Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 23 de gener de 2001, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'estableix el model de recepta veterinària i la seua utilització a la Comunitat Valenciana. [2001/M2236]

(DOGV núm. 3969 de 29.03.2001) Ref. Base de dades 1229/2001

ORDRE de 23 de gener de 2001, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'estableix el model de recepta veterinària i la seua utilització a la Comunitat Valenciana. [2001/M2236]
La Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, el Reial Decret 109/1995, de 27 de gener, sobre Medicaments Veterinaris i el Reial Decret 110/1995, de 27 de gener, pel qual s'estableixen les normes sobre medicaments homeopàtics veterinaris, constitueixen la normativa bàsica de l'Estat en matèria de medicaments veterinaris.
La Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, regula, entre altres temes, l'Atenció Farmacèutica Veterinària a prestar a la Comunitat Valenciana, i regula que als establiments autoritzats per a la dispensació de productes farmacèutics d'ús veterinari els siguen d'aplicació tots els criteris i exigències generals que estableix la llei, amb les especificacions reglamentàries corresponents.
El Reial Decret 109/1995, de 27 de gener, sobre medicaments veterinaris, regula, en l'article 80 i següents, la prescripció veterinària, cosa que es farà a través de la recepta veterinària.
En atenció d'aquestes consideracions, aquesta ordre té com a finalitat regular la recepta veterinària que s'ha d'usar a la Comunitat Valenciana i, especialment, la recepta que s'ha d'usar per a la prescripció de medicaments destinats a animals d'abastament o amb ordenació zootècnica, que s'adaptarà al model normalitzat contingut en l'annex d'aquesta ordre. També s'estableixen les condicions que ha de complir la recepta per convertir-la en un instrument que servisca per a transmetre sense obstacles a tots els que intervenen en aquest procés la informació objectiva necessària i la identificació precisa dels medicaments emprats, a fi de previndre la utilització incontrolada i el tràfic il·lícit de medicaments que evite les greus i negatives repercussions sobre la salut humana i la sanitat animal, seguint criteris bàsics d'ús racional del medicament. També quant a aquest document es detallen les obligacions de dispensació amb recepta i altres que corresponen als distints facultatius.
La disposició final primera de la Llei 6/1998 autoritza el Consell de la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Sanitat per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al seu desenrotllament i aplicació.
En conseqüència, a proposta de la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica, i en virtut de les facultats atribuïdes pel Decret 87/1999, de 30 de juliol i el Decret 198/1999, de 19 d'octubre, pels quals s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, i amb el dictamen previ del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,
ORDENE
Article 1. Definicions
1.1. Prescripció veterinària
D'acord amb el que disposa l'article 80 del Reial Decret 109/1995, de 27 de gener, per a protegir la salut humana i la sanitat animal i augmentar el benestar animal, serà obligada la prescripció en recepta estesa per un veterinari legalment capacitat i, per consegüent, exigible la seua presentació per a la dispensació de:
a) Els medicaments veterinaris que estiguen sotmesos a tal exigència
b) Els medicaments a què es fa referència en l'article 3 d'aquesta ordre
1.2. La recepta veterinària
La recepta veterinària és el document normalitzat pel qual els facultatius legalment capacitats prescriuen els medicaments veterinaris que estiguen sotmesos a tal exigència per a la seua dispensació pels centres legalment autoritzats.
1.3. Animals d'abastament
Animals que per si mateixos o pels seus productes són destinats a consum humà i més concretament els de les espècies bovina (incloses les espècies Bubalus bubalis i bison bison), ovina, cabrum, porcina i equina, així com els camèlids, aus de corral (inclosos els estruços), conills, animals d'aqüicultura continental i marina, helicicultura, les espècies de caça de cria, caça salvatge i les abelles.
1.4. Animals amb ordenació zootècnica
Tots aquells pertanyents a espècies ramaderes la producció dels quals haja sigut regulada per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Article 2
– Recepta veterinària per a animals d'abastament i amb ordenació zootècnica: requisits específics
1. La recepta per a la prescripció de medicaments veterinaris destinats als animals d'abastament o amb ordenació zootècnica, excepte els estupefaents, psicòtrops i aquells altres que així ho tinguen establit, s'ajustarà a les condicions particulars que determine la seua legislació especial, es realitzarà en model normalitzat segons l'annex de la present ordre i constarà d'una part original destinada al centre dispensador i de dues còpies: una, reservada al propietari o responsable dels animals i una altra, que quedarà en poder del veterinari que fa la prescripció.
2. Els impresos i talonaris de receptes es confeccionaran amb materials que n'impedisquen o en dificulten la falsificació, hauran d'estar seriats i numerats, i s'ajustaran a les exigències establides en la present disposició, la Conselleria de Sanitat els assignarà sèrie i número per a la seua edició.
3. En els impresos de recepta hauran de figurar les següents dades sobre el prescriptor:
a) Nom i dos cognoms
b) Adreça completa
c) Província del col·legi a què pertany i número de col·legiat
En qualsevol cas, aniran també impreses en la recepta, i se'n podrà utilitzar per a això el revers, les següents frases:
a) Vàlid només per a un medicament
b) Caduca als 10 dies
A més, per a ser vàlida una recepta a efectes de la seua dispensació, el facultatiu que l'estenga consignarà obligatòriament les dades següents:
a) Nom i adreça del propietari o responsable dels animals
b) Denominació del medicament perfectament llegible, especificant la forma farmacèutica, la presentació corresponent, si n'hi ha diverses i el nombre d'exemplars que es dispensaran
c) Número de registre d'explotació o, si és procedent, número d'identificació de l'animal
d) El temps d'espera fixat, encara que siga nul, en els animals productors d'aliments amb destinació al consum humà
e) Firma i rúbrica del prescriptor i data de la prescripció
Les instruccions per al propietari o responsable dels animals sobre l'ús o administració del medicament, que el facultatiu considere oportú fer constar per escrit, podran figurar en la recepta o en document a banda separable.
L'ordre veterinària per a l'elaboració d'una fórmula magistral o d'un preparat o fórmula oficinal s'estendrà en el model de recepta normalitzat, però el veterinari hi haurà de detallar, a més de la informació abans citada:
a) La composició quantitativa i qualitativa
b) Procés morbós que es pretén tractar i espècie animal a què es destina
c) Quantitat que se n'elaborarà
Informació semblant es requerirà per a l'elaboració d'autovacunes.
4. Les receptes originals, una vegada realitzada la dispensació, quedaran en poder de l'establiment dispensador, i s'anotarà en el revers de les receptes el nom, cognoms i número de col·legiat del farmacèutic responsable i, en el cas de substitució del medicament, la seua firma, com a aval del dit acte o per a la tramitació que corresponga efectuar amb elles, consignant-les en el registre corresponent i conservant-les durant el temps establit en la normativa estatal bàsica.
5. La primera còpia de la recepta serà segellada i datada pel centre dispensador i conservada, a disposició dels serveis de control oficial, pel propietari o responsable dels animals durant el temps establit en la reglamentació aplicable des del moment de finalitzar el tractament o del temps d'espera que hi figura, que s'anotarà en el registre corresponent de l'explotació.
En cas de transferència dels animals abans de concloure el període d'espera s'efectuarà també el de la corresponent recepta i, si es tractara de distintes transferències, serà necessari proveir cada un dels destinataris d'una còpia compulsada de la dita prescripció.
6. Durant el tractament i el temps d'espera els animals no podran sacrificar-se amb destinació al consum humà, excepte per raons de causa major, en aquest cas, el responsable dels animals adjuntarà la recepta a l'autorització sanitària de trasllat, document que han d'acompanyar els animals fins a l'escorxador.
7. El veterinari prescriptor conservarà les segones còpies de les receptes fetes durant el temps establit en la reglamentació estatal bàsica, i les classificarà cronològicament i per separat en els grups següents:
– Estupefaents i psicòtrops, conforme la seua legislació especial
– Prescripcions excepcionals
– Altres medicaments de prescripció obligatòria
– Les receptes expedides amb destinació al propietari dels animals, amb medicaments de la farmaciola veterinària, previst en l'article 93 del Reial Decret 109/1995
8. Els registres i documents relacionats amb la prescripció es mantindran a disposició dels corresponents òrgans de control oficial durant el temps fixat per a cada un d'ells, sense perjuí del deure de comunicar a l'administració totes les dades relatives a les prescripcions que aquesta faça i que li siguen requerides.
9. Amb independència del model normalitzat la recepta es podrà emetre per mitjà d'un sistema informatitzat. El contingut i la numeració s'ajustarà a les mateixes exigències que per a la recepta impresa en talonari.
La Conselleria de Sanitat, després de comprovar que les receptes emeses mitjançant sistema informàtic s'ajusten al model normalitzat, assignarà número i sèrie per a emetre-les, i es consideraran il·legals aquelles receptes que s'emeten amb número i sèrie distints dels assignats.
Article 3. Prescripcions excepcionals
1. Amb caràcter excepcional, quan no existisquen medicaments veterinaris autoritzats per a una malaltia determinada i, especialment, per a evitar un patiment inacceptable dels animals, es permetrà administrar a un animal o a un xicotet nombre d'animals d'una explotació concreta, prèvia prescripció veterinària i aplicació directa pel veterinari o sota la seua vigilància personal, supervisió i responsabilitat:
a) Un medicament veterinari autoritzat per a ser usat en una espècie animal distinta o per a animals de la mateixa espècie però per a una malaltia diferent
b) Un medicament autoritzat per a ús humà, si no hi ha un medicament dels previstos en l'apartat anterior, o
c) Una fórmula magistral veterinària o un preparat o fórmula oficinal d'ús veterinari o una autovacuna veterinària, a criteri del facultatiu, si el medicament previst en el paràgraf b) no existira.
2. En el cas que la prescripció excepcional esmentada siga destinada per al tractament d'animals la carn o productes dels quals estiguen destinats al consum humà, el medicament a utilitzar únicament podrà incloure en la seua composició substàncies contingudes en un medicament veterinari autoritzat per a animals destinats a l'alimentació humana i el veterinari fixarà un temps d'espera adequat per als animals de producció, a fi que els aliments procedents dels animals no continguen residus que comporten riscos per a la salut dels consumidors.
3. Llevat que el producte utilitzat indique un període d'espera per a les distintes espècies animals, el període no podrà ser inferior a: 7 dies per als ous, 7 dies per a la llet, 28 dies per a les carns d'aus de corral i mamífers, greix i menuts inclosos, i 500 graus dia per a la carn de peix.
En tals casos el veterinari haurà de portar un registre individualitzat que continga tota la informació pertinent que, en qualsevol cas, farà constar: la data d'examen dels animals, identificació del propietari, nombre d'animals tractats, diagnòstic precís que aconselle el tractament esmentat, medicaments prescrits, dosi administrada, duració del tractament, així com els temps d'espera recomanats.
Els registres esmentats es mantindran a disposició de les autoritats de control oficial pel període mínim establit en la normativa estatal bàsica.
Article 4. Obligació de conservació i custòdia
La conservació i custòdia dels impresos de receptes veterinàries és responsabilitat del veterinari corresponent des del moment mateix de la seua recepció.
La pèrdua o sostracció dels impresos de receptes serà comunicada immediatament a la direcció territorial de Sanitat de la seua província, i es demanarà el justificant d'haver realitzat la comunicació.
Així mateix, es comunicarà al col·legi oficial de veterinaris de la seua província.
Article 5. Duració de la prescripció
La medicació prescrita en cada recepta no superarà el tractament en més d'un mes, excepte els estupefaents, psicòtrops i aquells altres que així ho tinguen`establit, que s'ajustara a les condicions particulars que determine la seua legislació especial.
Article 6. Manipulació
Les receptes no presentaran esmenes o ratlles, llevat que aquestes siguen salvades per la firma del veterinari mateix.
Article 7. Infraccions
La prescripció que no incloga les dades i advertències que han de contindre les receptes normalitzades segons el que disposa la present ordre, així com la dispensació sense recepta veterinària, seran considerades com a infracció lleu i greu, respectivament, a l'empara del que disposa la Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, en el Reial Decret 109/1995, de 27 de gener, sobre Medicaments Veterinaris i en la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana.
Disposicions addicionals
Primera
Es podrà concertar l'edició dels talonaris normalitzats de receptes amb els col·legis oficials de veterinaris de la Comunitat Valenciana.
Segona
D'acord amb el que estableix l'article 90 de la Llei 25/90, de 20 de desembre, del Medicament, les receptes emeses per facultatius d'altres comunitats autònomes i, per tant, si és el cas, en models distints als de l'annex d'aquesta ordre, seran aptes per a la dispensació de medicaments veterinaris pels establiments autoritzats a l'efecte, sempre que complisquen els requisits establits per la normativa bàsica estatal.
Disposicions finals
Primera
Es faculta el director general per a la Prestació Farmacèutica per a adoptar les mesures necessàries per a l'execució de la present ordre.
Segona
Durant un termini de sis mesos, des de l'entrada en vigor de la present disposició, podran coexistir les receptes que s'ajusten al que indica aquesta ordre amb les utilitzades en el moment de la seua publicació.
Una vegada transcorregut aquest període únicament tindran validesa les receptes que s'adopten al que disposa la present norma.
Tercera
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València 23 de gener de 2001
El conseller de Sanitat,
SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ
ANNEX
Model normalitzat de recepta veterinària
Especificacions tècniques
La confecció de talonaris de receptes s'ajustarà a les característiques següents:
1. Dimensions de la recepta: 24 x 11,5 cm.
2. 25 receptes en paper químic, impreses en una tinta i pegades pel llom.
3. Cada recepta estarà formada per tres cossos:
– Original: hi figurarà impresa la llegenda «Exemplar per al centre dispensador».
– Primera còpia: portarà impresa la llegenda «Exemplar per al propietari o responsable dels animals».
– Segona còpia: portarà impresa la llegenda «Exemplar per al veterinari prescriptor».
4. Les receptes aniran correlativament numerades per mitjans impresos i portarà numeració en el costat superior dret.
RECEPTA VETERINÀRIA – NORMES D'ÚS
1. Han de ser perfectament llegibles la denominació del medicament, la presentació o presentacions que tinga i el nombre d'exemplars que se'n dispensaran.
2. Per a fórmules magistrals i autovacunes, cal precisar:
a) La composició quantitativa i qualitativa.
b) El procés morbós que es pretén tractar i l'espècie a què es destina.
c) La quantitat que se n'elaborarà.

linea
Mapa web