En el cas que dits usuaris puguen fer ús de tots els servicis i espais comuns del centre, als efectes d'esta orde, les places corresponents tindran la consideració de places d'estada diürna.
4. Per a l'autorització de centres que no es corresponguen amb els exposats en els títols II i III de la present Orde, es demanarà l'informe d'Àrea d'Avaluació i Inspecció de Servicis Socials.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
La ubicació, la construcció, la instal·lació i l'equipament dels centres regulats en la present Orde, haurà de dur-se a terme d'acord amb el que establixen els annexos II, III i IV d'esta.
Segona
En el seu funcionament, els centres regulats en esta orde, hauran de complir el que establixen els annexos I i V.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Els procediments de sol·licitud d'autorització la tramitació dels quals haguera sigut iniciada abans de l'entrada en vigor de la present Orde, es regiran pel Decret 91/2002 del Govern Valencià i Orde de 9 d'abril de 1990 de la Conselleria de Treball i Seguretat Social.
Segona
Els requisits en matèria d'equipament i els de les instal·lacions descrites en l'annex III apartat 2.2.2, seran exigibles en el termini de tres anys, i els requisits previstos en els apartats 2.2.3, 2.2.5, 2.2.6, del citat annex, així com els servicis que els centres han de prestar als usuaris, i en general tots aquells que modifiquen els que fixava la normativa anterior, així com els que s'establisquen com a nous requisits, seran exigibles als centres autoritzats a l'entrada en vigor de la present Orde, en el termini de dos anys des de la seua entrada en vigor. Els requisits en matèria de personal seran exigibles en el termini d'un any, excepte el que establisquen les disposicions transitòries tercera, quarta i quinta. Tots els terminis indicats es computaran des de l'entrada en vigor de l'Orde.
En el cas dels centres en procés d'autorització acollits a la disposició transitòria primera, se sotmetran al que disposa l'apartat anterior, i els terminis començaran a comptar-se des de la data de la seua autorització.
Les residències autoritzades per a allotjar persones majors dependents a l'entrada en vigor de la present orde, que no posseïsquen la totalitat dels llits articulats per a regular la seua alçària, disposaran d'un termini de cinc anys per a complir tal requisit, si bé quan hagen d'atendre a usuaris amb alt grau de dependència l'adequació haurà de ser immediata.
En cap cas l'entrada en vigor de l'Orde implicarà imperativament respecte dels centres autoritzats en funcionament, ni els acollits a la disposició transitòria primera, la modificació de la seua ubicació, entorn ni elements estructurals arquitectònics.
Tercera
El personal que a la data d'entrada en vigor de la present Orde preste servicis en els centres regulats en esta, en llocs amb les funcions d'auxiliar d'infermeria/gerocultor, que no dispose dels requisits de titulació ni formació que s'establixen en esta orde, quedarà habilitat per a l'exercici de les dites funcions si en el termini de dos anys, a comptar de la dita data, acredita la realització d'un curs de formació continuada en esta matèria, amb una duració mínima de cinquanta hores si la seua experiència professional supera els tres anys, i una duració mínima de dos-centes hores si la seua experiència professional és d'un a tres anys. Tals cursos de formació hauran de ser autoritzats per la Conselleria de Benestar Social.
Quarta
En aquells centres en què les activitats d'animació sociocultural i teràpia ocupacional hagen sigut exercides per treballadors/es que no disposen de la titulació de TASOC ni Diplomat en Educació Social, dits treballadors/es podran continuar exercint estes sempre que acrediten experiència anterior a l'entrada en vigor de la present Orde i una titulació igual o superior a la de TASOC o Diplomat en Educació Social.
Quinta
Els directors de centres que exercisquen les seues funcions a l'entrada en vigor de la present Orde i no compten amb la titulació exigida, podran continuar en l'exercici de les seues funcions durant un any, una vegada transcorregut este termini, només podran exercir les funcions de director acreditant haver superat un curs específic de formació en la matèria autoritzat per la Conselleria de Benestar Social, o un curs de direcció o gestió de centres de servicis socials per a persones majors impartit o homologat per organisme oficial en la matèria, en tot cas amb una duració mínima de 250 hores.
Sexta
Els annexos I i V de la present Orde entraran en vigor en el termini de sis mesos des de la seua publicació.
Sèptima
Les residències mixtes i d'assistits autoritzades a l'entrada en vigor de la present Orde, quedaran automàticament qualificades com a residències per a persones majors dependents, i hauran de complir allò que s'ha disposat per a estes en la present Orde, llevat que en el termini d'un mes opten per sotmetre's a la regulació continguda en el capítol segon del títol tercer, comunicant-ho així a la Direcció General de Servicis Socials, i en este cas es qualificaran com a centres residencials de persones majors, disposant d'un termini de tres anys per a adequar progressivament el nombre d'usuaris dependents al límit disposat en la present Orde.
Les residències autoritzades i en funcionament a l'entrada en vigor de la present Orde per a atendre exclusivament a usuaris vàlids, quedaran automàticament qualificades com a centres residencials per a persones majors, havent d'observar el que disposa el capítol segon del títol tercer.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades totes les normes del mateix rang o d'un rang inferior en què contradiguen o s'oposen al que disposa la present orde, i en especial els annexos IV.1 i V.1 així com l'apartat 1 de l'article 38 i l'apartat 1 de l'article 39, de l'Orde de 9 d'abril de 1990 de la Conselleria de Treball i Seguretat Social sobre Registre, Autorització i Acreditació dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, i tot allò que s'ha establit per a centres de dia per a la tercera edat i residències de tercera edat en esta norma.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta la Direcció General de Servicis Socials per a dictar totes aquelles resolucions i instruccions que siguen necessàries per al desenvolupament i l'aplicació de la present orde.
Segona
La present Orde entrarà en vigor a partir de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 4 de febrer de 2005
La consellera de Benestar Social,
ALICIA DE MIGUEL GARCIA
ANNEX I
DOCUMENTACIÓ EXIGIBLE ALS CENTRES
PER A PERSONES MAJORS
I. DOCUMENTACIÓ REFERIDA A L'USUARI
A) Llibre de registre d'usuaris.
Tots els centres de servicis socials especialitzats per a persones majors regulats en la present Orde hauran de disposar d'un Llibre Registre d'Usuaris que serà proporcionat per les corresponents direccions territorials de Benestar Social.
Estarà format per fulls no intercanviables de l'1 a la 200. Cada full correspondrà a un usuari, i en ella s'hauran de consignar almenys les següents dades
Número de l'expedient personal.
Nom i cognoms.
Data de naixement.
DNI.
Número de la Seguretat Social o SIP
Data de l'ingrés
Data i motiu de la baixa.
Tipologia de l'usuari i tipus de finançament si és el cas
Fiança, si s'ha efectuat .
Observacions.
En cas de persones incapacitades judicialment o amb presumpta incapacitat, haurà de constar si hi ha autorització judicial d'internament o notificació de la incapacitat sobrevinguda, si és el cas. Així mateix, haurà de constar el nom del tutor i la seua forma de localització i si no n'hi ha, les dades personals del representant o de la persona responsable.
B) Expedient dels usuaris.
Els centres de dia i els centres residencials disposaran per a cada usuari d'un expedient on conste com a mínim
– Fotocòpia del DNI o passaport.
– Fotocòpia de la cartilla de la Seguretat Social.
– Còpia del contracte subscrit amb el centre.
– Dades de familiars o tutors.
– En el cas incapaç o presumptes incapaços l'autorització judicial d'internament o comunicació al Ministeri Fiscal d'incapacitat sobrevinguda, si és el cas.
– Inventari d'efectes personals de l'usuari a l'ingrés.
C) Història sociosanitària
Els centres de servicis socials especialitzats per a persones majors que es regulen en la present Orde, que disposen de servicis sanitaris, tindran una història sociosanitària on s'inclouen els continguts exigits en l'article 43 del Decret 91/2002 referits a l'informe mèdic de cada usuari, el qual s'actualitzarà semestralment quan es tracte d'usuaris dependents.
En els centres residencials de persones majors dependents i centres de dia, la història haurà de contindre com a mínim:
– Dades identificatives.
– Informe mèdic, constituït almenys per anamnesi, al·lèrgies, diagnòstic i tractament .
– Valoració geriàtrica a l'ingrés i posteriors.
– Nivell de dependència segons escales validades de valoració funcional i cognitiva. Per a la valoració funcional, escales de Barthel, índex de Lawton o escala de Cruz Roja. Per a la valoració cognitiva, índex de Pfeiffer, minimental de Lobo o escala de Cruz Roja.
– Valoració nutricional.
– Informe social.
– Pla d'atenció personalitzat, elaborat per l'equip interdisciplinari que establisca els diferents nivells d'intervenció mèdica, d'infermeria, de rehabilitació funcional, cognitiva i ocupacional. El pla d'atenció personalitzada s'actualitzarà almenys semestralment o davant de canvis en l'evolució de l'usuari i en ell s'inclouran els objectius d'atenció a l'usuari en els nivells següents:
* Manteniment i desenvolupament d'activitats de la vida diària.
* Dieta prescrita.
* Cures bàsiques de l'usuari: higiene, canvi bolquer, alimentació, mobilitzacions.
* Programació d'activitats d'intervenció d'infermeria, de rehabilitació i ocupacionals
– Fulls d'evolució dels diferents professionals.
– Full de prescripció mèdica.
– Registre de control d'administració de la medicació.
D). Contracte assistencial.
Els administradors o els gestors dels centres residencials i dels centres de dia de persones majors que reben contraprestacions econòmiques pels seus servicis, subscriuran un contracte assistencial amb l'usuari del servici, tutor o representant si és el cas, on constaran com a mínim els aspectes següents:
– Que l'ingrés s'efectua lliurement o segons les condicions de l'article 44.
– Que el centre s'obliga a respectar els drets dels residents recollits en l'article 43 e), apartat 3, del Decret 91/2002, de 30 de maig.
– Que l'usuari i el seu representant legal tenen coneixement i accepten el reglament de règim intern de l'establiment.
– Prestacions i servicis a què s'obliga el centre que en cap cas hauran de ser inferiors als establits legalment.
– Preu total de l'atenció i la informació exacta del preu dels servicis específics opcionals o de caràcter no obligatori, així com el sistema d'actualització.
– Sistema que s'establix per al pagament dels servicis.
– Fiança que s'establix com a garantia i condicions i forma de recuperació d'esta.
– Drets a reserva de plaça en cas de vacacions o ingressos hospitalaris, temps de reserva, així com preu de la plaça reservada
– Causes de modificació o d'extinció del contracte i terminis de preavís en cas d'extinció voluntària d'este.
– Serà causa d'extinció del contracte assistencial, en el cas de centres residencials per a persones majors, el fet que l'usuari passe a tindre la condició de dependent, i si hi ha unitats per a persones majors dependents en tal centre, no hi haja places lliures en este.
Si el contracte conté una clàusula on s'establisca l'obligació del pagament del servici per part de familiars o altres persones, en el cas que el beneficiari no ho faça directament, la persona o persones que es responsabilitzen o obliguen hauran de firmar també tal contracte.
Els costos dels servicis regulats com bàsics no podran ser facturats independentment, excepte el servici de transport adaptat que només es facturarà als usuaris que el contracten.
Quan el contracte assistencial siga per a l'atenció de persones incapacitades o presumptes incapaços i es formalitze amb el tutor o el representant, s'adjuntarà l'autorització judicial d'internament.
Este contracte assistencial serà incompatible amb la formalització entre l'entitat i l'usuari de qualsevol altra modalitat contractual que tinga com a objecte la transferència de béns de l'usuari a l'entitat com acontraprestació dels servicis, amb caràcter vitalici o no.
II. DOCUMENTACIÓ REFERIDA AL CENTRE
A). Sistema d'informació a l'ingrés.
El Centre haurà de tindre definit un sistema d'informació durant el procés d'ingrés. Disposarà d'un fullet informatiu que s'entregarà a l'usuari i a les seues famílies que inclourà almenys la informació següent:
– Informació sobre el tipus de centre, tipologia d'usuaris que atén i objectius.
– Dades d'identificació del centre.
– Entitat que regix el centre i el nom del responsable o director/a del centre.
– Organigrama de l'establiment.
– Servicis que es presten i organització horària d'estos.
– Horari de la direcció del centre per a la informació a l'usuari, familiars o persona que detente la tutela o la representació.
– Informació respecte a la documentació que cal que aporte l'usuari.
– Reglament de Règim Interior.
– Informació dels drets i deures.
– Avís sobre la disponibilitat de fulls de reclamació
– Referència al lloc on es publicita el calendari d'activitats .
B). Reglament de Règim Interior.
Haurà de regular com a mínim els aspectes continguts en l'article 43.2.c del Decret 91/2002, a més del que s'establix a continuació quant a règim d'entrades i d'eixides dels residents i règim de visites:
a) El règim d'entrades i eixides de residents en els centres residencials serà lliure, fomentant-se la integració dels usuaris en l'entorn normal de la comunitat.
b) La direcció del centre garantirà que es puguen realitzar visites als residents, si és necessari durant les 24 hores del dia. Teninte en compte les característiques i les necessitats del resident, es podrà recomanar a este i als seus familiars les hores més convenients de visites.
C). Pòlissa d'assegurances.
Els centres de servicis socials especialitzats per a persones majors previstos en la present Orde, disposaran d'una pòlissa d'assegurances de responsabilitat civil que cobrisca els usuaris almenys dels riscos derivats de l'explotació de l'activitat i dels sinistres de l'edifici, en els termes establits en l'article 21.1.2.g) del Decret 91/2002 de 30 de maig.
D). Pla d'Emergència i evacuació
Els centres de servicis socials especialitzats per a persones majors previstos en la present Orde, comptaran amb un Pla d'Emergència contra Incendis i d'Evacuació de Locals i Edificis, que s'ajustarà al que disposa la normativa vigent.
E). Fulls de reclamacions.
Els centres regulats en la present Orde hauran de tindre a disposició dels usuaris i dels familiars, fulls de reclamacions, segons la normativa vigent.
F). Tauler d'Anuncis.
Tots els centres de servicis socials especialitzats per a persones majors previstos en la present Orde disposaran d'un tauler d'anuncis en lloc visible i concorregut, amb actualitzacions periòdiques. El tauler haurà de contindre com a mínim la informació següent:
– Autorització de funcionament del centre, de la Conselleria de Benestar Social, i autorització, si és el cas, dels servicis sanitaris per la Conselleria de Sanitat: consulta mèdica, infermeria i rehabilitació, servici de farmàcia o depòsit de medicaments.
– Organigrama del centre.
– Cartera de servicis bàsics i opcionals que presta el centre tot incloent-ne els horaris.
– Programació de les activitats
– Tarifa de preus actualitzada dels servicis bàsics i si és el cas dels opcionals.
– Instruccions per a casos d'emergència per a personal i residents
– Informació sobre sistema de reclamacions
– Menús setmanals que podran ubicar-se alternativament en un tauler a l'entrada del menjador.
G). Fulls de torns.
Comprensiu dels torns de personal en la prestació de servicis.
ANNEX II
Programes funcionals dels centres de persones majors
Amb caràcter general totes les dependències i instal·lacions dels centres estaran adaptades a les mesures d'accessibilitat, sense barreres arquitectòniques que impedisquen o dificulten la mobilitat horitzontal i vertical dels usuaris segons el que disposa el Decret 39/2004 de 5 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana o norma que el substituïsca, i en les normes de desplegament.
Igualment totes les dependències i les instal·lacions dels centres hauran de comptar amb totes les mesures de seguretat, protecció contra incendis i evacuació per a cas d'emergència, previstes en la Norma Bàsica d'Edificació NBE-CPI 96 o aquella que la substituïsca, i en les ordenances municipals vigents.
Les instal·lacions dels centres hauran de sotmetre's a les operacions de manteniment i revisions periòdiques que es requerisquen d'acord amb la normativa que resulte aplicable.
I. CENTRES DE DIA PER A PERSONES MAJORS DEPENDENTS.
A. Ubicació, entorn i espais exteriors
Els centres de dia s'ubicaran en nucli urbà o en lloc molt pròxim al mateix, amb una adequada xarxa de transports públics o amb un servici regular de transport que facilite la integració en l'entorn. S'ubicaran en llocs pròxims a equipaments sanitaris i servicis comunitaris, i disposaran de les infraestructures mínimes com ara accés rodat, xarxa de sanejament municipal, abastiment d'aigua potable, subministrament d'energia elèctrica i telèfon.
A més de les generals, s'adaptaran a les normes urbanístiques vigents del seu respectiu municipi.
Les seues vies d'accés seran accessibles a vehicle de servici públic i transport adaptat.
S'ubicaran en planta baixa i sense barreres arquitectòniques en els seus accessos des de l'exterior. S'admetrà la distribució en dos plantes, baixa i primera, sempre que la superfície de la planta baixa siga com a mínim del 50%.
B. Espais:
S'establix una superfície global mínima de 10 m² per usuari, sense que la superfície dels distints espais mínims puga ser inferior a la que es fixa en la present Orde.
B.1) Espais mínims:
Àrea d'accés:
– Accés/recepció i vestuari
– Direcció/Administració
Àrea de servicis generals:
– Cuina i/o rerecuina d'acord amb el tipus de restauració, segons siga pròpia o servici d'àpats.
– Menjador, considerant la possibilitat de dos torns de menjades.
– Quart de fem
Àrea d'atenció especialitzada:
– Sala de tractaments i cures: mínim 1 unitat.
– Despatxos polivalents: mínim 1 unitat.
– Sala de rehabilitació: mínim 40 m².
– Sales polivalents o multifuncionals d'activitats: amb usos de sala d'estar, mínim 70 m² en total.
– Lavabos adaptats dels servicis comuns: disposaran d'un lavabo per cada 20 places.
– Bany o dutxa geriàtrica: mínim 1 unitat.
Altres espais de què s'hauran de dotar els centres segons les seues necessitats seran: magatzems, vestuari i lavabos de personal.
B.2) Espais opcionals:
– Bugaderia, planxa o llenceria.
– Perruqueria.
– Podologia.
– Altres
B.3) Característiques dels espais:
– Accés d'usuaris. Recepció i vestuari:
L'entrada s'efectuarà directament a la zona de recepció i les seues dimensions permetran la circulació fluida dels usuaris.
Servirà com a vigilància dels accessos al centre i l'obertura de portes, estarà dotada d'una zona amb intimitat per a facilitar les telefonades dels usuaris i d'un espai destinat a vestuari dotat d'armaris amb lleixes i barra accessible per a perxes, suficient per al nombre de places autoritzades al centre.
– Zona de rehabilitació i d'activitats ocupacionals:
En aquells centres en què s'integren les zones de rehabilitació funcional i d'activitats ocupacionals, esta zona serà l'espai on s'ubiquen estes activitats sense ser necessària la seua acotació en distints espais sent la superfície mínima de 100 m².
Haurà de tindre vistes a l'exterior i haurà de ser confortable. Podrà compatibilitzar-se com a sala de descans constituint-se com un espai més ampli que permeta ambdós funcions amb l'ocupació simultània de tots els usuaris.
II. CENTRES DE DIA PER A PERSONES MAJORS DEPENDENTS ANNEX A RESIDÈNCIA.
A) Ubicació, entorn i espais exteriors
Caldrà ajustar-se a allò que s'ha establit per a centre de dia annex II, I.A
B) Espais:
S'establix una superfície mínima total de 8 m² per usuari, sense que la superfície dels distints espais mínims puga ser inferior a la que es fixa en la present Orde.
B.1) Espais mínims:
Àrea d'accés/recepció: accés, recepció i vestuari.
Àrea d'atenció especialitzada:
– Sala de tractaments i cures, mínim 1 unitat.
– Despatxos polivalents, mínim 1 unitat.
– Sala de rehabilitació.
– Sala polivalent o multifuncional d'activitats, amb usos de sala d'estar.
– Lavabos adaptats de servicis comuns.
– Bany o dutxa geriàtrica.
Els espais hauran de complir els mateixos requisits que els establits per als centres de dia.
B.2) Espais compartits.
La residència i el centre de dia podran compartir els espais següents:
Espais Generals:
– Direcció/ administració.
– Cuina i eliminació de residus.
– Magatzems.
– Vestuaris de personal.
– Bugaderia.
Espais per a ús d'usuaris:
– Menjador.
– Sala de rehabilitació.
– Sala d'activitat i convivència.
– Espais exteriors.
En els casos en què s'opte per compartir estos espais, es considerarà, pel que fa a la superfície, els mínims establits en l'apartat de residències, sent les places totals les residencials més les de centre de dia.
III) CENTRES RESIDENCIALS PER A PERSONES MAJORS
A) Ubicació, entorn i espais exteriors
Els centres residencials per a persones majors s'ubicaran en nucli urbà o molt prop d'este, en un lloc amb una adequada xarxa de transports públics o amb un servici regular de transport que facilite la integració en l'entorn i pròxims a equipaments sanitaris i servicis comunitaris. En tot cas el lloc d'ubicació disposarà de les infraestructures mínimes com ara accés rodat, xarxa de sanejament municipal, abastiment d'aigua potable, subministrament d'energia elèctrica i telèfon.
A més de les generals, s'adaptaran a les normes urbanístiques vigents del seu respectiu municipi.
Les seues vies d'accés seran accessibles als vehicles de servicis públics, amb una amplària mínima de 5 m una capacitat portant mínima de 2000 kg/m²
No hauran d'existir barreres arquitectòniques en l'entorn del centre per a permetre l'accés a este.
La planta baixa pertanyerà al centre sempre que este s'ubique sobre esta.
Les plantes davall rasant no podran contindre estances destinades als usuaris.
Les plantes semisoterrani que apareixen com a conseqüència de l'anivellació de terrenys inclinats, podran incloure estances destinades a usuaris, excepte habitacions, sempre que les seues finestres a l'exterior puguen ubicar-se com a mínim, ocupant la franja longitudinal del terç central entre forjats de l'esmentada planta.
La cota màxima permesa destinada a usuaris serà de 15 metres equivalent a cinc plantes inclosa la planta baixa, mesura entre la rasant i la part superior del paviment del forjat més alt.
Les de nova creació disposaran de terrasses, de jardins o d'espais amplis, almenys de 3m² per usuari, que faciliten el passeig d'estos, o bé tindran un fàcil accés a places o jardins públics.
B) Espais
B.1) Espais mínims:
– Àrea d'Accés/Recepció
• Accés/Recepció
– Àrea de Direcció/Administració
• Direcció/Administració
– Àrea de Servicis Generals
• Cuina
• Quart de fems
• Vestuaris personal
• Magatzems diferenciats almenys per a parament, neteja i llenceria
• Bugaderia.
– Àrea Residencial
• Habitacions.
• Lavabo adaptat d'habitacions, mínim 1 per cada 4 places, accessible des del dormitori.
• Sala d'activitat i convivència, tot icloent-hi els usos de sala d'estar.
• Menjador.
• Lavabo adaptat de servicis comuns, cada 40 places, un per a hòmens i un altre per a dones.
B.2) Espais opcionals:
• Consulta medica
• Sala tractament i cures
• Rehabilitació
• Podologia
• Perruqueria
L'organització dels espais es determinarà d'acord amb el perfil d'usuaris a què vaja dirigit.
Se separaran els espais comuns dels residencials i dels de servicis.
Els espais amb funcions semblants s'agruparan evitant distribucions que produïsquen confusió i desorientació.
La superfície útil mínima per usuari serà de 20 metres quadrats, havent d'observar-se per a cada un dels espais mínims les superfícies que es fixen en l'Orde.
IV. RESIDÈNCIES PER A PERSONES MAJORS DEPENDENTS.
A) Ubicació, entorn i espais exteriors.
Les residències per a persones majors dependents s'ubicaran en el nucli urbà o lloc pròxim al mateix, en un lloc amb una adequada xarxa de transports públics o amb un servici regular de transport que facilite la integració en l'entorn. El lloc d'ubicació haurà d'estar pròxim a equipaments sanitaris i servicis comunitaris. En tot cas haurà de disposar de les infraestructures mínimes com ara accés rodat, xarxa de sanejament municipal, abastiment d'aigua potable, subministrament d'energia elèctrica i telèfon.
A més de les generals, s'adaptaran a les normes urbanístiques vigents del seu respectiu municipi.
Les seues vies d'accés seran accessibles als vehicles de servicis públics, amb una amplària mínima de 5 m una capacitat portant mínima de 2000 kg/m².
La planta baixa pertanyerà al centre sempre que este s'ubique sobre esta.
Les plantes davall rasant no podran contindre estances destinades als usuaris.
Les plantes semisoterrani que apareguen com a conseqüència de l'anivellació de terrenys inclinats, podran incloure estances destinades a usuaris, excepte habitacions, sempre que les seues finestres a l'exterior puguen ubicar-se com a mínim, tot ocupant la franja longitudinal del terç central entre forjats de l'esmentada planta.
La cota màxima permesa destinada a usuaris serà de 15 metres equivalent a cinc plantes, tot incloent-hi la planta baixa, mesura entre la rasant i la part superior del paviment del forjat més alt.
Les de nova creació disposaran de terrasses, jardins o espais amplis, almenys de 3 m² per usuari, que faciliten el passeig d'estos, o bé tindran un fàcil accés a places o jardins públics.
B) Espais.
B.1)Espais mínims:
– Àrea d'accés/Recepció
• Accés/ Recepció
– Àrea de Direcció/Administració
• Direcció/Administració
– Àrea de Servicis Generals
• Cuina
• Quart de fem.
• Vestuaris personal.
• Magatzems diferenciats
• Bugaderia.
– Àrea d'Atenció Especialitzada
• Consulta mèdica
• Sala de tractament i cures
• Servici de farmàcia/depòsit de medicaments
• Sala de rehabilitació.
• Despatxos polivalents, mínim u.
• Zona d'arxiu.
• Salas polivalents o multifuncionals d'activitats, 0,5 m² per plaça, mínim 40 m² major segons programa i activitats.
• Lavabos adaptats de servicis comuns, cada 40 places un per a hòmens i un altre per a dones.
– Àrea Residencial
• Habitacions
• Lavabos adaptats d'habitacions, mínim 1 cada quatre places.
• Bany geriàtric, fins a 100 residents 1 bany, per damunt de 100, dos.
• Sala d'activitat i convivència, tot incloent-hi usos de sala d'estar, mínim 3 m² per plaça.
• Menjador.
• Zona de servicis.
B.2) Espais opcionals:
–Unitat de vigilància/infermeria.
– Unitats per a usuaris d'alta dependència.
– Perruqueria.
– Podologia.
– Cafeteria.
– Biblioteca o sala de lectura.
– Altres.
L'organització dels espais es determinarà d'acord amb el perfil d'usuaris a què vaja dirigit.
Se separaran els espais comuns dels residencials/habitacions i dels servicis.
Els espais amb funcions semblants s'agruparan evitant distribucions que produïsquen confusió i desorientació.
La superfície útil mínima per usuari serà de 20 metres quadrats, sense que la superfície total del centre puga ser inferior a la global que resulte de sumar la dels espais mínims que s'indiquen.
Quant als espais, elements i instal·lacions, caldrà ajustar-se al que disposa l'annex III, amb les especificacions que es recullen en els apartats C i D següents:
C) Espais mínims:
Àrea d'accés/recepció
El sistema de control de crides d'emergència, podrà ubicar-se opcionalment en cada planta de residents amb un sistema de derivació que permeta la centralització nocturna. En tot cas, estarà determinat per l'organització i el personal del centre i haurà de justificar-se la ubicació així com el personal responsable.
Haurà de disposar-se de zones per a visites, com un espai independent o bé una zona diferenciada del vestíbul.
Àrea de direcció/administració
Haurà de disposar de lavabos per a personal i visites, almenys un d'ells adaptat.
Àrea de servicis generals
– Quart de fem
En totes les residències haurà d'existir una zona la funció de la qual és el depòsit i eixida dels residus. Haurà d'estar aïllada, romandre tancada i amb eixida directa al carrer. Estarà impermeabilitzada i disposarà d'un punt d'aigua i albelló en el paviment i amb ventilació natural o forçada.
Superfície mínima: 6 m².
En residències de menys de 25 places serà suficient disposar de contenidors propis i amb eixida de desperdicis específica i directa a l'exterior.
– Magatzems diferenciats
D'acord amb el material o els productes que s'han d'emmagatzemar:
– parament
– productes de neteja
– llenceria.
Àrea d'atenció especialitzada
L'agrupació d'espais es realitzarà d'acord amb criteris funcionals. Estos locals necessitaran, alguns d'ells, de zona d'espera que podrà compartir-se amb altres zones d'estar de l'edifici. En les proximitats de les zones d'espera s'haurà de disposar de lavabos adaptats d'ús comú. La descripció per zones s'indica a continuació:
– Sala de tractaments i cures
Les residències amb més de 50 places disposaran d'una zona de tractament amb una superfície mínima útil de 10 m². Fins este nombre de places podrà constituir espai conjunt amb el despatx mèdic.
– Sala de rehabilitació.
La sala de rehabilitació deu disposar de l'espai suficient per a poder ubicar l'equipament necessari. Es considera adequada una superfície de 0.8 m² per plaça amb una superfície mínima de 40 m².
En el cas de residències de menys de 50 places amb sales polivalents de rehabilitació– teràpia ocupacional, la superfície mínima serà de 50 m².
– Zona d'arxiu
Àrea residencial
Formada per les habitacions, lavabos, banys i espais d'estar i oci per a l'ús dels residents i el menjador:
– Habitacions
Totes les habitacions estaran dissenyades de manera que permeten el gir complet d'una cadira de rodes en el seu interior i el seu accés als elements bàsics de l'habitació. Així mateix haurà de ser possible la maniobrabilitat amb les grues i les lliteres de dutxa.
Les finestres seran accessibles per a persones en cadira de rodes, tenint la seua part inferior situada a una alçària màxima de 0,60 m. Disposarà d'un sistema d'obertura senzilla incorporat i d'un sistema de restricció parcial d'obertura.
L'espai lliure entre un llit i la paret no serà menor de 50 cm, així com l'espai de pas als peus del llit i davant de l'armari, haurà de mesurar més de 120 cm. Esta última distància existirà com a mínim entre llits.
– Lavabos adaptats de les habitacions
Accessibles des del mateix dormitori.
Els sistemes de tancament de portes hauran de garantir la intimitat.
Les dutxes hauran de disposar de seient segur i dutxa tipus telèfon.
– Bany Geriàtric
La ubicació del bany geriàtric serà pròxima a la zona d'habitacions.
Disposarà de banyera o dispositiu adequat que permeta el bany per immersió i l'acostament per mitjà de grua per dos costats si és fixa, i per un costat si és mòbil.
– Menjador
Els espais destinats a menjador podran estar distribuïts en una o més plantes.
Zona de servicis
Comprén:
– Ofici de menjars que podrà ser opcional i destinat a funcions de suport a menjador de planta
– Ofici per a magatzem de neteja, depòsit de contenidors de fems i roba bruta.
D) Espais opcionals:
– Unitat de vigilància/infermeria
Els centres hauran de comptar amb un espai diferenciat de vigilància/infermeria amb un mínim de dos habitacions individuals o una doble, si la capacitat del centre està entre 50 i 100 places o una habitació individual per a menys de 50 places. Als centres de 100 o més places, la infermeria estarà integrada almenys per una habitació doble i dos individuals.
Les habitacions comptaran amb lavabos adaptat en les proporcions establides per a residències per a persones majors dependents. Estos comptaran com a mínim amb lavabo i inodor. Estes habitacions es trobaran pròximes al bany geriàtric.
La seua capacitat pot ser fins al 3% dels llits del centre. La distribució d'espais haurà de permetre la ubicació del bany geriàtric pròxim a estos.
Els llits destinats a vigilància/infermeria no es comptabilitzaran com a places del centre.
– Unitats d'alta dependència
Són unitats amb una capacitat màxima de 40 places i que compten amb els elements necessaris per al seu funcionament autònom. La residència podrà organitzar diferents tipus d'Unitats: Unitat Residencial d'Alta Dependència, Unitat de Demències i Malaltia d'Alzheimer, Unitat de Llarga Estada, Unitat per a estats Vegetatius Permanents, i altres.
Estes unitats estaran definides pel perfil dels seus usuaris. Les modificacions estructurals i la distribució d'espais s'establiran en la normativa corresponent a mesura que es vaja desenvolupant el model d'atenció sociosanitària als centres. Els requisits mínims diferenciadors seran els següents:
– L'accés a cada Unitat serà a través de portes d'entrada que podran incorporar un sistema de restricció d'entrades i eixides. La Unitat estarà formada per:
• Zona d'accés a la Unitat
• Unitat de control
• Habitacions amb bany adaptat
• Bany geriàtric
• Sala d'activitat i convivència
• Zona de servicis
– Haurà d'existir un departament de control per a una o diverses unitats. La seua ubicació haurà de permetre una bona visibilitat tant de l'accés a la planta com de les habitacions.
– Haurà de disposar de zona de treball per al personal de la planta, arxiu de les històries sociosanitàries dels usuaris de la Unitat i espai per a la medicació en curs.
– S'ubicaran pròximes als ascensors.
– Les habitacions hauran de comptar amb bany adaptat.
– Existirà un enllumenat nocturn per a observació nocturna entre 5 i 20 lux en la capçalera.
– En el cas d'unitats la tipologia d'usuaris de les quals així ho requerisquen haurà de disposar-se de llits amb accés a oxigen i buit centralitzats o sistema centralitzat, almenys en el 10% dels llits en el cas d'unitats de llarga estada..
– El bany en estes unitats pot constar únicament d'inodor i de lavabo com a elements mínims.
– Bany geriàtric: haurà d'existir un bany geriàtric cada 40 places.
V) ESTADES DIÜRNES EN RESIDÈNCIES PER A PERSONES MAJORS DEPENDENTS
En les residències els espais mínims destinats exclusivament als usuaris d'estades diürnes, hauran d'estar situats en planta baixa, primer pis o semisoterrani en les condicions exposades en l'apartat IV.A d'este annex, i seran els següents:
– Vestuari
Es disposarà d'un espai destinat a vestuari. Este espai haurà de tindre la capacitat suficient perquè s'ubiquen tantes armariets/armaris com a nombre de places d'estada diürna tinga el centre.
– Sala d'activitat/convivència/descans
La residència haurà de disposar d'un espai específic per als usuaris d'estades diürnes amb una superfície mínim de 30 m², que haurà de permetre la ubicació simultània de les butaques geriàtriques necessàries per al nom de places autoritzades d'este tipus.
Quant a sala de rehabilitació, les sales polivalents o multifuncionals d'activitats, lavabos adaptats de servicis comuns, bany geriàtric i per a menjador es considerarà allò que s'ha requerit per a estos espais en l'apartat IV de residències per a persones majors dependents del present annex, tot considerant com a places totals la suma de les de residència i estades diürnes.
ANNEX III
Característiques generals dels espais elements
instal·lacions
1. DESCRIPCIÓ GENERAL DELS ESPAIS.
1.1. ACCÉS/ RECEPCIÓ.
Els centres posseiran dos accessos com a mínim, un principal per a usuaris i visites, directe al vestíbul de recepció, i un altre per a la zona de servicis.
En cas de centres xicotets en què no siga possible disposar de doble accés a l'exterior, s'admetrà la divisió d'estos interiorment partint des del vestíbul de recepció cap a dos zones totalment diferenciades.
Les dimensions estaran en proporció amb la capacitat receptiva de l'establiment, havent de ser suficients per a evitar aglomeracions i permetre la circulació fluida de les persones.
La recepció estarà situada en comunicació visual directa amb l'accés de vianants a l'edifici per a facilitar les seues funcions de control d'accessos i d'eixides, d'informació i acollida de visites. Disposarà d'un mostrador de recepció i una zona de treball, que pot estar incorporada al mostrador.
En la recepció s'ubicarà la centraleta de telèfons i el control de megafonia.
1.2. DIRECCIÓ / ADMINISTRACIÓ.
Les dependències administratives estaran independitzades de les zones d'ús dels usuaris i de les de servicis generals.
Es recomana que estiguen pròximes a la recepció.
1.3. CUINA.
Haurà de complir allò que s'ha estipulat en el RD 3484/2000, de 29 de desembre, pel qual s'establixen les normes d'higiene per a l'elaboració, la distribució i el comerç de menjars o norma que ho substituïsca.
Els espais destinats amb este fi hauran de complir en ambdós casos els requisits exigits en la legislació vigent. La superfície mínima serà de 19 m². Haurà de tindre espais diferenciats per a:
* Zona de recepció de mercaderies, pròxima a la zona d'emmagatzemament i d'accés restringit.
* Zona d'emmagatzemament:
– Magatzem de productes en fred per mitjà de cambres de capacitat suficient d'acord amb el subministrament. Haurà de disposar com a mínim de cambra de fred positiu, temperatura superior a 0ºC, i cambra de fred negatiu, temperatura inferior a 0ºC .
– Magatzem d'aliments en general, a una temperatura màxima de 18ºC.
Els magatzems hauran de disposar d'estants adequats a la seua capacitat perquè en cap moment la mercaderia estiga en contacte directe amb el sòl.
* Zona de manipulació i tractament d'aliments.
* Zona de cocció i preparacions en calent.
Disposarà de l'equipament necessari per als diferents tipus de cocció.
* Zona d'acabat i emplatat.
Respectarà les temperatures de servici tant dels plats calents, 65ºC, com dels plats freds, 6ºC.
* Zona de rentament del parament i utensilis de cuina.
Esta zona es trobarà preferentment darrere de la zona de cocció per a reduir els desplaçaments.
Els espais mínims requerits en el cas que la cuina no siga pròpia són: zona de manipulació i tractament d'aliments, zona de rentament de parament i utensilis de cuina, magatzem de queviures i magatzem de productes en fred.
1.4. QUART DE FEM.
– Recinte destinat a emmagatzemament temporal de fem i residus, tant de cuina com de qualsevol altres generats al centre.
– La comunicació amb l'interior del centre serà per mitjà de tancament hermètic, de manera que no deixe pas a olors o a insectes.
– S'ubicarà de manera que els itineraris dels residus, des de la cuina al recinte i des del recinte a l'exterior de l'edifici, no passen per cap zona dedicada als usuaris.
1.5. BUGADERIA.
Els servicis de bugaderia podran ser propis o contractats. Hauran de diferenciar-se dos superfícies/contenidors per a emmagatzemament i eixida de roba bruta, recepció i classificació de roba neta respectivament. La roba bruta es transportarà sempre en recipients tancats o es disposarà de tremuja d'abocament a bugaderia.
En el cas que els servicis siguen propis l'espai haurà de permetre cobrir tot el procés: recepció, classificació, rentat, eixugat, planxat i repàs.
1.6. VESTUARIS DE PERSONAL
Els vestuaris per al personal estaran diferenciats per a hòmens i dones, i es dotarà del mobiliari adequat com ara armariets i perxes, així com de lavabos amb dutxa, d'acord amb la legislació laboral vigent.
1.7. MENJADOR
Recinte destinat exclusivament a este ús no podent alternar la seua activitat amb cap altra.
Estarà separat dels altres recintes per mitjà d'elements constructius permanents.
Tindrà una superfície mínima d'1,5 m² per usuari, tot admetent la possibilitat de dos torns de menjar.
No podran donar al menjador portes d'altres recintes que no siguen la cuina o zones de circulació general. El menjador no podrà utilitzar-se com a pas a la cuina dels aliments o per a eixida de fem des d'esta.
1.8. DESPATXOS POLIVALENTS
Destinats al psicòleg, al fisioterapeuta, al treballador social i a altres professionals del centre. Superfície mínima: 10 m².
1.9. CONSULTES MÈDIQUES O D'INFERMERIA / SALA DE TRACTAMENTS I CURES.
Destinades a consultes mèdiques, infermeria, sala de tractaments i cures, podòleg, etc.
Comptarà amb espai suficient per a llitera d'exploració i vitrina. Dimensió mínima: 10 m².
Esta sala haurà de comptar amb un llavamans amb cuina encastable i aixeta de fàcil accionament.
1.10. SALA DE REHABILITACIÓ
Destinada a sala d'exercicis de rehabilitació.
Ha de disposar de l'espai suficient per a poder ubicar l'equipament necessari, estant en relació proporcional al volum d'activitat rehabilitadora del centre.
Disposarà de lavabo adaptat integrat a la sala o pròxim a esta. El paviment serà antilliscant. Superfície mínima: 40 m².
1.11. SALES POLIVALENTS O MULTIFUNCIONALS
Sala o conjunt de sales, preferentment diàfanes i de formes regulars.
Si es tracta d'una única sala, es podrà subdividir en diverses per mitjà d'elements lleugers amb la finalitat de diferenciar les activitats.
En el cas de conjunt de sales amb distribució permanent la superfície mínima de cada una serà de 35 m².
Disposarà de lavabo adaptat integrat a la sala o pròxim a esta.
1.12. SALA D'ACTIVITAT I CONVIVÈNCIA
Es computaran com a sala d'activitat i de convivència els distints espais destinats a: sales d'estar per a usuaris, sala d'audiovisuals, biblioteca, i altres, no computant-se a este efecte els espais de circulació.
Les sales d'estar tindran la capacitat suficient perquè tots els residents del centre, planta o unitat, puguen estar assentats o ubicats en les seues cadires de rodes.
1.13. SERVICI DE FARMÀCIA/DEPÒSIT DE MEDICAMENTS
Caldrà ajustar-se al que disposa la normativa sanitària aplicable, Llei 6/1998 d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana i el Decret 259/1993, d'ordenació sanitària dels servicis farmacèutics hospitalaris a la Comunitat Valenciana, així com a la norma que ho substituïsca o desenvolupe.
1.14. HABITACIONS
Les habitacions s'agruparen per zones creades exclusivament per a este ús i les seues portes sols podran donar als corredors de circulació general pertanyents a les esmentades zones. Compliran a més els requisits següents:
– Seran individuals o dobles. El percentatge de les primeres respecte del total de places no serà inferior al 25%.
– Disposaran totes de lavabo adaptat en el seu interior, encara que es podran dissenyar altres solucions de mòduls d'habitació, ja siga individual o doble, amb elements compartits com el lavabo i la zona d'estar.
– La superfícies mínimes seran:
a) Habitació doble:
Superfície mínima de 14 m², exclòs el lavabo.
b) Habitació indivdual:
Superfície mínima de 10 m², exclòs el lavabo.
– S'identificaran amb el número de l'habitació. Les portes estaran dotades de dispositius de tancament interior a voluntat del resident i mecanisme d'obertura externa per a cas d'emergència.
– Els paviments seran de material fàcilment llavable i d'esvarada reduïda.
– La il·luminació permetrà la lectura i l'oci.
– La il·luminació artificial tindrà una intensitat d'entre 100 i 200 luxes. Existirà una llum de capçalera amb accionament a l'abast de la persona des del llit i enllumenament nocturn de 0,5 luxes a nivell del sòl.
– Tots els buits d'il·luminació natural estaran dotats de sistemes d'enfosquiment total per mitjà de persianes o sistema semblant alternatiu per a preservar la intimitat.
– Existirà una presa de televisió per habitació.
– Si es construïx l'armari de paret, les seues dimensions interiors mínimes per cada usuari seran 0,65 metres de profunditat, 0,9 metres d'amplària i 1,80 metres d'alçària, i posseiran clau independent per a cada usuari.
1.15. LAVABO ADAPTAT D'HABITACIONS
– Destinat a les habitacions i incloses en estes.
– Composició mínima: inodor, lavabo sense pedestal i dutxa.
– Dimensions mínimes: 4 m².
– Accés per mitjà de porta de buit de 0,850 lliure d'obertura en sentit cap a l'exterior o corredissa.
– Ventilació a l'exterior o forçada.
– La dutxa es construirà integrada en el paviment sense ressalts, amb una dimensió mínima lliure de 0,9 x 0,9 m., desaigüe per mitjà d'albelló sifònic. El paviment de tot el lavabo haurà de tindre una lleugera pendent cap al/els albelló/s de dutxa, tot això es construirà amb un paviment antilliscant.
– Disposarà d'aigua calenta procedent de la xarxa general d'aigua calenta sanitària del centre, subministrada per mitjà d'aixetes termostàtiques en lavabo i dutxa.
– Disposarà de calefacció, per mitjà d'una derivació de la centralitzada. En el cas que el sistema adoptat al centre fóra per aire condicionat, s'admetrà que els lavabos disposen d'un sistema diferent format per focus de calor fixa, sense combustió directa ni possibilitat de cremades per contacte.
– Disposarà d'una derivació del sistema de crides d'emergència centralitzat, que siga accessible des del vàter i a arran de sòl.
– El vàter disposarà de barra fixa i barra abatible per a transferència, la dutxa disposarà d'agafadors.
– Compliran els paràmetres establits en el Decret 39/2004,de 5 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana pel qual es desenvolupa la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat, en matèria d'accessibilitat en l'edificació, o norma que el substituïsca com en les seues normes de desplegament.
– Totes les portes disposaran de tancament interior a voluntat del resident amb mecanisme d'obertura exterior per a emergències.
1.16. LAVABOS ADAPTATS DE SERVICIS COMUNS
– Destinats a les zones generals dels centres.
– Composició mínima:
• Lavabo aïllat: un inodor i un lavabo sense pedestal
• Lavabos agrupats: de 2 a 5 inodors en cabines independents, i el cinquanta per cent d'esta xifra de lavabos, tots engranats sobre encastrat i en un recinte comú.
– Accessos per mitjà de portes abatibles, en les cabines tindran sentit d'obertura cap a l'exterior, la d'accés general i les de les cabines adaptades tindran una amplària de buit de 0,850 m.
– Ventilació a l'exterior o forçada.
– El paviment serà antilliscant.
– Disposarà d'aigua calenta procedent de la xarxa general d'aigua calenta sanitària del centre, subministrada per mitjà d'aixetes termostàtiques en lavabos.
– Disposarà de calefacció, per mitjà de derivacions de la centralitzada, i en el cas que el sistema adoptat en el centre fóra per aire condicionat, s'admetrà que els lavabos disposen d'un sistema diferent format per focus de calor fixa, sense combustió directa ni possibilitat de cremades per contacte.
– Disposaran de derivacions del sistema de crides d'emergència centralitzat, que siga accessible des del vàter i a arran de sòl.
– Almenys la mitat dels inodors disposaran de barra fixa i abatible per a transferència.
– Almenys la mitat de les cabines d'inodor, la zona general de lavabos i els accessos, compliran els paràmetres establits en el Decret 39/2004, de 5 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana pel qual es desenvolupa la Llei 1/1998 de la Generalitat, en matèria d'accessibilitat en l'edificació, o norma que la substituïsca, així com en les seues normes de desplegament.
– Els lavabos comunes s'ubicaran de tal manera que no siga necessari recórrer mes de 30 metres, mesurats des del punt mes allunyat de qualsevol recinte d'ús general, fins a algun dels lavabos.
1.17. BANY GERIÀTRIC
– Composició mínima: dutxa, banyera fixa o mòbil, inodor, que podrà ser annex i accessible des del mateix bany, lavabo i grua.
– Dimensions: haurà de tindre una superfície mínima de 14 m² .
– Per tres dels quatre costats de la banyera, tot incloent-hi sempre els dos majors, i si és mòbil per un, es disposarà d'un espai lliure afegit d'1,20 m d'amplària, considerant unes dimensions mínimes de la banyera de 2 x 0'8 m. El mencionat espai lliure no podrà ser invadit per l'agranat de portes, aparells sanitaris, mobles, etc.
– Si la banyera fóra fixa tindrà una alçària màxima des del seu bord superior fins al paviment de 0,90 m, existirà un buit a arran de sòl, davall la banyera d'una alçària mínima de 0,20 m per a aproximació de la grua .
– La ventilació serà a l'exterior o forçada.
– El paviment de tot el bany tindrà una lleugera pendent cap a un/uns albelló/s sifònic/s i estarà constituït de material antilliscant.
– La dutxa es construirà integrada en el paviment sense ressalts, amb material antilliscant, de dimensions mínimes de 0,9 x 0,9 m. i amb desaigüe per mitjà d'albelló sifònic.
– Haurà de disposar d'aigua calenta procedent de la xarxa general d'aigua calenta sanitària del centre, subministrada per mitjà d'aixetes termostàtiques en lavabo, dutxa i banyera.
– Estarà dotada de calefacció per mitjà d'una derivació de la centralitzada, i en el cas que el sistema adoptat al centre fóra per aire condicionat, s'admetrà que els lavabos disposen d'un sistema diferent format per focus de calor fixa, sense combustió directa ni possibilitat de cremades per contacte.
– El vàter disposarà de barra fixa i barra abatible per a facilitar les transferències, i la dutxa de seient i agafadors.
1.18. PERRUQUERIA
Sala destinada a la prestació d'este servici.
1.19. PODOLOGIA.
Podrà ubicar-se en la consulta mèdica o d'infermeria.
2. CARACTERÍSTIQUES GENERALS
2.1. ESPAIS GENERALS INTERIORS I INSTAL·LACIONS
2.1.1 ESPAIS GENERALS
– Corredors.
Tindran una amplària lliure mínima entre paraments d'1,50 metres i disposaran de passamans a un costat i a l'altre.
– Portes.
Els recintes destinats a usuaris tindran les portes amb el full d'una amplària mínima de 0,850 m. En cas de portes de dos fulls, almenys un d'ells tindrà l'amplària mínima de 850 cm.
Els fulls de les portes de les habitacions en residències, sala de cures i infermeria, sala de rehabilitació i bany geriàtric, tindran una amplària mínima de 0,925 m.
Les portes que òbriguen en sentit cap als corredors de circulació general, hauran d'estar reculades de tal manera que els seus agranats no els invadisquen.
Les ferramentes d'obertura de les portes seran per mitjà de manetes tubulars d'acabat corb, en forma de U.
– Nuclis comunicació vertical
En els centres edificats en altura s'establirà com a principal un dels nuclis de comunicació vertical que serà fàcilment identificable, i la seua escala i l'ascensor estaran pròximes a les zones d'ús comú.
– Escales
L'amplària lliure mínima serà d'1,20 m.
Els escalons posseiran banda antilliscant.
Tindran sempre tapa o contra empremta.
Disposaran de passamans a un costat i a l'altre de l'escala.
– Específics
Els controls d'habitacions, megafonia, centrals alarma, centrals telefòniques, o qualsevol altra instal·lació general de característiques semblants s'ubicaran en un lloc que permeta la vigilància continuada i amb baix risc d'incendi.
– Servicis generals
Els servicis generals dels centres, com ara cuina, bugaderia, quart de màquines, fems, vestuaris de personal, etc. constituiran zona independent de tota la resta del centre i sense accés als usuaris.
2.1.2. CONDICIONS BÀSIQUES DELS ELEMENTS
– Paviment antilliscant:
Un paviment es considerarà antilliscant quan complisca els valors establits respecte d'això en la Norma UNIX 41500 IN o norma que la substituïsca o complemente.
Els centres de dia i els residencials, disposaran de paviment antilliscant en els espais per a usuaris que es determinen en la present Orde.
– Passamans:
Seran de forma cilíndrica i secció circular, amb un diàmetre d'entre 40 i 50 mm, o qualsevol altra opció ergonòmica, i estaran separats del parament almenys 50 mm i el seu sistema de subjecció a este serà ferm sense interferir el pas continu de la mà.
En corredors es col·locaran a 900 mm. del sòl, mesurats des de la seua part més alta del passamans fins al nivell del paviment.
En les rampes es col·locaran passamans a dos alçàries un entre 950 i 1050 mm. del sòl i un altre entre 650 i 750 mm.
Es col·locaran passamans a un costat i a l'altre dels corredors de residències i centres de dia, s'eximix de la seua col·locació quan la longitud del tram siga inferior a 0,60 metres.
– Rampes:
Les rampes en l'interior dels centres tindran com a màxim un pendent del 4%.
Seran fàcilment visibles per mitjà de canvis de colors o de materials i tindran paviment antilliscant.
Quan la rampa no es trobe delimitada per parets, disposarà d'un sòcol en tot el seu recorregut amb una alçària mínima de 0,1 m.
Posseiran passamans a un costat i a l'altre de la rampa i en tot el seu recorregut.
Compliran el que disposa la normativa sobre accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.
– Alçària lliure interior:
L'altura lliure mínima en les zones destinades a usuaris serà de 2,50 metres, mesura verticalment entre sòl i sostre de les habitacions. S'admet una alçària lliure mínima de 2,30 m en lavabos i corredors.
– Ventilació i il·luminació:
La ventilació i il·luminació de les habitacions destinades a usuaris serà sempre natural i directa a l'exterior o a celobert de dimensions legalment establides.
La il·luminació de la superfície del buit serà d'1/10 de la superfície útil del recinte que il·lumina.
Per a ventilació, els buits anteriors seran practicables en 1/3 de la seua superfície.
No obstant això, als centres de dia podran admetre's complementàriament sistemes alternatius a la ventilació natural sempre que complisquen els requisits establits en la normativa vigent d'aplicació al cas.
2.2. INSTAL·LACIONS
2.2.1 Electricitat
Els centres compliran el vigent Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (RD 842/2002) i les Instruccions Tècniques Complementàries que s'apliquen, o norma que el substituïsca.
A l'efecte del compliment de l'actual REBT i els seus ITC es tindrà en compte que els centres regulats en la present Orde, es consideren de pública concurrència, i com a locals de reunió, treball i usos sanitaris.
S'instal·larà grup electrògen per a subministrament de socors, segons establix l'article 10 del REBT i la ITC-BT-28, quan l'ocupació siga major de 300 persones, calculant 1 persona per cada 0,8 m² de superfície útil a excepció de corredors, de repartidors, de vestíbuls i de servicis.
Les instal·lacions elèctriques dels centres seran objecte d'inspeccions periòdiques, segons establix la normativa en vigor sobre revisió de locals de pública concurrència.
2.2.2 ..Calefacció i Climatització
Els centres disposaran d'un sistema de calefacció integral i centralitzat que complisca les condicions mínimes de temperatura i confort establides en la normativa i reglaments en vigor sobre instal·lacions tèrmiques en els edificis.
L'esmentat sistema haurà de ser capaç de mantindre totes les dependències per a usuaris, simultàniament, en les condicions tèrmiques expressades en l'apartat anterior.
Les fonts de calor en les estàncies seran fixes i sense possibilitat de cremades per contacte.
A efectes que els usuaris puguen gaudir de la temperatura adequada, el centre haurà de disposar dels oportuns mecanismes de climatització en els espais comuns: menjador, sales d'activitat i convivència, sala polivalent i sala de rehabilitació. La instal·lació d'aire condicionat complirà els paràmetres mínims de temperatura i confort establits en la normativa i reglaments en vigor sobre instal·lacions tèrmiques en els edificis.
2.2.3 Sistema de crides d'urgència
Les habitacions, els lavabos d'habitacions i les cabines dels lavabos comuns dels centres, disposaran d'un sistema de crides d'urgència que permeta, des d'un lloc de control centralitzat identificar el lloc des del que ha sigut accionat.
L'esmentat control s'ubicarà en un lloc on es garantisca la vigilància permanent d'este. Els mecanismes d'accionament d'avís s'ubicaran al costat de cada uns dels llits de manera que siguen fàcilment accessibles des d'estes, en els lavabos serà accessibles des del vàter i també a arran de sòl.
2.2.4 Sistema de detecció i alarma d'incendis
L'edifici estarà dividit en zones de detecció de manera que es puga determinar ràpidament el lloc d'origen de l'alarma per mitjà de senyals emesos per l'equip de senyalització, recolzades amb un testimoni lluminós en l'exterior junt amb la porta del lloc en què s'haja accionat.
L'equip de control i senyalització estarà ubicat en un local vigilat permanentment.
En centres en què pernocten els usuaris es disposarà de polsadors manuals d'alarma d'incendi en els corredors, en les zones de circulació i en l'interior dels locals de risc especial alt i mitjà.
També disposaran de detectors de fum en l'interior de totes les habitacions i sales comunes (UNIX 23007), així com detectors adequats a la classe de foc previsible en l'interior de tots els locals de risc especial.
En els altres centres:
– Es disposarà de polsadors manuals d'alarma en l'interior de locals de risc especial alt i mitjà.
– Es disposarà de detectors automàtics adequats a la classe de foc previsible en l'interior de tots els locals de risc especial.
Es consideren locals de risc especial, els definits com a tals en la Norma Bàsica de l'Edificació sobre “Condicions de protecció contra incendis en els edificis” en vigor, o norma que la substituïsca.
2.2.5 Sistema de subministrament d'aigua potable i A.C.S.
Tots els centres comptaran amb subministrament d'aigua potable de la xarxa general pública. Si el subministrament no fóra de la xarxa pública, haurà d'autoritzar-se la seua ocupació pels òrgans competents.
Tots els centres comptaran amb servici d'abastiment d'aigua calenta sanitària en lavabos, dutxes, banys, cuines, oficis o qualsevol altre destinat a usuaris, per mitjà d'un sistema general i centralitzat.
2.2.6 Il·luminació d'emergència
A més del que establix la normativa de protecció contra incendis en vigor i amb les seues mateixes característiques, es dotarà amb enllumenat d'emergència a totes les estàncies d'ús comú destinades a usuaris.
2.2.7 Ascensors
S'establix com obligatòria l'existència d'ascensor als centres que tinguen més d'una planta destinada a usuaris o en els quals estos estiguen ubicats en una planta diferent de la d'accés de l'edifici.
Compliran almenys els mínims establits en la normativa en vigor sobre accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques. El desnivell màxim permés entre paviments dels ascensors adaptats i els de les plantes a què s'accedisca, serà menor a 0,02 m.
En els centres residencials s'instal·larà un ascensor per cada 50 usuaris i almenys un serà muntalliteres.
2.2.8 Legionel·losi
Els sistemes de refrigeració i la xarxa d'abastiment i distribució d'aigua freda i calenta hauran de projectar-se d'acord amb la normativa vigent sobre prevenció de brots de legionel·la, preveient que les seues instal·lacions des de la connexió a l'usuari suporten el preceptiu xoc tèrmic o cloració periòdics.
Es procedirà al manteniment i el tractament periòdic de les instal·lacions dels edificis, segons el que establix la normativa en vigor sobre prevenció de la legionel·losi.
2.2.9 Telefonia /megafonia
Els usuaris disposaran, almenys, d'un telèfon públic o amb comptador que permeta l'accés a persones amb discapacitats físiques i auditives.
En centres d'allotjament per a persones majors, existirà un sistema de megafonia centralitzat en la recepció que permeta l'arribada de missatges a les zones comunes del centre.
ANNEX IV
Mobiliari i equipament
1. CARACTERÍSTIQUES GENERALS I REQUISITS
1.1. Amb caràcter general ha de mantindre's la disposició dels mobles eliminant l'accessori, particularment els objectes fràgils o perillosos. El mobiliari serà fix, estable i sense angles o relleus que puguen provocar caigudes o qualsevol tipus de traumatismes als usuaris. El mobiliari haurà d'estar en bon estat d'ús, sense deterioraments de cap tipus.
1.2. Els requisits que haurà de complir el mobiliari i l'equipament són els següents:
a. Estable.
b. Lliure de riscos mecànics: totes les parts que puguen entrar en contacte amb l'usuari han de tindre cantons i bords arredonits i estar exemptes d'ixents. Les zones accessibles per l'usuari no han de comportar cap risc d'atrapar parts del cos, i si la butaca disposa de rodes és necessari un sistema de frenada que garantisca que estes mai no puguen quedar lliure amb la persona major assentada o durant el gest d'assentar-se i alçar-se.
c. Haurà de garantir la seguretat davant el foc per mitjà de la utilització de materials ignífugs.
d. Facilitarà les accions d'assentar-se i alçar-se d'acord amb paràmetres com alçària del seient, espai lliure davall del seient, inclinació, fermesa del farcit, inclinació del respatler i reposabraços.
e. Les cadires i les butaques seran confortables i ergonòmiques.
f. Disposaran en aquells casos que siga necessari, de les mesures de subjecció adequades.
2. MOBILIARI PER ESPAIS
Tots els espais hauran de disposar del mobiliari i efectes inherents a la seua funció. Els espais que es detallen a continuació hauran de disposar, com a mínim, del següent mobiliari:
– Menjador:
Les taules del menjador possibilitaran el seu ús per persones en cadira de rodes
– Lavabo/bany:
a. Disposarà de tovalles d'ús individual o eixugamans, sabonera per a ús individual, espill accessible, portarotllos i granereta. Els accessoris, com ara tovaller, saboneres i portarotllos, estaran ubicats de manera que puguen ser usats sense desplaçar-se de l'aparell sanitari que s'estiga utilitzant.
b. Els centres d'allotjament per a persones majors disposaran d'un estant o armari en els lavabos d'habitacions per a la col·locació dels utensilis d'ús personal. Així mateix estaran dotats d'espill que haurà de ser accessible en el cas d'usuaris en cadira de rodes.
– Bany geriàtric:
Cadira de dutxa en acer fosfatat amb rodes o banyera mòbil.
– Habitacions:
En els centres residencials, cada usuari, disposarà com a mínim en la seua habitació de l'equipament següent:
a. Un llit amb dimensions mínimes de 90 cm.x 180 cm. En residències per a persones dependents el llit serà articulat, amb altura regulable, de tres plans com a mínim i amb la possibilitat de col·locar baranes o protectors laterals, així com capçalera i peus.
b. Un armari independent amb clau i una capacitat mínima d'1 m. cúbic amb estants o calaixos i amb perxes suficients. Els armaris estaran dotats de clau amb pany i tiradors accessibles als usuaris.
c. Una taula de nit amb calaix, cantons arredonits o protectors.
d. Una butaca geriàtrica o una cadira amb reposabraços.
e. Així mateix disposarà de sistemes que enfosquisquen l'habitació i que impedisquen la visió des de l'exterior.
– Sala d'estar/ sales polivalents/sales d'activitat i de convivència
Estaran dotades entre altres, dels següents elements d'acord amb l'activitat exercida, tenint en compte que els seients han de ser suficients per al nom d'usuaris: butaques geriàtriques, taules amb l'altura necessària per al seu ús per persones en cadira de rodes, butaques geriàtriques i cadires.
3. EQUIPAMENT SANITARI BÀSIC.
Els centres de dia i residències per a persones majors dependents hauran de comptar amb una taula de reconeixement i cures, caixa de cures amb elements bàsics, tensiòmetres, fonendoscopi, negatoscopi, otoscopi, oftalmoscopis i bàscula i tallímetre.
4. EQUIPAMENT BÀSIC DE REHABILITACIÓ
Els centres de dia i residències per a persones majors dependents disposaran de
espill quadriculat, sacs llastats, tracció cervical, bipedestadors, bany de parafina i crioteràpia.
Mecanoteràpia: bicicleta estàtica, pedalier, rampa amb escales, espatleres, paral·leles, corrioles, taula d'exercici de mans, pla inclinat, taula de mà amb pedal, escala de dits, bandes elàstiques, falca de facilitació, joc de piques, maneguí amb llast amb velcro, moll de Raeder, corró, balons medicinals i roda de muscle.
Cinesiterapia: llitera.
Electroteràpia: tens i infrarojos.
5. AJUDES TÈCNIQUES.
Les residències per a persones majors dependents hauran de disposar de grua per a la mobilització de residents que ho necessiten.
ANNEX V
Règim de participació
Els centres residencials per a persones majors desenvoluparan en els seus reglaments de règim interior el règim de participació dels usuaris al centre, que haurà de regular el que preveuen les disposicions del present annex, d'acord amb els apartats següents:
A) COMPOSICIÓ.
El Consell d'Usuaris estarà integrat per representants d'usuaris i de la Direcció del centre. El nombre de representants serà com a mínim de dos, de forma proporcionada entre el centre i els usuaris. Igualment el centre podrà integrar en el Consell d'Usuaris un/a representant de l'ajuntament de la localitat on estiga ubicat el Centre. El personal del centre podrà ser requerit perquè participe en les reunions del Consell quan els temes que s'han de tractar ho necessiten.
B) FUNCIONS DEL CONSELL D'USUARIS I ELS SEUS MEMBRES.
a) Informar sobre les queixes, les peticions, els suggeriments i les propostes que li siguen transmeses pels usuaris i tractar-les en el Consell.
b) Elevar a la direcció del centre les propostes que condiseren per al bon funcionament d'este.
c) Mantindre degudament informats els usuaris de tot allò que puga afectar-los.
d) Fomentar i col·laborar en el desenvolupament dels programes d'activitats del centre.
e) Estimular la solidaritat entre els/s'usuaris/s'impulsant i procurant la integració en la comunitat.
f) Fomentar les relacions de convivència dels usuaris al centre.
g) Qualsevol altra que li siga atribuïda per normes reglamentàries o es desprenguen de la seua naturalesa com a òrgan assessor, de participació i de col·laboració.
C) PROCÉS D'ELECCIÓ DELS MEMBRES DEL CONSELL D'USUARIS.
La direcció del centre establirà els mitjans necessaris per al bon desenvolupament de les eleccions, tot nomenant un responsable per a atendre les gestions que es deriven del procés electoral.
La convocatòria es realitzara pel Consell almenys cada dos anys, fixant-se amb una antelació mínima de 15 dies.
En cas de renúncia o vacant per qualsevol motiu, la representació la detentarà el/la següent més votat/da dins del seu grup i així successivament. Els empats es resoldran a favor del/la més antic/a com usuari/a del centre i en cas de persistir l'empat la representació correspondrà a la persona de més edat.
De cada una de les eleccions al Consell d'Usuaris, l'entitat titular alçarà acta d'acord amb el model corresponent, que serà firmada pels seus representants i un membre del Consell ixent en representació dels/s'usuaris/es triat/da pel mateix a este efecte.
D) FUNCIONAMENT INTERN DEL CONSELL D'USUARIS.
El Consell es reunirà, almenys, una vegada al trimestre en sessió ordinària. En sessió extraordinària podrà reunir-se totes les vegades que considere convenient i la urgència dels temes que cal tractar ho requerisca. De les reunions del Consell s'estendran les corresponents actes.
La representació dels/s'usuaris/s'en el Consell no podrà ser delegada.

linea
Mapa web