Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 30/2002, de 26 de febrer, del Govern Valencià, pel qual es crea l'Observatori de Dret Civil Valencià. [2002/X2073]

(DOGV núm. 4202 de 04.03.2002) Ref. Base de dades 0904/2002

DECRET 30/2002, de 26 de febrer, del Govern Valencià, pel qual es crea l'Observatori de Dret Civil Valencià. [2002/X2073]
Els valencians constitueixen un poble configurat per característiques històriques, culturals i econòmiques pròpies que el singularitzen i diferencien dels altres que integren Espanya.
Un dels elements fonamentals que li atorguen substantivitat com a poble és l'existència d'un dret civil propi, conformat tant per normes consuetudinàries com per normes escrites, les quals permeten regir-se en alguns aspectes de l'àmbit juridicoprivat per normes específicament valencianes.
El fet de tenir un dret civil consuetudinari confereix la facultat, constitucionalment i estatutàriament reconeguda, de conservar-lo, modificar-lo i desplegar-lo.
A més, i en l'exercici de les competències que la Generalitat Valenciana ostenta, disposa d'unes normes producte de l'activitat legislativa de les Corts Valencianes, que incideixen en l'àmbit de les relacions juridicoprivades.
Des dels diversos estaments de la societat s'ha insistit, des que es va constituir la Comunitat Autònoma, en la necessitat d'aprofundir en l'estudi i la investigació dels usos i els costums que es mantenen vigents des de temps immemorial i que regeixen en distints sectors i en algunes parts del territori de la Comunitat Valenciana.
L'actualització d'aquests usos i costums, desposseint-los dels trets que poden ser contraris a l'ordenament constitucional i la conveniència de la seua positivització, és una possibilitat a la qual no s'ha de renunciar, i de la qual, en nombroses ocasions, s'ha fet ressò les Corts Valencianes.
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atorga a la Generalitat Valenciana competències l'exercici de les quals permet la creació de normes jurídiques d'incidència evident en l'àmbit de les relacions privades. Estudiar totes aquestes possibilitats és una tasca que s'ha d'escometre a fi d'aconseguir un ordenament jurídic propi que prenga en consideració les peculiaritats pròpies del poble valencià.
Per això, hom creu necessari la creació d'un fòrum representatiu en el qual, junt amb la participació de la Generalitat Valenciana i de diferents organismes i entitats, puguen debatre's les qüestions referents al Dret Civil Valencià i s'eleven propostes tendents a la conservació, actualització i desplegament.
Amb aquesta finalitat, s'ha conferit tràmit d'audiència a les institucions, entitats i organismes interessats, i s'han reflectit en el text una gran part de les al·legacions formulades.
En conseqüència, a proposta del conseller de Justícia i Administracions Públiques i després de la deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 26 de febrer de 2002,
DECRETE
Article únic. Creació
Es crea l'Observatori de Dret Civil Valencià, la regulació del qual s'insereix com a annex a aquesta disposició.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queda derogat el Decret 221/1997, de 12 d'agost, del Govern Valencià, modificat pel Decret 2/2000, d'11 de gener, del Govern Valencià.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Constitució de l'Observatori de Dret Civil Valencià
L'Observatori es constituirà en el termini dels dos mesos següents a l'entrada en vigor del present decret. La convocatòria per a la sessió constitutiva serà realitzada pel conseller de Justícia i Administracions Públiques.
Segona. Normes de desenvolupament
El conseller de Justícia i Administracions Públiques està facultat per a dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament i aplicació del present decret.
Tercera. Entrada en vigor
El present decret vigirà el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 26 de febrer de 2002
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Justícia i Administracions Públiques,
CARLOS GONZÁLEZ CEPEDA
ANNEX
Observatori de Dret Civil Valencià
Article 1. Naturalesa
L'Observatori de Dret Civil Valencià té la naturalesa d'òrgan col·legiat, consultiu i assessor, adscrit a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, amb l'objecte de conservar, actualitzar i difondre el Dret Civil Valencià, i de promoure la participació dels ciutadans i de les institucions en els projectes que s'elaboren per a la seua recuperació i desenvolupament.
Article 2. Funcions
L'Observatori de Dret Civil Valencià tindrà les funcions següents:
a) Proposar les actuacions per a la conservació, modificació i desenvolupament del Dret Civil Valencià.
b) Fomentar, coordinar i impulsar projectes d'investigació sobre l'actualització, modificació i desenvolupament del Dret Civil Valencià.
c) Realitzar i actualitzar un inventari d'usos i costums vigents en l'àmbit del Dret Civil Valencià, amb especial atenció a les seues particularitats territorials.
d) Sensibilitzar els ciutadans de la Comunitat Valenciana en la recuperació i conservació dels costums propis en l'àmbit de les relacions juridicoprivades.
e) Promoure iniciatives de divulgació de les institucions de Dret Civil propi a la Comunitat Valenciana.
f) Promoure i estimular la participació dels ciutadans i de les institucions en la conformació del Dret Civil Valencià.
g) Difondre els estudis sobre Dret Civil Valencià.
h) Elevar propostes al Govern Valencià d'elaboració de projectes normatius sobre Dret Civil Valencià.
i) Informar els projectes normatius que incidesquen en l'àmbit del Dret Civil propi.
j) Qualssevol altres funcions relacionades amb les anteriors o que li siguen encomanades.
Article 3. Composició
1. L'Observatori de Dret Civil Valencià estarà format pel president, el qual serà el titular de la Conselleria competent en matèria de Justícia, un vicepresident, qui serà el titular de la Direcció General competent en matèria de Justícia, i els vocals següents, nomenats pel president:
– Un representant de les conselleries competents en matèria de Cultura i Educació, d'Indústria, d'Assumptes Socials, de Medi Ambient i d'Agricultura, a proposta dels respectius consellers.
– Un representant de cadascuna de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, a proposta del seu òrgan de govern.
– El fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
– Un representant de cadascun dels col·legis d'advocats de la Comunitat Autònoma Valenciana, a proposta dels seus òrgans de govern.
– Un membre del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta del ple de la institució.
– Un representant del Tribunal de les Aigües de l'Horta de València, a proposta del Ple.
– Un representant dels col·legis oficials de notaris, a proposta del seu òrgan de govern.
– Un representant dels col·legis de registradors de la Propietat i Mercantils, a proposta dels seus respectius consells o juntes de govern.
– Un representant de cadascun dels col·legis de procuradors dels tribunals de la Comunitat Autònoma Valenciana, a proposta dels seus òrgans de govern.
– Un representant del Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana, a proposta del seu òrgan de govern.
– Tres representants de les cambres agràries provincials, a proposta dels seus respectius plens.
– Fins a deu vocals, nomenats pel conseller competent en matèria de Justícia, entre juristes i historiadors de reconegut prestigi o experts en assumptes d'Estat o autonòmics.
– Fins a tres vocals, nomenats pel conseller competent en matèria de Justícia, entre els integrants d'institucions públiques o privades vinculades a l'àmbit d'actuació de l'Observatori.
2. Podrà acordar-se l'assistència a les sessions de l'Observatori, en qualitat d'experts, amb veu però sense vot, de juristes i historiadors de reconegut prestigi o experts en assumptes d'Estat i autonòmics, així com qualsevol altre expert designat a l'efecte pel president.
3. Actuarà com a secretari, amb veu però sense vot en les deliberacions, un funcionari de la Conselleria competent en matèria de Justícia, designat pel president de l'Observatori i es nomenarà, igualment, un secretari suplent.
4. El mandat dels membres de l'Observatori serà de tres anys, i podrà ser renovat dit nomenament per períodes d'igual duració.
Article 4. Del president de l'Observatori
El president ostenta la representació de l'Observatori de Dret Civil Valencià i li corresponen les funcions següents:
a) Acordar la convocatòria de les sessions i fixar l'ordre del dia corresponent.
b) Presidir les sessions que se celebren i moderar el desenvolupament dels debats.
c) Autoritzar amb la seua firma els acords adoptats pel Ple.
d) Dirimir, amb el vot de qualitat, els empats que puguen produir-se en l'adopció d'acords.
e) Adoptar les mesures necessàries per a l'adequat funcionament de l'Observatori.
f) Aquelles altres que siguen inherents al seu càrrec, o tinga atribuïdes per disposició legal o reglamentària.
Article 5. Del vicepresident
Al vicepresident correspon assistir el president en l'exercici de les seues funcions, i substituir-lo en cas d'absència, vacant o malaltia.
Article 6. Del secretari
1. Correspon al secretari:
a) Assistir a les reunions.
b) Realitzar les convocatòries de les sessions, amb el mandat previ del president.
c) Preparar i distribuir la documentació necessària per a les deliberacions.
d) Redactar i autoritzar les actes de les sessions.
e) Expedir certificats d'actes, acords i informes, amb el vistiplau del president.
f) Aquelles que siguen inherents al càrrec de secretari.
2. En absència del secretari exercirà les seues funcions el secretari suplent.
Article 7. Funcionament
1. L'Observatori de Dret Civil Valencià es reunirà, amb caràcter ordinari, dues vegades a l'any, i, amb caràcter extraordinari, quan siga convocat pel president, a iniciativa pròpia o a sol·licitud de, com a mínim, un terç dels membres de l'Observatori.
2. El funcionament de l'Observatori es regirà per les normes pròpies de funcionament i pel que disposa el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.
3. El suport administratiu i tècnic que requeresca l'Observatori per a l'exercici de les seues funcions serà prestat per la Conselleria que tinga atribuïdes les competències en matèria de Justícia.
4. Per a l'elaboració i preparació dels distints informes, l'Observatori podrà demanar tots els informes que crega necessaris.
Article 8. Grups de Treball
1. Per a la realització de les funcions d'estudi i recopilació de les normes i costums del Dret Civil Valencià, l'Observatori comptarà amb els Grups de Treball de caràcter permanent que tot seguit s'estableixen, sense perjudici de qualsevol altre que l'Observatori acordara de constituir:
a) De Dret Històric: la funció del qual serà la recopilació i l'estudi de les institucions històriques del Dret Civil Valencià, així com de tots els antecedents que es necessiten als fins de l'Observatori.
b) De Dret Consuetudinari: la funció del qual serà la investigació, examen i, si és procedent, la recopilació dels usos i costums vigents.
c) De Tècnica Normativa: la funció del qual serà l'elaboració de propostes de creació, modificació i desenvolupament de disposicions normatives relacionades amb el Dret Civil Valencià.
2. Els integrants de cada Grup de Treball seran adscrits pel ple de l'Observatori en la primera reunió.

linea
Mapa web