Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 54/1990, de 26 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el nomenclàtor d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses, en compliment del que estableix l'article 1r de la Llei 3/1989, de 2 de maig, sobre activitats qualificades.

(DOGV núm. 1288 de 20.04.1990) Ref. Base de dades 0956/1990

Decret 54/1990, de 26 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el nomenclàtor d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses, en compliment del que estableix l'article 1r de la Llei 3/1989, de 2 de maig, sobre activitats qualificades.
L’experiència adquirida en els darrers anys, i les innovacions produïdes en la tecnologia industrial i de serveis, feien palesa la necessitat de comptar amb un nou instrument delimitador de les activitats compreses en l'anterior nomenclàtor, annex al reglament de 30 de novembre de 1961.
Les consideracions apuntades, unides al fet de la recent entrada en vigor de la Llei de la Generalitat Valenciana 3/1989, de 2 de maig, sobre activitats qualificades, que ja en l'article primer preveu l'aprovació d'un nou nomenclàtor per part del Govern Valencià, han motivat l’elaboració d'aquest darrer.
Es pot dir que són tres els objectius fonamentals que s'han tingut en compte a l'hora de la seua redacció, els quals son:
- Fixació del nombre material d'activitats regulades. En la seua confecció, i amb la intenció d'adaptar-lo al sistema de nomenclatura estadística, s'ha procurat seguir la classificació nacional d'activitats econòmiques elaborada per l’Institut Nacional d'Estadística (Decret 2518/1974, de 9 d'agost), ampliant, juntament amb altres apartats, aquells conceptes que puguen ser susceptibles de confusió o simplement suprimint aquelles activitats que no foren objecte de classificació, d'acord amb les definicions de la Llei 3/1989, de 2 de maig, però sempre respectant el sistema de numeració utilitzat.
- Assenyalament d'una qualificació adequada tot atenent les condicions desenrotllades en cada cas, i també les característiques peculiars de les instal·lacions utilitzades i càrrega tèrmica en les activitats enumerades.
- Determinació de les qualificacions tot atenent el motiu o motius simultanis causants de la molèstia, nocivitat, insalubritat i/o perillositat.
Quant a la presumpció de motius, s'han establert uns graus d'intensitat a estimar en cada cas.
Així, es consideren cinc intensitats que van de menor a major de l'1 al 5. Aquestes cinc categories o graus d'intensitat permetran harmonitzar la qualificació amb els plans generals d'ordenació urbana que es desenvolupen a cada municipi, de manera que aquelles de baix índex, sempre que s'ubiquen als emplaçaments que determinen aquests plans i les mesures correctores adoptades siguen concordes, podran considerar-se compatibles amb els habitatges, en canvi, però, no serà factible la ubicació dels habitatges de més alt índex pel risc que presenten.
Finalment, és d'assenyalar que l’última columna de la relació fa referència a la classificació decimal del nomenclàtor fins el moment vigent, annex al reglament de 30 de novembre de 1961. únicament es transcriu perquè puguen contrastar-se l’un i l'altre.
Per tot el que s'hi exposa, a proposta del Conseller d’Administració Pública i prèvia deliberació del Consell de la Generalitat Valenciana, en la sessió celebrada el dia 26 de març de 1990,
DECRETE:
Article 1r
Als efectes del que es preveu en l'article 1r. de la Llei de la Generalitat Valenciana 3/1989, de 2 de maig, sobre activitats qualificades, es consideren com a molestes, insalubres, nocives o perilloses les activitats que es detallen en l'annex I d'aquest Decret, el qual no té caràcter limitatiu.
Article 2n
Als efectes d'establir l'adient qualificació de les activitats enumerades en l'annex I, hauran de tenir-se en compte els índex i graus d'intensitat regulats en l'annex II d'aquest Decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el Conseller d’Administració Pública perquè, tenint en compte les variacions que pogueren sorgir per necessitats tecnològiques industrials, actualitze la relació d'activitats, i també la d'índex i graus d'intensitat que figuren als annexos I i II, respectivament.
Segona
Es faculta al Conseller d’Administració Pública per tal que dicte les disposicions que calguen per fer que s'acomplesca i desenrotlle aquest Decret.
Tercera
Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 26 de març de 1990.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller d’Administració Pública,
EMERIT BONO I MARTINEZ
Veure annex
ANNEX II
INDEXS I GRAUS D'INTENSITAT
Els criteris adoptats per als índexs i graus d’intensitat són els següents:
Index baix: correspon als graus 1 i 2.
Index mitjà: correspon al grau 3.
Index alt: correspon als graus 4 i 5.
Segons aquestes dades per a les activitats qualificades. com a:
1. Molestes. Per:
1.1 Sorolls i vibracions. Seran de:
Index baix, grau 1: aquelles en què per transmetre menys de 35 dB (A) a habitatges adjacents siga suficient emprar com a única mesura correctora contra sorolls la simple absorció dels paràmetres i coberta (tancaments), i s'evite mantenir part de les superfícies obertes.
Index baix, grau 2: de característiques semblants a les anteriors hauran d'adoptar, però, algun sistema localitzat d'insonorització i antivibratori per a elements o instal·lacions de l'activitat.
Index mitjà, grau 3: aquelles que per transmetre menys de 35 dB (A) a habitatges adjacents hagen d'aïllar acústicament els tancaments que limiten l'activitat, a més de dotar-les de sistemes antivibratoris.
Index alt, grau 4: aquelles activitats que encara que s’aïllen acústicament, per les seues característiques intrínseques pel que fa a sorolls, siguen incompatibles amb habitatges i altres activitats perquè transmeten més de 35 dB (A).
Index alt, grau 5: com les anteriors però, la seua incompatibilitat no està determinada sols per sorolls, sinó també per vibracions.
1.2. Olors, fums i/o emanacions (activitats compreses en l'article 56 del Decret 833/1975, de 6 de febrer).
Index baix, grau 1: aquelles en què siga suficient renovar l'aire mitjançant bufadors.
Index baix, grau 2: aquelles en què calga aïllament o estanqueïtat de l'element o els elements susceptibles de produir molèsties, i/o aventadors per a la captació d'olors i emanacions o renovació de l'aire amb desguàs mitjançant conducció per dalt de les edificacions properes existents o per existir. El desguàs per dalt d'edificacions pot ser substituït per una filtració eficaç.
Index mitjà, grau 3: aquelles en què calga aïllament o estanqueïtat i renovació prèvia odorització, absorció o absorció d’olors.
Index alt, grau 4: estanqueïtat i renovació per bufadors prèvia oxidació per via seca (ozonització).
Index alt, grau 5: característiques semblants a l'anterior perà requereix, a més, oxidació per via humida.
2. Nocives i insalubres.
Nocives: aquelles que produeixen despreniment o evacuació de productes que puguen produir danys a la riquesa agrícola, forestal, pecuària o piscícola.
Insalubres: aquelles que puguen resultar directament o indirecta perjudicials per a la salut humana.
2.1. Contaminació de l'ambient atmosfèric
Index baix, graus 1 i 2: activitats que segons l'article 56 del Decret 833/1975, de 6 de febrer, que desenvolupa la Llei 38/1972, de 22 de desembre, de Protecció del Medi Ambient, estan compreses en el grup C com a potencialment contaminadores de l’atmòsfera, i també les activitats que generen les malalties previstes en l'article 6 del Decret de 4 de febrer de 1955 del Ministeri d’Agricultura pel qual es desenvolupa la Llei d'Epizoòties.
Index mitjà, grau 3: activitats que segons el Decret 833/75 anterior estiguen compreses en el grup B.
Activitats que generen malalties compreses en l'article 4 de la Llei d'Epizoòties.
Index alt, graus 4 i 5: aquelles compreses en el grup A.
2.2. Pels abocaments:
Index baix, grau 1: requereix depuració mitjançant una simple separació i decantació de residus, sense degradació de matèries orgàniques.
Index baix, grau 2: les del grup anterior amb degradació de matèria orgànica. Requereixen també una oxidació per aireig.
Index mitjà, grau 3: com les de grau 2, però amb addició de substàncies oxidants, i també aquelles que necessiten tractaments fisico- químics.
Index alt, grau 4: similar a les del grau anterior i que, a més del tractament químic, requeresquen decantació posterior.
Index alt, grau 5: les que després del tractament químic en requeresquen un altre de biològic i posterior decantació.
2.3. Per possibilitat d'emetre radiacions ionitzants.
Index baix, grau 1: quan les estimacions de dosi anuals donen valors inferiors a 1/3 dels límits fixats en l’apèndix II del Reial Decret 2519/1982, de 12 d'agost, (Reglament Contra Radiacions ionitzants) per als membres del públic, i siga nul el límit d'incorporació anual per inhalació i per ingestió per a aquests.
Index baix, grau 2: anàleg a l'anterior, però quan les dosis anuals donen valors compresos entre 1/3 i 2/3 i siga també nul·la la dosi d'incorporació anual per inhalació i ingestió.
Index mitjà, grau 3: anàleg a l'anterior, però quan les dosis anuals donen valors compresos entre 1/2 i 2/3, i el límit d'incorporació anual per inhalació i ingestió siga inferior a 1/3.
Index alt, grau 4: anàleg a l'anterior, però quan les dosis anuals donen valors compresos entre 1/3 i 2/3, i el límit d'incorporació anual per inhalació i ingestió quede comprés entre 1/3 i 2/3.
Index alt, grau 5: anàleg a l'anterior, però quan les dosis anuals donen valors compresos entre 2/3 i 3/3, i el límit d'incorporació anual per inhalació i ingestió quede comprés entre 2/3 i 3/3.
3. Perilloses. Segons provinga la perillositat:
3.1. Incendis:
3.1.1. Segons la Q (Carrega Tèrmica Ponderada), expressada en Mcal/m2, adopte els valors:
Index baix, graus 1 i 2: Q menor de 200.
Index mitjà, grau 3: 200 menor que Q menor de 800.
Index alt, grau 4: 800 menor que Q menor de 1600.
Index alt, grau 5: Q major de 1600.
3.1.2. Segons els productes de combustió que intervenen en el càlcul de la Q:
Index mitjà, grau 3: siguen lleugerament tòxics.
Index alt, grau 4: siguen mitjanament tòxics.
Entre el 30% i el 50% del seu pes siga matèries que produesquen gran quantitat de fums.
Index alt, grau 5: siguen letals o altament tòxics.
Més del 50% del pes produesca gran quantitat de fums.
Més del 20% del pes desprenga gasos corrosius combustibles.
3.2. Per emissió accidental de substàncies tòxiques.
3.2.1. Substàncies tòxiques, emmagatzemades o en procés de fabricació:
Index mitjà, grau 3: siguen lleugerament tòxiques.
Index alt, grau 4: siguen mitjanament tòxiques.
Index alt, grau 5: siguen letals o altament tòxiques.
3.2.2. Radiacions ionitzants:
Activitats que requeresquen implantar un pla d’emergència d'acord amb el títol IV del Reial Decret 2519/1982, de 12 d’agost, pel qual s'aprova el Reglament Sobre Protecció Sanitària Contra Radiacions ionitzants. Per les seues característiques accidentals, no escau establir graduació d’1 a 5.
3.3. Explosió per sobrepressió i/o deflagració, segons es referesca a:
Index baix, grau 1: recipients a pressió de gasos inerts liquats o no liquats d'un volum comprés entre 3 m3 i 5 m3. de capacitat.
Index baix, grau 2: recipients de gasos d'anàlogues característiques, quan el seu volum siga major de 5 m3 o siguen comburents de volum comprès entre 3 m3 i 5 m3.
Index mitjà, grau 3: recipient a pressió de gasos comburents, liquats o no, de més de 5 m3 .
Processos, operacions i/o instal·lacions o equips que per la seua naturalesa i únicament en casos fortuïts accidentals (anormals) puguen desprendre gasos o vapors en quantitat suficient per produir mescles explosives o inflamables.
Index alt, grau 4: recipients a pressió de gasos liquats o no liquats combustibles de menys de 3 m3. de capacitat.
Processos, operacions i/o instal·lacions o equips que, per la seua naturalesa i en condicions normals de funcionament, hi haja o puga haver-hi pols o fibres en suspensió en l'aire de forma permanent, intermitent o periòdica en quantitats suficients o properes a l’índex per formar mescles explosives o inflamables.
Index alt, grau 5: recipient de característiques anàlogues als anteriors de més de 3 m3. Productes i substàncies explosives.
Processos, operacions i/o instal·lacions o equips que, per la seua naturalesa i en condicions normals de funcionament, hi haja o puga haver-hi gasos o vapors inflamables en quantitat suficient o propera a l’índex per formar mescles explosives o inflamables.

linea
Mapa web