Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 15 de maig de 1995, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual es determinen alguns aspectes de la regulació econòmica i financera de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2515 de 25.05.1995) Ref. Base de dades 1233/1995

ORDRE de 15 de maig de 1995, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual es determinen alguns aspectes de la regulació econòmica i financera de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana.
La promulgació de la Llei 8/1985, de 31 de maig, de la Generalitat Valenciana, de Regulació de l'Actuació Financera de les Cooperatives amb Secció de Crèdit en la Comunitat Valenciana, suposà l'establiment d'uns criteris bàsics en l'actuació financera de les seccions de crèdit que progressivament han estat desplegats reglamentàriament. Entre altres criteris, es va establir que el Govern Valencià podria fixar una determinada proporció entre inversions realitzades per la Secció de Crèdit i recursos propis de la cooperativa, que al seu torn, podria ser variada en el temps per la Conselleria d'Economia i Hisenda, per a salvaguardar un adequat nivell de solvència de les cooperatives, dins els límits marcats pel govern.
En aquest sentit, el Decret 151/1986, de 9 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es desplega la llei esmentada, determinarà els termes de referència i la proporció que s'ha de complir, i els límits mínim i màxim. Aquesta norma fou completada per l'Ordre de 16 de gener de 1987, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, en la qual s'establiren els elements integrants dels recursos propis.
No obstant això, les diverses modificacions en la normativa de les entitats financeres al llarg del temps, que han prestat una major atenció al nivell de solvència d'aquestes, i la promulgació de la Llei 3/1995, de 2 de març, de la Generalitat Valenciana, de modificació de la Llei 11/985, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, fa necessària una revisió dels criteris de computabilitat dels recursos propis, en el doble sentit de, d'una banda, continuar amb la progressiva equiparació amb la resta d'entitats financeres i, de l'altra, de recollir les modificacions dutes a terme sobre aquesta matèria en la legislació cooperativa autonòmica.
D'altra banda, l'experiència acumulada aconsella agilitar els processos de tramitació d'autoritzacions administratives per a les operacions de crèdit que financen inversions en immobilitzat de la mateixa cooperativa, sempre que els imports no excedesquen de determinats valors relatius i que les entitats complesquen el coeficient de recursos propis.
Per tot això, fent ús de les atribucions que em confereix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE:

CAPíTOL I
Coeficient de recursos propis
Article primer. Recursos propis bàsics
1. Tindran la consideració de recursos propis bàsics els elements patrimonials següents:
a) Les aportacions al capital social, quan complesquen els requisits establerts en l'article tercer d'aquesta ordre.
b) Les reserves efectives i expresses, és a dir, les generades a càrrec de beneficis o les procedents de reserves de revalorització en les condicions previstes en les disposicions que les haguessen regulat, inclosa la reserva voluntària dotada abans de la Llei 11/1985, de 25 d'octubre, de la Generalitat Valenciana, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
Les cooperatives podran incorporar a aquest element la part dels resultats corresponents a l'últim exercici tancat que es preveja aplicar a reserves, sempre que:
- Hi haja una decisió formal d'aplicació de resultats per part de l'Assemblea General;
- Els comptes on es reflecteixen aquests resultats hagen estat comprovats de conformitat pels auditors externs de l'entitat, i
- La part a incorporar es trobe lliure de tota càrrega previsible.
Aquests resultats podran incorporar-se retroactivament als recursos propis de tancament de l'exercici al qual corresponguen.
c) Les reserves de regularització, actualització o revalorització d'actius, amb la comprovació prèvia per l'Institut Valencià de Finances de la correcció del càlcul i de la submissió a les normes comptables. En aquest sentit, només s'admetran les revaloritzacions emparades per la llei.
d) La reserva especial d'agrupacions de productors agraris o organitzacions de productors agraris, si escau, constituïda d'acord amb la normativa vigent.
e) La reserva de previsió de riscos d'insolvència.
f) Els fons afectes al conjunt de riscos de l'entitat, no imputables a riscos específics, la dotació dels quals s'haja realitzat separadament dins el compte de resultats o a càrrec de beneficis, sense perjudici del que assenyala la lletra anterior. En particular, no s'entendrà inclòs el Fons per a Insolvències recollit en l'apartat 8.1 de la norma 16 de l'Ordre de 27 de juny de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre normes comptables i obligacions informatives de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana.
2. Per a ser inclosos en els recursos propis bàsics, els elements recollits en les lletres a) i d) de l'apartat anterior es computaran en la part que es trobe efectivament desemborsada.
Article segon. Deduccions dels recursos propis bàsics
Per al còmput dels recursos propis bàsics es deduiran els conceptes següents:
a) Els resultats negatius d'exercicis anteriors i de l'exercici i dels actius ficticis integrats en el seu patrimoni.
b) Les aportacions o altres valors computables com a recursos propis de la cooperativa que es troben en poder d'aquesta, fins i tot els posseïts per mitjà de persones que actuen pel seu compte i els que hagen estat objecte de qualsevol operació o compromís que perjudique l'eficàcia per a cobrir pèrdues de l'entitat.
c) Les posicions deutores dels socis degudes a la imputació de pèrdues, que no estiguen instrumentades en operacions de crèdit.
d) Els dèficit existents en les provisions o fons específics de dotació obligatòria, respecte als exigits segons les normes comptables, inclòs el dèficit en les dotacions al fons d'insolvència pel concepte de crèdits i avals atorgats per la Secció de Crèdit a altres seccions de la cooperativa.
e) La reserva de previsió de riscos d'insolvència computada per a la cobertura dels dèficit en els fons d'insolvència.
f) El 75% del saldo viu dels crèdits o avals atorgats per la cooperativa a socis l'objecte del qual siga l'assumpció de pèrdues i que complesquen les condicions següents:
- Que estiguen establerts en títol executiu amb termini original no superior a cinc anys, quotes d'amortització de capital de termini no superior a l'any i d'interessos de termini no superior al trimestral,
- Que compten amb les garanties suficients, i
- Que es troben al corrent de pagaments.
g) La totalitat del saldo viu dels crèdits o avals atorgats per la cooperativa als seus socis, l'objecte del qual siga l'assumpció de pèrdues i que no complesquen les condicions establertes en la lletra anterior.
Article tercer. Condicions per a la computabilitat dels recursos propis bàsics
1. Les aportacions al capital social tindran la consideració de recursos propis bàsics quan complesquen els requisits següents:
a) No seran retribuïdes o, en cas contrari, la retribució estarà condicionada a l'existència d'excedents nets positius o, amb l'autorització prèvia de l'Institut Valencià de Finances, de reserves de lliure de disposició suficients per a satisfer-la.
b) Que l'eventual reemborsament, en cas de baixa, sols podrà realitzar-se quan amb això no s'incomplesca el coeficient de recursos propis, sense perjudici del que disposa la legislació cooperativa.
c) Que la duració siga indefinida.
d) Que no es troben finançades mitjançant crèdit o aval de la cooperativa.
2. Les reserves, els fons i les provisions a què fan referència les lletres c), d) i f) de l'article primer d'aquesta ordre tindran la consideració de recursos propis quan complesquen els requisits següents:
a) Ser lliurement utilitzables per la cooperativa per a cobrir els riscos inherents a les seues activitats.
b) Reflectir-se en la comptabilitat de la cooperativa, i haver estat comprovat l'import pels auditors externs d'aquesta i comunicada aquesta comprovació a l'Institut Valencià de Finances.
c) Trobar-se lliures d'impostos o reduir-se en la quantia dels que previsiblement els siguen imputables.
Article quart. Recursos propis de segona categoria
Tindran la consideració de recursos propis de segona categoria els elements patrimonials següents:
a) Les aportacions al capital social, de duració indefinida, subscrites i desemborsades mitjançant crèdit o aval de la Secció de Crèdit, pel saldo viu d'aquests crèdits o avals, sempre que aquest finançament complesca els requisits següents:
- Que estiga establert en títol executiu amb termini original no superior a cinc anys, quotes d'amortització de capital de termini no superior a l'any i d'interessos de termini no superior al trimestral;
- Que compte amb les garanties suficients;
- Que es trobe al corrent de pagaments, i
- Que l'import no excedesca del 25% dels recursos propis bàsics.
b) Aquella part de les aportacions voluntàries al capital social que, no tenint caràcter indefinit, complesquen els requisits següents:
- Que la inscripció i el desemborsament no s'haja finançat amb la concessió de crèdits o avals als socis per part de l'entitat;
- que el reemborsament es produesca en un termini superior a cinc anys, a comptar des de la data de la declaració de recursos propis computables, i
- Que l'import no excedesca del 25% dels recursos propis bàsics.
Article cinquè. Determinació dels recursos propis computables
Els recursos propis computables de les cooperatives amb secció de crèdit estaran constituïts pels recursos propis bàsics esmentats en l'article primer, nets de les deduccions recollides en l'article segon, i pels recursos propis de segona categoria recollits en l'article quart d'aquesta ordre.
Article sisè. Declaració de recursos propis computables
Les cooperatives amb secció de crèdit hauran de trametre, junt amb els comptes anuals de l'exercici i l'informe d'auditoria de comptes, la declaració de recursos propis computables, reflectint separadament els de la secció de crèdit de la resta de seccions, segons el model que s'adjunta a aquesta ordre (model RPC).
Article setè. Adopció de mesures per a retornar al compliment del coeficient
1. En el supòsit que una cooperativa amb secció de crèdit tinga insuficiència de recursos propis, haurà de trametre a l'Institut Valencià de Finances, en el termini de quatre mesos, un pla de capitalització que permeta aconseguir el volum de recursos propis requerits en aquesta ordre, en el termini màxim de 18 mesos des de la posada de manifest.
2. En el cas recollit en l'apartat anterior, la cooperativa no podrà patir una nova reducció del volum dels seus recursos propis fins al total compliment del pla de capitalització esmentat, i quedaran condicionades a aquest requisit les actuacions següents:
a) El reemborsament de les aportacions dels socis.
b) La distribució als socis, en concepte de retorns, dels excedents nets repartibles.
3. El pla de capitalització, a més d'identificar les causes determinants de l'incompliment, haurà de fer referència, almenys, a les mesures que s'han d'adoptar i als terminis previsibles per a retornar al compliment.
El pla esmentat haurà de comptar amb l'aprovació del Consell Rector i amb la ratificació de l'assemblea general de la cooperativa, si escau, per majoria de dos terços dels socis presents o representats.
Aquest pla, haurà de ser aprovat, si escau, en un termini màxim de quatre mesos des de la presentació, per l'Institut Valencià de Finances, el qual podrà fixar mesures addicionals a les proposades, per tal d'assegurar el retorn als nivells de solvència exigibles.
4. La no adopció de mesures previstes en els apartats anteriors d'aquest article podrà suposar l'inici d'expedient de sanció contra els administradors de la cooperativa, d'acord amb el que estableix l'article 103, apartat 8 de la Llei 11/1985, de 25 d'octubre, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, en la redacció que en fa la Llei 3/1995, de 2 de març, de la Generalitat Valenciana.
CAPíTOL II
Operacions de crèdit a altres seccions
Article vuitè. Finançament d'inversions en immobilitzat
L'apartat 1 de la norma segona de l'Ordre de 28 de juny de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre operacions de crèdit a altres seccions de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana queda redactat així:
«1.A. Les operacions de crèdit per a immobilitzat, destinades al finançament d'actius nous o al refinançament d'actius ja existents, hauran de ser objecte d'autorització administrativa prèvia, per part de l'Institut Valencià de Finances, i hauran de comptar amb un acord del Consell Rector que inclourà, com a mínim:
a) Descripció detallada de la inversió que s'ha de finançar.
b) Detall de les fonts de finançament:
- Aportacions dels socis al capital social o a qualsevol altre element patrimonial que integre els recursos propis.
- Import del préstec o crèdit que ha de sol·licitar a la Secció de Crèdit.
- Subvencions oficials sol·licitades i/o concedides.
- Si escau, import que ha de demanar a la Secció de Crèdit en concepte de crèdit pont fins a la recepció de les subvencions.
- Altres fonts de finançament.
c) Característiques de les operacions creditícies proposades: tipus d'interès, termini (màxim de 10 anys) i pla d'amortització.
1.B. L'autorització a què fa referència l'apartat 1.A. anterior s'entendrà concedida de forma genèrica sempre que es complesquen les tres condicions següents:
a) Que la cooperativa aconseguesca el coeficient de recursos propis;
b) Aquestes operacions de crèdit arriben, en l'exercici, a un volum que represente, en conjunt, un percentatge inferior al 15% dels recursos propis computables de la cooperativa, referits a l'última declaració de recursos propis computables de la cooperativa, que hi ha a l'Institut Valencià de Finances, i
c) Que la formalització supose, junt amb el crèdit per a immobilitzat existent, un percentatge inferior al 5% dels dipòsits computables de la Secció de Crèdit.
Aquesta autorització s'entendrà sense perjudici del preceptiu acord del Consell Rector, i serà de l'exclusiva responsabilitat de la cooperativa tant la concessió de l'operació com el seguiment d'aquesta.
1.C. En el supòsit que la nova inversió que s'ha de finançar supose junt amb l'immobilitzat net existent una xifra superior al doble dels recursos propis computables de la cooperativa, la xifra màxima a autoritzar per a la concessió de crèdit a la resta de les seccions serà de 4 vegades l'import de les aportacions obligatòries o voluntàries de caràcter indefinit al capital social que s'ha de subscriure i desemborsar pels socis en un termini màxim d'un any, a comptar des de la data de la resolució, sense finançament mitjançant crèdit o aval de l'entitat.
1.D. En qualsevol cas, l'operació objecte de la sol·licitud d'autorització, junt amb el crèdit immobilitzat existent, no haurà d'excedir del 10% dels dipòsits computables de la Secció de Crèdit passats dos anys, a comptar des de la data de l'autorització objecte de sol·licitud».
DISPOSICIONS ADICIONALS
Primera
D'acord amb el que preveu l'incís final de l'article set de la Llei 8/1985, de 31 de maig, de la Generalitat Valenciana, de regulació de l'actuació financera de les Cooperatives amb Secció de Crèdit en la Comunitat Valenciana, es determina que la quantia del coeficient d'inversió obligatòria siga nul·la.
Segona
En tots aquells supòsits en què aquesta norma preveu l'aprovació o l'autorització per l'Institut Valencià de Finances de determinades actuacions que ha de dur a terme una Cooperativa amb Secció de Crèdit, la resolució, en cas de denegació, haurà de ser motivada.
Una vegada transcorreguts els terminis assenyalats en cada cas, sense haver recaigut resolució expressa, s'entendrà desestimada la sol·licitud formulada.
Tercera
La cooperativa haurà de presentar en l'Institut Valencià de Finances, junt amb l'informe d'auditoria i l'informe complementari, la comunicació de debilitats significatives de control intern, emesa d'acord amb les normes tècniques d'auditoria que la estableix.
DISPOSICIONS TRANSITòRIES
Primera
La mitjana anual dels recursos propis computables de la cooperativa guardarà una proporció mínima del 8% respecte a la mitjana semestral dels dipòsits de la Secció de Crèdit. A aquests efectes, i fins que no s'hagen produït dos tancaments d'exercici a partir del 30 de setembre de 1994, inclusivament, s'entendrà com a mitjana anual de recursos propis els de l'últim exercici tancat.
Segona
A les sol·licituds d'autorització en matèries regulades amb aquesta ordre, presentades en l'Institut Valencià de Finances i pendents de resolució a l'entrada en vigor els serà aplicable el contingut d'aquesta.
Tercera
1. Sense perjudici del que estableix l'article set d'aquesta ordre, aquelles cooperatives que a la data de l'entrada en vigor no arriben a la xifra necessària de recursos propis mínims, podran acollir-se, sempre que reunesquen les condicions requerides, a les línies d'ajuda establertes en el Pla de Racionalització del Sector del Crèdit Cooperatiu, aprovat per l'Ordre de 14 de març de 1995, de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
2. En aquest cas, i a l'efecte del que estableixen els articles 6, 7 i 9 de l'Ordre de 14 de març de 1995, es tindran en compte les normes següents respecte al càlcul dels recursos propis computables:
a) Es deduirà dels recursos propis bàsics el 100% del saldo viu dels crèdits o avals a socis per a l'assumpció de pèrdues.
b) No es consideraran els recursos propis de segona categoria.
Quarta
1. Les despeses en què incórrega una entitat en concepte de contribució del sector cooperatiu als plans de viabilitat de cooperatives amb insuficiència de recursos propis, que es troben comptabilitzats com a despeses amortitzables, no s'inclouran en els actius ficticis a què fa referència l'article 2.a) d'aquesta norma, sempre que complesquen els requisits següents:
a) Que s'amortitzen linealment en un període que no excedirà de quatre exercicis econòmics.
b) Que la quantia siga superior al 5% dels recursos propis de l'entitat, calculats sense deduir-ne l'import.
c) Que els plans de viabilitat hauran d'haver estat aprovats d'acord amb el que estableix l'article 6.2 de l'Ordre de 14 de març de 1995, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual s'estableix el Pla de Racionalització del Sector del Crèdit Cooperatiu.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
A l'entrada en vigor d'aquesta ordre serà derogat l'apartat cinquè de l'Ordre de 16 de gener de 1987, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre seccions de crèdit de cooperatives.
DISPOSICIó FINAL
Aquesta ordre entrarà en vigor el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i el model recollit en l'article sis d'aquesta ordre (model RPC), s'haurà d'enviar a l'Institut Valencià de Finances a partir dels exercicis tancats el 30 de setembre de 1994, inclusivament.
València, 15 de maig de 1995
El conseller d'Economia i Hisenda,
AURELIO MARTíNEZ ESTÉVEZ

linea
Mapa web