Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 23 d'abril de 1997, de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç, per la qual s'actualitza el procediment per a l'obtenció del carnet professional que autoritza la instal·lació, el manteniment i altres activitats en matèria de seguretat industrial, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2985 de 06.05.1997) Ref. Base de dades 1136/1997

ORDRE de 23 d'abril de 1997, de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç, per la qual s'actualitza el procediment per a l'obtenció del carnet professional que autoritza la instal·lació, el manteniment i altres activitats en matèria de seguretat industrial, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Tant l'experiència adquirida en matèria de procediment per a l'obtenció dels diferents tipus de carnet d'instal·lador, mantenidor i mantenidor-reparador, com els avenços en matèria de formació professional i la nova legislació vigent, aconsellen la introducció de determinades modificacions respecte d'això.
Més que més perquè el Decret 4/1997, del president de la Generalitat Valenciana i el Decret 34/1997, del Govern Valencià, ambdós de 26 de febrer, assignen les competències de formació professional ocupacional i contínua i d'inserció professional a la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç.
Així doncs, i en primer lloc, es pretén que el professional puga obtenir el carnet professional de què es tracte, sempre que puga acreditar suficientment que posseeix els coneixements teoricopràctics necessaris, inclosos, per tant, els relatius a les reglamentacions tècniques, a través de les diferents vies que l'actual marc formatiu posa a la seua disposició.
S'estableix, a més, un calendari anual d'exàmens, que permetrà al professional acreditar-ne l'experiència i els coneixements, pràcticament des del moment en què es trobe en possessió d'aquests.
Finalment, es considera de manera específica el tractament de determinats col·lectius amb experiència acreditada que, per raons alienes a la seua voluntat, es troben amb dificultats afegides.
En virtut d'això i a proposta de la Direcció General d'Indústria i Energia, aquesta Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç ha disposat:
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1
Aquesta ordre té per objecte regular les condicions per a l'obtenció del carnet professional d'instal·lador, mantenidor, mantenidor-reparador o operador en aquelles activitats per a les quals la normativa vigent exigisca l'acreditació de capacitat tècnica.
L'obtenció del carnet d'instal·lador atorga al seu titular la condició de professional autoritzat.
Article 2
Poden obtenir la condició de professionals autoritzats en les corresponents especialitats i categories, les persones majors de 16 anys que tinguen plena capacitat d'obrar i acrediten suficients coneixements teòrics i pràctics sobre les matèries específiques que corresponguen al carnet sol·licitat.
A l'efecte d'aquesta ordre es consideren especialitats aquelles activitats professionals l'exercici de les quals exigeix estar en possessió de carnet professional. En algun cas, l'especialitat es troba subdividida en categories.
Article 3
Els interessats presentaran la sol·licitud en el Servei Territorial d'Indústria i Energia competent per raó del domicili o lloc d'activitat, a elecció d'ells, i adjuntaran tots els documents que acrediten que reuneixen els requisits legalment exigits per a l'obtenció del carnet.
El procediment es tramitarà d'acord amb les normes del títol sisé de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, i amb les contingudes en aquesta ordre. Els serveis territorials d'Indústria i Energia dictaran una resolució en el termini màxim de tres mesos des de la presentació de la sol·licitud, transcorregut el qual s'entendrà aquesta estimada; l'esmentat termini s'elevarà a quatre mesos quan es tracte dels supòsits previstos en el Reial Decret 1.396/1995, de 4 d'agost.
Article 4
En cada servei territorial d'Indústria i Energia hi haurà un registre de professionals autoritzats en el qual s'inscriuran les resolucions per les quals s'acorde l'expedició del corresponent carnet; aquesta inscripció es realitzarà d'ofici, una vegada que es dicte la resolució estimatòria corresponent, i especificarà si el titular exerceix o no l'activitat.
Les inscripcions es cancel·laran per resolució administrativa o jurisdiccional que així ho declare, o per consentiment dels interessats prestat de forma autèntica.
CAPÍTOL II
Acreditació de coneixements
Article 5
Amb caràcter general, els coneixements teòrics i pràctics a què fa referència l'article 3 es podran acreditar de qualsevol de les formes següents:
a) Mitjançant títol, certificat d'estudis de Formació Professional, titulació, certificació de professionalitat o documents equivalents expedits o reconeguts per l'autoritat administrativa competent. En aquest supòsit, podrà acreditar-se en l'expedient que la formació corresponent comprén coneixements sobre la reglamentació tècnica respectiva; en cas contrari, l'interessat acreditarà aquests coneixements mitjançant la superació d'aquest contingut a través de qualsevol de les formes a què fan referència els apartats b) i c).
b) Mitjançant la superació d'un curs teoricopràctic relatiu al temari que per a cada categoria i especialitat es determine; aquest temari inclourà coneixements sobre la reglamentació tècnica respectiva.
c) Mitjançant la superació d'un examen teoricopràctic sobre els temaris especificats en l'apartat anterior, després de la realització prèvia d'un curs de preparació.
d) Excepcionalment, podran ser admesos altres mitjans d'acreditació que es consideren suficients en substitució dels enunciats en els tres apartats anteriors; en aquest cas la resolució motivarà adequadament la decisió que s'hi adopte.
CAPÍTOL III
Pèrdua de la condició de professional autoritzat
Article 6
La condició de professional autoritzat es perd per resolució administrativa o jurisdiccional que així ho establisca, per mort de l'interessat o por no renovació en termini del carnet professional.
Article 7
Els carnets professionals tenen vigència per un període de 10 anys, transcorregut el qual es consideraran caducats i es procedirà d'ofici a la cancel·lació de la corresponent inscripció.
El titular del carnet pot sol·licitar-ne la renovació dins dels sis mesos anteriors a la caducitat, sempre que acredite haver exercit l'activitat corresponent a la seua activitat durant dos anys dins dels quatre últims; cada renovació es concedirà per un termini de deu anys.
Article 8
Els carnets professionals, com a documents la possessió dels quals habilita per a l'exercici de la corresponent activitat professional, estan sotmesos a la condició que el titular mantinga les condicions que n'originaren l'expedició i que complisca les obligacions de seguretat bàsiques de la seua activitat.
L'incompliment de qualsevol d'aquestes condicions originarà la pèrdua del carnet, mitjançant resolució motivada del cap del Servei Territorial d'Indústria i Energia competent, després de l'audiència prèvia del titular.
CAPÍTOL IV
Ensenyament de la formació teoricopràctica
Article 9
El curs teoricopràctic a què fa referència l'apartat b) de l'article 5 d'aquesta ordre, pel fet que pot constituir, per ell sol, condició suficient per a accedir a la condició de professional autoritzat, solament podrà ser realitzat en centres de naturalesa docent o formativa que siguen de titularitat pública.
A l'efecte previst en el paràgraf anterior, tenen la consideració de centres públics aquells que realitzen activitats de formació professional reglada o no reglada i que depenguen de l'administració laboral o educativa competent.
Els centres públics als quals fa referència l'article anterior rebran l'autorització per a impartir la formació teoricopràctica destinada a adquirir directament la condició de professional autoritzat, després de la petició prèvia dels seus representants o directors al cap del Servei Territorial d'Indústria i Energia competent, en la qual especificaran aquelles especialitats i categories per a les quals se sol·licita impartir la formació.
Aquesta autorització podrà atorgar-se, igualment, mitjançant acords expressos entre la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç amb les altres conselleries competents en matèria de formació professional.
En qualsevol cas, el Servei Territorial d'Indústria i Energia podrà desplaçar-hi tècnics adscrits per a la supervisió dels temaris exigits i de l'avaluació de coneixements.
Article 10
El curs o formació teoricopràctica necessària per a accedir a l'examen a què fa referència l'apartat c) de l'article 5 d'aquesta ordre, solament podrà ser impartit per centres de titularitat privada que obtinguen la corresponent autorització administrativa del Servei Territorial d'Indústria i Energia corresponent al domicili del mateix centre.
Per a obtenir la corresponent autorització, el titular o representant de l'entitat titular presentarà sol·licitud acompanyada dels documents següents:
a) Els acreditatius de la personalitat del sol·licitant i de la seua titularitat, del centre i de la tipologia d'aquest.
b) Descripció dels recursos humans, tècnics i materials de què disposa el centre; de manera específica s'identificarà la persona que exercisca la direcció tècnica dels cursos, la seua experiència professional i la seua titulació tècnica que necessàriament serà de grau mitjà o superior.
c) Especificació de les especialitats o categories que cobrirà i cursos que desenvoluparà, amb indicació de la durada, els temaris i la forma d'avaluació. Aquests s'hauran d'ajustar a allò que dispose la normativa vigent en cada supòsit, que tindrà caràcter de mínim. En qualsevol cas, no s'admetrà cap sol·licitud en la qual es prevegen més de 30 alumnes per curs.
d) Memòria que comprenga l'experiència del centre en activitats normatives.
e) Compromís formal de compliment de les obligacions derivades de l'autorització i de les altres que impose la normativa vigent, especialment en matèria de consumidors i usuaris.
f)Taula de preus per a impartir els diferents cursos, amb els seus índexs d'actualització.
Les sol·licituds d'autorització es presentaran de forma separada per a cada centre, i la corresponent resolució especificarà les especialitats i categories a les quals l'autorització s'estén, com també el termini de durada, que no serà superior a cinc anys.
Transcorreguts tres mesos des de la presentació de la sol·licitud sense que s'hi haja dictat resolució expressa, s'entendrà denegada l'autorització. Contra les resolucions expresses o presumptes podrà interposar-se recurs ordinari davant el director general d'Indústria i Energia, en la forma i els terminis legalment previstos.
Article 11
L'autorització a la qual fa referència l'article anterior imposa al centre respectiu les obligacions següents:
a) Ajustar les seues activitats a les instruccions i la superior coordinació del Servei Territorial d'Indústria i Energia en les matèries que es regulen en aquesta ordre.
b) Impartir efectivament la formació en les especialitats i categories per a les quals haja sigut autoritzat.
c) Presentar anualment al Servei Territorial d'Indústria i Energia corresponent una memòria de les activitats formatives realitzades en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
d) Ajustar-se a la facultat d'inspecció del Servei Territorial d'Indústria i Energia competent.
L'incompliment de les obligacions establides en aquest article o de les altres imposades per la normativa vigent, serà causa de pèrdua de l'autorització, després de l'audiència prèvia del titular del centre.
CAPÍTOL V
Realització d'exàmens
Article 12
Els exàmens de caràcter teoricopràctic previstos en l'apartat c) de l'article 5 d'aquesta ordre i que puguen constituir condició necessària per a accedir a la condició de professional autoritzat seran realitzats pel corresponent servei territorial d'Indústria i Energia als centres públics a què fa referència el paràgraf segon de l'article 9 d'aquesta ordre.
Article 13
Durant el tercer trimestre natural de cada any, els serveis territorials d'Indústria i Energia proposaran a la Direcció General d'Indústria i Energia, per a l'any natural següent, un calendari complet de realització d'exàmens d'acreditació de coneixements teoricopràctics.
A la vista de les propostes rebudes, la Direcció General d'Indústria i Energia publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, abans de l'acabament de l'any natural, el calendari complet d'exàmens. La resolució determinarà, per a cada especialitat i categoria, el termini de presentació de sol·licituds en els diferents serveis territorials d'Indústria i Energia; les dates, els horaris, llocs i centres en què es realitzaran els corresponents exàmens. Per raons excepcionals, podran autoritzar-se convocatòries no previstes en el corresponent calendari.
En conseqüència, sota les directrius de la Direcció General d'Indústria i Energia, els serveis territorials d'Indústria i Energia convocaran, elaboraran i avaluaran els exàmens esmentats.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Aquesta ordre és aplicable a les sol·licituds de reconeixement de la formació obtinguda en un altre estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, per a l'accés a les activitats a les quals fa referència l'article 1 d'aquesta ordre, presentades d'acord amb el Reial Decret 1.396/1995, de 4 d'agost, pel qual es regula un segon sistema general de reconeixement de formacions professionals dels estats membres de la Unió Europea i dels altres signants de l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, amb excepció d'allò que disposa el capítol segon d'aquesta ordre, i sense perjudici de les especialitats que es deriven de l'esmentada norma.
Segona
A l'efecte de l'article 5, es consideren titulacions mínimes les establides en l'annex I de la Resolució de 9 de gener de 1996, de la Direcció General d'Indústria i Energia. Així mateix, les diferents especialitats i categories de professionals autoritzats són les recollides en l'esmentat annex.
Els temaris corresponents al curs i a l'examen teoricopràctic previstos en l'article 5, són els recollits en l'annex II de la resolució esmentada en el paràgraf anterior.
Tercera
Quan es vulga obtenir un carnet professional de determinada categoria i s'estiga en possessió d'un altre de categoria inferior de la mateixa especialitat, el sol·licitant estarà exempt de l'obligació d'acreditar els coneixements teoricopràctics relatius al carnet ja posseït.
Quarta
Les justificacions aportades a què fa referència l'article 5, les avaluarà, si s'escau, una comissió tècnica, la qual elevarà la consegüent proposta de criteri al director general d'Indústria i Energia, per a la resolució que corresponga.
Les equivalències acadèmiques hauran de ser certificades, en tot cas, per l'administració educativa competent.
Cinquena
En la mesura que els temaris teoricopràctics exigits siguen incorporats pels plans d'ensenyament de Formació Professional a noves disciplines, es reconeixerà que per a l'obtenció del corresponent carnet serà suficient d'aportar la certificació de l'autoritat acadèmica competent.
Sisena
Tant els centres de titularitat pública no compresos en l'article 9, com els que depenen d'institucions sense fi de lucre, es regiran, a l'efecte d'aquesta ordre, pel règim a què fan referència els articles 10 i 11.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Els carnets professionals existents en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta ordre, mantindran el seu termini de validesa i seran substituïts pels que es regulen en aquesta ordre en el moment d'efectuar-ne la renovació corresponent.
Segona
1. Durant el termini d'un any, a partir de la publicació d'aquesta ordre, les persones físiques que estiguen desenvolupant l'activitat dels professionals autoritzats per un període mínim de set anys, immediatament anteriors a l'esmentada publicació, podran obtenir el carnet de professional autoritzat, acreditant el desenvolupament de les funcions o l'execució d'instal·lacions corresponents a l'especialitat i la categoria en qüestió, mitjançant algun o alguns dels documents següents:
a) Documents de cotització al règim general de la Seguretat Social o al règim especial de treballadors autònoms.
b) Còpia del contracte de treball, en el cas de treballadors per compte d'altri.
c) Certificat, si s'escau, de l'empresa per a la qual haja desenvolupat el seu treball.
d) Excepcionalment podran ser admesos altres mitjans d'acreditació que es consideren suficients en substitució dels enunciats en els tres apartats anteriors; en aquest cas la resolució motivarà adequadament la decisió que s'hi adopte.
2. En tot cas, les justificacions aportades seran avaluades per la comissió tècnica a què fa referència la disposició addicional quarta, la qual elevarà la consegüent proposta al director general d'Indústria i Energia, per a la resolució que corresponga, degudament motivada.
Tercera
Els centres de les entitats que actualment es troben autoritzades per a impartir els cursos de formació corresponents, podran continuar exercint l'activitat ja iniciada que, en la matèria específica de què es tracte, aquesta ordre estableix per als centres autoritzats, durant el termini màxim de sis mesos des de la publicació d'aquesta ordre.
Abans de finalitzar l'esmentat termini hauran de sol·licitar-ne l'autorització com a centre/s autoritzat/s, de conformitat amb les condicions establides en aquesta ordre.
Quarta
Pel que fa als cursos que, realitzats per les entitats actualment autoritzades, hagen acabat en el període comprés entre l'última convocatòria d'exàmens d'acord amb les bases de la Resolució de 9 de gener de 1996, de la Direcció General d'Indústria i Energia, i la publicació d'aquesta ordre:
a) Si es tracta de centres públics dels previstos en l'article 9 d'aquesta disposició, seran homologats amb els establits per l'article 5 b, per la Direcció General d'Indústria i Energia, a petició de les esmentades entitats després de l'informe previ del corresponent Servei Territorial d'Indústria i Energia.
b) Si es tracta de la resta d'entitats autoritzades, els alumnes hauran de superar l'examen previst en l'article 5 c.
Cinquena
Els cursos que porten a terme en la data de la publicació d'aquesta ordre les entitats actualment autoritzades, se sotmetran al règim establit en la disposició transitòria anterior.
Sisena
El calendari previst en l'article 13 no serà d'aplicació durant 1997. Per a enguany, els serveis territorials d'Indústria i Energia, sota les directrius de la Direcció General d'Indústria i Energia, programaran, convocaran, elaboraran i avaluaran tots aquells exàmens que es consideren necessaris per a la cobertura de la demanda existent. En tot cas haurà de realitzar-se una convocatòria durant el segon trimestre i una altra durant el quart.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades les bases 2, 3, 4 i 5 establides en el punt segon de la Resolució de 9 de gener de 1996, de la Direcció General d'Indústria i Energia, i també totes aquelles disposicions d'inferior o igual rang en allò que s'opose al que estableix aquesta ordre.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta la Direcció General d'Indústria i Energia perquè adopte les disposicions que calga per al desenvolupament i l'execució d'aquesta ordre.
Segona
Mitjançant resolució de la Direcció General d'Indústria i Energia es procedirà a:
a) L'adaptació a les innovacions tecnològiques o als canvis de reglamentació tècnica, dels requisits i les condicions que han de complir els professionals autoritzats.
b) La incorporació d'especialitats i categories a les establides per la disposició addicional segona, a l'empara del reconeixement de noves ocupacions professionals per la legislació específica.
Tercera
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València 23 d'abril de 1997
El conseller de Treball, Indústria i Comerç,
DIEGO SUCH PÉREZ

linea
Mapa web