Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 20/2003, de 4 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es desplega la disposició transitòria primera de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, de Policies Locals i de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, d'habilitació als efectes de promoció interna. [2003/X2730]

(DOGV núm. 4454 de 06.03.2003) Ref. Base de dades 1004/2003

DECRET 20/2003, de 4 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es desplega la disposició transitòria primera de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, de Policies Locals i de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, d'habilitació als efectes de promoció interna. [2003/X2730]
La disposició transitòria primera de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, de Policies Locals i de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, disposa que: «l'exercici del dret a la promoció interna a la categoria immediatament superior podrà exercir-se pels funcionaris dels cossos de Policia Local que es troben en la categoria immediatament inferior a la que pretenen ocupar i manquen de la titulació exigida, així com pels auxiliars de Policia que pretenguen accedir a un lloc d'agent, i que manquen, així mateix de la titulació exigida, sempre que superen el curs d'habilitació corresponent, organitzat per l'Institut Valencià de Seguretat Pública. Dit curs d'habilitació haurà de realitzar-se abans dels quatre anys des de l'entrada en vigor de la present llei».
Dita Llei conté una disposició transitòria segona, per la qual, els funcionaris dels cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana que, a l'entrada en vigor de la Llei, mancaven de la titulació adequada al lloc que ocupaven, s'hi mantenien, en situació a extingir, fins que obtingueren la titulació exigida en cada cas. Amb això es va contemplar una situació fàctica, però sense reconéixer als funcionaris afectats la integració en el nou grup de titulació, en tant no obtingueren la titulació exigida per a ocupar el lloc; no obstant això, se'ls permetia percebre les retribucions i la mobilitat horitzontal en eixe grup.
Per la disposició transitòria primera s'aborda un procediment de promoció interna pròpiament dit, de caràcter excepcional, consistent en la superació d'uns cursos d'habilitació, en què únicament podran participar aquells funcionaris que posseïsquen la titulació exigida per a ocupar el seu actual lloc, per a promocionar-se i integrar-se en la categoria immediatament superior, encara quan manquen de la titulació exigible per a pertànyer a esta última. Amb la qual cosa s'està dispensant a estos funcionaris, en un grau, del requisit de titulació.
Per a fer efectiva la previsió continguda en la citada disposició transitòria primera, cal el present desenvolupament reglamentari, com a instrument que ha de permetre l'organització i realització dels cursos d'habilitació. Aquest desenvolupament reglamentari ha de fer-se tenint com a premissa el caràcter extraordinari i excepcional que tenen estos cursos d'habilitació, com a mecanisme de promoció interna distint del regulat amb caràcter general en els articles 35 i 36 de la citada Llei 6/1999, de 19 d'abril.
També és objecte d'esta norma la fixació del contingut mínim dels cursos d'habilitació. Respecte d'això, s'ha de tindre en compte que el Consell d'Estat, en dictamen de 19 de maig de 1994, relatiu al curs de dispensa previst en la disposició transitòria primera de la Llei 2/1990, de 4 d'abril, de la Generalitat, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, va assenyalar que l'establiment d'estos continguts és un element de caràcter imprescindible, la fixació del qual correspon a la Generalitat.
Per tot això, en l'exercici de les atribucions conferides en els articles 38 i 40 de la Llei de Govern Valencià, a proposta del conseller de Justícia i Administracions Públiques, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 4 de març de 2003,
DECRETE
Article 1. Convocatòria
L'habilitació als efectes de promoció interna a què es referix la disposició transitòria primera de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, de Policies Locals i de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, s'obtindrà mitjançant la realització i superació dels cursos d'habilitació que per a cada categoria s'establixen en este decret.
Dits cursos d'habilitació es convocaran, amb tal caràcter, per una sola vegada, atés el seu caràcter excepcional.
Article 2. Àmbit personal
Podran participar en els cursos d'habilitació els funcionaris dels cossos de Policia Local que es troben en la categoria immediatament inferior a la que pretenen ocupar i manquen de la titulació exigida.
D'igual manera, podran participar els auxiliars de Policia que pretenguen accedir a un lloc d'agent, i no tinguen la titulació exigida.
Tot això de conformitat amb el que establix la disposició transitòria primera de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, a la data de presentació de les instàncies de la convocatòria per a cada una de les diferents escales i categories.
Article 3. Requisits
Conforme al que establix la disposició transitòria primera de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, els aspirants hauran de complir els requisits següents:
3.1. Habilitació per a les categories de l'escala bàsica:
3.1.1. Per a promocionar a la categoria d'agent, l'aspirant haurà de trobar-se en la categoria d'auxiliar i posseir la titulació que la normativa bàsica fixa per a la integració en el grup D. En este cas, el curs d'habilitació tindrà una duració de 500 hores (20% pràctiques).
3.1.2. Per a promocionar a la categoria d'oficial, l'aspirant haurà de trobar-se en la categoria d'agent i posseir la titulació que la normativa bàsica fixa per a la integració en el grup D. En este cas, el curs d'habilitació tindrà una duració de 500 hores (20% pràctiques).
3.2. Habilitació per a les categories de l'escala tècnica:
3.2.1. Per a promocionar a la categoria d'inspector, l'aspirant haurà de trobar-se en la categoria d'oficial i posseir la titulació que la normativa bàsica fixa per a la integració en el grup C. En este cas el curs d'habilitació tindrà una duració de 800 hores (20% pràctiques).
3.2.2. Per a promocionar a la categoria d'intendent, l'aspirant haurà de trobar-se en la categoria d'inspector i posseir la titulació que la normativa bàsica fixa per a la integració en el grup C. En este cas, el curs d'habilitació tindrà una duració de 800 hores (20% pràctiques).
3.3. Habilitació per a les categories de l'escala superior:
3.3.1. Per a promocionar a la categoria d'intendent principal, l'aspirant haurà de trobar-se en la categoria d'intendent i posseir la titulació que la normativa bàsica fixa per a la integració en el grup B. En este cas, el curs d'habilitació tindrà una duració de 600 hores (20% pràctiques).
3.3.2. Per a promocionar a la categoria d'intendent general, l'aspirant haurà de trobar-se en la categoria d'intendent principal i posseir la titulació que la normativa bàsica fixa per a la integració en el grup B. En este cas, el curs d'habilitació tindrà una duració de 600 hores (20% pràctiques).
Article 4. Convocatòria i règim acadèmic dels cursos
1. Els cursos d'habilitació es convocaran mitjançant orde de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques.
2. El règim acadèmic dels cursos serà a distància, amb proves presencials i tutories periòdiques que permeten el contacte permanent entre l'alumnat i el professorat, així com el millor aprofitament de les matèries que s'impartisquen.
3. El programa de matèries que s'impartirà en cada curs, el règim de pràctiques i tutories a realitzar, així com el sistema d'avaluació mitjançant proves presencials i examen d'aprofitament, seran els determinats en els annexos.
4. L'organització dels cursos correspondrà a la Direcció General d'Interior, a través de l'Institut Valencià de Seguretat Pública (IVASP).
5. Una vegada finalitzat el curs d'habilitació, els aspirants realitzaran un examen d'aprofitament, davant de tribunal constituït a l'efecte, la composició del qual serà determinat per orde de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques.
Article 5. Diplomes
Finalitzats els cursos i superat l'examen d'aprofitament, la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques expedirà el corresponent diploma d'habilitació.
Article 6. Integració
1. Superat el curs d'habilitació corresponent i obtingut lloc de treball per promoció interna, els funcionaris s'integraran a tots els efectes, inclosa la mobilitat, en l'escala i categoria corresponent.
2. Produïda la integració conforme al que indica l'apartat anterior, els funcionaris afectats, per a exercir en successives ocasions el seu dret a la promoció interna a escales o categories superiors a aquelles en què hagen quedat integrats, hauran de reunir els requisits regulats en els articles 35 i 36 de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El conseller de Justícia i Administracions Públiques dictarà, si fa el cas, les disposicions necessàries per al desplegament d'este decret.
Segona
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 4 de març de 2003
El president de la Generalitat,
JOSÉ LUIS OLIVAS MARTÍNEZ
El conseller de Justícia i Administracions Públiques,
CARLOS GONZÁLEZ CEPEDA
ANNEX I
Matèries
Contingut mínim del curs d'habilitació per a les categories de l'escala superior dels cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana. Grup A (600 hores (20% pràctiques = 120 hores)
1.1. Dret
1.2. Psicologia de les organitzacions
1.3. Psicologia de la Comunicació
1.4. Història
1.5. Criminologia. Victimologia. Sociologia de la delinqüència
1.6. Policia científica
1.7. Medicina legal
1.8. Gestió econòmica
1.9. Administració policial
1.10. Policia administrativa
1.1. Dret
Matèries:
a) Dret Constitucional i Drets Humans: supòsits i elements del sistema o règim polític. L'Estat. L'organització política. L'Estat i la Constitució. Teories de l'Estat. Política i Constitució. Fonts del Dret Constitucional. Estat i Govern. Formes d'Estat i de Govern. Les forces polítiques: la participació. Règims polítics. La Constitució Espanyola de 1978. Poder legislatiu. Poder executiu. Poder judicial. La Corona. Drets i llibertats. Garanties. Drets humans. Drets humans i drets fonamentals. La formació i evolució històrica dels drets fonamentals. Els pactes internacionals de drets civils i polítics i drets econòmics, socials i culturals. Garanties dels drets humans. Declaració Universal de Drets Humans. El Conveni Europeu de Drets Humans. Organització territorial de l'Estat: L'Estat autonòmic. La Comunitat Valenciana: institucions; organització; competències.
b) Dret Penal. Concepte. Principis constitucionals del Dret Penal. Fonts. Límits de la Llei Penal. El delicte. Antijuricitat. El tipus injust. Absència d'antijuricitat: la justificació. La culpabilitat. Imputabilitat i inimputabilitat. Formes de culpabilitat. Formes d'aparició del delicte. Les conseqüències jurídiques del delicte. La pena. La responsabilitat criminal. La perillositat. De l'homicidi i les seues formes. De l'avortament. De les lesions. De les lesions al fetus. De la manipulació genètica. Delictes contra la llibertat. De les tortures i altres delictes contra la integritat moral. Delictes contra la llibertat sexual. De l'omissió del deure de socors. Delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili. Delictes contra l'honor. Delictes contra les relacions familiars. Delictes contra el patrimoni i contra l'orde socioeconòmic. Dels delictes contra la hisenda pública i contra la seguretat social. Dels delictes relatius a l'ordenació del territori i la protecció del patrimoni històric i del medi ambient. Dels delictes contra la seguretat col·lectiva. De les falsedats. Delictes contra l'administració pública. Delictes contra l'administració de Justícia. Delictes contra la Constitució. Delictes contra l'orde públic. Dels delictes de traïció i contra la pau o la independència de l'Estat, i relatius a la defensa nacional. Delictes contra la comunitat internacional. Faltes.
c) Dret processal. Les distintes ordes jurisdiccionals. La competència. L'exercici de les accions penals. La denúncia i la querella. El sumari. La comprovació del delicte i l'esbrinament del delinqüent. El judici oral. Els procediments penals. Procediments civils. Els procediments contenciosos administratius. Procediments especials.
d) Dret administratiu. L'Administració pública en la Constitució. L'Administració pública i el dret administratiu. El concepte de dret administratiu. Els límits d'aplicació del dret administratiu. L'ordenament jurídic administratiu. Fonts del dret administratiu: la Constitució com a norma jurídica; la llei; el reglament; relació entre la llei i el reglament. L'acte administratiu. Ordenament jurídic estatal i autonòmic: Relacions. La posició jurídica de l'administració. El principi de legalitat de l'administració. Relacions entre Administració i Justícia. L'autotutela. L'actuació administrativa. La Policia Administrativa. Validesa i invalidesa dels actes administratius. La coacció administrativa. L'administrat. Drets i obligacions. El procediment administratiu. Dret sancionador administratiu. Les sancions administratives. Els recursos administratius. La responsabilitat patrimonial de l'administració. Els contractes administratius. Expropiació forçosa. La jurisdicció contenciosa administrativa.
e) Dret administratiu local. L'Administració local. Evolució històrica. Administració local i Constitució. Fonts de l'ordenament local. Reglament i ordenances locals. El municipi. Òrgans unipersonals i òrgans col·legiats. Entitats territorials d'àmbit inferior al municipi. Entitats territorials d'àmbit superior al municipi. Organització i funcionament municipal. Competències municipals. Servicis públics locals.
f) Marc jurídic de les policies locals. La professió de Policia. Organització policial. Drets de l'individu i policia. Drets humans i policia. Organització de les Forces de Seguretat a Espanya. Les policies locals. L'actuació de les policies locals.
g) Dret Comunitari Europeu. La Unió Europea. Orígens i evolució. Els tractats constitutius i les seues successives modificacions. El dret derivat: característiques. Les institucions de la Unió Europea. Les polítiques comunitàries. El ciutadà en la Unió Europea. El Mercat Comú de mercaderies i capitals. La lliure circulació de persones. Llibertat d'establiment i de prestació de servicis. Acords i pràctiques restrictives a la competència. L'aplicació del Dret Comunitari Europeu.
1.2. Psicologia de les organitzacions
a) Psicologia de les organitzacions. La teoria clàssica: organització científica del treball. El factor humà en l'organització: sorgiment i desenvolupament de la psicologia industrial. Les relacions humanes en l'organització. La teoria de la burocràcia: l'enfocament estructuralista. Aproximació sociotecnològica a l'estudi de les organitzacions. Models humanistes i teories de l'equilibri. El concepte d'organització. L'organització com a sistema. Individu i organització.
La conducta humana en les organitzacions. Alternatives metodòlogiques en psicologia de les organitzacions. Principals models i tècniques d'investigació en psicologia de les organitzacions. La incorporació dels individus com a membres de l'organització: reclutament personal; selecció de personal. Entrenament dels membres de l'organització: aspectes generals; tipus i tècniques. Els rols en l'organització i els processos de socialització organitzacional. El desenvolupament de la carrera en l'organització.
El manteniment de l'individu en l'organització: aspectes motivacionals. Satisfacció i moral laboral dels membres de l'organització. L'estrès en el treball. Xicotets grups i organització. Liderat en l'organització. Influència del grup sobre els seus membres. Grups de l'organització: els grups informals; grups permanents i grups temporals. L'estructura organitzacional: concepte i dimensions contextuals; dimensions estructurals; principals configuracions. La tecnologia en l'organització i les seues repercussions sobre la conducta organitzacional. La comunicació en les organitzacions. Presa de decisions en l'organització. Poder, autoritat i jerarquia en l'organització. El conflicte en l'organització. El clima organitzacional.
b) Tècniques d'organització i mètodes administratius. Introducció. Història. L'organització policial. Ensenyances policials. El personal. La selecció del personal. La formació del personal. Els estàndards.
c) Estils de direcció. Direcció participativa. Comandament autoritari absolutista. Comandament autoritari conductista basat en relacions humanes. Direcció participativa. La delegació de funcions i responsabilitats. L'actuació del cap com a director de la reunió. Definició d'objectius. Definició de conflicte.
1.3. Psicologia de la Comunicació
a) Comprendre la forma en què s'establix una comunicació. Fer balanç sobre les seues capacitats personals de comunicació. Exercitar-se en l'establiment de comunicacions eficaces amb el seu equip de treball. Entrenar-se a comunicar amb soltesa amb la seua jerarquia. Comprendre els fenòmens de grup i la seua influència en la comunicació.
b) Direcció de recursos humans. Identificar els seus estils personals de comandament i els dels interlocutors habituals. Descripció dels estils de comandament. Saber dirigir eficaçment els seus col·laboradors. La funció de direcció o comandament Comprendre l'evolució en el tracte i la relació. Desenvolupar la seua eficàcia com a comandament . Entrenar-se a resoldre les seues dificultats. Elaborar una guia d'acció per al comandament.
1.4. Història
Les policies en la Història d'Espanya. Antecedents històrics. La policia en el segle XIX. La policia espanyola en el segle XX.
1.5. Criminologia
a) Criminologia. Introducció. Història. La lluita de les escoles. La criminologia actual. Els delictes. Classificació dels delictes. Delictes de violència. Delictes de lucre. Delictes contra l'honestedat. El fet. Les causes. Les conseqüències. El pronòstic. La política criminal. La prevenció del delicte. Teràpia criminal. L'autodefensa. El món del delicte. Guerra i delicte. La delinqüència multinacional. Temes monogràfics.
b) Victimologia. Visió històrica del problema victimològic. La victimologia com a disciplina científica. Classificació de les víctimes. La victimització secundària. El moviment d'assistència a les víctimes del delicte. Consideracions de caràcter econòmic. La víctima en el Codi Penal. La víctima durant la realització del delicte. La víctima després de la consumació del delicte. Protagonisme victimal i procés. La victimització del delinqüent.
c) Sociologia de la delinqüència. El delinqüent. El delinqüent col·lectiu. La massa delinqüent. L'esfera social. Classificació dels delinqüents.
1.6. Policia científica
Policia científica. Concepte. Criminalística, tècnica policial i policia científica. Breu síntesi històrica de la criminalista. Objecte de la policia científica. Laboratoris de policia científica. Identificació, etimologia i definició. Evolució i desenvolupament de la identificació personal fins a l'aparició de la dactiloscòpia. Breu resum històric de la lofoscòpia i la seua aplicació en la identificació personal. Lofoscòpia. Classificació dels dactilogrames. Material dactiloscòpic. La recerca d'empremtes. El seu revelat. Fotografia i transport. Localització de punts característics. Condicions de les superfícies. La necroidentificació dactiloscòpica. Ressenya fotogràfica. Breu menció a les grans catàstrofes. El perit i el peritatge tecnicopolicial. Concepte de l'informe pericial. El peritatge policial en les empremtes revelades en el lloc del delicte. Informe pericial losfoscòpic: el seu valor probatori. Fotografia aplicada. La inspecció ocular tecnicopolicial. Concepte i generalitats. Inspecció ocular tecnicopolicial. Investigació de delictes. Mitjans i mètodes utilitzats en els laboratoris de policia científica. Microscòpia. Teoria de la naturalesa de la llum. Mètodes de difracció de raigs X. Espectrometria. Mètodes químics: cromatografia. Mètodes radioquímics. Microanàlisi espectral amb làser. Recollida de mostres: importància de la recollida de taques, objectes i efectes per a la investigació d'un fet delictiu. Explosius. Les drogues il·lícites. Armes de foc. Armes de foc de retrocàrrega. El cartutx per a armes de foc. El canó en les armes de foc. Balística forense. Balística de ferides. Normes bàsiques sobre l'arma de foc en balística forense. Documentoscòpia. Característiques diferencials de l'escriptura amb bolígraf i amb ploma. Alteracions fraudulentes. Estudi documentoscòpic inicial. Tècniques aplicables a l'estudi analític de la documentoscòpia. Grafonomia. Grafometria. Identificació de texts mecanogràfics, Estudi en documentoscòpia de la tinta, etc.)
1.7. Medicina legal
Concepte. Tanatologia. Alçament del cadàver. Autòpsia mèdica legal. Delicte de lesions. Lesions mortals. Lesions per arma blanca. Lesions per arma de foc. Lesions per artefactes explosius, físics i per electricitat. Conseqüències dels traumatismes segons distintes regions: craneoencefàlics, columna vertebral, coll, tòrax, abdomen i extremitats. Accidents de trànsit terrestre. Asfíxies mecàniques. Mort per inhibició, submersió. Suïcidi. Maltractaments en la infància. Delictes contra la llibertat sexual. Toxicologia. Intoxicacions per monòxid de carboni, cianur, dissolvents i medicaments. Estudi mèdic legal de l'alcohol. Estudi de les intoxicacions per arsènic, mercuri, plom i càustics. Intoxicacions alimentàries. Estudi de les dependències. Estudi del malalt mental. Trastorns de la personalitat. Criminalística medico-legal.
1.8. Gestió econòmica
a) Economia de l'empresa. L'empresa com a realitat econòmica i sistema. Els objectius de l'empresa. Empresa: organització i estructura. Planificació i control. Les decisions en l'empresa. El màrqueting en l'economia. La investigació dels mercats. El mercat i el comportament del consumidor. El producte. El preu. La distribució. La comunicació. L'estructura econòmica financera de l'empresa. La selecció d'actius en l'empresa. El finançament intern. El finançament extern. L'arrendament financer. Creació d'una empresa.
b) Estructura econòmica d'Espanya. Principals macromagnituds econòmiques. La comptabilitat nacional. Els comptes financers. L'anàlisi input-output. Aplicacions de l'anàlisi input-output. Balança de pagaments i mercats de canvi. Estructura econòmica internacional. Comerç internacional i política comercial. Comerç i institucions. El sistema monetari internacional. Integració econòmica: aspectes teòrics. Comunitats europees: visió comercial. Comunitats europees: polítiques sectorials. Comunitats europees: integració monetària i financera. Situació actual i perspectives de l'economia mundial.
1.9. Administració policial
L'Administració policial a Espanya. Concepte. Exèrcit i policia. Administració i policia. Model policial espanyol i models policials. El servici públic de policia. Les tasques policials. La formació de les policies. Les policies i el poder punitiu dels poders públics. Les competències en matèria de seguretat pública. La participació de les administracions públiques en matèria de seguretat ciutadana. La relació dels distints cossos policials. El control de l'actuació policial. Les relacions policia ciutadà. Les policies en dret comparat. Països de la Unió Europea. La policia de la Unió Europea. L'espai Schengen i el Grup de Trevi. Europol. Les policies dels Estats Units. La Guàrdia Civil. El Cos Nacional de Policia. Les policies autonòmiques. Policies locals. Policies especials. La Policia Judicial. Règim estatutari dels distints cossos policials a Espanya. Règim disciplinari. Uniformitat. La seguretat privada.
1.10. Policia administrativa
a) Potestat reglamentària dels municipis. Competències municipals. Potestat sancionadora.
b) Protecció civil. Transport de mercaderies perilloses. Emergències. Telèfon 112.
c) Protecció del Medi Ambient. Incendi forestals. Medi ambient atmosfèric. Contaminació acústica. Residus. Aigües i abocaments.
d) Urbanisme. Patrimoni històric artístic. Ocupació de vies públiques.
e) Consum. Venda ambulant. Mercats.
f) Espectacles i establiments públics. Activitats.
g) Educació. Escolaritat. Menors.
Continguts mínims del curs d'habilitació per a les categories que integren l'escala tècnica dels cossos de Policia Local. Grup B (800 hores (20% pràctiques = 160 hores))
Estarà integrat per les següents àrees:
2.1. Dret
2.2. Psicologia de les organitzacions
2.3. Història
2.4. Criminologia, victimologia i administració policial.
2.5. Policia científica i medicina legal.
2.6. Gestió econòmica.
2.7. Policia administrativa
2.1. Dret
a) Dret constitucional i drets humans. Dret i Estat. L'Estat i l'organització política. L'Estat i la Constitució. Fonts del dret constitucional. Estat i Govern. Formes d'Estat i de govern. Participació ciutadana i forces polítiques. La Constitució Espanyola de 1978. La Corona. El poder legislatiu. El poder executiu. El poder judicial. Drets, llibertats i deures reconeguts en la Constitució. Sistemes de garanties dels drets constitucionals. Drets humans i drets fonamentals. La Declaració Universal de Drets Humans. Els pactes internacionals de drets civils i polítics i drets econòmics, socials i culturals. El Conveni Europeu de Drets Humans. Garanties dels drets humans. Drets humans i Policia. L'Estat autonòmic. La Comunitat Valenciana. Institucions, organització i competències.
b) Dret Penal. Concepte. Principis constitucionals del dret penal. Fonts. Límits de la Llei Penal. El delicte. Antijuricitat. El tipus Injust. La culpabilitat. Imputabilitat i inimputabilitat. Formes d'aparició del delicte. Les conseqüències jurídiques del delicte. La pena. La responsabilitat criminal. La perillositat. De l'homicidi i les seues formes. De l'avortament. De les lesions. De les lesions al fetus. De la manipulació genètica. Delictes contra la llibertat. De les tortures i altres delictes contra la integritat moral. Delictes contra la llibertat sexual. De l'omissió del deure de socors. Delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili. Delictes contra l'honor. Delictes contra les relacions familiars. Delictes contra el patrimoni i contra l'orde socioeconòmic. Dels delictes contra la hisenda pública i contra la seguretat social. Dels delictes relatius a l'ordenació del territori i la protecció del patrimoni històric i del medi ambient. Dels delictes contra la seguretat col·lectiva. De les falsedats. Delictes contra l'administració pública. Delictes contra l'administració de Justícia. Delictes contra la Constitució. Delictes contra l'orde públic. Dels delictes de traïció i contra la pau o la independència de l'Estat, i relatius a la defensa nacional. Delictes contra la Comunitat Internacional. Faltes.
c) Dret processal. Els distints ordes jurisdiccionals. La competència. L'exercici de les accions penals. La denúncia i la querella. El sumari. La comprovació del delicte i l'esbrinament del delinqüent. El judici oral. Els procediments penals. Procediments civils. Procediments contenciosos administratius.
d) Dret administratiu. L'Administració pública i el dret administratiu. Els límits d'aplicació del dret administratiu. L'ordenament jurídic administratiu. Fonts del dret administratiu. La Constitució com a norma jurídica. La llei. El reglament. Relació entre la llei i el reglament. Ordenament jurídic estatal i autonòmic: relacions. El principi de legalitat de l'administració. Relacions entre Administració i Justícia. L'autotutela. L'actuació administrativa. Validesa i invalidesa dels actes administratius. La coacció administrativa. L'administrat. La responsabilitat patrimonial de l'administració. El procediment administratiu. El procediment sancionador administratiu. Els recursos administratius. La jurisdicció contenciosa administrativa.
e) Dret administratiu local. L'Administració local en la Constitució. Fonts de l'ordenament local. Reglaments i ordenances locals. El municipi. Òrgans. Entitats territorials d'àmbit superior i inferior al municipi. Organització i funcionament municipal. Competències i servicis públics locals.
f) Dret Comunitari Europeu. La Unió Europea. Els tractats constitutius de la Comunitat Europea i les seues modificacions. El dret derivat europeu. Les institucions de la Unió Europea. Les polítiques comunitàries. El ciutadà en la Unió Europea. L'aplicació del dret comunitari europeu.
2.2. Psicologia de les organitzacions
a) Psicologia de les organitzacions. Teories de l'organització. Les relacions humanes en l'organització. La teoria de la burocràcia. L'enfocament estructuralista. Aproximació sociotecnològica a l'estudi de les organitzacions. Models. El concepte d'organització. L'organització com a sistema. Individu i organització. La conducta humana en les organitzacions. Alternatives metodòlogiques en psicologia de les organitzacions. La incorporació dels individus com a membres de l'organització: reclutament de personal; selecció de personal. Entrenament dels membres de l'organització: Aspectes generals; tipus i tècniques. Els rols en l'organització i els processos de socialització organitzacional. El desenvolupament de la carrera en l'organització.
b) Psicologia de la comunicació: comprendre la forma en què s'establix una comunicació. Fer balanç sobre les seues capacitats personals de comunicació. Exercitar-se en l'establiment de comunicacions eficaces amb l'equip de treball. Entrenar-se a comunicar amb soltesa amb la seua jerarquia. Comprendre els fenòmens de grup i la seua influència en la comunicació.
c) Direcció de recursos humans. Identificar els seues estils personals de comandament i els dels seus interlocutors habituals. Descripció dels estils de comandament. Saber dirigir eficaçment els seus col·laboradors. La funció de direcció o comandament. Comprendre l'evolució en el tracte i la relació. Desenvolupar la seua eficàcia com a comandament. Entrenar-se a resoldre les seues dificultats. Elaborar una guia d'acció per al comandament.
2.3. Història
Història contemporània. De la revolució burgesa fins als nostres dies.
2.4. Criminologia, victimologia i administració policial
a) Criminologia. Concepte. Història. La lluita de les escoles. La criminologia actual. Classificació dels delictes. Delictes de violència. Delictes de lucre. Delictes contra l'honestedat. Altres delictes.
b) Victimologia. Visió històrica del problema victimològic. La victimologia com a disciplina científica. La victimització secundària. El moviment d'assistència a les víctimes del delicte. La víctima en el Codi Penal. La víctima durant la realització del delicte. Protagonisme victimal i procés. La victimització del delinqüent.
c) Administració policial. Concepte. Exèrcit i policia. Administració i policia. Model policial espanyol i models policials. El servici públic de policia. Les tasques policials. La formació de les policies. Les policies i el poder punitiu dels poders públics. Les competències en matèria de seguretat pública. La participació de les administracions públiques en matèria de seguretat ciutadana. La relació dels distints cossos policials. El control de l'actuació policial. Les relacions policia ciutadà.
2.5. Policia científica i medicina legal
a) Policia científica. Identificació. Evolució i desenvolupament de la identificació personal fins a l'aparició de la dactiloscòpia. Lofoscòpia. Manera adequada d'examinar i utilitzar els dibuixos papil·lars. Qualitats dels dibuixos digitals com a base dels registres d'identificació personal. Crestes papil·lars. La Crestascòpia. Poroscòpia. Sistema dactiloscòpic espanyol. Classificació dels dactilogrames. Formula dactiloscòpica, definició i objecte. Sistema dactiloscòpic Vucetich. Línies directrius. Deltes. Quiroscòpia. Pelmatoscòpia. Material dactiloscòpic. La ressenya dactilar. La recerca d'empremtes. Revelat, fotografia i transport. La necroidentificació dactiloscòpica. El perit i el peritatge tecnicopolicial. Concepte de l'informe pericial. El peritatge policial en les empremtes revelades en el lloc del delicte. Informe pericial losfoscòpic: el seu valor probatori. Fotografia aplicada.
b) Medicina legal. Concepte. Tanatologia. Alçament del cadàver. Autòpsia medico-legal. Les lesions. Conseqüències dels traumatismes segons distintes regions. Accidents de trànsit terrestre. Asfíxies mecàniques. Mort per inhibició, submersió. Suïcidi. Maltractaments en la infància. Delictes contra la llibertat sexual. Toxicologia. Intoxicacions. Estudi mèdic legal de l'alcohol. Les intoxicacions alimentàries. Estudi de les dependències. Estudi del malalt mental. Trastorns de la personalitat. Criminalística mèdica legal.
2.6. Gestió econòmica
a) Economia de l'empresa. L'empresa com a realitat econòmica i sistema. Empresa: organització i estructura. Planificació i control. Les decisions en l'empresa. El màrqueting en l'economia. La investigació dels mercats. El mercat i el comportament del consumidor. El producte. El preu. La distribució. La comunicació. L'estructura econòmica financera de l'empresa. La selecció d'actius en l'empresa. El finançament intern. El finançament extern. L'arrendament financer. Creació d'una empresa.
b) Estructura econòmica. La comptabilitat nacional. Els comptes financers. L'anàlisi input-output. Aplicacions de l'anàlisi input-output. Balança de pagaments i mercats de canvi. Estructura econòmica internacional. Comerç internacional i política econòmica. Comerç i institucions. El sistema monetari internacional. Integració econòmica: aspectes teòrics. Comunitats europees: visió comercial. Comunitats europees: polítiques sectorials. Comunitats europees: integració monetària i financera. Sistema actual i perspectives de l'economia mundial.
2.7. Policia administrativa
a) Potestat reglamentària dels municipis. Competències municipals. Potestat sancionadora.
b) Protecció civil. Transport de mercaderies perilloses. Emergències. Telèfon 112.
c) Protecció del medi ambient. Incendi forestals. Medi ambient atmosfèric. Contaminació acústica. Residus. Aigües i abocaments.
d) Urbanisme. Patrimoni històric artístic. Ocupació de vies públiques.
e) Consum. Venda ambulant. Mercats.
f) Espectacles i establiments públics. Activitats.
g) Educació. Escolaritat. Menors.
Continguts mínims dels cursos d'habilitació per a l'accés a les categories de l'escala bàsica dels cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana. Grup C (500 hores (20% pràctiques =100 hores))
Estarà integrat per les següents àrees:
3.1. Dret
3.2. Sociologia
3.3. Policia de trànsit i circulació
3.4. Seguretat ciutadana.
3.5. Policia administrativa
3.1. Dret
a) Dret Constitucional: la Constitució Espanyola de 1978. La Corona. El poder legislatiu. El poder executiu. El poder judicial. Drets, llibertats i deures reconeguts en la Constitució. Sistemes de garanties dels drets constitucionals. Drets humans i drets fonamentals. L'Estat autonòmic. La Comunitat Valenciana. Institucions, organització i competències.
b) Dret penal. Concepte. Principis constitucionals del dret penal. Fonts. Límits de la llei penal. El delicte. Antijuricitat. El tipus injust. La culpabilitat. Imputabilitat i inimpu-tabilitat. Formes d'aparició del delicte. Les conseqüències jurídiques del delicte. La pena. La responsabilitat criminal.
c) Dret processal. Les distintes ordes jurisdiccionals. La competència. La comprovació del delicte i l'esbrinament del delinqüent. La denúncia i la querella. Procediments contenciosos administratius.
d) Dret administratiu. Estat de dret i el dret administratiu. Fonts del Dret. La llei. El reglament i altres fonts del Dret. Les administracions públiques. Validesa i invalidesa dels actes administratius. La responsabilitat patrimonial de l'administració. El procediment admi-nistratiu. El procediment sancionador administratiu. Els recursos administratius. La jurisdicció contenciosa administrativa.
e) Dret administratiu local. El municipi. Òrgans. Entitats territorials d'àmbit superior i inferior al municipi. Organització i funcionament municipal. Competències i servicis públics locals.
3.2. Sociologia
Els grups socials. Formació dels grups socials. Les masses i la seua tipologia. El procés de socialització. La delinqüència. Models explicatius i factors. Els comportaments col·lectius. Comportament en desastres. Efectes i conseqüències dels desastres. Reacció davant de situació de desastres.
3.3. Policia de trànsit i circulació
a) Trànsit i seguretat vial: concepte i objectius. Regulació legal del trànsit. L'home com a element de seguretat vial. Els conductors. Els vianants. El vehicle. Les vies. La norma-tiva sobre trànsit circulació de vehicles a motor i seguretat vial.
b) Transports. Classes de transport. Servici públic de viatgers i servici públic de mercaderies o mixt. El servici privat. Transport escolar i de menors. Transport de mercaderies perilloses.
3.4. Seguretat ciutadana
a) Administració policial. Cossos policials de l'Estat, autonòmics i locals. Policies especials. Material. Uniformitat. Personal. Evolució. Empreses de seguretat.
b) Criminologia. Història. La criminologia actual. Classificació dels delictes. Delictes de violència. Delictes de lucre. Delictes contra l'honestedat.
c) Metodologia del treball policial. Principis bàsics d'actuació. La intervenció policial. La detenció. L'interrogatori. Identificació de persones. L'escorcoll. Ús i forma d'utilitzar les manilles. Persecució. Registres. Conducció de detinguts. Manifestacions i multituds. Tràfic de drogues i estupefaents. Terrorisme i explosius. Actuació davant de cadàvers. Grans catàs-trofes.
3.5. Policia administrativa
a) Potestat reglamentària dels municipis. Competències municipals. Potestat sancio-nadora.
b) Protecció civil. Transport de mercaderies perilloses. Emergències. Telèfon 112.
c) Protecció del medi ambient. Incendi forestals. Medi ambient atmosfèric. Conta-minació acústica. Residus. Aigües i abocaments.
d) Urbanisme. Patrimoni historicoartístic. Ocupació de vies públiques.
e) Consum. Venda ambulant. Mercats.
f) Espectacles i establiments públics. Activitats.
g) Educació. Escolaritat. Menors.
ANNEX II
Pràctiques
Els participants en el curs d'habilitació, convocat en les diferents escales i categories, hauran de realitzar unes hores de pràctiques en atenció a la categoria de la plaça a què es vulga promocionar. Estes hores de pràctiques seran les següents:
Habilitació per a la promoció a l'escala Superior.: 120 hores
Habilitació per a la promoció a l'escala tècnica: 160 hores
Habilitació per a la promoció a l'escala Bàsica: 100 hores
Una vegada constituïts els grups serà determinat pel seu tutor la forma, dies i continguts de les pràctiques, així com la seua valoració, que en tot cas no podrà, en la seua puntuació, superar el 20% del total de la nota que siga la definitiva al final del curs.
ANNEX III
Tutories
Quan haja acabat el termini final de presentació de sol·licituds, l'IVASP elaborarà els grups d'aspirants a la realització del curs, en relació amb el criteri geogràfic, i es comunicarà a tots i a cada un el règim de tutories, la persona que es farà càrrec de dites tutories i les formes de comunicació amb esta. Existirà una primera reunió, a determinar pel tutor/per la tutora a principi del curs, on es donaran a conèixer les regles de funcionament de les tutories, i s'exposaran pels aspirants els dubtes que en un principi pogueren derivar-se del seu funcionament. Després el tutor, fonamentant-se en les regles l'anteriorment citades, realitzarà tutories periòdiques que permeten el contacte permanent entre l'alumnat i el professorat, així com el millor aprofitament de les matèries que s'impartisquen.
ANNEX IV
Proves presencials
Ateses les característiques de l'alumnat respecte al curs, este haurà de realitzar-se a distància, i s'empraran tots els mitjans que calguen. No obstant això, i per a calibrar la marxa dels estudis de l'alumnat, hauran de realitzar-se proves presencials periòdiques, a fi de mesurar el nivell d'estudi dels aspirants, i amb això, aconseguir el permanent contacte amb les matèries. Estes proves presencials no tenen el caràcter de recuperacions o eliminatòries de les matèries, de manera que no es tindran en compte en l'examen final de les diferents assignatures.
ANNEX V
Examen d'aprofitament
Acabats els cursos selectius, es realitzarà una prova final sobre els continguts dels temaris de les matèries impartides en els mateixos, que es detallen en l'annex I d'este decret. La data i el lloc de les proves seran publicats als taulers d'anuncis del lloc on es realitzen les tutories.
Les proves consistiran a superar un qüestionari de preguntes alternatives, de tipus test, sobre les matèries objecte dels continguts mínims de cada curs.
Els exàmens es valoraran amb la nota d'apte o no apte. Per obtindre el resultat d'apte caldrà obtindre una puntuació mínima de 5 punts sobre 10.

linea
Mapa web