Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 21 de febrer de 2003, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia, per la qual es regula el procediment telemàtic per a la posada en servici d'instal·lacions receptores d'aigua sense projecte. [2003/2810]

(DOGV núm. 4457 de 11.03.2003) Ref. Base de dades 1144/2003

ORDE de 21 de febrer de 2003, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia, per la qual es regula el procediment telemàtic per a la posada en servici d'instal·lacions receptores d'aigua sense projecte. [2003/2810]
La Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, diu en l'article 45 «els ciutadans podran relacionar-se amb les administracions públiques per a exercir els seus drets a través de tècniques i mitjans electrònics, informàtics o telemàtics».
També el Reial Decret 263/1996, de 16 de febrer, i el títol II del Decret 96/1998, de 6 de juliol, de la Generalitat Valenciana, obrin noves vies de relació entre l'administració pública i els ciutadans clients.
Els ciutadans, les empreses i les administracions públiques estan hui molt més sensibilitzats sobre els impactes que tenen lloc en la vida quotidiana com a conseqüència dels avenços tecnològics que ens conduïxen irreversiblement cap a la societat de la informació.
La societat de la informació és el concepte que resumix a Europa la societat que serà resultat de l'impacte de les tecnologies de la informació i de les telecomunicacions en les formes d'aprendre, de treballar, d'organitzar-se i de viure pròpies de la societat industrial, tant en l'àmbit individual com en el col·lectiu.
La Comissió Europea fa referència a la necessitat d'estratègies regionals per a la societat de la informació dirigides a aprofitar al màxim la liberalització de les telecomunicacions, a deslligar el potencial de recursos humans, promoure l'ús actiu de les tecnologies de la informació i de la telecomunicació i promoure la igualtat en l'accés a estes.
I això té rellevància en la societat valenciana en la qual els meritoris esforços individuals no han aconseguit encara l'envergadura necessària per a transformar-se en força social capaç d'aprofitar les possibilitats de les noves tecnologies per a canviar les bases econòmiques de la nostra Comunitat.
Un dels procediments administratius que dins de les competències de la Generalitat Valenciana és susceptible de ser gestionat a través de tècniques telemàtiques és la posada en servici de les instal·lacions receptores d'aigua sense projecte, regulades mitjançant Orde de 28 de maig de 1985, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre documentació i posada en servici de les instal·lacions receptores d'aigua.
Per tot això, i en virtut del que establix l'article 44 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte i àmbit
1. L'objecte de la present orde és establir el procediment per a la posada en servici d'instal·lacions receptores d'aigua que no requerisquen projecte tècnic, mitjançant la utilització de tècniques telemàtiques.
2. El procediment que es regula en la present orde és de caràcter voluntari i alternatiu a la presentació de la documentació en els registres dels corresponents servicis territorials d'Indústria i Energia.
Article 2. Conceptes i definicions
1. SAUCA. És el sistema informàtic que permet el procediment telemàtic per a la posada en servici d'instal·lacions receptores d'aigua sense projecte.
2. BAE. Butlletí d'aigua electrònic. És el document electrònic que substituïx el butlletí d'instal·lacions receptores d'aigua (recollit en l'article tres, apartat 6, de l'Orde de 28 de maig de 1985, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre documentació i posada en servici de les instal·lacions receptores d'aigua), quan s'hi tramite a través del sistema SAUCA.
3. Segell electrònic. És el codi generat informàticament per mitjà d'un sistema criptogràfic, d'acord amb determinades dades associades a la tramitació, i que substituïx els segells o les validacions mecàniques tradicionals.
4. NPT. És el segell electrònic que acredita el pagament de la taxa associada a la instal·lació receptora d'aigua, la qual pot constar d'un o més BAE. Este segell és generat per l'entitat financera col·laboradora.
5. NBP. És el segell electrònic que acredita la validació del BAE presentat a través del sistema SAUCA pel Servei Territorial d'Indústria i Energia. Este segell és generat pel mateix sistema.
6. Agents d'intermediació. Són les entitats acreditades per la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia per a poder utilitzar el sistema SAUCA com a intermediaris entre titulars, empreses instal·ladores i instal·ladors i els serveis territorials d'Indústria i Energia.
Article 3. Procediment general
1. El procediment es compon de les següents fases: presentació, liquidació, segellament i comunicació al subministrador d'aigua.
2. La fase de presentació comprén el procediment d'identificació de l'agent d'intermediació, identificació de l'empresa instal·ladora, identificació de l'instal·lador autoritzat que firma el butlletí, identificació de l'entitat subministradora d'aigua amb què es pretén contractar, introducció de les dades de la instal·lació i butlletins d'aigua associats i càlcul de la taxa que cal aplicar. Totes estes operacions telemàtiques es realitzen per mitjà de connexió al sistema SAUCA i serà requisit indispensable que l'agent d'intermediació dispose prèviament dels documents de la sol·licitud d'instal·lació receptora d'aigua sense projecte, i també dels requerits en l'article 7 de la present orde degudament emplenats i firmats.
En esta fase únicament es podran presentar butlletins d'instal·lacions a contractar amb les entitats subministradores d'aigua que complisquen el que es disposa en el capítol IV de la present orde.
3. La fase de liquidació comprén l'elecció de l'entitat col·laboradora on pagar la taxa associada, l'enllaç amb el sistema de telebanca d'esta, la realització de l'operació bancària sobre el servidor de l'entitat col·laboradora i la validació del pagament mitjançant el NPT, tot donant la possibilitat de traure còpia impresa de l'acreditació del pagament de la taxa.
En esta fase, únicament es podran pagar taxes en aquelles entitats financeres col·laboradores que complisquen el que disposa el capítol V d'esta orde.
4. La fase de segellament comprén la generació i associació d'un NBP per cada BAE i la impressió, per part de l'agent, de la còpia impresa dels BAE associats a la instal·lació.
5. Finalment, la fase de comunicació al subministrador d'aigua pot realitzar-se mitjançant dues vies. La primera seria la presentació de la còpia impresa del BAE en l'entitat subministradora, la qual haurà de comprovar la validesa del NBP a través d'internet, per mitjà d'una pàgina web de verificació posada per la Conselleria per a tal fi. La segona via seria la presentació telemàtica del BAE en l'entitat a través del sistema SAUCA
CAPÍTOL II
Agents d'intermediació
Article 4. Acreditació d'agents d'intermediació
1. Podran ser agents d'intermediació les associacions empresarials i les corporacions de dret públic, així com aquelles entitats privades sense fi de lucre que estatutàriament tinguen per objecte la realització d'activitats d'innovació i desenvolupament, amb àmbit d'actuació dins de la Comunitat Valenciana, que així ho sol·liciten i siguen acreditats per la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia, per entendre adequades les característiques de garantia i capacitat de gestió del servici d'intermediació proposades per l'interessat, d'acord amb els articles següents.
2. Correspon a la Direcció General d'Indústria i Energia, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia, la resolució de les sol·licituds d'acreditació d'agents d'intermediació.
3. Els agents d'intermediació hauran de comunicar l'alta o baixa d'aquells subjectes a qui vulga autoritzar per a accedir al sistema, i l'esmentat agent serà responsable de les operacions efectuades per estos. Els dits subjectes o usuaris secundaris hauran de tenir relació laboral per compte d'altri, ser col·laboradors o acreditar una relació de dependència o agrupació amb l'agent d'intermediació.
Article 5. Presentació de sol·licituds d'acreditació
La sol·licitud d'acreditació com a agent d'intermediació, dirigida a la Direcció General d'Indústria i Energia, haurà de ser presentada per l'entitat interessada en el Registre General de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia o mitjançant qualsevol altra de les formes establides en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, acompanyada de la següent documentació:
a) Documentació acreditativa i identificadora del sol·licitant i del seu representant legal.
b) Memòria explicativa del funcionament del servici d'intermediació, en la qual s'identifique:
– Relació de mitjans tècnics dedicats a l'acompliment del servici d'intermediació.
– Relació de mitjans humans dedicats i organització de les tasques que comporta el servici d'intermediació.
– Sistema d'atenció i informació en relació amb els instal·ladors usuaris del sistema SAUCA.
c) Acceptació de l'obligació d'adaptació dels sistemes informàtics i de comunicacions utilitzats per a l'exercici del servici, d'acord amb el que preveu l'article 7.1.
d) Llista inicial d'usuaris secundaris a donar d'alta fins un màxim de deu, amb indicació del nom del subjecte, NIF i tipus de relació amb l'agent. Esta relació podrà ampliar-se una vegada resolta l'acreditació.
Article 6. Resolució
1. La Direcció General d'Indústria i Energia resoldrà la sol·licitud d'acreditació d'agent d'intermediació en el termini de dos mesos, després de l'informe determinant previ de la Secretaria General de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia, sobre l'adequació dels mitjans tècnics proposats per l'interessat.
2. Transcorregut l'esmentat termini sense que s'hi haguera dictat resolució expressa, la sol·licitud s'haurà d'entendre estimada amb els efectes previstos en l'article 43 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
3. La resolució podrà ser denegatòria en cas de no acreditar-se adequadament les característiques de garantia i capacitat de gestió del servici d'intermediació, d'acord amb el que preveu l'article anterior, i en el cas que tinga una incidència negativa en el funcionament del sistema SAUCA.
4. La resolució d'acreditació fixarà el codi principal d'accés telemàtic de l'agent d'intermediació, i també els de la llista inicial d'usuaris secundaris, que seran de caràcter secret i intransferible. El codi principal permetrà l'accés al sistema SAUCA per a la sol·licitud per via telemàtica de noves altes o variacions en la llista d'usuaris secundaris.
Article 7. Obligacions dels agents d'intermediació
1. Sense perjudici de les obligacions que la normativa vigent establix per a la posada en servici d'instal·lacions receptores d'aigua sense projecte, pel que fa a la present orde, es declaren expressament les següents obligacions:
– Sempre que el procediment s'inicie per via telemàtica, necessàriament finalitzarà per este mateix sistema pel que fa a les fases de presentació, liquidació i segellament indicades anteriorment.
– La memòria de característiques de la instal·lació receptora d'aigua sense projecte haurà de ser arxivada per l'agent d'intermediació i estarà a disposició dels serveis territorials d'Indústria i Energia.
– L'agent intermediari conservarà en el seu poder la següent documentació:
– Autorització del titular de la instal·lació per a la realització en nom seu del segellament telemàtic de butlletins.
– Autoritzacions de l'instal·lador i de l'empresa instal·ladora que execute la instal·lació.
– Proporcionar una còpia impresa del BAE segellat al titular de la instal·lació a través de l'empresa instal·ladora.
– Facilitar totes les dades i la informació que li siga requerida per la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia, i també comunicar-li les incidències i variacions que s'hi produïsquen.
– Facilitar l'accés a la informació tramitada telemàticament en el seu nom a les empreses instal·ladores i als instal·ladors.
– Adaptar els sistemes informàtics i de comunicacions utilitzats per a l'exercici del servici a requeriment de la Conselleria, quan així es considere necessari per canvis o innovacions en el sistema.
– Sol·licitar l'alta, la baixa i la modificació d'usuaris secundaris per a accedir al sistema, i també donar-los el suport tècnic necessari per al seu bon funcionament. L'agent d'intermediació estarà obligat a disposar en tot moment de, com a mínim, un usuari secundari autoritzat, ajustant-se al que disposa l'annex I d'esta orde.
2. Si es comprovara l'incompliment per part de l'agent de qualsevol dels requisits, les condicions i la resta de circumstàncies que originaren l'atorgament de l'acreditació, o la variació de la finalitat de l'actuació, es podrà deixar sense efecte la resolució d'acreditació després de la tramitació prèvia del corresponent expedient en el qual, en tot cas, quedarà garantit el dret de l'interessat a l'audiència.
CAPÍTOL III
Instal·ladors i empreses instal·ladores
Article 8. Accés de les empreses instal·ladores al sistema SAUCA
1. Les empreses instal·ladores en possessió del certificat d'empresa instal·ladora de llanterneria, expedit pel Servei Territorial d'Indústria i Energia, que desitgen gestionar telemàticament el segellament dels butlletins de les instal·lacions receptores d'aigua sense projecte, podran elegir l'agent d'intermediació que vulguen entre els acreditats per la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia. Una vegada seleccionat l'agent d'intermediació, l'empresa haurà d'efectuar una autorització escrita a l'esmentat agent perquè efectue en el seu nom la gestió telemàtica.
2. L'empresa instal·ladora tindrà dret a consultar informació sobre butlletins d'aigua tramitats telemàticament en el seu nom, tant a través dels agents d'intermediació com dels serveis territorials d'Indústria i Energia.
Article 9. Accés dels instal·ladors al sistema SAUCA
1. Les persones en possessió de carnet d'instal·lador de llanterneria expedit pel Servei Territorial d'Indústria i Energia corresponent, que treballen pel seu compte o per compte d'altri en una empresa en possessió del certificat d'empresa instal·ladora de llanterneria expedit pel Servei Territorial d'Indústria i Energia corresponent, i que vulguen gestionar el segellament telemàtic dels butlletins d'aigua a través dels agents d'intermediació, hauran de sol·licitar un codi d'identificació als serveis territorials d'Indústria i Energia.
2. La sol·licitud de codi la realitzarà el propi instal·lador mitjançant model normalitzat dirigit al Servei Territorial d'Indústria i Energia corresponent, que l'expedirà i trametrà al sol·licitant.
3. L'instal·lador comunicarà el codi a l'agent d'intermediació perquè hi puga gestionar en el seu nom telemàticament els butlletins, juntament amb una autorització per escrit per a actuar en nom seu.
4. L'instal·lador tindrà el dret a consultar informació sobre butlletins d'aigua tramitats telemàticament en nom seu, tant a través dels agents d'intermediació com dels serveis territorials d'Indústria i Energia.
CAPÍTOL IV
Entitats subministradores d'aigua
Article 10. Accés de les entitats subministradores d'aigua al sistema
La Conselleria habilitarà l'accés de les entitats subministradores d'aigua al sistema SAUCA, pel que fa a allò que s'ha exposat en l'article 3 per a les fases de presentació i comunicació al subministrador d'aigua, sempre que, una vegada efectuades les proves corresponents, tinguen adequats els seus sistemes informàtics al que disposa l'annex I.
CAPÍTOL V
Entitats financeres col·laboradores
Article 11. Accés de les entitats financeres col·laboradores al sistema
La Conselleria habilitarà l'accés de les entitats financeres col·laboradores al sistema SAUCA, pel que fa a allò que s'ha exposat l'article 3 per a les fase de liquidació, sempre que, una vegada efectuades les proves corresponents, tinguen adequats els seus sistemes informàtics al que disposa l'annex I.
CAPÍTOL VI
Control administratiu
Article 12. Resolució d'incidències i control d'actuacions
1. La Direcció General d'Indústria i Energia resoldrà les incidències que es produïsquen amb posterioritat a l'atorgament de l'acreditació dels agents d'intermediació.
2. Igualment, controlarà l'actuació dels agents d'intermediació, i també de la resta de persones i entitats que intervenen en el procediment.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
1. En el cas que els documents que han d'acompanyar la sol·licitud d'acreditació com a agent d'intermediació ja els tinguera qualsevol òrgan de l'administració actuant, el sol·licitant podrà acollir-se al que establix l'apartat f) de l'article 35 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, sempre que s'hi facen constar la data i l'òrgan o dependència on es presentaren o, si és el cas, s'emeteren, i que no hagen transcorregut més de cinc anys des de l'acabament del procediment al qual corresponguen.
2. En els supòsits d'impossibilitat material d'obtenir el document, l'òrgan competent podrà requerir-ne al sol·licitant la presentació o, si de cas hi manca, l'acreditació per altres mitjans dels requisits a què fa referència el document.
Segona
1. En els casos en què es considere convenient, les oficines Prop dependents de la Presidència de la Generalitat podran desenvolupar les funcions que la present disposició atribuïx als agents d'intermediació. Amb esta finalitat, una vegada comprovada l'adequació dels mitjans tècnics disponibles en les dites oficines, la Direcció General d'Indústria i Energia trametrà a l'oficina Prop el codi principal d'accés telemàtic al sistema, així com els de la llista inicial d'usuaris secundaris.
2. De la mateixa manera, els ajuntaments podran desenvolupar les funcions d'agents d'intermediació, sempre que ho sol·liciten a la Direcció General d'Indústria i Energia, adjuntant la documentació inclosa en els apartats b) i d) de l'article 5 de la present orde. Una vegada comprovada l'adequació dels mitjans tècnics proposats, la Direcció General d'Indústria i Energia trametrà a l'Ajuntament sol·licitant el codi principal d'accés telemàtic al sistema, així com els de la llista inicial d'usuaris secundaris.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el director general d'Indústria i Energia per a dictar les disposicions i adoptar les mesures que considere oportunes per al desenvolupament i l'aplicació del que disposa la present orde i especialment per a procedir a l'actualització de l'annex I.
Segona
La present orde entrarà en vigor el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 21 de febrer de 2003
El conseller d'Indústria, Comerç i Energia,
FERNANDO V. CASTELLÓ BORONAT
ANNEX I
Normes tècniques aplicables al sistema SAUCA
Als efectes de compliment de l'article 15 del Decret 96/1998, de la Generalitat Valenciana, de 6 de juliol, es fan públiques les següents normes tècniques aplicables al sistema SAUCA.
Garantia de disponibilitat i accés
El sistema SAUCA estarà accessible als agents acreditats, almenys, en la mateixa franja horària que regula els registres d'entrada i eixida de la Generalitat Valenciana. El mateix sistema informarà amb antelació de la disponibilitat real, i també de qualsevol alteració en la franja inicialment garantida, llevat de problemes tècnics derivats de la utilització o el manteniment de qualsevol equip informàtic o sistemes de comunicacions utilitzats en el seu funcionament.
El sistema SAUCA estarà a la disposició dels agents d'intermediació en la pàgina web de la Conselleria, accessible des de l'adreça http://www.gva.és. Des d'esta mateixa adreça, les companyies subministradores podran accedir a la pàgina de verificació de butlletins autoritzats.
Existència de compatibilitat entre els mitjans utilitzats per emissor i destinatari
Els agents acreditats hauran de disposar d'un sistema informàtic que permeta la connexió al servidor que suporte el sistema SAUCA a través la xarxa Internet i la impressió llegible de la còpia impresa de la documentació de la teletramitació.
La utilització d'un sistema informàtic amb prestacions limitades, d'un programa navegador no actualitzat en l'última versió aconsellada per la Conselleria o d'una línia de comunicacions lenta, pot influir notablement en el temps de resposta o en la forma correcta de funcionament del sistema SAUCA.
Existència de mesures de seguretat
La Generalitat Valenciana garantix la no-intercepció i alteració de les comunicacions i els accessos no autoritzats per mitjà de l'adopció de les següents mesures:
1. Accés al sistema a través d'un nom d'usuari i paraula clau proporcionat per la Conselleria la confidencialitat de la qual és responsabilitat del seu propietari. L'agent d'intermediació serà responsable de l'ús tant del codi d'usuari principal com de tots els secundaris sol·licitats per este.
2. La no-utilització de l'autorització com a usuari secundari per un període màxim de 3 mesos en podrà causar baixa en el sistema SAUCA.
3. Confidencialitat a través d'un xifratge de la informació entre emissor i destinatari mitjançant protocol RC4 (xifrador de seqüència de clau de 40 bits) de RSA. Este xifratge podria experimentar modificacions d'acord amb l'estat de la tecnologia o de successives versions del sistema SAUCA que incrementen la protecció.
4. No-alteració de la informació entre el sistema SAUCA i altres entitats participants en el procés a través d'algoritmes de segellatge electrònic, basats en l'aplicació de la funció MAC (Message Authentication Code) de l'algoritme DES (Data Encryption Standard) segons la norma ANSI X.9.9 a una sèrie de dades d'entrada i a una clau privada de 64 bits (16 caràcters hexadecimals) pròpia de la Conselleria.
Validesa de les comunicacions
La comunicació telemàtica causarà anotació en el registre auxiliar del Registre General de la Conselleria destinat a l'efecte i generarà la diligència corresponent d'usuari que la produïx, la data i l'hora.
Enllaç amb altres entitats participants del procés
La intermediació del sistema SAUCA entre l'agent i les entitats col·laboradores o entitats subministradores serà sempre a voluntat d'este i es realitzarà mitjançant crides a la URL corresponent i el pas de paràmetres que corresponga.
Accés de les empreses instal·ladores i instal·ladors al sistema
Per a la realització de la gestió telemàtica, l'empresa no necessitarà cap codi d'accés, haurà de ser un instal·lador al servici d'esta qui sol·licite el codi, que serà personal i intransferible.
No obstant això, podrà habilitar-se la possibilitat d'incorporar codi d'accés a l'empresa si s'estimara oportú per al bon funcionament del sistema SAUCA.
Accés de les entitats financeres col·laboradores al sistema
Aquelles entitats col·laboradores que vulguen accedir al sistema hauran de garantir:
1. L'existència d'una URL on el sistema SAUCA puga connectar i l'agent realitzar operacions bancàries a càrrec del seu compte corrent.
2. La correcta interpretació del xifratge per part del sistema SAUCA de les dades identificadores de la taxa a liquidar.
3. La correcta generació i transmissió al sistema SAUCA del NPT xifrat per l'entitat col·laboradora.
Accés de les entitats subministradores d'aigua al sistema
En cas de fer ús de la comunicació telemàtica del BAE a través del sistema SAUCA, les entitats subministradores que vulguen accedir al sistema hauran de garantir:
– La correcta interpretació del xifratge de les dades identificadores del BAE a través del seu NBP.
– L'existència d'una URL on el sistema SAUCA puga connectar per a comunicar les dades del BAE.

linea
Mapa web