Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 60/1998, de 5 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regulen les federacions esportives de la Comunitat Valenciana. [1998/X3985]

(DOGV núm. 3246 de 20.05.1998) Ref. Base de dades 0900/1998

DECRET 60/1998, de 5 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regulen les federacions esportives de la Comunitat Valenciana. [1998/X3985]
La Llei 4/1993, de 20 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de l'Esport de la Comunitat Valenciana, regula específicament les federacions esportives de la Comunitat Valenciana, i les conceptua com a associacions privades sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica i capacitat d'obrar, integrades per esportistes, tècnics-entrenadors i jutges-àrbitres, i per clubs, societats anònimes esportives i seccions esportives d'altres entitats, la finalitat prioritària de les quals és la promoció, la tutela, l'organització i el control en la pràctica de les seues respectives especialitats esportives dins de l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Estableix també que les federacions exerceixen per delegació funcions públiques de caràcter administratiu, actuant, en aquest cas, com a agents de l'administració autonòmica.
La publicació de la Llei, amb les remissions al desplegament reglamentari, i la nova configuració que els atribueix aquesta, obliga a una nova regulació de les federacions esportives de la Comunitat Valenciana que s'ajuste a les exigències legals i que aclarisca la normativa aplicable.
Per tot això, aquest decret pretén regular, amb la finalitat de desplegar les normes de la Llei 4/1993, els diferents aspectes d'aquestes entitats: règim jurídic, procediment de constitució i d'extinció, funcions, llicències federatives, estatuts, organització i funcionament, i règim econòmic, financer i patrimonial.
En virtut de tot això, a proposta de la consellera de Benestar Social, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 5 de maig de 1998,
decrete
Títol I
Normes generals
Capítol I
Règim jurídic
Article 1. Concepte
1. Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana són associacions privades sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica i capacitat d'obrar, constituïdes per esportistes, tècnics-entrenadors, jutges-àrbitres i per altres estaments estatutàriament establits, i també per clubs, societats anònimes esportives i seccions esportives d'altres entitats, la finalitat prioritària de les quals és la promoció, la tutela, l'organització i el control de les seues respectives modalitats i especialitats esportives dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
2. Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana tenen la consideració d'entitats d'utilitat pública, d'acord amb la Llei 10/1990, de 15 d'octubre, de l'Esport.
3. Les federacions esportives autonòmiques exerceixen per delegació, sota la tutela i la coordinació de la Direcció General de l'Esport, funcions públiques de caràcter administratiu, actuant, en aquest cas, com a agents de l'administració autonòmica.
Article 2. Ambit d'actuació
1. Cada federació estendrà el seu àmbit d'actuació a tot el territori de la Comunitat Valenciana, i podrà organitzar-se territorialment d'acord amb les característiques i les necessitats pròpies de gestió de la seua modalitat esportiva.
2. Les representacions o les delegacions territorials es crearan d'acord amb les necessitats pròpies de cada federació, per a la seua millor organització i gestió, i no tindrà personalitat jurídica pròpia diferenciada de la de la federació.
3. Les funcions de les delegacions territorials s'establiran en els estatuts de cada federació.
Article 3. Regulació
Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana es regeixen per allò indicat en la Llei de l'Esport de la Comunitat Valenciana i en les normes de desplegament, en els seus estatuts i reglaments, i en la resta de disposicions legals o federatives de qualsevol àmbit que hi siguen aplicables.
Article 4. Símbols
Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana podran utilitzar en la seua denominació o emblema els símbols de la Comunitat Valenciana, amb l'autorització prèvia de la Generalitat Valenciana mitjançant la Direcció General de l'Esport, tot ajustant-se a la normativa autonòmica vigent en aquesta matèria.
Capítol II
Funcions
Article 5. Funcions
Corresponen amb caràcter exclusiu a les federacions esportives de la Comunitat Valenciana les funcions següents:
a) Qualificar, organitzar i, si escau, autoritzar les competicions oficials d'àmbit autonòmic de la seua modalitat esportiva, i autoritzar les competicions no oficials en els casos que hi procedisca.
b) Representar la Comunitat Valenciana en les activitats i les competicions esportives oficials de la seua modalitat, en els àmbits autonòmic i estatal.
c) Representar, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, la federació o l'agrupació espanyola en què estiguen integrades, amb caràcter únic i exclusiu.
d) Elaborar i executar, en coordinació amb les federacions espanyoles, els plans de preparació d'esportistes d'alt nivell de la seua modalitat esportiva.
e) Col·laborar amb la Direcció General de l'Esport en l'elaboració de la llista d'esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana.
f) Col·laborar amb l'administració autonòmica en els programes de formació de tècnics esportius.
g) Col·laborar amb l'administració autonòmica, i si escau amb la federació espanyola, en la prevenció, el control i la repressió de l'ús de substàncies i de grups farmacològics prohibits i de mètodes no reglamentaris en l'esport.
h) Actuar en col·laboració amb l'administració autonòmica per a la promoció de la seua modalitat esportiva a tota la Comunitat Valenciana, amb especial atenció a l'esport en edat escolar.
i) Organitzar concentracions i cursos de perfeccionament per als seus diferents estaments esportius, per al major nivell o projecció esportiva.
j) Exercir la potestat disciplinària esportiva d'acord amb la Llei de l'Esport de la Comunitat Valenciana, amb les seues normes de desplegament i els seus respectius estatuts i reglaments federatius.
k) Col·laborar amb el Comitè Valencià de Disciplina Esportiva i executar les seues ordres i resolucions.
l) Designar els esportistes de la seua modalitat que hagen d'integrar les seleccions autonòmiques. A aquest efecte, tant els esportistes com els clubs elegits hauran de posar-se a disposició de la federació quan aquesta els requerisca per a això.
m) Tutelar i emparar les noves modalitats o especialitats esportives que sorgisquen del desenvolupament del seu esport i que siguen aprovades per la Direcció General de l'Esport.
n) Assumir les modalitats i les especialitats esportives que els adscriga la Direcció General de l'Esport, d'acord amb els criteris d'interès esportiu general.
o) Coordinar amb la federació o l'agrupació esportiva espanyola corresponent la gestió de les seues respectives modalitats o especialitats esportives.
Article 6. Qualificacions de competicions
1. Seran competicions oficials d'àmbit autonòmic les que amb aquest caràcter qualifiquen les federacions autonòmiques, sempre que no excedisquen de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
2. La competència per a qualificar les competicions oficials d'àmbit autonòmic correspondrà a la junta directiva de la federació, la qual tindrà en compte aquests criteris:
- Nivell tècnic de la competició.
- Tradició de la competició.
- Importància de la competició en el context esportiu autonòmic.
- Capacitat i experiència organitzativa de l'entitat promotora.
- Transcendència dels resultats a l'efecte de participació en competicions nacionals.
Article 7. Organització de competicions
1. L'organització de les competicions qualificades com a oficials correspon a la federació, la qual podrà delegar-la a una altra entitat.
2. L'organització de qualsevol altre tipus de competició en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, que implique la participació de dues o més entitats esportives, requerirà l'autorització prèvia de la federació.
Les entitats organitzadores hauran de presentar la sol·licitud a la federació corresponent en el termini previst en les disposicions federatives. La federació haurà de contestar en el termini d'un mes comptador des de la presentació; una vegada transcorregut aquest termini sense que la federació conteste, s'entendrà autoritzada la competició.
Correspon a la junta directiva, i si hi manca al president, autoritzar o no aquestes competicions sobre la base del compliment de les garanties tècniques, sanitàries, de seguretat, de viabilitat econòmica i de la resta exigides per la normativa vigent o per disposicions federatives.
3. Les competicions que organitzen els ens públics amb competències per a això requeriran únicament la comunicació prèvia a la federació corresponent amb una antelació mínima de deu dies.
Títol II
Llicències esportives
Article 8. Concepte, obligatorietat i tipus de llicències
1. La llicència esportiva atorga al seu titular la condició de membre d'una federació i l'habilita per a participar en activitats esportives i/o en competicions oficials d'àmbit autonòmic.
2. Podran ser titulars d'una llicència esportiva els esportistes, els tècnics-entrenadors, els jutges-àrbitres, les entitats esportives o qualsevol altre estament estatutàriament establit, que complisca els requisits fixats a aquest efecte per la federació corresponent.
3. Les llicències esportives seran expedides per les federacions esportives de la Comunitat Valenciana, i es materialitzaran en el document corresponent.
4. Les federacions esportives establiran en els seus estatuts l'obligació de la llicència esportiva per a qui practique les modalitats esportives que els siguen pròpies, al si d'una entitat esportiva i fora de les competicions oficials.
5. A l'efecte d'allò indicat en l'apartat anterior, les federacions podran establir dos tipus de llicències esportives: de caràcter competitiu i no competitiu. Les llicències de caràcter competitiu habilitaran per a participar en competicions oficials d'àmbit autonòmic, y les no competitives per a qualsevol altre tipus d'activitat esportiva de la modalitat corresponent.
Article 9. Contingut del document de la llicència
1. En el document de la llicència es consignaran clarament definits els conceptes següents:
- Quota de l'assegurança obligatòria d'assistència sanitària que cobrisca els riscos per a la salut derivats de la pràctica de la modalitat esportiva corresponent, quan es tracte de persones físiques.
- Quota corresponent a la federació esportiva de la Comunitat Valenciana.
- Quota corresponent a la federació espanyola, quan escaiga.
- Qualsevol altra cobertura de riscos que s'hi poguera determinar.
2. L'import de la quota corresponent a la federació esportiva de la Comunitat Valenciana haurà de ser igual per a cadascuna de les modalitats o de les especialitats esportives, estament i categoria, i serà fixat i aprovat per l'assemblea general de cada federació.
Article 10. Expedició de llicències
1. La federació, una vegada verificat el compliment dels corresponents requisits, estarà obligada a expedir la llicència sol·licitada en el termini d'un mes.
2. Una vegada sol·licitada l'expedició de la llicència, s'entendrà atorgada provisionalment durant el termini d'un mes.
3. Un cop transcorregut aquest termini, la federació haurà d'haver expedit la llicència o, si escau, haurà d'haver requerit la persona interessada perquè acredite el compliment de tots els requisits exigits. En cas contrari, la llicència es considerarà atorgada, sense perjudici de la responsabilitat disciplinària prevista en l'article 70.2.f) de la Llei de l'Esport de la Comunitat Valenciana.
4. Les llicències s'expediran en qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana, a petició de la persona sol·licitant.
Article 11. Requisits per a l'expedició de les llicències
1. Les federacions establiran els requisits que hauran de complir les persones físiques per a poder ser titulars de la respectiva llicència esportiva.
2. Quan es tracte de modalitats esportives qualificades d'alt risc, s'exigirà necessàriament el reconeixement mèdic previ que determine que no hi ha contraindicacions per a la pràctica d'aquesta modalitat.
3. En els casos previstos en l'apartat anterior, amb la primera llicència esportiva s'expedirà una cartilla individual amb informació medicosanitària i esportiva, la qual haurà de contenir, si més no, aquests aspectes:
- Edat i sexe.
- Esports practicats i períodes de temps.
- Aptitud de la persona titular per a la pràctica de l'esport en qüestió.
Article 12. Habilitació de llicències autonòmiques per a participar en competicions estatals
Les llicències expedides per les federacions esportives de la Comunitat Valenciana també habilitaran per a participar en les activitats o les competicions oficials d'àmbit estatal, en els casos previstos en la Llei 10/1990, de 15 d'octubre, de l'Esport, i en les disposicions reglamentàries d'aquesta.
Títol III
Estatuts
Article 13. Contingut mínim
Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana regularan la seua estructura interna i el funcionament en els seus estatuts, d'acord amb principis democràtics i representatius. Els estatuts hauran de regular, com a mínim, les qüestions següents:
a) Denominació, la qual s'ajustarà a aquest model: en primer lloc, portarà el terme «federació», després del nom de l'esport que hi pertoque; després, els termes «de la Comunitat Valenciana».
b) Estaments esportius que integren la federació i percentatge de representació de cada estament en l'assemblea general.
c) Modalitats esportives oficialment reconegudes i especialitats de cadascuna d'elles que són de la seua competència.
d) Domicili social, que haurà d'estar necessàriament dins del territori de la Comunitat Valenciana.
e) Estructura territorial, mitjançant delegacions, que, d'acord amb les seues necessitats, podran ser provincials o de qualsevol altre àmbit.
f) Organs de govern i de representació, que seran en tot cas l'assemblea general, el president i la junta directiva. Organització i funcionament d'aquests, i procediment d'elecció.
g) Organs tècnics i de col·laboració.
h) Moció de censura al president. En els estatuts s'indicarà el percentatge de membres de ple dret de l'assemblea general que seran necessaris per a proposar la moció de censura. El percentatge que s'hi fixe no serà inferior al 20%, ni superior al 40%. En tot cas, la moció de censura haurà de ser constructiva i s'hi incorporarà la proposta d'un candidat alternatiu.
Per a l'aprovació de la moció de censura serà necessari el vot favorable a aquesta de la meitat més un dels membres de ple dret de l'assemblea.
i) Règim d'adopció d'acords dels seus òrgans col·legiats, on es determinaran les majories necessàries per a l'adopció d'acords tot ajustant-se a allò indicat en l'article 24 d'aquest decret.
j) Requisits i procediment per a l'adquisició i la pèrdua de la condició de persona federada.
k) Drets i deures de les persones afiliades.
l) Règim econòmic, financer i patrimonial, el qual haurà de precisar el caràcter, la procedència, l'administració i la destinació dels recursos.
m) Règim documental, el qual haurà de tenir, com a mínim: llibre d'actes per cadascun del òrgans col·legiats, llibres de comptabilitat corresponents i llistat de persones i d'entitats associades. També s'hi haurà de determinar el procediment d'informació i d'examen dels llibres federatius.
n)Règim disciplinari, el qual haurà d'especificar els òrgans federatius de caràcter independent que exerciran la potestat disciplinària, d'acord amb l'article 35 d'aquest decret.
o) Procediment per a la modificació dels estatuts.
p) Causes d'extinció i procediment de dissolució de la federació.
q) Destinació que es donarà al patrimoni net que en resulte en cas de dissolució, el qual serà necessàriament a una finalitat de caràcter esportiu.
r) Fórmules de conciliació extrajudicial, si escau, per a la resolució de conflictes.
Títol IV
Constitució i extinció de les federacions esportives
de la Comunitat Valenciana
Article 14. Constitució de noves federacions
1. La conclusió d'una nova federació esportiva autonòmica es produirà:
a) Per creació ex novo.
b) Per segregació d'una altra.
c) Per fusió de dues o de diverses federacions que ja hi havia.
2. La constitució d'una federació esportiva autonòmica requerirà l'autorització prèvia de la Direcció General de l'Esport, la qual podrà concedir-la o denegar-la d'acord amb aquests criteris:
a) Interès general de l'activitat en l'àmbit autonòmic.
b) Suficient implantació a la Comunitat Valenciana.
c) Viabilitat econòmica de la nova federació.
d) Informe, si escau, de la federació de la qual s'haja de segregar o de les que s'hagen de fusionar.
e) Existència de la modalitat esportiva oficialment reconeguda en l'àmbit estatal.
3. L'expedient d'autorització s'iniciarà sempre a instància de part interessada i, en tot cas, per un mínim de 300 persones físiques o de 10 entitats esportives i amb una implantació, si més no, en dues províncies.
4. La Direcció General de l'Esport haurà de resoldre motivadament sobre l'autorització o la no autorització d'aquesta constitució en el termini màxim de tres mesos. S'entendrà desestimada si no recau resolució expressa dins d'aquest termini.
Article 15. Procediment i formalització
1. Un cop autoritzat el procés de constitució per la Direcció General de l'Esport, les persones interessades hauran d'atorgar davant de notari la corresponent acta en què constarà la voluntat de les persones i de les entitats interessades de constituir la nova federació, i també la composició de la comissió gestora responsable de dur a terme el procés.
2. La comissió gestora estarà formada per un mínim de cinc persones i un màxim de deu.
3. La comissió gestora tindrà un president, triat entre els seus membres, qui actuarà com a representant d'aquesta.
4. En la composició de la comissió gestora es garantirà que hi haja representants de les províncies en què estiga implantada.
5. En l'acta de constitució s'incorporaran, si escau, els acords federatius de fusió o de segregació.
6. La comissió gestora haurà d'elaborar el projecte d'estatuts, que presentarà per a la seua aprovació a la Direcció General de l'Esport, la qual haurà de resoldre motivadament en el termini de tres mesos. S'entendrà desestimada l'aprovació si no recau resolució expressa dins d'aquest termini.
7. Una vegada aprovats els estatuts, s'elevaran a escriptura pública i se sol·licitarà la inscripció de la nova federació en el Registre d'Entitats Esportives, servint l'acta de constitució i els estatuts com a títol d'inscripció. La inscripció tindrà caràcter provisional durant el termini de dos anys.
No obstant això, tant l'eficàcia de l'autorització com la de la inscripció de la federació en el Registre estaran condicionades al manteniment, durant la vida d'aquesta, de les condicions o les motivacions que van originar el reconeixement o el compliment dels objectius per als quals va ser creada.
8. Un cop inscrita la federació, la comissió responsable haurà de presentar, en el termini d'un mes, el reglament electoral al la Direcció General de l'Esport perquè l'aprove. Aquest reglament s'haurà d'ajustar a la normativa que a aquest efecte dispose l'administració esportiva autonòmica.
9. Les eleccions de l'assemblea general, del president i de la junta directiva s'hauran de realitzar en el termini màxim de tres mesos comptadors des de l'aprovació.
Article 16. Extinció
1. Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana s'extingeixen per les causes següents:
a) Per resolució judicial.
b) Per les previstes pels seus estatuts.
c) Per la revocació del reconeixement d'aquestes i la consegüent cancel·lació de la inscripció per la Direcció General de l'Esport, quan no es complisquen els requisits que van motivar el citat acte administratiu o quan s'incomplisquen els objectius per als quals van ser creades.
d) Per no ratificar la inscripció provisional després d'haver transcorregut el termini de dos anys.
e) Per integrar-se en una altra federació esportiva autonòmica.
f) Per la resta de causes previstes per l'ordenament jurídic.
2. En el cas de l'apartat c) del número anterior, la Direcció General de l'Esport , amb la instrucció prèvia del corresponent procediment, en el qual serà sentida la federació afectada, resoldrà motivadament sobre la deixada sense efecte del reconeixement de la federació i la ulterior cancel·lació de la inscripció en el Registre d'Entitats Esportives. Contra aquesta resolució, s'hi podran interposar els recursos administratius procedents.
Títol V
Organització i funcionament
Capítol I
Disposicions generals
Article 17. Organs de govern i de representació
1. Són òrgans de govern i de representació de les federacions esportives de caràcter obligatori l'assemblea general, el president i la junta directiva.
2. L'assemblea general i el president seran elegits, amb caràcter ordinari, cada quatre anys, coincidint amb la meitat dels períodes olímpics.
3. Tots els càrrecs de la junta directiva tenen caràcter honorífic. Excepcionalment, podrà establir-se remuneració o compensació econòmica justificada per al president i/o per a la resta de membres de la junta directiva que ocupen càrrecs o àrees de responsabilitat, sempre que ho acorde expressament l'assemblea general per la meitat més un dels membres de ple dret d'aquesta.
4. La remuneració o la compensació econòmica dels membres de la junta directiva hauran de constar, de manera diferenciada, en els pressupostos de la federació, i en cap cas podrà ser satisfeta a càrrec de subvencions públiques.
5. Podran preveure en els seus estatuts un règim d'incompatibilitats i de dedicació, aplicables als membres de la junta directiva.
6. En tot cas, els òrgans de govern i de representació previstos en aquest decret no podran reproduir-se en l'estructura de cadascuna de les delegacions territorials de la federació, siga quin siga el seu àmbit geogràfic.
Article 18. Comissions de modalitat
1. En les federacions on hi haja més d'una modalitat esportiva oficialment reconeguda es podran constituir comissions de modalitat.
2. La composició d'aquests òrgans, la seua forma de designació i funcions s'establiran en els estatuts de cada federació.
3. Els presidents d'aquestes comissions seran nomenats pel president de la federació lliurement entre els membres d'aquesta modalitat, i revocats també lliurement.
Article 19. Organs electorals
En cada federació haurà d'haver una junta electoral elegida per sorteig en l'assemblea general, d'acord amb la normativa electoral que a aquest efecte dispose l'administració esportiva autonòmica.
Article 20. Organs tècnics
1. En cada federació podran constituir-se els comitès que es consideren necessaris, tant de caràcter estrictament esportiu com els que tinguen per objecte millorar el funcionament dels col·lectius o dels estaments que la integren.
2. La composició d'aquests òrgans i la forma de designació s'establiran en els estatuts de cada federació.
3. Els presidents d'aquests comitès seran designats i revocats lliurement pel president de la federació.
4. Quan es tracte de presidents de comitès de col·lectius o d'estaments federatius, el president de la federació els designarà entre els membres de l'assemblea general o del col·lectiu corresponent.
Article 21. Altres òrgans
1. Els estatuts de la federació podran preveure d'altres òrgans complementaris dels de govern i de representació.
2. En cada federació s'hauran de constituir els òrgans que exerciran la potestat disciplinària esportiva, de conformitat amb l'article 35 d'aquest decret.
Capítol II
L'assemblea general
Article 22. Concepte i composició
1. L'assemblea general és el màxim òrgan de representació i de govern de la federació. El nombre no podrà ultrapassar els 120 membres.
2. Hi estaran representats els diferents estaments esportius l'elecció dels quals es realitzarà, amb caràcter ordinari, cada quatre anys, mitjançant sufragi lliure, igual, directe i secret, pel components de cada estament de la modalitat esportiva corresponent, adscrits a la federació, i entre ells, d'acord amb els percentatges següents:
a) Entre l'estament d'entitats esportives i el d'esportistes s'ha de triar el 80% de membres de l'assemblea, i no podrà haver entre ambdós una diferència superior al 20% del total de membres.
b) Entre els de tècnics-entrenadors i jutges-àrbitres, el 20% que en resta, i no podrà haver entre ambdós una diferència superior al 10% del total de membres.
Si en alguna federació no hi haguera aquests dos estaments, la proporció indicada s'acumularà als dos primers, i se'n respectarà el marge de diferència. Si només en faltara algun, s'acumularà als anteriors un 10%, i l'estament restant quedarà amb el 10% de representants de l'assemblea.
3. En les federacions on hi haja més d'una modalitat esportiva reconeguda oficialment, i en les que s'haja establit una única modalitat principal, els percentatges de representació hi seran fixats d'acord amb els criteris que establisca a aquest efecte la normativa electoral federativa.
4. En el cas de federacions que tinguen menys de 20 entitats esportives en tota la Comunitat Valenciana, cadascuna d'aquestes tindrà dret a tenir un representant en l'assemblea, i això condicionarà el nombre total de membres d'aquesta amb els percentatges per estaments que estatutàriament estiguen establits.
Article 23. Reunions i competències
1. L'assemblea general podrà reunir-se amb caràcter ordinari i amb caràcter extraordinari.
L'assemblea general es reunirà amb caràcter ordinari, si més no, una vegada a l'any; amb caràcter extraordinari sempre que siga necessari per a aprovar les qüestions de la seua competència.
2. Serà competència de l'assemblea general ordinària:
a) Aprovar el pressupost anual.
b) Aprovar els comptes anuals, la memòria esportiva i la liquidació del pressupost de l'any anterior.
c) Aprovar el calendari de competicions oficials i la resta d'activitats esportives.
d) Qualsevol altra de les previstes en els estatuts.
3. Serà competència de l'assemblea general extraordinària:
a) L'elecció del president i la moció de censura a aquest.
b) L'aprovació i la modificació dels estatuts i dels reglaments.
c) L'adopció dels acord econòmics que puguen comprometre de manera irreversible el patrimoni o les activitats pròpies de la federació.
d) Autoritzar el gravamen o l'alienació de béns immobles i d'operacions d'endeutament que impliquen càrregues financeres anuals superiors al 20% del pressupost anual de la federació, condicionada al compliment del que preveu l'article 40 d'aquest decret.
e) L'elecció, mitjançant sorteig, dels membres de la junta electoral, els quals exerciran les seues funcions durant tot el període de mandat de l'assemblea general.
f) L'adopció d'acords de fusió, de segregació o de dissolució de la federació.
g) L'adopció d'acords d'integració en la federació d'altres modalitats o especialitats esportives.
h) La resta de funcions que no estiguen atribuïdes expressament o implícitament a la junta directiva, al president o a qualsevol altre òrgan de la federació.
Article 24. Convocatòria, quòrum i adopció d'acords
1. Les assemblees generals hauran de ser convocades, com a mínim, vint dies abans de la data de realització. La notificació de la convocatòria es practicarà per qualsevol mitjà que permeta a la federació tenir constància de la recepció per part de la persona interessada.
2. La convocatòria de l'assemblea general correspon al president, bé per iniciativa pròpia, bé per petició de dos terços de la junta directiva o d'un nombre de membres no inferior a un 20% de l'assemblea.
3. L'assemblea general estarà vàlidament constituïda, en primera convocatòria, quan hi concórrega la majoria absoluta dels seus membres; en segona, siga quin siga el nombre d'assistents.
4. En les assemblees generals el vot és personal i directe, i no s'hi admet la delegació de vot i l'exercici d'aquest mitjançant la representació atorgada a una altra persona física.
5. Podran assistir a les assemblees generals, amb veu però sense vot, els membres de la junta directiva que no siguen membres de l'assemblea.
6. Seran vàlids els acords adoptats en una assemblea general ordinària que, per la seua naturalesa, siguen competència d'una assemblea general extraordinària, sempre que concórreguen en l'adopció d'aquests les garanties de convocatòria, de forma de constitució i d'adopció per majoria de vots corresponents a l'assemblea general extraordinària.
7. L'adopció d'acords per a assumptes que siguen competència de l'assemblea general ordinària requerirà l'aprovació per la majoria de la meitat més un dels vots presents en l'assemblea.
8. Per a assumptes que siguen de competència de l'assemblea general extraordinària es requerirà el vot dels dos terços de vots presents, llevat dels supòsits específics previstos en aquest decret o en els seus estatuts.
Per a l'adopció d'acords de fusió, de segregació i d'extinció de la federació es requerirà, a més, un quòrum de constitució de la meitat més un dels membres que integren l'assemblea.
Article 25. Requisits dels membres de l'assemblea
1. Per a adquirir la condició de membre de l'assemblea general, caldrà reunir els requisits següents:
a) Ser major d'edat.
b) Estar en ple ús dels drets civils.
c) No haver sigut inhabilitat per a exercir un càrrec públic per sentència judicial ferma, o per a càrrec esportiu per un òrgan disciplinari esportiu també amb caràcter ferm.
d) Posseir llicència federativa en vigor, en els estaments de persones físiques i en l'estament de persones jurídiques, a més a més, ser representant d'un club o d'una entitat correctament legalitzat adscrit a la federació.
2. Aquests requisits hauran de ser mantinguts durant tot el mandat de l'assemblea general.
3. Els membres de l'assemblea cessaran per dimissió, renúncia, mort, o quan hi deixen de concórrer qualsevol dels requisits de l'apartat 1.
Capítol III
La junta directiva
Article 26. Concepte i composició
1. La junta directiva és l'òrgan col·legiat de govern i de gestió de la federació. Està integrada pel president de la federació més un mínim de tres i un màxim de vint membres.
2. Tots els membres de la junta directiva seran designats i revocats lliurement pel president de la federació.
3. En la composició de la junta directiva haurà d'haver, com a mínim, un vicepresident adjunt a la presidència, qui serà nomenat pel president entre els membres de l'assemblea i substituirà el president en els casos de vacant, d'absència o de malaltia.
4. Hi haurà, com a mínim, un vocal de cadascuna de les modalitats esportives reconegudes en la federació.
5. També hi haurà un secretari amb les funcions mínimes previstes en l'article 33.
Article 27. Funcions
Són funcions de la junta directiva:
a) Col·laborar amb el president en la direcció econòmica, administrativa i esportiva de la federació.
b) Estudiar i redactar les propostes que hagen de ser sotmeses a la decisió de l'assemblea general.
c) Presentar a l'assemblea la liquidació del pressupost i els comptes anuals de l'any anterior, i la memòria d'activitats.
d) Elaborar el projecte de pressupost.
e) Autoritzar la modificació del calendari de competicions oficials i d'activitats esportives, amb els límits i els criteris que l'assemblea general haja fixat.
f) Elaborar la convocatòria i l'ordre del dia de les assemblees generals.
g) Decidir les qüestions relatives a la integració de persones i d'entitats en la federació, i acordar el que siga necessari per a la inscripció de les entitats federades en el Registre d'Entitats Esportives de la Comunitat Valenciana.
h) Qualificar les competicions oficials d'àmbit autonòmic.
i) Autoritzar la realització de competicions no oficials en els termes de l'article 7.2 d'aquest decret.
j) Qualsevol altra funció que el president o l'assemblea general li assignen dins dels límits establits en les disposicions legals o estatutàries.
Article 28. Responsabilitat dels seus membres
La responsabilitat disciplinària dels membres de la junta directiva es regirà pel títol V de la Llei 4/1993, de 20 de desembre, de l'Esport de la Comunitat Valenciana.
Supletòriament, hi serà d'aplicació el règim de garanties previst en el capítol II del títol IX de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Capítol IV
El president
Article 29. Concepte, elecció i duració del mandat
1. El president és l'òrgan executiu de la federació.
2. Serà elegit mitjançant sufragi lliure, igual i secret, pels membres de l'assemblea general i entre ells en primera votació per majoria absoluta dels presents i en segona votació per majoria simple.
3. El mandat del president tindrà una duració ordinària de quatre anys, podrà ser reelegit sense límit de mandats.
4. En cap cas es podrà ser simultàniament president d'una federació i d'un club esportiu.
Article 30. Funcions
Són funcions del president, a banda de les previstes en l'article anterior:
a) Exercir la representació legal de la federació.
b) Convocar i presidir els òrgans de representació, de govern i de gestió, i executar-ne els acords.
c) Exercir la direcció econòmica, administrativa i esportiva de la federació d'acord amb allò previst en els estatuts, en els acords de l'assemblea general i en la resta de disposicions aplicables.
d) Nomenar i destituir lliurement els membres de la junta directiva.
e) Convocar, presidir i dirigir els debats de les reunions de l'assemblea general i de la junta directiva, i suspendre'ls per causes justificades.
f) Exercir el vot de qualitat, en cas d'empat, en l'adopció d'acords de l'assemblea general, de la junta directiva i de qualsevol altre òrgan de què forme part.
g) Assistir a les reunions que organitze qualsevol altre òrgan o qualsevol altra comissió de la federació, llevat dels disciplinaris, o delegar la presidència.
h) Qualsevol altra funció prevista en els estatuts i que no estiga atribuïda expressament o implícitament a l'assemblea general o la junta directiva, o que siguen inherents a la seua condició de president.
Article 31. Substitució
1. En cas d'absència, de vacant o de malaltia, o per qualsevol altra causa que impedisca al president l'exercici de les seues funcions per un període inferior a sis mesos, serà substituït pel vicepresident o pels vicepresidents tot respectant-ne l'ordre.
2. Una vegada transcorregut aquest termini, o si el president cessa en el seu càrrec per qualsevol causa abans de la conclusió del seu mandat, el president i/o la junta directiva es constituirà en gestora i procedirà a convocar eleccions exclusivament limitades al càrrec de president, i haurà de romandre en el càrrec fins que siga elegit un nou president, a qui haurà d'informar de la situació, de la gestió i de l'estat econòmic de la federació.
3. El nou president que el substituïsca ocuparà el càrrec per un període igual al que quedava de mandat a la persona del president substituït.
Article 32. Acabament de funcions
El president cessarà en les seues funcions per aquestes causes:
a) Per compliment del termini per al qual va ser elegit.
b) Per mort o per incapacitat física permanent que li impedisca el normal exercici de la seua tasca per més de sis mesos.
c) Per vot de censura acordat per l'assemblea.
d) Per pèrdua d'alguna de les condicions d'elegibilitat.
e) Per incórrer en alguna de les causes d'incompatibilitat.
f) Per dimissió.
Capítol V
El secretari
Article 33. Funcions
El secretari de la federació exercirà les funcions de fedatari i, més específicament, aquestes:
a) Estendre acta de les sessions que realitzen els òrgans col·legiats de govern i de representació, i qualsevol altre que determinen els estatuts.
En l'acta caldrà especificar, com a mínim: els assistents, els assumptes tractats, el resultat de la votació i, si escau, els vots particulars contraris a l'acord adoptats o les abstencions. L'acta haurà de ser signada amb el vist i plau del president.
b) Preparar el despatx dels assumptes generals.
c) Emetre els informes que li sol·licite la junta directiva o el president.
d) Expedir les certificacions dels actes de govern i de representació correctament documentats, les quals signarà amb el vist i plau el president.
e) Mantenir i custodiar l'arxiu de la federació.
f) Dirigir el funcionament intern de la secretaria, exercir la direcció del personal auxiliar i atendre el despatx general d'assumptes.
g) Qualsevol altre que estatutàriament li puguen correspondre o que siguen inherents a la seua condició de secretari.
Títol VI
Disciplina esportiva
Article 34. Regulació
La disciplina esportiva de les federacions esportives de la Comunitat Valenciana s'ajustarà al règim general previst en el títol V de la Llei 4/1993, de 20 de desembre, de l'Esport de la Comunitat Valenciana, i en la resta de disposicions d'àmbit autonòmic o estatal vigents en la matèria.
Article 35. Organs disciplinaris
1. En cada federació autonòmica s'hauran de constituir dos òrgans disciplinaris que exerciran en primera instància i en apel·lació, respectivament, la potestat disciplinària esportiva prevista en l'article 68 de la Llei de l'Esport de la Comunitat Valenciana.
2. Aquests òrgans podran ser unipersonals en primera instància i hauran de ser col·legiats en apel·lació.
L'actuació d'aquests òrgans haurà de ser independent i, en tot cas, el nomenament serà ratificat per l'assemblea general.
3. Així mateix, caldrà preveure el règim disciplinari on es regule, en tot cas, el sistema tipificat d'infraccions i de sancions, els procediments disciplinaris de sancions imposades i el sistema de recursos contra aquestes.
Donat cas que no hi haja un reglament disciplinari específic en la federació, hi serà d'aplicació el de la federació espanyola respectiva, amb les adaptacions pertinents.
Títol VII
Règim documental
Article 36. Règim documental
1. Integren el règim documental de les federacions els llibres següents:
a) Llibre d'Actes, en què constaran, si més no, tots els acords adoptats en les reunions de l'assemblea general, de les juntes directives i de la resta d'òrgans col·legiats de la federació.
b) Llibre-Registre d'Entitats Federades, que contindrà separadament les persones i les entitats que componguen la federació.
c) Llibres de comptabilitat que seran, com a mínim, els següents: Llibre Diari, on es registraran dia a dia totes les operacions relatives a l'activitat de la federació, i Llibre d'Inventaris i de Comptes Anuals.
d) Tots els llibres o els registres auxiliars que es consideren oportuns per a acomplir millor els objectius de les federacions.
2. Tots els llibres i els documents comptables es portaran i es conservaran de conformitat amb el Codi de Comerç i amb les disposicions complementàries a aquest decret.
Article 37. Legalització de llibres
La legalització dels llibres es realitzarà en el Registre d'Entitats Esportives de la Comunitat Valenciana, sense perjudici del que disposa la disposició addicional primera.
Títol VIII
Règim econòmic i patrimonial
Capítol I
Règim econòmic
Article 38
Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana estan subjectes al règim de pressupost i de patrimoni propi.
Article 39. El pressupost
1. El pressupost indicarà, amb xifres, conjuntament i sistemàticament, les obligacions que, com a màxim, puguen contraure les federacions i els drets que es preveuen liquidar durant l'exercici corresponent.
2. L'exercici pressupostari coincidirà amb l'any natural.
3. El pressupost serà únic i inclourà la totalitat de les despeses i dels ingressos de la federació, incloent-hi les delegacions territorials i els òrgans complementaris de la federació. No obstant això, quan les estructures organitzatives i les necessitats de gestió i d'informació ho requerisquen, es podran crear subentitats comptables els sistema comptables de les quals estiga correctament integrat en el sistema central. Es respectarà en tots els casos el principi d'unitat de caixa.
4. Les despeses es classificaran, com a mínim, per la naturalesa econòmica, i s'estructuraran per programes sobre la base dels objectius de la federació.
5. El pressupost es presentarà equilibrat, i no podran aprovar-se pressupostos deficitaris llevat d'autorització excepcional de la Direcció General de l'Esport.
Article 40. Límits a les facultats de disposició
1. No es podran comprometre despeses de caràcter plurianual, en cada període de mandat, sense l'autorització prèvia de la Direcció General de l'Esport, quan la despesa anual compromesa amb aquest caràcter supere el 10% del pressupost. Aquest percentatge podrà ser revisat anualment per la Direcció General de l'Esport.
2. Es requerirà acord favorable de l'assemblea federativa i informe en el mateix sentit de la direcció General de l'Esport, en els casos següents:
a) Quan el gravamen o l'alienació dels béns represente un valor superior al 50% de l'actiu que resulte de l'últim balanç aprovat.
b) Quan l'operació d'endeutament que s'haja de concertar origine una càrrega financera anual superior al 20% del pressupost de la federació.
3. En els casos recollits en el punt 2 es requerirà també un informe de viabilitat subscrit per un professional qualificat i independent.
4. S'exclouen del que estableix el paràgraf anterior les operacions de tresoreria que es concerten amb entitats financeres a l'empara de les subvencions concedides per qualsevol administració pública.
Article 41. Modificacions pressupostàries
1. La junta directiva de la federació podrà acordar les modificacions pressupostàries a què estiga autoritzada, de conformitat amb els seus estatuts, amb els límits que s'hi fixen.
2. Les transferències de crèdit entre programes que impliquen més del 10% del pressupost total requeriran autorització de la Direcció General de l'Esport.
Capítol II
Comptabilitat
Article 42
Les federacions esportives ajustaran la seua comptabilitat a les normes d'adaptació del Pla General de Comptabilitat a les federacions esportives aprovat reglamentàriament, sense perjudici del que disposa la disposició addicional primera.
Article 43. Comptes anuals
Quan es tanque cada exercici, les federacions hauran de confeccionar els comptes anuals de l'entitat, els quals comprendran el balanç, el compte de pèrdues i de guanys i la memòria econòmica.
Article 44. Formulació de comptes
1. La junta directiva formularà els comptes anuals i respondrà d'aquestes.
2. Els comptes anuals hauran de ser signats pel president, pel secretari i pel tresorer, si escau.
Article 45. Aprovació dels comptes
1. Els comptes anuals seran aprovats per l'assemblea general.
2. A partir de la convocatòria de l'assemblea general, qualsevol membre d'aquesta podran obtenir de la federació els documents que han de ser sotmesos a l'aprovació de l'assemblea, fins cinc dies naturals abans. En la convocatòria es farà esment d'aquest dret.
Article 46. Rendició de comptes
1. Els presidents de les federacions retran comptes anualment a la Direcció General de l'Esport en el termini de trenta dies naturals següents a l'aprovació dels comptes en l'assemblea general i, en tot cas abans de l'1 de juliol de cada any.
2. La rendició de comptes comprendrà:
- Els comptes anuals.
- La memòria esportiva.
- La liquidació del pressupost que recollirà les modificacions realitzades ens els crèdits i les previsions pressupostàries inicials, i que inclourà la conciliació del pressupost i el compte de pèrdues i de guanys.
3. Les federacions el pressupost anual de les quals supere els 100.000.000 de PTA hauran de presentar els seus comptes anuals auditades per auditors de comptes autoritzats.
4. Sense perjudici de les actuacions que la Intervenció General de la Generalitat Valenciana puga dur a terme en virtut de les facultats de control financer que li atorga la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, la Direcció General de l'Esport podrà establir un pla anual d'auditories financeres i, si escau, de gestió. Així mateix, podrà sotmetre a les federacions a verificacions comptables i a informes de revisió limitada sobre determinats aspectes de l'estat de despeses o d'ingressos.
Article 47. Dipòsit dels comptes
1. El dipòsit dels comptes es realitzarà en el Registre d'Entitats Esportives de la Comunitat Valenciana, sense perjudici del que disposa la disposició addicional primera.
2. Els documents per a dipositar seran aquests:
- Instància signada pel president.
- Certificació de l'acord d'aprovació dels comptes.
- Un exemplar dels comptes anuals.
- Un exemplar de l'informe dels auditors de comptes, quan la federació estiga obligada a verificació comptable.
- Certificació que acredite que els comptes dipositats es corresponen amb els auditats.
3. La Direcció General de l'Esport establirà reglamentàriament la possibilitat de dipositar els comptes en suport magnètic.
Capítol III
Règim patrimonial
Article 48
1. El patrimoni de les federacions estarà constituït pel conjunt de béns i de drets de què siguen titulars.
2. En el cas de dissolució d'una federació, el seu patrimoni net, si n'hi ha, es destinarà a fins de caràcter esportiu, d'acord amb els seus estatuts i la legislació vigent.
Capítol IV
Subvencions públiques
Article 49
1. El Govern Valencià facilitarà a les federacions esportives de la Comunitat Valenciana els recursos econòmics per al compliment de les seues funcions, dins dels límits establits en els pressupostos de la Generalitat Valenciana.
2. La concessió de les subvencions es realitzarà d'acord amb els criteris previstos en les corresponents convocatòries i tenint en compte els resultats obtinguts per les federacions en la promoció i el foment de la pràctica esportiva.
3. L'incompliment de l'obligació de retre comptes que s'estableix en l'article 46 podrà implicar la pèrdua del dret preferent d'accés a les subvencions públiques de la Generalitat Valenciana.
Títol IX
Associació de federacions
Article 50
1. Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana podran agrupar-se entre elles per a la defensa i la cooperació dels seus interessos comuns, d'acord amb allò previst en la legislació vigent en la matèria.
2. L'administració esportiva autonòmica col·laborarà en la consecució de les finalitats pròpies de l'agrupació o de les agrupacions de federacions que es constituïsquen.
Disposicions addicionals
Primera
La legalització de llibres, la comptabilitat i la rendició de comptes a què fan referència els articles 37, 42 i 47, respectivament, s'entendran sense perjudici de les obligacions que es deriven de la legislació mercantil vigent, en particular de la normativa que regula l'Impost de Societats.
Segona
En les federacions d'Esports Adaptats i d'Esports per a Persones amb Discapacitat Psíquica, a causa de les seues característiques especials, s'hi podran modificar els percentatges de distribució de l'assemblea i la forma d'elecció, a proposta de la federació corresponent, amb l'aprovació prèvia de la Direcció General de l'Esport.
Disposicions transitòries
Primera
Les federacions correctament constituïdes i inscrites en el Registre d'Entitats Esportives de la Comunitat Valenciana en la data de publicació d'aquest decret hauran d'adaptar els seus estatuts i reglaments al contingut d'aquest decret en el termini màxim d'un any comptador des de l'entrada en vigor.
Segona
L'obligatorietat de presentar els comptes anuals en els termes de l'article 46 d'aquest decret entrarà en vigor a partir de l'exercici econòmic següent al de l'aprovació d'aquest decret.
Disposició derogatòria
Queden derogades totes les disposicions que s'oposen al contingut d'aquest decret, i en particular:
- El Decret 156/1983, de 5 de desembre, del Govern Valencià, pel qual es regula la constitució de federacions valencianes d'esports autòctons.
- El Decret 120/1984, de 12 de novembre, del Govern Valencià, pel qual es regula la constitució i el funcionament de les federacions esportives valencianes.
- El Decret 16/1990, de 15 de gener, del Govern Valencià, pel qual es dicten normes sobre eleccions de les federacions esportives territorials.
- L'Ordre de 20 de febrer de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regulen la constitució i el funcionament de les federacions esportives valencianes.
- L'Ordre de 28 de febrer de 1990, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es desplega el Decret 16/1990, de 15 de gener, del Govern Valencià, i s'estableixen normes electorals per a les federacions esportives territorials de la Comunitat Valenciana.
Disposicions finals
Primera
S'autoritza la consellera de Benestar Social perquè dicte les disposicions reglamentàries necessàries per al desplegament i l'execució d'aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 5 de maig de 1998
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNANDEZ-SORO
La consellera de Benestar Social,
MARCELA MIRO PÉREZ

linea
Mapa web