Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Llei 2/1990, de 4 d'abril, de la Generalitat Valenciana, de coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 1289 de 24.04.1990) Ref. Base de dades 0967/1990

Llei 2/1990, de 4 d'abril, de la Generalitat Valenciana, de coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.
Sia notori i manifest a tots els ciutadans, que les Corts Valencianes han aprovat, i jo, d'acord amb el que estableixen la Constitució i l'Estatut d’autonomia, en nom del Rei promulgue la Llei següent:
PREAMBUL
I
La Constitució espanyola reconeix en l’article 148.1.22 la capacitat de les Comunitats Autònomes per a assumir competències en matèria de coordinació de les Policies Locals, en els termes que establesca una Llei Orgànica.
La Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat, en l'article trenta-nou estableix i fixa els termes materials de coordinació i resta de facultats respecte de les Policies Locals. Així, atribueix a les Comunitats Autònomes l’exercici de funcions normatives, homogeneïtzadores i de fixació de criteris per a la coordinació de l'actuació de les Policies Locals, en l’àmbit territorial de la Comunitat Autònoma.
En aquest març jurídic, amb la present Llei de Coordinació de Policies Locals es proposa per una banda d'acomplir el manament legal i, per altra, de satisfer una important necessitat de coordinació sentida en tots els àmbits de les diferents Policies Locals de la Comunitat Autònoma.
La idònia selecció i formació professional esdevé la clau necessària per a garantir el servei de seguretat que es presta al ciutadà. El perfeccionament de la carrera professional del policia, element humà i principal, a través d'un sistema efectiu de promoció, mobilitat i retribucions, esdevé un necessari incentiu i una motivació per a l'assumpció plena de les importants responsabilitats inherents a l’exercici de la seua funció.
II
La distribució de la Llei en set títols es practica en base a la determinació de les línies generals que configuren la seua finalitat.
La creació de l'Institut Valencià de Seguretat Pública, com a centre de formació de Policies Locals, suposa el punt de partida en la iniciació d'aquesta complexa tasca de coordinació.
Amb posterioritat serà possible d'incloure en el camp d'acció de l'esmentat Institut la formació del personal integrant dels Cossos de Bombers, per l'estreta relació que hi ha entre els dos Cossos en la realització de prestacions d'auxili en els casos d'accidents, catàstrofes o calamitats públiques.
III
Es evident que les Policies Locals són un sector de cabdal importància en la garantia de la seguretat pública, atés, sobretot, el contacte quotidià amb el ciutadà i les funcions que tenen encomanades.
La coordinació s'ha de fer en el sentit de la Sentència del Tribunal Constitucional de 28 d'abril de 1983, que fent possible sistemes d'interrelació i col·laboració entre les diverses Policies Locals, en permet la potenciació per tal d'aconseguir una millora del sistema de seguretat pública.
Aquesta finalitat de servei a la persona, onsevulga que es trobe i qualsevol que siga la seua situació, en defensa i protecció de l’exercici dels seus drets i llibertats en una societat més justa i solidària, és el principal objectiu d'aquesta Llei de Coordinació.
TITOL I
Disposicions generals
Article primer
U Aquesta Llei té com a objecte l'establiment dels criteris bàsics per a la coordinació de l'actuació de les Policies Locals en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
Dos. L’àmbit d’aplicació d’aquesta Llei abasta tots els Municipis valencians que tinguen Cos de Policia Local propi i tot el personal que exercesca totalment o parcial les seues funcions i comeses.
En els Municipis on no hi ha Cos de Policia Local, la coordinació s'estendrà al personal que tinga funcions de custòdia i vigilància de béns, serveis i instal·lacions, amb la denominació d’Agents, Guàrdies, Vigilants, Algutzils o anàlegs.
Article segon
U. Els Cossos de Policia Local són instituts armats de naturalesa civil amb estructura i organització jerarquitzada sota la superior autoritat i dependència directa de l'Alcalde. El comandament immediat de la Policia Local escau, en cada Entitat, al Cap del Cos el nomenament del qual recaurà en un funcionari de la major categoria professional existent.
Dos. Aquests Cossos només podran actuar en l’àmbit territorial del Municipi respectiu, tret de situacions especials, en les quals podran actuar fora d'aquest prèvia sol·licitud de les Autoritats competents en el territori on es requeresca la seua actuació.
Tres. Si en l’exercici de les funcions i per raons d’urgència o necessitat, la Policia Local es veu obligada a actuar fora del seu municipi, ajustarà la intervenció als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat en la utilització dels mitjans al seu abast. Procurarà, en tot cas, que aquestes actuacions siguen prèviament conegudes i autoritzades per les seues autoritats immediates.
TITOL II
De la coordinació de les policies locals
Article tercer
Als efectes d'aquesta Llei s'entén per coordinació la determinació dels criteris necessaris per a la millor adequació de la formació, organització, dotació i actuació de les Policies Locals al sistema i finalitats generals de la Seguretat Pública, dins les comeses que tenen assignades legalment. Per altra banda, la fixació dels mitjans per a homogeneïtzar les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, a fi d’aconseguir una acció que millore la seua professionalitat i eficàcia, tant en les seues accions individuals com en les conjuntes, de forma que done iguals serveis a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana, sense perjudici de l'autonomia municipal reconeguda constitucionalment.
Article quart
U Al Consell de la Generalitat Valenciana escau l'exercici de la coordinació de les Policies Locals, que comprén, entre altres, les funcions següents:
a) L’establiment d'una Norma- Marc sobre estructura, organització i funcionament dels Cossos de la Policia Local.
b) La fixació reglamentària de bases i criteris uniformes per a la selecció, formació, promoció, mobilitat i retribucions de les Policies Locals de manera que possibiliten les vies i mitjans jurídics necessaris, i determinen els nivells educatius exigibles en cada categoria, d'acord amb allò assenyalat a l’efecte per la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març;, de Forces i Cossos de Seguretat.
c) La regulació de sistemes d'homogeneïtzació i homologació de la uniformitat, equips i mitjans tècnics d'actuació, defensa, automoció, comunicacions i resta de recursos materials; i així mateix en matèria d’estadística i administració.
d) La creació del marc en què haurà de desenvolupar-se el suport i la col·laboració interpolicial en matèria d'informació, actuacions conjuntes i prestacions recíproques de caràcter temporal o extraordinari.
e) L’organització d'un sistema d'intercomunicacions policials, que done la màxima eficàcia en les actuacions en matèria de seguretat.
f) La informació i assessorament a les Entitats Locals en matèria de Policia Local.
Dos. Aquestes funcions s'exerciran, en tot cas, respectant les competències de les Autoritats Locals en matèria de Policia Local.
Article cinqué
U. Les normes de coordinació a què fa referència l'article anterior seran aprovades pel Consell de la Generalitat, amb informe previ de la Comissió de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, com a màxim òrgan consultiu en la matèria.
Dos. L’execució de les competències en matèria de coordinació de les Policies Locals que no suposen l’exercici de la potestat reglamentària les exercirà la Conselleria competent en matèria de Policia a través de la Direcció General competent en aquesta matèria, establint els mitjans de supervisió necessaris per a garantir l’efectivitat de la coordinació.
Article sisé
Els Reglaments d'organització i funcionament dels Cossos de Policia Local que aproven les respectives Corporacions Locals hauran d'ajustar-se als criteris i continguts mínims que s'establiran en la Norma- Marc a què fa referència l'apartat u, lletra a), de l'article quart d'aquesta Llei.
TITOL III
De la comissió de coordinació de les policies locals
Article seté
Hom constitueix la Comissió de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana com a màxim òrgan consultiu, deliberador i de participació, el qual és adscrit a la Conselleria competent en aquesta matèria.
Article vuité
U. La Comissió de Coordinació estarà integrada pels membres següents:
a) El President, que serà el Conseller competent en matèria de Policia.
b) El Vice-president, que serà el Director General competent en matèria de Policia.
c) Vint Vocals, que seran:
- Sis en representació de l'Administració autonòmica valenciana.
- Vuit Alcaldes elegits i nomenats per les associacions més representatives de Municipis en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
- Sis representants dels membres de Policies Locals designats pels sindicats més representatius en el seu àmbit dins el territori de la Comunitat Valenciana.
Dos. El mandat dels Vocals representants dels Ajuntaments coincidirà amb la data de la renovació de les Corporacions Locals sense perjudici de la competència dels Ajuntaments per tal de substituir-ne els representants.
Tres. El mandat dels Vocals representants de les organitzacions sindicals coincidirà amb les dates d’acabament de les eleccions sindicals, i hauran de ser designats després de cada procés electoral en funció dels seus resultats.
Quatre. Actuarà com a Secretari d’aquesta Comissió, amb veu però sense vot, un funcionari del Grup A, amb destinació a la Conselleria d’administració Pública.
Cinqué. Els Alcaldes podran delegar-ne les funcions en qualsevol regidor de l'Ajuntament.
Article nové
La Comissió es reunirà preceptivament una vegada a l'any per a elevar al Consell de la Generalitat Memòria de les activitats de coordinació realitzades durant l'exercici, i a més totes les vegades que ho requeresca el compliment de les seus comeses, prèvia convocatòria del President d'aquesta a petició d'un terç dels seus membres.
Article deu
Són funcions de la Comissió de Coordinació:
a) Informar tots els projectes de Llei, reglaments i qualssevol altres disposicions relacionades amb l'actuació dels Policies Locals que s'elaboren pels diversos òrgans de l'Administració autonòmica, i també totes aquelles disposicions sobre Policia Local que establesquen els Ajuntaments de la Comunitat Valenciana.
b) Proposar als òrgans competents de les diverses Administracions Públiques l'adopció de totes aquelles mesures que considere convenients per a la millora dels serveis de les Policies Locals, i per a l’homogenització dels seus mitjans tècnics.
c) Informar la programació dels cursos bàsics de promoció i altres, i també de totes aquelles activitats que es realitzen als centres de formació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.
d) Proposar plans d'actuació conjunta entre diversos Cossos de Policies Locals en supòsits de concurrència de persones i esdeveniments que ultrapassen les circumstàncies habituals, per a la seua presentació als Ajuntaments que ho hagueren sol·licitat.
e) Totes aquelles altres funcions que li atribuesquen les disposicions vigents.
Article onze
U. Es creat un Gabinet Tècnic per a l'execució dels treballs de documentació, preparació, assessorament i resta d'activitats encomanades per la Comissió de Coordinació.
Aquest Gabinet Tècnic proporcionarà també recolzament jurídic suficient als membres de les Policies Locals per al millor compliment de les funcions.
Dos. El Gabinet Tècnic dependrà de la Conselleria competent en matèria de Policia.
Tres. La seua composició i règim serà determinat per Ordre del Conseller competent en matèria de Policia, President de la Comissió, al qual escau la facultat de nomenament i cessament dels seus membres.
TITOL IV
De l'estructura i organització
Article dotze
U. En cada Municipi la Policia Local s'integrarà en un Cos únic, tot i que poden existir especialitats.
Dos. Els Cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana estaran estructurats en les escales i categories següents:
a) Superior, amb les categories d'Oficial, Subinspector i Inspector. La categoria d'Oficial existirà en poblacions superiors a 20.000 habitants o 50 funcionaris de Policia Local. Les categories de Subinspector i Inspector existiran en poblacions superiors a 100.000 habitants o 100 funcionaris de Policia Local.
b) Tècnica, amb la categoria de Suboficial en poblacions amb més de 15.000 habitants o 30 funcionaris de Policia Local.
c) Executiva, amb la categoria de Sergent en poblacions amb més de 10.000 habitants o 15 funcionaris de Policia Local.
d) Bàsica, amb les categories de Caporal i Policia, el primer en poblacions de més de 5.000 habitants o 5 funcionaris de Policia Local o poblacions amb menys de 5.000 habitants on hi haja aquest Cos.
Article tretze
1. Les Corporacions Locals que no compten amb Cossos de Policia Local podran, amb l'autorització prèvia del Consell de la Generalitat, crear llocs de treball d’auxiliar de la Policia Local, tot i que els funcionaris que els exercesquen hauran d'estar en possessió de la titulació corresponent per a l’ingrés en l’escala Bàsica.
2. Els Auxiliars de Policia Local hauran de superar, abans de la incorporació definitiva al lloc de treball, els exàmens d'aptitud i cursos de formació que, a tal efecte, siguen establerts per l’Institut Valencià de Seguretat Pública.
Article catorze
La titulació exigida per a accedir a les distintes categories serà l’equivalent per als grups fixats en la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, i la Llei 10/1985, de 31 de juliol, de la Funció Pública Valenciana, amb la correspondència següent:
- Escala Superior Grup A.
- Escala Tècnica Grup B.
- Escala Executiva Grup C.
- Escala Bàsica Grup D.
Article quinze
U. El Consell de la Generalitat establirà per Decret, amb el dictamen previ de la Comissió de Coordinació, les condicions d'uniformitat de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana.
Els signes externs bàsics d'identificació com a Policia Local seran iguals per a tots i es completaran amb el que en fixe la corporació de la seua procedència.
Dos. Les característiques de mitjans tècnics i defensius utilitzats per les Policies Locals seran homogenis en tota la Comunitat. A tal efecte, el Consell de la Generalitat Valenciana procedirà a homologar el material necessari, establint les prescripcions tècniques, amb dictamen previ de la Comissió de Coordinació de les Policies Locals.
Article setze
Tots els Policies Locals estaran proveïts d'un document d'acreditació professional expedit pel respectiu Ajuntament segons model homologat pel Consell de la Generalitat, en el qual constarà almenys el nom del Municipi, el del funcionari, categoria, número d'identificació com a Agent de l’Autoritat i número de DNI.
Article disset
Es constitueix en la Direcció General competent en matèria de Policia el Registre de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, on seran inscrits els qui pertanyen als Cossos de Policia Local.
TITOL V
De l'Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat
Article divuit
U. Es crea l’Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat com a òrgan adscrit a la Conselleria competent en matèria de Policia, li correspon, entre altres l’exercici de les funcions en matèria d'investigació, formació i perfeccionament professional dels Policies Locals. El seu Reglament serà aprovat pel Consell de la Generalitat Valenciana.
Dos. Es competència de l’Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat l’organització i la impartició de cursos de formació bàsica de Policies de nou ingrés, dins les distintes escales, i també dels cursos d'ascens o promoció de les diferents categories.
Tres. La superació dels cursos que s'establesquen reglamentàriament com a preceptius per a l'accés a les diferents escales i categories de Policia constituirà requisit necessari per a l'adquisició de la condició de funcionari de carrera.
Quatre. L’Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat participarà en los processos de selecció i promoció de les distintes escales en els Cossos de Policia Local.
Cinc. L’Institut Valencià d’Administració Pública col·laborarà amb l’Institut Valencià de Seguretat Pública.
Article dinou
U. Els Ajuntaments podran organitzar i realitzar cursos de formació, actualització i especialització per als seus funcionaris propis.
Dos. Els diplomes i certificats de cursos i activitats formatives en matèria de Policia Local realitzats per les Entitats Locals només tindran validesa a efectes de promoció o mobilitat quan aquestes activitats hagen estat realitzades en col·laboració amb l’Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat o homologades per aquest, en funció dels programes, temaris i durada dels cursos.
Tres. Les Escoles de Policia de les Corporacions Locals podran tenir la condició de concertades a l’Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat per a la realització de cursos d'ingrés, promoció, actualització i especialització quan reunesquen les condicions que es determinen reglamentàriament, sempre a sol·licitud del respectiu Ajuntament i amb informe previ de la Comissió de Coordinació de les Policies Locals.
TITOL VI
De la selecció, promoció i mobilitat
Article vint
U La selecció dels membres dels Cossos de Policia local la realitzaran els Ajuntaments. La convocatòria per a l'accés als esmentats Cossos serà formulada pels respectius Ajuntaments dins les previsions de la seua Oferta Pública d'Ocupació anual.
Dos. Es farà publicitat a la convocatòria i les seus bases d'aquestes places en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i al Butlletí Oficial de la Província corresponent.
Article vint-i-un
U El Consell de la Generalitat fixarà mitjançant Decret els criteris de selecció a què hauran d'atenir-se les bases de les convocatòries que aproven les Corporacions Locals per al Cos de Policia Local. S'hi tindran en compte el procediment de selecció, els nivells educatius i requisits mínims exigibles als aspirants, i el contingut bàsic de les proves selectives a realitzar atenent a les exigències constitucionals de publicitat, mèrit, capacitat i igualtat, sense que en cap cas puga existir cap discriminació per raó de sexe.
Dos. Les titulacions exigides seran les equivalents als grups fixats en l'article 14, practicant-se prèviament a les proves físiques i a les de coneixement de temari, exercici o prova psicotècnica i el reconeixement mèdic.
Article vint-i-dos
U La condició de funcionari de carrera membre del Cos de Policia Local s'adquireix pel compliment successiu dels requisits següents:
a) La superació de les proves de selecció, oposició, concurs-oposició o concurs, establertes segons els casos.
b) La superació d'un curs bàsic de formació inicial preceptiu a realitzar en l'Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat, o en l'Escola Municipal corresponent prèvia autorització de la Conselleria competent en matèria de Policia.
Dos. Els aspirants a l'ingrés en els Cossos de Policia Local durant la realització d'aquests cursos bàsics de formació, tindran la condició de funcionaris en pràctiques de les respectives Corporacions Locals, amb els drets inherents a tal situació.
Article vint-i-tres
U. Per a accedir a la promoció interna caldrà reunir la titulació i altres requisits que s'exigesquen per a cada lloc; haver estat dos anys si més no en la categoria immediatament inferior; superar les proves d'aptitud que s’establesquen a l’efecte i el corresponent curs de capacitació en l’Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat o en les Escoles de Policies de les Corporacions Locals.
Dos. A efectes d'accés a les distintes escales i categories podrà establir-se l’equivalència de títols mitjançant cursos realitzats en l’Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat o en les Escoles de Policies de les Corporacions Locals del nivell corresponent, sempre que aquesta equivalència siga reconeguda per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Tres. En el sistema d'accés a les escales Superior, Tècnica i Executiva es reservarà per a la promoció interna el 50% de les vacants convocades, tret de quan siga la màxima categoria existent en la plantilla. Per a l’escala Bàsica, categoria de Caporal es reservarà el 100% de les vacants.
Article vint-i-quatre
U Els membres dels Cossos de Policia Local podran ocupar, amb caràcter voluntari, places vacants en altres Cossos de Policies Locals de la Comunitat en la forma que reglamentàriament es determine.
Dos. Es reservarà un percentatge per a mobilitat de les places convocades durant l'any; el funcionari haurà de reunir els mateixos requisits exigits per a la promoció interna. Aquesta reserva es farà atenent a criteris de població i plantilla existent segons es determine reglamentàriament.
Tres. Es donarà publicitat a la convocatòria d'aquestes places en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Article vint-i-cinc
U. Les Corporacions Locals podran en funció de la seua estructura i necessitats, reservar determinats llocs de treball amb funcions auxiliars de la Policia, i també d'atribuir amb caràcter preferent altres llocs de treball en concurrència amb altres funcionaris de la Corporació al personal de l'escala Bàsica que:
a) Hagen complit cinquanta-cinc anys.
b) Hagen sofrit una disminució apreciable de les seues facultats per a l'adequada prestació de les funcions de Policia, amb declaració prèvia del Tribunal competent en matèria de Seguretat Social per a la incapacitat total.
Dos. Els qui passen a ocupar els llocs de treball en les condicions a què es refereix l'apartat anterior d'aquest article tindran dret a percebre les retribucions del lloc de treball que ocupen sense perjudici del grau consolidat.
Percebran els triennis efectivament reconeguts, i també els que perfeccionen en el nou lloc de treball.
TITOL VII
Dels drets i deures
Article vint-i-sis
U Són d’aplicació als Cossos de Policia Local els principis bàsics d'actuació i les disposicions estatutàries comunes establertes en la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat.
Dos. En tot allò no previst en l'esmentada Llei, tindran els mateixos drets i obligacions que la resta del personal al servei de les Administracions Públiques.
Article vint-i-set
La Generalitat Valenciana podrà concedir premis, distincions i condecoracions a membres dels Cossos de Policia Local que es distingesquen notòriament en el compliment de les seus funcions, a proposta de la Corporació Local a què pertanya, previ informe de la Comandància del Cos.
Article vint-i-vuit
Independentment d'altres retribucions que els corresponguen, els Cossos de Policia Local tindran dret al complement específic previst en la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, en la quantia que determine l’òrgan de govern competent del Municipi, havent de tenir en compte la dedicació, incompatibilitat i perillositat o penositat previstos en els articles 5.4 i 6.4 de la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Per a la promoció interna dels funcionaris que presten serveis en els Cossos de Policia Local a l’entrada en vigor d’aquesta Llei, podrà dispensar-se en un grau el requisit de titulació sempre que s'hagen realitzat els cursos i s'hagen obtinguts els diplomes corresponents en l’Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat o en les Escoles de Policies de les Corporacions Locals. Aquest dret només podrà exercir-se durant cinc anys, des de la data d'inici d'impartició dels cursos de promoció en l’Institut Valencià de Seguretat Pública o en les Escoles de Policies de les Corporacions Locals.
Segona
Els funcionaris dels Cossos de Policia existents en cada Corporació en el moment d'entrada en vigor d'aquesta Llei s'integraran en l'escala que els corresponga de les previstes en l'article dotze conformement al grup de l'article 25 de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, en què la Corporació l'haja enquadrat, encara que no estiguen en possessió de la titulació exigida per l'article catorze d'aquesta Llei.
Tercera
Els membres de les Forces Armades que a l’entrada en vigor d'aquesta Llei presten servei en els Cossos de Policia Local podran optar, en el termini d'un any des de l’entrada en vigor, per continuar i integrar-se en l’escala corresponent del Cos de Policia Local, en el qual cas passaran a la situació militar que els corresponga d'acord amb la legislació específica, o per reintegrar-se a la seua Arma o Cos de procedència.
Quarta
Una vegada aprovada pel Consell de la Generalitat la normativa assenyalada a l'article quart d'aquesta Llei, els Ajuntaments hauran d'ajustar a aquesta, en el termini d'un any comptador des de l'entrada en vigor, els seus respectius reglaments i normes locals sobre Policies Locals.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogades totes aquelles normes que dictades per la Generalitat s'oposen a aquesta Llei.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es autoritzat el Consell de la Generalitat perquè dicte les disposicions reglamentàries que exigesca el desplegament i l'aplicació d'aquesta Llei.
Segona
Aquesta Llei vigirà el dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta Llei.
València, 4 d'abril de 1990.
El President de la Generalitat
JOAN LERMA I BLASCO

linea
Mapa web