Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 32/2004, de 27 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, i se n'estableixen categories i normes per a la protecció. [2004/X2170]

(DOGV núm. 4705 de 04.03.2004) Ref. Base de dades 0973/2004

DECRET 32/2004, de 27 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, i se n'estableixen categories i normes per a la protecció. [2004/X2170]
Durant les últimes dècades, les administracions generals de l'Estat i de les comunitats autònomes han modificat progressivament la seua legislació sobre la conservació d'espècies silvestres de fauna, a fi d'adaptar-la tant a la legislació internacional com al canvi de mentalitat social, cada vegada més partidària de la protecció dels valors naturals i de les espècies amenaçades. Amb la publicació de la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestre, s'inicia un procés d'adaptació a les dues principals normes d'àmbit internacional que inspiraven en aquell moment la legislació conservacionista de fauna silvestre a la Unió Europea, és a dir: el Conveni de 19 de setembre de 1979, relatiu a la conservació de la vida silvestre i el medi natural a Europa (en endavant, Conveni de Berna), ratificat per Espanya mitjançant l'Instrument de 13 de maig de 1986, i la Directiva 79/409/CEE, del Consell, de 2 d'abril de 1979, relativa a la conservació de les aus silvestres en el territori de la Comunitat Econòmica Europea (en endavant, Directiva d'aus). Aquest procés es completa amb l'entrada en vigor de la Directiva 92/43/CEE, del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres (en endavant Directiva d'hàbitats).
L'esmentada Llei 4/1989 va comportar una modificació substancial dels marcs proteccionistes de les espècies de fauna silvestre existents fins a aquell moment. Entre altres innovacions, estableix un Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades i autoritza les comunitats autònomes, mitjançant l'article 30.2, per a l'elaboració de catàlegs propis. D'altra banda, i tenint compte que algunes espècies silvestres poden necessitar règims de protecció menys severs que els previstos per a les espècies del catàleg nacional o autonòmic, l'article 32 de la referida Llei 4/1989 permet a les comunitats autònomes establir altres categories d'espècies amenaçades. El Catàleg Nacional va ser aprovat i reglamentat mitjançant el Reial Decret 439/1990, de 30 de març, i ha ampliat o modificat les seues llistes d'espècies protegides mitjançant nombroses ordres posteriors. En paral·lel, i a fi d'adaptar la norma espanyola als continguts de la Directiva d'hàbitats, es va promulgar el Reial Decret 1.997/1995, de 7 de desembre, pel qual s'estableixen mesures per a contribuir a garantir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres.
A l'empara d'aquesta legislació, el Consell de la Generalitat va aprovar el Decret 265/1994, de 20 de desembre, pel qual es creava el Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades de Fauna, i s'establien categories i normes de protecció de la fauna. Això no obstant, la dita norma va ser anul·lada parcialment pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
El Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades posseeix caràcter de legislació bàsica, per la qual cosa no pot reduir-se el nivell de protecció allí establert per a les diferents espècies que formen part d'alguna de les quatre categories (en perill d'extinció, sensibles a l'alteració de l'hàbitat, vulnerables, i d'interés especial); al contrari, les comunitats autònomes, en quasi tots els casos en què han exercit el dret previst en l'article 30.2 de la Llei 4/1989 elaborant els seus catàlegs d'espècies amenaçades, han elevat de categoria en els territoris de la seua competència a aquelles espècies els riscos o problemes de conservació de les quals superen localment els de la mitjana nacional. Aquesta elevació de categoria ha sigut regularment acceptada des del Ministeri de Medi Ambient i, en particular, des dels òrgans de coordinació que estableix la Llei 4/1989 a l'efecte, com són la Comissió Nacional de Protecció de la Natura, i el seu òrgan d'assessorament tècnic en aquesta matèria, el Comité de Fauna i Flora Silvestre. Exemples d'aquest exercici d'elevació de categoria de conservació es troben a Astúries (Decret 32/1990, de 8 de març), Aragó (Decret 49/1995, de 28 de març), Navarra (Decret Foral 563/1995, de 27 de novembre), La Rioja (Decret 59/1998, de 9 d'octubre), Extremadura (Decret 37/2001, de 6 de març) o Canàries (Decret 151/2001, de 23 de juliol).
L'existència de sentències del Tribunal Constitucional com la número 102/1995 fan patent la necessitat que el marc normatiu nacional siga profundament revisat; la dita revisió pot condicionar i modificar els marcs autonòmics preexistents. No obstant això, aquesta revisió no està prevista encara a curt termini, i el seu procés, mentre obliga a un canvi d'articulat de la Llei 4/1989, pot dilatar-se notablement en el temps. En conseqüència, no estant definits horitzons temporals per a tal modificació de la normativa bàsica nacional, és aconsellable que l'aprovació dels catàlegs autonòmics d'espècies amenaçades es faça en un temps breu, i és previsible que puguen romandre encara en vigor durant un temps raonable.
Per tant, atés el caràcter de legislació bàsica del Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades, s'ha considerat incloure en la present norma fonamentalment les espècies que no figuren en el Catàleg Nacional o bé aquelles la situació de les quals a la Comunitat Valenciana les fa mereixedores d'un major règim de protecció que l'atorgat per les normes estatals.
A fi d'elaborar la norma valenciana, s'han tingut en compte, com a principis inspiradors, la citada Llei 4/1989, el Conveni de Berna i la Directiva d'aus, i la més recent Directiva del Consell 92/43/CEE, del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la flora i fauna silvestres.
D'altra banda, es considera necessària, a fi de complir amb l'obligatorietat de protecció dels hàbitats d'algunes espècies de fauna silvestre, establerta en la Llei 4/1989 i en les directives europees, la creació d'una figura jurídica, l'únic fi de la qual el constituiria el manteniment de l'hàbitat d'una o més espècies de fauna de distribució reduïda. En aquest decret es crea la figura Reserva de Fauna Silvestre, amb aquest objectiu, i es regula la seua declaració i normativa.
Durant el seu tràmit, s'ha sotmés al Consell Assessor i de Participació en el Medi Ambient, com també a informe del Ministeri de Medi Ambient.
Per tot l'anterior, a proposta del conseller de Territori i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 27 de febrer de 2004,
DECRETE
Títol I
Classificació de les espècies de fauna silvestre
Article 1. Objecte
1. És objecte d'aquest decret l'establiment d'un àmbit jurídic destinat a la protecció de les espècies, subespècies o poblacions de fauna silvestre de la Comunitat Valenciana.
2. Aquesta norma ha d'entendre's complementària de la normativa estatal que serà d'aplicació directa per a totes aquelles espècies no incloses en els annexos.
Article 2. Classificació
1. A l'efecte del règim de protecció s'estableixen les següents categories:
1.1 Espècies valencianes catalogades. Conforme al que disposen els articles 29 i 30 de la Llei 4/1989, de 27 de març, i el Reial Decret 439/1990, de 30 de març, es crea el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, integrat per les espècies, subespècies o poblacions la protecció de les quals a la Comunitat Valenciana exigeix l'adopció de mesures específiques de conservació i que es relacionen en l'annex I. A l'efecte, s'estableix la classificació següent:
a) En perill d'extinció: espècies, subespècies o poblacions la supervivència de les quals és poc probable si els factors causants de la seua actual situació segueixen actuant.
b) Vulnerables: aquelles que corren risc de passar a la categoria anterior en un futur immediat si els factors adversos que actuen sobre aquestes no són corregits.
1.2. Espècies protegides. Conforme al que disposa l'article 32 de la Llei 4/1989, de 27 de març, es crea la categoria d'Espècies Protegides de Fauna de la Comunitat Valenciana, allistades en l'annex II. En aquest s'inclouen les espècies, subespècies o poblacions no amenaçades ni subjectes a aprofitaments cinegètics o piscícoles, considerades beneficioses o que no necessiten controls habituals per a evitar danys importants a altres espècies protegides, a la ramaderia, a l'agricultura o a la salut i seguretat de les persones, la protecció de les quals exigeix l'adopció de mesures generals de conservació.
1.3. Espècies tutelades. Conforme al que disposa l'article 32 de la Llei 4/1989, de 27 de març, es crea la categoria d'Espècies Tutelades de Fauna de la Comunitat Valenciana, allistades en l'annex III. En aquest s'inclouen les espècies, subespècies o poblacions d'espècies autòctones no amenaçades ni subjectes a aprofitaments cinegètics o piscícoles que puguen necessitar controls habituals per a evitar danys a altres espècies protegides o catalogades, cinegètiques o piscícoles, a la ramaderia, a l'agricultura o a la salut i seguretat de les persones. Com també, s'inclouen en aquesta categoria aquelles espècies exòtiques amb poblacions reproductores en llibertat que requerisquen de l'adopció de mesures de control de poblacions.
2. Espècies incloses en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades:
2.1. Les espècies que, sense figurar al Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades de Fauna, estiguen incloses al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades, formen o no part de la fauna silvestre valenciana, gaudiran en l'àmbit territorial d'aplicació d'aquest decret del règim de protecció previst per a aquestes en la Llei 4/1989, de 27 de març, i el Reial Decret 439/1990, de 30 de març.
2.2. A l'efecte d'informar sobre els distints règims de protecció de cada una de les espècies valencianes de fauna, la Conselleria de Territori i Habitatge mantindrà un registre actualitzat i públic de les distintes classificacions d'aquestes espècies en la normativa estatal i de la Unió Europea, amb especial referència al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.
Article 3. Inclusió, exclusió o canvis de categoria
1. La Conselleria de Territori i Habitatge iniciarà el procediment de canvi de categoria, inclusió o exclusió d'una espècie, subespècie o població quan existisca informació tècnica o científica que així ho aconselle, bé siga d'ofici o a petició de les entitats i centres d'investigació científica oficialment reconeguts.
Com també, podran sol·licitar la iniciació d'aquest procediment les associacions conservacionistes, agràries, de caçadors o pescadors legalment constituïdes, acompanyant, a la corresponent sol·licitud, una argumentació científica o social de la mesura proposada. Estudiada la sol·licitud, la Conselleria de Territori i Habitatge decidirà la iniciació o no-iniciació del procediment.
2. La inclusió, exclusió o canvi de categoria d'una espècie, subespècie o població, de les incloses en l'article 2.1.1.a), es realitzarà per decret del Consell de la Generalitat, a proposta del conseller de Territori i Habitatge, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
3. La inclusió o exclusió d'una espècie, subespècie o població, o el canvi de categoria dins de les incloses en els articles 2.1.1.b), 2.1.2, i 2.1.3, s'efectuarà mitjançant una ordre de la Conselleria de Territori i Habitatge, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Títol II
Espècies catalogades
Article 4. Plans de recuperació i conservació
La inclusió d'una espècie, subespècie o població al Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades de Fauna comportarà la posterior redacció d'un dels següents plans:
a) Pla de recuperació per a les classificades En Perill d'Extinció, en el qual es definisquen les mesures necessàries per a eliminar tal perill d'extinció.
b) Pla de conservació per a les classificades com a Vulnerables.
Article 5. Contingut dels plans
Els distints tipus de plans de l'anterior article contindran, segons corresponga a cada cas particular, les directrius i mesures necessàries per a eliminar les amenaces que pesen sobre les espècies i aconseguir així un estat de conservació raonablement segur.
A tal fi, contindran determinacions sobre:
a) Anàlisi de la situació actual: situació de l'espècie, distribució, estat de les poblacions, estat de conservació del seu hàbitat i amenaces i avaluació de les actuacions de conservació executades prèviament.
b) Mesures de conservació: establiment d'objectius, mesures directes de protecció de l'espècie, mesures de restauració o conservació del seu hàbitat, àmbit geogràfic d'aplicació, desenvolupament de programes d'investigació, educatius i de participació i designació, si és necessària, de les àrees que s'hagen de declarar com a espai protegit, conforme als articles 24 i 31.6 de la Llei 4/1989, de 27 de març, i al que preveu la Llei 11/1994, de la Generalitat, de 27 de desembre, d'espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana.
c) Programa d'actuació: calendari i fases d'execució, relació amb altres administracions, establiment d'acords i convenis, mesures legals i administratives complementàries i instruments financers requerits.
d) Programa de seguiment: mesures de control del compliment del pla i dels seus objectius.
e) Mecanismes de participació d'entitats privades per a la consecució dels objectius del pla.
Article 6. Elaboració dels plans
1. Els plans a què fa referència l'article 4 seran elaborats per la Conselleria de Territori i Habitatge.
2. L'ordre d'elaboració i d'aprovació dels plans es regirà per criteris d'urgència d'adopció de mesures de conservació.
Article 7. Aprovació i modificació dels plans
L'aprovació i la modificació dels plans de l'article 4 s'efectuarà de la manera següent:
a) Per a les espècies incloses en l'article 2.1.1.a):
– Aprovació inicial per la Conselleria de Territori i Habitatge.
– Exposició pública per termini d'un mes i audiència als interessats.
– Valoració i informe, per la Conselleria de Territori i Habitatge, dels suggeriments i les al·legacions presentades.
– Aprovació definitiva per decret del Consell de la Generaliat i publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
b) Per a les espècies incloses en l'article 2.1.1.b), se seguirà idèntic procediment. L'aprovació definitiva correspondrà al conseller de Territori i Habitatge i es publicarà com a ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Article 8. Plans d'acció
1. A més de l'anterior, podran desenvolupar-se plans d'acció per a espècies, o grups d'espècies, que compartisquen requeriments ecològics semblants. Aquests plans tindran com a objecte principal ordenar les actuacions de la Conselleria de Territori i Habitatge per a la protecció i foment d'aquestes espècies, com també donar participació a altres administracions i persones físiques i jurídiques que s'hi adherisquen.
2. El contingut dels plans serà el previst en l'article 5 d'aquest decret.
3. Els plans d'acció seran elaborats per la direcció general competent en matèria de conservació de la natura i s'aprovaran per resolució del conseller de Territori i Habitatge.
4. Una vegada aprovats, es remetran a les persones i entitats interessades que han de col·laborar en la seua execució, per a demanar la seua subscripció mitjançant conveni o protocol d'adhesió.
Títol III
Protecció de les espècies silvestres
Article 9. Espècies catalogades
1. Respecte als exemplars, ous, larves, cries o restes de les espècies catalogades, queden prohibides les següents conductes: la mort, la deterioració, la recol·lecció, l'alliberament, el comerç, l'exposició per al comerç, el transport, l'intercanvi, l'oferta amb fins de venda, la captura, la persecució, les molèsties, la naturalització i la tinença, excepte que estigueren autoritzades.
2. També queda prohibida la destrucció i l'alteració del seu hàbitat i, en particular, la dels llocs de reproducció, repòs, campejar o alimentació.
Article 10. Espècies protegides
Respecte als exemplars, ous, larves, cries o restes de les espècies protegides, queden prohibides les conductes especificades en l'article 26.4 de la Llei 4/1989.
Article 11. Espècies tutelades
Respecte als exemplars, ous, larves, cries o restes de les espècies tutelades, queden prohibides les següents conductes: la mort, la recol·lecció, el comerç d'exemplars vius o la captura, excepte que estigueren autoritzades.
Article 12. Reserves de Fauna Silvestre
1. Aquells espais de relativament reduïda extensió que, per contenir poblacions excepcionals d'espècies de fauna silvestre, alberguen temporalment fases vitals crítiques per a la seua supervivència o per ser objecte de treballs continuats d'investigació, requerisquen un règim de protecció específic, podran ser declarats Reserves de Fauna Silvestre, en desenvolupament de l'article 26 de la Llei 4/1989, de 27 de març.
2. Les Reserves de Fauna Silvestre podran declarar-se sobre terrenys de titularitat pública, després de l'acord favorable de l'organisme gestor d'aquest, o en els de titularitat privada, prèvia petició expressa del propietari.
3. La declaració de Reserva de Fauna Silvestre comportarà l'aprovació d'unes normes de protecció en què es determinaran les mesures de conservació que s'han adoptar i les activitats subjectes a regulació.
4. Correspondrà l'inici de l'expedient de declaració de Reserva de Fauna Silvestre a la Direcció General de Gestió del Medi Natural, d'ofici o a petició d'interessat. Durant el tràmit de declaració es donarà audiència, preceptivament, a:
– Les entitats gestores o els propietaris dels terrenys.
– Els centres d'investigació que desenvolupen línies d'investigació sobre l'espècie o espècies que s'han de protegir.
– Els titulars d'aprofitaments dels terrenys.
– Els col·lectius conservacionistes l'àmbit d'actuació dels quals abrace les espècies o el territori que s'ha de protegir.
– Qualsevol altra persona o entitat que resulte interessada.
5. La declaració i l'aprovació de les normes de protecció de les Reserves de Fauna Silvestre es realitzaran de forma simultània per ordre del conseller de Territori i Habitatge.
Títol IV
Excepcions i autoritzacions
Article 13. Alçament excepcional de les prohibicions
1. En el cas d'espècies catalogades, conforme al que estableix l'article 28.2 de la Llei 4/1989, només es podran alçar les prohibicions genèriques del títol III mitjançant una autorització expressa, si no hi haguera una altra solució satisfactòria, quan concórrega alguna de les circumstàncies següents:
a) Si de l'aplicació de la prohibició es deriven efectes perjudicials per a la salut i la seguretat de les persones.
b) Quan de l'aplicació de la prohibició es deriven efectes perjudicials per a altres espècies catalogades.
c) Quan siga necessari per raons d'investigació, d'educació, de repoblació o de reintroducció, o quan calga per a la cria en captivitat amb aquests fins.
d) Per a prevenir accidents en relació amb la seguretat aèria.
2. En el cas d'espècies protegides podran alçar-se les prohibicions genèriques del títol III mitjançant autorització expressa per a permetre, a més dels casos indicats en l'apartat anterior, en condicions de rigorós control, amb criteri selectiu i de forma limitada, la captura, la tinença o el sacrifici d'un nombre limitat d'exemplars per a prevenir danys importants als cultius, als boscos, al bestiar, a la caça, a la pesca o a la qualitat de les aigües.
3. Per a les espècies tutelades, a més de les excepcions indicades en els articles 13.1 i 13.2, podran alçar-se les prohibicions genèriques del títol III mitjançant autorització expressa per a permetre, en condicions que asseguren la no-afecció a altres espècies, la captura o el sacrifici d'exemplars per a l'eradicació o control de determinades poblacions.
4. A fi d'assegurar el més correcte exercici de les accions de captura, tinença o cria d'espècies catalogades o protegides, la Conselleria de Territori i Habitatge podrà establir proves de capacitació o exigir tots els requisits de possessió de coneixements o experiència prèvies que calguen, proporcionats a les accions que s'han d'autoritzar.
5. Els exemplars no silvestres d'espècies catalogades o protegides, entenent com tals els que pertanyen a segona o posterior generació de cria en captivitat degudament autoritzats pels responsables administratius del conveni CITES a Espanya, podran posseir-se, comercialitzar-se, intercanviar-se i, si és el cas, utilitzar-se en projectes de cria a la Comunitat Valenciana en les condicions següents:
– Que el servei encarregat de la gestió i l'emissió dels certificats, CITES, comunique formalment a la Generalitat la seua conformitat amb la dita tinença, comerç, intercanvi o ús en projectes de cria, amb el desenvolupament previ de les anàlisis documentals necessàries.
– Que l'autoritat científica nacional del Conveni CITES emeta informe favorable sobre aquesta tinença, en particular, quant a les matèries de l'article 27.b) de la Llei 4/1989.
En tot cas, i a fi d'evitar efectes negatius sobre la imatge social de les espècies catalogades i protegides, queda estrictament prohibit l'anunci, l'exposició per al comerç o l'intercanvi d'exemplars, ja siga en la via pública o en qualsevol mitjà de comunicació a la Comunitat Valenciana.
Article 14. Característiques de l'autorització
1. Amb caràcter general, les autoritzacions a què fa referència l'article anterior tindran un caràcter excepcional, nominal, temporal i selectiu, seran concedides pels òrgans competents de la Conselleria de Territori i Habitatge i contindran les mesures que s'hagen d'adoptar per a garantir la conservació del conjunt de l'espècie, subespècie o població, com també per a evitar patiments innecessaris als exemplars afectats.
2. En tot cas, aquestes autoritzacions estaran motivades i contindran les especificacions següents:
a) L'objecte i raó de l'acció proposada, d'acord amb el que exposa l'article 13 d'este decret.
b) Les espècies a què es refereixen i el nombre màxim d'exemplars afectats.
c) Els mitjans, sistemes o mètodes que s'han d'emprar i els seus límits, com també el personal qualificat, si és el cas.
d) Les condicions de risc per a les espècies objecte de l'autorització i altres silvestres, i les circumstàncies de temps i lloc.
e) Els controls que s'exerciran.
f) L'autoritat facultada per a declarar que es reuneixen les condicions requerides i per a decidir quins mitjans, instal·lacions o mètodes podran aplicar-se, dins de quins límits i per part de quines persones.
3. En el cas d'espècies no incloses en l'article 2.1.1 o en directives i convenis internacionals, les autoritzacions a centres d'investigació científica oficialment reconeguts per la Generalitat i a associacions entre els fins fundacionals de les quals estiga la investigació, podran realitzar-se de forma col·lectiva quan es requerisca la captura de xicotetes quantitats d'espècimens necessàries per al manteniment regular de línies d'investigació permanents o de llarga duració. En tals casos, l'autorització podrà tenir un ampli rang territorial i taxonòmic i una duració indefinida, en la qual la validesa de les autoritzacions estarà sempre supeditada al compliment del condicionat que establisca la Conselleria de Territori i Habitatge, com també l'acreditació de capacitat per part del director de la línia d'investigació, que haurà de tenir títol de doctor, de cada una de les persones habilitades per a la captura.
4. Per a l'obtenció de les autoritzacions, els interessats hauran de presentar, davant de l'òrgan que instrueix l'expedient administratiu, les dades, els documents o les justificacions escrites necessàries perquè s'emeten les autoritzacions, incloent:
– Les justificacions de les situacions indicades en l'article 13.1, si és el cas, els documents que reglamentàriament s'establisquen per a assegurar que els que exercisquen activitats de naturalesa científica o educativa estan legalment autoritzats a desenvolupar segons les corresponents legislacions sectorials sobre investigació científica o educació.
– Si és el cas, la documentació acreditativa ha de complir els requisits exigits en els articles 13.4 i/o 14.3.
– Les especificacions sobre aquells aspectes de l'apartat 2 del present article que siguen necessàries per a conéixer exactament l'abast o riscos de les captures d'exemplars.
Article 15. Tràmit i resolució
1. Les resolucions d'autorització seran dictades per l'òrgan competent, seguint un procediment iniciat d'ofici o a instància dels interessats.
2. Les sol·licituds d'autorització s'hauran de presentar en els serveis territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge, que realitzaran la instrucció i les elevaran a l'òrgan competent per a la seua resolució; la instrucció inclourà l'emissió d'informes i la preparació de la proposta de resolució.
3. S'exclouen de la necessitat del tràmit de l'apartat 14.2 les sol·licituds d'activitats que encara que correspon resoldre-les a la Direcció General de Gestió del Medi Natural, no afecten a espècimens en l'hàbitat natural; en el dit cas, la instrucció la realitzaran els serveis adscrits a la dita direcció general.
4. El termini per a emetre resolució serà el següent:
– Tres mesos per a les autoritzacions que hagen de resoldre's en les direccions territorials.
– Tres mesos per a les autoritzacions que hagen de resoldre's en la Direcció General de Gestió del Medi Natural sense tràmit previ en els serveis territorials.
– Quatre mesos per a les autoritzacions que hagen de resoldre's en la Direcció General de Gestió del Medi Natural amb tràmit previ en els serveis territorials.
– Sis mesos per a les autoritzacions relatives a espècies catalogades En Perill d'Extinció.
5. Correspon al director general de Gestió del Medi Natural atorgar les autoritzacions referents a espècies declarades En Perill d'Extinció, com també les relatives a qualsevol tipus d'espècie catalogada o protegida que hagen d'exercir-se en més d'una província i les previstes en l'article 14.3.
6. La resta d'autoritzacions seran expedides pel director territorial en la província de la qual s'exercirà l'activitat. Les sol·licituds per a espècies tutelades seran resoltes per cada direcció territorial, i hauran de presentar-se per separat per a cada província.
Article 16. Altres especificacions
1. L'òrgan de la Conselleria de Territori i Habitatge que va concedir l'autorització podrà suspendre-la quan no es complisquen les condicions establertes.
2. Sempre que siga possible i no es produïsquen danys significatius als exemplars, la tinença dels quals es prolongue durant temps dilatat hauran de sotmetre's a marcatge, en la forma que s'establisca en les autoritzacions o en reglamentacions específiques que s'emeten des de la Conselleria de Territori i Habitatge.
3. En cas de baixa dels exemplars la tinença dels quals fóra autoritzada, dita baixa haurà de comunicar-se immediatament a la Conselleria de Territori i Habitatge, entregant la totalitat de les marques o precintes la col·locació de les quals haguera sigut autoritzada.
Títol V
Infraccions i sancions
Article 17. Infraccions i sancions
1. Les infraccions que disposa el present decret se sancionaran conforme al que inclou el títol VI de la Llei 4/1989, de 27 de març, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestre, i en el títol V de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d'espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, en allò que concernisca actes comesos en espais naturals protegits.
2. Sense perjudici de les sancions penals o administratives que, en cada cas, procedisquen, l'infractor haurà de reparar el dany causat. La reparació tindrà com a objectiu aconseguir, en la mesura que es puga, la restauració del medi natural al ser i estat anteriors al fet de produir-se l'agressió. Com també, l'administració competent podrà subsidiàriament procedir a la reparació a costa de l'obligat. En tot cas, l'infractor haurà de pagar tots els danys i perjudicis ocasionats en el termini que procedisca legalment.
Article 18. Procediment sancionador
La imposició de les multes previstes en aquesta llei correspon als següents òrgans i autoritats:
1. Director territorial de la Conselleria de Territori i Habitatge: fins a 6.000 euros.
2. Director general de Gestió del Medi Natural: fins a 60.000 euros.
3. Conseller de Territori i Habitatge: fins a 240.000 euros.
4. Consell de la Generalitat: per damunt de 240.000 euros.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
La Conselleria de Territori i Habitatge establirà mitjançant una ordre una regulació específica de l'activitat de la taxidèrmia o naturalització d'animals a la Comunitat Valenciana. Mentre s'elabora i s'aprova aquesta ordre, les autoritzacions s'expediran a favor de l'interessat en possessió de la peça naturalitzada, figurant el taxidermista com el personal qualificat previst en l'article 14.2.c) d'aquest decret i hauran d'estar en possessió de la notificació de la resolució durant el temps en què la peça romanga en el seu taller de taxidèrmia. Quan l'autorització es referisca a espècies catalogades o protegides, només podran emetre's resolucions favorables per motius d'investigació o d'educació. En qualsevol cas, els taxidermistes hauran de tenir degudament inscrita la seua activitat en els corresponents registres professionals.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogats el Decret 265/1994, de 20 de desembre, del Consell de la Generalitat, el Decret 97/1986, de 21 de juliol, del Consell de la Generalitat, sobre protecció de diverses espècies de fauna silvestre, les disposicions sobre fauna establertes en el Decret 79/1994, de 12 d'abril, del Consell de la Generalitat, d'atribució de competències per a emetre resolucions administratives sobre flora i fauna silvestres, mentre contradiguen el que preveu el present decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller de Territori i Habitatge per al desenvolupament del present decret.
Segona
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 27 de febrer de 2004
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Territori i Habitatge,
RAFAEL BLASCO CASTANY
ANNEX I
(catalogades)
EN PERILL D'EXTINCIÓ
Nom científic Nom comú
INVERTEBRATS
Austropotamobius pallipes
Theodoxus velascoi
Unio elongatulus
PEIXOS
Valencia hispanica samaruc
Aphanius iberus fartet
Chondrostoma arrigonis madrilla del Xúquer
Gasterosteus gymnurus punxoset
RÈPTILS
Testudo hermanni tortuga mediterrània
AUS
Botaurus stellaris bitor
Ardeola ralloides oroval
Marmaronetta angustirostris rosseta
Aythya nyroca roget
Oxyura leucocephala ànec capblanc
Fulica cristata fotja banyuda
Falco naumanni xoriguer petit
Calonectris diomedea baldriga cendrosa
Circus aeruginosus arpellot de marjal
Larus audouinii gavina corsa
MAMÍFERS
Rhinolophus mehelyi rata penada de ferradura mitjana
Myotis capaccinii rata penada de peus grans
lutra lutra llúdria
VULNERABLES
Nom científic Nom comú
INVERTEBRATS
Parnassius apollo
Potomida littoralis
Tudorella sulcata
PEIXOS
Salaria fluviatilis bavosa de riu
AMFIBIS
Pleurodeles waltl ofegabous
Discoglossus jeanneae gripau pintat meridional
RÈPTILS
Emys orbicularis tortuga d'estany
Podarcis atrata sargantana de Columbretes
AUS
Hydrobates pelagicus escateret
Phalacrocorax aristotelis corba marina emplomallada
Ardea purpurea agró roig
Falco eleanorae falcó de la reina
Hieraaetus fasciatus àguila de la panxa blanca
Circus pygargus arpella cendrosa
Tetrax tetrax sisó
Pterocles orientalis xurra
Glareola pratincola carregada
Larus genei gavina capblanca
Chlidonias hybrida fumarell carablanc
Sterna hirundo xatrac d'albufera
Sterna albifrons mongeta
Riparia riparia parpalló o oroneta de ribera
Cinclus cinclus merla d'aigua
Panurus biarmicus xauet mostatxut
Chersophilus duponti alosa becuda
Bucanetes githagineus pinsà trompeter
MAMÍFERS
Rhinolophus hipposideros rata penada de ferradura menuda
Rh. ferrumequinum rata penada de ferradura gran
Rhinolophus euryale rata penada de ferradura
mediterrània
Myotis myotis rata penada ratera gran
Myotis blythii rata penada de taca blanca
Myotis emarginata rata penada d'orelles trencades
Microtus cabrerae talpó de Cabrera
ANNEX II
(protegides)
Nom científic Nom comú
PEIXOS
Pomatoschistus microps gòbit
Syngnathus abaster agulla de riu
Cobitis paludica llopet comú
Chondrostoma arcasii madrilleta roja
Chondrostoma turiense madrilla
AMFIBIS
Bufo bufo gripau comú
Rana perezi granota comuna
RÈPTILS
Mauremys leprosa tortuga d'aigua ibèrica
Lacerta lepida fardatxo
Malpolon monspessulanus colobra bastarda
Vipera latastei escurçó ibèric
AUS
Tringa totanus tifort
Rallus aquaticus rascló
Alauda arvensis alosa
Miliaria calandra cruixidell
Garrulus glandarius gaig
MAMÍFERS
Erinaceus europaeus eriçó comú
Crocidura russula musaranya comuna
Suncus etruscus musaranya nana
Neomys anomalus musaranya d'aigua mediterrània
Arvicola sapidus rata d'aigua
Microtus arvalis talpó dels prats
Sciurus vulgaris esquirol
Eliomys quercinus rata cellarda
Mustela nivalis mostela
Mustela putorius turó
Martes foina fagina
Meles meles teixó
ANNEX III
(tutelades)
Nom científic Nom comú
RÈPTILS
Trachemys scripta tortuga de Florida
AUS
Oxyura jamaicensis ànec de Jamaica
Psittacula krameri cotorra de Kramer
Myopsitta monachus cotorra grisa
Streptotelia risoria tórtora de collar
Passer domesticus teuladí
Sturnus unicolor estornell negre
MAMÍFERS

linea
Mapa web