Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic, la gestió financera i la coordinació de l'endeutament de les entitats autònomes i empreses de la Generalitat Valenciana.

(DOGV núm. 2758 de 29.05.1996) Ref. Base de dades 1013/1996

DECRET 94/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la gestió del deute públic, la gestió financera i la coordinació de l'endeutament de les entitats autònomes i empreses de la Generalitat Valenciana.
La regulació de l'endeutament, en sentit ampli, de la Generalitat Valenciana es troba recollida en un conjunt dispers de normes dictades per diversos òrgans de la Generalitat Valenciana, dins del marc normatiu i competencial dissenyat per la Llei d'Hisenda Pública.
La vessant de l'endeutament de la Generalitat Valenciana que es concreta en deute públic, ja siga en títols o no, és regulada pel que disposa el Decret 32/1994, de 8 de febrer, del Govern Valencià, de Creació de Deute de la Generalitat Valenciana, mantingut en vigor segons el que disposa el Decret 45/1995, de 22 de març. Aquests decrets han estat, a més, objecte de desplegament per les corresponents ordres dictades pel conseller d'Economia i Hisenda, sent-ne la més recent l'Ordre de 28 de març de 1995.
La principal regulació de la gestió de l'endeutament de les entitats autònomes i empreses de la Generalitat Valenciana es recull en el Decret 82/1994, de 26 d'abril, del Govern Valencià.
Un element comú a la regulació de tots dos aspectes de l'endeutament de la Generalitat Valenciana, que proporciona un punt de partida per a unificar en una sola disposició aquesta normativa fins ara dispersa, és el fet que les competències que recauen sobre aquestes matèries les exerceix l'Institut Valencià de Finances, segons el que disposa el Decret 132/1992, de 20 de juliol, del Govern Valencià.
En el context normatiu exposat, aquest decret pretén fixar un marc únic i estable, aplicable a la totalitat de la gestió de l'endeutament de la Generalitat Valenciana, quedant compreses en aquesta accepció la gestió tant del deute públic com de l'endeutament de les entitats autònomes i empreses públiques de la Generalitat Valenciana. Una vegada fixat aquest marc normatiu estable, s'estima més correcte deixar per a l'àmbit de les normes anuals, que es dicten en compliment del que estableixen les lleis de pressupostos de cada exercici, la regulació d'altres aspectes més contingents de la gestió de l'endeutament de la Generalitat Valenciana.
Per això, a proposta del conseller d'Economia i Hisenda i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 21 de maig de 1996,
DECRETE
CAPíTOL I
Disposicions generals
Article 1. àmbit d'aplicació
El que disposa aquest decret s'aplicarà a la gestió del deute públic de la Generalitat Valenciana i a la coordinació de l'endeutament de les entitats autònomes i empreses de la Generalitat Valenciana, definides d'acord amb l'article 5 del Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.
CAPíTOL II
Gestión del Deute Públic de la Generalitat Valenciana
Article 2. Règim jurídic
El deute públic de la Generalitat Valenciana tindrà les característiques i les condicions inherents a la naturalesa de cada operació, i també les que puga establir el conseller d'Economia i Hisenda.
Article 3. Autorització del deute públic de la Generalitat Valenciana
El Govern Valencià, d'acord amb el que disposa la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, podrà autoritzar, a proposta del conseller d'Economia i Hisenda, a càrrec de l'endeutament de cada any, l'emissió o contractació de deute públic de la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Finances, fins a l'import màxim fixat per a cada exercici.
Article 4. Competències
L'Institut Valencià de Finances podrà, d'acord amb el que disposa l'article anterior i dins del marc d'actuació que puga establir el conseller d'Economia i Hisenda, exercir les funcions següents:
a) Prosseguir la realització d'operacions de deute públic en les modalitats i amb les característiques bàsiques practicades a l'entrada en vigor d'aquest decret, i modificar el seu nom comercial, amortitzar mitjançant canvi o anticipadament, i agrupar més d'una modalitat sota una sola denominació, quan les consideracions del mercat ho aconsellen i sempre que no es perjudiquen els drets econòmics del tenidor.
b) Crear, en el marc de la legislació aplicable, noves modalitats del deute de la Generalitat Valenciana, negociable o negociable, i establir la seua denominació comercial, les tècniques d'emissió i les altres característiques.
c) Regular les pràctiques d'emissió o de determinació de cupons d'interés, que permeten agrupar emissions o col·locar successivament parts d'una mateixa emissió de manera que s'aconseguisquen els volums de títols homogenis que garantisquen la necessària liquiditat i profunditat dels mercats secundaris.
d) Regular les pràctiques de contractació d'altres modalitats de deute públic distintes a les instrumentades per mitjà de valors, i la determinació de les seues característiques.
e) Subscriure convenis amb intermediaris financers per a la millor gestió del deute públic de la Generalitat Valenciana.
f) Concertar operacions de productes derivats amb la finalitat de cobrir, totalment o parcialment, riscos de tipus d'interés, de canvi o altres riscos inherents a les operacions d'endeutament, al deute públic en circulació o autoritzat per les anuals lleis de pressupostos de la Generalitat Valenciana.
g) Concertar operacions de productes derivats amb la finalitat de cobrir, totalment o parcialment, altres riscos derivats del mateix pressupost de la Generalitat Valenciana diferents dels recollits en la lletra f) d'aquest article.
h) Limitar la subscripció o tinença de determinades emissions o modalitats de Deute o categories preestablertes d'inversors o entitats col·laboradores.
i) En general, acordar canvis en les condicions del deute de la Generalitat Valenciana que obeïsquen exclusivament a la seua millor administració, sempre que no es perjudiquen els drets econòmics del tenidor.
j) Qualssevol altres necessàries per a una millor gestió del deute públic de la Generalitat Valenciana.
Article 5. Emissió i representació
L'emissió del deute públic de la Generalitat Valenciana s'ajustarà, en allò que li siga aplicable, als procediments d'emissió i de representació establits en la legislació del mercat de valors.
CAPíTOL III
Coordinació de l'endeutament de les entitats autònomes
i empreses de la Generalitat Valenciana
Article 6. Competència
1. L'Institut Valencià de Finances serà l'òrgan encarregat de negociar davant les entitats financeres les millors condicions per a la consecució de qualsevol operació d'endeutament que sol·liciten les entitats i empreses de la Generalitat Valenciana per al seu normal desenrotllament i en el marc del pressupost anual aprovat.
2. Amb aquesta finalitat, l'Institut Valencià de Finances també podrà negociar, per compte de les entitats o empreses esmentades, aquelles operacions de productes derivats que li siguen encomanades per aquestes entitats o empreses.
Article 7. Operacions d'endeutament
A l'efecte del que disposa l'article anterior, les operacions d'endeutament es classificaran, atenent el termini de venciment, en:
1. Curt termini.
Es consideren operacions d'endeutament a curt termini tots aquells finançaments instrumentats sota qualsevol de les modalitats admeses en dret, el venciment de les quals vaja a produir-se en un termini no superior a 12 mesos des de la formalització. La finalitat d'aquestes operacions serà necessàriament la de finançar els dèficits de tresoreria originats per la inadequació entre l'exigibilitat dels deutes contrets i la disponibilitat dels ingressos que s'han de percebre, bé siga provinents de la mateix explotació que constituïsca l'objecte social de l'entitat o empresa de què es tracte, o bé per bestretes de subvencions o qualsevol tipus de transferència procedent d'una administració pública.
2. Llarg termini.
Es consideren operacions a llarg termini tots aquells finançaments instrumentats sota qualsevol de les modalitats admeses en dret, el venciment de les quals vaja a produir-se en un termini superior a 12 mesos des de la formalització.
No obstant això, també tindran la consideració d'operacions d'endeutament a llarg termini totes aquelles que responguen a necessitats de finançament de projectes d'inversió establerts en el marc d'actuacions d'execució plurianual, però la instrumentació de les quals, per aprofitar circumstàncies dels mercats, convinga formalitzar en instruments d'ús en el curt termini, en el marc de programes financers acordats.
Article 8. Informe
1. Qualsevol entitat autònoma o empresa de la Generalitat Valenciana que decidisca, en els termes i amb els requisits formals previstos en la seua específica regulació, recórrer a una operació d'endeutament, haurà de posar prèviament en coneixement de l'Institut Valencià de Finances les característiques de l'operació proposada, adjuntant la documentació següent:
a) Memòria que continga la informació precisa, en especial, l'estatut jurídic pel qual es regeix.
b) Detall de la situació actual del seu endeutament.
c) Informació dels comptes anuals corresponents als tres últims exercicis econòmics tancats, si escau.
d) Pressupost i informació economicofinancera prevista o aprovada per a l'exercici en curs.
e) Projecció financera per al període en què es mantinga viva l'operació.
f) Qualsevol altra informació que resulte necessària per a l'estudi de la planificació financera del projecte d'endeutament de què es tracte.
2. L'Institut Valencià de Finances emetrà un informe, tenint en compte els condicionants i les observacions que siguen pertinents i plantege la mateixa entitat autònoma o empresa de la Generalitat Valenciana, en el qual seleccionarà l'operació o les operacions d'endeutament més adequades.
Per a la formalització de l'operació davant les entitats prestadores, i per al reconeixement de l'obligació pels òrgans competents de la Generalitat Valenciana, serà necessària l'existència de l'informe favorable recollit en el paràgraf anterior.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
L'efectivitat del que disposa la lletra g) de l'article 4 d'aquest decret és sotmesa a desplegament reglamentari per part del conseller d'Economia i Hisenda.
DISPOSICIONS DEROGATòRIES
Primera
Són derogats el Decret 86/1991, de 29 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regulen les emissions de deute públic de la Generalitat Valenciana, i el capítol I del Decret 82/1994, de 26 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'atribueixen determinades competències a l'Institut Valencià de Finances.
Segona
Són derogades totes aquelles disposicions d'igual o inferior rang normatiu que s'oposen al que disposa aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza el conseller d'Economia i Hisenda per a adoptar les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i l'execució d'aquest decret.
Segona
Aquest decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 21 de maig de 1996
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO
El conseller d'Economia i Hisenda,
JOSÉ LUIS OLIVAS MARTíNEZ

linea
Mapa web