Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 6 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social per la qual s'organitzen els programes de foment d'iniciatives empresarials promogudes pr joves i dones, o d'iniciatives locals d'ocupació.

(DOGV núm. 1296 de 04.05.1990) Ref. Base de dades 1055/1990

Ordre de 6 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social per la qual s'organitzen els programes de foment d'iniciatives empresarials promogudes pr joves i dones, o d'iniciatives locals d'ocupació.
El desenvolupament del Decret 57/1988, de 25 d'abril del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV de 02.05.88) al llarg dels exercicis de 1988 i 1989 s'ha vist reflectit en la publicació de diverses disposicions de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, les quals regulaven els distints programes de foment d’ocupació.
L'experiència obtinguda, la reforma del Fons Social Europeu, i altres raons de caràcter jurídic, tècnic i pressupostari, aconsellen d'adoptar una disposició única en la qual s'incloguen els programes semblants, tant en llurs objectius com en els instruments establits per a llur consecució.
Aquests programes -foment de les iniciatives emprenedores promogudes per dones i joves, accions puntuals i iniciatives d'ocupació agrícola-, els dos primers destinats a col·lectius específics com són les dones i els joves, i els dos següents, emmarcats en l’àmbit de la iniciativa local com a instrument generador de llocs de treball, tenen com a principal objectiu la creació de lloes de treball estable, essent llurs destinataris els desocupats menors de 25 anys i els aturats de llarga duració majors d'aqueixa edat; sense perjudici de l'atenció als col·lectius de joves i dones específicament.
Això, unit a la similitud de les mesures de suport i de la via de procediment corresponent a aquestes, ja indicada en el paràgraf segon, aconsella de reunir allò que en exercicis anteriors es recollia en diverses ordres de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, amb la introducció de les modificacions necessàries en les quanties i en els requisits de les ajudes a concedir, de manera que els programes s'adeqüen a la normativa del Fons Social Europeu a fi d'optar a llur cofinançament en els exercicis 1990-93.
D'altre costat el desplegament i l’execució de la política de foment d'ocupació de la Generalitat Valenciana establida en el PEV II (1988-91), implica no sols a l'Administració; els agents socials han de tenir una participació activa en aquella, i en aquest sentit els acords adoptats en la negociació de la Proposta Sindical Prioritària (PSP), Mesa Sectorial d'Ocupació, preveuen les vies de l’esmentada participació a través de les comissions de seguiment creades a l’efecte.
Es per això que, vists els Reglaments del Consell (CEE) números 2052/88, de 24 de juny, 4253/88 i 4255/88 de 19 de desembre, relatius al Fons Social Europeu; després d'escoltades les centrals sindicals més representatives a la Mesa d'Ocupació; d'acord amb la disposició final primera del Decret 57/1988, de 25 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/83, de 30 de desembre, de Govern Valencià (DOGV 30.12.83) i el Decret 36/88, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV de 13.04.88) pel qual s'aprovava el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Seguretat Social,
ORDENE:
Article primer
Els programes establerts en l'article segon del Decret 57/1988, de 25 d'abril del Consell de la Generalitat Valenciana (DOGV núm. 815 de 02.05.88) destinats al suport de les iniciatives empresarials procedents de joves i dones, i els denominats programes d'accions puntuals i de suport a les iniciatives d'ocupació agrícola, es regiran d'ara en avant per aquesta disposició.
El programa d'accions puntuals i el recolzament a les iniciatives d'ocupació agrícola, mentre no es dispose el contrari, respondrà en la seua configuració, al suport d'iniciatives locals d'ocupació (seguint les directrius establertes per l’ordre de 21 de febrer de 1986 del Ministeri de Treball i Seguretat Social) preferentment en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, no comprés en el RD 883/1989, de 14 de juliol, de delimitació de la zona de promoció econòmica de la Comunitat Valenciana.
Article segon
Les ajudes destinades al recolzament dels programes citats en l'article anterior, amb les especificacions que cadascun d'aquests preveja, respondrà en tot cas, a la creació de llocs de treball estable, (per temps indefinit i a jornada completa) i seran ocupats per desocupats/des menors de 25 anys, desocupats/des de llarga duració (inscrits almenys un any com a demandants d'ocupació en les oficines de l'INEM) i/o demandants de primera ocupació menors de 30 anys.
Article tercer
Els programes de foment d'ocupació, que aquesta regula, assenyalats en l’article primer són els següents:
1. Programa 3, subprograma iniciatives empresarials promogudes per joves menors de 30 anys.
2.. Programa 7, foment de les iniciatives emprenedores, promogudes per dones.
3. Programa 9, accions puntuals (iniciatives locals d'ocupació).
4. Programa de recolzament a les iniciatives d'ocupació agrícola.
Secció 1
Programes 3 i 7
Iniciatives empresarials promogudes per joves i dones
Article quart.- Programa 3: Iniciatives empresarials promogudes per joves menors de 30 anys.
Seran destinatàries de les ajudes del programa 3, les persones físiques i jurídiques que promoguen i duguen a terme iniciatives empresarials que reunesquen les característiques següents:
1. Els promotors, que essent titulars de l’empresa siguen menors de 30 anys a l’hora de la sol·licitud; o en cas de persones jurídiques, en el capital social de les quals participen persones menors d'aquesta edat, en un percentatge mínim del cinquanta-u per cent.
2. Quan es tractarà d'iniciatives de creació de noves empreses.
3. Quan suposaran la creació d'un mínim de tres llocs de treball estable, per compte d'altri, de duració indefinida i a jornada completa; llocs que hauran de ser coberts per desocupats menors de 25 anys i/o demandants de primera col·locació menors de 30 anys.
Per tal de dur a terme aquesta disposició s'entendran com a demandants de primera col·locació els qui estiguen inscrits en les oficines de col·locació, i l’experiència laboral dels quals en conjunt, no haja arribat a sis mesos de duració.
Article cinqué.- Programa 7: Foment de les iniciatives emprenedores, promogudes per dones.
Seran destinatàries de les ajudes del programa 7, les persones físiques i jurídiques que promoguen i dugen a terme iniciatives empresarials que reunesquen les característiques següents:
1. Els promotors que essent titulars de les empreses, siguen dones; o en cas de persones jurídiques, en el capital social de la qual participen dones en un percentatge mínim del cinquanta-un per cent.
2. Quan es tractarà d'iniciatives de creació de noves empreses.
3. Quan suposaran la creació d'un mínim de tres llocs de treball, que hauran de ser coberts per dones aturades, menors de 25 anys o majors de 25 anys desocupades durant molt de temps, per compte d'altri, i per temps indefinit i jornada completa.
Article sisé
Les iniciatives empresarials, que responguen a les característiques enunciades en els articles quart i cinqué, hauran de reunir a més els requisits comuns següents:
1. L'inici de l'activitat empresarial, haurà de ser posterior a la data «l de gener de 1990.
2. Les iniciatives respondran a la creació d'empreses, viables quant a aspectes tècnics, econòmics i financers.
3. Els/Les promotors/es romandran com a titulars o amb la participació al·ludida en el capital social, durant un període mínim de tres anys, comptadors des de la data de sol·licitud de les ajudes establertes, tret de causes sobrevingudes de força major.
4. Els llocs de treball creats, hauran de ser mantinguts en les mateixes condicions per un període mínim de tres anys, a comptar des de la data de cada contracte inicial.
Secció 2a
Programa 9
Accions puntuals: iniciatives d'ocupació agrícola (iniciatives locals d'ocupació)
Article seté
Seran destinataris de les ajudes estipulades en aquest programa, les Corporacions Locals, els promotors d'iniciatives locals d’ocupació, en llur àmbit territorial, siga com a participants directes en un projecte empresarial, siga com a promotors indirectes, facilitant la instal·lació d'empreses en l'esmentat àmbit.
Article vuité
Els projectes que les Corporacions pretenguen portar a terme participant-hi directament, i per als quals es sol·liciten les susdites ajudes, respondran a les característiques següents:
1. Suposaran la creació d'una nova empresa, de dimensió mitjana o petita en l’àmbit territorial de la Corporació Local sol·licitant.
2. Es desenvoluparan en sectors productius, industrials, agrícoles, comercials i/o de serveis.
3. Hauran de tenir viabilitat tècnica, econòmica i financera.
4. La participació de la Corporació Local serà majoritària, i haurà de romandre en aquesta condició, per un període mínim de cinc anys, comptadors a partir de la data en què haja estat subscrita la citada participació. No obstant, si la empresa es constitueix sota la forma jurídica de societat anònima laboral, la participació al·ludida no podrà superar el màxim legalment establert del 49% del seu capital social.
5. El mínim establert, quant a la creació de llocs de treball, es fixa en 5, els quals hauran de ser ocupats per aturats menors de 25 anys, o majors d'aqueixa edat en desocupació durant molt de temps, per compte d'altri, i per temps indeterminat i a jornada completa.
Article nové
La participació com a promotors indirectes, a què fa referència el paràgraf primer de l'article seté podrà consistir en qualsevol tipus de col·laboració entre les Corporacions Locals i les empreses que pretenen instal·lar-se en l'àmbit territorial, per a la qual cosa tinguen subscrit, o prevegen de subscriure l'oportú conveni, contracte, concessió, etc. dels quals es deriven obligacions econòmiques assumides per les indicades Corporacions Locals.
Els instruments de col·laboració (siga quina siga la fórmula jurídica adoptada) per a la instal·lació de les esmentades empreses, inclouran clàusules que garantesquen la creació de llocs de treball estable segons allò disposat en l'article segon.
Article desé
Sense perjudici del que s'estipula en la secció 3.ª d'aquesta disposició, les ajudes a concedir, podran consistir en un percentatge de la inversió projectada en actius fixos per la Corporació Local sol·licitant, siga en actuacions directes siga en les de caràcter indirecte.
La Direcció General d'Ocupació i Cooperació, vists els projectes presentats, i els informes escaients sobre llur viabilitat, resoldrà el tema determinant el percentatge al·ludit, el qual no podrà ultrapassar el 90 per cent de les inversions previstes.
Secció 3a
Ajudes, quanties i procediment de concessió d'aquestes
Article onzé.- Ajudes financeres.
Les ajudes financeres es podran concedir per tal de reduir els interessos dels préstecs concedits per entitats bancàries, que tinguen subscrit conveni a l’efecte amb la Generalitat Valenciana.
" reducció d'interessos, no podrà exedir de cinc punts del tipus d'interés fixat per l’entitat creditícia en operacions de préstec concrets i s'aplicarà en forma de subvenció de capital; en les condicions i pel procediment que establesquen els convenis citats.
Els peticionaris hauran de destinar els préstecs al finançament d'inversions en capital fix.
Amb caràcter complementari, i en els projectes empresarials, que tinguen en compte la creació de més de deu llocs de treball, es podrà concedir avals a fi de garantir els préstecs subvencionats, que es concertaran a través de la Societat de Garantia Recíproca de la Comunitat Valenciana en els termes i de conformitat amb la legislació aplicable (Llei de Pressupostos vigent, Decret 59/1986 de 5 de maig del Consell i disposicions que en cada moment romanguen en vigor).
Article dotzé.- Assistència Tècnica.
Les ajudes que, en concepte d’assistència tècnica, podran concedir-se, amb la sol·licitud prèvia dels interessats, i en directa relació amb les iniciatives empresarials i amb la creació d'ocupació estable, seran destinades a subvencionar el cost, en les quanties fixades en l'article setzé de les modalitats següents:
a) Contractació de directors, gerents o tècnics, per un període màxim d'un any.
b) Estudis de viabilitat, organització, comercialització, diagnosi i altres d'anàloga naturalesa.
c) Auditories i informes econòmics.
L’assistència tècnica caldrà que es realitze per persones físiques o jurídiques d'acreditada solvència tècnica i professional.
Article tretze
En la modalitat d’assistència tècnica de l'apartat a), de l'article anterior, es tindrà en compte el següent:
1. Els contractes de treball, que tinguen dret a qualsevol tipus de bonificació o subvenció, per raó de llur modalitat (majors de 45 anys, minusvàlids, etc.) podran ser exclosos del concepte d’assistència tècnica; en tot cas s'exclourà la modalitat de contractació en pràctiques.
2. Les relacions de parentesc per consanguinitat o afinitat, fins al quart grau, inclusivament, amb els sol·licitants podrà així mateix determinar l’exclusió del concepte d’assistència tècnica.
3. La determinació de la causa d'exclusió en els casos mencionats, serà lliurement apreciada per la Direcció General d'Ocupació i Cooperació i caldrà que hi siga motivada en tot cas.
Article catorzé
Les modalitats d'assistència tècnica dels apartats b) i c) de l'article dotzé no s'estendran a un període superior a un any, i no constituiran assistència tècnica els conceptes següents:
1. Despeses que per llei o disposicions reglamentàries siguen necessàries, tals com els honoraris, aranzels i suplits, d'agents mitjancers, fedataris públics, etc.
2. Tasques de caràcter administratiu, general, confiades a persones o entitats alienes a l’empresa.
Article quinzé: ajudes a fons perdut per la creació de llocs de treball.
Es subvencionaran fins la quantia de 500.000 PTA els llocs de treball creats, a l’empara dels anteriors programes, d'acord amb els requisits especificats, pel que fa al nombre mínim, edats, contracte de treball i jornada laboral.
Article setzé: compatibilitat de les ajudes i llur limitació.
S'estipula com a límit màxim, la quantitat d'un milió de pessetes per lloc de treball. Aquesta quantia no podrà ser superada, en aplicar-hi el conjunt de les ajudes establertes en els diferents programes de foment d’ocupació què són competència de la Conselleria de Treball i Seguretat Social. Amb l’única excepció d’allò preceptuat en l'article desé.
Així mateix l’obtenció d'ajudes, per al mateix fi, de qualsevol altra Administració i/o institució pública, podrà determinar l'aplicabilitat del límit citat; haurà de ser motivada suficientment la causa de no aplicació d'aquest.
Tanmateix i per cadascuna de les ajudes es fixen els límits següents i també aquestes quanties:
1. En les subvencions financeres, i si s'escau operacions d'aval, el límit màxim per ambdós concePTA serà de 500.000 PTA per lloc de treball.
2. Les subvencions per assistència tècnica no excediran del vuitanta per cent de llur cost (IVA exclòs).
3. La subvenció a fons perdut, per la creació d'ocupació estable, tindrà el límit assenyalat en l'article quinzé, de 500.000 PTA per lloc de treball.
Article disseté
Els interessats en qualsevol dels programes anteriors, per obtenir les ajudes estipulades, hauran d'instar sol·licitud en els models establerts a l’efecte, adjuntant-hi la documentació requerida en aquests.
El lloc de presentació podrà ser, a elecció dels interessats: la Direcció Territorial de la Conselleria de Treball i Seguretat Social de la seua província, o el Registre General de la Conselleria de Treball i Seguretat Social a València.
Les sol·licituds i documentació seran dirigides a l'Il·lm. Sr. Director General d'Ocupació i Cooperació abans del 15 de novembre de cada exercici on estiga vigent aquesta ordre.
Article divuité: Competència, resolució i recursos.
Dins els límits pressupostaris vigents, la competència per a resoldre escaurà al Director General d'Ocupació i Cooperació.
Les resolucions dels expedients podrà determinar la concessió total o parcial d’allò sol·licitat, la denegació i el règim de garanties que es crega avinent.
La concessió de les ajudes tindrà eficàcia demorada, al compliment dels termes i condicions continguts en les resolucions que concedeixen.
Les resolucions del Director General D'Ocupació i Cooperació esgotaran la via administrativa, i contra aquestes, Podrà interposar-se el Recurs de Reposició, préeviament a la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, en el termini d'un mes, des de la notificació d'aquelles.
Secció 4 Procediments de pagaments, revocació i control de les ajudes
Article dinové
El procediment per al pagament de les distintes ajudes, es determinarà en la mateixa resolució de concessió, d'acord amb el que estableixen les disposicions vigents de superior rang.
Article vinté: Revocació.
Serà causa de revocació de les ajudes concedides, la destinació d'aquestes a comeses distintes de les especificades en les resolucions de concessió, l’incompliment de les condicions en aquestes i de totes les disposicions aplicables al règim de subvencions de la Generalitat Valenciana en cada moment vigent.
Article vint-i-uné
La Direcció General d'Ocupació i Cooperació, a través dels seus serveis tècnics i administratius, farà el seguiment i control de les ajudes concedides a l'empara de la present disposició, i podrà demanar tota la documentació i informació que crega avinent i durant el termini de cinc anys a partir de la data de concessió de les ajudes esmentades.
DISPOSICIO ADDICIONAL
La Comissió de Seguiment d'Ocupació, constituïda en la Mesa Sectorial d'Ocupació dels acords adoptats en la negociació de la Proposta Sindical Prioritaria (PSP), serà informada de les sol·licituds presentades als programes anteriors, i se li traslladaran les propostes de resolució que s'interesse a la referida comissió, a fi que es practiquen les observacions que es creguen avinents.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Les sol·licituds que hagen entrat en el Registre General de la Conselleria de Treball i Seguretat Social abans de la data d'entrada en vigor d'aquesta disposició, per tal d'obtenir les ajudes establertes en les ordres de la Conselleria de Treball i Seguretat Social de 25 de gener de 1989 (DOGV núm. 1007 i 1010) sobre foment d'ocupació juvenil, de la dona i accions puntuals, es tramitaran i resoldran d'acord amb aquestes disposicions.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Llevat d'allò disposat en la disposició transitòria anterior, són derogades expressament les disposicions següents:
1. Ordre de la Conselleria de Treball i Seguretat Social de 25 de gener de 1989 (foment d'ocupació juvenil), (DOGV núm. 1010).
2. Ordre de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, de 25 de gener de 1989 (foment d'ocupació de la dona), (DOGV núm. 1007).
3. Ordre de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, de 25 de gener de 1989 (accions puntuals), (DOGV núm. 1010).
4. Els articles set, vuit i nou de l’Ordre de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, de 3 de març de 1989 (desocupació agrícola), (DOGV núm. 1032).
DISPOSICIO FINAL
Aquesta ordre començarà a vigir el dia de la publicació al DOGV als efectes de derogació de la disposició anterior y als d'instar sol·licituds i presentació de documentació, tenint efectes plens una vegada siguen aprovats els Pressupostos de la Generalitat Valenciana per al exercici de 1990.
València, 6 d'abril de 1990.
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH I PASTOR

linea
Mapa web